şekeri düşüren doğal besinler / Kan şekerini dengeleyen doğal reçeteler - Son dakika sağlık haberleri – Sözcü

Şekeri Düşüren Doğal Besinler

şekeri düşüren doğal besinler

Diyabet hastalığı vücudumuzda birçok kötü sonuca yol açmaktadır. Diyabet; damar tıkanıklığı ve damar sertliği gibi istenmeyen sonuçların gelişimini hızlandırır ve kalp rahatsızlıklarına özellikle kalp krizine ve felce yol açabilir. Bundan dolayı şeker hastalarının yememesi gereken yiyecekler vardır. Uzman doktorunuzla birlikte oluşturacağınız şeker hastası diyet listesi, daha sağlıklı bir hayat yaşamanıza ve kan şekerinizi ideal düzeye getirmenize destek olacaktır.

Şeker Hastaları Ne Yememeli Listesi

Şeker hastalarının kaçınmaları gereken en önemli gıdalar; doymuş yağlar, trans yağlar, kolesterol ve tuzdur.
Doymuş yağlar, yüksek oranda yağ içeren süt ürünlerinde, hayvansal proteinlerde, bifteklerde, sosislerde ve salam gibi yiyeceklerde bulunur. İlla ki alınacaksa da belirli orandan fazlası tüketilmemelidir.

Trans yağlar, vücudumuzun ihtiyacı olmayan yağlardan oluşur. Bu yağlar genellikle işlenmiş gıdalarda ya da margarinlerde bulunmaktadır.
Kolesterol ise yüksek yağ oranı içeren süt ürünlerinde, hayvansal proteinlerde, yumurtada, kabuklu deniz ürünlerinde ve bunların yanında hayvan sakatatlarında bulunmaktadır. Bu ürünün de tüketimi mecbur kalınmadıkça olmamalıdır. Yenmesi gereken durumlarda ise doktor tarafından uygun görünen miktar geçilmemelidir.
Tuz da böbreklerde şeker emilmesinde önemli rol oynadığı için, doktor tarafından önerilen miktarı geçmeniz tehlikeli sonuçlar yaratabilmektedir. Bundan dolayı şeker hastalarının tüketmemesi gereken gıdalar ciddi sorunlar oluşturabilmektedir.
Bunların dışında şeker hastaları için tehlikeli olan gıdalar ise; kızartılmış gıdalar, patates cipsleri, şeker ve şeker içeren yiyecekler, dondurmalar, enerji içecekleri, alkol ve şekerli içeceklerdir. Bu gıdaların tüketimi diyabet hastalarına aşırı derecede zarar vermektedir.
Kahve ve çay tüketimlerinde ise şeker kullanımı yerine doktorunuzun önerdiği yapay tatlandırıcı kullanmalısınız.
Her ne kadar doğal olsa da bal, reçel, pekmez gibi tatlı gıdalardan da uzak durulması gerekmektedir. Margarin ve tereyağı da diyabet hastaları tarafından tüketilmemelidir.

Şeker Hastalarının Yemesi Gereken Baklagiller

Şeker hastalığına sahip kişilere önerilen diyet listelerinde genel olarak sağlıklı karbonhidratlar da vardır. Şeker hastaları hangi baklagilleri yemeli diye soracak olursanız; fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi lifli ve sağlıklı karbonhidratlar sınıfına giren kuru baklagilleri tercih etmelisiniz.

Şeker Hastaları İçin Altın Değerinde İpuçları

Diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken oldukça fazla kural vardır. Bu kurallar sayesinde kan şekeri azalır ve daha sağlıklı bir hayat yaşanır. Özellikle sigara ve alkol şeker hastalarının asla yememesi gerekenler arasındadır. Bunun dışında en çok sorulan sorulardan birisi de şeker hastaları hangi bisküvileri yemeli sorusudur. Bu sorunun cevabı tabii ki beyaz undan yapılmamış ve çok fazla şeker içermeyen, bol lifli bisküviler yenilebilir olacaktır. Bunlar dışında kalan klasik bisküvilerden uzak durulması gerekmektedir.

Şeker hastalığı diyeti listelerinde hastaların görmek istedikleri gıdalardan en önemlisi de çorbadır. Çoğu kişinin aklında çorba tüketip tüketemeyeceği yer almaktadır. Şeker hastaları hangi çorbaları yemeli diye soracak olursanız, bol lifli ve sebzeli, az yağlı ve tuzsuz çorbalar sizin için ideal olacaktır. Bu sayede hem doğal beslenmenize devam edebilir hem de diyet yaparken sevdiğiniz gıdalardan uzak durmamış olursunuz.

• Vücudunuza daha fazla lif almaya çalışın. Basit karbonhidratla yapılan gıdaları tercih edin.
• Nişasta oranı yüksek olan sebzelerden uzak durun.
• Düşük kaloriye sahip, az şekerli meyveler tüketin.
• Az işlenmiş olan tahıllı yiyecekler alın.
• Yulaflı yiyecekler alabilirsiniz. Kahvaltıda da tüketerek tokluk hissini arttırabilirsiniz. Ayrıca yulaf kilo vermenize de yardımcı olacaktır.
• Mecbur kalmadıkça tatlı yemekten çok uzak durun.
• Yağ, tuz ve şekeri hiç kullanmamaya özen gösterin. Doktorunuzun verdiği dozajı kesinlikle geçmeyin.
• Sağlıklı yağlar ve sağlıklı etler tercih edin. İşlenmemiş olmalarına özen gösterin.
• Kansızlık gibi sorunlarla karşı karşıya kalmamak için dikkat edin, demir içeren gıdalar almaya çalışın.

Şeker hastalarının yapması gerekenlerin en başında spor ya da egzersiz gelmektedir. Yaşınız kaç olursa olsun, daha sağlıklı ve düzenli bir hayat yaşamak istiyorsanız, kan şekerinizi dengelemek istiyorsanız spor yapmak zorundasınız. Şeker hastalarının dikkat etmesi gereken, kişinin özel durumuna bağlı daha birçok seçenek vardır. Bunları daha iyi öğrenebilmek için İstanbul en iyi şeker polikliniği randevu alıp, doktorunuzla şeker hastalığı nasıl geçer, şeker hastaları neler yemeli, şeker hastaları nelerden uzak durmalı, gibi sorulara en uygun yanıtları alabilirsiniz.

Benzer Yazılar



ŞEKER HASTALARI İÇİN YARARLI BESİNLER ve ÜRÜNLER

www.profilkerdurak.com

Şeker hastaları günlük beslenmelerinde posalı ve fonksiyonel yiyeceklere ağırlık vermelidir. Bu amaçla tam un veya baharat/bitki/tohum karışımlı tahıl ekmeklerinden tüketmeleri, bol sebze ve kararınca meyve yemeleri, karbonhidrat ve yağca zengin yiyeceklerden uzak durmaları gereklidir.
 
Ayrıca şeker hastalarının haftada 2 defa yağsız balık ve doğal şartlarda yetiştirilmiş tavuk eti tüketmeleri, arada bir kuruyemiş ve ağırlıklı olarak bakliyat yemekleri yemeleri faydalıdır. Yemek yapımında sızma zeytin yağını tercih etmeleri, az tuzlu, taze sebzelerden haşlama usulü hazırlanmış yemekleri tüketmeleri önemlidir. Hastaların sigara, alkollü içki, margarin türü katı yağ, şeker ve beyaz undan uzak durmak zorunda olduklarını akıllarından hiçbir zaman çıkartmamaları gereklidir.

Diyabetle Savaşan Besinler:
 
Açık veya gizlişeker hastası için veya şeker hastalığı riski altında olanlar için antidiyabetik besinler, hastalığın gidişini olumlu yönde değiştirebilen her tür besin demektir. Bu besinler arasında sebzeler, meyveler, baharat ve bazı özel bitkiler önemli yer tutarlar.
 
Bilimsel araştırmalara göre bazı bitki ve besinlerin düzenli olarak tüketilmesi diyabetin kontrolü ve tedavisinde ciddi katkı sağlamaktadır.
 
Sibirya Ginsengi, Tarçın, Yaban mersini, Astragalus, Yosun, Yeşil çay, Çemen otu, Aloe vera, Zencefil, Zerdeçal, Hibiskus, Kekik, Mahlep, Sarımsak, Soya bunlardan bazılarıdır.
 
Limon ve böğürtlen, çilek, mor havuç,  lahana gibi antioksidan muhtevası yüksek koyu renkli meyve ve sebze tüketimi de önemlidir.

Bazı özellikli besin ve bitkilerden bahsetmekte yarar vardır.
 
Bitkisel bileşenlerin bir kısmı pankreastan insulin salgılanmasını aktive ederek, bir kısmı dokuların insulin direncini kırarak (hücrelere glükoz girişini ve glükozun hücredeki metabolizmasını hızlandırarak), bir kısmı hücrede glukoz sentezleyen enzimleri ve metabolik yolları bloke ederek ve bir kısmı da kandaki insulinin parçalanmasına yol açan faktörleri yok ederek etkilerini göstermekte ve diyabetli hastaların tedavilerine ciddi seviyede destek olabilmektedirler. Bunlardan kısaca bahsedelim;
 
Ginseng: Düzenli kullanımı sonucunda insülinin sentez ve sekresyonunu aktive ettiği, insülin direnci gelişen insanlarda doku düzeyinde reseptör oluşumunu aktive ederek direncin kırılmasına katkı sağladığı ve yapısındaki insülin benzeri bileşenler dolayısı ile de kan şekerini kalıcı olarak düşürdüğü ifade edilmektedir.
 
Astragalus: Geleneksel Çin ve uzak doğu tıbbında şeker hastalığı tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Yapısında bulunan polisakkarit, flavonoid ve saponinler ona antidiyabetik güç sağlayan bileşenlerdir.
 
Yabanmersini: Yapısında bulunan insülin benzeri bileşenler kan şekerinin kontrolünde yaban mersinini önemli duruma getirmiştir. Yaban mersininin anidiyabetik etkisi yapılan bilimsel çalışmalar ile de ortaya konmuştur.
 
Tarçın: Tarçının da çemen otu gibi hem tip I ve hem de tip II diyabetlilerde kan şekerini önemli ölçüde düşürebildiği tespit edilmiştir. Tarçın bu etkisini çeşitli mekanizmalar üzerinden yapabilmektedir. Tarçının karaciğerde glikojen depolanmasını arttırdığı, glükozun iskelet kas hücreleri tarafından alınmasını sağlayan bir bileşiğin (IRS-1) sentezini indüklediği ve glükozun kandan diğer bütün dokulara girişini hızlandırdığı tespit edilmiştir.


Çemen otu: Özellikle tohumların Tip-2 diyabetteki insülin direncini kırdığı, karaciğer ve böbreklerde gklikoliz enzimlerini regüle ettiği ve oksidan stresi engelleyerek diyabetik komplikasyonları azalttığı şeklinde deneysel veriler bulunmaktadır.
 
Çemen otu tohumu saponinler bakımından zengindir. Ayrıca yapısında demir, fosfor ve sülfür bileşiklerine ilaveten yüksek miktarlarda protein, karbonhidat, yağ ve fiber bulunur. Yapılan birçok deneysel çalışmada çemen otu tohumunun tip II diyabetlilerde insülin direncini kırarak kan glükoz seviyesini önemli ölçüde düşürdüğü gözlenmiştir. Bir başka çalışmada ise çemen otunun karaciğer ve böbreklerdeki bazı glükoneojenik enzimleri inhibe ederek, tip I diyabetiklerde de kan şekerini düzenleyebilmektedir.

NATURANIN YABANMERSİNLİ BİTKİ ÇEŞNİSİ ve ÇAYI yukarıdaki doğal bileşenlerin yoğunlaştırılmış tozlarının/ekstrelerinin belirli oranlarda harmanlanması ile elde edilmektedir. Bu ürünler şeker hastaları ve risk altındaki insanlarda insülin direncinin kırılmasına ve şeker metabolizmasının hızlanmasına yol açarak kan şekerini düzene koyarlar.
Hiçbir yan etkileri ve toksiteleri yoktur, normal ilaçlarla birlikte kullanıldıklarında ilaçların etkisini kuvvetlendirirler.
İlaçlara henüz başlamamış risk grubundaki gizli şeker hastaları bu ürünleri kullandıklarında şeker hastalığı riski büyük ölçüde ortadan kalkar.
İnsülin kullanmalarına rağmen şeker değerleri hala yüksek olanlarda kan şekerinin düşmesini sağlayarak muhtemel organ kaybını (körlük, kangren, böbrek yetmezliği vs) önlerler ve bu insanlara hayati bir yaşam fırsatı sunarlar.

Şekere Hastalığına İyi Gelen Bitkiler Nelerdir? Şekere İyi Gelen Bitki Çayları Ve Tarifleri

Haberin Devamı

Şekere İyi Gelen Bitki Çayları

Bitki çayları şekere iyi gelirken kolesterol ve kan şekerini dengelemek konusunda etkilidir. Bu konuda tüketim imkanı sağlayan ve gün içerisinde iki veya üç kez değerlendirecek bitki çayları bulunur.

- Normal çay içerisinde eklenecek olan tarçın

- Yeşil çay

- Zerdeçal

- Zencefil

- Kekik çayı

Gün içerisinde dengeli şekilde tüketimi sayesinde bu çay türleri şekeri dengeye getirir. Ayrıca kolesterolü kontrol eder ve kan şekerini arzu edilen noktayı ulaştırır. Bu da doğal olarak şekeri dengede tutarken sağlıklı bir yaşamın kapısını aralar.

Şekere İyi Gelen Bitki Çayları ve Tarifleri

Şekere iyi gelen bitki çayları içerisinde özellikteki yeşil çay başta olmak üzere, kekik çayı ve zerdeçal gibi seçenekler yer alır. Bunlar pek çok farklı aktarda ya da market ve benzeri yerlerde hazır olarak satılır. Aynı zamanda yaprak halinde alarak sıcak su kaynatmak suretiyle hazır hale getirmek mümkündür. 4 ya da 5 dakika kadar sıcak su içerisinde bitki çayları bekledikten sonra içime hazır hale gelir. Fazla soğutmadan ancak çok da sıcak olmadan bu bitki çaylarını tüketmek mümkündür. Normal çayın içerisinde yine bir tutam tarçın gezdirdikten sonra çay tüketmek etkilidir. Gün içerisinde birkaç defa farklı öğünlerde şekere iyi gelen bitki çayları tüketilebilir.

Haberin Devamı

Şekeri En Hızlı Hangi Bitki Düşürür?

Çözünürlük bakımından zengin olan çemen otu tohumları bu konuda öne çıkar. Sindirim ile beraber karbonhidrat emilimini yavaşlatır ve böylece şeker seviyeleri düşerek istenilen noktaya gelir. Bu tohumların şeker tedavisi konusunda etkili olabileceği birçok uzman tarafından da öne sürülmektedir. Fakat yine de bunların bir tavsiye olduğunu unutmamak gerekir. Burada önemli olan o zaman bir doktora görünmek ve buna göre tedavi yöntemleri elde etmektir. Alternatif olarak şekere iyi gelen bitki çayları ve diğer bitki kaynakları değerlendirilebilir.

Şeker Hastalığına İyi Gelen Bitkiler ve Bitki Çayları

Özellikle brokoli, limon, çilek, lahana ve karalahana, portakal ve ıspanak gibi sebze ile meyveler şeker hastalığı için oldukça etkilidir. Bitki çayları içerisinde isek yeşilçay, normal çay içerisine katılacak tarçın ve kekik çayı önemli bir yer taşımaktadır.

Şeker nasıl düşer? Yüksek şekeri en çabuk ne düşürür? Yoğurt kan şekerini düşürür mü?

Haberin Devamı

Şeker hastalığı diyabet olarak da bilinmektedir. Tıp dilinde diyabet hastalığı olarak adlandırılır. Toplumumuzda oldukça fazla kişi şeker hastasıdır.

Şeker Nasıl Düşer?

1) Karbonhidratı Azaltmak

 Karbonhidratlarda yoğun miktarda şeker de bulunmaktadır. Bundan dolayı sürekli olarak karbonhidrat ile besleniyorsanız karbonhidrat yerine protein ağırlıklı beslenmeniz gerekmektedir. Karbonhidrat alımını azaltarak şekeri düşürmek mümkündür. Karbonhidratı azalttıktan sonra şeker hastalığının belirtileri önemli ölçüde azalacaktır.

2) Düzenli Egzersiz Yapmak

 Şekeri düşürmek için mutlaka düzenli olarak egzersiz yapmanız gerekmektedir. Düzenli olarak egzersiz yaparak hareketli bir yaşam tarzı ile birlikte şekerin belirtileri azalacaktır. Düzenli bir şekilde yapılan egzersizler kan dolaşımını arttırır ve şeker belirtilerini minimum seviyeye indirir. Doktorlar tarafından da şeker hastalarına düzenli olarak egzersiz yapmaları önerilmektedir.

Haberin Devamı

3) Stresten Uzak Kalmak

 Stresten uzak kalmak stressiz bir yaşam tarzı benimsemek Şeker hastalığı için çok önemlidir. Şeker hastalığının en büyük tetikleyicileri arasında stres gelmektedir. Özellikle iş hayatında yaşanan stresler ve okul hayatında yaşadığınız stresler şeker hastalığının nüksetmesini sağlar. Şeker belirtileri bu şekilde daha da ortaya çıkabilir. Bundan dolayı stressiz bir yaşam tarzı benimsemek çok önemlidir.

4) Su İçmek

 Şeker hastalarına doktorlar tarafından en çok önerilen şeylerin başında su içmek gelmektedir. Su içmek doktorlar tarafından önerilir ve hastaların günde en az 2.5 litre su tüketmesi gerekir. Su ile birlikte kan şekeri dengelenir ve aynı zamanda kan temizlenmiş olur.

Yüksek Kan Şekeri En Çabuk Ne Düşürür?

1) Fesleğen Yaprağı

 Fesleğen yaprağı kan şekeri için adeta mucizevi olan bir gıdadır. Fesleğen yaprağının kaynatılarak birlikte tüketilmesi önerilir. Yüksek kan şekerini hızlı bir şekilde düşürmek için fesleğen yaprağı bitkisel çözümler arasında en çok tercih edilenlerdendir.

2) Keten Tohumu

 Yüksek kan şekerini en çabuk düşüren bir diğer bitkisel yöntem ise keten tohumudur. Keten tohumu sahip olduğu besin değerleri sayesinde kan şekerini dengeler ve hızlı bir şekilde kanın iyileşmesini sağlar. Kan şekeri düşer ve kişi kendini daha iyi hisseder. Şeker hastalığının belirtisi için bitki doktorları tarafından da keten tohumu önerilmektedir.

3) Yeşil Çay

Haberin Devamı

 Yüksek kan şekerine yönelik olarak yeşil çay tüketimi de yapabilirsiniz. Yeşil çay hem çok lezzetli ve bir o kadar da faydalıdır. Günde iki defa olmak üzere yeşil çay tüketerek yüksek kan şekerini dengeleyebilirsiniz. Yüksek kan şekerini hızlı bir şekilde düşürmek için sabah ve akşam olmak üzere yeşil çay tüketimi önerilir.

4) Tarçın

 Tarçın insülin duyarlılığını geliştiren çok önemli bir gıdadır. Günde yarım çay kaşığı olmak üzere tarçın tüketerek kan şekerini dengeleyebilirsiniz. Bu şekilde vücudun insüline olan hassasiyeti de artacaktır. Tarçın ile birlikte kişide ki kilo kontrolü de olacak ve kalp hastalığı riski de minimum seviyeye inecektir. Bundan dolayı yüksek kan şekeri için tarçın tüketimi uzmanlar tarafından önerilir.

Haberin Devamı

Yoğurt Kan Şekerini Düşürür mü?

 Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan araştırmaya göre şeker hastalarının günde 1 kase yoğurt tüketmesi diyabet riskini azaltır ve kan şekerini de düşürür.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır