bağlaç ne / Bağlaç Konu Anlatımı | DilBilgisi.net

Bağlaç Ne

bağlaç ne

Bağlaç Nedir, Özellikleri Nelerdir? Bağlaç Nasıl Kullanılır, Örnekleri Nelerdir?

 Bağlaç Nedir?

 Tek başına kullanıldıklarında bir anlam ifade edemeyen fakat cümle içerisinde şekil ve anlam yönüyle bağlantılı cümleleri, aynı görevde kullanılan sözcük ve sözcük gruplarını birbirine bağlayan ve bunlar arasında anlam ilişkileri kurabilen nitelikteki sözcüklere “Bağlaç” denir.

 Özellikleri Nelerdir?

 - Bağlaçlar (ile hariç) ayrı yazılır.

 - Eş görevli sözcükleri, ögeleri ve cümleleri birbirine bağlama gibi görevleri vardır.

 - Edatlar gibi tek başına kullanıldıkları vakit anlam taşımazlar.

 - Bağlaçlar yerine uygun noktalama işaretleri kullanılabilir.

 - Cümleden çıkarıldıkları zaman anlam bozulmaz ancak kimi zaman anlamda daralma olabilir.

 Bağlaç Nasıl Kullanılır?

 Bağlaçlar ("ile" bağlacı hariç) önceki ve sonraki kelimeden ayrı olarak yazılır. Bitişik yazılanlar bağlaç olmayıp ektir. Cümleleri, anlam ve görev yönünden benzer veya aynı olan kelimeleri, sözleri ve öğeleri birbirine bağlama görevi üstlenir. Cümle içinde kullanımına örnek verilmesi gerekirse;

 Pahalı elbiseler ve ayakkabılar aldı. (ve)

 Bu para ile nasıl geçineceğiz? (ile)

 Canı sıkılmış ki bizimle gelmedi. (ki)

 Örnekleri Nelerdir?

 Başlıca bağlaç örnekleri şunlardır:

 - ve - veya,

 - de - dahi,

 - ya - ya da,

 - yahut - veyahut,

 - ancak - yalnız,

 - bile - ile,

 - ki - ama,

 - fakat - lakin,

 - hele - bir de,

 - ne var ki - kaldı ki,

 - bile - üstelik,

 Bağlaç Çeşitleri Nelerdir?

 Bağlaç çeşitleri Türkçe dilinde oldukça fazladır. Tüm bağlaçlar esasında tek başlarına bir anlam ifade etmez. Lakin cümle içerisinde cümle ve kelimeleri birbirine bağlaması maksadıyla Türkçede kullanımı çok büyük önem taşır. Başlıca bağlaç çeşitleri şunlardır:

 - Karşılaştırma Bağlaçları,

 - Kümelenmiş (Öbekleşmiş)Bağlaçlar,

 - Basit (Yalın) Bağlaçlar,

 - Özelliğe göre bağlaçlar,

 - Bileşik Bağlaçlar,

 - Türemiş Bağlaçlar,

 - Eş Değerli Bağlaçlar,

 - Sıralama Bağlaçları,

 En Sık Kullanılan Bağlaçlar Hangileridir?

 Türkçede bazı bağlaçlar vardır ki diğer bağlaçlardan çok daha sık kullanılırlar. İşte çok sık kullanılan bu bağlaçlardan bazıları şunlardır:

 ve, ile, ama, ancak, fakat, lâkin, yalnız, oysa, oysaki, hâlbuki, ki, de, çünkü, zira, şayet, eğer, ise, veya, ya da, veyahut, yahut, madem, mademki, kısacası, demek ki, öyleyse, o halde, yoksa, anlaşılan,

 nitekim, hatta, üstelik, ayrıca, hem, meğer, hem de, yine, gene

kaynağı değiştir]

Bağlaçlar, cümle içerisinde eşgörevli, eş değerli ya da birbiriyle ilgili öğeleri birbirine bağlarlar. "Kerim ve Sinan aynı işi yapıyorlardı; ama Kerim’in geliri Sinan'ınkinden yüksekti" cümlesindeki ve bağlacı, ilk cümleciğin ortak yüklemli özneleri olan eş değerli iki kelimesi birbirine bağlamakta, ama bağlacı da iki cümleciği birbiriyle ilişkilendirmektedir. Her iki cümlecik de aslında, özne ve yüklemleri bulunan bağımsız birer cümledir. Bu iki cümle arasındaki anlam ilişkisinin varlığı, ama bağlacıyla ortaya çıkmaktadır.

Öznesi, yüklemi ya da tümleci ortak olan cümlelerde, eşgörevli öğeleri bağlamak için yinelemeli bağlaçlar da kullanılabilir:

Ne ve ne bağlaçları cümleye olumsuz anlam yüklediğinden, yüklem olumlu durumda kullanılır:

Bağlaçlar, aralarında anlam ilişkisi bulunan cümle öğelerini bağlama fonksiyonu de görür:

Bu tür cümlelerdeki cümleciklerin özneleri ayrı da olabilir:

Bağlaçlar cümle öğelerinin önünde ya da arkasında yer alırlar. Bazı bağlaçlar cümlede sıfat ya da zarf olarak da kullanılabilir.

"Bir kedi ancak bu kadar kıvrak olabilir" cümlesindeki ancak, özneyi nitelediği için sıfat fonksiyonu yüklenmiştir.

"Şimdi evde olması gerekirken ancak gidebildi" cümlesinde aynı kelime zarf olarak kullanılmıştır. Burada ancak kelimesi cümlenin yüklemini zaman bildirerek nitelemektedir.
"Ev çok genişti; ancak Demet kısa sürede boyadı" cümlesinde ise ancak bir bağlaç olarak kullanılmıştır.

Bazı bağlaçlar özel biçimlerde kullanılır. Mesela ki, de, ise bağlaçları, bazen yalnızca özneyi pekiştirir:

"Sen ki ödevin olduğunu biliyorsun, nasıl olur da bunu yapmazsın?", "o da bu işleri iyi bilir, değil mi?""ev ise yeşillikler içindeydi". Son örnektekine benzer cümlelerde ise bağlacı özneyle bitişik de yazılabilir ("ev ise" yerine "evse"). de ve da bağlaçları her zaman ayrı yazılır ve te veya ta şeklinde yazılamazlar.

Ki bağlacının bir fonksiyonu de, birleşik cümlelerde yan cümleciği ana cümleciğe bağlamaktır:

Ayrıca bakınız[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası