buzluktan çıkarılan kıyma tekrar buzluğa konur mu / Buzluktaki kıyma ile köfte mantı dolup tekrar buzluğa atma-Sağlık-Diyet-Spor

Buzluktan Çıkarılan Kıyma Tekrar Buzluğa Konur Mu

buzluktan çıkarılan kıyma tekrar buzluğa konur mu

buzu çözuldukten sonra etlerın durumu? piştikten sonra tekrar dondurulabılır mı ?

merhaba ben ogrencıyım malum alısverısımı toplu yapıyorum en cok et ve et urunlerı ve bazı sebzelerı deepfreeze de muhafaza edıyorum. normalde kıyma aldıgımda kucuk parcalara ayırıyorum ya da kofte yapıp oyle koyuyorum. En son aldıgım kıymayı kasap bır kac parcaya bolmustu bende yorgunum dıye ılgılenmedım buzluga koydum fakat parcalar buyukmus kullanıcagım zaman bır kerede tuketemıyorum sık sık da bu olay basıma gelıyor ben de tecrubelı ablalarıma sorıyım dedım.

uzun lafın kısası basta et urunlerı olmak uzere buzu cözdurulmuş urunler pişirildikten sonra tekrar dondurulsa bakterı uremesı gb saglıga zararlı durumlar olur mu fıkırlerınızi beklıyorum bnm gb bır cok arkadasa da yardımcı olmuş olucaksınız ogrencılerın engın sıkıntılarından bırı sımdıden tesekkurler :KK

Kurban bayramında veya et alımı yapıldığı zaman, kıyma ile kuşbaşı haline getirilen etler; buzdolabının dondurucu kısmından çıkarıldıktan ve et çözülmesi sağlandıktan sonraki kısa bir zaman diliminde tüketilmelidir. Çünkü donmuş et çözüldüğü zaman, bakterilerle daha fazla temas eden bir hale gelir.

Daha sonra yeniden dondurulduğu zaman kıyma üzerinde kurtlanma olabileceği gibi, belirli süreden sonra tüketilmemiş olan et de kokma yapacaktır. Bu yüzden; çözülmüş kıymanın kaç gün dayanabileceği, hangi önlemler sonucunda daha uzun dayanabilecek olduğu ve çözülmüş kıymanın bozulup bozulmadığının nasıl anlaşılabileceği bilinerek kıyma tüketilmelidir.

Çözülmüş Kıymanın Dayanma Süresi Kaç Gündür?

Buzdolabından çıkarıldıktan sonra dolabın alt kısmına alınan kıyma, dondurucunun yüksek ısısı olmadığı için çözünme gösterir ve pişirilmeden önceki hazır haline gelir. Ancak tüketim sağlanmadıkça et üzerinde bakteriler artış gösterecek ve kıymanın bozulmasına neden olacaktır.

Dolabın alt kısmındaki kıyma, bu nedenle en fazla 3 gün içerisinde tüketilmelidir. Üç günden sonra kıyma üzerinde bazı bozulma emareleri görüleceği için, bozulmuş kıyma tüketimiyle gıda zehirlenmeleri yaşanabilir.

derecede saklanan kuşbaşı veya kıyma etlerde günde kötü koku, 7 günde de yüzeyde yapışkanımsı veya salyamsı bozulma belirtileri gelişmektedir.

Kıyma

Çözülmüş Kıymanın Daha Uzun Dayanması İçin Neler Yapılabilir?

Dondurucudan alınan ve çözülen kıyma, olduğu gibi bekletildiği taktirde üç gün sonra tüketilemeyen ve atılması gereken bir kıyma haline gelir. Ancak bazı işlemlerle, çözülmüş kıymanın daha uzun süre dayanması ve bekletilmesi sağlanabilir.

Bu yöntemlerse:

  • Kıymanın içerisine baharatların eklenmesi ve köfte haline getirilmesi sonrasında pişirme yapılır. Pişirilen kıyma, hazır olduğu zaman dondurucuya atılarak hazır yemek olarak tüketim için bekletilebilir.
  • Kıymanın, ağzı kapalı ve hava almayan, eğer elde imkan varsa vakumlu olan bir alan içerisinde bulundurularak bekletilmesi gerekir. Çünkü, dondurucudan çıkan ve çözünme aşamasında olan kıymanın havayla teması sonrasında bakteriler yapışacaktır. Ancak hava temasının kapatılması, kıyma içindeki bakterilerin daha geç üretilmesine neden olur. Bu yöntem de çözülmüş kıymanın bir haftayla on güne kadar korunmasına yarayacaktır.
  • Kıyma içerisine katılacak bir miktar tuz, etin doğal olarak korunmasını sağlar ve bozulma durumunu iki gün daha geciktirir.

Doğal olarak, çözülmüş kıymanın çöpe atılmasını engellemeye yönelik belirtilenler uygulanabilir.

Çözülmüş Kıymanın Dayanma Süresi Kaç Gündür?Çözülmüş Kıymanın Daha Uzun Dayanması İçin Neler Yapılabilir?Çözülmüş Kıymanın Bozulup Bozulmadığı Nasıl Anlaşılır?

Kıymalar ise işlenmemiş ürünlere göre bozulmaya daha açıktır. Bunda et hücre suyunun dışarı çıkarak besiyeri ortamı oluşturması ile kıyma makinasında mikroorganizmaların tüm kütleye yayılması ve değişen Eh değeri önemli rol oynar. Genel olarak karkastakine benzer flora bulunmakla birlikte, sayı daha yüksek bulunmaktadır.

Çözülmüş Kıymanın Bozulup Bozulmadığı Nasıl Anlaşılır?

Çözülmüş hale gelen kıyma, bazı belirtileri taşıyorsa bozulduğunun anlaşılması gerekir.

Çözülen kıymanın bozulduğunu gösteren belirtiler:

  • Kıymadan bozuk kokusunun hafif de olsa duyulmaya başlaması, bozulma süreci devreye girerek çürümenin başlamış olduğunu gösterir. Koku oranında artış olması halinde bozulma şiddeti çok daha fazla olacaktır. Ancak bozulmanın derecesi ne olursa olsun, koku yapmış olan kıyma tüketilmemelidir.
  • Kıyma üzerindeki kurtlanmalar, çözünmüş kıyma dolapta olsa dahi oluşabilir. Özellikle; kıymanın içi kısmıyla dış kısmı arasındaki çözünme durumu farklı olduğu için ortaya çıkan sıcaklık farkı, kıyma miktarının fazla olması söz konusuysa bakterilerin daha sık bir ortamda çoğalmasına ve kurt oluşuma neden olur. Bu durumda kıymanın evden çıkarılmış olması gerekir.
  • Kıymanın renk olarak yeşile dönmeye başlaması, kıymanın artık bozulmuş olduğunu belirtir. Kıyma üzerindeki küf hücreleri, koku yapmamış olsa dahi kısa sürede kokacak kıyma üzerinde bu şekilde görülebilir.
Kıyma

Belirtilen durumlardan ayrı olarak; kıymada koku olmaması, herhangi bir görsel sorun olmaması ve yakın zamanda kıymanın çözülmüş olması halinde kıyma bozulmamıştır.

Kıymaların bozulmasının ilk belirtileri kokuşma hissi, bunu takiben sümüksü, yapışkan bir tekstür ile kendisini hissettiren aşırı bir bakteriyel çoğalma belirtisidir. Bu yapışkanlaşma, et yüzeyinin yumuşaması, sünme, liflenme hissi; yüzeyde aşırı bakteriyal çoğalmaya, bakteriyal hücre artışına ve et proteinlerinin normal konformasyonal yapısının bozulmasına işarettir.

Buzluktan Çıkan Kıyma Tekrar Buzluğa Konur mu?

Buzluktan çıkarılan kıyma kesinlikle tekrar buzluğa konmamalıdır. Kıyma, çözdürülüp belli bir sıcaklıkta kaldığı için bakteri üretmeye başlayacaktır. Böyle bir durumda tekrar buzdolabına konması kıymanın bozulma sürecini de oldukça hızlandıracaktır.

Buzluktan Çıkan Kıyma Tekrar Buzluğa Konur Mu?

 

Et ürünlerini saklamak için her zaman buzdolabı tercih edilmelidir. Eğer daha uzun bir süre muhafaza etmeyi düşünüyorsanız ise buzdolabınızın dondurucu kısmında et ürünlerinizi muhafaza edebilirsiniz. Fakat burada oldukça önemli bir detay bulunmaktadır, örneğin, kıymanızı porsiyonlar halinde ayırıp saklamadıysanız, kıymayı çıkardığınız zaman tekrar buzdolabına kesinlikle koymamanız gerekmektedir. Et ürünleri bakteri üretmeye en meyilli gıdalardır ve bu yüzden nasıl muhafaza ettiğiniz oldukça önemlidir. Et ürünleri sıcak ile buluştuğu zaman ise bakteri üretmeleri oldukça hızlı bir şekilde devam eder ve kısa bir süre içerisinde et bozulur.

Çözdürülmüş olan kıymayı tekrar dondurucuya kaldırmanız bakteri üretmesini durdurmaz. Bozulmaya normalden hızlı bir şekilde devam eder.

Kıyma Nasıl Saklanmalıdır?

 

Kıyma almadan önce her zaman etin taze olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Eğer aldığınız yerde, kasap ya da markette de olması gerektiği gibi saklanmamış ise siz ne kadar doğru bir şekilde muhafaza ederseniz edin kıyma bozulacaktır. Eğer taze ve iyi koşullarda saklanmış bir yerden kıymanızı aldıysanız, saklamak için aşağıda yazmış olduğumuz adımları izleyebilirsiniz.

  • Kıymanızı aldıktan birkaç saat sonra pişirmeyi düşünüyorsanız buzdolabınızın alt kısmında muhafaza edebilirsiniz. Fakat burada günlerce tutmamanız gerekir, aksi takdirde kıymanızın bozulmasına sebep olacaktır.
  • Kıymanızı aylarca saklamak istiyorsanız kesinlikle dondurucu tercih etmeniz gerekmektedir.
  • Elinizde birkaç kez kullanabileceğiniz miktarda kıyma varsa porsiyonlar halinde ayırarak buzdolabı poşetlerine koyup bu şekilde muhafaza edebilirsiniz. Bu buzdolabı poşetlerinin üzerine kıymaları dondurucuya koyduğunuz tarihi de yazmanız, kullanımınızda işinizi daha da kolaylaştıracaktır.
  • Kıymanın hiçbir şekilde hava ile temas etmediğine dikkat etmeniz gerekmektedir. Buzdolabı poşetlerinin delik ya da yırtık olmaması gerekmektedir. Aksi takdirde kıymanız dondurucuda olsa dahi bozulacaktır.

Kıymanın Bozulduğunu Nasıl Anlarız?

Kıymanın bozulduğunu anlamamızı sağlayan bir çok etken vardır. Kıymayı alırken, saklarken, çözdürürken, pişirirken muhakkak bu etkenlere dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde tükettikten sonra midenize çok kısa bir sürede etki ederek sizi rahatsız edebilmektedir.

  • Kıymayı koklayın. Kasaptan ya da marketten aldıktan ve eve getirdikten sonra pişirmeden evvel ilk önceliğiniz kıymada herhangi bir koku olup olmadığını kontrol etmek olmalıdır. Kıyma taze etten çekilmişse, kokusu olmamaktadır.
  • Kıymanın rengine dikkat edin. Taze et ile çekilmiş kıyma pembe ve kırmızı renklerindedir. Eğer aldığınız kıymada grilikler varsa kesinlikle bozulmaya başlamıştır. Tüketmeyin ve şikayet edin.
  • Aldığınız kıymanın kokusunda da görüntüsünde de herhangi bir şekilde gözünüze çarpan bir şey yoksa kıymayı pişirebilirsiniz. Fakat piştikten sonraki görüntü ve kokusu da oldukça önemlidir. Hemen tüketmekten ziyade bunlara da dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu etkenlere sadece kıymayı alırken değil, sakladıktan sonra da bozulmuş olabileceğini düşünerek, tüketmeden önce yine dikkatli olmanız gerekmektedir.

bozuk kıymabuzluktan çıkan kıymakıyma saklama yöntemleri

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR

Buzluktan çıkan kıyma ve geri koyulma(ma)sı??

  • Beyzanur uluğ

    Ohoo ben hep koyarım  köfte yaparım baktım çok yunurmusum birazını koyarım bidahakine çıkarıp üstüne ekler kullanırım . Başlarda tereddüt ederdim bende donu cozuldukten sonra tekrar konulmaz diye ama korkmayın sürekli öyle yapıyorum sorun olmaz. Bazen kıymayı da çok çıkarıyorum birazını tekrar koyuyorum

    2 yıl 10 ay önce1
  • Yagmur Aslan

    Koyulmaz cozulen seyi tekrar dondurulmaz.

    2 yıl 10 ay önce2
  • Beyzanur uluğ

    Allah Allah aslında bı iki yerde de öyle duydum ama sürekli yapıyorum ben sorun olmuyor

    2 yıl 10 ay önce0
  • Beyzanur uluğ

    Su anda baktım internete de yazabilirsiniz tehlikeli yazıyor . Dondurulan kıyma buzdolabında çözülür tekrar dondurulmaz diyorlarmış

    2 yıl 10 ay önce0
  • Beyzanur uluğ

    Ama çöpe de atilcak değil ya buradaki tariflerde de buzluk köftesi yapıyorlar kıymayı köfte yapıp dolaba Gine koyuyolar ama yinede siz bilirsiniz

    2 yıl 10 ay önce0
  • kiraz

    arkadaslar tam cözülmeden geri atiyorum ben cok geleni cözülen yerleri aliyorum..

    ama tam cözüldüyse yumsamissa eyer ne yazikki geri buzluga atmayin hem tadinda. gidiyor hem koku oluyor ve bi ton bakteri ..

    2 yıl 10 ay önce0
  • Profil fotoğrafı

    Ben boyle hic yapmadim en fazla Kiraz in dedigi gibi kenarlardakini alip kalanini geri koyarim. Ben de tedirgin ve korkarim zehirleniriz diye :))) annem yapar oyle cikarir geri koyar manti ici kalan kofte&#; Kizarim yapma boyle diye napim atimmi diye oda bana kizar 😍😍😍

    2 yıl 10 ay önce0
  • Profil fotoğrafı

    Yapiıp bisey olmaz diyen de duydum yapmayin hasta olursunuz diyen de&#; Düşüncelerinizi merak ettim .
    Bi yandan da Hamd olsun kiymam cok var yapmak da istiyorum &#x;

    2 yıl 10 ay önce0
  • Kitchen Crumbs❣

    Çözülünce buzluğa atmayın derim ben. Bende bu konularda çok titizim korkarım yani tabii karar sizin 

    2 yıl 10 ay önce0
  • Kitchen Crumbs❣

    Yani ben ne kadar var bilmiyorum ama pişirip tencere yemeği veya fırın yemeği yapabilirsiniz isterseniz😋

    2 yıl 10 ay önce0
  • Pratik Hanım(pratik anneanne)

    Çözülen şey tekrar buzluğa konmaz,bakteri olayı,ama ben olsam marğarin, soğan ve kıymayı kavurup,ılıyınca bir saklama kabına koyarım,makarna,karnı yarık,hatta içli köfte yaparım,hemde annen kızmaz aferin benim kızım der iyi geceler 

    2 yıl 10 ay önce2
  • Lady Cake

    Pratik hanima katiliyorum, buzu cözülen az da cözülse cok ta cözülse ASLA geri derin dondurucuya konulmaz. Bu hersey icin gecerli.
    Buzluk icin köfte filan deniliyor, kiymayi taze alirsin köfte yapip dondurursun bu sekildir. Kiymayi derin dondurucudan cikarip köfte yapip tekrar dondurmak degildir.
    Olusan bakteriler hemen kendini bir zehirlenmeyle göstermese bile, icimizde bagirsaklarimizda birikip yavas yavas bagisiklik sistemimizi cökertip tümörler olustururabiliyor.

    2 yıl 10 ay önce2
  • ✿·.·´¯`·.·✿üɱɱüɦαɳ✿·.·´¯`·.·✿

    Bencede dilek ve Ayşe abla haklılar madem o kadar kiymanız var küçük küçük poşetlere gramaj gramaj koysanız hem çözülmesine saatlerce beklemezsiniz hemde hava almamis olur bı kilo iki kilo vs. olarak donması da baya zaman alır içine de ne kadar bakteri varsa dolar çözülürken o bakteriler ikiye tekrar dondururken kimbilir kaça katlanır bı kıyma 8 saati gecmemeli normalde ben marketten eve getirene kadar içim almıyor bu sıcakta, buzluk köftesi de tazesiyle yapılıp baharatiyla tuzuyla koyulduğu için bişey olmuyor onu koruyabilen tuz var madem o kadar kiymanız vardı birazini köfte birazını yemeklik olarak ayırıp yapabilirdiniz.

    2 yıl 10 ay önce1
  • Profil fotoğrafı

    Kiymalarimi kilitli posete topak topak yapip koydum 6 parca seklinde koydunlm oyle cok cok koymadim. Ki yemege katarken kolay olsun diye pratik olsun veya misafire hemencecik olsun diye dusundum

    2 yıl 10 ay önce0
  • Profil fotoğrafı

    Bi taraftanda hemen şipşak bir izmir köfte , köfteli sulu yemekler , mangal tarzinda düsünmüstüm ama koymam herhalde saglik bu sakaya gelmez
    Cevap yazan herkese cok tesekkurler 💌💌💌💌

    2 yıl 10 ay önce2
  • duru_dstl

    Ayşe abla yazmayayım yazmayayım dedim ama dayanamadım gerçekten çok haklısın.&#x;

    2 yıl 10 ay önce0
  • Olga Krimi

    Pratik Hanım, haklısınız, yönteminiz çok iyi🌺

    2 yıl 10 ay önce1
  • Pratik Hanım(pratik anneanne)

    Çok teşekkür ederim olga cığım, sevgiler

    2 yıl 10 ay önce0
  • Profil fotoğrafı

    Güvenliğiniz için eti atmalısınız bence çünki bakteri oluşturmaya başlayacaktır vucuda bakteriyel bir savaş oluşturmaya davetiye çıkarırsınız

    12 ay önce0
  • nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir