b12 eksikliği kilo aldırır mı / B12 Vitamini eksikliği kilo aldırır mı? - Gıda Hattı

B12 Eksikliği Kilo Aldırır Mı

b12 eksikliği kilo aldırır mı

Vitaminler kilo aldırır mı?

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Vitaminler kilo aldırmaz. Dengesiz, düzensiz ve yetersiz beslenen kişilerde, sağlık sorunları yaşayanlarda vitaminler de mineraller de yeterli düzeylerin altına inebilir.

Haberin Devamı

Bu kişiler kilo kaybedebilir, iştahsızlık hissedebilir veya sindirim sorunları yaşayabilirler. Hekimin istediği tetkiklerin sonucunda ortaya çıkan eksiklikler yerine konunca, kayba yol açan hastalık tanımlanıp tedavisi düzenlenince iştahları da sindirim sistemlerinin etkinlikleri de düzelir, sağlıklı bir kiloya gelirler. Bu beklenen, istenen, hedeflenen sonuçtur. Vitaminlerin ve minerallerin yan etkisi değildir.
Kilo yönetimi ve beslenme eğitimi yolculuğunda mucize ilaçlar aramak da bedenimizin gereksinim duyduğu maddelerden kilo aldırır kaygısıyla sakınmak doğru değildir. Yaşasın Hayat Beslenme Enstitüsü’ne bu konuda gelen sorulara ekibimle birlikte verdiğimiz yanıtları hep birlikte okuyalım...

B12 VİTAMİNİ ŞİŞMANLATIR MI?

Suda eriyen, ısıya dirençli ama ışığa duyarlı B12 vitamini karaciğerde depolanır. Sinir kılıfının (miyelin) korunması, kemik iliğinde alyuvar (eritrosit) yapımının artması, demirin depolanması, ağrının azaltılma, enerji sağlama, tepkime zamanını kısaltarak beyin etkinliklerine destek olma, toksinlerin atılması, homosistein yapımının engellenerek kalp-damar sistemine destek olma B12’nin başlıca görevleridir. Bu görevleri B9 yani folik asit desteği ile başarır. Eksikliğinde; halsizlik-güçsüzlük, denge bozukluğu, ellerde ve ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanma, yürüme güçlüğü, unutkanlık, yoğunlaşma yetisinde azalma, ileri dönemlerde bunama belirtileri ve psikiyatrik bulgular ortaya çıkabilir.

ENJEKSİYON ÇOK DAHA ETKİLİ!

Bedenimizin üretemediği bu vitamini öncelikle karaciğer ve böbrek, et, tavuk, balık, kabuklu deniz ürünleri, süt ürünleri, ve yumurta sarısından alırız.
B12, midede bulunan bazı hücrelerin salgıladığı bir taşıyıcı protein (intrensek factor) ile ince barsaklardan kalsiyum varlığında emilir. Kas içine (kalçadan) iğne yapılarak kullanımı, ağızdan alımından 50 kez daha fazla etkilidir.
Yaşlılar, vejetaryenler, mide operasyonu geçirenler, hamileler, süt veren kadınlar, sporcular, yoğun alkol ya da sigara kullanıcıları, uzun süre mide asidini azaltan ilaç kullananlar, emilim sorunu yaratan (süreğenleşmiş mide sorunları, ishaller) hastalığı olanlar, karaciğer hastaları B12 eksikliği ile karşılaşabilir. Erişkinlerde günlük gereksinim 3-4 mcg’dır.

KİLO VERDİRİR Mİ?

B12 kullanımının kilo aldıracağı endişesi yaygındır. Oysa B grubu vitaminler, kilo vermeye yönelik katkıları olan vitaminlerdir.
15 bin kişi üzerinde yapılmış 10 yıl süren bir çalışmada B6 ve B12 vitaminlerini kullanan deneklerin kilo artışı yaşamadıkları aksine kaybettikleri gözlenmiştir.
Ancak, bu kişilerin genel olarak sağlıklarına dikkat eden, dengeli beslenip düzenli aktivite yapan, vitamin destekleri kullanmayı ihmal etmeyen kişiler olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.

Haberin Devamı

DEMİR DESTEĞİ

Haberin Devamı

Demir eksikliği, yorgunluk, düzensiz kalp atımları, nefes darlığı, saçlarda dökülme, tırnaklarda kırılma gibi birçok belirti ile karşımıza çıkar. Tedavi sırasında kullanılan demirin kilo aldıracağı endişesi yaygındır. Oysa bulantı, kusma, bazen ishal ama çoğunlukla kabızlık, ağızda metalik tat bırakma gibi yan etkileri olan demir destekleri kilo aldırmaz. Eksik olan demirin yerine konması sonucu yakınmaların düzelmesinden kaynaklanan iyilik hali sayesinde dengeli beslenmeye başlayan kişiler sağlıklı kiloyu korurlar. 
Dr. Evren ALTINEL

OMEGA-3 KAPSÜLLERİ KAÇ KALORİ?

Omega-3’ün yararları saymakla bitmez! Kanın incelmesi, pıhtılaşma olasılığının azalması, kalp ritim bozukluklarının düzelmesi, belleğin güçlenmesi bunların başlıcalarıdır.
Günlük Omega-3 tüketiminin 1-2 gram civarında olması tavsiye edilmektedir. Haftada iki-üç kez balık tüketen birinin o gün 1 grama yakın Omega-3 tükettiği söylenebilir.
Haftada iki kez düzenli balık tüketenlerin ek Omega-3 desteği almaları gerekmez. Düzenli balık tüketiminiz yoksa hazır Omega-3 desteklerinden yararlanabilirsiniz. EPA ve DHA içeren bu desteklerde EPA/DHA miktarları 390/260 mg civarındadır.
Omega-3 desteklerini doktorunuzla konuşmadan kullanmamalısınız. 1 kapsül Omega-3 desteği 10-12 kalori kadardır.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

B12 Vitamini eksikliği kilo aldırır mı?

B12 Vitamini Nedir?mask

Vücudun, enerji metabolizmasını veya vücudunuzun yiyecekleri enerjiye nasıl dönüştürdüğünü düzenlemek için B12 vitaminine ihtiyaç duyar. Bazı araştırmalar vücuttaki düşük B12 vitamini düzeylerinin obeziteye ilişkili olduğunu bulmuş olsa da B12 vitamini eksikliği kesin olarak kilo alımıyla ilişkilendirilmemiştir. Peki B12 vitamini kilo almayı tetikler mi? b12 vitamini iştah açar mı? B12 Vitamini eksikliği nelere yol açar? Detaylar haberimizde...

B12 Vitamini Nedir?

B12 vitamini suda çözünebilen, DNA sentezinde, yağ asitleri ve amino asitlerin vücut içinde kullanımında oynadığı rol sayesinde vücut içerisindeki hemen her hücrenin ihtiyaç duyduğu bir B vitamini türüdür.

Sinir sisteminin sağlığı, beyin fonksiyonları ve alyuvarların üretimi için gereklidir. Kobalamin, B12 vitamininin bir diğer adıdır. B12 vitamini, en büyük ve yapısal olarak en karmaşık vitamindir.

Vitaminler genel olarak ya vücut tarafından hiç üretilmeyen ya da olumsuz sağlık sonuçlarını veya hastalıkları önlemek için yetersiz miktarda üretilebilen temel besinlerdir. Bu sebeple uygun beslenmeyle ve sadece tıbbi açıdan gerekli olduğu durumlarda vitamin takviyeleriyle vücuda vitamin sağlamak gereklidir. 

2/9
B12 Vitamini Eksikliğimask

B12 Vitamini Eksikliği

Vücut içerisinde B12 vitamini seviyesi çok azaldığında ortaya çıkan duruma B12 eksikliği denilir. Bu durum geri döndürülemez nörolojik sorunlara yol açabilir. İnsan vücudu dört yıl yeterli olacak kadar B12 vitaminini depolayabilir ve fazla, istenmeyen kısmını idrar ile dışarı atar.

B12 vitamini hayvan etinde doğal olarak bulunur ve sağlıklı bir diyetle B12 eksikliği belirtilerinden kolayca kaçınmak mümkündür. Ancak çeşitli nedenlerle et tüketmeyen insanlar ek B12 vitamini takviyesi alabilirler. Bu vitamin endüstriyel olarak sadece bakteriyel fermantasyon sentezi ile üretilebilir. 

3/9
B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?mask

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 vitamini eksikliği, vücut tarafından yeterli B12 vitamini alınmadığında ortaya çıkar. Özellikle sinir sistemi ve beyinde geri dönüşümsüz ve potansiyel olarak ciddi hasara yol açabilir. Normalden biraz daha düşük B12 vitamini seviyeleri bile depresyon, akıl karışıklığı, hafıza problemleri ve yorgunluk gibi eksiklik semptomlarını tetikleyebilir. Bununla birlikte, bu semptomlar tek başına B12 vitamini eksikliği tanısını koymaya yetecek kadar belirleyici değildir. 

Bazı ilaçlar B12 vitamini ile etkileşime girebilir. Bunlar arasında metformin, proton pompası inhibitörleri ve sıklıkla peptik ülser hastalığı için kullanılan h2 reseptör agonistleri bulunur. Bu ilaçlar B12 vitaminiemilimini engelleyebilir. Antibiyotik kloramfenikol veya kloromisetinB12 takviyesialan bireylerde kırmızı kan hücresi üretimini etkileyebilir. 

4/9
mask

B12 vitamini eksikliğinin diğer belirtileri arasında iştahsızlık, kabızlık, ve kilo kaybı görülür. Eksiklik semptomları şiddetlendiğinde el ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma gibi nörolojik değişiklikler gerçekleşebilir ve bazı vakalarda hareket ederken denge daha zor korunur.

5/9
mask

B12 vitamini eksikliği olan bebeklerde yüz titremeleri, refleks problemleri, beslenme zorlukları, tahriş görülebilir. Eğer eksiklik tedavi edilmezse büyüme problemleri gibi olağandışı durumlar ortaya çıkabilir.

B12 vitamini eksikliği ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır. B12 vitamini yetersiz olan bireylerde psikoz, mani ve bunama gibi durumların gelişme riski daha yüksektir.

Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.

B12 vitamini eksikliği ayrıca vücudu enfeksiyonların etkilerine daha duyarlı hale getirir. B12 vitamini eksikliği anemisi ile folat eksikliği anemisi sıklıkla birlikte görülür ve ayırt edilmeleri zor olabilir. Bu durumların tedavisi B12 vitamini enjeksiyonları ve folik asit haplarını içerebilir.

6/9
Kimler B12 Eksikliği Riski Taşır?mask

Kimler B12 Eksikliği Riski Taşır?

Diyetlerinde hayvansal gıda bulunmayan kişiler, B12 vitamini eksikliği riskiyle karşı karşıyadır. Hamilelik süreci ve sonrasında emzirme dönemi vegan beslenmeden kaynaklanan B12 eksikliğini kötüleştirebilir. Bitki kaynaklı gıdalar, insan sağlığını korumak için yeterli B12 vitamini içermezler.

Pernisiyöz anemisi olan bireylerde B12 vitamini eksikliği görülebilir. Pernisiyöz anemisi kanı etkileyen bir bağışıklık sistemi hastalığıdır ve midede vücudun B12 vitaminini emmesine izin veren bir protein olan intrinsik faktörünün (IF) yeterli miktarda bulunmamasına neden olur.

İnce bağırsağı cerrahi olarak kısaltılmış bireyler gibi ince bağırsak problemleri olanlar bulunur. Bu nedenle B12 vitamini vücut tarafından yeterli miktarda emilmeyebilir.

Besinlerin emiliminin azalmasına neden olan gastrit, çölyak hastalığı ve inflamatuar bağırsak hastalığı da B12 eksikliğine yol açabilir. Kronik alkolizm etkisi altında olan bireyler de aynı nedenle B12 vitamini eksikliği yaşayabilir. 

7/9
B12 Vitamini İştah Açar mı?mask

B12 Vitamini İştah Açar mı?

Vitamin eksiklikleri, iştah kaybına sebep olabilir. Vitamin eksikliğine bağlı olarak kullanılan vitamin takviyeleri, vitamin eksikliğine bağlı oluşan iştah kaybını giderir. Bu durumda iştah artmaz, yeniden kazanılır.  

Karaciğerde depolanan B12 Vitamini, ısıya dayanıklı ancak ışığa duyarlıdır.  B12'nin birincil işlevleri arasında sinir kılıfını (miyelin) korumak, kemik iliğinde eritrosit sentezini artırmak, ağrı eşiklerini düşürmek, demir depolamak, enerji sağlamak ve toksinleri uzaklaştırmak bulunur. b12 vitamini vücuttaki tüm bu işlevleri folik asit yardımıyla gerçekleştirir.  B12 vitamini eksikliğinde iştah kaybı, güçsüzlük, halsizlik ve odaklanmada güçlük gibi çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. 

8/9
B12 Vitamin Eksikliği Kilo Aldırır mı?mask

B12 Vitamin Eksikliği Kilo Aldırır mı?

B12 vitamini eksikliğinde vücutta çok çeşitli semptomlar görülebilir. Ancak kilo alımı B12 vitamin eksikliğinin semptomlarından biri değildir. bunlardan biri değildir.

Vücudun, enerji metabolizmasını veya vücudunuzun yiyecekleri enerjiye nasıl dönüştürdüğünü düzenlemek için B12 vitaminine ihtiyaç duyar. Bazı araştırmalar vücuttaki düşük B12 vitamini düzeylerinin obeziteye ilişkili olduğunu bulmuş olsa da B12 vitamini eksikliği kesin olarak kilo alımıyla ilişkilendirilmemiştir.

9/9
B12 İçeren Besinler Nelerdir? mask

B12 İçeren Besinler Nelerdir?

  • Ciğer: Ciğer, B12 açısından zengin gıdaların başında gelir. Özellikle de kuzu ciğeri yüksek miktarda B12 vitamini içerir.  B12’ vitamine ek olarak bakır, demir, fosfor, çinko, B6 ve A vitaminlerini de çeren kuzu ciğerinin 100 gramı,  günlük B12 ihtiyacının yaklaşık 13 katını karşılamayı sağlar. Bu nedenle de fazla tüketiminden kaçınılmalıdır. 
  • Kuzu Eti: B12 vitamini açısından zengin gıdalardan biri de kuzu etidir. 100 gram kuzu pirzola, günlük B12 ihtiyacının önemli bir kısmını  karşılamaktadır. Kırmızı et B12 vitaminin yanı sıra B2, B3, B6 vitaminleri, çinko ve selenyum mineralleri açısından da yüksektir. Kırmızı ette bulunan B12 vitamininden en iyi şekilde faydalanmak için ızgarada veya fırında pişirilmesi tavsiye edilmektedir. 
  • Peynir: Peynir protein, kalsiyum ve kolesterol açısından zengin olmasının yanında yüksek miktarda da B12 vitamini içermektedir. Bu özelliği sayesinde de B12 vitamini eksikliği yaşayan kişiler tarafından yeterli miktarda tüketilmelidir. 22 gram peynir günlük B12 ihtiyacının yaklaşık %28’ini karşılar. Ancak peynirin yüksek miktarda tüketimi kolesterolün yükselmesine sebep olabileceğinden aşırıya kaçırmamalıdır. 
  • Yumurta: Yumurta bol miktarda B12 vitamini içerir. 100 gram yani yaklaşık 2 büyük yumurta  günlük B12 ihtiyacının % 46'sını karşılamaktadır.  Yapılan araştırmalarda yumurta sarısının beyazından daha yüksek oranda B12 vitamini içerdiğini ve sarı kısımda bulunan B12 vitamininin daha yüksek oranda emildiği gösterilmiştir. Bununla birlikte yumurta tüketirken hem sarısının hem de beyazının tüketilmesi önerilir. 
  • Balık: Balık, vücuda sayısız faydası bulunan bir besindir. Balığın faydalarından biri de içerdiği yüksek miktardaki B12 vitaminidir. Bu sebeple B12 vitamini eksikliği bulunan kişilerin düzenli olarak balık tüketmesi tavsiye edilir. Ancak balık tüketiminde de diğer gıdalarda olduğu gibi aşırıya kaçılmamaldır. Uzmanlar haftada iki gün balık tüketimini önermektedir. Sardalya ve ton balığı, B12 vitamini açısından zengin balık türleridir. 




nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası