total motilite nedir / Motilite Nedir, Nasıl Yapılır? Sperm Testinde Motilite Kaç Olmalıdır? - Sağlık Haberleri

Total Motilite Nedir

total motilite nedir

Tıpta Motilite (Motility) Nedir? Sperm Testinte Motilite Neyi İfade Eder?

 Genel bir kelime anlamıyla belli bir durumu ifade etmesi ile beraber, motility aynı zamanda tıp üzerinden de bir ifadeye sahiptir. Özellikle internet üzerinden yapılan araştırmalar daha çok tıp terimi kapsamında ele alınır. Bu sebepten dolayı motilite nedir sorusu merak edilen konular içerisinde geliyor.

Tıpta Motilite (Motility) Nedir?

 İngilizce yazılışı ile beraber motility olarak yazılan bu terim, Türkçe üzerinden ise motolite biçiminde ele alınmaktadır. Bu bağlamda kelime anlamı üzerinden ele alındığı vakit motolite kelimesi, ‘Hareket edebilme yeteneği ya da hareket gücü,’ biçiminde ifade edilmektedir. Aynı zamanda hareket kuvveti ya da hareket yeteneği olarak da ifade etmek mümkündür. Bu doğrultuda aynı şekilde tıp terimi üzerinden de bu anlamı ile beraber ele alındığını söylemek gerekir.

Sperm Testinde Motilite Neyi İfade Eder?

 En merak edilen konular içerisinde sperm testi esnasında motilite terimini neyi ifade etmiş olduğudur. Aslına bakılırsa sperm testi ile beraber bu bağlamda aynı kelime anlamı ile öne çıktığını söylemek mümkün. Çünkü bu doğrultuda sperm testi ile beraber hareketlilik gözlemlenir. Yapılan testler ışığı altında spermin hareketliliği sağlıklı bir birey üzerinden ele alınır. Ancak sperm hareketlerinin düşük olduğu seviyeler daha çok kısırlık durumu ile karşı karşıya kalma etkisini ortaya çıkarmaktadır.

Sperm Testinde Motilite ve Yüzde

 Özellikle yapılacak sperm testi ile beraber yüzde üzerinden uygulama gerçekleştirilir. Bu doğrultuda %4’ün altında kalan testler söz konusu olduğu zaman tedavi unsurları ele alınır. Özellikle mikro enjeksiyon uygulaması bu konuda bir adım öne çıkmaktadır.

 Tabii bu noktada gerçekleştirilecek olan testin doğru ve etkin bir şekilde yapılması için uygun ortamın ele alınması gerekir. Bu ortam uzman doktor kontrolü altında ele alınır ve sperm testi gerçekleştirilir. Yapılan test ile beraber spermin hareketliliği gözlemlenir. Yani bu doğrultuda diğer bir ifade ile sperm testinde motilitesi ele alınır.

 Bu sebepten dolayı kişinin farklı sebeplerden dolayı gerçekleştireceği sperm testi konusunda, motility büyük bir öneme sahiptir. Yani sperm hücreleri kapsamındaki hareketliliği ele alan bir yapı olarak öne çıkıyor. Bireyin kısır olup olmadığı ya da diğer durumlar konusunda bilgi sağlar.

Motilite Nedir, Nasıl Yapılır? Sperm Testinde Motilite Ka&#; Olmalıdır?

Haberin Devamı

Motilite Nasıl Yapılır?

Semenin ayrıntılı bir şekilde analizi olarak bilinen sperm testi yapılmadan önce çiftlerle hekim görüşme yapar. Önceden geçirilen bir hastalık ya da cinsel yol ile geçen bir hastalık bulunduğunu sorar. Kadında yumurtlama ve ideal olan üreme tarihini belirlemek amacı ile regl düzenini sorar. Gerekli görürse de sperm testi uygular. Yaklaşık 2 ila 5 gün arasında cinsel perhiz uygulanan erkek, sperm testi için alınır.

Steril bir kap içerisine meni konur ve incelemeye alınır. Bu sperm özel cihaz ve özel teknikler yardımı ile incelenir. Hekim eğer gerekli görürse birkaç hafta bu işlemi tekrar eder. Testin doğru şekilde incelenmesi tedavi için önemli bir noktadır. Zorluk çeken hastalarda ise meni örneği vücut ısısında tutulur.

Sperm Testinde Motilite Kaç Olmalıdır?

Sperm testinde görülen değerlerin normal değeri yani menilerin normal değerleri hacmi ila 6 ml arasında olması gerekir. Değerleri bu miktarın altında olan menilerin doğru şekilde teste tabii tutulması mümkün değildir. 6 ml. değerinde ya da 6 ml. daha fazla olan meni hacmi ise fazla sıvı bulunduğunun göstergesi olarak bilinir. Sıvıya oranla bulunan sperm hücresinin daha az olduğuna işaret eden bir durumdur.

Haberin Devamı

Sperm sayısının bir mililitresinde ise 15 milyondan daha fazla sperm bulunması gerekir. Ayrıca bunun pH değerinin de ila aralığında olması gerekir. Sperm testi esnasında elde edilmiş olan yoğun kıvamlı olması ancak 20 dakika kadar bir süre sonra daha sıvı olması beklenir. Sıvılaşmayan sperm hareketliliğini bozabilir ve yumurtaya gitmesi engellenir. Spermin yumurtayı döllemesi için boşalma sonrasında olan bir saat içinde spermin motilitesinin %50 civarında olması gerekir.

Normal değerler şekil açısından %4, canlılık açısından %63, hareketli olması açısından ise %34 olmalıdır. Bu testler genel olarak yaklaşık 1 saatte sonuçlanır ancak daha ayrıntılı sonuçlar için ayrıntılı bir inceleme ister. Yapısal olarak ve şekil bozukluğunun da değerlendirmeye alınması bu işlemin sonuç göstermesi için 24 saat gerekir.

Sperm Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Sperm testi, erkek infertilitesinde en önemli ve ilk yapılması gereken erkek infertilite testidir. Çiftlerde  % oranda infertilite yani kısırlık vakaları erkeğe bağlı nedenlerdir. Sperme ait bozukluklar, spermde sayı ve hareket azlığı, şekil bozukluğu en sık görülen erkek kısırlık sebepleri arasında yer alır. Sperm testi; menide sperm sayısını, şeklini, hareketliliğini değerlendirmeye yönelik bir erkek kısırlık testidir. Sperm testi; sperm analizi, semen analizi, spermiyogram olarak da adlandırılmaktadır.

Sperm nedir?

Orgazma neticesinde erkekten gelen beyaz kremsi sıvıya sperm örneği adı verilmektedir. Erkekte sperm yapımı uzun zaman almaktadır. Sperm testi değerlendirilmesinde spermlerin sayısı, spermlerin şekilleri, spermlerin hareketlilik durumu ve miktarları kontrol edilir.

Özellikle spermdeki şekil bozuklukları sperm testindeki Kruger kıstasları ile mikroskobik olarak değerlendirilmektedir. Kruger kıstaslarında sperm; baş, orta bölüm ve kuyruk yapısındaki bozukluklara göre incelenir. Özel bir boyama neticesinde sperm şekil nitelikleri değerlendirilerek sperm örneğinin doğurganlık kabiliyeti saptanır.

Spermin devamlı aynı niteliklere sahip olunması beklenemez.  Bu nedenle sperm testi neticesinde uygun olan karar verebilmek adına yaklaşık 3 ila 4 hafta ara ile yapılmış en az 2 farklı sperm örneği değerlendirilmelidir.  Özellikle azoospermik erkeklerde muhakkak ikiden fazla sperm testine başvurulmaktadır.

Sperm sayısını ve sperm üretimini olumsuz etkileyen faktörler

Vücudun bütün hücreleri çevresel faktörlerden etkileniyor. Spermler erkeklerde çevresel faktörlerden en kolay etkilenen hücrelerden birisidir. Sperm kalitesini olumsuz etkileyen bu faktörler;

  1. Sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı
  2. Kemoterapi ilaçları, ağır antibiyotikler, epilepsi ilaçları ve antidepresan ilaçların kullanımı
  3. Sperm sayısı için ideal olan haftada kez cinsel ilişkiye girmektir. Bundan daha az ya da daha fazla cinsel ilişkiye girilmesi
  4. Hormon içeren yiyecekler
  5. Sauna, hamam ve sıcak su banyoları gibi ortamlardaki yüksek sıcaklık faktörü
  6. Çok dar iç çamaşırı ya da pantolon giymek
  7. Hava kirliliği

Spermiogram yani sperm testi ne zaman yapılmalıdır?

Çiftlerin, 1 yıl boyunca düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye girilmesine karşın çocuk sahibi olamamaları durumunda doktorların erkeklerden talep edeceği ilk tahlil sperm testidir. Şayet çiftler bu gibi bir durumla karşılaşılırsa sperm testini yaptırmaları gerekmektedir.

Sperm testi neticesine göre nihai kararı verebilmek adına 1 ay ara ile yapılmış en az 2 farklı sperm örneği analiz edilmelidir. Sperm testinde kısırlık vakası saptanırsa erkekte bu defa fiziksel ve hormonal ileri muayene uygulanır.

Sperm testinde problem saptandığı durumlarda ne yapılmalıdır?

Tipik bir sperm testinde şu parametreleri ölçülür:

Semen (sperm) örneği verilirken uyulması gereken kurallar

Normal sperm testi seviyeleri (WHO )

Bahçeci Sağlık Grubu

Sperm Sayısı Kaç Olmalı? Normal Sperm Değerleri

Baba olmak isteyen erkeklerin büyük kısmı şu sorunun cevabını merak ediyor; çocuk sahibi olabilmek için sperm sayısı kaç olmalı? Yazımızda; normal sperm sayısı kaç olmalı, sperm hareketliliği yüzde kaç olmalı gibi merak edilen birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Erkeklerde sperm üretimi ergenlikle başlar ve ileri yaşlara kadar sürekli olarak devam eder. Sperm sayısı kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu durum kişilerin sahip olduğu genetik mirasa, anne karnındaki gelişimleri esnasında maruz kaldıkları çevresel veya fizyolojik değişikliklere ve hayat standartlarına göre değişmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü, belirli aralıklarla androloji çalışmaları için kılavuzlar yayınlıyor ve bu kılavuzlara göre sperm sayısı için verilen alt limit, mililitrede 15 milyon, toplam semen örneğinde de 40 milyon spermin olması. Bu sayının altında sperm sayısına sahip bireylerde çocuk sahibi olabilme süresi uzuyor.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek içintıklayın.

Sperm Hareketliliği Kaç Olmalı?

Bebek sahibi olmak için sperm sayısının yüksek olması tek başına yeterli değildir. Sayının yanında hareketlilik ve morfoloji de çok önemlidir.

Semen örneğinde milyon spermi olan fakat bu spermlerinin %30’u hareketli olan kişi ile 50 milyon spermi olup bu spermlerin %60’ı hareketli olan kişinin çocuk sahibi olma şansı farklı değildir.

Sperm hareketliliği değerlendirilirken sperm ileri hızlı hareketlilik kaç olmalı ve hareketsiz sperm sayısı kaç olmalı gibi unsurlar da göz önünde bulundurulur.

Hareketli spermlerin ne kadarının normal bir şekil yapısına sahip olduğu da son derece önemlidir. Genellikle hastalarımız duyduklarında çok şaşırıyorlar ama biz incelediğimiz örneklerde eğer spermden 4’ünü normal olarak görmüşsek, sonucu normal olarak kabul ediyoruz.

Bu da şu demek, üretilen spermden %95’i üretim sırasında hatalı olarak paketlenebiliyor. Son yıllarda bir de bu parametrelere, spermin taşıdığı genetik materyalin (DNA’nın) ne kadar hasarlı olup olmadığının kontrolü eklenmiştir.

Normal Sperm Değerleri

Bu parametreleri tek başına değerlendirmenin doğru olmayacağını hatırlatmakta fayda var. Genel olarak mililitrede sayı, hareketlilik, morfoloji kriterleri beraber değerlendirilerek infertilite durumu hakkında bilgi edinilir. Azoospermik erkeklerde mutlaka konsantrasyon (santrifüj) sonrasına bakarak oluşan çökeltide sperm olup olmadığı incelenmelidir.

Sperm Sayısını Artırmak Mümkün mü?

Sperm azlığının sebebi; herhangi bir anatomik veya genetik bir bozukluk değilse veya kişi ateşli bir hastalık geçirmemişse yaşam kalitesinin artırarak sperm sayısını artırabilir.

Kaliteli bir yaşam için sigara ve alkolden uzak durulması, düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesi ve düzenli egzersiz yapılması önerilir.

Günümüzde piyasada özellikle antioksidan veya besin takviyeleri şeklinde sunulan, sperm sayı veya kalite artırıcı özelliği olduğu söylenen ürünler mevcuttur. Adı geçen ürünlerin faydalı olabilmeleri için yukarıda belirttiğimiz anatomik ve genetik problemlerin mevcut olup olmadığı detaylı olarak incelenmeli ve bu tip tedavilerin muhakkak bir sağlık personeli gözetiminde düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi halde yüksek miktarda alınan bu maddelerin yarardan çok zararının olabileceği unutulmamalıdır.

Yaşam Şekli ve Kıyafetler Sperm Sayısına Etki Eder mi?

Yaşam şekli ve kıyafetler sperm sayısına etki edebilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi özellikle beslenme alışkanlıkları sperm yapımı üzerine etkilidir.

Kötü beslenme, aşırı alkol alımı, sigara tüketimi sperm yapımını hem kalite hem sayı ve hareketlilik olarak olumsuz etkileyen faktörlerdir. Özellikle bu olumsuzluk çocuk sahibi olmaya engel oluyorsa mutlaka bunlardan kaçınmak gerekir.

Testisler vücudun dışındaki tek organdır. Bunun nedeni testislerin ısısının vücut ısısından birkaç derece düşük olmasıdır. Birkaç derece düşük olduğunda maksimum faydalı ve gebelik oluşturma potansiyeli yüksek spermler üretilir.

Eğer bunu engelleyen bir kıyafet çok sıkı, dar ve ısıyı artıran, kanlanmayı bozan kıyafetler varsa bu sperm yapımını olumsuz etkileyecektir.

Özellikle ülkemizde tarımsal kesimde çalışanlar, sıcak fırın, taş ocakları gibi çok sıcak yerlerde çalışanlar tarım kesiminde böcek öldürücü ilaçlarla çalışanlar sperm yapımında negatif etkiye sahiptir ve sperm üretimini olumsuz etkiler.

Hangi Besinler Sperm Sayısını Artırır?

İnfertilite problemi yaşayan birçok çift besinlerle sperm sayısını artırıp artırmamak konusunda bizlere danışmaktadırlar.

Açıkçası sperm sayısında ve kalitesinde dramatik iyileşmeye neden olabilecek bir besin grubu bulunmamaktadır ancak sağlıklı sperm, sağlıklı vücutta üretilir.

Bu nedenle sağlıklı beslenme, genel vücut sağlığı gibi sperm sağlığı açısından da önemlidir. Likopen Selenyum, A vitamini, E vitamini, D vitamini gibi besin öğelerini içeren sebzeler, meyveler, kuru gıdalar, kuruyemişler fazla miktarda tüketilirse genel sağlığa fayda sağlayabileceği gibi sperm kalitesi ve sperm miktarında da artışa neden olabilir.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir