parafin nedir / Parafin Ünitesi - İstanbul Rehabilitasyon Akademisi

Parafin Nedir

parafin nedir

Cilt bakımı için kullanılan parafin nedir? Parafinin yararları nelerdir?

Parafin mumu beyaz veya renksiz yumuşak, katı bir mumdur. Renksiz, tatsız ve kokusuz olduğu için cilt yumuşatıcı salon ve spa uygulamalarında eller, tırnak etleri ve ayaklarda sıklıkla kullanılır. Ağrıyan eklem ve kaslara ağrı giderici olarak da kullanılabilir.


İster sağlıklı cildinizi korumak ister kuru ve çatlamış el ve ayakları iyileştirmek istiyor olun, parafin tedavisinin kozmetik ve iyileştirici faydaları sayısızdır. Gözeneklerin açılması ve ölü deri hücrelerinin uzaklaştırılması cildinizin görünümünü gençleştirir ve ellerinizi ve ayaklarınızı ipeksi ve pürüzsüz hissettirir. Parafin doğal bir yumuşatıcıdır, bu nedenle uygulanırken cildiniz nem katmanın yanı sıra, uygulama tamamlandıktan sonra dah*i cildinizin daha fazla nem oluşturmasına da yardımcı olur. Parafin tedavisi, cildinizde vücudunuzun doğal olarak ürettiği yağları tutmaya yardımcı olan bir tür bariyer oluşturur.


Parafin banyosu ayrıca ciltle ilgili sorunların iyileşmesine de yardımcı olabilir. Parafin mumu eller ve ayaklardaki nasırları yatıştırmada ve yumuşatmada ve özellikle topuklarda kuru, çatlamış cildi iyileştirmede etkili olabilir.


Gözeneklerin açılmasına ve ölü deri hücrelerinin atılmasına yardımcı olabilir. Bu, cildin daha taze görünmesine ve daha pürüzsüz hissetmesine yardımcı olabilir. Parafin mumu, romatizma hastalıkları ve fibromiyalji gibi bazı rahatsızlıklarda ağrının giderilmesi için kullanılabilir. Bir tür ısı tedavisi gibi kan akışını artırmaya, kasları gevşetmeye ve eklem sertliğini azaltmaya yardımcı olabilir. Parafin mumu ayrıca kas spazmlarını ve iltihabı en aza indirebilir ve burkulmaları tedavi edebilir.



Parafin mumu, vücutta kullanımının güvenli ve hijyenik olduğundan emin olmak için bir laboratuarda test edilmiştir. Tamamen doğaldır ve düşük bir erime noktasına sahiptir, bu da yanıklara veya kabarcıklara neden olmayacak kadar düşük bir sıcaklıkta cilde kolayca uygulanabileceği anlamına gelir. Çok hassas bir cildiniz varsa bu düşük ısı da sizi rahatsız edebilir. Ayrıca kan dolaşımınız zayıfsa, el veya ayaklarınızda uyuşma hissediyorsanız, şeker hastalığınız varsa veya uygulamanın yapılacağı bölgede herhangi bir kızarıklık veya açık yara varsa bu uygulamadan kaçınmalısınız. Kimyasal duyarlılığınız varsa, ağda tedavisinden küçük şişlikler veya çatlaklar gelişebilir. Çünkü parafin petrol ürünlerinden üretilir.


Sıklıkla esansiyel yağlarla karıştırılmış olan parafin mumu ideal olarak 50 dereceyi geçmeyecek bir şekilde ısıtılır. El veya ayağınız bu erimiş parafinin içerisine daldırılır ve çıkarılır, kuruması beklenir. Birkaç defa tekrarlanan bu hareketten sonra ısıyı hapsetmek için kapalı bir şekilde sarılır ve dakika kadar beklenir. Daha sonrasında parafinin elinizden ayrılması pek zor olmamalıdır.


Referans:

Claire Gillespie. "The Benefits of Paraffin Wax and How to Use It at Home”. Şuradan alındı: funduszeue.info ().




Parafin, iplikte sürtünmenin azaltılması için uygulanan petrol kaynaklı bir mum çeşididir.  

Parafin, petrolden elde edilen renksiz, kokusuz bir mum çeşididir. Parafin petrolün bir yan ürünüdür. Tekstilde parafinleme ise ipliğe, parafin mum ile kayganlık kazandırma işlemidir. 

İplik aktarma makinelerinde ipliğe parafin, ipliğin kullanılacağı yere göre ipliğin sürtünme kuvvetini azaltmak için verilir. Parafin, özellikle trikotajda kullanılacak az bükümlü örme ipliklerine ve mekiksiz dokuma makinelerinin atkı ipliklerine makine parçalarından geçerken iplik kayganlığının arttırılması için uygulanır. Parafinin tekstilde kullanılması sayesinde materyaller hava ve su geçirmezler. 

Aktarılması yapılan iplik bobininden çıkan uç; domuz kuyruğu, kontrol kısmı ve gerdirme pullarından geçtikten sonra parafin aparatına gelir, parafine temas eder. En iyi parafin alma miktarı parafin sertliği, parafin ve aparatının ipliğe basma kuvveti, iplik gerginliği, ortam ısısına göre değişen oranda parafin iplik üzerinde kalır. İyi parafinleme, ipliğin sürtünme kuvvetini % oranında azaltır. 

Bunu E-postayla GönderBlogThis!Twitter'da PaylaşFacebook'ta Paylaş

Parafin Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir? Parafin Banyoları Ne İçin Kullanılır?

Parafin bir petrol ürünüdür. Ham petrol rafine edilirken yan ürün olarak elde edilir. Kokusuz ve renksiz bir çeşit mum olan parafin birçok alanda kullanılır. Satın alınan birçok üründe parafin bulunur ve kullanıcılar bundan haberdar bile değildir. Bu yazımızda parafinin kullanıldığı alanlardan, kullanım amaçlarından ve insan sağlığıyla ilişkisinden bahsedeceğiz.

Parafin Nasıl Ortaya Çıkmıştır?Parafin Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir? Parafin Banyoları Ne İçin Kullanılır?

Petrolün kalitesinin artırılabilmesi için yapısında yer alan parafin ayrıştırılmalıdır. Latince adı “Parafin affinis” olan ve CnH(2n+2) kimyasal formülüyle bilinen parafin mumu reaksiyonlara fazla yatkın değildir. Parafin mumu denilen madde ilk defa yılında Carl Reichenbach tarafından odun katranından üretilmiştir. Bugün kullanılan son şekli yılında petrolden elde edilmiş, yılında ise sentetik parafin mumu yapılmaya başlanmıştır. Sentetik parafin mumlarının % 20’si yağdır. Bu oran yüzde üçe kadar düşürülebilmekte, koku ve tadında da iyileşme sağlanabilmektedir. Saflaştırma işlemi sırasında kil ve sülfürik asit kullanılmaktadır. Parafinler ilk kez mum yapımı için kullanılmıştır. Mum yapılırken ergimeyi zorlaştırmak için belirli bir oranda stearik asit eklenmektedir. Ham parafin mumları 37 ile 48 derece arasında, tam olarak rafine edilen parafinler 48 ile 66 santigrat derece arasında erimektedir.Parafin Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir? Parafin Banyoları Ne İçin Kullanılır?

Sentetik Parafinler

Sentetik parafinler kimyada Fischer-Tropsch denilen bir teknikle 2. Dünya Savaşı&#;ndan sonra kömürden üretilmeye başlanmıştır. Bu tür sentetik parafin mumları beyaz renklidir ve petrolden üretilenlere göre katıdır, üstelik petrolden üretilen mumların kullanıldığı her yerde kullanılabilir.

Parafin Ne İşe Yarar?

Parafin ile kaplanan ya da parafine batırılan karton, kâğıt, kumaş gibi yüzeyler vasıtasıyla katı ve sıvı gıdalar kolaylıkla saklanabilir çünkü parafin reaksiyon engelleyici özelliktedir. Bir meyve parafinle kaplandığında havayla teması kesilmekte, su kaybetmemekte, çürümemekte ve gramaj kaybı olmamaktadır. Parlak, sert ve yapışmayan (ısı etkisiyle yapışabilir) özellikteki parafinle kaplanmış bir kâğıt yağa, kopmaya, su ve su buharına karşı dirençlidir. Bu nedenle en sık ambalajlama işine yarayan kâğıt torbaların, paketlerin ve kutuların yapımında kullanılmakta ve raf ömrünü uzatmaktadır. İçinde besin bulunan karton kutularda parafinin büyük bölümü yüzeydedir. Parafinli kâğıtlar gündelik hayatta perakende satış sırasında et balık, katı yağ, peynir gibi besinlerin paketlenmesinde de kullanılmaktadır. Dokunulduğunda yağlı bir his veren parafin suda çözünmese de benzen, eter, kaynamış alkol, şist, petrol yağları, katran gibi kimyasallarla çözünebilmektedir. Parafin alev alabildiğinden yangına sebep olmaması için dikkatli olunmalı, alevli ısıtıcılardan uzak tutulmalıdır.Parafin Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir? Parafin Banyoları Ne İçin Kullanılır?

Parafinin Kullanıldığı Alanlar

İşlemden geçmiş, rafine edilmiş ve yağı giderilmiş durumdaki parafin sert, beyaz, tatsız ve kokusuz bir yapıya sahiptir. Kolay bulunduğu için birçok farklı alanda değerlendirilmektedir. Dünyanın birçok ülkesinde ’lü yıllardan beri kullanılmakta olan parafin yılından beri de Türkiye&#;de kullanılmaktadır. Parafin az önceki satırlarda belirtiğimiz gibi sadece besinleri koruma ve saklama amacıyla kullanılmamaktadır. Sanayinin farklı dallarında elektrikli ve kimyevi yalıtım maddesi şeklinde değerlendirilen parafin eczacılıkta, tekstilde, kozmetikte, plastik ve patlayıcı maddelerin üretiminde, bağcılıkta aşılanan dalların izolasyonunda, sağlık alanında fizik tedavide yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Parafin Banyoları

Fizyoterapide ihtiyaç duyulan hastalarda vücudun belli kısımlarının yüzeyden ısıtılması amacıyla parafin banyoları kullanılır. Bu banyolarda parafine 7/1 oranında bazı madensel yağlar da karıştırılır. İlavenin amacı parafin mumunun erime derecesinin yüksek olmasıdır. İlave edilen mineral yağ oda sıcaklığında katı halde bulunan parafinin erime sıcaklığı düşürmektedir. Parafin hastanelerin Fizik Tedavi birimlerinde ısıyla doğrudan teması olmayan paslanmaz çelikten yapılmış termostatik kontrollü kap ya da kazanlarda içinde elektrikle ısıtılır. Fazla ısınmaması için kapların dış kısmı bakalit ya da sıcağa dayanıklı başka bir malzeme ile kaplanmıştır. Aktarlardan ya da eczanelerden satın alınan parafin ile hazırlanan banyolar evlerde, kuaför ya da güzellik salonlarında da uygulanabilir. Parafin banyosu evde yapılacaksa benmari usulü ya da çift kap usulüyle eritilmelidir.Parafin Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir? Parafin Banyoları Ne İçin Kullanılır?

Parafin Banyosu Nasıl Uygulanır?

Tedavi edilecek kısım ( el, kol, ayak ya da dirsek) yıkanmış ve temiz olmalıdır. Dikkat edilmesi gereken şey deride açık bir yaranın olmamasıdır. Eğer bir yara mevcutsa ya üzeri bir miktar vazelinle kaplanmalı ya da parafin uygulaması yapılmamalıdır. Uygulamada en güvenli sıcaklık 50–55°C’dir. Termometreyle ölçme imkânı yoksa kazandaki sıvının üzerinde oldukça ince bir parafin tabakasının varlığı görüldüğünde güvenle kullanabileceği, hastanın elini parafin banyosuna daldırabileceği anlaşılır. Örneğin eller parmaklar gergin bir şekilde açılmış olarak 50 &#; 55 santigrat derece sıcaklıkta ve sıvı haldeki parafin banyosunun içine 8–10 defa daldırılıp çıkarılmalı, her daldırma 4–5 saniye sürmeli, deri üzerinde eldiven gibi ince bir tabaka oluşmalıdır. Daldırıp çıkarma sırasında parmaklar hareket ettirilmemelidir. Dikkat edilmez ve hareket ettirilirse parmak aralarındaki donmuş parafinde çatlaklar oluşur. İkinci ve üçüncü daldırmalarda bu çatlaklardan giren sıcak ve sıvı parafin hassaslaşmış deride ağrıya neden olabilir. Sıcaklık yüksek geliyorsa hasta mutlaka fizyoterapistini uyarmalıdır. Parafinle kaplanmış bölge sıcaklığın korunması için temiz bir naylon poşetle veya strech film ile kapatılmalı, üzeri havluyla sarıldıktan sonra 15–20 dakika beklenmelidir. Parafinin uygulandığı vücut bölgesinde deri yanmamaktadır. Sıcaklık derinin altındaki dokulara ve eklemlere geçmekte ve bekleme sırasında terleme gerçekleşmektedir. Sıvı parafin vücudun kıvrımlı ve hassas yüzeylerine fırça yardımıyla uygulanabilir. Fırçayla uygulama yapılsa da son aşamada uzuv sıvı parafine batırılmalıdır.Parafin Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir? Parafin Banyoları Ne İçin Kullanılır?

Parafin Banyosunun Etki Mekanizması

Cilt altı dokulara kondüksiyon yoluyla iletilen ısı yardımıyla vazodilatasyon oluşur ve metabolizma artar. Sıcaklığının artmasıyla ağrı ve kas spazmı azalır, kollajenin ve tendonların uzama yeteneği artar, eklem sertlikleri hafifler. Terleyen deri yumuşadığı için daha sonraki masaj tedavisi kolaylaşır. Parafin banyosu uygulandıktan ve bekleme süresi bittikten sonra derinin üzerindeki parafin tabakası yavaşça, tek parça halinde soyularak çıkarılır. Çıkarılan parafin kendini sterilize edebildiği için kazana atılarak yeniden kullanılabilir. Sıvılaştırılmış parafin tıkanmaya sebep olmaması için lavabolara dökülmemelidir. Parafin çıktıktan sonra uygulanan alan bir süre daha havluya sarılıp bekletilebilir. Tedavi bittikten sonra parafin uygulanmış bölge yıkanır ya da iyice silinerek temizlenir. Parafin banyoları yüzeyi ısıtıcı etkisinden başka eklemleri yapılacak egzersizlere hazırlar ve daha çok aşağıdaki hastalıkların tedavi sürecinde tercih edilir.

*Romatoid artrit
*El bileğindeki ağrı ve kireçlenmeler
*Osteoaartrit
*Sinir sıkışmaları
*İncinme, burkulma
*Tendonit
*Tetik parmak
*Ayak, ayak bileği ağrıları
* Kırık ve ameliyat sonrasında oluşan eklem sertlikleriParafin Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir? Parafin Banyoları Ne İçin Kullanılır?

Parafin Banyosu Hangi Durumlarda Uygulanmamalıdır?

Bayanlar parafin banyosunu el ve ayak bakımında, selülit tedavisi ve incelme amaçlı (ödem ve toksin atıcı olarak) da kullanabilmektedir. Deride yara ve kesik olması durumunda gazlı bir bezle ya da vazelinle kapatılarak uygulanabilir ancak ciddi bir deri enfeksiyonu ya da yeni bir skar doku varlığında, ısıya karşı hassas olanlarda, damar tıkanıklığında, akut travmalarda, madde alerjisi olanlarda, ısı tedavisinin yapılamayacağı her durumda parafin banyosu uygulanmamalıdır. Eğer tedavi sonrasında hafif de olsa dermatitis oluşuyorsa parafin banyosu yerine başka sıcak tedavi ajanları (hotbag gibi) kullanılmalıdır. Parafin banyosu bir hastane ortamında, fizyoterapist kontrolünde yapılmalıdır.

Parafinin Verebileceği Zararlar Nelerdir?

Parafin oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olsa da bir petrol ürünü olduğundan zararları olabileceği unutulmamalıdır. Yiyecek, içecek saklanmasında kullanılan parafin kozmetik ürünlerde de bolca kullanılmaktadır. Cilt kremlerinin içeriğinde bulunabilen parafin gözenekleri kapatarak cildin kurumasını engeller. Ancak cilt nemli kalırken hava da almayacağı için zarar görecektir. Bu nedenle cildin dolaylı ya da doğrudan parafinle temas etmemesi, parafinli cilt ürünlerinin kullanılmaması gerekir. Parafin bebe yağlarının, vazelin ve rujların yapımında da kullanılır. Farkında olmaksızın yutulabilen parafin kalbe, böbreklere, lenf düğümlerine ve karaciğere zarar verebilir.

Kaynakça:
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info

Yazar: Müşerref Özdaş

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası