şerbetçi ali güler / Ali Güler, 15 yıldır orijinal tarifleriyle Osmanlı şerbeti yapıyor

Şerbetçi Ali Güler

şerbetçi ali güler

Ali Güler, Kadıköy'deki restoranında 15 yıldır saray mutfağındaki orijinal tarifleriyle 48 çeşit şerbet hazırlıyor.

Osmanlı mutfağının vazgeçilmezlerinden şerbet, saray mutfağındaki orijinal tarifleriyle Ramazan'da ferahlamak isteyenlerin beğenisine sunuluyor.

Kadıköy'de Osmanlı ve Türk yemeklerini günümüze taşıyan Ali Güler, Osmanlı döneminde su ve ilaç yerine kullanılan, ancak günümüzde unutulan şerbet kültürünü yaşatıyor. 

Güler, 48 çeşit şerbeti özel tarifleriyle hazırlayarak şişeliyor. Ardından yılın günü restoranında satışa sunuyor.

15 yıldır Osmanlı şerbeti yapıyor

Güler'in restoranı 53 yıl önce dedesi, amcası ve babası tarafından açıldı. Müşterilerin "Bari siz kültürümüze sahip çıkın" önerisiyle de restoranı 'te Osmanlı ve Türk mutfağına çevirdi.

Ali Güler, Osmanlı ve Türk mutfağına ait çeşit yemeğin sunulduğu restoranında, 15 yıldır şerbet yapıyor.

Güler'in bir arkadaşı, Osmanlı sarayında aşçıbaşı olarak çalışan büyük dedesinin defterini Güler'e vermiş.

"Osmanlıca el yazısıyla şerbet tariflerinin olduğu bir defterdi. Defter yıllarca bir yerde kaldı. Bir gün bir dostumuz demirhindi şerbetini getirdi. Benim aklıma o defter geldi. İki kişiye tercüme ettirdim. Sonra ilk olarak demirhindi şerbetini yaptım. Bugünkü yaptığımız şerbetlerin tarifini o defterden öğrendim. Demirhindi şerbetinin ve Osmanlı şerbetlerinin en önemli özellikleri içerilerindeki baharat karışımıdır. Baharatlar da aynı miktarda değil. Kimisinden 3, kimisinden 70, kimisinden gram koyulur. Bugün o defter sayesinde bu kültürümüze devam ediyoruz."

"Her şerbet doğru yapılmıyor"

Her şerbetin doğru yapılmadığını anlatan Güler, şöyle konuştu:

"Şerbetle uzaktan yakından alakası olmayan insanlar şerbet yapıyor. İnsanlarımız da onu içmek zorunda kalıyor. Osmanlı şerbeti dediğimiz şey yıllık bir geçmişe sahip."

Güler, "Osmanlı şerbetlerinin padişahı" olarak bilinen demirhindi şerbeti olduğunu söyledi. Bu şerbetin en büyük özelliğinin ise, kan yapması ve enerji vermesi olduğundan bahsetti.

"Bu şerbeti 5 aylık bebekler ve hamileler bile içebilir. Lavanta şerbeti ise insanı sakinleştirir. Osmanlı mutfağında hemen hemen tüm çiçeklerin şerbeti yapılmış. Şerbet yelpazesi çok zengin. Nasıl Osmanlı mutfağı lebiderya, restoranımızda da 'nin üzerinde Osmanlı ve Türk mutfağından yemek çeşidi sunuyoruz. Her gün de yemek çıkıyor. Menüyü her gün değiştiriyoruz. Menümüzde yaklaşık 48 şerbet çeşidi var."

Ramazan'da şerbet önerileri

Ali Güler, sıcak günlere denk gelen Ramazan'da gündüz harareti alması için sahurda 2 bardak demirhindi şerbeti içilmesini önerdi.

Güler, "Bunun yanında en önemli şerbet gül şerbeti. Yaprakları içinde doğal. Şerbetlere kesinlikle buz atılmaz. Dolapta saat soğutulduktan sonra içilir. Nane şerbeti ferahlatıyor. Gelincik, kızılcık şerbetini tavsiye ediyorum" dedi.

Diyabetik şerbet

Ali Güler, şeker hastaları için de özel bir diyabetik şerbet yapıyor.

"Bunun özü Kastamonu dağlarında yetişen ekşi elmadan olan bir ürün. İçinde şeker, tatlandırıcı yok. Tamamen doğal. Şekeri düşürme özelliği de var."

Tanıdıkları Güler'e hep "Ali Baba" olarak hitap ettiği için, şerbetlerini Ali Baba markasıyla üretmeye karar vermiş.

Güler, kendisinin üçüncü kuşak olarak bu kültürü yaşatmaya çalıştığını ve kızının da dördüncü kuşak olarak bu işe devam edeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Osmanlı şerbetlerinin faydalarının tescilli olduğunu söyleyen Şerbetçi Ali Baba Türkiye&#;nin Şerbetçisi Ali Güler, “Osmanlı Mutfağı’nın kaybolmaya yüz tutan yıllık şerbet kültürünü gerçek ve orijinal tarifleriyle yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

Her şerbetin insan vücuduna faydasının farklı olduğunu söyleyen Ali Güler, şerbet yapımında dikkat edilmesi gereken püf noktaların baharat karışımları olduğunu belirtti. Güler, “Şerbetçi Ali Baba ve Güler Osmanlı Mutfağı olarak Demirhindi ve Osmanlı şerbetlerini Türkiye&#;de gerçek orijinal tarifiyle üç yüz altmış beş gün sunan nadir mekanlardan biriyiz” ifadelerini kullandı.

Mutlaka tüketilmesi gereken şerbetlerin; Demirhindi, lavanta, gül, sirkencübin, alibaba diyabetik, misk-i amber, nane, kızılcık olduğunu kaydeden Güler, “Gazlı içeceklerin ne kadar zararı varsa tescilli Osmanlı şerbetlerinin de faydaları tescilli. Osmanlı Mutfağı’nın kaybolmaya yüz tutan yıllık şerbet kültürünü gerçek ve orijinal tarifleriyle yaşatmaya çalışıyoruz. Kendi mekanımda 10 yıl önce 10 tane gazlı içecek satarken 1 bardak şerbet satıyordum. Yaklaşık 15 yıldan beri festivallere, fuarlara gittim. İnsanlara burada ücretsiz tadımlar yaptırdım. Dükkanımda ücretsiz tadım yaptırdım. Siparişlerde öncelik olarak verilen gazlı içeceklerin masaya gitmesini yasakladım. İnsanlara önce şerbet tattırdım. Şu anda 10 bardak şerbet 1 tane gazlı içecek satıyorum. Durum tam tersine döndü” şeklinde konuştu.

Soğuk kış günleri için 5 farklı sıcak şerbet yaptıklarını kaydeden Güler, şerbetlerin kesinlikle güneş görmemesini +4 derecelik dolaplarda muhafaza edilmesinin zorunlu olduğunu söyleyerek, “Oda sıcaklığında tutulmamalıdır. Kapak açılmadan Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi 45 gün kapak açıldıktan sonra 4 veya 5 gün içersinde tüketilmesi gerekiyor. Şerbetlerin son kullanma tarihi değil tavsiye edilen tüketim tarihi vardır. Örneğin elinizdeki şerbet tavsiye edilen tüketim tarihi gelmiş veya geçmiş ise kesinlikle dökmeyin iki defa alt üst ederek karıştırın kapağını açtığınız zaman köpürmüyorsa fermenteye uğramamıştır ve afiyetle içebilirsiniz” dedi.

Ali Güler en çok tercih edilen Osmanlı şerbetlerinin kısaca içeriğini faydalarını ve zararlarını sıraladı:

1- Demirhindi şerbeti: Osmanlı Mutfağının yıllık en önemli ve en bilinen şerbetidir. Hindistan’da yetişen Demirhindi ağacının meyvelerinden oluşuyor püf noktası 38 çeşit baharat karışımı, Osmanlı Mutfağı’nın kaybolmaya yüz tutan yıllık şerbet kültürünü gerçek ve orijinal tarifleriyle yaşatmaya çalışıyoruz. Demirhindi şerbetinin faydaları saymakla bitmez en önemlisi kan yapıyor, enerji veriyor, bağırsakları çalıştırıyor. Hamile bayanlar ve bebekler de içebilir. Günün her saatinde istediğiniz kadar içebilirsiniz hiç bir yan etkisi yoktur.

2- Sirkencübin şerbeti: Mevlevi mutfağının çok önemli bir şerbeti aynı zamanda bir ilaç sabahları aç karnına içildiği zaman bütün vücudu temizleme özelliğine sahip bir numaralı antioksidan. Elma sirkesi, çiçek balı, taze nane yaprakları ve baharatlar.

3- Misk–i Amber şerbeti: Misk-i Amber, elma, narçiçeği, zencefil, rezene, tarçın, meyan balı ve çeşitli baharatlardan oluşur. Misk-i Amber şerbetinin kokusu sinirleri gevşetir, rahatlatır ve iştah açar. Osmanlı Mutfağında Misk-i Amber Saray mutfağında yemeklerde, tatlılarda ve şerbetlere hoş koku vermek için kullanılırdı. Misk-i Amber “Eşi benzeri olmayan bir koku demektir”

4- Ali Baba Diyabetik şerbeti: Kastamonu dağlarında yetişen ekşi elma, limon ve baharatlardan oluşur. İçinde şeker ve tatlandırıcı muhteviyatı yoktur. Şeker hastaları için ideal bir şerbettir.

5- Mevlevi şerbeti: Ekşi elma, mandalina, limon ve 28 çeşit baharattan oluşuyor. Mevlevi şerbeti sahip olduğu vitaminlerle, birçok hastalığa karşı koruyucudur. A, C, E vitamini içerir. Hamile bayanlar ve bebekler de içebilir. Günün her saatinde istediğiniz kadar içebilirsiniz hiçbir yan etkisi yoktur.

6- Gül şerbeti: Osmanlı Saraylarında tüketilen şerbetlerin en başında gelir. Mide rahatsızlıklarına ve karaciğere iyi gelir aynı zamanda kalbi güçlendirir. Hamile bayanlar ve bebekler de içebilir. Günün her saatinde istediğiniz kadar içebilirsiniz hiçbir yan etkisi yoktur.

7- Böğürtlen şerbeti: Böğürtlen Şerbetini bademciklerdeki, ağızdaki, dildeki ve diş etlerindeki iltihaplara sıcak olarak gargara yaparak kullanabilirsiniz. Toksin attırıcıdır, solunum yollarına faydalıdır. Böğürtlen şerbetinin bir zararı bulunmamaktadır. Böğürtlen taze olarak meyveleri yenebileceği gibi reçeli de yapılabilir. Hamile bayanlar ve bebekler de içebilir. Günün her saatinde istediğiniz kadar içebilirsiniz hiçbir yan etkisi yoktur.

8- Saray limonatası: Limon, taze nane yaprakları ve baharattan oluşur. Kalbi ferahlatır. İdrar söktürür. Hazmı kolaylaştırır. Tansiyonu düşürür. Damar sertliğini giderir. Grip ve nezleye iyi gelir. Hamile bayanlar ve bebekler de içebilir. Günün her saatinde istediğiniz kadar içebilirsiniz hiçbir yan etkisi yoktur.

9- Narçiçeği şerbeti: Çok yoğun C vitamini içerir, yemek sonrası oluşan şişkinliği ve hazımsızlığı atmada yardımcı olur, gribal enfeksiyonlara faydalıdır. Hamile bayanlar ve bebekler de içebilir. Günün her saatinde istediğiniz kadar içebilirsiniz hiçbir yan etkisi yoktur.

Gül Hatmi şerbeti: Gülhatmi, saray ve İstanbullular tarafından özellikle öksürüğe iyi gelmesi ve göğsü yumuşatması nedeniyle sıkça tüketilmiştir. Çok eskiden beri gülhatmi çiçeği Osmanlı’nın saraylarında, köşklerinde, konaklarında ve de tüm İstanbulluların bahçelerinde mutlaka yetiştirilmiştir. Taze ve kurutularak da kullanılan gülhatmi çiçeği, şerbet ve reçel yapımının yanı sıra saray hekimleri tarafından ilaç ve macun yapımında da kullanılmıştır. Kurutulan Gülhatmi çiçekleri sigara gibi sarılıp balgam söktürmek için içilmiş, lapası yapılıp ağrıyan ve şişen bölgelere sarılmış ve göz kanlanmasına banyosu yapılmıştır.

Reyhan şerbeti: Reyhan otundan ve baharatlardan olan bir şerbettir. Sindirimi kolaylaştırır, balgam söktürür ve sinirleri güçlendirir. Hamile bayanlar ve bebekler de içebilir. Günün her saatinde istediğiniz kadar içebilirsiniz hiçbir yan etkisi yoktur.

Lohusa şerbeti: Aileye gelen bebeğin ağız tadı getirdiği, misafirlere tatlı ikram edilip tatlı koşulması ve en önemlisi annenin sütünün arttırılması için yapılması gibi sebepleri bulunuyor. Lohusa şerbeti tam bir şifa deposu özelliği taşır. İlk birkaç gün ziyarete gelenlere de ikram edilir. Loğusa olan bayanın her akşam ve gün içinde az şekerli lohusa şerbeti tüketmesi bebek için de yararlıdır yeni annenin sütü çok olsun ve güzel koksun ki bebeğin hoşuna gitsin diye yapılır. Osmanlı&#;dan günümüze kadar gelen, içecek dünden bu güne geleneklerimizde yaşayan bir adettir.

Osmanlı şerbeti: Havuç, vişne, zencefil, tarçın, karanfil, limon, meyan balı, keçiboynuzu ve çeşitli baharatlardan oluşuyor. Göz sağlığının korumasını sağlar. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Damar sertliği problemine iyi gelmek ile beraber anne sütünü artırıcı etkiye sahiptir. Hamile bayanlar ve bebekler de içebilir. Günün her saatinde istediğiniz kadar içebilirsiniz hiçbir yan etkisi yoktur.

Kızılcık şerbeti (Kiren şerbeti): Kızılcık (Kiren) ve baharatlardan oluşuyor. Ağız içi yaralarına, karaciğere, kalın bağırsak iltihaplarına, safrayı temizlemede ve mideye de kuvvet verir.

Hürrem Sultan şerbeti: Portakal, vişne, narçiçeği, limon, şeker, içme suyu, tarçın, meyan balı, dar-ı fülfül, kakule, safran, deve dikeni, muskat, keçiboynuzu ve 20 çeşit daha Osmanlı baharatları toplamında 28 çeşit baharattan oluşur. Gerçek C vitamini deposudur. Hamile bayanlar ve bebekler de içebilir. Günün her saatinde istediğiniz kadar içebilirsiniz hiçbir yan etkisi yoktur.

Neslişah Sultan şerbeti: Ekşi elma, mandalina, limon, şeker, içme suyu, meyan balı, çiçek balı, dar-ı fülfül, kakule, safran, deve dikeni, muskat, keçiboynuzu ve 20 çeşit daha Osmanlı baharatları toplamında 28 çeşit baharattan oluşur. Gerçek C vitamini deposudur. Hamile bayanlar ve bebeklerde içebilir. Günün her saatinde istediğiniz kadar içebilirsiniz hiçbir yan etkisi yoktur.

Mevlevi limonatası: Limon, portakal, taze nane yaprakları, tarçın ve baharatlardan oluşur. Kalbi ferahlatır. İdrar söktürür, hazmı kolaylaştırır, tansiyonu düşürür, damar sertliğini giderir, grip ve nezleye iyi gelir. Hamile bayanlar ve bebeklerde içebilir. Günün her saatinde istediğiniz kadar içebilirsiniz hiçbir yan etkisi yoktur.

Şehzade şerbeti: Yeşil limon, ekşi elma, portakal, mandalina, taze nane, şeker, içme suyu, çiçek balı, anason, tarhun, rezene, kök zencefil, lavanta, dar-ı fülfül, kakule ve 20 çeşit daha Osmanlı baharatları toplamında 28 çeşit baharattan oluşur. Gerçek C vitamini deposudur. Hamile bayanlar ve bebekler de içebilir. Günün her saatinde istediğiniz kadar içebilirsiniz hiçbir yan etkisi yoktur.

Lavanta şerbeti: Lavanta çiçekleri çok eski çağlardan itibaren tıbbi amaçlı olarak kullanılmıştır. Bunlardan en önemlisi dünya savaşı sırasına bir çok ordunun yaraları dezenfekte etmek için lavanta kullanmış olmalarıdır. A ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir, belki de bu yüzden çok etkili bir antioksidan görevi üstlenmektedir. Bunun dışında protein, kalsiyum ve demir içermektedir.

Gelincik şerbeti: Osmanlı Saraylarında tüketilenler listesinde gelir. Nefes darlığı, astım ve bronşite iyi gelir, öksürüğe iyi gelir, serinlik ve ferahlık verir. Hamile bayanlar ve bebekler de içebilir. Günün her saatinde istediğiniz kadar içebilirsiniz hiçbir yan etkisi yoktur.

Saray şerbeti: Gelincik, lavanta, gülhatmi, rezene, tarçın, elma kurusu, narçiçeği ve 18 çeşit baharattan oluşuyor. Saray şerbeti sahip olduğu vitaminlerle tam bir kış şerbeti olup birçok hastalığa karşı koruyucudur. A, C, E vitamini içerir. Hamile bayanlar ve bebekler de içebilir. Günün her saatinde istediğiniz kadar içebilirsiniz hiçbir yan etkisi yoktur.

Meyan Kökü şerbeti: “Her derde deva iksir“ olarak bilinir. Diyabete iyi gelir, depresyona iyi gelir, karaciğer sağlığını korur, kan basıncı ve kalp sağlığına faydalıdır, mide sağlığını korur, kilo vermeyi kolaylaştırır, göğüs hastalıklarına iyi gelir, bronşları açar nezle ve grip gibi hastalıkları iyileştirici özelliği vardır. Meyan kökü şerbetinin faydaları gibi zararları da vardır. Yüksek tansiyon ve kalp hastalarının içmemesi önerilir, meyan kökü şerbeti kan inceltici, tansiyon ve idrar söktürücü ilaçlar kullanan kişiler tarafından içilmemelidir. Hamilelik sırasında ve emziren bayanların içmemesini tavsiye ederiz.

Subye şerbeti (Kavun çekirdeği şerbeti): Kavun çekirdeğinden olan bir şerbettir. Kavun çekirdeğinde A, C, E ve B grubu vitaminler vardır, kabızlığa da iyi gelir. Dikkat edilmesi gereken kişiler ülseri olanlar ve şeker ve tansiyon hastaları fazla içmemelidir.

Somada şerbeti (Badem şerbeti): Bugün de dünyanın bazı yerlerinde genç evlilere çoluk çocuğa karışmaları için badem ikram edilir. Badem, gözü kuvvetlendirir, karaciğer ve dalağın tıkanık damarlarını açar. Acıbadem tohumlarının idrar söktürücü, kurt düşürücü, öksürük kesici, göğüs yumuşatıcı etkileri vardır.

Harnup şerbeti: Uyarı ve iştah açıcıdır, sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma riskini azaltır, balgam söktürür, akciğer ödemine iyi gelir, idrar söktürür, mide gazına iyi gelir, bronşite iyi gelir. Harnup şerbetinin faydaları gibi zararları da vardır. Hamilelik sırasında ve emziren bayanların içmemesini tavsiye ederiz.

Nane şerbeti: Nane, limon ve çeşitli baharatlardan olan bir şerbettir. Nane limon boğazdaki kuruluğuna iyi gelir, mideyi rahatlatır, gaz gidericidir, sindirim sistemine iyi gelir, ağız kokusunu giderir, stresi alır, sakinleştirir, hazmı kolaylaştırır, antioksidandır, C Vitamini deposudur. Hamile bayanlar ve bebekler de içebilir. Günün her saatinde istediğiniz kadar içebilirsiniz hiç bir yan etkisi yoktur.

Sıcak şerbetler – Arzu edildiği takdirde soğuk da içilebilir

1- Saray şerbeti: Gelincik, lavanta, gül hatmi, rezene, tarçın, elma kurusu, nar çiçeği ve 18 çeşit baharattan oluşuyor. Saray şerbeti sahip olduğu vitaminlerle tam bir kış şerbeti olup birçok hastalığa karşı koruyucudur. A, C, E vitamini içerir. Hamile bayanlar ve bebekler de içebilir. Günün her saatinde istediğiniz kadar içebilirsiniz hiçbir yan etkisi yoktur.

2- Lavanta şerbeti: Lavanta çiçekleri çok eski çağlardan itibaren tıbbi amaçlı olarak kullanılmıştır. A ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir, belki de bu yüzden çok etkili bir antioksidan görevi üstelenmektedir. Bunun dışında protein, kalsiyum ve demir içermektedir. İçerdiği çok zengin besinler yardımıyla sağlığımıza birçok açıdan katkıda bulunan lavanta şerbetinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz. Astım ve bronşit hastalıklarına iyi geldiği düşünülmektedir. Astım ataklarının daha hafif geçmesini migren ve baş ağrısına iyi geldiği düşünülür. Sindirim sistemi için çok faydalıdır. Bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlık sorunlarının ortadan kalkmasını sağlar. Ateş düşürücü özelliği vardır, öksürüğe ve soğuk algınlıklarına iyi geldiği düşünülmektedir. Düzenli olarak lavanta şerbeti tüketimi sinir sistemi için faydalıdır. Depresyon ve stresle mücadeleyi arttırır.

3- Narçiçeği şerbeti: Çok yoğun C vitamini içerir, yemek sonrası oluşan şişkinliği ve hazımsızlığı atmada yardımcı olur, gribal enfeksiyonlara faydalıdır. Hamile bayanlar ve bebekler de içebilir. Günün her saatinde istediğiniz kadar içebilirsiniz hiçbir yan etkisi yoktur.

4- Gül Hatmi şerbeti: Gülhatmi, Saray ve İstanbullular tarafından özellikle öksürüğe iyi gelmesi ve göğsü yumuşatması nedeniyle sıkça tüketilmiştir. Çok eskiden beri gülhatmi çiçeği Osmanlının  Saraylarında, köşklerinde, konaklarında ve de tüm İstanbulluların bahçelerinde mutlaka yetiştirilmiştir. Taze ve kurutularak da kullanılan gülhatmi çiçeği, şerbet ve reçel yapımının yanı sıra Saray hekimleri tarafından ilaç ve macun yapımında da kullanılmıştır. Kurutulan gülhatmi çiçekleri sigara gibi sarılıp balgam söktürmek için içilmiş, lapası yapılıp ağrıyan ve şişen bölgelere sarılmış ve göz kanlanmasına banyosu yapılmıştır.

5- Nane şerbeti: Nane, limon ve çeşitli baharatlardan olan bir şerbettir. Nane limon boğazdaki kuruluğuna iyi gelir, mideyi rahatlatır, gaz gidericidir, sindirim sistemine iyi gelir, ağız kokusunu giderir, stresi alır, sakinleştirir, hazmı kolaylaştırır, antioksidandır, C Vitamini deposudur. Hamile bayanlar ve bebekler de içebilir. Günün her saatinde istediğiniz kadar içebilirsiniz hiçbir yan etkisi yoktur.

Kaynak: funduszeue.info-Büşra Sözen

Süha Altınöz

Kızılcık Şerbeti’nin Nilay’ı sözleriyle gündemde… Açıklamaları tepki çekti

Adını Feriha Koydum dizisiyle yıldızı parlayan, şimdilerde Kızılcık Şerbeti’nin fettan gelini Nilay'ı canlandıran Feyza Civelek, açıklamalarıyla gündeme oturdu.

Defne Samyeli'nin Youtube kanalına konuk olan Feyza Civelek, sözleriyle gündeme oturdu. Civelek, Kızılcık Şerbeti’nde izleyicileri yeni bölümlerde nelerin beklediğini, kariyerindeki gelişmeleri ve özel hayatı hakkında bilinmeyenleri Samyeli'ye anlattı.

“İŞ KADINDA BİTİYOR”

Feyza Civelek, aldatma konusundaki düşünceleriyle eleştiri oklarının hedefi oldu. Civelek, Defne Samyeli'nin "aldatma" sorusuna verdiği cevapla şaşırttı.

Ünlü oyuncu, “İş kadında bitiyor. Aldatmaması için kadın erkeğine her şekilde yetebilmeli. Ben de erkeğime yetecek bir kadın olduğumu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada gündem olan sözler, kullanıcılar tarafından eleştirildi. Birçok takipçi “Nilay bile daha mantıklı konuşuyor” , “Rolden çıkamamış belli ki” , “Rolünü fazla benimsemiş” tarzında yorumlar yaptı.

İKİNCİ SEZONLA İLGİLİ İPUCU VERDİ

Kızılcık Şerbeti'nin senaristi Melis Civelek'in kızı olan Feyza Civelek, ikinci sezon hakkında da ipuçları verdi. Defne Samyeli'nin “Bizi neler bekliyor Kızılcık Şerbeti'nde?” sorusunun üzerine Civelek bombayı patlattı.

“Biliyorsunuz dizide hamileyim Bebek doğduktan sonra belki başımı açmak gibi bir durum söz konusu olabilir. Başörtümü çıkartabilirim” dedi. Bunun aile tarafından nasıl karşılanacağı ise şimdiden merak konusu oldu.

Derleyen: funduszeue.info

Güler: Her nabzın şerbeti ayrı

Neden ‘Nabza göre şerbet vermek’ diye bir deyimimiz var?  Nereden geliyor bu söylem?

Güler Osmanlı Mutfağı ve Şerbetçi Ali Baba’nın sahibi ve aşçısı Ali Güler ile konuşmadan önce hiç düşünmemiştik bunu. Ama onu dinledikten ve gerçek Osmanlı şerbetlerinin şekerli içecekten çok bin bir derde deva ilaçlar olduğunu öğrendikten sonra anladık ne demek olduğunu. Güler, yaklaşık 40 çeşit şerbet sunuyor müşterilerine, hepsine de tek tek açıklıyor faydalarını ve zararlarını. Çünkü herkes her şerbeti içemez, her nabzın şerbeti ayrı Osmanlı İmparatorluğu döneminde sarayda çalışan bir aşçının tarif defterini miras alan Güler’le unutulmaya yüz tutan kültürel mirasımızı konuştuk. 

Bu işe nasıl başladınız?

51 yıldan beri bu işi yapıyoruz. Rahmetli dedem, amcam ve ömrü uzun olsun babam bu işi yapıyordu şimdi de ben yapıyorum. Osmanlı şerbetini gerçek orijinal tarifiyle yapan Türkiye’deki üç mekandan biriyiz.

Gerçek şerbetten kastınız nedir? Sizin hazırladıklarınızın diğerlerinden farkı ne?

Bir aşçının bir yemeği kendi yorumuyla yapması ve orijinal tarifine sadık kalması çok farklı şeylerdir. Bir şeyin formülünü bilmiyorsanız kendi kattığınız değerlerle yaparsınız ama elinizde eğer orijinal bir reçete varsa ona göre yaparsınız. Bu orijinal reçete kimsede yok, bahsettiğim bu üç mekan dışında

Bu reçeteler ailenizin eline nasıl geçti? Ata yadigarı mı?

Bu reçeteler bize tamamen tesadüfen geldi. Eskiden sarayda çalışan bir aşçının kaleme aldığı reçeteler bunlar. Bir aile dostumuz bu reçeteleri bize hediye etti. Karşılığında hiçbir bedel de ödemedik. O şerbetleri üç kez tercüme ettirdik ve sonunda şu an kullandığımız hali aldılar. Elimizde ciddi bir tarihi miras var. Bu iş benden sonra da benim çocuklarımla devam edecek.

Çok fazla çeşidiniz var..

Yaklaşık 40 çeşidimiz var. Bunlar içinde Demirhindi, Sikencebin, Gül, Mevlevi gibi pek çok şerbet çok seviliyor. Bunlara yalnızca içecek gözüyle bakmaksa çok yanlış bunların hepsi ayrı ayrı şifalar. Özellikle Sikencebin çok etkili bir ilaçtır: elma sirkesi, çiçek balı, çeşitli baharatlar ve taze nane yaprakları kullanılarak yapılır. Demirhindi de çok faydalıdır o da Hindistan’da yetişen demirhindi ağacının meyvelerinden yapılıyor. Ama onun püf noktası içinde bulunan 38 çeşit baharatta gizli. Kan yapar ve insana enerji verir. Osmanlı mutfağının en bilinen ve en önemli şerbetidir. Gül şerbetinin en önemli özelliği mide rahatsızlıklarına ve karaciğere iyi gelmesidir. Kalbi de güçlendirir. Nefes darlığı, astım ve bronşite iyi gelir. Reyhan şerbeti yaz ayları için idealdir. Reyhanın kendisinden yapılıyor, sindirimi kolaylaştırıyor. Meyankökü şerbeti de diyabetten depresyona kadar her derde deva Ancak kalp hastalığı olanların tüketmemesi gerekiyor. Sumak şerbeti, kavun çekirdeğinden yapılan subye şerbeti, tükenmez şerbet gibi pek çok çeşit var.

Yani her şerbeti herkes içemez

Tabii ki! Meyankökü üzerinden konuşmak gerekirse çok faydalı olduğu gibi çok zararlı da olabilir. Yüksek tansiyon hastaları için son derece riskli. Gelen müşterilerimize bu konuda rehberlik yapıyoruz. Herkese şerbetler hakkında detaylı bilgi veriyoruz. Birçok şerbeti altı-yedi aylık bebekler ve hatta hamile kadınlar bile içebilir. Çok faydalıdır. Ama bazılarının da kontrollü tüketilmesinde fayda var.

Şerbetleri şekerle mi yapıyorsunuz?

Öncelikle belirtmem gerekiyor ki yaptığımız hiçbir şerbetin içinde katkı maddesi bulunmuyor. Sadece bal ve şeker kullanıyoruz.

TÜKENMEYEN ŞERBET Mİ OLURMUŞ?

Tükenmez şerbet dediğiniz nedir?

Hiç tükenmediği için o ismi aldı. Muşmula ve benzeri pek çok meyve konularak hazırlanıyor. İçinden beş bardak aldıktan sonra üzerine ilave edebiliyorsunuz, yediğiniz meyvelerin kalanlarını da içine atabilirsiniz. Dolayısıyla o şerbet tükenmiyor.

Saray Limonatası’nın limonatadan farkı ne?

En önemli özelliği içinde nane yapraklarının olması. Üretim aşamasında nane yapraklarıyla beraber yapılıyor. İnsanlar gerçek limonatanın nasıl yapıldığını bilmiyorlar: limonları doğrayıp, sıkarak limonata yapılmaz. Bu şerbetlerin en önemli püf noktalarından bir tanesi yapımının iki gün sürmesidir.

JAPONYA’DAN TEBRİK MESAJI

Turistler geliyor mu?

Bizim yerimiz Kadıköy’de, turistik bölgelere uzak olmasına rağmen turistler bizi buluyor ve geliyorlar. Örneğin dört yıl önce Japonya’nın en ünlü gurme yazarlarından birini ağırladık: Kenji Hamado. Şerbetlerimizi içti. Aradan beş ay geçtikten sonra Türkiye’ye geldi. Geldiğinde onu beş yıldızlı bir otelde ağırladık. Orada bize demirhindi şerbeti getirdiler. O zaman Hamado aşçıyı çağırttırdı ve ona “Bu gerçek değil” dedi. Beni göstererek “Orijinali burada” dedi. O bile aradaki farkı anladı. Daha sonra Japonya Aşçılar Federasyonu Başkanı geldi Türkiye’ye. Döndükten iki ay sonra bana bir berat gönderdiler. O berat dükkanımızın duvarında asılı duruyor. Yedikleri yemeğin ya da içtikleri şerbetin lezzetini yazmamışlar. “Kültürünüze ve mirasınıza sahip çıktığınız için teşekkür ederiz” yazmışlar.

KÜLTÜRÜNÜ BAŞKASINA KAPTIRINCA ‘VAH’ DEME!

Gazlı içecekleri görünce şerbeti biraz unuttuk sanki

Osmanlı şerbetleri yıllık bir geçmişe sahip hatta ‘Sikencebin’inki bin yılı buluyor. Dünyadaki yaygın olan içeceklerin çoğunun zararı tescilli. Osmanlı şerbetlerinin de faydaları tescilli! Nasıl Türk milleti olarak kültür ve mirasımıza sahip çıkamıyoruz, birileri sahip çıktıktan sonra da “Vah!” diyoruz. Yunanistan baklavayı sahiplendiğinde ortalık ayağa kalktı. Madem bizimdi yıldır neden sahip çıkmadık? Birileri çaldıktan, elimizden kayıp gittikten sonra biz değerini anlıyoruz.

Dolayısıyla bu şerbetler çok önemli bir yere funduszeue.infozdeki tariflerin patentini aldınız mı?

Kendi markamı tescil ettirdim. Ancak ürünlerle alakalı da çok insanla görüştüm ancak bana “Ali eğer bunları tasdikletirsen bu tarifleri senden çalabilirler” dediler. Ben de bundan çekindiğim için tariflerimi onaylatmadım. İçine bir iki farklı malzeme koyarak reçetemin çalınmasından çekindim.

Osmanlı şerbetine halkın ilgisi nasıl?

Popüler olmak ya da daha fazla para kazanmak adına hiçbir şeyden taviz vermiyoruz. İşimizi doğru yaptığımız için de insanlar bir şekilde bizi buluyor. Bulduktan sonra insanların şerbetle ilgili ön yargıları tamamen değişiyor. Her fırsatta dile getiriyorum: biz şekerli su değil şerbet yapıyoruz. Kendi orijinal tarifinde ne varsa onu koyuyoruz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası