vehbi aluçlu / Vehbi Aluçlu - Malatya Haber - Malatya Haber

Vehbi Aluçlu

vehbi aluçlu

Vehbi Aluçlu: Tespitler Yapılırken Çok Hassas Çalışılmadı

Aluçlu, değişikliklerle ilgili insanların kafasını karıştıracak olumsuz ve güvensiz ortamda ağır hasarlı yapıların az hasarlıya dönmesinin son derece yanlış bir tespit olduğunu söyledi.

“TESPİTLER YAPILIRKEN ÇOK HASSAS ÇALIŞILMADI”

“Tespitler yapılırken çok hassas çalışılmadı” diyen Aluçlu, şunları söyledi:

“Birinci tespit çok yüzeysel yapıldı. İkinci tespit biraz daha dikkatli yapıldı. Fakat daha sonra 5,6 büyüklüğünde deprem olunca yapılan bu iki tespit devre dışı kaldı. Ondan sonra yapılan tespitlerde de büyük sıkıntılar vardı. Bu tespitler titizlikle yapılmadığı için büyük sorunlar oluştu.”

“YAPILAN AÇIKLAMALAR İNSANLARIN KAFASINI İYİCE KARIŞTIRDI”

Aluçlu, sorunların çözümü noktasında çeşitli açıklamaların yapıldığına dikkat çekerek, “Bu açıklamalar insanların kafasını iyice karıştırdı. öncesi binaların zaten ağır hasarlı olanları yıkılacak. Orta hasarlı binalarında yıkılacağını hem Cumhurbaşkanımız hem de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum söyledi. Sonraki dönemde bir açıklama daha geldi; yılından önceki binaların yıkılacağı, ve arasındaki orta hasarlı binalarla ilgili deneysel sonuç yapıldıktan sonra karar verileceği bildirildi. Deneysel yapı performans analizinden sonra güçlendirilerek oturulabileceği ifade edildi. ’den sonraki binalarla ilgili ise performans analizine bakılmadan orta hasarlı binaların güçlendirilerek oturulabileceği açıklaması yapıldı” bilgisini verdi.

“YAPI PERFORMANS ANALİZİ YAPILMALIDIR”

Elde henüz net bir sonucun olmadığını kaydeden Aluçlu, şu ifadeleri kullandı:

“İnsanların binalarına girip girmeme konusunda kararsız kaldılar. Ne yapılması gerekiyor? Eğer orta hasarlı bir bina varsa yılından sonra yapılmış ise buna mutlaka deneysel bir sonuç yaptırarak yani yapı performans analizi ya da diğer bir ismiyle deprem performans analizi yaptırdıktan sonra elimizde bu binanın gerçek anlamda hasar tespitinin olduğunu göreceğiz. Bu hasar tespitine göre; güçlendirerek oturulabilir ya da ağır hasarlıya çok yakın bir değer çıkarsa o zamanda site sakinlerinin, mülkiyet sahiplerinin kararı doğrultusunda çeşitli güçlendirmeler yapılarak oturulabilir ya da gerçek anlamda vatandaşların burada oturması sakıncalı bir durum çıkarsa da yıkılmasına karar verilir.”

“45 BİN BİNA YIKILACAK”

Aluçlu, binalarla ilgili durumun bilimsel bir deneysel sonuçla karar verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “’den önceki binalarımız orta hasarlıysa artık bunlara çok yapılacak bir şey yoktur. Ağır hasarlı olanlar zaten yıkılacak. Valimizin açıklamasına göre, Malatya’da daha yıkılacak 45 bin bina var. 45 bin binanın yıkılması demek öncesini devre dışı bıraktığı anlamına geliyor. yılından sonrakilerde de mutlaka bilimsel olarak deneysel sonuç elimizde olmadan bu binalarla ilgili yapılan tespitlerin ne kadar sağlıklı olduğunu anlamamız mümkün değil. Buraya bilimsel bir deneysel sonuç çıktıktan sonra yıkılması ya da güçlendirilerek oturulmasına karar verilebilir” diye konuştu.

malatyasöz

Haber sitemiz AA, İHA abonesidir. Sitemizde ajans belirtilerek yayımlanan haberlerin TELİFLERİ bu ajanslara aittir. Ajans belirtilmeyen haberler KABT Basın A.Ş'nin haber merkezi tarafından oluşturulmuştur ve telifleri şirketimize aittir. İzinsiz kullanım halinde hukuksal yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.
Habere ifade bırak !
Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Habere ait etiket tanımlanmamış.

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

tahir

İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu: "Yakın zamanda büyük bir deprem olabilir"

Malatya’da deprem korkusu devam ediyor. AFAD verilerine göre Malatya genelinde 30 günde 56 farklı sarsıntı meydana geldi.  Büyüklükleri ila arasında değişen sarsıntılar vatandaşı korkuturken İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, "Yakın zamanda büyük bir deprem olabilir." dedi.

Olası büyük bir depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayan Aluçlu, ”3 tarafı faylarla çevrili deprem Şehri Malatya’da bu algıyı oluşturmamız gerekiyor. İnsanlarımızı depreme hazır olmaları için bir bilinç oluşturmak zorundayız. Bu depremin oluşum periyodu uzun olduğu için bizden önceki nesil bunu görmedi. yılında Malatya’da büyük depremler oldu. Bu depremlerden sonra aradan yıl geçtikten sonra yine depremler başlıyor. Periyodik olarak aralık uzun olduğu için bazı nesillerimiz depremle çok muhatap olmadılar. Ama bizim neslimiz Doğu Anadolu fayı harekete geçtiğinden dolayı büyük bir depremle karşı karşıya kalabilir. Yakın zamanda büyük bir deprem olabilir. Yaklaşık 7,0 büyüklüğünde olacağı tahmin edilen depremin ne zaman olduğunu bilemiyoruz.” diye konuştu.

” DOĞU ANADOLU ARTIK UYANDI VE HAREKETE GEÇTI"

Malatya’nın deprem riskini değerlendiren Aluçlu,” Doğu Anadolu fayı şimdiye kadar suskundu ama arık uyandı ve harekete geçti. Bu hareket devam ederek gidecek. Doğu Anadolu Fayı, Bingöl Karlıova’dan başlıyor, Bingöl, Palu, Sivrice, Doğanyol, Sincik, Gölbaşı, Türkoğlu’na kadar devam ediyor. Biz Malatya olarak bir üçgenin içerisindeyiz. Nasıl bir üçgen? Yukarıda Kuzey Anadolu Fayı var, hemen güneyimizde Doğu Anadolu Fayı var, hemen Batı’da da Sürgü’den başlayan Doğanşehir, Yazıhan, Hekimhan, Tunceli’nin Ovacık fayı ile birleşen Malatya fayımız var. Üç tane fayın içerisindeyiz. Bu faylar hareket ediyor. Doğu Anadolu Fayı yılda 1 cm hareket ediyor, Kuzey Anadolu fayı ise cm hareket ediyor. Yani artık bu demektir ki depremler oluyor, olmaya devam edecek. Sivrice’den sonra Doğanyol, Doğanyol’dan sonra Pütürge, Sincik, Gölbaşı, Türkoğlu diye devam edecek gidecek. Burada biz artık deprem olacağını biliyoruz. Bilmediğimiz ne var? Bir tek şey var. Sadece depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz. Nerde olacağını biliyoruz. Aşağı yukarı artık hangi büyüklükte olacağını da biliyoruz ama ne zaman olacağını bilmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Uzmanı Uyardı: Hasarlı Yapı Stokuna Dikkat!

İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Pütürge'de yaşanan depremle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Deprem hakkındaki görüşlerini aktarırken öncelikle yer bilimci olmadığını ama kendisini bu noktada çok geliştirdiğini ve Malatya fayları hakkında geniş araştırmalar yaptığını söyledi. Aluçlu hem yetkilileri hem de vatandaşları uyardı.

SON PÜTÜRGE DEPREMİ ÖNCEKİLERİN ARTÇISI

Malatya’nın 3 tarafının faylarla çevrili olduğunu kaydeden Aluçlu, “Bu konuyu çok çalıştım. Malatya’nın etrafındaki fayların hepsini araştırdım. Malatya 3 tarafı faylarla çevrili bir il. Burada zaman içerisinde depremleroldu ve bundan sonrada  olmaya devam edecek. Pütürge’de meydana gelen büyüklüğündeki deprem yılında meydana gelen 24Ocak depremi ile 6 Şubat’ta olan Kahramanmaraş depremlerinin artçısı olarak düşünüyoruz. O bölge zaten yılında kırılmıştı. Ama bazen yan kollarda da deprem olabiliyor. Yani ana fay hattımız Doğu Anadolu Fay hattı yan kollarında da üretebiliyor. Bir ağaç gibi düşünecek olursak depremin ana gövde ve yan kollarında olması mümkün. Pütürge’de de yan kollarda olmuş olabilir. Pütürge bölgesindeki ana hatta büyük deprem beklemiyoruz.

ALUÇLU: BİNALARIMIZ ARTIK YORULDU

Konu hakkındaki değerlendirmelerine hasarlı yapı stokları üzerinden devam eden Vehbi Aluçlu,hasarlı yapı stokları üzerinde durdu. Son yıllarda yaşanan depremlerden kaynaklı olarak binalarımızın yorulduğuna dikkat çeken Aluçlu şöyle devam etti : “Artık binalarımız çok yoruldu. Binalarımızın bu büyüklükteki depremlerde normalde yıkılması söz konusu değilken yorgun olan binalarımız için artçı depremler sıkıntı olmaya başladı.”

“BURALARDA ANA DEPREM HENÜZ OLMADI”

Asıl sıkıntı olan fay hatlarında ana depremin henüz olmadığını belirten Aluçlu, bu ana hatları detayları ile paylaştı.  Malatya’da olan artçı depremlerden ziyade başka fay hatlarında sıkıntı olduğna dikkat çeken Aluçlu, “Palu ile Bingöl  Erzincan -Bingöl ve Malatya fayında sıkıntı var. Buralarda ana deprem henüz olmadı. Büyük deprem her an olabilir. Ne zaman olacağını bilmiyoruz ama buralar henüz kırılmadı. Ana depremin olması halinde Malatyamızdakihasarlı yapı stokumuzun çok yorgun ve hasarlı olmasından kaynaklı olarak etki büyük olur. Bu yüzden insanlarımızın hasarlı binalara girmemesi gerekiyor. Hasarlı binalarda oturmamamız gerekiyor” uyarısında bulundu.

“TESPİTLER YÜZEYSEL YAPILDI, GÜVENMEMEK LAZIM”

11 ili etkisi altına alan ve büyüklüğündeki 6 Şubat depremlerinin ardından başlayan hasar tespitleri hakkında da değerlendirme yapan Aluçlu, tespitlerin doğru yapılmadığını söyledi. Zira hasar tespitleri depremden sonra hızlıca başlayıp; ardından Malatya-Yeşilyurt’ta yaşanan depremi ile iptal edilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hasar tespit çalışmaları neticesinde gelen iptaller vatandaşlar arasında binalara karşı güven problemi oluşturdu.  Hasar tespit çalışmaları üzerine de konuşan Aluçlu, “ Zaten hasar tespitlerinde de büyük sıkıntılar yaşandı ve halende yaşanmaya devam ediyor. Bu tespitlere çok da güvenmemek gerekiyor. Çünkü yüzeysel tespitler yapıldı.  Arkasından değişiklikler oldu. Birileri araya girip ağır hasarlı binayı az hasarlıya çevirmeye başladı.Bunlar kafa karışıklığına sebep verdi. Bunların olması insanlarımızda güvenle ilgili sıkıntılar doğurmaya başladı” ifadelerine yer verdi.

Haber sitemiz AA, ANKA ve İHA abonesidir. Sitemizde ajans belirtilerek yayımlanan haberlerin TELİFleri bu ajanslara aittir. Ajans dışında haber merkezimizin yaptığı haberler, görseller ve videoların TELİFleri MDÖ Bilişime ait olup izinsiz kullanım halinde hukuksal yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.
Habere ifade bırak !
Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
kitaptanı

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir