topuk dikeni için egzersiz / TOPUK DİKENİ EGZERSİZLERİ RESİMLİ ANLATIM -

Topuk Dikeni Için Egzersiz

topuk dikeni için egzersiz

Topuk Dikeni Egzersizleri Nelerdir? Topuk Dikeni İ&#;in Evde Ne Yapılabilir?

Topuk dikeni genellikle santimetre boyutlarında oluşur. Topuğun önünde başlayan bu rahatsızlık zamanla ayağın diğer kısımlarını da etkilemektedir. Bazı durumlarda çıplak gözle de görülemeyen topuk dikeni tanısı bazen zor konulabilir.

Topuk Dikeni Neden Olur?

Toplumda yaygın bir sağlık sorunu olan topuk dikeni pek çok nedenden ortaya çıkabilir. Sert yüzeylerde yürümek, koşmak, zıplamaktan kaynaklanan bu rahatsızlığın en belirgin nedenleri arasında yer almaktadır. Genellikle topuğun ön kısmında başlar ve ağrı şişlik oluşturur. Bazı durumlarda ise hiçbir ağrı veya belirti göstermeyebilir.

Günümüzde çok sık rastlanılan bir problem olan topuk dikeninin nedeni arasında topuk mahmuzları, topuk kemiğinin alt kısmında bir süre kalsiyum birikmesi yer almaktadır.

Plantar fasya olarak bilinen topuk kemiğini ayak parmaklara bağlayan bağ dokusundan kaynaklı olarak bağ ve dokuda gerilemelerin oluşması topuk dikeni oluşmasının en belirgin nedenidir. Bunlar dışında uzun süre ayakta kalmak ve sürekli spor yapmak da topuk dikenin belirtileri arasında yer alır.

Topuk Dikeni Egzersizleri Nelerdir?

Topuk dikeninin tekrarlanmaması için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. B noktalardan birisi de topukta bulunan eklemlerin ve kasların güçlendirilmesidir. Bu nedenle topuk dikeni tedavisi olan kişiler bu sorunu bir daha yaşamaması için bazı egzersizlere uyması gerekir.

Baldır kasları ve plantar fasyanın gerilemesi için evlerde yapılacak bazı egzersizler bulunmaktadır. Bunlar çekme germe hareketi, çömelme, ayak topuğunu yukarı ve aşağı çekme ve hareket ettirme gibi hareketlerdir. Bu hareketlerin evlerde düzenli uygulanması halinde olumlu sonuçlar etki edecektir.

Topuk Dikeni İçin Evde Ne Yapılabilir?

Topuk dikeni tedavisinde ilk olarak ağrı kesici kremler ile birlikte masajlar ve soğuk uygulamalar yapılabilir. Masaj uygulaması ayak parmaklarını geriye çekerek topuk üzerine yaklaşık 5 dakika boyunca soğuk uygulaması şeklinde uygulanır. Daha sonra ağrı kesici kremler sürülerek yapılabilir. Bu uygulamanın günde 4 veya 5 kez yapılması önerilmektedir.

Topuk dikeninin geçmesi için evlerde yapılacak diğer bir uygulama ise doktorlar tarafından verilen egzersizlerdir. Uzman doktorların verdiği egzersizlerin düzenli uygulanması veya evlerde topuk dikeni terliğinin kullanılması da topuk dikeni için büyük fayda sağlayacaktır.

Topuk Dikeni

Topuk dikeni duruş bozukluğu, aşırı egzersiz, aşırı kilo, düztabanlık, uzun süre topuklu ayakkabı giyme vb. birçok nedene bağlı olarak oluşabilir. Topuk dikeni olan insanlar genellikle sabah yataktan kalktıklarında iç ayak kısmına basmakta zorluk yaşarlar. Bunun nedeni günlük ağrıların uyku esnasında topukta toplanmasıdır.

Gün içinde de bir yerde uzun süre oturduktan sonra ayaklarınızın üzerine basmakta sorun yaşıyorsanız yüksek ihtimalle bu topuk dikenidir.

Topuk dikeni tedavi edilmediği takdirde yaşanan yürüyüş bozukluğu ile beraber orantısız yüklenme nedeniyle eklem kireçlenmelerine yol açabilir. Ayrıca, kronik bir duruma dönüşebilir, aktiviteler aynı seviyede tutamayabilir ve topuk dikeni sizin yürüyüş şeklinizi değiştireceği için; ayak, diz, kalça ve sırt problemleri yaşanabilir.

Topuk Dikeni Nedir? Neden olur?

Topuk dikeni genellikle ayağın altında bulunan bir tendonun kısalmasıdır. Sorun ayağın yaylanmasını sağlayan bir kasın topuğa bağlandığı yerdeki kısalıktır. Topuk dikeni topuk kemiğinin alt kısmında kalsiyumun birikmesiyle oluşan kemiksi bir çıkıntıdır.

Kadınlarda daha çok rastlanan topuk dikeninin nedenleri arasında; aşırı egzersiz yapmak, fazla ayakta kalmak, kilo almak, iç tarafı desteksiz ayakkabı giymek (düz sandalet, parmak arası terlik, topuklu ayakkabı vb.) gibi nedenler yer alıyor. Uzun süreli olarak ayağınıza tam olarak oturmayan ve ortopedik olmayan ayakkabılar giymeniz de topuk dikeni nedenidir. Ayrıca düztaban, ayak kavisi yüksek kişiler, diyabet (şeker) hastaları, eklem romatizması veya eklem dejenerasyonu olanlar bu rahatsızlığa daha yatkın oluyor.

Eğer yürüme bozukluğunuz varsa bu topuk dikeni oluşma riskinizi artırır. Aşırı egzersiz, ayağa yük bindiren iş ve sporlar sonucu aşırı yüke maruz kalan topukta diken oluşma riski yüksektir.

Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?

  • Sabah yataktan kalkma sonrası ilk birkaç adımda şiddetli topuk ağrısı ve bu ağrı kendiliğinden yürüme ile geçiyorsa
  • Gün içinde uzun süre oturulduğunda ilk kalkmada ağrı oluşur,
  • Gün içinde uzun süre yürüyüşler yapıldığında ağrı hissedilir
  • Gün topuk ağrılarına da oldukça sık rastlanır.
  • Topuk dikeninde uzun süre yürümek ve dinlenmek ağrıyı artırır. Dokudaki iltihap iyileşmeyene kadar ağrı geçmez.
  • Geceleri ayağa yük bindirilmediği için ağrı görülmez.

Topuk Dikeni Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıldır?

  • Topuk Dikeni rahatsızlığının ilk tedavisi istirahattir. Ayağın üzerindeki baskının azaltılması ve aşırı yükleme yapmamaya dikkat edilmesi gerekir.
  • Topuk dikeninin nedenlerinden biri olan duruş, yürüme bozukluğunun olup olmadığı muayene edilerek belirlenmelidir. Varsa ilk etapta bu durum iyileştirilmelidir. Duruş bozukluğunun giderilmesi akabinde topuk dikenine de etki edecektir.
  • Topuk Dikeni belirti hafifletmek için de, ağrılı bölgeye, günde iki, üç defa, yirmi dakika süreyle buz uygulayabilirsiniz.
  • Evde de yapılabilecek uygun egzersizlerle beraber topuk dikeni ağrıları azaltılabilir ve kontrol altına alınabilir.
  • Ayağınızın altına Tenis topu veya konserve kutusu koyup çevirerek masaj yapın.
  • Topuk dikeni, ilaç ve doktor tedavisine gerek kalmadan geçebildiği gibi ileri boyutlara gelen rahatsızlıklarda doktora başvurmak gerekir.
  • Medikal ürünler satan bir yerden alacağınız topukluk ve tabanlık ağrıyı azaltmada etkili olacaktır. Egzersizle iyileşmeyen hastalarda atel bileklik kullanımı söz konusudur. Gece kullanılan atel ayağın 90 derecede durmasını sağlar.
  • Topuk dikeni tedavisinde fizik tedavi de etkili yöntemlerden biridir.
  • Doktorlar tarafından önerilecek olan bölgesel iğne tedavisi de ciddi boyutlara varan topuk dikeni tedavileri için etkilidir. Kortizon (steroid) veya PRP enjeksiyonları yapılabilir. Yan etkileri yoktur.
  • Nadiren de olsa topuk dikeninin egzersiz ve ilaç takviyesiyle geçmeyecek riskli boyutlara gelmesi sonucunda ameliyat uygulaması yapılabilir.

Topuk Dikeni İçin Evde Yapabileceğiniz Egzersizler

Topuk dikenine neden olan esnekliğini kaybeden ve kısalan tendon egzersizlerle eski haline getirilebilir bunun için germe egzersizleri bu tendonun uzatılarak ayağın eski esnekliğine kavuşmasını sağlar. Aşırı boyutla ulaşmamış yeni başlayan topuk dikeni ağrıları için evde yapabileceğiniz iki hareket aşağıdaki gibidir

  • Bir dizinizi bir duvara karşı düz tutup topuğunuz yere basarken, diğer dizinizi bükerek, duvara yaslayın. Topuk bandınız ve ayak kavsiniz yaslanırken gerilecektir. On saniye bu pozisyonda kalın ve sonra gevşeyin ve ayakta düz durun. Her ağrıyan topuğunuz için topuk dikeni egzersizlerinizi yirmi kere tekrarlayın.
  • Bir ayağınızı diğerinden önde tutarak, öne doğru karşı tarafın üzerine eğilin. Dizlerinizi kırın ve topuklarınızı mümkün olduğu kadar yerde tutarak aşağıya doğru çömelin. Topuk bağınız ve ayak kavsiniz bu gerilmede topuklarınız yukarı çıkacak gibi gerilecektir. On dakika böyle kalın, gevşeyin ve doğrulun. Bu hareketi yirmi kez tekrarlayın.

Topuk Dikeni Tedavisi - Belirtileri, Nedenleri ve Egzersiz &#;nerileri

Topuk kemiği ve ayak tabanı arasında oluşan ağrılı çıkıntı, halk arasında topuk dikeni olarak bilinmektedir. Ortopedi hastalığı olan topuk dikeni, sporcuların yanı sıra normal hayatta da görülebilmektedir. Her yaş grubunun etkilenebildiği bu hastalığın tedavisi ise kolay bir şekilde gerçekleşmektedir.

Topuk Dikeni Nedir?

Ayak kemiklerinden dışarı atılan kalsiyum kalıntıları, yürümeye yardımcı olma amacı ile topuk kemiğinin alt kısmında birikmeye başlar. “Plantar fasya” adı verilen kalsiyum kalıntıları bir süre sonra kemikleşir ve topuğun taban destek kısmını oluşturur. Ancak bu kalıntıların dengesiz bir şekilde ilerlemesi durumunda daha fazla alana yayılır ve ayak tabanına zarar vermeye başlar.

Zaman zaman 1,5 santimetre boyuta kadar uzanan aşırı kemikleşmeye plantar fasiit hastalığı, yani halk arasında topuk dikeni denir. Özellikle yürüme güçlüğü çeken kişilerin şikâyet ettiği topuk dikeni kolay şekilde tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Topuk Dikeni Neden Olur?

Ayak sağlığını rahatsız eden topuk dikeni hastalığı, genel olarak dış faktörlerden dolayı ortaya çıkar.

  • Ortopedik taban özelliği bulunmayan ayakkabıların sürekli olarak giyilmesi, ayak kemiklerinin duruşunu doğrudan etkilediği için kalsiyum birikmesi yaratabilir. Bu durum topuk dikeni rahatsızlığının yaşanmasına neden olabilir. Ayrıca kadınlar arasında kullanılan yüksek topuklu ayakkabılar da topuk dikeni oluşumunu tetiklemektedir.
  • Uzun süreli yürüyüş ve tempolu koşularda yere sert şekilde basan kişilerin de ayaklarında topuk dikeni oluşmaktadır. Yumuşak dokulu ayak tabanında oluşan yüksek basınç, topuk kısmına uzun vadede aşındırma olarak geri döner. Böylece topuk dikeninin oluşum süreci hızlanır.
  • Aşırı hareketin yanı sıra aşırı hareketsizlik de topuk dikeni hastalığını tetikleyen faktörler arasında yer alır. Ayak tabanı uzun süre yere bastığı için plantar fasya kısmının esnekliği azalır. Topuk derisinin altındaki yumuşak dokuya zarar veren sert fasya, bir süre sonra plantar fasiit oluşumuna neden olur.
  • Topuk dikeni, kalıtsal hastalıklar ve yaşlılık gibi fiziksel durumların neticesinde kendiliğinden de oluşabilir. Özellikle şeker hastalığı ve karaciğer yetmezliği gibi hastalıkların yan etkisi arasında plantar fasiit de bulunur. Ayrıca belirli bir yaştan sonra topuk etrafında bulunan ve yürüme kalitesini iyileştiren sıvı azalır ve topuk dikeni oluşumu için uygun zemin kendiliğinden oluşur.

Topuk Dikeni Belirtileri

Topuk dikeni belirtileri, erken aşamada fark edilebilen birkaç sorun sayesinde kolayca anlaşılabilir. Bu belirtilerin başında, topuk bölgesinde oluşan ve yürüme esnasında hastaya rahatsızlık veren şiddetli ağrı gelmektedir. Topuk dikeni oluşmadan önce plantar fasya’nın etrafında iltihap birikmesi oluşur. Bu iltihaptan dolayı hastanın topuk kısmında kıymık batmasına benzer bir ağrı yaşanabilir.

Topuk dikeni oluşmaya başladığında ise ayak tabanında çıkıntı şeklinde bir yapı oluşur. Uzun süreli oturmanın ardından ayağa kalkıldığında kendisini hissettiren bu yapı, hassasiyet yaşanmasının yanı sıra kişinin yürüyüş şeklinde de birtakım geçici soruna yol açar.

Topuk Dikeni Nasıl Geçer?

Topuk dikeni ağrısını geçici olarak dindirmek için ev ortamında bazı yöntemler uygulanabilir. Öncelikle rahat bir yere uzanıp topuk kısmına buz tedavisi gerçekleştirebilirsiniz. Topuğunuza bir torba ya da tülbent eşliğinde soğuk uyguladıktan sonra doktor önerisiyle alınan ağrı kesici krem, hafif masaj yapılarak sürülmelidir. Bu işlemler topuk kısmındaki sertliği yumuşatarak daha rahat yürümenizi sağlayacaktır.

Bunun yanı sıra ortopedist tavsiyesiyle ayağınıza uygun bir tabanlık kullanarak yürüme denemeleri de yapabilirsiniz. Ayak şeklinize göre tasarlanan ve ayakkabının arasına yerleştirilen tabanlık, ayakkabı tabanı ve ayağınız arasında yumuşak bir doku oluşturarak ağrının en aza indirilmesini sağlayabilir.

Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk dikeni tedavisi, sanılanın aksine oldukça kolay ve risksiz yöntemlerden oluşur. Bu süreç ortopedi ile ilgili olduğu için uygulanacak tedavi yöntemini ortopedi uzmanı belirler. Ancak cerrahi operasyon seçeneği, genel olarak uygulanan en son aşama olmaktadır. Dolayısıyla topuk dikeni tedavisi konusunda sağlık açısından korkulması gereken herhangi bir durum yoktur.

Eğer topuk dikeni herhangi bir tedavi gerektirmeden çözülebilir yapıdaysa, ortopedist size ayak tabanlığı kullanmanızı önerir. Ayakkabı içinde düzenli olarak kullanılan tabanlık hem ayak yapınızı düzeltir hem de topukta oluşan dikenin iyileşmesini sağlar. Bu nedenle tedavi aşamasına geçilmeden önce tabanlık ile dikenin kendi kendine ortadan kalkması beklenir. Topuk dikeninde herhangi bir iyileşme gözlenmiyorsa lazer ve buz tedavisi gibi medikal tedavilerin uygulanması önerilmektedir.

Topuk Dikeni Lazer Tedavisi

Ayak topuk dikeni tedavisinde kullanılan bir yöntem olan lazer ışınları, cilt altına işleyerek kemikleşmiş yapının çözülmesini amaçlar. Düşük enerjili olduğu için yumuşak dokuya herhangi bir zararı bulunmayan lazer tedavisi, birkaç seans şeklinde ve farklı yoğunluk seviyelerinde uygulanır. Böylece hastanın acısız ve ağrısız bir şekilde topuk dikeninden kurtulması sağlanır.

Topuk Dikeni Buz Tedavisi

Dikenin bulunduğu bölgeye buz uygulanması da topuk dikeninin tedavisinde sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde topuk kısmına buz sargısı uygulanır ve 15 dakikadan az olmamak kaydıyla bekletilir. Soğuktan dolayı topuk altında bulunan iltihap yumuşadıktan sonra topuk dikeni kremi ile masaj yapılır. Bu tedavide birkaç seanstan sonra kesin iyileşme gözlemlenmektedir.

Topuk Dikeni Ameliyatı

Topuk dikeni için uygulanan tedavilerin olumlu etki göstermediği durumlarda ise cerrahi müdahale son seçenek olmaktadır. Ameliyat öncesinde topuk dikeni röntgen görüntüsü alınarak dikenin tam konumu belirlenir. Daha sonra ayağın bir süre yere basmaması sağlanarak diken etrafındaki iltihabın giderilmesi sağlanır. Ameliyat esnasında ise topukta bulunan plantar fasya gevşetilmesi suretiyle topuk dikeni olduğu yerden çıkarılır.

Ameliyat sonrasında topuk kısmının ve plantar fasya bölgesinin zarar görmemesi için bandaj, atel ya da koltuk değneği kullanılması tavsiye edilir. Rehabilitasyon aşamasında ise üzerinde özel tabanlık bulunan topuk dikeni için spor ayakkabı çeşitlerinin kullanılması önerilir. Hasta bu aşamada bir süre hareketsiz kaldığı için kramp ya da uyuşukluk görülmesi son derece normaldir.

Topuk Dikeni Egzersizleri

Topuk dikeninin tekrarlamaması için topukta bulunan eklemlerin ve kasların güçlendirilmesi son derece önemlidir. Dolayısıyla hasta tedavi sonrasında sorun yaşamamak adına belirlenen egzersiz takvimine uymalıdır. Baldır kasları ve plantar fasyanın gerilmesi için evde yapılacak birkaç egzersiz şekli bulunmaktadır. Çekme germe hareketi, çömelme, ayak topuğunu yukarı aşağı hareket ettirme gibi hareketler düzenli olarak uygulandığı takdirde oldukça etkili sonuçlar vermektedir.

Topuk Dikeni Tedavisine Hangi Doktor Bakar?

“Topuk dikeni hangi bölüm bakar?” sorusu, hastalığı yaşayan kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır. Bu şikayetlere sahip olan kişi, bir an önce uzman bir hastanenin ortopedi ve travmatoloji birimine başvurmalıdır. Birimin yapacağı detaylı tetkik ve analizler sonucunda tanı konulur ve gerekli tedavilerin uygulanması sağlanır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası