kuru öksürük krizi / Gece Tutan Öksürük Krizine Ne İyi Gelir? - Foto Galeri - funduszeue.info

Kuru Öksürük Krizi

kuru öksürük krizi

İnatçı öksürüğün 12 nedeni (8 haftada geçmiyorsa dikkat)

Dinmeyen öksürük önemli bir hastalığın habercisi olabileceği gibi, zamanla şah damarı yırtılması gibi önemli komplikasyonlara yol açabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Uysal, kimi zaman insanı canından bezdiren inatçı öksürüğün hangi hastalıklara işaret edebileceğini anlattı. İşte o hastalıklar:

Astım: Kronik öksürük, astımın en belirgin semptomlarından biri. Hırıltılı solunum, nefes darlığı ve göğüste sıkışma hissi gibi semptomlara eşlik edebileceği gibi, tek başına da ortaya çıkabiliyor. Gıcık öksürük şeklinde gelişiyor. Genellikle kuru oluyor yani balgam içermiyor, geceleri artıyor ve kronik bir hal alıyor. Ayrıca alerjik astım da öksürük nedeni olabiliyor. Alerjik astımda öksürük sabaha doğru artıyor. Özellikle koşunca öksürük, göğüste sıkışma ve hışıltılı yakınmalar oluyor.

Gastroözofageal reflü: Gastroözofageal reflü de kronik öksürüğün en sık görülen nedenlerinden biri. Mide asit sıvısının mideden yemek borusuna doğru geri gelmesiyle oluşan tahriş sonucu öksürük ve göğüs yanması meydana geliyor. Kahve, baharatlı ve yağlı besinler tüketildiğinde artan, geceleri rahatsız edecek şekilde nöbetler halinde gelen ve 3 haftadan fazla süren öksürüğün altında yatan etken reflü olabiliyor.

KOAH: Kronik ilerleyici nefes darlığı ile karakterize bir hastalık olan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) da, şiddetli ve kronik öksürüğün en ciddi sorumlularından. Dr. Pelin Uysal, KOAH hastalığında öksürüğün uzun süreli ve çoğu zaman balgamlı olduğuna dikkat çekerek, “Öksürüğe sıklıkla nefes darlığı ve tıkanma da eşlik ediyor” diyor.

Gizli kalp yetmezliği: Gizli kalp yetmezliğinde öksürük önemli bir bulgu olabiliyor. Ancak öksürük genellikle üst solunum yolları enfeksiyonu ya da bronşit gibi akciğer kaynaklı nedenlerden kaynaklandığı için yaşamsal öneme sahip bu hastalık atlanabiliyor. Öksürük genellikle yatınca ortaya çıkıyor, ayağa kalkınca veya oturunca hafifliyor. Öksürükle birlikte pembe renkli balgam da görülebiliyor.

&#x;natç&#x; öksürüğün 12 nedeni (8 haftada geçmiyorsa dikkat) - 1

Bronşit: Bronşit öksürük yapan bir başka önemli hastalıklardan. Kronik bronşit 2 yıldan fazla devam eden ve yılın 3 ayı kadar süren bir zamanda balgamlı öksürük yapıyor.

Tiroit bezi iltihabı: Öksürüğün işaret ettiği bir başka hastalık da, ender de görülse tiroit bezi iltihabı. Bu hastalıkta öksürük hırıltı bir özellikle sergiliyor. Astım atağındaki kuru öksürük gibi de olabiliyor ve tedavi sonrası geriliyor.

Bazı hipertansiyon ilaçları: Hipertansiyon, diyabetik nefropat ve kalp yetmezliği gibi hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılan ACE inhibitörlerinin en sık yol açtığı yan etki, kuru öksürük oluyor. Tedaviye başladıktan birkaç saat sonra ortaya çıkabildiği gibi haftalar veya aylar sonra da gelişebiliyor. Bu durumda başka bir ilaç tedavisine geçiliyor.

Sigara: İçinde katran dahil pek çok kanserojen madde ve bağımlılık yapıcı nikotin içeren sigara öksürük reseptörlerini de olumsuz yönde etkiliyor. Öksürük sigara içen kişilerde özellikle sabahları koyu renkli balgamla birlikte oluyor. Öksürük genellikle kronik bir seyir alıyor. Sigara içen hastaların bazen öksürüğü sigaraya bağladıkları için önemsemeyerek hekime başvurmuyor. Bunun sonucunda da KOAH gibi önemli hastalıkların tanısı gecikiyor.  

Psikolojik öksürük: Erişkinlerin yüzde 9’unda, bilinen bir solunum sistemi hastalığı olmadığı halde kronik öksürük mevcut. Literatürde “alışkanlık” veya “tik” öksürüğü olarak tanımlanıyor. Hastalar herhangi bir fiziksel neden olmadığı halde sanki boğazlarına bir şey takılmış gibi hissedip öksürüyor. Bu hastalarda depresyon daha fazla oranda görülüyor.

Sinüzit: Kronik öksürük yakınmasının altında yatan nedenlerden biri de, sinüslerin iltihaplanması. Yapılan çalışmalar kronik öksürüğü olan her 3 hastadan birinde sinüzit olduğunu ortaya koyuyor. Bu hastalıkta öksürük genellikle kuru tipte ve geniz akıntısına bağlı oluyor.

&#x;natç&#x; öksürüğün 12 nedeni (8 haftada geçmiyorsa dikkat) - 2

Çeşitli akciğer hastalıkları: Zatürre başlangıcında öksürük kuru ve kesik kesik oluyor. İlerlediğinde kronik hal alan öksürüğe balgam ile göğüs ağrısı da eşlik ediyor. Kanlı balgam da gelebiliyor. Yaygın olmamakla birlikte öksürüğün nedenleri arasında yer alan tüberkülozda öksürükle beraber kanlı balgam sık görülüyor. Kronik öksürüğün altında yatan neden sarkoidoz nonastmatik eozinofilik bronşit gibi interstisyel akciğer hastalıkları olabiliyor. Ayrıca enfeksiyon sonrası bronş hassasiyeti nedeniyle devam eden ve çevresel ile mesleksel ajanlara bağlı etkenler  (fırıncı astımı, kauçuk işinde çalışanlarda latex alerjisi gibi), kronik hastalarda yutmaya bağlı aspirasyon nedeniyle bronşektazi hastalığı gibi bronşitin ileri derece formlarında da öksürük sık görülüyor.

Akciğer ve gırtlak kanseri: Akciğer tümörleri de daha nadir olmakla birlikte, boyut ve yerleşim yerlerine göre öksürük yapabiliyor.Ağır sigara içicilerde yeni ortaya çıkmış öksürük ya da var olan öksürüğün karakterinde değişme (balgam eklenmesi, sık olması gibi) ve kanlı balgamlı öksürük olması halinde bu durum akciğer kanseri habercisi olabiliyor. İnatçı öksürüğe ses kısıklığı eşlik ediyorsa özellikle sigara içen kişilerde öksürük gırtlak kanserine de işaret edebiliyor.

Öksürük

Yetişkinlerde ve Çocuklarda Geçmeyen Öksürük

 

Bazen Koruyucu Bazen de Korkutucu Bir Refleks: ÖKSÜRÜK

Öksürük nedir?

Öksürük, esasında akciğerleri mekanik, kimyasal ve termal etkenlere karşı koruyan karmaşık refleks bir olaydır ve bu yönüyle solunum sisteminin savunma mekanizmalarından biridir. Amacı, yabancı maddelerin havayollarına girmesini önlemek ve bunların ve havayollarındaki salgıların dışarı atılmalarını sağlamaktır. Öksürük refleksi, istemli olabileceği gibi bazen isteğimiz dışında da ortaya çıkabilir. Öksürüğün ortaya çıkmasına neden olan duyarlı bölgelerde öksürük hücreleri (reseptör) vardır. Bunların en çok bulundukları yerler gırtlak, ana nefes borusu ve büyük bronşlardır, ama burun, sinüsler, yutak, kulak zarı, dış kulak yolu, kalp zarı ve hatta midede bile öksürük hücreleri (reseptör) bulunur. Ayrıca beynimizde, solunum merkezi yakınlarında bir öksürük merkezi vardır. Öksürük hücreleri (reseptörleri) sinirler aracılığıyla gelen uyarılar sayesinde bu merkez aktive olur ve bunun sonucunda da yine sinirler aracılığıyla öksürüğü oluşturacak yapılara gerekli uyarılar gönderilir.

Öksürüğün üç dönemi vardır.

  • Birinci dönemde derin bir nefes alınır.
  • İkinci dönemde gırtlak kapanır ve bu kapalı gırtlağa karşı solunum kasları kasılır. milisaniye süren bu dönemde akciğer içindeki basınçlar hızla artar.
  • Üçüncü dönem, ise gırtlak birden açılarak akciğerler ve dış atmosfer arasındaki büyük basınç farkı nedeniyle sıkışmış olan hava şiddetle dışarı atılır. Bu hızlı akımlar sayesinde solunum yollarında biriken salgılar, yabancı maddeler dışarı atılmış olur. Bu sırada havayollarındaki salgıların, bronş duvarlarının ve komşu dokuların titreşimi ile malum ‘öksürük sesi&#; duyulur.

Öksürük Neden Olur?

Akut ve Kronik Öksürük Nedir?

Akut öksürük genel olarak kısa süren ve dönemsel geçirilen hastalıklara bağlı olarak oluşur. Hastalık tedavi edildiğinde, öksürük de bir süre sonra geçer. Ancak kronik öksürük ise tam tersi olarak, uzun süreli olan ve yanında mutlaka ciddi bir hastalığında eşlik edebildiği bir öksürük türüdür.

Solunum sistemi hastalıkları

Öksürük yalnızca akciğer hastalıklarında değil, diğer organ hastalıklarıyla birlikte de ortaya çıkabilir. Solunum sistemi burundan başlayarak, akciğerlere kadar uzanmaktadır. Dolayısıyla burunda oluşan bir sorun, solunum sistemlerini de ilgilendirir. Burun içinde meydana gelen sorun, burun içinde yabancı madde, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, sinüslerle ilgili problemler, boğazda veya ağızda oluşabilecek tüm problemler; faranjit, grip, bademcik iltihabı, soğuk algınlığı gibi birçok problemin başlangıcı öksürük ile karşımıza çıkabilir. Günümüzde zatürreler tüm enfeksiyona bağlı ölüm nedenleri içerisinde birinci sırada yer almaktadır. Ve sadece öksürük ile hastalar doktora gelebilir. Bunların dışında bronşitazi dediğimiz hava yollarının genişlemesi ile karşımıza çıkan bir hastalık var bunda da yine öksürük kolaylıkla karşımıza çıkabilir. Özellikle sigara içimine bağlı olarak ortaya çıkan ve dünyada şu anda 4. En sık ölüm nedeni olan KOAH hastalık grubu en sık öksürük nedenlerinden bir tanesidir. Bunun dışında astım hastalığı da öksürük yapan nedenlerdendir.

Mide problemleri

Yemek borusu problemlerinde ve iltihaplarında özellikle mide içeriğinin geriye doğru kaçması buna reflü denir. Reflü de öksürüğe yol açan nedenlerden biridir.

Kalp hastalıkları

Kalp yetmezliği çok önemli öksürük nedenlerinden biridir. Bazen hiçbir neden bulunamayabilir. Buna alışkanlık nedeniyle oluşan öksürük diyebiliriz.

Akciğer ve kanser hastalıkları

Akciğer kanseri , en sık öksürük şikayeti ile başvuran hastalarda görülebilir. Dolayısıyla öksürük ile gelen kişilerde çok daha detaylı bir inceleme yapılması gerekir. Bunun dışında hava yollarında oluşabilecek herhangi bir tümör, iltihap, kronik bronşit gibi zatürre akciğerlerin mikrobik hastalığıdır. Günümüzde zatürreler tüm enfeksiyona bağlı ölüm nedenleri içerisinde birinci sırada yer almaktadır. Ve sadece öksürük belirtisi ile kişiler doktora başvurabilir. Bunların dışında bronşitazi denilen hava yollarının genişlemesi ile ortaya çıkan hastalığın belirtisi olarak öksürük görülebilir.
Tüberküloz olarak bilinen hastalığın da tek başına belirtisi öksürük olabilir.

 

Öksürük Çeşitleri Nelerdir?

Kuru öksürük

Kuru öksürükte genel olarak balgam bulunmaz fakat boğazda ciddi tahriş oluşturur. Öksürük; grip, faranjit , astım, reflü, nezle, kalp yetmezliği ve türberküloz gibi hastalıkların beraberinde görülmektedir. Uzun süreli geçmeyen kuru öksürük, akciğerlerde ağrıya ve hatta kas ağrılarına neden olabilir. Geçmeyen kuru öksürüğünüzle birlikte aşağıdaki belirtilerden birkaçı varsa mutlaka bir doktora muayene olun.

  • Şiddetli göğüs ağrısı
  • Uykuda terleme
  • Hırıltı
  • Yorgunluk
  • İştahsızlık
  • Sürekli yüksek ateş

Balgamlı öksürük

Öksürüğün yanında balgam denilen bir sıvı eşlik edebilir. Balgama en çok sigara kullanımı sinüzit ve bronşit neden olabilir. Genel olarak sigara içen kişilerde normal olarak görülen balgamlı öksürük, sanılanın aksine normal bir durum değildir. Kronik hastalık haline gelebilen bu öksürük, sigara öksürüğü olarak bilinen bronşektazi hastalığı da olabilir.

Alerjik öksürük

Alerjik bünyelerde özellikle solunum yollarında dönemsel olarak öksürük görülür. Alerjiye bağlı öksürüklerde, bu sorunun hangi alerjenden kaynaklandığının ortaya çıkması için mutlaka alerji testleri yapılması gerekir. Alerjenin türü belli olduktan sonra öksürüğü engellemek için koruyucu ilaçlara ve alerji tedavisine mutlaka başlanmalıdır.

Öksürük Nasıl Geçer?

Kişide geçirilen bir hastalık öksürük şikayetine neden oluyorsa, öksürüğü geçirmeye yönelik medikal tedaviler uygulanır. 3 haftaya kadar sürebilen öksürüklerde mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanı tarafından görüş alınmalıdır. Enfeksiyonel hastalıklarda oluşan öksürük şikayetinde bronşların genişletilmesi için bir tedavi uygulanabilir. Eğer doktor tarafından uygun görülürse, bir akciğer filmi ve solunum fonksiyon testi de yapılabilir. Çocuklarda Geçmeyen Öksürük Hakkında Detaylı Bilgi için Yazımızı Okuyabilirsiniz.

Öksürük hangi durumlarda ciddiye alınmalıdır?

Öksürük ciddiye alınması gereken ve kendi kendine düzelebilecek bir durum değildir. Kişide oluşan ciddi bir hastalığın en önemli belirtisi olabilir. Bu nedenle aşağıda sıralanan durumlarda öksürük mutlaka ciddiye alınmalıdır. Bunlar;

  • 15 günden fazla sürüyor ve medikal tedavi ile geçmiyorsa,
  • Öksürükle birlikte yüksek ateş ve nefes darlığı yaşanıyorsa,
  • Öksürük balgamlıysa ve kan geliyorsa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Öksürük

Öksürük; tıpkı göz kapaklarının açılıp kapanması gibi istemli ya da istemsiz olarak gerçekleşebilen, vücudun kendisini korumak için için başvurduğu reflekslerden birisidir. Solunum yolunda bulunan yabancı maddeleri, tozu, mikropları veya virüsleri vücut dışına atmaya yardımcı olur.

Öksürük aynı zamanda vücudumuzla ilgili bir sinyal vericidir. Örneğin, solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı solunum yollarının tahriş olması öksürüğe sebep olabilir. Öksürük, balgamlı olabileceği gibi balgamsız da olabilir.

Kuru Öksürük Nedir?

Eğer öksürükle beraber boğazda balgam (tıpta mukus olarak da bilinir) bulunmuyorsa, buna kuru öksürük denir. Tozlu, havasız ortamlarda bulunmak ve sigara dumanına maruz kalmak da kuru öksürüğü tetikleyebilir.

Kuru Öksürük Nedenleri Nelerdir?

Kuru öksürük oldukça rahatsız edici olabilir. Genellikle kış aylarında veya soğuk havalarda ortaya çıkar. Kuru öksürüğün en çok bilinen nedenleri arasında virüsler sebebiyle oluşan solunum yolu enfeksiyonları gelir. Diğer sebepler arasında ise alerji, havada bulunan ve boğazı irrite edebilecek partiküller ve uzun süre kuru hava solumak bulunur. Bazı ilaçların yan etkileri de kuru öksürüğe sebep olabilir. Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID’un semptomlarından birisi de kuru öksürüktür.

Geçmeyen Kuru Öksürük Nedir, Geçmeyen Kuru Öksürükte Neye Dikkat Edilmelidir?

Soğuk algınlığına bağlı öksürük 3 haftaya kadar sürebilir. Öksürüğün kendiliğinden geçmesi beklenilebilir ancak her öksürük kendiliğinden geçmeyebilir. Özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak görülebilen öksürükten en fazla etkilenenler küçük çocuklardır.

Enfeksiyona bağlı öksürük, ortaya çıktığında haftalarca sürebilir ve birçok olumsuz sonuca yol açabilir. Yoğun öksürük nöbetleri gece uyumayı da engelleyebilir. Böyle durumlarda, vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır. "Kuru Öksürük Nasıl Geçer?" sayfamızdan daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Bulunulan ortamın havası kuru veya nemsiz ise havalandırmak veya ortamın nem dengesine dikkat etmek, sigara veya tütün ürünlerinden uzak durmak ve bu ürünlerin kullanıldığı ortamlarda bulunmamak kuru öksürükten kaçınmak için alınabilecek önlemler arasındadır. Kuru öksürüğün ortaya çıktığı ve rahatsızlık oluşturduğu durumlarda, boğazı rahatlatmak için bal tüketilebilir. Bal, tek başına tüketildiğinde bile öksürüğü rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bitki çayları ile de tahriş olan boğaz rahatlatılabilir.

Bisolnatur ile Öksürüğünü Rahatlat

Bisolnatur, doğal içeriğiyle boğazda koruyucu bir tabaka oluşturarak, boğazın tahriş olmasını engeller ve kuru öksürüğü rahatlatır. Aynı zamanda, balgamlı öksürükte de balgamı yumuşatarak kolayca atılmasını sağlar.

Bisolnatur’ün İçeriği

Doğal içerikli Bisolnatur, patentli Poliflav M.A. kompleksi ve bal içerir.

Bisolnatur ürün görseli

Poliflav M.A. kompleksi

Mızrak yapraklı sinirotundan elde edilen polisakkarit fraksiyonu ile kekikten elde edilen flavonoid fraksiyonundan oluşur.

Bisolnatur ürün görseli

Bal

Doğadaki en eski şifa kaynaklarından biri olan bal, solunum yollarında kayganlaştırıcı bir etkiye sahiptir. Öksürüğün sebep olduğu boğaz tahrişini rahatlatır.

Bisolnatur’ün Özellikleri

Doğal içeriğiyle öksürüğü rahatlatan Bisolnatur renklendirici, koruyucu, tatlandırıcı, paraben gibi hiçbir katkı maddesi içermez. Aynı zamanda, glüten de içermediği için çölyak hastaları tarafından güvenle kullanılabilir.

Bisolnatur içerdiği doğal şeftali, limon ve portakal aromaları ile hoş bir tada sahiptir. T.C Sağlık Bakanlığı TİTCK’na* kayıtlı olan Bisolnatur, 1 yaşından büyük herkes tarafından kullanılabilir. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde ise doktora danışılarak kullanılabilir.

*Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu

Bisolnatur Nasıl Kullanılır?

Bisolnatur’u kullanmadan önce kullanım kılavuzu dikkatle okunmalıdır. Doğru şekilde kullanım için, şişe açılmadan önce iyice çalkalanmalı ve kutu ile birlikte verilen kaşık kullanılmalıdır.

Hamile ve emzirenler doktora danışarak Bisolnatur’ü kullanabilir.

Tüketiciler için önerilen kullanım dozları şu şekildedir (bir doz=bir ölçü kaşığı):

  • yaş arasındaki çocuklarda, 1 ölçü kaşığı (5 ml) olmak üzere günde iki doz
  • 6 yaş ve üzerindeki çocuklarda 2 ölçü kaşığı (10 ml) olmak üzere günde iki doz
  • Yetişkinlerde ise 2 ölçü kaşığı (10 ml) olmak üzere günde iki doz (Aynı zamanda, yetişkinlerde, tüketicinin gerekli gördüğü durumlarda kısa aralıklarla 4 defaya kadar kullanılması mümkündür.)

Sağlık Bakanlığı’na kayıtlı olan Bisolnatur’ün 1 yaş üzeri çocuklar için kullanımı uygundur. Yetişkinlerde veya çocuklarda uyku hâline sebep olmaz. Bisolnatur’ün kullanımında, öksürük belirtilerinin bir hafta içinde iyileşmemesi hâlinde doktora veya eczacıya başvurulması önerilir.

Bisolnatur Saklama Koşulları

Bisolnatur; serin, kuru ve çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklanmalıdır. Direkt olarak güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Şişesi açıldıktan sonra 3 ay içinde tüketilmelidir.

Kaynakça

funduszeue.info://funduszeue.info://funduszeue.info://funduszeue.info://funduszeue.info

Yayınlama Tarihi:

Son güncellenme Tarihi:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası