hibeli hayvan alımı / Genç Çiftçi Destekleri

Hibeli Hayvan Alımı

hibeli hayvan alımı

Tarım ve Orman Bakanlığından:

BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK İŞLETMELERİNE

YÖNELİK YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN

UYGULAMA ESASLARI TEBLİĞİ

(TEBLİĞ NO: /21)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 –&#;(1) Bu Tebliğin amacı, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerine yönelik yatırımların desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 –&#;(1) Bu Tebliğ, yılında işletmesi en az bir yıldır aktif olan, Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı olan gerçek ve tüzel kişi yetiştiricilere, büyükbaş için en az 10 baş ve en fazla 50 baş anaç kapasiteli, küçükbaş için en az baş ve en fazla baş anaç kapasiteli yeni ahır/ağıl yapımı ve/veya kapasite artırımı/rehabilitasyonu, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipman alımlarına yönelik yatırımlar için yapılacak hibe ödemelerine ilişkin hususları kapsar.

Dayanak

MADDE 3 –&#;(1) Bu Tebliğ;&#;18/4/&#;tarihli ve sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesine ve 20/5/ tarihli ve sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımların Desteklenmesine İlişkin Karara dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 4 –&#;(1) Bu Tebliğde geçen;

a) Aynı yatırım konusu: Kararda belirtilmiş olan inşaat yatırımında ahır/ağıl yapımı ve/veya kapasite artırımı/rehabilitasyonu, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ve makine, alet ve ekipmanları ile aynı hibe konusu olarak değerlendirilecek yatırımları,

b) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,

c) Banka: T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünü,

ç) Basit onarım: Ahır ve ağıl yapılarında derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisatla ilgili iyileştirmelerle çatı onarımı ve kiremit aktarılması işlemlerini,

d) Genel Müdür: Hayvancılık Genel Müdürünü,

e) Genel Müdürlük: Hayvancılık Genel Müdürlüğünü,

f) Hak ediş icmali: İl proje yürütme birimince hazırlanarak il proje değerlendirme komisyonunca onaylanan ve il müdürlüğünce Genel Müdürlüğe gönderilen icmal cetvelini,

g) Hak ediş raporu: İl proje yürütme birimince hazırlanan ve ödemeye esas olacak raporu,

ğ) Hibe taahhütnamesi: Proje sahiplerinin hibeden yararlanma esasları ile sorumluluklarını düzenleyen noter tasdikli taahhütnameyi,

h) İl müdürlüğü: İl tarım ve orman müdürlüğünü,

ı) İşletme: Hayvanların barındırıldığı, tutulduğu, bakıldığı veya beslendiği kapalı, açık veya yarı açık sistem tesis durumundaki yerleri,

i) Kapasite artırımı/rehabilitasyon: Ahır ve ağıl yapılarında taşıyıcı unsurları etkileyen veya brüt inşaat alanını değiştiren işlemler ile pencere tabanlarının indirilmesi, kapıya dönüştürülmesi, pencere ve kapılar gibi unsurların yerlerinin değiştirilmesi veya ölçülerinin değiştirilmesi, mevcut kapasitenin artırılmasına yönelik bina görünümüne etki eden mimari projeli tadilat işlemlerini,

j) Karar:&#; 20/5/ tarihli ve sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımların Desteklenmesine İlişkin Kararı,

k) Uygulama projesi: Başvuru konusu olan tesisin ihtiyaçlarına göre arazi ve zemin araştırmaları yapılmış, yapı elemanlarının ölçülendirilip boyutlandırıldığı, inşaat sistem ve gereçleriyle teknik özelliklerinin belirtildiği, her türlü ayrıntı ile birlikte kapasite raporunu da içeren projeyi,

l) Uygulama rehberi: Başvuru formlarının, yatırım projelerinde aranacak idari ve teknik detayların, izleme ve değerlendirme rapor örneklerinin, konu ile ilgili uygulama birimlerince tutulacak cetvellerin içinde yer aldığı Genel Müdürlükçe yayımlanacak olan rehberi,

m) Yatırımcı: Bu Tebliğ kapsamında yatırımı gerçekleştirmek üzere proje hazırlayıp başvuruda bulunan ve başvurusu kabul edilen gerçek ve tüzel kişileri,

ifade&#;eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Uygulama Birimleri ve Görevleri

Uygulama birimleri

MADDE 5 –&#;(1) Bu Tebliğ kapsamındaki iş ve işlemlerin yürütülmesinde görev alacak olan uygulama birimleri şunlardır:

a) İl proje yürütme birimi.

b) İl müdürlüğü.

c) İl proje değerlendirme komisyonu.

ç) Merkez proje değerlendirme komisyonu.

(2) İl proje yürütme biriminin oluşturulmasına ilişkin usul ve esaslar şunlardır:

a) Valilik oluru ile il müdürlüğü bünyesinde projenin yürütülmesinden sorumlu şube müdürlüğünde görevli ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler ile Bakanlık ve bağlı kuruluşların il ve bölge müdürlükleri ile il çevre ve şehircilik müdürlüğü, belediyeler, büyükşehir belediyeleri, il özel idareleri veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan inşaat, elektrik ve makine mühendisleri ve/veya teknikerlerinin katılımıyla en az beş asıl, beş yedek üyeden oluşan il proje yürütme birimi kurulur.&#;Asıl üyelerin görevlerini yerine getiremeyecekleri hallerde bunların yerine valilik olurunda belirlenen sıraya göre yedek üyeler görev alır.

b) Yatırımın gerçekleştirileceği yerin tespitinin yapılması amacıyla il kadastro müdürlüğü veya Bakanlık ve bağlı kuruluşların il ve bölge müdürlüğünden konu uzmanı bir teknik eleman, inşaat&#;hak edişlerinin&#;düzenlenmesi amacıyla da Bakanlık ve bağlı kuruluşların il ve bölge müdürlükleri ile il çevre ve şehircilik müdürlüğü, belediyeler, büyükşehir belediyeleri, il özel idarelerinden veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarından bir teknik eleman bu birim içerisinde görevlendirilir.

(3) İl proje değerlendirme komisyonunun oluşturulmasına ilişkin usul ve esaslar şunlardır:

a) Valilik oluru ile il tarım ve orman müdürü başkanlığında, konu ile ilgili şube müdürleri olmak üzere en az beş kişiden oluşan il proje değerlendirme komisyonu kurulur. Asıl üyenin olmaması durumunda yerine vekâlet eden kişi komisyon üyesi olarak görev yapar. Komisyon, toplam üye sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar oy çokluğuyla alınır. Oyların eşitliği halinde komisyon başkanının oyu yönünde karar alınmış sayılır.

(4) Merkez proje değerlendirme komisyonunun oluşturulmasına ilişkin usul ve esaslar şunlardır:

a) Genel Müdür oluru ile genel müdür yardımcısı başkanlığında; ilgili daire başkanı ve konu uzmanı teknik elemanlardan oluşan en az beş üyenin katılımı ile merkez proje değerlendirme komisyonu kurulur. Komisyon başkanının bulunmaması durumunda komisyona ilgili daire başkanı başkanlık eder.

b) Komisyon, gündem oluşması durumunda ilgili dairenin teklifi üzerine toplam üye sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar oy çokluğuyla alınır. Oyların eşitliğinde komisyon başkanının oyu yönünde karar alınmış sayılır.

(5) Merkez proje değerlendirme komisyonu, il proje değerlendirme komisyonu ve il proje yürütme biriminin görev süreleri projelerin kontrol sürelerinin bitimine kadar devam eder.

Uygulama birimlerinin görevleri

MADDE 6 –&#;(1) İl proje yürütme biriminin görevleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Yatırımların desteklenmesi kapsamında başvuruların; Karar, bu Tebliğ ve uygulama rehberi hükümleri doğrultusunda incelemesini yaparak hazırladığı raporu il proje değerlendirme komisyonuna göndermek.

b) İl düzeyinde proje hazırlanması aşamasında başvuru sahiplerini yatırım konuları ve destekleri hakkında bilgilendirmek.

c) Uygulama projelerini teknik gereklilikler bakımından incelemek ve uygunluğuna karar vermek.

ç) Yatırımların uygulamasını kontrol etmek, izlemek ve değerlendirmek.

d) Onaylanan inşaat projelerinde, proje tamamlandığında, onaylanan makine, alet ve ekipman alımı tamamlandığında, onaylanan hayvan alımı başvurularında ise hayvan alımı gerçekleştikten ve hayvanlar işletmeye getirildikten sonra uygulama rehberindeki kriterlere göre hak ediş düzenleyerek il proje değerlendirme komisyonunun onayına sunmak.

(2) İl proje değerlendirme komisyonunun görevleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Yatırımların desteklenmesi kapsamında il proje yürütme birimi tarafından hazırlanan raporları, uygulama rehberindeki&#;kriterlere&#;göre incelemek, değerlendirmek, yatırıma uygun bulunan listeleri onaylayarak sonuç tablolarını hazırlamak ve bunları Genel Müdürlüğe sunulmak üzere il müdürlüğüne iletmek.

b) İl proje yürütme biriminin düzenli ve etkin çalışması için her türlü idari ve teknik desteği sağlamak.

c) Ödemeye uygun bulduğu hak edişler için uygulama rehberinde yer alan ve proje sorumluları tarafından hazırlanmış ödeme icmal cetvelini incelemek ve onaylamak.

(3) İl müdürlüğünün görevleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Yatırımların desteklenmesinin, idari, mali, çevresel uygulamalar ve mühendislik uygulamalarıyla uyumlu bir şekilde yürütülmesi ile Karar, bu Tebliğ ve uygulama rehberi kapsamında yapılacak tüm çalışmaların il bazında tanıtılmasını, uygulatılmasını, sekretaryasını ve koordinasyonunu sağlamak.

b) İl proje değerlendirme komisyonu tarafından onaylanan projeler ile hak edişleri Genel Müdürlüğe göndermek.

(4) Merkez proje değerlendirme komisyonunun görevleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Yatırımların desteklenmesi kapsamında yürütülecek faaliyetlerin kontrolü ile bu faaliyetlerin idari, mali, çevresel uygulamalar ve mühendislik uygulamalarıyla uyumlu bir şekilde yürütülmesine destek vermek.

b) Yatırımların desteklenmesi ile ilgili olarak il müdürlüklerinden gelen onaylı listeleri ve raporları bütçe imkânlarına göre değerlendirmek suretiyle onaylamak, onayladığı projeleri asil ve/veya yedek olarak listelemek ve bunları ilgili il müdürlüğüne göndermek.

c) Hibeye esas yatırım konularına ait tutarların üst sınırlarını belirlemek.

ç) İl müdürlüklerinde bu Tebliğin uygulanması ile ilgili olarak ortaya çıkan sorunların çözümünde etkin rol almak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yatırımlara Yönelik Destekleme Uygulama Esasları

Yatırım konuları, hibe oranları ve uygulama illeri

MADDE 7 –&#;(1) Bu Tebliğ kapsamında büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerine yönelik yatırımlara aşağıda belirtilen konular ve oranlarda merkez proje değerlendirme komisyonunca belirlenen hibeye esas üst sınırlar dahilinde hibe ödemesi yapılır:

a) Projede yer alan inşaat yatırımları konusunda, yatırımın hibeye esas üst sınırı dahilinde&#; %50 oranında hibe verilir. Bu hibe, yeni yapılacak kapalı, yarı açık ve açık sistemli ahır ve ağıl yapımını veya ahır-ağıl kapasite artırımı/rehabilitasyonunu kapsar.

b) Hayvan barınağı amaçlı çadır alımlarına hibeye esas üst sınır dahilinde %50 oranında hibe verilir.

c) Projede yer alan makine, alet ve ekipman alımı yatırımı konusunda, yem hazırlama makinesi, gübre sıyırıcısı sistemi, seyyar süt sağım makinesi, süt soğutma tankı, hayvan kaşınma ünitesi, otomatik suluk için hibeye esas üst sınır dahilinde %50 oranında hibe verilir.

ç) Hibe programı tüm illerde uygulanır. Ancak Genel Müdürlük, bölgesel gelişmişlik farklılıkları, illerin hayvan miktarı, mera potansiyeli ve yem bitkileri ekilişleri gibi kriterlere göre, gerek başvuru alınması ve gerekse başvuruların değerlendirilmesinde program illerini belirleyebilir.

Yatırım süresi

MADDE 8 –&#;(1) Bu Tebliğ kapsamında uygulanacak hibe desteğinden, projesi onaylanan, hibe taahhütnamesini veren ve termin planında belirtilen süre içinde&#;yatırımı&#;&#;tamamlayan&#;yatırımcılar yararlanır.

(2) İnşaat yapım işleri, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipman alımları konularında başvurular Bakanlıkça onaylanıp yatırımcılara tebliğ edildikten sonra, hibe konularına göre gerekli şartları yerine getirmiş olan yatırımcılar için yapım ve alım işlerinde son tamamlanma tarihi 30/11/’dir.

(3) İnşaat yapım işleri, uygulama projesinin il proje yürütme birimince uygun bulunup yer tespitinin yapıldığı günden itibaren başlamış sayılır.

(4) Hayvan barınağı amaçlı çadır alımlarında Kararda belirlenmiş olan büyükbaş ve küçükbaş işletme büyüklüğüne göre çadır ve çadır ekipmanları alımları yapılabilecektir.

(5) Hayvan barınağı amaçlı çadır ve ekipmanları ile makine, alet ve ekipman alımları konusunda her türlü ekipman montajının tamamlanması, faaliyete hazır ve çalışır durumda olması esastır. İl proje yürütme birimi en geç on gün içerisinde bu konuda gerekli tespit ve çalışmasını sonuçlandırmakla sorumludur.

(6) Yatırımcılar yatırımlarını 30/11/ tarihine kadar tamamlayacaklarına dair noter onaylı hibe taahhütnamesini il müdürlüğüne sunmak zorundadır. Bu tarihe kadar yatırımlarını tamamlamayanlara yılı bütçe uygulama esasları çerçevesinde ek süre verilemez ve hibe ödemesi yapılmaz.

Hibelerden yararlanacak uygun başvuru sahipleri için aranacak şartlar

MADDE 9 –&#;(1) Bu Tebliğ kapsamındaki hibelerden, Kararın yayımlandığı tarihte işletmesi Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı olan ve en az bir yıldır aktif olan, gerçek ve tüzel kişiler yararlanır.

(2) Bu Tebliğ kapsamında yetiştiricilere, büyükbaş için en az 10 baş ve en fazla 50 baş anaç kapasiteli yeni ahır, küçükbaş için en az baş ve en fazla baş anaç kapasiteli yeni ağıl yapımı ve/veya kapasite artırımı/rehabilitasyonu, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipman alımına hibe desteği verilir.

(3) Tüm hibe konuları için birinci fıkradaki şartları sağlamak kaydıyla;

a) 13/1/ tarihli ve sayılı Türk Ticaret Kanununda tanımlanan kolektif şirket, limited şirket ve anonim şirketler başvurabilirler.

b) 24/4/ tarihli ve sayılı Kooperatifler Kanunu, sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre kurulan ıslah amaçlı yetiştirici birlikleri ile bunların üst birlikleri/iktisadi teşekkülleri, 29/6/ tarihli ve sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununun ilgili maddelerine göre kurulan iktisadi teşekkülleri, tüzel kişilik olarak başvurabilirler. Söz konusu birliklerin/şirketlerin birinci fıkradaki şartları sağlayan ve tüzel kişilikleri adına kurulu işletmelerinin olmaması durumunda birlik/şirket yönetim kurulu üyelerinden en az bir kişinin bu şartı sağlaması yeterlidir.

(4) Üçüncü fıkranın (a) ve (b) bentlerinde belirtilen kuruluşlar, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili hibe konularına başvurabilirler.

(5) Üçüncü fıkranın (a) ve (b) bentlerinde belirtilen kuruluşların, proje başvurusu, hibe taahhütnamesinin imzalanması ve uygulamaların gerçekleştirilmesi konularında yönetim kurulundan son başvuru tarihinden önce yetki almış ve bu yetki belgesini proje başvurularında ibraz etmiş olmaları gerekir.

(6) Tüm hibe konularına yönelik başvurularda, başvuran gerçek kişilerin kamu görevlisi olmadıklarına, kamu görevi yerine getirmediklerine ve tüzel kişilerin başvuru aşamasında kamudan bağımsız olduklarına dair hibe taahhütnamesini başvuru ekinde sunmaları gerekir.

(7) Bakanlık bölgesel gelişmişlik farklılıklarını dikkate alarak başvuru şartlarını belirler ve başvuruları onaylar.

Yatırım konuları hakkında genel esaslar

MADDE 10 –&#;(1) Bu Tebliğ kapsamındaki esaslar çerçevesinde başvurusu onaylanarak yeni inşaat yapımı/kapasite artırımı/rehabilitasyonu, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı, makine, alet ve ekipman alımını gerçekleştiren yatırımcılara hibe ödemesi yapılır.

(2) Yatırımcı, uygulanacak her bir hibe konusundan bir kez yararlandırılır.

(3) Yatırım tutarı üst sınırı,&#; bütçe imkânları dikkate alınarak merkez proje değerlendirme komisyonunca belirlenip Genel Müdürlük tarafından il müdürlüklerine bildirilir. Merkez proje değerlendirme komisyonu, gerek duyduğunda belirlenen üst sınırı yıl içerisinde değiştirebilir. Değişiklik kararı da aynı usulle il müdürlüklerine bildirilir.

(4) Onaylanan proje tutarının, belirlenen üst sınırını aşan kısmı, aynî/nakdi katkı olarak yatırımcı tarafından karşılanır.

(5) Her bir yatırımcı, Genel Müdürlükçe internet sitesinde yayımlanacak uygulama rehberinde açıklandığı haliyle inşaat işleri, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı, makine, alet ve ekipman alımı yatırım konuları için birlikte ya da&#; ayrı ayrı&#;&#;sadece bir defa hibe desteğinden yararlanabilir.

(6) Projeden tüzel kişi ortağı olarak yararlanan gerçek kişi, tüzel kişilik ortaklığından ayrılsa dahi aynı konudaki yatırımdan yararlanamaz. Ayrıca tüzel kişi ortaklarının tüzel kişi olması halinde de tüzel kişi ortaklar ayrı olarak hibe başvurusunda bulunamazlar.

(7) Yatırımcılar, sübvansiyonlu krediler hariç olmak üzere kredi ve vergi teşviklerinden yararlanabilirler.

(8) İnşaat yatırımları hakkında uygulanacak genel esaslar şunlardır:

a) Yatırımcı, proje gereğince yapacağı&#;yapı&#;&#;ve&#;tesislerle ilgili her türlü izinleri yetkili mercilerden almak ve yürürlükteki mevzuat hükümlerine uymak zorundadır. İnşaat ruhsatı/izni ve yapı kullanım izin belgesinin alınması süreci,&#;termin planında belirtilenden daha uzun sürecekse, ilgili birimlerden olumlu görüş veya yatırımcıdan taahhütname alınmak koşulu ile ilgili yatırımcılar bu bent kapsamı dışında tutulur. Ancak hak ediş aşamasında belirtilen izinler il müdürlüğüne sunulmak zorundadır. Aksi halde hak ediş düzenlenemez.

b) Yeni ahır yapımı yatırımı yapılacak ilin koşullarına uygun olmak kaydıyla kapalı, kapalı serbest, yarı açık, açık sistem ve benzeri olabilecektir. Ağıl tipi seçiminde illerin iklim yapısı, hayvan ırkı ve işletmenin kurulacağı yerin çevre koşullarına uygun olmak kaydıyla il müdürlükleri yetkilidir. Ahır/ağılların teknik kriterleri Bakanlıkça belirlenir ve uygulama rehberinde yayımlanır.

c) İnşaat gider kalemleri; kapasiteye uygun yeni ahır/ağıl, kapasite ile uyumlu gübre çukuru ve gübre sıyırıcısı alanı zorunlu olmak üzere, yem deposu, silaj çukuru, süt sağım odası, soğutma sistem odası ve küçükbaş yıkama ünitesi inşaatları veya bunlardan herhangi birini ve/veya kapasite artırımı/rehabilitasyonu inşaatlarını kapsar.

ç) İdari binalar, bakıcı evi, bekçi kulübesi, buzağı kulübesi, basit onarım, arazi düzeltme, istinat duvarı ve çevre yapıları destekleme kapsamında değerlendirilmez.

d) İnşaat yatırımları için yapılacak hibe desteği ödemelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından projenin onaylandığı yılda yayımlanmış olan İnşaat ve Tesisat Analiz ve Birim Fiyatları üzerinden poz numaralarına göre hazırlanan maliyet cetvelleri kullanılır.

e) İnşaat yapım işleri, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipman alımı yatırımlarında kullanılacak her türlü malzeme/ekipman yeni olacak ve ikinci el malzeme/ekipman kullanılmayacaktır.

(9) Makine, alet ve ekipman alımı hakkında uygulanacak genel esaslar şunlardır:

a) Yem hazırlama makinesi, gübre sıyırıcısı sistemi, seyyar süt sağım makinesi, süt soğutma tankı, hayvan kaşıma ünitesi ve otomatik suluklar yeni, kullanılmamış, deney raporuna sahip, TSE veya CE belgeli ve projenin kapasitesine uygun olmalıdır. Satın alınacak makine, alet ve ekipmanlar için istenilecek belgeler ve teknik özellikler uygulama rehberinde belirtilir.

b) Makine, alet ve ekipmanların hibeye esas üst sınırı Bakanlıkça belirlenmiş olan fiyatlar dahilinde il proje yürütme birimi tarafından piyasa araştırması yapılarak belirlenir. Hibe hak edişi düzenlemesinde Bakanlık fiyatı, il proje yürütme biriminin piyasa araştırma fiyatı ve KDV’siz fatura bedeli karşılaştırması yapılarak en düşük bedel hibeye esas alınmalıdır.

c) Gübre sıyırıcısı sisteminin, ahır yapımı yatırımının bir parçası olarak, yeni inşaat yapımı ve kapasite artırımı/rehabilitasyonu ile birlikte satın alınması ve ahır içinde montajının yapılması zorunludur.

ç) Diğer makine, alet ve ekipmanlar, yem hazırlama makinesi, seyyar süt sağım makinesi, süt soğutma tankı, hayvan kaşınma ünitesi ve otomatik suluk ekipmanları alımları ise başvuru koşullarını karşılamak kaydıyla bağımsız olarak ayrı ayrı veya birlikte olmak üzere satın alınabilecektir.

d) Makine, alet ve ekipman alımları konusunda teknik detaylar, kapasite miktarları, alım ve diğer şartlar Bakanlıkça hazırlanacak olan proje uygulama rehberinde detayları ile açıklanacak olup, hibe yararlanıcıları açıklanacak şartlara uymakla yükümlü olacaklardır.

(10) Hayvan barınağı amaçlı çadır alımlarında, 28/11/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Göçer Hayvanların Tanımlanması ve Nakilleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre göçer hayvancılık yapan yetiştiriciler çadır alımı için başvuru yapabilecektir. Alınacak çadırların kapasiteleri Kararda belirlenmiş olan büyükbaş ve küçükbaş işletme büyüklüklerini geçemeyecektir. Hibeye esas üst sınırlar Bakanlıkça belirlenecek ve teknik detayları ile birlikte proje uygulama rehberinde açıklanacaktır.

(11) Yatırım tamamlanana kadar oluşabilecek sorunlardan yatırımcı sorumludur.

Başvuru yeri, zamanı ve istenecek belgeler

MADDE 11 –&#;(1) Bu Tebliğ kapsamında yatırım yapmak isteyenlerin başvurularında uyacakları usul ve esaslar şunlardır:

a) İnşaat&#;yatırımı, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipman alımı yapmak isteyen yatırımcılar, yatırımın&#;&#;yapılacağı&#;&#;yerdeki il müdürlüğüne başvurur.

b) Başvurular, Genel Müdürlükçe hazırlanacak uygulama rehberinin internet sitesinde yayımlanmasının ardından otuz günü geçmemek üzere belirlenecek tarihler arasında alınır.

c) Başvurular açıklanan başvuru tarihleri için geçerli olup, başvuru tarihinden sonra alınan başvurular geçerli başvuru sayılmayacaktır. Geçmiş yıllarda aynı hibe konularında başvurusu onaylanıp yatırımını yapmaktan vazgeçen yatırımcıların yeniden başvurmaları halinde puanlamada eksi puan verilir.

ç) Yatırımcı aynı yatırım konusunda Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulanan faiz indirimi veya hibe programlarından yararlanmadığına, yararlanmış ise Karar kapsamındaki hibenin iptal edileceğini kabul ettiğine dair noter onaylı hibe taahhütnamesini il müdürlüğüne verir.

d) İnşaat&#;yatırımları, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipman alımları başvurularında istenecek belgeler Bakanlıkça belirlenir ve uygulama rehberi ile yayımlanır.

Proje kaynaklarından karşılanacak giderler

MADDE 12 – (1) Bu Tebliğde belirtilen inşaat işleri, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipman alımı giderleri hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

(2) Yatırımcılar tarafından yapılacak inşaat işlerine ait bedeller ve satın alınacak çadır ve ekipmanlar ile tüm mal alımlarının gerçekleşme bedelleri Bakanlıkça belirlenmiş olan hibeye esas üst sınırı aşamaz.

(3) İnşaat gider kalemleri; kapasiteye uygun yeni ahır/ağıl, gübre çukuru, gübre sıyırıcısı alanı (küçükbaş ağıl yatırımında zorunlu değil) zorunlu olmak üzere, yem deposu, silaj çukuru, süt sağım odası, soğutma sistem odası ve küçükbaş yıkama ünitesi inşaatları veya bunlardan herhangi birini ve/veya kapasite artırımı/rehabilitasyonu inşaatlarını kapsar.

(4) Mal bedeli ile yerinde teslim ve montaj giderleri; tek bir mal alım faturası şeklinde düzenlenmesi durumunda hibeye esas üst sınır dahilinde hibe ödemesi yapılır, ayrı ayrı faturalandırılması durumunda sadece mal bedeline hibe desteği verilir.

(5) Başvurularda belirtilecek mal alım tutarı, değerlendirme aşamasında Bakanlıkça belirlenmiş olan hibeye esas üst sınıra dayandırılır ve ayrıntılı olarak belirtilir.

(6) Başvuru kapsamında satın alınması planlanan hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipmanlar ile ilgili teknik bilgiler şartname şeklinde düzenlenerek başvuru ekinde sunulur.

Proje kaynaklarından karşılanamayacak giderler

MADDE 13 – (1) Hibe verilmeyecek olan uygun olmayan giderler şunlardır:

a) Her türlü borçlanma giderleri.

b) Faizler.

c) Başka bir kaynaktan finanse edilen harcama ve giderler.

ç) Kur farkı giderleri.

d) Makine ve ekipman kira bedelleri.

e) Ayrı faturalandırılmış nakliye ve montaj giderleri.

f) Bankacılık giderleri.

g) Denetim giderleri.

ğ) KDV ve ÖTV dahil tüm vergiler.

h) İkinci el/kullanılmış mal alım giderleri.

ı)Eğitim giderleri.

Yatırım başvurularının incelenmesi ve değerlendirilmesi

MADDE 14 –&#;(1) Yatırımcılar, inşaat ile makine, alet ve ekipman alımı yatırım konuları için ayrı ayrı&#;veya birlikte ve göçer hayvancılık yapan yetiştiriciler hayvan barınağı amaçlı çadır alımları için başvurularını yaparlar.

(2) Yapılan başvurular, il proje yürütme birimince incelenir ve rapor olarak il proje değerlendirme komisyonuna gönderilir. İl proje değerlendirme komisyonunca incelenen başvurulardan uygun olanlar, uygulama rehberinde yayımlanacak olan&#;kriterlere&#;göre en yüksek puandan en düşük puana doğru listelenir ve başvuru süresinin bitiminden itibaren 10 günü geçmeyecek şekilde Genel Müdürlüğe gönderilir.

(3) İl yatırım listesi oluşturulurken her ilçeye yatırım yapılmasını sağlamak üzere kontenjana uygun olması durumunda listede yer bulamayan ilçelerden en fazla bir yatırımcıya, il proje değerlendirme komisyonu tarafından ilave puan verilebilir.

(4) Merkez proje değerlendirme komisyonu, il müdürlükleri tarafından gönderilen rapor ve listeleri bütçe imkanları&#;dahilinde&#;inceler, inşaat yatırımı ile makine, alet ve ekipman ve hayvan barınağı amaçlı çadır alımı olarak projeleri onaylar ve onaylanan asil ve varsa yedek listeler, Genel Müdürlük tarafından ilgili il müdürlüğüne gönderilir.

(5) İl müdürlüğü, Genel Müdürlükten gelen asil listelerde yer alan yatırımcılara, hak kazandığına dair bilgiyi uygulama rehberinde yer alan temel&#;kriterlere&#;göre resmi yazı ile tebliğ eder.

Uygulama sorumluluğu

MADDE 15 – (1) İnşaat işleri, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipman alımlarının başvuru amaçlarına uygun olarak yapılmasından, uygulamaların bu Tebliğ ve uygulama rehberinde belirtilen usul ve esaslara göre gerçekleştirilip belgelendirilmesinden ve bu belgelerin muhafazasından yatırımcılar sorumludur.

(2) Yatırımcılar tarafından gerçekleştirilecek başvuruların amaçlarına uygun olarak yapılmasından, uygulamaların hibe taahhütnamesi ve bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre gerçekleştirilmesinin izlenmesinden, uygulamaya yönelik olarak düzenlenecek tüm belgelerin onaylanmasından ve birer suretinin muhafazasından il müdürlüğü sorumludur. İhtiyaç duyulduğunda Genel Müdürlük bu belgeleri ister.

(3) Yatırımcıların noterden onaylı hibe taahhütnamesi vasıtasıyla sağlanan hibeyi kullanmak için il müdürlüğüne sunmuş oldukları belgelerin doğruluğundan kendileri sorumludur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Hak Edişler

Hibe hak edişine başvuru ve hak ediş belgelerinin hazırlanması

MADDE 16 –&#;(1) Yatırımcı, yatırımını tamamladıktan sonra belirlenen süre içinde hak ediş işlemleri için dilekçe ile il müdürlüğüne başvurur.

(2) Hak edişler, il proje yürütme birimince yerinde incelenerek hazırlanır.

(3) Onaylanan inşaat yatırımı projelerinin yapımının tam olarak bitmesi, hayvan barınağı amaçlı çadır ve makine, alet ve ekipman alım işlemlerinin tamamlanması ve bunların yatırımcıya ait işletmede kurulu ve çalışır durumda olduğunun tespit edilmesinden sonra hak ediş düzenlenir.

(4) İnşaat işlerinin tamamlanıp ahırın/ağılın faaliyete hazır olduğunun tespit edilmesinin ardından, inşaat hak edişlerinde konunun uzmanı en az bir teknik elemanın (mühendis/tekniker) imzası ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayımlanan İnşaat ve Tesisat Analiz ve Birim Fiyatları üzerinden poz numaralarına bağlı olarak gerçekleşen imalata göre hazırlanmış olan cetvellerin bulunması zorunludur.

Hak ediş icmallerinin düzenlenmesi ve hibe ödemesine esas çalışmalar

MADDE 17 –&#;(1) İnşaat işleri hak edişlerine ait icmallerinin düzenlenmesinde merkez proje değerlendirme komisyonu tarafından belirlenmiş olan damızlık anaç hayvan birim fiyatları esas alınır.

(2) Hayvan barınağı amaçlı çadır alımları ve makine, alet ve ekipmanların hak ediş icmallerinin düzenlenmesinde hibe ödemesi, montajının yapıldığı tarihteki Genel Müdürlük tarafından ilan edilmiş üst sınır birim fiyatları üzerinden yapılır.

(3) Fatura bedelinin üst sınırdan fazla olması durumunda, sadece üst sınırın %50’si üzerinden hibe desteği ödenir. Ancak çadır alımı, makine, alet ve ekipmanın hibeye esas yatırım tutarı üst sınır fiyatın altında olur ise malın satın almada gerçekleşen fiyatı üzerinden düzenlenen KDV’siz fatura bedelinin %50’sine hibe ödemesi yapılır.

(4) İl proje yürütme birimince uygulama rehberindeki&#;kriterlere&#;göre hazırlanan hak edişler il proje değerlendirme komisyonu onayına sunulur.

(5) 30/11/ tarihinden önce işlemleri tamamlanmış ve ödemeye uygun bulunan hak edişler için il proje değerlendirme komisyonunca uygulama rehberinde yer alan ve proje sorumlularınca hazırlanmış olan ödeme icmal cetvelleri, onaylandıktan sonra her ayın 20’sine kadar il müdürlüğü tarafından Genel Müdürlüğe gönderilir.

(6) Kararda belirlenmiş hibe konuları esas olmak üzere, 30/11/ tarihine kadar yapım ve alım işlemleri tamamlanmış olan işlere ait ödemeler için her türlü belgenin Genel Müdürlüğe gönderilmesinin son tarihi 10/12/’dir.

(7) İl müdürlüklerinden gelen icmaller Genel Müdürlükçe incelenerek yatırımcıya ödeme yapılmak üzere bankaya gönderilir.

(8) Projenin&#;tamamlanması&#;&#;sonucu&#;yatırımcıya&#;&#;ödenecek hak ediş, yatırımcı tarafından üçüncü kişilere devredilemez ve temlik konulamaz.

(9) Yatırımcıların hibe ödemesi aşamasında vergi dairelerinden ve Sosyal Güvenlik Kurumundan vadesi geçmiş borcu olmadığına veya varsa bu borcun yapılandırıldığına dair belgeyi il müdürlüğüne ibraz etmesi gerekmektedir.

(10) Hayvan barınağı amaçlı çadır ile makine, alet ve ekipman alımlarında, Bakanlık tarafından başvuruların onayından ve yatırımcıya tebliğ tarihinden önce alınmış faturaların ibrazına hibe ödemesi yapılmaz. Alımlara ait işlemler Bakanlık onayı ve yatırımcıya tebliğ edildiği tarihten sonra olmalıdır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Finansman ve hibe ödemeleri

MADDE 18 –&#;(1) Karar uyarınca yapılacak ödemeler için gerekli kaynak, Bakanlığın ilgili bütçesine tahsis edilen ödeneklerden karşılanır.

(2) Ödemeler Banka aracılığıyla yapılır. Uygulama ile ilgili olarak Bankaya destekleme tutarının % 0,2’si oranında hizmet komisyonu ödenir.

Hibelerden yararlanamayacak olanlar

MADDE 19 –&#;(1) Bu Tebliğ kapsamındaki hibe desteklerinden kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıkları yararlanamaz.

(2) Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarının bu Tebliğdeki hibe konuları için, uygulanan faiz indirimi alan veya hibe programlarından daha önce yararlanmış olan yatırımcılar başvuru yapamaz ve yararlanamaz, yararlanmış ise Karar kapsamında yararlanılan destekler ilgili mevzuat çerçevesinde geri alınır.

(3) Kamuda görev yapan devlet memurları ile kamu işçileri gerçek kişiler ve kamudan bağımsız olmayan tüzel kişiler hibeden yararlanamaz.

Denetim, haksız ödemelerin geri alınması ve hak mahrumiyeti

MADDE 20 –&#;(1) Onaylanan yatırımın&#;termin&#;planına uygun olarak yapılıp yapılmadığı il proje yürütme birimi tarafından denetlenir. Bu Tebliğde belirtilmiş olan hibe konularına ait yatırımların tamamlanması ve hak edişlerin ödenmesi sonrasında hibeden yararlanan yatırımcılar en az üç yıl süre ile yatırımlarına devam etmek zorunda olup,il müdürlüklerince bu işletmeler yılda en az bir defa denetlenir. Yapılacak kontrol ve denetimler sonucunda tespit edilen hata veya noksanlıkların, uygulama rehberinde belirlenen süre içerisinde yatırımcı tarafından giderilmesinin zorunlu olduğu yazı ile yatırımcıya bildirilir.

(2) Bu Tebliğde, uygulama rehberinde, genelgelerde ve talimatlarda yer almayan hususlarda taşrada oluşacak problemlerin çözümünde, yürürlükteki mevzuat çerçevesinde kalmak koşulu ile il müdürlükleri yetkilidir.

(3) Hibe ödemeleri ile ilgili hususlarda denetimi sağlayacak tedbirleri Bakanlık alır.

(4) Kararla belirlenen destekleme ödemelerinden idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç haksız yere yararlandığı tespit edilen yetiştiriciler, beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılamaz.

(5) Haksız ödendiği tespit edilen destekleme ödemeleriyle ilgili alacaklar, ödemenin yapıldığı tarih itibarıyla, 21/7/ tarihli ve sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanuni faizi ile birlikte anılan Kanun hükümlerine göre geri alınır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulurlar.

Yürürlükten kaldırılan tebliğ

MADDE 21 –&#;(1) 20/2/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası Projeleri Kapsamındaki İllerde Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine&#;&#;İlişkin Uygulama Esasları Tebliği (Tebliğ No: /16) yürürlükten kaldırılmıştır.

Tamamlanamayan işlemler

GEÇİCİ MADDE 1 –&#;(1) 21 inci madde ile yürürlükten kaldırılan Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası Projeleri Kapsamındaki İllerde Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine&#;&#;İlişkin Uygulama Esasları Tebliği (Tebliğ No: /16) hükümlerine göre başvuruları yapılmış, devam eden ve sonuçlandırılmamış işlemler bu Tebliğ hükümlerine göre sonuçlandırılacak olup, halen devam eden yatırımların son tamamlanma tarihi 30/11/’dir.

Yürürlük

MADDE 22 –&#;(1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 23 –&#;(1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.

İZMİT BELEDİYESİNİN KÜÇÜKBAŞ HAYVAN DESTEĞİ BAŞLADI

Kırsalda Üretim Hamlesi Hayvancılıkla Devam Ediyor

İzmit Belediyesinin kırsal kalkınma adına her köyden iki çiftçiye yüzde yüz hibeli vereceği küçükbaş hayvan desteği İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in katılımıyla gerçekleştirilen törenle başladı

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet öncülüğü ve Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde, kırsal bölgelerde çiftçiyi desteklemek amacıyla küçükbaş hayvan desteği projesi hayata geçiriliyor.  Programa İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra Çamavlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kocataş, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Koç, Koyun ve Kuzu Desteği

Proje kapsamında her kırsal mahalleden iki çiftçiye yüzde yüz hibeli damızlık niteliği olan koç ve kuzulu koyun desteği veriliyor. Başvuruda bulunan isimler geçtiğimiz günlerde İzmit Belediyesinde noter huzurunda gerçekleştirilen kurayla belirlendi. Bugün gerçekleştirilen ilk etap dağıtım programında toplamda 20 koç, 40 koyun, 40 kuzu çiftçilere teslim edildi. Önümüzdeki süreçte küçükbaş hayvan desteği projesi kapsamında dağıtımlar devam edilecek.

“Çok Ciddi Mesai Harcıyoruz”

Programda kürsüye gelen İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet; “Biz böyle projelerde gerçekten çok mutlu oluyoruz. Bu tür projelerin kentimize değer katması için, bütün mesai arkadaşlarımızla ciddi kafa yoruyoruz. Nasıl daha fazla destek verebiliriz?, nasıl daha fazla kırsal kalkınma çalışmalarında el verebiliriz? İmkanlarımızı nasıl seferber edebiliriz? Diye gerçekten ciddi bir mesai harcıyoruz. Bütün kaynaklarımızla elimizden geldiği kadar yerel üreticimizi desteklemeye gayret ediyoruz.

“Destek İçin Seferber Olduk”

Daha öncesinde özellikle kırsal alanlarımızın, tarım arazilerimizin ekilip biçilmesi çok önemli Pandemiyle birlikte doğal gıdaya ulaşımın önemini hepimiz gördük. Bu üretimin arttırılması, desteklenmesi, teşvik edilmesi ve teşvik edici politikaların yerel yönetimler tarafından hayata geçirilmesi daha da kıymetli hale geldi. Bizde bu kıymeti bilen bir belediye olarak bütün arazilerimizi ekime açtık. Olabildiğince çiftçimize destek vermek için seferber olduk.

“Yüzde Hibe Desteği”

Şimdi de hayvancılıkla uğraşan, özellikle yetiştiricilikle uğraşan çiftçi dostlarımıza yüzde hibeli bu desteği vererek hayvancılığı daha da desteklemek için öncü olmak istedik. Destekçi olmaya, dayanışma göstermeye gayret ediyoruz. Sanayi kenti olarak bilinen İzmit tarihsel olarak Anadolunun en bereketli otlaklarının olduğu hayvancılık için aslında en elverişli iklimin olduğu ve en fazla hayvancılık yapılan bölgeydi aslında.

“Küçükbaş Hayvan Üretimi Yok Olmaya Yüz Tuttu”

Bölgemizde daha 50 sene öncesinde bile köylerimizde yüzlerce sürüsü olan yüzlerce üreticimiz varken yılına geldiğimizde bölgemizdeki küçükbaş hayvan varlığı neredeyse yok olmaya yüz tutmuş durumda. Maalesef ki İzmitli çocuklarımız ömründe bir kuzu bile göremeden büyür hale geldi. Pandemiyle birlikte başlayan ve savaşlarla devam eden günümüzde gıda güvenliği farkındalığının artmasıyla birlikte kendi kendine yetebilmenin ne kadar önemli olduğunu da görmüş olduk.

“20 Aileye Toplam Küçükbaş Hayvan”

İzmit’te bildiğiniz gibi üretim hamlesine tarımla başladık, şimdi de üretim hamlemizi hayvancılıkla devam ettiriyoruz. İzmit Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğümüz tarafından hayata geçirilen Kırsal Mahallelerde Küçükbaş Hayvancılığı Geliştirme ve Destekleme Projesi kapsamında gerekli şartları sağlayan çiftçilerimize noter huzurunda yapılan çekilişle birlikte ilk etabın birinci ayağına 20 ailemize birer koç, ikişer koyun ve ikişer kuzu olarak toplamda adet küçükbaş hayvan dağıtımına bugün itibariyle başlıyoruz.

“İkinci Etabına da Başlayacağız”

Projenin ikinci etabına da alımını tamamladığımız hayvanların bütün aşı ve işlemleri bittikten sonra da önümüzdeki günlerde başlayacağız. Etap etap devam edecek projemizde gerekli şartları sağlayan ailelerimize küçükbaş hayvan dağıtımına devam edeceğiz. Şimdiden kentimize bereketli olsun. Bizlere destek veren İzmir’deki kooperatifimize, İzmir Büyükşehir Belediyemize, İzmir Büyükşehir Başkanımıza, başkanımızın eşi çok kıymetli Neptün Hanıma çok teşekkür ediyorum. Bir proje olduğunda onlar nasıl yapmışlar inceliyoruz, sonra onlardan destek alarak da bu projeleri kendi ölçeğimizde hayata geçirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Başarıya Ulaşan Bir Çalışma”

Programda konuşan Çamavlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kocataş, “Bu koyunlarımız Kozak yaylasından rakımdan İzmitli üreticilerimize geldi. Günümüz şartlarında hayvancılığın ve tarım politikalarının nasıl gittiğini biliyoruz. İzmir’de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 10 yıldan bu yana uygulanan bir proje. Yüzde değer kazanan ve başarıya ulaşan bir çalışma.

“Hayırlı ve Bereketli Olsun”

2 koyun 1 koç 3 yılın sonunda hayvana ulaşacak ve 5 yılın sonunda 50 baş sürüyü buluyor bu sayılar. Bunu İzmir’de bizzat denedik, gördük. Şimdi İzmirli üreticilerin gönderdiği koyunları İzmitli üreticilerle buluşturan başkanıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Hayırlı ve bereketli bir yıl olmasını diliyorum” dedi.

Başkana Teşekkür Etti

Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, “Küçükbaş hayvancılık Kocaeli’de bayağı bir gerilere gitti. Böyle bir zamanda bu projeyi hayata geçirmesinden dolayı sayın Fatma Kaplan Hürriyet Başkanıma teşekkür ediyorum. Üreticilerimize yaklaşık tane koyun tamamıyla hibe olarak verilecek. Üreticilerimize hayırlı olsun” diye konuştu.

“Zorlu Süreçten Birlikte Çıkacağız”

Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı programda yaptığı konuşmada, “Pandemi süreci bize gıda arzının ne kadar önemli olduğunu, kendimizin ürettiği gerektiğini, dışa bağımlı olmamamız gerektiğini hatırlattı. Üretmezsek kazanamayacağız. Bu üretimi yetiştiricilerimizle birlikte başaracağız ve bu zorlu süreçten beraber çıkacağız. Üretmek gerçekten zor, çünkü maliyetlerimiz günden güne artıyor ama kendimiz üretirsek, kendimiz bunu başarabilirsek, önümüzdeki günlerde daha güzel işler yapabileceğimizi düşünüyorum. Kıymetli başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından ailelere küçükbaş hayvanları teslim edildi.

 

 

 

 

Hayvancılıkta yüzde 50 hibe alacak 12 şanslı il belli oldu

Ali EKBER YILDIRIM

&#;ZM&#;R - Dam&#;zl&#;k düve yeti&#;tiricili&#;inde yüzde 50 hibe deste&#;i alacak 12 il belirlendi. G&#;da, Tar&#;m ve Hayvanc&#;l&#;k Bakanl&#;&#;&#;, y&#;l&#;nda dam&#;zl&#;k düve yeti&#;tiricili&#;inde yüzde 50 hibe deste&#;i sa&#;lanacak illeri, Ankara, Bayburt, &#;zmir, Kahramanmara&#;, Kars, K&#;rklareli, Malatya, Manisa, Ni&#;de, Samsun, Tekirda&#; ve Trabzon olarak belirledi.

Bakanlar Kurulu’nun dam&#;zl&#;k düve yeti&#;tirenlere 3 y&#;l süreyle yüzde 50 oran&#;nda hibe deste&#;i sa&#;lanmas&#;na ili&#;kin karar&#; Resmi Gazete’nin 3 A&#;ustos tarihli say&#;s&#;nda, uygulama tebli&#;i ise 3 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yay&#;nlanarak yürürlü&#;e girmi&#;, ancak hangi illerde uygulanaca&#;&#; belirlenmemi&#;ti.

G&#;da, Tar&#;m ve Hayvanc&#;l&#;k Bakanl&#;&#;&#; Hayvanc&#;l&#;k Genel Müdürlü&#;ü’nün 2 &#;ubat ’da internet sitesinde yay&#;nlad&#;&#;&#; “Dam&#;zl&#;k Düve Yeti&#;tiricili&#;inin Desteklenmesine &#;li&#;kin Proje Uygulama Rehberi”nde ilk kez desteklemenin uygulanaca&#;&#; iller aç&#;kland&#;. Uygulama Rehberi’nde “ Hibe deste&#;i kapsam&#;nda illerin belirlenmesi yetkisi / say&#;l&#; Bakanlar Kurulu Karar&#;’na göre Bakanl&#;&#;a aittir. Bakanl&#;k proje uygulama süresince her y&#;l destek uygulanacak iller belirlenip duyuracakt&#;r y&#;l&#; için Bakanl&#;k Makam&#;n&#;n tarih ve say&#;l&#; oluru ile belirlenen iller a&#;a&#;&#;daki gibi olup bu illerden ba&#;vurular al&#;nacakt&#;r” denilerek bu iller &#;öyle s&#;raland&#;: Ankara, Bayburt, &#;zmir, Kahramanmara&#;, Kars, K&#;rklareli, Malatya, Manisa, Ni&#;de, Samsun, Tekirda&#; ve Trabzon.

Milli Tar&#;m kapsam&#;ndaki 31 ilden 12’sine destek var

Milli Tar&#;m Politikas&#; çerçevesinde “Dam&#;zl&#;k Düve Üretim Merkezleri” olarak ilan edilen 31 ilden sadece 12’sinde yüzde 50 hibe deste&#;i kapsam&#;nda yer ald&#;. Millî Tar&#;m Politikas&#;’n&#;n önemli aya&#;&#; olan Milli Hayvanc&#;l&#;k Projesi kapsam&#;nda, Adana, Ad&#;yaman, Afyon, Aksaray, Amasya, Ayd&#;n, Bal&#;kesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Edirne, Erzurum, &#;zmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, K&#;rklareli, Konya, Malatya, Manisa, Mu&#;la, Mu&#;, Samsun, Sivas, &#;anl&#;urfa, Tekirda&#;, Tokat, Trabzon, Yozgat’&#; kapsayan 31 il Dam&#;zl&#;k Düve Üretim Merkezi ilan edildi. Bu illeri kapsayan bölgede en az ba&#; kapasiteli dam&#;zl&#;k gebe düve merkezlerinin kurulmas&#; öngörülüyor. Kurulacak bu i&#;letmeler için in&#;aat, hayvan al&#;m&#; ve makine al&#;m&#;nda yüzde 50 hibe deste&#;i verilecek. Ancak y&#;l&#;nda bu 31 ilden sadece 12 ilde Ankara, Bayburt, &#;zmir, Kahramanmara&#;, Kars, K&#;rklareli, Malatya, Manisa, Ni&#;de, Samsun, Tekirda&#; ve Trabzon’da yüzde 50 hibe deste&#;i sa&#;lanacak olmas&#; dikkat çekti.

Yüzde 50 hibe deste&#;i verilecek

Bakanlar Kurulu Karar&#;’na dayan&#;larak haz&#;rlanan Uygulama Rehberi’ne göre, bu 12 ilde y&#;l&#;nda, en az ba&#; kapasiteye sahip yeni kurulacak veya mevcut i&#;letmelerini ba&#; kapasiteye ç&#;karacak olanlara yeni in&#;aat yap&#;m&#; veya kapasite art&#;r&#;m&#;/rehabilitasyonu, dam&#;zl&#;k di&#;i buza&#;&#; al&#;m&#; ile makine-ekipman (gübre s&#;y&#;r&#;c&#; ve yem karma makinesi) temini yat&#;r&#;mlar&#;na yüzde 50 hibe deste&#;i sa&#;lanacak.

Hibe deste&#;inin kapsam&#; ise &#;öyle:

Son ba&#;vuru tarihi 6 Mart

Uygulama Rehberi’ne göre hibe deste&#;i sa&#;lanacak 12 il için proje ba&#;vurular&#; 6 &#;ubat tarihi itibariyle ba&#;lad&#;. Ba&#;vurular 6 Mart ’de sona erecek. Ba&#;vuru ko&#;ullar&#; ise özetle &#;öyle: Bu desteklemeden yararlanmak isteyen yat&#;r&#;mc&#;lar her y&#;l ba&#;vuru formu ve ekinde yer alan belgeler ile Bakanl&#;kça belirlenen süre içinde yat&#;r&#;m&#; yapaca&#;&#; yerdeki &#;l Müdürlü&#;üne ba&#;vurmalar&#; gerekiyor. y&#;l&#; için ba&#;vurular 12 ilde 6 &#;ubat - 6 Mart tarihleri aras&#;nda al&#;nacak. Hayvanc&#;l&#;k Genel Müdürlü&#;ü gerekli gördü&#;ü takdirde ba&#;vuru süresini uzatabilir ya da y&#;l içerisinde yeniden ba&#;vuru ça&#;r&#;s&#; yapabilir. Ba&#;vurular, yap&#;ld&#;&#;&#; y&#;l için geçerli olacak.

Ayn&#; konudaki yat&#;r&#;mlarda; di&#;er kamu kurum ve kurulu&#;lar&#;n&#;n tebli&#;de tan&#;m&#; yap&#;lm&#;&#; olan hayvan materyali için faiz indirimi ve hibe deste&#;i niteli&#;indeki desteklerinden faydalanan yat&#;r&#;mc&#;lar&#;n Karar kapsam&#;nda ba&#;vurular&#; al&#;nmayacak ve hibe kulland&#;r&#;lmayacak. Ba&#;vuru sahibinin, tebli&#;de tan&#;m&#; yap&#;lm&#;&#; olan hayvan materyali konusunda Bakanl&#;k veya di&#;er kamu kurum ve kurulu&#;lar&#;nca uygulanan faiz indirimi veya hibe deste&#;i programlar&#;ndan yararlanmad&#;&#;&#;na, yararlanm&#;&#; ise karar kapsam&#;ndaki hibe deste&#;inin iptal edilece&#;ini kabul etti&#;ine dair noter tasdikli taahhütname vermesi gerekiyor..

Yat&#;r&#;mc&#;larda aranacak &#;artlar

Hibe deste&#;inden yararlanmak için yat&#;r&#;mc&#;larda aranan &#;artlar &#;öyle belirlendi:

• Ba&#;vuru sahibi yeti&#;tirici veya tüzel ki&#;iliklerin; dam&#;zl&#;k s&#;&#;&#;r yeti&#;tiricileri birli&#;ine üye oldu&#;una dair belge, TÜRKVET sistemine en az 3 y&#;l kay&#;tl&#; aktif s&#;&#;&#;r i&#;letmesine sahip oldu&#;una dair güncel belgeyi veya tüzel ki&#;ilerin (birlik, &#;irket vs.) ba&#;vurular&#;nda i&#;letmenin kurucu/ ortaklardan birinin belirtilen &#;artlara haiz i&#;letme sahibi oldu&#;una dair belgeyi ba&#;vurusu ile birlikte sunmu&#; olmas&#; gerekmektedir.

• Gerçek ve tüzel ki&#;ilerin kamudan ba&#;&#;ms&#;z olmas&#; gerekir. Devlet memurlar&#;, kamu i&#;çileri veya devlet üniversitelerinde görevli ö&#;retim elemanlar&#; ba&#;vuramazlar.

• Yat&#;r&#;mc&#;lar yat&#;r&#;m kredi ve vergi te&#;viklerinden yararlanabilirler. Tüzel ki&#;ilikler, kurulu&#; tüzüklerinde/ana sözle&#;melerinde hibe programlar&#;nda yer alan yat&#;r&#;m konusunda faaliyet yürüteceklerini belirtirler.

• Ba&#;vuruda bulunacak ki&#;i ve kurulu&#;lar&#;n yetkili kurul ve/veya organlar&#;ndan; Kararname kapsam&#;ndaki desteklere ba&#;vuru yapmas&#;, uygulamalar&#;n gerçekle&#;tirilmesi konular&#;nda yetki alm&#;&#; olmalar&#; gerekmektedir.

• Ayn&#; parsel için büyüklü&#;ü ne olursa olsun ikinci bir yat&#;r&#;mc&#; taraf&#;ndan yap&#;lan ba&#;vurular i&#;leme al&#;nmayacakt&#;r.

• Daha önce Bakanl&#;k veya di&#;er kamu kurum ve kurulu&#;lar&#;ndan yararlan&#;lm&#;&#; olan hibeler kapsam&#;nda ayn&#; parsel için tekrar ba&#;vuru yap&#;lamaz.

&#;&#;te o &#;ansl&#; iller

Ankara, Bayburt, &#;zmir, Kahramanmara&#;, Kars, K&#;rklareli,Malatya, Manisa, Ni&#;de, Samsun, Tekirda&#; ,Trabzon.

Bu konularda ilginizi çekebilir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası