akciğer enfeksiyonu bulaşıcı mıdır / Akciğer Enfeksiyonu Nedir? Neden Olur? | NPİSTANBUL

Akciğer Enfeksiyonu Bulaşıcı Mıdır

akciğer enfeksiyonu bulaşıcı mıdır

Akciğer enfeksiyonlarına dikkat!

Bronşitin, bronş adı verilen hava yollarında salgı artması ve diğer değişiklikler ile ortaya çıkan iltihap olduğunu söyleyen Ülger, "En sık rastlanan tipleri akut ve kroniktir. Akut bronşit hava yollarının salgı zarlarının yangısıdır. Akut bronşit çoğunlukla bakterilere bağlı olarak ortaya çıkar. Genellikle hafif, aktiviteyi az kısıtlayıcı şekilde seyreder ve tamamen geçer. Akut bronşit üst solunum yollarının viral enfeksiyonlarından sonra ya da soğuk algınlığından sonra ortaya çıkar. Kronik sinüzit veya alerjisi olan hastalarda da görünür. Pnömoni, bronşitten sonra ortaya çıkabilen bir komplikasyondur" dedi.

İHA'nın haberine göre; akut bronşitin belirtilerinin burun akıntısı, fenalık hissi, titreme, hafif ateş, kas ağrısı, boğaz ağrısı, başlangıçta kuru öksürük ve daha sonraları balgam çıkarma olduğunu belirten Prof. Dr. A. Füsun Ülger, "Hastanın yaşı, genel sağlık durumu ile tıbbi özgeçmişi, hastanın ilaçlara karşı toleransı, akut bronşitin hastada mevcut olan diğer hastalıklar üzerine olabilecek etkisi göz önüne alınmalıdır. Akut bronşit çoğunlukla virüs enfeksiyonlarına bağlı oluştuğundan, antibiyotik tedavisi genellikle gereksizdir. Ancak altta yatan hastalıkların olduğu bazı durumlarda (şeker hastalığı, kronik kalp ve akciğer hastalıkları, bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar ve ilaç kullanımı) antibiyotik kullanımı gerekebilir. Kullanılan tedaviler destek tedavisidir. Bunlar; ateş düşürücü, ağrı kesiciler, öksürük şurupları, sıvı alımının arttırılmasıdır. Gerekirse hava yolunu açıcı tedaviler de eklenmelidir" diye konuştu.

Pnömoni yani zatürrenin, akciğer dokusunda meydana gelen iltihaplanma sonucu oluşan, daha çok küçük çocuklar ile yaşlılarda, kronik bir rahatsızlık sahibi olan kişilerde daha ağır bir şekilde seyreden ve zaman zaman ölümle sonuçlanabilen ateşli bir hastalık olduğunu anlatan Prof. Dr. Ülger, hastalığın kendisini, akciğerde bulunan hava keseciğinin iltihaplanması sonucu, oksijen alış verişini yerine getiremeyerek gösterdiğini söyledi.

Zatürre nedenlerinin akciğerlerde iltihaplanmaya neden olan virüs, bakteri veya mantar gibi mikroorganizmalar olduğunu ifade eden Prof. Dr. A. Füsun Ülger, "Zatürreye yol açan otuzun üzerinde mikroorganizma türü bilinmektedir. Pnömoni yakın temas ile bulaşabilen bir hastalıktır. metrelik mesafeden yakın temas kurulması halinde bulaşabilir. Hastalığın sağlıklı kişilere bulaşması, öksürük, aksırık ya da hasta kişilerin konuşması sırasında havaya yayılan damlacıkların doğrudan solunması yoluyla gerçekleşir. Pnömoniye neden olan bakteriler, yakın temas sonucu solunumla beraber vücuda alınır. Üst solunum yollarında, burun ve ağzın birleştiği yerde yerleşip çoğalırlar. Burada gruplar halinde yer alırlar. Kalabalık yerler, kapalı alanlar, insanların toplu halde yaşadığı okullar, askeriye ve yurtlar pnömoninin bulaşma olasılığının fazla olduğu yerlerdir. Salgın şeklinde ortaya çıkabilir fakat soğuk algınlığı kadar bulaşıcı değildir. Bulaşması için en uygun ortam bir arada yaşayan ailedir. Özellikle küçük çocuklar arasında yaygındır" diye konuştu.

Alkol, uyuşturucu maddeler, sigara ve kötü hayat şartları, ağır geçen grip hastalığı pnömoniye ortam hazırlayan etmenler olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. A. Füsun Ülger, genellikle kızamık, boğmaca, grip, difteri, suçiçeği, tifo ve çeşitli bakteri enfeksiyonları ya da vücudu aşırı ölçüde zayıf düşüren hastalıkların seyri sırasında ortaya çıktığını ifade etti.

Hastalığın en sık görülen belirtilerinin üşüme ve titreme ile yükselen ateş, sarı veya yeşil renkte balgam çıkartmak, göğüs ağrısı, kuru ve hırıltılı öksürük, soluk alındığı zaman sırta çivi batırılıyormuşçasına duyulan ağrı hissi, şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, solunum hareketleri ve öksürüğe bağlı olarak şiddetlenen göğüs ağrısı, yaygın vücut ve kemik ağrısı ve halsizlik olduğunu söyleyen Prof. Dr. A. Füsun Ülger, tedavinin antibiyotikler, yatak istirahati, ateş düşürücüler, öksürük kesici ilaçlar, oksijen alınması, su kaybını karşılayacak ölçüde sıvı alınması, bol vitaminli ve yüksek kalorili diyet ve hastanın çok iyi beslenmesiyle gerçekleşebileceğinin altını çizdi.

Dengeli düzenli beslenerek, aşı yaptırarak, sigara içmeyerek, alkol alımından kaçınarak, vitamin ve mineralleri düzenli olarak alarak, hastalığın ortaya çıkmasında korunulabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. A. Füsun Ülger, kardiyovasküler hastalığı olanların, kronik akciğer hastalığı bulunanların, diyabet hastalarının, alkoliklerin, karaciğer sirozu olanların, beyin-omurilik sıvısı kaçağı olanların, dalağı işlev görmeyen veya alınmış hastaların, hodgkin hastalarının, lenfomalı hastaların, multipl miyeloma vakıalarının, kronik böbrek yetmezliği olanların, nefrotik sendrom vakalarının, organ nakledilenlerin, kemoterapi veya radyoterapi görenlerin, AIDS'li hastaların, huzurevlerinde yaşayanların ve 65 yaşın üzerindeki herkesin zatürre aşısı yaptırması gerektiğini dile getirdi.

Akciğer Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur? Akciğer Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Solunum yollarında enfeksiyon meydana getiren akciğer enfeksiyonu insan sağlığı açısından ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Mukuslar solunum yollarını tıkarken aynı zamanda ateş, kuru öksürük ve hırıltı gibi etkilere sebep olur. Özellikle bu durum kronik hastalar ve bebekler için tehlike oluşturmaktadır.

Akciğer Enfeksiyonu Nedir?

Bakteri ve virüslerin sebep olduğu altı solunum yollarında oluşan akciğer enfeksiyonu, çoğunlukla grip benzeri bir bulaşıcı hastalığın sonrasında meydana gelmektedir. Kronik hastalar ve bebekler düşük vücut direncine sahip oldukları için risk daha fazladır. Akciğer enfeksiyonu, solunum borusuna ciğerleri bağlayan bronşların ve hava keselerinin enfeksiyonudur. Hafif dereceli enfeksiyonlar rahatlıkla atlatılırken ağır dereceli enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi gereklidir.

Akciğer Enfeksiyonu Neden Olur?

Akciğerlere bakteri ve virüslerin yerleşmesi ile akciğer enfeksiyonu hastalığı meydana gelir. Havaların soğuması ve kış aylarının gelmesiyle birlikte meydana gelen soğuk algınlığı ve grip gibi bulaşıcı hastalıkların ardından akciğer enfeksiyonları meydana gelebilmektedir.

Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi

Zatürre ve akut bronşit akciğer enfeksiyonları türüdür. İlk 48 saat içerisinde akut bronşit, şiddetli bir biçimde kendini gösterir. 7 ve 10 gün süren düzenli tedaviler sonucunda iyileşir. Bazı vakalarda ilaç kullanılmadan kendiliğinden iyileşir. Bağışıklık sistemi zayıf olan ve geçmeyen vakalarda zatürre hastalığı önemli sağlık problemlerine neden olabilir.

Akciğer enfeksiyonu tedavisinde doktor ilk olarak genel sağlık bilgileri hakkında hastaya sorular sorar. Hastanın ateşini ölçüp ciğerleri dinler. Hastalık eğer ilerlemiş bir durumda ise balgam numuneleri, göğüs röntgeni, nefes ve kan testleri ister. İleri derece akciğer enfeksiyonu hastalığının tedavisi ilaçlardır. Tedavi de önerilen ilaç grupları şunlardır;

Antiviraller

Antifungaller

Antibiyotik

Akciğer Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Akciğer enfeksiyonuna doğal ve bitkisel çözümler olarak önerilenler;

Andız otu kökü

Öksürük otu

Bal

Zerdeçal

Soğan ve sarımsak

Zencefil

Ihlamur

Nane ve limon

Hijyeni önemsemek

Bol su içmek

Ekinezya

Sağlıklı ve dengeli beslenmeye alışmak

C vitamini içeren gıdalar

Sigara içiliyorsa bırakılması gerekir

Sürekli olarak dinlenmek

Kırmızı mercimek

Kuru ortamdan uzak durmak

Tavuk suyu

Yastık ile başı yüksek tutmak

Tuz ve ılık suyu karıştırarak gargara yapmak

Sık sık odayı temizlemek

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası