atatürkün sanata verdiği önem slayt / (PPT) Atatürk’ün funduszeue.info | Semih Özyıldırım - funduszeue.info

Atatürkün Sanata Verdiği Önem Slayt

atatürkün sanata verdiği önem slayt

Atatürk&#;ün sanata ve sanatçıya verdiği önem!

Atatürk, şiir ve edebiyat dışında müziğe de büyük bir ilgi duymuştur. Şarkı ve türküleri dinlemekten büyük bir zevk alan Atatürk, zaman zaman okunan şarkılara eşlik etmiş, oynanan halk oyunlarına katılmıştır. Bazı Rumeli türküleri, onun sesinden notalara dökülmüş ve müzik repertuarımızda yer almıştır.

Atatürk, askerî ataşe olarak Sofya'da görevli bulunduğu dönemde çok sesli müziğe ilgi duymaya başlamıştır. Klâsik müzik konserlerine ve operalara giderek bu müzik türlerini tanıma fırsatı bulmuştur. Cumhuriyetin ilânından sonra, ülkemizde bu müzik türlerinin sevilmesini ve müzik kültürümüzde yer almasını sağlamak amacıyla yapılan çalışmalara önderlik etmiştir. Ülkemizde müzik sanatının gelişmesi için bütün olanaktan kullanmıştır.

Sanatın, bir toplumun ilerlemesindeki öneminin ve vazgeçilmezliğinin bilincinde olan Atatürk, bu düşüncesini şu sözlerle ifade etmiştir: "Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir," "

Atatürk'ün, tiyatro, bale, edebiyat, heykeltıraşlık, mimarî, resim, müzik gibi sanat dallarıyla ve sanatçılarla ilgilenmesi, onları desteklemesi Atatürk'ün sanatla çok yakın bir ilişki içinde olduğunun göstergesidir.

Atatürk, sanatı seven, sanatçılara değer veren ve onları destekleyen eşsiz bir devlet adamıdır. Çocukluğundan itibaren sanata ilgi duymuş ve sanatın bazı dallarıyla çok yakından ilgilenmiştir.

Atatürk, sanatın tanımını şu sözlerle açıklamıştır: "Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu anlatım sözle olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur."

Atatürk,sanatla ilgili düşüncelerini,Türkiye Büyük Millet Meclisindeki konuşmalarında, Çankaya Köşkünde sanatçılarla yaptığı sohbet ve tartışmalarda belirtmiştir. Atatürk'ün bu konuşma ve tartışmalarda dile getirdiği sanatla ilgili düşünceleri, Türk halkına ileti niteliği de taşımaktadır.

Gençliğinde şiir ve edebiyata yakınlık duyan eşsiz liderin başarılarında da bu okuma sevgisi ve alışkanlığının rolü büyüktür. Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı boyunca tam kesin sayısı bilinmemekle birlikte civarında kitap okuduğu tespit edilmiştir.

"Bir millet sanata önem vermedikçe büyük bir felâkete mahkûmdur,"

Atatürk'ün zamanında yapılmış bazı binaların güzelliği, ülkemizdeki çağdaşlaşma hareketini ifade edebilecek nitelik taşımaktadır. Ayrıca mimarî eserlerin korunmasına verdiği önem de Atatürk'ün mimarîye olan ilgisinin önemli kanıtlarındandır.

"Dünyada medenî, ileri ve gelişmiş olmak isteyen herhangi bir millet, mutlaka heykel yapacak ve heykeltıraş yetiştirecektir." “Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa, tam bir hayata sahip olamaz.” “Bir milletin sanat yeteneği, güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür.”“Milletimizin güzel sanatlar sevgisini, her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür.” “Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki, o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.”

Atatürk’ün düşünce ve fikirlerini etkileyen hem yerli hemde yabancı yazarlar olmuştur. Atatürk'ün kaleme aldığı ve yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinde okuduğu "Nutuk" adlı eseri, Atatürk'ün en büyük edebî eseridir. Yazmış olduğu kitapların yanında kendi yazdığı "Oğuz Oğulları" adlı şiir de Atatürk'ün şiir konusundaki yeteneğini sergileyen bir eserdir.

Atatürk'ün sanatçılarla ilgili düşüncelerini ifade ettiği sözleri ise şunlardır: "Sanatçı, toplumda uzun çalışma ve uğraşlardan sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır." "Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz; hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız." “Sanatkar el öpmez, sanatkarın eli öpülür.”

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in kuruluşunun ardından, toplumsal dehasını bir kez daha göstererek Türk Ulusunun kültürel alanda da gelişiminin şart olduğunu belirtmiş, kültür ve sanat alanında da birçok yenilik getirmiştir.

Türkiye’de yüksek bir medeniyet seviyesine ulaşılması hedefini yakalayan Atatürk, sanata verdiği önemle modern Türk sanatlarının öncüsü ve mimarı olmuştur.

Atatürk, sanatın Türk Milleti için önemini şu sözleri ile ifade etmiştir: Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkılaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.

Ulu Önder, eşsiz devlet adamı Atatürk’ü örnek alarak çocuklarımıza, gençlerimize sanat sevgisini teşvik etmeliyiz. Yetenekli gençleri desteklemeliyiz. Çünkü sanat bir lüks değil, toplumların ilerlemesi için bir zorunluluktur.

Son Dakika Haberleri

Atatürk’ün Sanata ve Sanatçıya Verdiği Önemi Anlatan Sözler

Atatürk’ün Sanata ve Sanatçıya Verdiği Önemi Anlatan Sözler Atatürk sanatçı ruha sahip bir insandı. Önsezileri çok kuvvetli bir devlet adamı olan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk siyasetin mutlaka sanatla desteklenmesinin gerekliliğine inanır ve bu fikrini her fırsatta dile getirirdi.

Sanat ve sanatçıya verdiği önem herkes tarafından bilinen ve hayranlık uyandıran bir gerçektir. Yüce Önder bizzat kendisi de sanata karşı ilgi duyar ve çok sevdiği yazarlardan biri olan Namık Kemal’in şiirlerini sık sık okurdu. Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği önem kısaca özeti şeklinde yazımızın içinde bulunmaktadır.

Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sanata olan ilgisi edebiyat ve şiirle sınırlı değildir elbette. Atatürk’ün müzik tutkusu ve en sevdiği türküler arasında yer alan Rumeli türkülerini bizzat seslendirdiği de elimizdeki bilgiler arasında yer almaktadır. Atatürk’ün sanata verdiği önem oldukça fazladır. Atatürk’ün sanata verdiği önem slayt şeklinde de karşımıza çıkabilmektedir. Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği önem kısaca herhes tarafından bilinmektedir.

Atatürk’ün İlgilendiği Sanat Dalları

Atatürk’ün İlgilendiği Sanat Dalları Aslında yüce önderimizin ilgilendiği sanat dalları demek çok da doğru bir tabir değildir. Çünkü Atatürk sanatla bir bütün olarak ilgilenir ve değer verirdi Çok hassas ve naif bir yapıya sahip bir insan olarak kendisi sanat ve sanatçıya her zaman çok özel bir önem vermiş bir sanatçı ruhlu insan olduğundan bu ilgiyi her fırsatta belirtirdi.

Sanatın her dalına ilgi duymakla beraber resim, müzik, mimari, heykeltraşlık, tiyatro ve edebiyata olan düşkünlüğü ve bizzat ilgilenmiş olması da Atatürk’ün sanata olan merakını ortaya koymaktadır.

Atatürk çok iyi bir devlet adamı olmasının yanında çok iyi bir hitabet sanatçısı idi. yılında kendi yazdığı Nutuk Atatürk’ün kaleme aldığı en büyük eserlerinden biridir.

Dönem dönem şiirler de yazan Atatürk her fırsatta sanatçıya verdiği desteklerle de sanatçının hep yanında yer alırdı. Sık sık Çankaya Köşk’üne sanatçıları davet ederek verdiği yemek davetlerinde uzun sanat sohbetleri ve fikir alışverişleri yapardı. Atatürk’ün bilim ve sanata verdiği önem bilindiği üzere çok fazladır.

Atatürk’ün Yazdığı Şiirler

Atatürk’ün Yazdığı Şiirler Kısacık ömrünü hep vatanına ve milletine faydalı olmak için harcayan Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk aynı zamanda tam bir sanat aşığıydı. Vatan aşığı naif ve ince ruhlu bir insan olarak bizzat yazdığı şiirleri de olan Yüce Önder Atatürk eşine yazdığı şiirin yanında birçok şiirlerinde şairidir. Atatürk’ün sanata verdiği önem ile ilgili sözler aşağıdaki gibidir:

Bir Askerin Mezarına, oldukça duygusal bir şiirdir ve şehit olmuş bir asker konu edilmiştir.

Hakikat Nerede? Şiiri ise aslında tam bir vatanseverlik destanıdır. Yüce önderimizin kaleme aldığı en büyük eser ise elbette ki Nutuk’tur. Yazmış olduğu bir diğer şiiri olan Tuna Şiirinde ise düşmana seslenmektedir.

  • Gafil hangi üç asır, hangi on asır
  • Tuna ezelden Türk diyarıdır.
  • Bilinen tarihler söylememiş bunu,
  • Kalkıyor örtüler, örtülen doğacak
  • Dinleyin sesini doğan tarihin
  • Aydınlıkta karaltılı şafak
  • Yalan tarihi gömüp doğru tarihe gidin!
  • Nehirlerdir Türkün şaşmaz yol mühendisleri

Her nehir Türk&#;ü bilir her nehri

Tuna&#;nın da kıyısından gitti eski Türk

Geçti eski Türk Tuna’yı da yararak

Kaç defa, hangi defa? Sormayınız nafile.

Bilmez tarih bile.

Tarih çocuk güdük tarih güdük

Sökün büyük, pek büyük.

Sayılmaz, sayılmaz bu sökün

O kadar çok Tuna’dan geçtiği günler Türkün.

Tuna’nın yalnız üst ve alt illeri değil,

Tuna’nın üstü de altı da yer.

Dipdiri ve ölmez bir Türk vatanıdır.

Tuna’nın üstünü yaptı vatan Türk

Bakarak, akarak, yararak geçti

Tuna’nın altını kabristan yaptı.

Tuna’yla ruh oldu dipte yatan Türk.

Tuna’nın sisten ve güneşten yorganı.

Topraktan ve çakıldan yatağı ile

Akıyor &#;Türk&#;e vatanım&#; diye.

Derindir görünmez Tuna’nın dibi

Türk coşkun Tuna gibi, Tuna coşkun Türk gibi.

Vatan aşkını sanat aşkıyla harmanlamak ve ortaya çıkan harika eserlerden anlaşıldığı gibi Atatürk devlet adamı kimliğinin yanında sanatçı kimliği ile de her zaman sanat ve sanatçı dostu olmuş ve maddi manevi büyük destekler vermiştir.

Atatürk’ün sanata vediği önemi kısaca şöyle tanımlardı; Sanat güzelliğin ifadesidir. ‘’Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’’ sözünden sanata verdiği önemi anlamak hiç de zor olmasa gerek. Yine Atatürk’ün sanata verdiği önem sözleri olan bu sözler sanatla hayatın aslında birlikte ilerlemesinin gereğinin altı çizilmiş olmuyor mu?

&#;Bir millet sanata önem vermedikçe büyük bir felâkete mahkûmdur,&#;

&#; Dünyada medenî, ileri ve gelişmiş olmak isteyen herhangi bir millet, mutlaka heykel yapacak ve heykeltıraş yetiştirecektir.&#;

Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği önem ile ilgili sözler bu şekildedir.

Atatürk hayatının her döneminde sanatın birkaç dalıyla bizzat ilgilenmiş ve her zaman sanatçının desteği olmuştur. Atatürk’ün sanata ve müziğe verdiği önem oldukça fazladır.

Etiketler: alan • Atatürk • atatürk&#;ün sanata sanatçıya verdiği önem ile ilgili sözler • atatürk&#;ün sanata ve sanatçıya verdiği önem • atatürk&#;ün sanata ve sanatçıya verdiği önem kısaca özeti • atatürkün sanatçıya verdiği önem • atatürkün sanatçıya verdiği önem ile ilgili sözleri • atatürkün sanatçıya verdiği önem kısaca • atatürkün sanatçıya verdiği önemi anlatan kısa yazı • Atatürk’ün İlgilendiği Sanat Dalları • Atatürk’ün Yazdığı Şiirler • çocuk • Devlet • Dünyada • Türk

ATATÜRK’ÜN BİLİME VE SANATA VERDİĞİ ÖNEM

  • ATATÜRK’ÜN BİLİME VE SANATA VERDİĞİ ÖNEM DERS: Resim-iş Eğitimi HAZIRLAYAN: Görkem Utku Alparslan

  • İÇİNDEKİLER1)Atatürk’ün bilime verdiği önem2)Laiklik3)Atatürk’ün sanata verdiği önem4)Sözlük5)Kaynakça

  • Atatürk’ün bilime ve sanata verdiği önemin sayesinde ülkemiz ne gibi kazanımlar elde etmiştir?

  • ATATÜRK’ÜN BİLİME VERDİĞİ ÖNEM:Bu konuya girmeden önce bilimin kısa tanımını yapalım. Bilim; evrenin yapısının ve hareketlerinin birtakım yöntemler aracılığıyla sistematik bir şekilde incelenmesini kapsayan çalışmalar bütünüdür.

  • ATATÜRK DİYOR Kİ: Atatürk “Ben, manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım bilim ve akıldır. Zaman süratle ilerliyor, milletlerin, toplumların, kişilerin mutluluk ve mutsuzluk anlayışların bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek, aklın ve bilimin gelişimini inkar etmek olur. Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve bilimin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar “ sözüyle bilime verdiği önemin özetini zaten bizlere sunmaktadır.

  • Atatürk’ün devrimlerinin temellerinden olan ve sanat ve bilimsel düşüncenin temeli olarak gördüğü laiklik ilkesini nasıl tanımlarsınız?

  • LAİKLİK En yaygın tanımı; din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. Ancak bu tanım laiklik ilkesini tam anlamıyla anlatmada yetersiz kalmaktadır. Laiklik din ve vicdan özgürlüğünün yanında kişilerin inanmama özgürlüğünü de kapsar. Devletin dinlere eşit mesafeli olmasını öngörür. Laik ülkelerde devletin resmi dini olmaz. Ayrıca demokrasi kavramı da laikliği kapsamazsa içi boş bir kavram olur. Laikliğin tam olarak işletilemediği geri kalmış ülkelerde, dini siyasete alet etme ve din sömürüsü yaygınlıkla görülür. Bu tür geri kalmış toplumlarda yurttaşlık bilinci yerine bir kişinin tebaası olma arayışı yaygındır. Laiklik çağdaşlığın ön koşuludur. Nitekim Atatürk’te laikliği “adam olmak” diye nitelemiştir.

  • ATATÜRK’ÜN BİLİMSEL GELİŞME İÇİN YAPTIKLARI Harf devrimini gerçekleştirmiştir. Türkçeye yapı olarak uymayan ve öğrenimi zor olan Arap alfabesi kaldırılmış ve öğrenilmesi daha kolay olup dilimize daha uygun olan Latin harfleri kabul edilmiştir. Böylece okuma yazma oranı kayda değer bir biçimde artmıştır.

  • yılında Atatürk’ün talimatıyla Türk Antropoloji Enstitüsü kuruldu.

  • Hitler Almanya’sından kaçan Yahudi bilim adamları Türkiye’ye davet edilmiştir. Bunlardan biri de Albert Einstein’dır.

  • ’te Kayseri’de uçak fabrikası kurulmuştur.

  • Kırsal kesimlere bilim ve sanat eliyle devrimleri benimsetmek amacıyla Köy Enstitüleri kurulmuştur.

  • Tekke, zaviye ve türbeleri kapatarak halkı hurafelerden arındırıp akılcı düşünmeye sevk etmiştir.

  • Türkçede yabancı kökenli sözcüklerin boyunduruğundan kurtarmak amacıyla Türk Dil Kurumu’nu kurmuştur. Türkçenin bilim dili haline gelmesinde büyük katkısı olmuştur.

  • yılında Türk Tarih Kurumu kurulmuştur.

  • Cumhuriyetin geleceği olarak gördüğü genç kuşakları aydınlatmak için bizzat kendisi “Vatandaş için medeni bilgiler” kitabını yazmıştır.

  • yılında Türk geometri terimleri kullanarak “Geometri” kitabı yazmıştır.

  • ATATÜRK’ÜN SANATA VERDİĞİ ÖNEM

  • Atatürk’ün ülkenin önemli heykel dikmesinin ve çeşitli ressamlara portresini yaptırıp çeşitli kamu binalarına astırmasının nedeni sizce nedir?

  • İbrahim Çallı, Atatürk Portresi, TÜYB,

  • Mihri Müşvik, Atatürk Portresi, TÜYB,

  • Feyhaman Duran, Atatürk Portresi, TÜYB,

  • Krippel’in yaptığı Ankara Ulus anıtı

  • Pietro Canonica’nın yaptığı Taksim Cumhuriyet Anıtı

  • Yanıt: Bunun en önemli nedeni, ulusa güzel sanatları sevdirmek ve benimsetmektir.

  • ATATÜRK’ÜN SANATA VERDİĞİ ÖNEM • Atatürk ulusal kültürümüzü geliştirmek için ayrıca ülkemize başta Etnografya Müzesi, İstanbul Resim Heykel Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi olmak üzere bir çok müze açtırmıştır.

  • Cumhuriyet döneminde, ’da açılan Gazi Eğitim Enstitüsü’nde bir resim bölümü faaliyete geçirildi.

  • Sahne sanatlarının en zoru olan Opera konusunda öncülük eden, Türk sanatçılarını arkalayan da Atatürk’tür. İran Şahı’nın Türkiye’yi ziyaretinde oynanmak üzere bir eser hazırlatmıştır.

  • Atatürk döneminde heykel alanında yapılan çalışmalar adeta devrim niteliğindeydi. Sanayi nefise mektebinde heykel bölümü olmasına karşın ciddi bir çalışma ortaya çıkmamıştı. Cumhuriyet ile birlikte durum değişti. Türkiye’nin dört bir yanında Atatürk heykelleri açıldı.

  • Sanayi-i Nefise Mektebi, Güzel Sanatlar Akademisi’ne dönüştürüldü. Resim öğrenimi için Avrupa’ya öğrenci gönderildiği gibi yabancı hocalardan da yararlanıldı.

  • SONUÇAtatürk son derece ileri görüşlü, olayları iyi tahlil eden, tarihten ders almasını bilen, çok okuyan ve en önemlisi gerçekçi bir dahiydi. Bir ulusun bilim ve sanattan yoksun bir şekilde yaşayamayacağını çok iyi anlamıştı. Değişime ve gelişmeye ayak uyduramayan toplumların geleceği olmayacağını çok iyi öngörmüştü. Yapmak istediği bizleri tebaadan ulusa çevirmekti. Yani egemenliği bir kişiden alıp tüm topluma yansıtmaktı. Bunun da bir kültür devriminden geçtiğini biliyordu. Cehaletle savaşımın en önemli araçlarından ikisi de sanat ve bilimdi ve o da bunun bilincindeydi.

  • SÖZLÜKAkılcılık: Bilginin tek kaynağının akıl(us) olduğunu savunan akıfunduszeue.infooloji: insan bilimidir. Antropologlar tüm toplumları, kültürleri, insan kalıntılarını ve fiziksel, biyolojik yapılarını inceler. İnsanın iskelet, kafatası gibi fiziki yapısını araştıran antropoloji, insanlık tarihinin en eski dönemlerinin aydınlatılmasına yardımcı olur. Tekke: Tarikattan olanların bulundukları, ibadet ve tören yaptıkları bir yapı.Zaviye: Tekke gibi tarikat etkinliklerinin yürütüldüğü yapı.Kültür: Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler. Enstitü: Özel konularda araştırma yapmak için oluşturulan kurumlardır.

  • KAYNAKÇA Giritli, İsmet : Günümüzde Atatürkçülük(Der yayınları), İstanbul, Aydın, Suavi : Antropoloji(Anadolu Üniversitesi Yayınları), Eskişehir, Atatürk, M. Kemal: Nutuk(Kare Yayınları), İstanbul,

  • nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası