karasal iklimde turizm / 5. Sınıf Sosyal Bilgiler İklim Ve İnsan Faaliyetleri konu anlatımı

Karasal Iklimde Turizm

karasal iklimde turizm

5. Sınıf Sosyal Bilgiler İklim Ve İnsan Faaliyetleri konu anlatımı

Haberin Devamı

Türkiye'de birçok farklı iklim görülmektedir. Aynı zamanda gün içerisinde değişik hava olayları yaşanır. Bu olaylar ülkemizin dört bir tarafında farklı şekillerde gerçekleşir. Böylece bizi etkiler ve onu değişik amaçlarla kullanırız. İklim ve hava olayları ile ilgili ülkemiz adına belli başlı bazı bilgileri alalım.

İklim ve İnsan Faaliyetleri

 İklim ve insan faaliyetleri birbiriyle her zaman ilişkilidir. Özellikle iklim sayesinde birçok farklı sebze meyve üretimi ülkemizin değişik yerlerinde gerçekleşir. Tabi günlük hava olayları üzerinden gerçekleştirdiğimiz faaliyetler bizi etkiler.

 Özellikle ulaşım, turizm ve tarım faaliyetleri hava olaylarından en çok etkilenen alanlar içerisinde yer almaktadır. Bu sebepten dolayı hava olaylarının önceden bilmek ve buna göre davranmak, diğer bir ifade ile tedbirli olmak büyük bir öneme sahiptir.

Haberin Devamı

 Hava olaylarının önceden bilmek adına hava tahminlerinden faydalanılır. Bu doğrultuda bilim insanları nem ve sıcaklık ile rüzgar ile beraber bu gibi unsurları incelemek suretiyle, buna uygun şekilde yorumlar yaparak hava olaylarını anlatır. Böylece bir gün sonraki ya da ileri ki günler için hava olayları adına bilgiler alırız. Bu bilgilere ise hava durumu deriz.

Türkiye’de Görülen İklimler

 Türkiye'de farklı iklimler görülmektedir. Bu iklimler ülkemizin değişik bölgelerinde gerçekleşir. Özellikle engebeli yer şekillerine sahip olması ve dağların denize paralel olması ile beraber, farklı bölgelerde değişik iklimler ortaya çıkmıştır. Öncelikle bu iklimleri inceleyelim ve buna göre bizi nasıl etkilediğine bakalım. Ancak ilk olarak iklim nedir bunu öğrenelim.

İklim: Hava bazen güneşli, bazen yağmurlu ya da rüzgarlı olabilir. Bu durum günlere bağlı olarak değişir. Ancak yıl içerisinde hava ortalama şekilde seyir eder. Hava olaylarının göstermiş olduğu bu ortalama seyre iklim denir.

Not: Ülkemizin her bölgesinde aynı iklim görülmez. Çünkü yeryüzü şekilleri ve denizin etkisi ile beraber bu gibi unsurlar nedeniyle farklı iklimler görülür. Örneğin denize yakın bölgelerde ılıman iklimler yaşanır. Aynı zamanda dağların paralel olması sebebiyle ülkemizin iç kısımlarına doğru ılıman iklim geçiş yapmaz. Bu yüzden iç bölgelerde daha sıcak ve soğuk iklimler yaşanır.

Haberin Devamı

Karasal iklim: Ülkemizin doğusunda ve iç kesimlerinde yaşanan iklim türüdür. Özellikle kış ayları çok soğuk ve yağışlı, yaz ayları ise çok sıcak ve kurak geçer. Özellikle karasal iklimde kış ayları erken başlar ve yaz ayları aşırı sıcak geçer.

 Karasal iklimin bitki örtüsü bozkırdır. Yağış ve hasat zamanında kuraklık isteyen buğday karasal iklimde yoğun olarak yetiştirilmektedir.

Akdeniz iklimi: Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesi'nde yaşanır. Yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlı geçer. Hem tarım hem de yaz turizmi için ülkemiz adına büyük bir öneme sahiptir. Kış aylarının ılık geçmesi nedeniyle portakal ve mandalina ile limon gibi turunçgiller yoğun şekilde yetiştirilir.

Haberin Devamı

Karadeniz iklimi: Marmara'nın kuzeyi ile Karadeniz'de görülen iklim türüdür. Yaz ayları serin ya kış ayları ılık geçen bir iklimdir. Aynı zamanda yılın büyük bir çoğunluğunda düzenli olarak yağış gerçekleşir. Bu sebepten dolayı canlı ve gür ormanlık alana sahiptir. Özellikle yağışı seven çay ve fındık Karadeniz ikliminde yoğun şekilde üretilir.

Yayla turizmi Karadeniz iklimi açısından büyük bir öneme sahiptir. Aynı zamanda bölgede yapılan evler daha çok ahşap üzerinden inşa edilmiştir.

Karasal iklim

 

 

40

 

2

-7

 

 

31

 

4

-5

 

 

36

 

10

-2

 

 

51

 

16

3

 

 

52

 

20

7

 

 

39

 

24

9

 

 

17

 

28

13

 

 

15

 

28

13

 

 

18

 

24

8

 

 

32

 

18

4

 

 

36

 

11

-1

 

 

48

 

4

-3

Konya'da karasal iklim hüküm sürer. Yazları kuru ve sıcak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır.

Gece ile gündüz arası sıcaklık farkı yazın 16-22 derece arasındadır. Baharları ve kışları nemden dolayı bu fark 9-12 °C'ye kadar düşer. Kar ortalama 3 ay yerde kalır.

Çevresindeki sıcak-soğuk hava merkezlerinden çok etkilenir. İç Anadolu'nun en güney bölgesinde yer almasına rağmen diğer İç Anadolu şehirlerinden daha soğuk olur. Bunun nedeni orta Torosların deniz etkisini tamamen önlemesidir.

Konya, 1. jeolojik zamanda Anadolu'daki Tetis denizinin yükselerek yok olması nedeniyle tam bir deniz tabanı ovasına dönüşmüştür. Düzlüğün asıl nedeni budur.

İlkbaharda konveksiyonel yağışlar (kırkikindi) sıklıkla görülür. En yağışlı aylar nisan ve mayıstır. Konya ikliminin diğer bir özelliği ise yazların çok geç başlaması, kışların da çok geç bitmesidir. Step ikliminin özelliği olan yaz kuraklığı Türkiye'deki en kaliteli buğdayların yetişmesine neden olmuştur. Baharda nem ve yağmurla yeşeren otlar yazın yerini kuruluk ve sıcaktan dolayı sarıya bırakır.

Türkiye'de sis yoğunluğu ve sisli gün sayısı en fazla olan il Konya'dır. Nedeni ise Konya ovasının bir çanak şeklinde bulunmasıdır.

Uzun zamanlarda ölçülen en düşük sıcaklık -29 °C, en yüksek sıcaklık ise 41 °C'dir. En çok kar yağan ay şubat, en soğuk ay ocaktır. En sıcak aylar temmuz ve ağustosdur.

Diğer bir özellik ise yaz akşamları çevresinde bulunan dağlardaki yüksek basınç alanlarından, ovada bulunan alçak basın alanlarına esen rüzgardır. Günlük sıcaklık farkının en belirgin özelliği de budur. Ocak ayı sıcaklık ortalaması -0.5 °C, temmuz ayı sıcaklık ortalaması ise 23 °C'dir. Türkiye'nin en az yağış alan ili Konya'dır.

KONYAOcakŞubatMartNisanMayısHaziranTemmuzAğustosEylülEkimKasımAralık
 Uzun Yıllar İçinde Gerçekleşen Ortalama Değerler (1950 - 2015)
Ortalama Sıcaklık (°C)0.01.45.711.015.720.123.623.118.612.46.11.7
Ortalama En Yüksek Sıcaklık (°C)4.87.111.917.522.326.730.230.126.119.912.96.6
Ortalama En Düşük Sıcaklık (°C)-3.9-3.20.14.58.712.816.115.711.26.00.8-2.3
Ortalama Güneşlenme Süresi (saat)3.24.46.77.19.010.411.411.29.47.25.23.1
Ortalama Yağışlı Gün Sayısı9.78.59.09.310.76.82.31.63.06.26.79.7
Aylık Toplam Yağış Miktarı Ortalaması (kg/m2)35.827.928.032.043.524.86.55.311.730.031.941.3
 Uzun Yıllar İçinde Gerçekleşen En Yüksek ve En Düşük Değerler (1950 - 2015)*
En Yüksek Sıcaklık (°C)17.623.828.931.534.437.240.639.636.131.625.221.8
En Düşük Sıcaklık (°C)-25.8-26.5-15.8-8.6-1.23.26.06.60.4-7.6-20.0-22.4

Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü -  http://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=KONYA

Karasal İklimin Hayvancılık Faaliyetleri Üzerindeki Etkisi Nedir?

Haberin Devamı

Karasal İklimin Hayvancılık Faaliyetleri Üzerindeki Etkisi Nedir?

Karasal iklimin hayvancılık faaliyetleri üzerinde olumlu bir etkisi bulunmaktadır. Karasal iklime bağlı olarak bozkırlar yaygın olarak bulunmaktadır. Bozkırlar da hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvansal faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi için son derece verimli bir ortam sağlamaktadır. Aynı zamanda karasal iklim hayvanların beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için de oldukça olumlu bir ortam olarak ifade edilebilir. Kısaca, karasal iklimin hayvancılık faaliyetleri üzerindeki etkisinin olumlu olduğu söylenebilir. 

Karasal iklim genel olarak dağlık bölgelerden oluşmaktadır. Dağlık bölgeler de hayvancılığın gelişmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Karasal iklim Türkiye'de yaygın bir şekilde görülen bir iklim türü olarak belirtilebilir. Karasal iklime sahip olan bölgelerde hayvancılık faaliyetlerinin daha fazla geliştiğini de gözlemlemek mümkündür.

Haberin Devamı

Karasal İklimin Özellikleri Nasıldır?

Karasal iklime sahip olan bölgelerde kış çabuk gelir ve uzun süren soğuklar vardır. Aynı zamanda yaz mevsimi de çabuk gelir ve çok sıcak olur. Yıllık yağış ortalamasının ise 550mm düzeyinde olduğu söylenebilir. Karasal iklim küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinin gelişim gösterdiği bir bölge olarak ifade edilebilir. Karasal iklime sahip olan bölgelerde otlak alanların oldukça geniş bir alan kapladığı söylenebilir. Otlak alanların geniş olması da hayvanların beslenmesi için geniş bir alan olduğu şeklinde yorumlanabilmektedir. 

Karasal iklimin özelliklerine bağlı olarak bu bölgelerde hayvancılık faaliyetlerinin daha fazla geliştiğini söylemek mümkündür. Ülkemizin iç kesimlerinde karasal iklimin daha yaygın olarak bulunduğu da söylenebilir. Karasal iklime sahip olan bölgeler de büyükbaş hayvancılık da yaygın olarak bulunmaktadır. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası