2 yıllık ön lisans mı / Arkadaşlar 2 Yıllık Üniversiteler Lisans mı Önlisans mı ? oluyor | DonanımHaber Forum

2 Yıllık Ön Lisans Mı

2 yıllık ön lisans mı

Amerika&#;da Ön Lisans ve Lisans Eğitimi

İki Yıllık Ön Lisans Eğitimi

 

İki yıllık eğitim veren okullar, Community College veya Junior College olarak adlandırılan okullardır. Bu okullar Türkiye’deki Meslek Yüksekokulları gibi düşünülebilir. Lise eğitiminin üzerine iki yıl süre ile mesleki eğitime olanak sağlayan ve eğitim sonunda ön lisans diplomasının verildiği okullardır. Öğrenciler 60 kredilik ders sorumluluğunu tamamladıktan sonra, Associate of Arts (A.A) veya Associate of Science (A.S) derecesine sahip olarak mezun olurlar. Community College’ların en önemli avantajı, dört yıllık okullara göre bu okullara girişin kolay olması (SAT / ACT sınav istenmez), sınıfların küçük olması ve gerekli not ortalaması şartını sağlayan öğrencilere dört yıllık okullara geçiş (2+2 Transfer) imkânı sağlamalarıdır.

 

Dört Yıllık Lisans Eğitimi

 

Lisans derecesi, bir alanda genellikle krediyi tamamladıktan sonra alınan derecedir. Ancak, okulların mezuniyet için ön şart saydığı kredi sayısı okuldan okula değişiklik gösterebilir. Dört yıllık eğitim boyunca alınan dersler, alan dersleri (major) ve seçmeli dersler (minor) olarak ayrılır. Lisans derecesi, dört yıllık tam zamanlı eğitim sonunda verilir ve eğitimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler, eğitim aldıkları alana göre, Bachelor of Arts (B.A) veya Bachelor of Science (B.S) diplomasına sahip olurlar.

 

Türkiye’deki sistemden farklı olarak, Amerika’daki okulların her birinin son başvuru tarihi, başvuru formu, bölüm sayısı ve türleri, kampüs formatları farklıdır. Eğitim alınmak istenilen her okulun detaylı bir şekilde araştırılması gerekir. Araştırma yapılırken, üniversitenin akredite olması, uluslararası öğrenci oranı, bulunduğu yer ve iklim şartları, yaşam masrafları, kalınacak yer seçenekleri dikkat edilmesi gereken noktalardan bazılarıdır.

 

Eğitimlerine Tıp, Hukuk, Diş Hekimliği, Eczacılık, Veterinerlik, Hemşirelik gibi profesyonel alanlarda devam etmek isteyen öğrencilerin dikkat etmeleri gereken en önemli nokta, Türkiye’deki sistemden farklı olarak, bu alanlarda eğitim almak için önceden üç veya dört  yıllık bir eğitimin alınması gerektiği, akabinde bu okulların açtığı sınavlarla okula kabulün gerçekleştiğidir. Hukuk fakültelerinde okumak için Law School Admission Test (LSAT), Tıp fakülteleri için Medical College Admission Test (MCAT), Diş Hekimliği için Dental Admission Test (DAT), Eczacılık için Pharmacy College Admission Test (PCAT), Veterinerlik için Veterinary College Admission Test (VCAT) sınavlarını başarı ile geçmek gerekmektedir. Eğitimlerine Amerika’da bu alanlarda devam etmek isteyen Türk öğrencilerin toplamda altı ile sekiz yıllık bir eğitim süresini göz önüne almaları gerekmektedir. Ancak, söz konusu alanlarda eğitimlerine Türkiye’de devam eden veya mezun olan öğrenciler Amerika’da lisansüstü eğitimlerine devam edebilirler. Bunun için, örneğin Tıp’ta uzmanlık için USMLE testini alarak Amerika’da hastanelerde residency adı verilen programa kabul edilebilirler.

 

Okullara Başvuru Süreci

 

Eğitimlerine Amerika’da devam etmek isteyen öğrenciler, eğitimlerine başlamayı düşündükleri akademik dönemden en az bir yıl öncesinde okullara başvurularını başlatmalıdırlar. İdeal olarak en az ay öncesinden Amerika’daki okullara başvurulara başlamak faydalı olur. Öğrencilerin, başvurmayı düşündükleri okulların web sayfalarını detaylı bir şekilde incelemeleri ve son başvuru tarihi ile başvuru aşamasında istenen belgeleri belirledikten sonra okullara başvuru yapmaya başlamaları gerekmektedir. Amerika’daki okullara başvuru aşamasında genel olarak aşağıdaki belgeler istenmektedir. Ancak, başvuruda bulunulacak okul ve programa göre okullar ek belgeler de isteyebilirler. Bunun için okulların web sayfaları detaylı bir şekilde incelenmelidir.

 

Amerika’da okullara bireysel başvuruda bulunacak öğrenciler, Komisyonumuzun Ankara ve İstanbul Ofisleri’ndeki Eğitim Danışmanlarından okullara başvuru sürecinde danışmanlık hizmeti alabilirler.

 

Amerika’da üniversitelere başvuruda gereken belgeler:

 

Amerika’daki okullara başvurular genelde online olarak yapılmaktadır, ancak nadir de olsa bazı okullar halen kağıt başvuru formu kabul edebilirler. Okul araştırmanızı yaptıktan sonra başvurmak istediğiniz okulun web sayfasında yabancı öğrenciler için kağıt formatında veya online formatta olan başvuru formunu doldurmalısınız.

 

Başvuru formunu doldurduktan sonra başvuru ücretini ödemeniz gerekir. Başvuru ücreti okuldan okula değişir. Kredi kartıyla başvuru ücretini ödedikten sonra gereken diğer belgeleri son başvuru tarihine kadar okula ulaştırmalısınız. Amerika’da bazı okulların son başvuru tarihi yoktur ve ‘Rolling Admissions’ uygulamasıyla ders yılı başlayana kadar başvuru kabul etmeye devam ederler.

 

Başvuru için gereken koşullardan not ortalaması, TOEFL / IELTS gibi sınav puanları yeterli olmayan öğrenciler diğer koşulları sağlıyorlarsa, okullara şartlı olarak da kabul edilebilirler. Okulların şartlı kabul sağlayıp sağlamadıklarını web sayfalarını inceleyerek öğrenebilirsiniz.

 

Birden fazla okula başvuru yapacaksanız Common Application adı verilen ve ’den fazla kolej ve üniversitenin kullandığı ortak başvuru sisteminden faydalanabilirsiniz. Okullar web sayfalarında Common Application’ı kabul edip etmediklerini belirtirler. funduszeue.info  adresinden hangi okulların bu sistemde yer aldığını öğrenebilirsiniz. Bazı okullar ortak başvuru için gereken belgelere ek olarak başka belge(ler) de isteyebilirler. Bunun için her okulun kendi web sayfasını kontrol etmelisiniz.

 

Başvurunuzu Nasıl Planlayacaksınız?

 

Başvurudan ay önce: Amerika’da okumak istediğiniz bölüm, okullar ve burs imkânları, başvuru için gereken sınavlar hakkında araştırma yapınız. Başvuru için gereken sınavlara hazırlanmaya başlayıp, sınavlara kayıt yaptırınız.

Başvurudan ay önce: Not çizelgenizi (transkript) ve referans mektuplarınızı isteyiniz. Gerekli sınavlara giriniz ve başvuru formunu doldurup gereken belgelerle son başvuru tarihine kadar okullara gönderiniz.

Amerika’ya gitmeden 3 ay önce: Okullardan kabulünüz geldikten ve eğitiminize devam etmek istediğiniz okula karar verdikten sonra, okul size o okulda öğrenci olduğunuzu gösteren I formunu gönderir. Bu form size ulaştıktan sonra vizeye başvuru için hazırlıklarınıza başlayabilirsiniz.

İki Yıllık ve Dört Yıllık Üniversite Mezunları Arasındaki Fark

2 Yıllık Üniversite ve 4 Yıllık Üniversite Arasındaki Farklar

İki yıllık (ön lisans) ve dört yıllık (lisans) programları arasında bazı farklar bulunuyor. Üniversite hayali kuran gençler büyük bir çoğunlukla lisans programlarına girmek için çaba harcıyor. Kimi zaman ön lisans ve lisans programları arasındaki farklılık minimal olsa da bazı açılardan aralarındaki fark uçuruma dönüşüyor.

Ön Lisans Programları Nedir?

Önlisans Nedir ?

Meslek lisesinden mezun olan gençlerin yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla iki sene daha öğrenim görmesi amacıyla açılan ön lisans programlarında dersler teorik ağırlıktan ziyade pratik ağırlığa sahiptir. Bu açıdan yaklaşıldığında ön lisans programları lisans programlarından farklı olarak meslek yüksek okulu olma özelliğine sahiptir. Ön lisans bölümleri iki senelik bölümlerdir ancak ön lisans diploması alan ve lisans bölümlerine geçmek isteyen öğrencilerin Dikey Geçiş Sınavı (DGS) giriş hakkı bulunur. Ortalamaları bu sınav için uygun olan öğrenciler okudukları ön lisans programlarının devamı niteliğindeki benzer lisans programlarına geçiş yapabilirler.

Lisans Programları Nedir?

Üniversite giriş sınavından yeterli puan alınması sonucu merkezi atama ile yerleşilebilen lisans bölümleri 4 yıllık eğitim programlarıdır. Öğrencilerin tercih ettikleri bölümlerde İngilizce eğitim veriliyorsa lisans eğitimlerinden önce hazırlık atlama sınavı yapılır. Hazırlık atlama sınavından başarılı olmayan öğrenciler lisans programlarında öğrenim görmeden önce yabancı dil hazırlık sınıflarında eğitim alırlar. Lisans programlarında pratik eğitimden ziyade teorik ağırlıklı eğitim görülür. Lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler yüksek lisans ve doktora yaparak eğitimlerine devam edebilirler.

Ön Lisans ve Lisans Programları Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

  • Ön lisans programları 2 senelik pratik eğitim ağırlıklı meslek okullarıdır. Lisans programlarında eğitim minimum 4 sene olup bu süreç zarfında öğrenciler seçtikleri bölümlerin niteliği gereği yabancı dil hazırlık sınıfı okumak zorunda kalabilirler.
  • Ön lisans programlarından mezun olan öğrenciler DGS sınavına girerek okudukları bölümlerle ilgili lisans programlarını tercih etme hakkına sahip olurlar. Lisans mezunları DGS sınavına girmek zorunda değildir.
  • Lisans mezunlarının yüksek lisans ve doktora yapması kolay olurken ön lisans mezunları için bu süreç oldukça karmaşıktır. Lisans mezunları iş hayatına atılırken ön lisans mezunlarına oranla daha kolay iş bulma ayrıcalığını yaşayabilirler.
  • Ön lisans mezunları askerlik görevini uzun dönem yaparlar. Lisans mezunları kısa dönem askerlik yapma hakkına sahip olurlar. İstekleri dahilinde uzun dönem askerlik yapmaları da mümkündür. Bu durumda rütbeli asker statüsünde maaş alarak askerlik sürecini tamamlarlar.
  • Eğitimi sürecinde burs almak isteyen öğrenciler 4 senelik lisans programlarında okudukları takdirde ön lisans programlarında okuyup burs almak isteyen öğrencilere göre daha avantajlı olurlar. Lisans programlarını farklı illerde tamamlamaya çalışan öğrenciler için farklı kurumlardan alınan burslar eğitim hayatlarının daha kolay geçmesini mümkün kılar.
  • Ön lisans mezunları kendilerini spesifik bir alanda 2 sene boyunca eğittikten ve bölümlerinden mezun oldukları anda mesleklerini icra edebilir. Hayata daha çabuk atılır ve özellikle teknik içeriğe sahip programlardan mezun olduklarında hızlı bir şekilde iş bulabilir. Lisans mezunları teorik açıdan donanımlı olmalarına rağmen pratik eksiklikleri olduğu için hayata daha geç atılabilir.
  • Ön lisans programları farklı illerde okunsa dahi eğitim süreci kısa olduğu için öğrencilere ve ailelerine lisans programlarına göre daha az masraf açar. Lisans programları minimum 4 sene olduğundan haliyle masrafları da artar.

Dikey Geçiş Sınavı Eğitim Programları İle Hayalinizdeki Üniversiteyi Kazanın!Hazırlık Programları Hakkında Daha Fazla Bilgi Alın

Paylaş ve Yorum Yap

Ön lisans ve Lisans Aras&#x;ndaki Farklar

Ön lisans ve Lisans Aras&#x;ndaki Farklar

Üniversiteye yeni başlayacak veya üniversiteye hazırlanan öğrenciler tercih zamanı birçok kavramlarla karşılaşır. Bunlardan en önemli olanlarından olanlar ise ön lisans ve lisans kelimeleridir. 

Ön lisans ve lisansın ne olduğu, arasındaki farklar, bölümler, aldıkları unvan bakımından çoğunlukla farklıdır. Bazen öğrenciler lisans bölümü yerine ön lisans bölümü okuyarak aynı unvana sahip olabileceği düşüncesine kapılır. Bu düşünce tamamıyla yanlıştır. Ön lisans mezunları, lisans mezunlarıyla aynı pozisyonda çoğunlukla çalışmazlar. Bunun nedeni lisans eğitimi süresince alana dair uygulamalı birçok ders alırken, ön lisans eğitiminde alanla ilgili temel bilimlerin uygulamaları verilir.

 Yazının devamında lisans kavramı, ön lisans kavramı ve diğer birçok konuya değinilmiştir. Bölümlerle ilgili detaylı bilgileri, funduszeue.info ’te bulunan bölümler kısmından ulaşabilirsiniz. 

Lisans nedir?

Lisans, üniversitelerin genellikle dört (4) senelik bölümlerde okunarak elde edilen derecedir. Genellikle üniversiteler; lisans eğitimleri boyunca öğrencilere, ilk iki sene teorik dersler son iki yılda alan uygulama dersleri vererek hem akademik hem de iş hayatında hazırlamış olur. 

Lisans alanların çoğunda staj yapma zorunluluğu bazı bölümlerde ise iki kere staj yapma sorumluluğu vardır. Bu şekilde iş hayatına atılmadan önce bir çevre ve deneyim kazanmış olunur. 

Lisans eğitim süresi genellikle dört sene olsa da hazırlık veya daha karmaşık bölümler söz konusu olduğunda dönem sayısı değişebilir. Örneğin Tıp fakültesinde eğitimler 6 seneyken, Mütercim- Tercümanlık okumak isteyen kişilerin çoğu üniversitede hazırlık okuması zorunludur. 

Lisans kendi arasında türlere ayrılır bunlar:

- Örgün eğitim

Örgün öğretim, öğrencilerin sabah ile arası derslere girdiği ücretsiz eğitim türüdür. 

- İkinci öğretim

İkinci öğretim, örgün öğretimin bittiği saatten ’a kadar sürebilecek dersleri kapsayan eğitim biçimidir. İkinci öğretimde, öğrenciler belirlenen banka hesaplarına katkı payı ödemesi yapmak zorundadırlar. 

- Açık öğretim

Açık öğretim, öğrencilerin üniversitelere gelmeden evlerinden ders dökümanlarına ulaştıkları eğitim sistemidir. 

- Uzaktan öğretim

Uzaktan öğretim, açık öğretimden farklı olarak üniversitelerin düzenlediği final sınavlarına ve düzenli olarak canlı derslere katılmak zorunda olunan eğitim sistemidir. 

Ön lisans ne demek?

Ön lisans, üniversitelerde okutulan iki senelik öğretim programıdır. Önlisans, farklı sektörlerdeki ara insan veya insan gücünü yetiştirme amacıyla açılmış programdır. Bu yüzden genellikle mesleklere yönelik akademik bilgi yerine uygulama dersleri alınır.

Ön lisans kendi arasında farklı türlere ayrılır:

- Örgün Eğitim

- İkinci Öğretim

- Açık Öğretim

- Uzaktan Eğitim

Lise Mezunları Lisans mı Ön lisans mı oluyor?

Lise Mezunları lisans veya ön lisans mezunu olarak adlandırılmaz. Liseden mezun olan kişiler “lise mezunu” olarak tanımlanır. Ön lisans, liseden sonra geçiş sınavından alınan puanla okunan iki yıllık üniversitedir. Lisans ise dört veya daha fazla yıl süren eğitim programıdır. 

Lisans ve Ön lisansın KPSS’deki farkı

Lisans ve Ön lisans mezunları farklı unvanlara sahip olur. Bu yüzden de devlet kurumlarında çalışmayı planlayanlar KPSS sınavında farklı meslek dallarında tercih yapmaları gerekir. Lisans ve ön lisans arasında KPSS’deki en büyük fark maaş ve yönetici pozisyonlarını kazanma hakkıdır. 

2 (iki) Yıllık Üniversite ile 4 (dört) Yıllık Üniversite Farkı

İki yıllık üniversite ile dört yıllık üniversite arasındaki farkı genellikle akademik anlamda gösterir. İki yıl üniversite okumuş öğrenciler akademik kariyer yapabilmek için üniversitelerini dört yıla tamamlamak için DGS’ye girerken lisans mezunlarının bunu yapmasına gerek yok. Lisans mezunu biri uzman veya mühendis gibi üst düzey statüdeki unvanları almaya hak kazanırken, lisans mezunları uzman veya mühendislerin altında çalışan ara kişilerdir.

Ön lisans Lisansa tamamlanabilir mi?

Ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler DGS (Dikey Geçiş Sınavı)’ye girerek eğitim sürelerini dörde tamamlayabilir. DGS ile geçiş yapılan üniversiteler genellikle ön lisans derslerini kabul etmez. Bu yüzden dikey geçiş yapacak adayların dört sene fazladan okuma olasılığını göz önünde bulundurmasında fayda var. 

Ön lisans Bölümleri Nelerdir?

  • Bilgisayar Programcılığı
  • Çocuk Gelişimi
  • Elektronik Haberleşme Teknolojisi 
  • Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
  • Bilgisayar Teknolojisi 
  • Harita ve Kadastro
  • Elektrik
  •  İnternet ve Ağ Teknolojileri
  • Mekatronik 
  •  Yaşlı Bakımı
  • Adalet 
  • Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
  • Bankacılık ve Sigortacılık 
  • Turizm ve Otel İşletmeciliği 
  • Radyo ve Televizyon Programcılığı 
  • Aşçılık
  • Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri
  • Grafik Tasarımı
  • İşletme Yönetimi
  •  Dış Ticaret
  • Lojistik
  • İş Sağlığı ve Güvenliği 
  • Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi
  • Coğrafi Bilgi Sistemleri 
  • Medya ve İletişim
  • Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik 
  • Eczane Hizmetleri
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım 
  • Elektronik Haberleşme Teknolojisi 
  • Elektronik Teknolojisi
  • Turist Rehberliği 
  • Raylı Sistemler İşletmeciliği
  • Acil Durum ve Afet Yönetimi
  • Çağrı Merkezi Hizmetleri

Lisans Bölümleri Nelerdir?

  • Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  • Adli Bilimler
  • Adli Bilişim Mühendisliği
  • Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği
  • Aile ve Tüketici Bilimleri
  • Aktüerya
  • Aktüerya Bilimleri
  • Aktüerya ve Risk Yönetimi
  • Alman Dili ve Edebiyatı
  • Almanca Öğretmenliği
  • Amerikan Kültürü ve Edebiyatı
  • Animasyon ve Oyun Tasarımı
  • Antrenörlük Eğitimi
  • Antropoloji
  • Arap Dili ve Edebiyatı
  • Arapça Öğretmenliği
  • Arkeoloji
  • Arkeoloji ve Sanat Tarihi
  • Arnavut Dili ve Edebiyatı
  • Astronomi ve Astrofizik
  • Astronomi ve Uzay Bilimleri
  • Avrupa Birliği İlişkileri
  • Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi
  • Azerbaycan Dili Öğretmenliği
  • Azerbaycan Dili ve Edebiyatı
  • Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı
  • Bahçe Bitkileri
  • Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması
  • Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği
  • Bankacılık
  • Bankacılık ve Finans
  • Bankacılık ve Sigortacılık
  • Basım Teknolojileri
  • Basın ve Yayın
  • Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği (BESYO)
  • Beslenme ve Diyetetik
  • Bilgi Güvenliği Teknolojisi
  • Bilgi ve Belge Yönetimi
  • Bilgisayar Bilimleri
  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri (Yüksekokul)
  • Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
  • Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği
  • Bilgisayar-Enformatik
  • Bilim Tarihi
  • Bilişim Sistemleri Mühendisliği
  • Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri
  • Bitki Koruma
  • Bitkisel Üretim ve Teknolojileri
  • Biyoenformatik ve Genetik
  • Biyokimya
  • Biyoloji
  • Biyoloji Öğretmenliği
  • Biyomedikal Mühendisliği
  • Biyomühendislik
  • Biyosistem Mühendisliği
  • Biyoteknoloji
  • Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji
  • Boşnak Dili ve Edebiyatı
  • Bulgar Dili ve Edebiyatı
  • Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi
  • Cevher Hazırlama Mühendisliği
  • Coğrafya
  • Coğrafya Öğretmenliği
  • Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları
  • Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • Çerkez Dili ve Edebiyatı
  • Çeviribilim
  • Çevre Mühendisliği
  • Çin Dili ve Edebiyatı
  • Çizgi Film ve Animasyon
  • Çocuk Gelişimi
  • Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi
  • Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği
  • Denizcilik İşletmeleri Yönetimi
  • Deri Mühendisliği
  • Dijital Oyun Tasarımı
  • Dil ve Konuşma Terapisi
  • Dilbilimi
  • Dini İlimler
  • Diş Hekimliği
  • Doğu Dilleri
  • Ebelik
  • Eczacılık
  • Ekonometri
  • Ekonomi
  • Ekonomi ve Finans
  • El Sanatları
  • El Sanatları Tasarımı ve Üretimi
  • Elektrik Mühendisliği
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  • Elektronik Mühendisliği
  • Elektronik Ticaret ve Teknoloji Yönetimi
  • Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
  • Endüstri Mühendisliği
  • Endüstri Ürünleri Tasarımı
  • Endüstri ve Sistem Mühendisliği
  • Endüstriyel Tasarım
  • Endüstriyel Tasarım Mühendisliği
  • Enerji Sistemleri Mühendisliği
  • Enerji Yönetimi
  • Ergoterapi
  • Ermeni Dili ve Kültürü
  • Eski Yunan Dili ve Edebiyatı
  • Fars Dili ve Edebiyatı
  • Felsefe
  • Felsefe Grubu Öğretmenliği
  • Fen Bilgisi Öğretmenliği
  • Film Tasarım ve Yazarlık
  • Film Tasarım ve Yönetmenliği
  • Film Tasarımı
  • Finans ve Bankacılık
  • Fizik
  • Fizik Mühendisliği
  • Fizik Öğretmenliği
  • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
  • Fotoğraf
  • Fotoğraf ve Video
  • Fotonik
  • Fransız Dili ve Edebiyatı
  • Fransızca Öğretmenliği
  • Gastronomi
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  • Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi
  • Gazetecilik
  • Geleneksel Türk Sanatları
  • Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
  • Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
  • Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği
  • Gemi ve Yat Tasarımı
  • Genetik ve Biyomühendislik
  • Genetik ve Yaşam Bilimleri Programları
  • Geomatik Mühendisliği
  • Gerontoloji
  • Gıda Mühendisliği
  • Gıda Teknolojisi (Yüksekokul)
  • Girişimcilik
  • Görsel İletişim
  • Görsel İletişim Tasarımı
  • Görsel Sanatlar
  • Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı
  • Görsel Sanatlar ve İletişim Tasarımı
  • Grafik Tasarım
  • Gümrük İşletme (Yüksekokul)
  • Gürcü Dili ve Edebiyatı
  • Güverte (Yüksekokul)
  • Halkbilim
  • Halkla İlişkiler
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • Harita Mühendisliği
  • Havacılık Elektrik ve Elektroniği
  • Havacılık Elektroniği
  • Havacılık ve Uzay Mühendisliği
  • Havacılık Yönetimi
  • Hayvancılık Üretimi
  • Hayvancılık Üretimi ve Teknolojileri
  • Hemşirelik
  • Hemşirelik Yüksekokulu
  • Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri
  • Hidrojeoloji Mühendisliği
  • Hindoloji
  • Hititoloji
  • Hukuk Fakültesi
  • Hungaroloji
  • İbrani Dili ve Edebiyatı
  • İç Mimarlık
  • İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
  • İktisadi ve İdari Bilimler Programları
  • İktisadi ve İdari Programlar
  • İktisat
  • İlahiyat
  • İletişim Bilimleri
  • İletişim Fakültesi
  • İletişim Sanatları
  • İletişim Tasarımı
  • İletişim Tasarımı ve Medya
  • İletişim Tasarımı ve Yeni Medya
  • İletişim Tasarımı ve Yönetimi
  • İletişim ve Tasarım
  • İlköğretim Matematik Öğretmenliği
  • İmalat Mühendisliği
  • İngiliz Dil Bilimi
  • İngiliz Dili ve Edebiyatı
  • İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat
  • İngilizce Öğretmenliği
  • İnsan Kaynakları Yönetimi
  • İnsan ve Toplum Bilimleri
  • İnşaat Mühendisliği
  • İslam Bilimleri
  • İslam Ekonomisi ve Finans
  • İslami İlimler
  • İspanyol Dili ve Edebiyatı
  • İstatistik
  • İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • İşletme
  • İşletme Bilgi Yönetimi (Yüksekokul)
  • İşletme Enformatiği
  • İşletme Mühendisliği
  • İşletme Yönetimi
  • İşletme-Ekonomi
  • İtalyan Dili ve Edebiyatı
  • Japon Dili ve Edebiyatı
  • Japonca Öğretmenliği
  • Jeofizik Mühendisliği
  • Jeoloji Mühendisliği
  • Kamu Yönetimi
  • Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği
  • Karşılaştırmalı Edebiyat
  • Kazak Dili ve Edebiyatı
  • Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı
  • Kimya
  • Kimya Mühendisliği
  • Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya
  • Kimya Öğretmenliği
  • Kimya ve Süreç Mühendisliği
  • Kimya-Biyoloji Mühendisliği
  • Klasik Arkeoloji
  • Konaklama İşletmeciliği
  • Konaklama ve Turizm İşletmeciliği
  • Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
  • Kore Dili ve Edebiyatı
  • Kurgu-Ses ve Görüntü Yönetimi
  • Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı
  • Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım
  • Kültür ve İletişim Bilimleri
  • Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler
  • Kürt Dili ve Edebiyatı
  • Latin Dili ve Edebiyatı
  • Leh Dili ve Edebiyatı
  • Lif ve Polimer Mühendisliği
  • Lojistik (Yüksekokul)
  • Lojistik Yönetimi
  • Maden Mühendisliği
  • Makine Mühendisliği
  • Makine ve İmalat Mühendisliği
  • Maliye
  • Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
  • Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği
  • Malzeme Bilimi ve Teknolojileri
  • Matematik
  • Matematik Mühendisliği
  • Matematik Öğretmenliği
  • Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
  • Medya ve Görsel Sanatlar
  • Medya ve İletişim
  • Mekatronik Mühendisliği
  • Mekatronik Sistemler Mühendisliği
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
  • Meteoroloji Mühendisliği
  • Mimarlık
  • Moda Tasarımı
  • Moda ve Tekstil Tasarımı
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik
  • Moleküler Biyoteknoloji
  •  Muhasebe (Yüksekokul)
  • Muhasebe Bilgi Sistemleri (Yüksekokul)
  • Muhasebe ve Denetim
  • Muhasebe ve Finans Yönetimi
  • Mühendislik Programları
  • Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları
  •  Mütercim-Tercümanlık
  • Müzecilik   
  • Nanobilim ve Nanoteknoloji
  • Nanoteknoloji Mühendisliği 
  • Nükleer Enerji Mühendisliği 
  • Odyoloji
  • Okul Öncesi Öğretmenliği 
  • Optik ve Akustik Mühendisliği
  • Organik Tarım İşletmeciliği (Yüksekokul)  
  • Orman Endüstrisi Mühendisliği
  • Orman Mühendisliği
  • Ortez-Protez
  • Otel Yöneticiliği (Yüksekokul)
  • Otomotiv Mühendisliği
  • Özel Eğitim Öğretmenliği
  • Pazarlama
  • Perfüzyon
  • Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği
  • Peyzaj Mimarlığı
  • Pilotaj
  • Polimer Mühendisliği
  • Politika ve Ekonomi
  • Polonya Dili ve Kültürü
  • Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi
  • Psikoloji
  • Radyo ve Televizyon
  • Radyo, Televizyon ve Sinema
  • Raylı Sistemler Mühendisliği
  • Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR)
  • Reklam Tasarımı ve İletişimi 
  • Reklamcılık
  • Reklamcılık ve Halkla İlişkiler
  • Rekreasyon
  • Rekreasyon Yönetimi
  • Restorasyon ve Konservasyon (Yüksekokul)
  • Rus Dili ve Edebiyatı
  • Rus Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği
  • Sağlık Yönetimi
  • Sanat Tarihi
  • Sanat ve Kültür Yönetimi
  • Sanat ve Sosyal Bilimler Programları
  • Sanat Yönetimi 
  • Sermaye Piyasaları ve Portföy Yönetimi (Yüksekokul) 
  • Sermaye Piyasası (Yüksekokul)
  • Seyahat İşletmeciliği
  • Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği
  • Sınıf Öğretmenliği 
  • Sigortacılık (Yüksekokul) 
  • Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri
  • Sigortacılık ve Risk Yönetimi
  • Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik
  • Sinema ve Dijital Medya
  • Sinema ve Televizyon 
  • Sinoloji
  • Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler
  • Siyaset Bilimi
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
  • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
  • Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
  • Sosyal Hizmet
  • Sosyoloji
  • Spor Bilimleri
  • Spor Yöneticiliği
  • Su Bilimleri ve Mühendisliği
  • Su Ürünleri Mühendisliği
  • Sümeroloji
  • Süryani Dili ve Edebiyatı
  • Süt Teknolojisi
  • Şehir ve Bölge Planlama
  • Takı Tasarımı
  • Tapu Kadastro (Yüksekokul)
  • Tarım Ekonomisi
  • Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
  • Tarım Ticareti ve İşletmeciliği
  • Tarımsal Biyoteknoloji
  • Tarımsal Genetik Mühendisliği
  • Tarımsal Yapılar ve Sulama 
  • Tarih 
  • Tarih Öğretmenliği 
  • Tarih Öncesi Arkeolojisi 
  • Tarla Bitkileri
  • Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım 
  • Teknoloji ve Bilgi Yönetimi
  • Tekstil Mühendisliği
  • Tekstil Tasarımı
  • Tekstil ve Moda Tasarımı 
  • Televizyon Haberciliği ve Programcılığı
  • Tıp Fakültesi
  • Tıp Mühendisliği
  • Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji 
  • Tohum Bilimi ve Teknolojisi 
  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme 
  • Turizm İşletmeciliği
  • Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Yüksekokul)
  • Turizm Rehberliği
  • Turizm ve Otel İşletmeciliği 
  • Turizm ve Otelcilik 
  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği
  • Türk Halkbilimi
  • Türk İslam Arkeolojisi
  • Türkçe Öğretmenliği
  • Türkoloji
  • Tütün Eksperliği (Yüksekokul)
  • Uçak Bakım ve Onarım
  • Uçak Elektrik-Elektronik
  • Uçak Gövde-Motor Bakım
  • Uçak Mühendisliği
  • Uçak ve Uzay Mühendisliği
  • Ukrayna Dili ve Edebiyatı
  • Ulaştırma Mühendisliği
  • Ulaştırma ve Lojistik
  • Uluslararası Finans
  • Uluslararası Finans ve Bankacılık
  • Uluslararası Girişimcilik
  • Uluslararası İlişkiler
  • Uluslararası İşletme Yönetimi
  • Uluslararası İşletmecilik
  • Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret 
  • Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık
  • Uluslararası Lojistik Yönetimi
  • Uluslararası Ticaret
  • Uluslararası Ticaret ve Finans 
  • Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik 
  • Uluslararası Ticaret ve Lojistik
  • Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi  
  • Uluslararası Ulaştırma Sistemleri
  • Urdu Dili ve Edebiyatı 
  • Uzay Bilimleri ve Teknolojileri
  • Uzay Mühendisliği
  • Veterinerlik
  • Yapay Zeka Mühendisliği
  • Yazılım Geliştirme
  • Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi
  • Yazılım Mühendisliği
  • Yeni Medya
  • Yeni Medya ve Gazetecilik
  • Yeni Medya ve İletişim 
  • Yerel Yönetimleri
  • Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği 
  • Yönetim Bilimleri Programları
  • Yönetim Bilişim Sistemleri
  • Yunan Dili ve Edebiyatı
  • Zaza Dili ve Edebiyatı
  • Ziraat Mühendisliği
  • Zootekni

Liseden mezun olan öğrenciler bir an önce iş hayatına atılmak için iki yıllık üniversite bölümlerini tercih ediyor. Doğru bir seçim ile kamu kurumlarında veya özel sektörde iş bulabilirsiniz. Ancak ömür boyu yapmaktan hoşlanacağınız bir meslek sizi daha fazla mutlu edecektir.

Sizler için bu yazımızda 2 yıllık üniversite bölümleri hangisidir sorusuna cevap olarak en çok ilgi görenleri araştırdık ve karşımıza aşağıdaki bölümler çıktı;

  • Adalet
  • Ağız ve Diş Sağlığı
  • Bilgisayar Programcılığı
  • Fizyoterapi Teknikerliği
  • Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
  • Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri
  • Odyometri
  • Grafik Tasarım
  • Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü
  • Sosyal Hizmetler
  • İlk ve Acil Yardım
  • Uçak Teknolojisi
  • Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik

İki Yıllık Üniversite Bölümleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İki yıllık üniversite bölümü okumak için Temel Yeterlilik Testi’ne girmek ve baraj puanını aşmanız yeterli olacaktır. puanın altında kalan adaylar üniversite tercihi yapamaz. Aynı zamanda Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavına da girebilirsiniz. AYT sınavı lisans bölümleri için yapılıyor. Her iki teste de girdiğinizde istediğiniz bölümü seçme şansınız yükselir. İki yıllık üniversite bölümü için TYT’ye girmeniz yeterli. Bu bölümler için Sayısal, Eşit Ağırlık, Sözel ve Dil puan türlerinin herhangi birinden puan almalısınız. İki yıllık üniversite bölümleri ve taban puanlarına bakarak hayalinizdeki mesleğe dair eğitim alabilirsiniz.

İki yıllık üniversite bölümlerini okuyan öğrenciler KPSS Ön Lisans ile devlet kurumlarında çalışmaya başlayabilir. Bunun yanı sıra iki yıllık üniversite bölümü okurken Dikey Geçiş Sistemi (DGS) Sınavı’na girerek lisans mezunu da olabilirsiniz.

Öne Çıkan 2 Yıllık Üniversite Bölümleri Nelerdir?

Sizler için bölümlerin içerdiği dersleri ve mezun olduktan sonraki iş alanlarını inceledik.

Adalet

Adalet Meslek Yüksekokulu’nda önlisans eğitimi gören öğrenciler temel anlamda hukuk derslerini görür. Kamu hukuku, Kalem mezvuatı, Adli tıp, Özel hukuk bilgisi, Muhasebe ve İşletme yönetimi vb. derslerde eğitim veriliyor. Adalet bölümünden mezun olan öğrenciler kısaca ara personel olarak yetiştirilir. Noter ve hukuk büroları, özel bankalar ve kamu bankaları, icra müdürlükleri, kamu ve iktisadi kuruluşlar, infaz koruma merkezleri vb. birçok yerde iş imkanı bulunmaktadır.

Adalet önlisans mezunları DGS ile dört yıllık Hukuk Fakültesi’nde eğitim görebilir ve avukat olabilir.

Ağız Ve Diş Sağlığı Bölümü

Ağız Ve Diş Sağlığı Bölümü en fazla iş imkanı bulunan ve yüksek maaş getirisi olan önlisans programları arasında yer alıyor. Bu bölümü okuyan öğrenciler Ağız, Diş, Çene Hastalıkları Cerrahisi; Diş Hekimliği Klinik Yardımcılığı; Dental Anatomi ve Morfoloji; Sterilizasyon Esasları ve Yöntemleri; Dental Maddeler ve Alet Bilgisi gibi derslerde eğitim görür. Mezun olduktan sonra üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastanesi, diş hastaneleri veya özel klinik / hastanelerde iş bulunabilir.

Ağız Ve Diş Sağlığı Bölümü mezunları diş hekimi, hastayı muayene ederken yardımcı olur ve gerekli ekipmanları hazırlar. Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri olarak işe başlayabilirsiniz. Ayrıca DGS ile Sağlık Yönetimi lisans programına geçiş mümkün.

Bilgisayar Programcılığı

Günümüzde bilgisayarlara olan ihtiyacımız her geçen gün artış gösteriyor. Bu nedenle Bilgisayar Programcılığı bölümü’nden mezun olanlar kısa sürede özel sektörde iş bulabilir. Veya kendi işini kurabilir. Uzun zamandır en iyi iki yıllık üniversite bölümleri arasında bulunuyor. Bölümde eğitim görenler Veri Tabanı Yönetimi, Nesneye Dayalı Programcılık, Ağ Sistemleri, Matematik ve Web tasarımı gibi alanlarda ders alıyor.

DGS ile Yazılım, Bilgisayar, Bilişim Sistemleri, Endüstri, Uzay vb. mühendislik alanlarına geçiş yapılabiliyor.

Fizyoterapi Teknikerliği

İki yıllık sağlık bölümleri arasında bulunan Fizyoterapi Teknikerliği, özellikle özel sektörde iş bulmanızı sağlar. KPSS Ön Lisans ile devlet hastanelerinde de çalışabilirsiniz. Fizyoterapi Teknikerliği bölümünde öğrenciler Fizyolojiye Giriş, Isı-Işık ve Hidroterapi, Temel Halk Sağlığı, Psikoloji Bilimi ve Masaj Uygulamaları gibi derslerde eğitim alır. Hastalık, kaza vb. sonrasında oluşan sakatlıklar, hareket yetersizliği vb. sorunların giderilmesine yardımcı olur.

İki yıllık fizyoterapi okuyanlar DGS ile Fizyoterapi bölümüne geçiş yaparak Fizyoterapi Uzmanı olabilir. Fizyoterapi Uzmanları’nın iş bulma olasılığı daha yüksektir.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri en iyi iki yıllık üniversite bölümleri arasında yer alıyor. Taban puanı yüksek olmasına rağmen her sene binlerce kişi tarafından tercih edilir. En önemli nedeni ise iş bulmanın diğer bölümlere oranla daha kolay olmasıdır. Devlet atama yapmıyor ancak sivil havacılık şirketleri için bu meslek çok önemli. Bölümde Havacılıkta Yönetim ve Organizasyon, Sivil Havacılık, Dünya Kültürleri ve Destinasyonları, Kabinde Emniyet Yönetimi gibi dersler bulunuyor. Ayrıca İngilizcenizin çok iyi olması gerekir.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri okuyanlar DGS ile dokuz farklı lisans programına geçiş yapabilir.

Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri

Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümü’nden mezun olanlar KPSS Ön Lisans ile devlet kurumlarına atanabilir. Açık ve kapalı ceza infaz kurumları, Denetimli Serbestlik Müdürlükleri ve Çocuk Eğitim Müdürlükleri’nde çalışma hakkı tanınır. Mezunlar ‘İnfaz Koruma Memuru’ olarak çalışabilir. Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümü dersleri: Devlet Teşkilatı Ve Bakanlık Teşkilatı Yapısı, Ceza İnfaz Kurumlarında İnsan Hakları, Meslek Etiği, Psikoloji ve Mesleki Müdahale Teknik Ve Taktikleri’dir.

DGS’de başarılı olanlar Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sosyal Hizmetler lisans bölümlerine geçiş yapabilir.

Odyometri

Odyometri KPSS Ön Lisans ile en fazla atama yapılan bölümler arasında bulunuyor. Özellikle son birkaç senede atama sayıları bir hayli yükseldi. Odyometri mezunu olanlar Odyometri Teknikeri olarak devlet ve özel hastanelerde / kliniklerde iş bulabilir. Odyometri Bölüm Derslerinden bazıları: İşitme Cihazları, Çocuklarda Odyolojik Değerlendirme, Konuşma ve Dil Gelişimi, Akustik Fizik’tir. Odyometri Teknikeri kısaca gerekli ekipmanlarla kişilerin işitme testini gerçekleştirir.

Odyometri bölümünde okuyanlar DGS ile Odyoloji, Fizik, Fizik Mühendisliği, Özel Eğitim Öğretmenliği, Optik ve Akustik Mühendisliği lisans programlarına geçiş yapabilir.

Grafik Tasarım

Reklam, tanıtım, tasarım, pazarlama vb. konulara dair ilginiz varsa iki yıllık Grafik Tasarım bölümünü okuyabilirsiniz. Grafik Tasarım mezunları iletişim becerisi ve yetkinliğine göre kısa sürede iş bulabilir. Web site, kitap, afiş, dergi, ambalaj vb. birçok alanda tasarım yaparak para kazanabilirsiniz. İki yıllık Grafik Tasarım dersleri arasında Temel Sanat Eğitimi, Tipografi, Desen, Teknik Resim ve Estetik bulunur.

Grafik Tasarım bölümünde okuyanlar DGS ile dokuz farklı lisans programında eğitim görebilir.

Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü

Veteriner Hekimlere yardımcı olmak için ara personel yetiştirmek amacıyla Laborant Ve Veteriner Sağlık Bölümü açılmıştır. Veteriner Hekimler’in yanında özel kliniklerde, çiftlikler, ilaç şirketleri, gıda kontrol merkezleri, hayvan hastaneleri, yem fabrikaları gibi birçok sektörde iş bulunabilir. Öğrenciler ikinci sınıfın bahar döneminde otuz gün staj eğitimi görmek zorundadır. Laborant Ve Veteriner Sağlık Bölümü derslerinden bazıları: Temel zooteknik, Veteriner laboratuvar teknikleri ve prensipleri, Laboratuvar hayvanlarını yetiştirme ve sağlığı, Temel veteriner patoloji’dir.

Laborant Ve Veteriner Sağlık Bölümü öğrencileri DGS ile Veterinerlik, Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Zootekni gibi lisans bölümlerine geçiş yapabilir.

Sosyal Hizmetler

Türkiye’de en fazla ihtiyaç duyulan önlisans programlarından biri Sosyal Hizmetler’dir. Sosyal Hizmet Mezunları huzurevi, kadın sığınma evi, belediyelerin sosyal yardım ve hizmet birimleri, çocuk esirgeme yurtları gibi yerlerde çalışabilir. KPSS Ön Lisans ile ataması yapılmasına rağmen bu oran çok düşüktür. Ancak özel kurumlarda iş olanağı oldukça fazladır. Sosyal Hizmetler Bölüm dersleri arasında Davranış Bilimleri, Sosyal Hizmet Kuruluşları, Temel bakım hizmetleri, İnsan davranışı ve sosyal çevre bulunuyor.

İki yıllık Sosyal Hizmetler öğrencileri DGS ile Sosyoloji ve lisans Sosyoloji programına 3. Sınıftan devam edebilir.

İlk Ve Acil Yardım

Uzun yıllardır İlk ve Acil Yardım bölümü en iyi iki yıllık üniversite bölümleri arasında bulunur. Devlet atamalarının diğer bölümlere göre daha fazladır ve özel sektörde iş bulma olasılığı daha yüksektir. Mezunlar İlk ve Acil Yardım Teknikeri veya Paramedik olarak adlandırılır. Paramedikler hastaların kısa sürede ve güvenli şekilde ambulansa ulaşmasını sağlar ve ilk müdahaleyi yapar. İlk ve acil yardım dersleri arasında Acil sağlık hizmetleri, Acil hasta bakımı, Anatomiye giriş, Beden eğitimi ve vücut geliştirme bulunur.

İlk ve Acil Yardım bölümü öğrencileri DGS ile Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik lisans programlarına geçiş yapabilir.

Uçak Teknolojisi

Uçak Teknolojisi iki yıllık İngilizce bölümler arasında bulunur. Ayrıca bazı üniversitelerde Türkçe veya karma dil olarak da eğitim verilebilir. Uçak Teknolojisi bölümü mezunları havaalanlarında ve havacılık şirketlerinde çalışmaktadır. Temel olarak hava araçlarının bakım ve onarımından sorumlu olurlar. Son yıllarda özel üniversitelerin bölümü açmasıyla birlikte iş olanağı da artmıştır. Uçak Teknolojisi derslerinden bazıları: Aerodinamik, Pistonlu Motorlar ve Uygulamaları, Uçak Bakım Uygulamaları, Uçak Göstergeleri ve Pervane’dir.

Uçak Teknolojisi bölümünde okuyan öğrenciler DGS ile on beş farklı lisans programında 3. Sınıf olarak eğitim alabilir.

Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik

Evrensel dil İngilizce’yi öğrenerek her zaman iş bulabilirsiniz. Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik önlisans programı ile devlet kurumlarında ve özel sektörde iş bulmak mümkün. Mezun olanlar Dışişleri Bakanlığı, Seyahat Acenteleri, oteller, ithalat – İhracat Şirketleri ve farklı turizm firmalarında iş bulabilir. Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümünde Karşılaştırmalı Dilbilgisi, Dinleme ve Konuşma Becerileri, Kelime ve Kompozisyon, Çeviri Yöntemleri dersleri vardır. Bölümün eğitim süresi iki yıldır ancak bir yıl da hazırlık sınıfında eğitim görülür.

Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümünde okuyanlar DGS ile Mütercim-Tercümanlık (İngilizce), İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Çeviribilim lisans programlarına geçiş yapabilir.

Sizlere en iyi 2 yıllık üniversite bölümleri ile ilgili bilgi vermeye çalıştık. Umarız içeriği beğenmişsinizdir.

Kategoriler Üniversite Bölümleri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası