mazot ile motorin arasındaki fark nedir / Benzin ve Dizel Yakıt Arasındaki Farklar - HesApplı

Mazot Ile Motorin Arasındaki Fark Nedir

mazot ile motorin arasındaki fark nedir

kaynağı değiştir]

Akaryakıt Sıkça Sorulan Sorular

Zaman içerisinde motorda biriken kurumlar enjektörleri tıkar, aracın randımanını düşürür ve yakıt tüketimini arttırır. Active-3 teknolojisi ile yenilenen Petrol Ofisi yakıtları maksimum verim için tasarlandı. Active-3 teknolojisi, formülündeki akıllı moleküller sayesinde;

  • Motor aksamını tıkayan kurumları temizler,
  • İlk depodan itibaren motoru korur,
  • Yakıt tasarrufu sağlar

Active-3 teknolojisi V/Max Diesel, V/Pro Diesel, V/Max Kurşunsuz 95 yakıtlarımızın tamamında kullanılmaktadır.

  • Active-3 teknolojili V/Max Diesel tek depoda %’e kadar motoru temizler, ilk depodan itibaren motoru korur, %5’e varan tasarruf sağlar.

  • Active -3 teknolojisi V/Pro Diesel motoru %99’a kadar temizler, ilk depodan itibaren korur %’ya varan yakıt tasarrufu sağlar

  • Active-3 teknolojili V/Max Kurşunsuz 95 Benzin motoru temizler, ilk depodan itibaren motoru korur, %5’e varan tasarruf sağlar.

Kilometre tasarrufu araca ve motora göre değişiklik gösterebileceği için Petrol Ofisi olarak litre ölçütünü baz alıyoruz. V/Max Diesel ve V/Max kurşunsuz 95 benzin yakıtlarımızda, litrede 5 litreye varan tasarruf sağlarken V/Pro Diesel litrede 2,6 litreye varan tasarruf sağlar.

Active-3 teknolojili V/Max Kurşunsuz 95 Benzin ürünümüz;

  • %5’e varan yakıt tasarrufu sağlar,
  • Daha üstün temizlik ile yanma sonrası yakıtın geçtiği motor parçalarında oluşacak tortular engeller,
  • İlk depodan itibaren koruma oluşturur.

Dizel yakıtı rafineriden tek bir çeşit ürün olarak gelmektedir. Biz Petrol Ofisi olarak dizeli yakıta ilave ettiğimiz katkılarla V/Max Diesel ve V/Pro Diesel adı altında iki ayrı ürün sunuyoruz. Her iki ürünümüzde de kalite farkı yoktur, fakat sağladığı faydalarda bazı farklılıklar mevcuttur.

Daha önce adı ProDizel olan ürünümüz, Active 3 teknolojili katkımız ile değişerek V/Pro Diesel olmuştur. Yeni ürünümüz olan V/Pro Diesel, ProDizel’e göre daha üstün faydalar sağlamaktadır. Ürünlerimizle ilgili detaylı bilgilere web sitemizden ulaşabilirsiniz:

seafoodplus.info

Prodizel ismi değişerek “Profesyoneller için Verim” anlamını taşıyan V/Pro ismini almıştır.

Her iki dizel yakıtımız da hem binek hem de ağır vasıtalarda kullanılabilir. Her ikisi de motoru temizler, korur ve tasarruf sağlar. Yakıtlarımızın farklılaştığı noktalar aşağıdaki gibidir:

V/Pro Diesel;

  • Motoru %99’a kadar temizleyerek, kirliliğin sebep olduğu düzensiz yanmayı ortadan kaldırıp, tam ve verimli yanma sağlar.
  • İlk depodan itibaren korur.
  • %2,6’ya varan yakıt ekonomisi sağlar.

V/Max Diesel;

  • Tek depoda motoru %’e kadar temizleyerek, kirliliğin sebep olduğu düzensiz yanmayı ortadan kaldırıp, tam ve verimli yanma sağlar.
  • %5’e varan yakıt ekonomisi sağlar.
  • Katkısız yakıt kullanıldığında doğan güç kaybını %’e varan oranda geri kazandırır.

Motorunuzun verimini maksimize eden, motordan tam randıman almanızı sağlayan yakıtlardır.

Profesyoneller için verim anlamını taşımaktadır.

V/Pro Diesel hem binek araçlar hem de hafif ve ağır ticari araçlar için uygundur.

  • Tüm yakıtlarımız TS EN, EPDK tarafından belirlenen teknik özellikler ve kriterlere ve Tüpraş şartname değerlerine uygundur.
  • Terminallerde satışı yapılan ürünlerimiz bağımsız akredite laboratuvarlarda çift test ile test edilip TS EN standartlarına uygunluğu kontrol edildikten sonra satışı yapılmaktadır.
  • İstasyonlara satışı yapılan ürünlerimiz belirli periyotlarda ekiplerimiz tarafından numune alınarak bağımsız akredite laboratuvarlarda kontrol edilmektedir.
  • Ayrıca istasyonlarımızdaki tanklar otomasyon sistemi ile anlık kontrol edilmektedir.
  • Active-3 teknolojili yakıtlarımız uluslararası bağımsız laboratuvar olan İntertek tarafından test edilmiş ve İTÜ tarafından onaylanmıştır.

Petrol Ofisi düzenli olarak Türkiye araç parkı motor dağılımını kontrol ederek, bu pazarın ihtiyaçlarını karşılamak için ürünlerini geliştirmektedir. Yakıtlarımızı aracınızın veya motorunuzun tipi ne olursa olsun güven içinde kullanabilirsiniz.

Active-3 teknolojili yakıtlarımız tüm motor aksamını koruyacak şekilde geliştirilmiştir. Yakıtlarımız motorunuzu temizler, ilk depodan itibaren motorunuzu korur, düzenli kullanımda motorunuzda yeni kurum oluşumunu engeller ve tasarruf sağlar.

Active-3 teknolojili bağımsız laboratuvarlarda test edilmiş ve İTÜ tarafından onaylanmıştır.

Active-3 teknolojili yakıtlarımızın içerisinde köpüklenmeyi önleyici katık mevcuttur. Böylece istasyonlardan aracınıza daha kısa sürede yakıt dolumu yapılmasını sağlar.

Türkiye piyasasına satışı yapılan dizel kış mevsiminde azami °C’dir. Kış mevsiminde satışı yapılan motorin ürününün donma eğilimini gösteren değeri (CFPP) °C’nin altındadır.

Hayır. İstasyonda satışı yapılan ürünlerimizin tamamı katkılıdır. Active-3 teknolojisi için geliştirilmiş formülü herhangi bir paketli katkıdan alma şansınız yoktur.

Evet, hem de her açıdan. Tasarruf ile yakıt ekonomisi sağlarken, motorunuzu kurumlardan temizleyip, yeni kurum oluşumunu engelleyerek, motorunuzu korur ve tam randımanla çalışmasını sağlar. Bu sayede aracınızın bakım masrafları da azalır.

Ürünün değil ancak aracın performansı yukarıda bahsi gecen koşullara göre değişmektedir. Active 3 teknolojili yakıtlarımız zaten bu zorlu koşullara göre geliştirilmiştir. Yapılan gerçek yol testi de bunun en güzel kanıtıdır.

Petrol Ofisi olarak ürünlerimizin içerisinde ihtiyacınız olan tüm katkı mevcuttur. İlave katılacak ürünler Petrol Ofisi ürünlerinden alacağınız performansı etkileyebilir. Petrol Ofisi tüm ürünleri için kalite garantisi sunmaktadır, ilave katkılar bu garantinin kaybedilmesine neden olabilir. Petrol Ofisi ürünlerinden maksimum fayda ve performans sağlayabilmek için yakıtlarımız ile Maxima ve Maximus motor yağlarımızı kullanmanızı öneririz.

Tüm istasyonlarımızda sadece yeni Active-3 teknolojili yakıtlarımız satılmaktadır. Yakıt geçişlerinde herhangi bir problem yaşamanız söz konusu değildir.

Ürünümüz emisyonları azaltarak doğanın korunmasına katkıda bulunmaktadır, bunun sonucunda da yakıt ekonomisi sağlanmaktadır.

V/Max Diesel %5’e varan yakıt ekonomisi ve tek depoda temizlik sağlarken, V/Pro Diesel’de bu tasarruf biraz daha azdır ve motor temizliği daha uzun sürede gerçekleşir. Fiyat farkı buradan kaynaklanmaktadır.

Sizin yakıtınız plakanıza tanımlı bundan dolayı otomasyon sistemi sayesinde aracınıza doğru yakıt tipi konulacaktır. Artık tüm istasyonlarımız tüm araçlara, yeni Active-3 teknolojili yakıtlarımızı satmaktadır.

İlgili İçerikler

Bu sayfayı okuyanlar aşağıdaki içerikler ile de ilgilendi.

Mazot

Mazot veya motorin, dizel motorlarda kullanılan, ham petrolündamıtma ürünlerinden biridir.

Ham petrolün damıtılması sırasında &#;°C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır.

Yanma ısısını mekanik güce çevirmek için en yeterli mekanizma olan dizel makinesi, benzin ve gaz makinelerinden takriben 30 yıl kadar sonra de Rudolf Diesel tarafından keşfedildi. Yüksek kompresyonlu bir makinenin geliştirilmesinin sebeplerinden biri, daha ucuz yakıtların kullanılabilme arzusundan dolayı idi. Termik verim bakımından dizel makinesi gaz ve benzin makinelerinden daha verimlidir. Çünkü daha yüksek bir sıkıştırma oranı ile çalışır, ilk imal edilen dizeller ağır devirli ve büyük silindirli olduklarından piyasaya arz edilen benzinlerin silindire püskürtülerek yanma suretiyle kullanılmaları mümkün oluyordu. Fakat zamanla dizel imalatçıları makine ebatlarını küçültüp devir adedini artırarak daha fazla güç üretimi yoluna gidince bu ihtiyaca cevap verecek yakıtların yapılması zaruret haline geldi. Çeşitli makine imalatçıları değişik tip motorlar imal ettiklerinden bunların her biri için ayrı bir dizel yakıtı imalinin imkansızlığı karşısında ASTM de bunları bir sınıflandırmaya tabi tutmak mecburiyetinde kaldı.

Ayrıca bakınız[değiştir

Motorin molekülleri benzin moleküllerine göre daha uzundur. Bu yüzden motorin (mazot) daha zor tutuşur.

Motorin (Mazot) ve Benzin Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Motorin (mazot) benzine oranla daha zor tutuşur ve daha yüksek kaynama sıcaklığına sahiptir. Dolayısıyla buharlaşma eğilimi de azdır. Benzin ise kolayca tutuşur. Mazot normal şartlar altında kibritle tutuşmaz. Mazotun tutuşması için yüksek sıcaklık ve ya basınç gereklidir.
  • Motorin benzinden daha az yoğun ve dolayısıyla daha hafiftir. Hem mazot hem benzin sudan daha az yoğundur. Yani ikiside sudan hafiftir. Mazot su karışımında su her zaman dibi çöker.
  • Mazot daha yüksek sıcaklık ve basınçta tutuştuğundan dizel motorların sıkıştırma oranı daha yüksektir. Dizel motorlarda sıkıştırılmış hava üzerine yüksek basınçla yakıt püskürtülür. Buda patlamalı bir yanmaya ve ani basınç artışına neden olur. Bu sebepten dizel motorlar daha vuruntulu (sesli) çalışır.
  • Mazotun donma noktası yüksektir. Bu yüzden mazot kış aylarında donabilir. Bunu engellemek için mazota donma noktasını düşüren katkı maddeleri ilave edilir. Ayrıca yeni nesil dizel motorlarda yakıtı ısıtmak için rezistans bulunur.
  • Motorin yandığında benzine oranla daha fazla zararlı madde (NOx, SO2, CO2 vb.) açığa çıkar. Yani dizel araçlarım emisyon değerleri daha yüksektir ve havayı daha fazla kirletirler.
  • Benzin motorine göre daha renksiz bir sıvıdır.

Diğer İçerikleri

Turbo Ne Zaman Devreye Girer? Ocak Ayı Bmw KampanyalarıSis Farı Yakmak Suç Mu? Sis Farı Hangi Durumlarda Kullanılır?Tek Nokta Enjeksiyon Sistemi Nedir?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir