tavşan eğitimi nasıl yapılır / Tavşan Nasıl Eğitilir? Tavşan Nasıl Alıştırılır?

Tavşan Eğitimi Nasıl Yapılır

tavşan eğitimi nasıl yapılır

Tavşan bakımı nasıl olmalıdır? Tuvalet eğitimi nasıl yapılır?

Tavşan bakımı nasıl olmalıdır? Tuvalet eğitimi nasıl yapılır?

Tavşanlar evcil hayvanlar arasında bakımı kolay bir hayvanlardır. Size en fazla sorun oluşturacak özelliği ise çok fazla tuvalet ihtiyacı karşılamalarıdır. Peki tavşanlar tuvalete nasıl alıştırılır ve tavşanın tuvalet eğitimi nasıl yapılmalıdır? İşte, merak edilen yanıtlar

Evcil hayvanların içerisinde sevimli ve uysal olarak beslenen Tavşanlar, kemirgen bir hayvan olmalarından kaynaklı evinizde ufak problemlere yol açabilir. Tuvalet eğitimi hususunda herhangi bir bilgiye vakıf değilseniz zorluk yaşamanız kaçınılmaz olabilir. Peki, tavşanların bakımında neler gözetilmelidir? Tavşanların tuvalet eğitim alışkanlığı nasıl verilmelidir? İşte, Tavşanlar hakkında bilinmesi gerekenler

Tavşan bakımı nasıl yapılır?

Tavşan bakımı nasıl yapılır?

TAVŞAN BAKIMI 

- Geceleri enerjik olan tavşanlar gece ve sabahın ilk saatlerinde beslenir. Gündüz ise genellikle uyurlar. Gece uyumasını isterseniz tavşanların ilgisini sabit tutup onları oynatarak gündüz uykusunu almamalarını sağlayabilirsiniz.

Tavşanlar kemirmeye aşık hayvanlardır. Bu nedenle kemirebileceği malzemeleri yakınında tutarsanız evinizin başka köşelerine giderek özel eşyalarınızı kemirmesini engellemiş olabilirsiniz.

Tavşan bakımı ve tuvalet eğitimi

Tavşan bakımı ve tuvalet eğitimi

TUVALET EĞİTİMİ

Tavşanların kafesini veya bulunduğu alanı daima temiz tutunuz. Kullandığınız materyali (talaş,gazete,karton gibi) sürekli değiştiriniz.

- Tavşan tuvaletini aynı yere yapmayı sever. Bu nedenle sürekli yaptığı yeri gözünüzle sabitleyin ve yere küçük bir kap koyunuz.

Kabın içerisine kağıt havlu veya gazete yerleştiriniz. Kafesteki idrarından bir kaç damla kağıdın veya gazetenin içine sıkınız. Zamanla tuvalet eğitimini kavramasını sağlamış olacaksınız.

- Tavşanlara kızdığınız taktirde daha çok dışkılama gereksinimi duyabilir bu nedenle onu stresten uzak tutunuz.

- 3 ay boyunca aynı kaba tuvaletini yapma eğitiminden sonra kabı farklı yere koysanız bile yine aynı kaba yapacaktır.

Motifli yatak örtüsü yapılışı

İLİŞKİLİ HABER

Motifli yatak örtüsü yapılışı

Tavşanlara Tuvalet Eğitimi Vermek


Öncelikle tavşanlara tuvalet eğitimi vermezseniz kesinlikle evde beslenmeye uygun hayvanlar olmadıklarını söyleyebilirim. Sürekli elinizde süpürgeyle veya mendille kaka toplamak zorunda kalırsanız. Bu yüzden bu yazıyı dikkatle okumanızı ve uygulamadıysanız bir an önce uygulamanızı öneririm. Tavşanlara tuvalet eğitimi vermek sandığınızdan çok daha kolay bir işlemdir ve kedilerinkiyle benzerlik gösterir.



Öncelikle kendinize bir köşe tuvaleti edinmenizi öneririm (dondurma kabı, derin olmayan yoğurt veya saklama kapları da olabilir.). Fotoğraftaki gibi bir tuvalet kabı sizin oldukça işinizi görecektir. Direkt kedi tuvalet kabı da alabilirsiniz. Tavşanınızın büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Orta ırk bir tavşan ise kedi tuvaleti tercih edebilirsiniz. Daha rahat içine sığacağından öğrenmesi kolaylaşır.



Genellikle kediler için satılan aynı zamanda kemirgenler içinde kullanılabilen çam peletlerini altına serebilirsiniz. Aynı şekilde koçan granülleri de var ancak henüz onları denemedim. Etrafıma şöyle bir baktığımdaysa herkes farklı bir şey kullanıyor. Burada önemli olan alta yalnızca kediler için kullanılan kristalli kedi kumlarından sermemek. Tavşanların dışkılarını örtme değil yeme içgüdüleri olduğundan bu kumlar onlara uygun değil ve yediklerinde hasta olmalarına sebep oluyor. Çeşitli zehirlenmelere de davetiye çıkarıyor. Talaş ise tuvalet altlığı olarak kullanıldığında aşırı ve çıkmayacak bir kokuya sebebiyet veriyor. Bu yüzden kafesin bir kısmına talaş bir kısmına kemirgen tuvalet altlığı olarak satılan bir ürün kullanırsanız tavşan için daha sağlıklı olacaktır. Tuvalet altlıkları her pet shoplarda olmuyor bu yüzden güvenilir sitelerden getirtebilirsiniz.




Nasıl Kullanılır?


Tuvalet kabınız ve tuvalet altlığınız tamamsa sıra nasıl kullanacağını öğretmekte :)

Öncelikle tavşanların sindirim sistemleri hakkında birkaç bilgi vermek istiyorum. Böylece özellikle neden tuvalet eğitiminin önemli olduğunu net olarak anlayabilirsiniz.

Tavşanların sindirim sistemi oldukça hasasstır ve çoğu canlıya kıyasla yeteri kadar gelişmiş değildir. Sindirim sistemiyle ilgili bozukluklar onlar için hayati önem taşır.

Tavşanlar günde kez dışkılarlar. Dışkılamaları için bir besinin diğer besini itmesi gerekir. Çok yemelerinin nedeni bundan kaynaklıdır. Aynı zamanda yemek yerken dışkılamalarının nedeni de budur. Dikkat ederseniz tavşanların kakalarını en çok yaptıkları yer yemeklerini yedikleri yer ve çevresidir. kaka içinden bir tanesini yeme sebepleri B ve K vitaminini içeride tutmaya yarayan bakterilerin tavşanlarda olmaması ve direkt atılmasıdır. Bu yumuşak ve ilginç görüntülü kaka tam bir vitamin deposudur. Bu kakayı tanımlarken &#;cecotropes&#; terimi kullanılır. Bir deneye göre cecotropesini yemeyen tavşanların 45 gün sonra öldüğü tespit edilmiştir. Yani eğer tavşanınızın cecotropesini yenmemiş bir şekilde ortalıkta devamlı görmeye başladıysanız bir sıkıntı var ve diyetinde değişiklik yapmanız gerekiyor demektir. Cıvık kakasını yememesinin sebebi diyetindeki fazla vitamin ve proteinler de olabilir. Temizlik esnasında cıvık kaka kesinlikle toplanmamalıdır.

Gelelim tavşanınıza eğitim vermeye. Öncelikle yavru bir tavşana bu alışkanlığa kazandırmanın çok zor olduğunu ve benim bütün uğraşlara rağmen yavru tavşanlarıma yalnızca çiş eğitimi verebildiğimi belirtmek isterim. Yetişkin tavşanlarımda tek sıkıntımız inatçılık yapıp tuvalet kabının etrafına dışkılayıp içine dışkılamamaktı. O sorun zamanla çözüldü.

Tavşanınızın bir süre çiş yapmasını bekleyin. Çişini kuru bir bez veya kuru mendille aldırın. Bu mendili tuvalet kabının dibine koyun. Eğer tavşanınız zaten bir talaş veya başka bir şeye çişini yapmışsa onu da kullanabilirsiniz. Çiş kokusunun sinmiş olduğu mendili talaş veya pelet ile örtün. Çişini bir daha ki yapışında hemen tuvalet kabına gitmeyebilir, sabırlı olun. Çişini tekrar kuru mendille temizleyip tuvalet kabına koyun. Bu sefer üstüne fazla malzeme koymayın ki koku daha çok yayılabilsin. Çişini tuvalet kabına yaptığında minik bir parça muz, çilek, elma, kuru üzüm, iç çekirdek, ceviz gibi ödül maması olarak kullanılabilecek yiyecekler verebilirsiniz. Çiş eğitimi en fazla 3 gününüzü alacak bir eğitim. Kaka eğitimi, tavşanlar devamlı kaka yaptıklarından dolayı onları biraz daha zorlayacak bir eğitim.

Bunu biraz daha detaylı anlatmaya çalışacağım. Öncelikle ona eğitim sürecinde aşırı geniş bir alan tanımamalısınız. Mümkünse yemeğini tuvalet kabının üstünde yesin. Eğer tuvalet kabına çıkmıyorsa, mama kaplarının yakınlarında bir yere koyun. Bu süreçte tuvalet kabını her yerde gezdirmeyin ki daha rahat kavrayabilsin. Kakasını her yaptığında alıp tuvalet kabına koyun. Ardından kakalarını da tuvalet kabına koyun. Kakasını oraya yaptığında yine aynı şekilde ödüllendirebilirsiniz. Olayı kavramalarında yardımcı olacaktır. Bunu sabırla belirli alanlar içerisinde yaparsanız çabucak öğrenir :)Eğitim sürecinde onları kırıp, enerjilerini atamadan onlara eziyet edermişçesine davranmak eğitimi çok çabuk unutmalarına, geniş alana sahip olduktan sonra yine patır patır etrafa bırakmasına sebep olacaktır. Yine tuvalet eğitiminde önemli olan bir başka etken, nasılsa öğrendi deyip birden alanını fazla genişletmektir. Tavşanınız çişini tutup 2 adım ötesindeki yere yapmayı daha yeni öğrenmişken onu bütün eve salarak eğitimi sıfırlamış olursunuz çünkü daha çişini de kakasını da o kadar uzun süre tutmayı öğrenmedi. Önce yalnızca bulunduğu odada dolanmaya başlamalı daha sonra yalnızca koridorlarda, iki oda ve koridor ardından bütün ev şeklinde ilerlemelidir. Bu şekilde hem bir tuvalet kabı olduğunu unutmaz, hem de tuvaleti geldiği gibi ışık hızıyla tuvalet kabına koşar.

Kısaca dikkat edilmesi gerekenler:
  • İçine rahat girip çıkabileceği bir tuvalet kabı edinmek,
  • Sabırlı olmak, sinirlenmeden her davranışına karşı sakin yaklaşmak,
  • Zamanında doğru şekilde ödüllendirmek, (Kocaman bir aferin, sevdiği ve hızlı tüketebileceği bir yiyecek. Kuruyemiş olabilir.)
  • Çiş yaptığı yerleri iyi temizlemek,
  • Ne çok dar ne çok geniş bir alanda tuvalet eğitimi vermek,
  • Tuvalet eğitimini unutturacak davranışlarda bulunmamak (Tuvalet kabını veya yerini değiştirmek, kızmak, strese sokmak)
  • Kediler için üretilmiş ürünleri değil, tavşanlar veya kemirgenler için üretilenleri kullanmak. Açık tuvalet kabı daha geniş olması nedeniyle kullanılabilecek tek üründür.
  • Tuvalet eğitimiyle birlikte komut eğitimi de verilmesi öğrenmelerini geciktirecektir.
  • Ergenlik dönemine giren erkek tavşana yeniden çiş eğitimi verilmesi gerekebileceğini unutmayın.

Ergenliğe Giren Erkek Tavşan

Ergenliğe giren erkek tavşan bölgesini belirlemek isteyecek ve bunun için oraya buraya çişini püskürtecektir. Bu önüne tamamiyle geçilebilecek bir durum olmamakla birlikte tavşanınızın bunu doğası gereği yaptığını, böyle yaptığı için ona kızmamanız gerektiğini unutmayın. Eğer olurda tamamen sizin üstünüze püskürtürse bir daha yapmaması için uyarın. Bu uyarı bağırarak yapılmamalıdır. Erkek tavşanlar çiş püskürtmesini engellemenin tek yolu kısırlaştırma yapmaktır.



 

Tavşan Bakımı ve Aşı Programı

Tavşan Bakımı ve Aşı Programı

funduszeue.info(Viral Hemorajik Sendrom) > (Türkiyede yok) 

funduszeue.infoatozis > (Türkiyede yok) 

funduszeue.info (Türkiyede var.) 

   Tavşanlara Uygulanan Antiparaziter ilaç Uygulamaları (Bu uygulama aşılama değfunduszeue.infoı olmakla birlikte çoğu zaman aşı diye telaffuz ediliyor.) 

1.Dış parazitlere karşı (kulak uyuzu,genel uyuz,chelitelozis,akarlar vb): Ülkemizde uygulanabiliyor. 

2.İç parazitlere karşı (mide-bağırsak kıl kurtları,şeritler-tenyalar) : Ülkemizde uygulanabiliyor. 

 ***Aşılama konusunda sadece kuduz aşısı yapıfunduszeue.inforaziter ilaç uygulamaları her iki ayda bir tekrarlanmalıdıfunduszeue.infoşanlarda tırnak kesimi iki ayda bir yapılmalıdır. Çene ve dişler maksimum 6 ayda bir kontrol edilmelidir. 

 ***Beslenme:

 -Bebeklik döneminde yaş arası pelet yem+saman+yonca . Arada yeşillik(3 aydan sonra) -Gençlik döneminde yaş arası beslenme yeşillik ağırlıklı ama yine pelet+saman+yonca -Yaşlılık döneminde 5+ yaş yine bebekliği gibi beslenir. 

                                                   TAVŞAN BAKIMI HASTALIKLARI VE TEDAVİSİ

 

 *Tavşanların ömürleri ne kadardır? 

Tavşanların ortalama ömürleri yıldıfunduszeue.info tavşanlarda ortalama ömür süresi yıl ile sınırlıdıfunduszeue.infoşanlar sıcak kanlı memeli gurubundandıfunduszeue.infoşanlar gündüzleri uyuyup geceleri funduszeue.infoşanlar otçuldurlar funduszeue.infoşanlar gündüzleri köşelerine çekilip uyurlar aktif olarak en sevdikleri şey kazmak ve funduszeue.infoşanların evde gezmesi için izalasyon funduszeue.info izalasyon için balkon,özel oda ve büyük kafes funduszeue.infoşanlar sosyal hayvanlardır kafeste ise günde saat gezmesi funduszeue.infoşmaya ihtiyaç durmaktadıfunduszeue.infoübelerinde iki kapı olmalıdır. Kendilerini güvende hissetmeleri için funduszeue.infoşanlar için zemini ızgara telli kafesler tercih edilmelidir. 

 *Tavşanlarda hastalıkların ortaya çıkmasında etkenler nelerdir? 

 -Tavşanın yaşam ortamında ani gürültü 

 -Tavşanın yaşam ortamın da stres faktörlerinin olması. 

 -Hijyen kurallarının dikkatli uygulanması gerekmektedir.Özellikle dışkı ve idrar alanları temiz olmalıdır. 

 *Tavşanlar banyo yaptırılabilir mi? 

 -Tavşanlarda banyo kesinlikle yasaktır.

 *Tavşanlarda içme suyu nasıl olmalıdır? 

 -Su temiz olmalı ve gün aşırı değişfunduszeue.info sabit devrilmeyen kaplarda verilmeli ve asla soğuk olmamalıdıfunduszeue.infoşanların sebzelerden aldıkları su oranı kesinlikle yetersizdir ilave suya ihtiyaç funduszeue.infoşanlar günlük ml su tüketirler.

 *Tavşanların gebelik süresi ne kadardır?

 -Tavşanlarda gebelik süresi gündür.Yılda doğum funduszeue.infoşanlar her doğumda yavru funduszeue.infoşanlarda üreme ilkbahar ve yaz öncesi çok yüfunduszeue.infoarda üreme tavşanlarda düşer. 

 *Tavşanın günlük yem tüketimi ne kadar olmalıdır?  

 -Tavşanın Pelet yem tüketimi gr olmalıdır. 

 *Tavşanlarda havuç tüketimi ve diğer besin tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? 

 -Tavşanlara fazla havuç vermek bilinenlerin aksine zararlıdıfunduszeue.info günde bir adet günde ½ havuç verilmelidir tavşanlara fazla havuç vermek havucun içindeki yüksek şeker yüzünden zararlıdıfunduszeue.info yeşillik tavşana ikram edilmemelidir,yıkanıp kurulanmalıdır. 

 *Tavşanların beslenmesi nasıl olmalıdır? 

 -Tavşanlar bol saman ,kuru yonca,yeşillik,kuru hazır mama (pelet) funduszeue.infoşanlara su yeterli miktarda funduszeue.infoşana sınırsız oranda saman verilebilir.günde iki avuç kuru mama ,iki avuç kuru ot (yonca yaprağı) ,yeşil yapraklı (marul-lahana ,dereotu,maydanoz,sebze kabuğu,bürüksel lahanası,yeşil fasulye,enginar,karnabahar yaprakları) funduszeue.infoım havuç günlük ve salatalık tavşanlara günde 3 kez farklı yeşillik verilir 3kg’lık tavşana 1 kg yeşillik. Tavşanlar için saman diş bileyicisidir uzun olmalıdır sindirim sistemini rahatlatır diş sağlığı için öfunduszeue.info yurt dışında sıkıştırılmış olarak satılmaktadır günde 2 avuç funduszeue.info yonca hazım sorunu çeken tavşanlara öfunduszeue.infoşanlarda ishal olgularında hazır gıda ve yeşillik yasaktır ot ve saman verilmesini öfunduszeue.infoşanlara ödül olarak kurabiye parçaları,meyve,ceviz,badem,meyve az,bir iki günde bir meyve ,kepekli kurabiye sevdiği gıdalardandıfunduszeue.infoşanınıza kafes içinde yem ve su vermek onu mutlu funduszeue.infoşan yavrularına mama yasaktıfunduszeue.infoır tavşan mamalarında mineral ve protein açısından zengin pelletler ve buğday ,arpa karışımı günde avuç yer ama fazla besleme tavşanlarda şişmanlık obesite olmasına neden funduszeue.infoğday ve arpa altınbaşak veya kepekli çubuklarıda sever. 

 *Tavşanların ortam sıcaklığı ne olmalıdır? 

 -Tavşanların ortam sıcaklığı 10 derecenin altına inmemelidir,30 derecenin üzerine çıkmamalıdıfunduszeue.infoşanlar için optimum sıcaklık derecedir.Özellikle balkonda bulunan tavşanların yazın kulaklarının ıslatılması gerekmektedir. 

 *Tavşanların ortalama kilosu ne kadardır? 

 -Tavşanların ortalama kilosu kg dıfunduszeue.infoşanların koku alma duyuları gelişmiştir. 

 *Tavşanlarda ishalin sebepleri nelerdir? 

 -Tavşan yavrularında ishal fazladıfunduszeue.infoşanlarda enfeksiyon (bakteri,virüs,parazit), beslenme hataları.İshal olan tavşanlarda halsizlik,ateş,yemek yemez,halsizlik,sıvı kaybı görüfunduszeue.infoşanlarda boyalı kağıt,kartonlar yasaktıfunduszeue.infoşun ve kimyasal boyalar kronik zehirlenmelere neden olmakta bu durumda tavşanda ishal görülebilmektedir. Sindirim sistemi gelişmeden yaş sebze meyve,marul kıvırcık,domates,elma yasak(6 aydan önce yasaktır)6 aydan sonra haftada kez funduszeue.info tavşanlara 20 günlükten itibaren kuru ot,kuru yonca(temini zordur)kuru yonca ve unlu pelet tercihtir. 

 *Tavşanlarda kemirmeyi engelleme yöntemi varmıdıdr?

 -El çırpması ile funduszeue.infoşanlarda özellikle 1 yaş sonrası kemirme kazaları azalmaktadıfunduszeue.info ortamında özellikle kabloları gizlemek gerekmektedir. 

*Tavşan tüyünün zararlarına karşı nasıl önlem alabiliriz?Tavşanlarda kulak uyuzu görülürmü? 

 -Tavşanlara yılda bir kuduz,iki ayda bir parazit ilacı ve pire keneye karşı koruma yapılmaktadıfunduszeue.infoşanlarda tırnak kesimi iki ayda bir yapılmalıdır.Çene ve dişler maksimum 6 ayda bir kontrol funduszeue.info dişler kesilmelidir. Tavşanlarda kulak uyuzu çok sık görülen vakadıfunduszeue.infoşanlarda görülen kulak uyuzu tipleri psoroptes canucili’dir.Özellikle kahverengi kabuk görüntüsü ile karakterizedir. 

 *Tavşanlarda diş sağlığı neden önemlidir? 

 -Tavşanlarda dişler sürekli uzamaktadır beslenme tavşanlarda çok önemlidir çünkü tavşanların ön dişlerinde düzenli aşınma olmaktadıfunduszeue.infoşanlarda içgüdüsel bir güdüsel kemirme hareketi vardıfunduszeue.infoşanlardaki bu kemirme hareketi sırasında arka dişlerde birbirine sürterek aşınmış funduszeue.infoşanın çene yapısında bir bozukluk varsa ön dişlerde cisimlerin kemirilmesi ile aşınma devam ederken arka dişlerde sürekli bir uzama görülmektedir bunun sonucu olarak çenenin tam kapanmamasına bağlı olarak ön dişlerde kemirme pozisyonu ortadan kalkmaktadır.Ön dişlerde arka dişler gibi sürekli uzamaya devam eder dişler üst ve alt dudak ve damağa baskı uygulanarak buralarda yaralara neden olmaktadır. 

 *Tavşanlar nasıl tutulmalıdır? 

 -Tavşanlar elle enseden diğer el ile bacaklardan kavranarak tutulmalıdır bel kemiği ve ayak kırılma riski vardıfunduszeue.infoşan kendini emniyette hissetmelidir arka ayakları yere basmalıdır. 

 *Yavru tavşan anne sütünü ne kadar zaman emmelidir?Yavru tavşan bakımı nasıl olmalıdır? 

 -Yavru tavşanlar anne sütünü 30 gün funduszeue.info sütü kesinlikle yasaktıfunduszeue.infoşan yavrularına 15 günden sonra anne sütü+Kuru yonca+Kuru saman+Pelet yem(unlu pelet yemler)1 aylıktan sonra sütten kesilince gr sebze ve yeşillikler 3 aydan sonra haftada kez vermek yeterlidir. 

 *Tavşanlarda tüy topu ve mide tıkanmasının sebepleri nelerdir? 

 -Tavşanlarda yanlış beslenmeden meydana funduszeue.infoşanların beslenmesinde çok yüksek karbonhidrat ve az lif içeren besinlerin verilmesinden kaynaklanıfunduszeue.infoşhiste radyolojik yöntemden yararlanmaktayız acil veteriner müdahalesi gerekmektedir. 

 *Tavşanlarda ısı çarpması nedir?

 -Tavşanlar ısıya çok duyarlıdır bu tür termal ısı değişikliklerinde vücut ısıları tavşanların yükselir ve solunum güçlükleri başlar acil olarak veteriner hekime başvurmak funduszeue.info esnada ıslak havluya sarmak,serin ortama almak,bol su vermek faydalı olacaktır. 

 *Tavşan vakalarında en yoğun kliniğinize gelen vakalar nelerdir?

 -Kulak uyuzu(psoroptes canucili),solunum yolu hastalıkları, apse(staphylococcus),rinworm, genital enfeksiyonlar,pseüdo tüberkülozis vakaları tavşanlarda sık olarak karşılaştığımız vakalardır.

 *Tavşanlarda en iyi dezenfeksiyon yöntemi? 

 -% 1lik çamaşır suyu spreyi kullanıfunduszeue.infoşan ortamında kullanılabilen güvenli bir dezekfektandır. 

*Tavşanlar tüy dökerlermi? 

 -Tavşanlar 3 ayda bir çok az veya çok fazla miktarda tüy dökebilirler.

 *Yeni alınan tavşanlarda öncelikle yapılması gereken nedir? -Petşhoplardan vs. alınan tavşanlarda öncelikle bir veteriner hekime götürülerek dışkı tahlili yapılması funduszeue.infoşan yavruları iki haftalıkken karantinaya alınması funduszeue.infoşanlarda karantina koksidiyoz yönünden öfunduszeue.info özellikle yavru tavşanlarda ölümcül bir hastalıktıfunduszeue.info teşhiste koksidiyoz tedavi edilebilir bir hastalıktır,özellikle yavru tavşanlarda karın şişliği şiddetli ishalle karekterizedir. 

 *Tavşanlarda deri hastalıkları görülürmü? 

 -Evet çok sık görüfunduszeue.infoşanlarda 20’ye yakın deri hastalığı görüfunduszeue.info veteriner hekim müdehalesi funduszeue.infoşanlardaki deri hastalıklarında kazıntı alınması gerekmektedir. 

 *Tavşan bakımında en önemli kurallar nelerdir? 

 -Tavşanlar için düzgün,temiz hjyenik bir ortam yaratılmalı dengeli bir beslenme uygulanmalıdıfunduszeue.infoi hareket alanında egsersiz yapmalıdıfunduszeue.infoşanın ortamında deodorant,toz,oda spreyi,kötü havalandırma ,aşırı sıcak,kalabalık havasız ortam da tutulmak,çok fazla yeşillik vermek,yavrularda yeşilliği erken vermek ve inek sütü kesinlikle kullanılmamalıdır. 

 *Tavşan hastalıkları ve tavşanımızın hasta olduğunu nasıl anlarız? 

 -Tavşanın hareketsizleşmesi -Tavşanın kabız olması -Tavşanın karın şişkinliği -Tavşanda sulu burun mukozası -Tavşanda gözlerin canlılığını yitirmesi -Tavşanlarda hırıltılı solunum -Tavşanın kürkünün canlılığını yitirmesi -Tavşanın zayıf olması -Tavşanda denge kordinasyon eksikliği -Tavşanda öksürme -Tavşanın diş hastalıkları

 Bu tür durumlarda acil veteriner hekime başvurmanızı tavsiye ederiz. 

 *Tavşanlarda idrardan kan gelmesi normalmidir? 

 -Hayır kesinlikle normal değfunduszeue.infoşanınız idrarını yapamıyorsa veya zor yapıyorsa acil veteriner hekiminize baş vurmanız gerekmektedir. Pyometra(rahim içi iltihabı) olgularında,kum ve böbrek taşı olgularında görülmekte tavşanlarda haftada kilo kaybı görülmektedir. 

 *Tavşanlarda diş hastalıkları önemlimidir? 

 -Evet en yoğun karşılaştığımız hastalığıdıfunduszeue.info çoğunlukla doğru beslememekten kaynaklanmaktadıfunduszeue.infoğer bir nedeni de genetik olmasıdıfunduszeue.infomamız gereken tavşanların dişlerinin devamlı olarak büyümesidir ve yavru yavru döneminde 6 ayda bir yetişkinlerde yılda bir veteriner kontrolü şarttır. 

 *Tavşanlarda tuvalet eğitimi nasıl verilir? -Tavşan tuvalet eğitimi sırasında kafeste kalmalıdıfunduszeue.infot kabı alınır kafesin içinde daha önce yapmış olduğu dışkıları kabın içine koyunuz samanı idrarla ıslatarak kabın içine koyunuz uygun kaba yapıncaya kadar bu eğitimi tekrarlayınıfunduszeue.info arada tavşanınız stresteyse sık dışkılama eğfunduszeue.infoşanlarda tuvalet alışkanlığı içgüdüseldir aynı yere yapma eğilimi içfunduszeue.infoşanlarda tuvalet alışkanlığı için plastik tas kullanılıfunduszeue.infoşanın tuvalet kabının içine kokulu talaş ve kum koymayınıfunduszeue.infoşanın tuvalet kabı her gün değişfunduszeue.infoşanlarda tuvalet eğitimi 3 aylıktan sonra yapılmalıdır. 

 *Tavşanlar için olumsuz kabul ettiğiniz faktörler nelerdir?

 -Tavşanların hassas iskelet yapısı vardır tutma şekli kesinlikle önemlidir.Yüksek nem ve sıcaklık gebelik döneminde özellikle rahatsız funduszeue.infoğrudan güneş ışığı tavşanlarda ısı çarpmasına neden funduszeue.info yaşlarda yetersiz havalandırma -yetersiz ve temiz olmayan içme suyu funduszeue.infoşım durumlarında kalabalık tavşanlarda stres ve anksiyete yaratır ve panik üst seviyelere ulaşabilir. 

 *Tavşanlara diş sağlığı için ne verilmelidir? 

 -Tavşanlara yüksek lifli diyet yem verilmeli (saman ve kuru ot).6 ayda bir dişlerle ilgili olarak veteriner hekim kontrolü şarttıfunduszeue.info sağlanmalıdıfunduszeue.infoklar izolasyon,kafes,spor egsersiz,sessiz ve sakin bir ortam sağlanmalıdır. 

 *Tavşanlarda tüy bakımı ve dökülmesinin engellenmesi nasıl olmalıdır? 

 -Tavşanların haftada bir kez tüyleri taranmalıdıfunduszeue.info tarama işlemi uzun tüylü tavşanlarda daha sık yapılmalıdıfunduszeue.infoşanlarda kürk değişimi olmaktadır,mevsim geçişlerinde kış kürkü –yaz kürkü değişim zamanlarında dökülen tüy sayısında artma görülür. 

 *Tavşanlar yıkanır mı? 

 -Tavşanlar yıkanmaz.Yıkama sonrası üşüfunduszeue.info bezle silme işlemi öfunduszeue.info ayaklar hijyen açısından yıkanabilir.

 *Tavşanlarda tümör(kanser) görülür mü?Tedavisi? 

 -Evet görülüfunduszeue.infoşanlarda tümör görülme olasılığı ırk,cinsiyet,yaşa bağlı olarak değişfunduszeue.info sık görülen tavşan tümörleri uterinadenokarsinom,lymphosarcoma,çeşitli neoplastik hastalıklar,meme papillomları,meme adenokarsinoma ve skuamöz hücreli yapılar görülebilir.

Tavşanlar çok zeki ve oldukça kolay eğitilebilen sosyal hayvanlardır. Ne yazık ki, birçok insan ya yanlış bir yaklaşım sergilediği ya da eğitime yeterince zaman ayırmadığı için tavşanlarını eğitmekte başarısız oluyor. Tavşanınızla daha iyi bir ilişki kurmak ve onları doğru bir şekilde eğitmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Sizler için tavşan nasıl eğitilir, tavşan nasıl çağrılır ve tavşanlara tuvalet eğitimi nasıl verilir detaylı bir şekilde anlattık.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: &#;Tam Sevmelik: Yumuş ve Sevgi Dolu Evcil Hayvanlar&#;

Tavşanların özellikleri

Özellikler

Tavşan nasıl eğitilir anlatmadan önce tavşanların özelliklerini öğrenelim, daha sonra onları nasıl alıştıracağımıza bakalım. Tavşanlar memeli grubunda yer alan sıcak kanlı hayvanlardır. Genellikle gündüzleri uyurlar ve geceleri aktif olmayı severler. Mutlu bir şekilde yaşamaları için gürültüden uzak bir yere ihtiyaç duyarlar. İri gözlere sahip olan tavşanların arka bacakları ön bacaklarından daha uzundur. Kulakları ve bıyıkları uzun, kuyrukları ise kısadır. Tavşanların boyu 30 ila 60 santim arasında, kiloları ise 3 ila 10 kilo arasında değişmektedir.

Tavşanlar otçul hayvanlardır. En sevdikleri yiyecekler ise marul, havuç ve salatalık gibi sebzelerdir. Ayrıca günde ml suya ihtiyaç duyarlar.

Tavşan nasıl eğitilir? Tavşan nasıl alıştırılır?

Tavşan nasıl eğitilir

Tavşan eğitimi nasıl verilir sorusunu yanıtlamadan önce tavşanınızın davranışını nasıl anlayacağınızı anlatacağız. Tavşanlar çok zeki ve hızlı öğrenebilen hayvanlar olsalar da oldukça korkaklardır. Bu nedenle tavşanınızı anlamak başarılı bir eğitim sürecinin anahtarıdır.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: &#;Kozmetik Üretiminde Kobay Olarak Kullanılan Bir Tavşanı Anlatan Çarpıcı Kısa Film: Save Ralph&#;

Tavşanınızı motive eden şeyleri anlayın

Tavşanlar çok zekidir ve teşviklere hevesle yanıt verirler. Şaplak atmak veya bağırmak gibi güçlü cezalar onları korkutur ve sizinle iş birliği yapmaktan uzaklaştırır. Öte yandan, teşvikleri doğru kullandığınızda tavşanlar bunlara olumlu yanıt verirler.

  • Tavşanınızı motive etmek için yiyecekleri kullanabilirsiniz. Bu her zaman işe yarayan bir teşviktir. Ayrıca oyuncakları da tavşanınızı ödüllendirmek için kullanabilirsiniz.
  • Tavşanlar av hayvanlarıdır, bu yüzden korktuklarında genellikle kaçarlar ve saklanacak bir yer bulmaya çalışırlar. Bu davranışı sergiliyorlarsa, onları eğitmeye çalışmadan önce kendilerini daha rahat ve güvende hissetmelerini sağlamalısınız.

Tavşanınızın görme ve koku duyularını nasıl kullandığını anlayın

Tavşanlar yüzlerinin önünü iyi göremezler. Gözleri kafalarında birbirinden çok uzaktadır ve bu nedenle yanları ve uzağı daha iyi görürler.

  • Tavşanlar, yakın çevredeki herhangi bir şeyi görmenin ötesinde algılamak için koku ve bıyıklarını kullanırlar. Bu nedenle tavşanınızı eğittiğiniz sırada burun ve ağız bölgelerine doğru muamele yapmanız çok önemlidir.
  • Tavşanınıza yaklaştıkça onun kafa pozisyonunun değiştiğini fark edebilirsiniz. Bu, sizi daha iyi görme çabasıdır.
  • Tavşanlar av hayvanlarıdır ve kendilerini kurtarmak için zamanında kaçıp saklanabilmeleri için yırtıcıları uzaklardan görmeleri gerekir. Bu nedenle, tavşanınıza dokunmadan önce sizi görmesine ve koklamasına izin vermelisiniz. Sizi görmesine ve koklamasına izin vererek, sizin bir avcı olmadığınızı ve dolayısıyla onun için bir tehlike olmadığını doğrulayabilir.

Tavşanınıza karşı her zaman samimi ve nazik olun

Tavşanlar nezakete yanıt verirler ve onlara iyi davranırsanız sesinize ve varlığınıza olumlu yanıt veren mükemmel arkadaşlar olurlar. Tavşanınızı eğitmeden önce ona saygı ve sevgi duymalısınız. Böylece size güvenip rahat eder ve aranızdaki güzel bağ sayesinde eğitim süreci daha da kolay olur.

  • Tüm tavşanlar okşanmaktan hoşlanmazlar, ancak bazıları bundan o kadar zevk alır ki okşamak yemekten daha iyi bir teşvik olabilir. Tavşanınızı sevmek ve tanımak için bolca kaliteli zaman harcayın ve evinizde kendini güvende ve rahat hissetmesi için tüm temel ihtiyaçlarını karşılayın.
  • Asla tavşanınızın kulaklarını tutmayın ve ona zarar vermeyin. Tüylü arkadaşınıza karşı her zaman nazik olun. Doğruları uyguladığınız takdirde tavşanınız eğitim sırasında olumlu yanıtlar verecektir.

Tavşanlarda tuvalet eğitimi

Tavşan nasıl eğitilir

Tavşan nasıl eğitilir diye sorulduğunda en çok merak edilen şeylerden biri tuvalet eğitimi oluyor. Tavşanlar için temizlik çok önemlidir. Bu nedenle tavşanın kafesi temiz tutulmalıdır. Talaşların altına serilen karton veya gazete kağıdı günlük olarak değiştirilmelidir. Tavşanlar tuvaletlerini her zaman aynı yere yapmaya meyillidir. Tavşanınıza tuvalet eğitimi vermek için önce kafesinin içine bir kap koyun. Ardından kabın içine gazete veya tuvalet kağıdı yerleştirin. Kabın içine tavşanınızın idrarından birkaç damla bırakın. Böylece onu, tuvaletini nereye yapması gerektiği konusunda yönlendirmiş olursunuz.

Ancak kesinlikle sabırlı olun. Tavşanlar çok korkak hayvanlardır ve hemen strese girerler. Eğer onlara kızarsınız dışkılamaya başlarlar ve bütün emekleriniz boşa gider. Sabırlı olduğunuz takdirde 3 ay içinde tavşanınız tuvalet alışkanlığı kazanacaktır.

Tavşan nasıl eğitilir? Gel ve zıpla gibi komutları öğretmek

Alıştırma

Öncelikle tavşanınızı eğitmek için bolca zaman harcamanız gerektiğini unutmayın. En iyi sonuçları elde etmek için başlangıçta her gün tavşanınızı eğitmeye biraz zaman ayırın. Her gün 5 ila 10 dakika uzunluğunda iki veya üç kısa seans yapın, bu tavşanınızın öğrenmeye ilgi duymasını sağlayacaktır.

Şimdi sıra tavşanınızın en sevdiği yiyeceği bulmakta. Eğitim teşviklere dayalı olduğundan tavşanınızın en sevdiği yiyeceği bulmanız çok önemlidir. Tavşanınızın en sevdiği yiyeceğin ne olduğunu bilmiyorsanız, bunu bulmak için biraz deneme yapın. Sindirim rahatsızlığını önlemek için günde bir kez küçük miktarlarda yeni bir yiyecek sunabilir ve tavşanın tepkisini izleyebilirsiniz.

Tavşanınıza bir isim verip adıyla seslendiğinizde gelmesini sağlamak veya &#;gel&#; komutuna alıştırmak

İlk adım tavşanınız güzel bir ziyafet çekerken ona ismini söylemeye başlamak olacak. Bunun amacı, tavşanınızın adının sesini bir ödülle ilişkilendirmesine yardımcı olmaktır. Bu şekilde tavşanınıza verdiğiniz ipucunu tanımayı öğretmiş oluyorsunuz. Birkaç hafta boyunca tavşanınıza bir ödül maması verirken adını söyleyip durduktan sonra, yanınızda değilken adını seslenmeyi deneyin. Yaklaşırlarsa, ipucunu güçlendirmek için onlara bir ödül maması verin. İsimlerini öğrenmeleri için gün boyunca periyodik olarak onlara seslenmeye devam edin. Size yaklaşmazlarsa, henüz ipucunu tanımadıkları anlamına gelir ve bir süre daha birinci adımla devam etmeniz gerekir.

Tavşanınız kendi adını veya &#;gel&#; komutunu anlamaya başladıktan sonra, ödül mamalarını aşamalı olarak bırakmaya başlayabilirsiniz. Bu çok basit bir işlemdir, ancak tavşanınızın anlaması biraz zaman alabilir. Bir günde öğretebileceğiniz bir şey değildir. Bu, tavşanınızın adı ile olumlu ödül arasında bağlantı kurmasını beklerken zaman ve sabır gerektiren bir olaydır.

&#;Zıpla&#; komutu

Tavşanınızın koltuğa veya kucağınıza zıplamasını istiyorsanız, &#;zıpla&#; komutunu cesaret verici ve nazik bir ses tonu ile söylemeniz çok önemlidir. Tavşanınız istediğiniz yere zıpladığında ise ona bir ödül maması vermelisiniz. Ancak tavşanınızın zıplamasını istediğiniz yerin çok yüksek olmamasına dikkat edin. Bir süre düzenli bir şekilde denedikten sonra tavşanınız zıpla komutuna yanıt verecektir.

Tavşanınız istediğiniz komutları öğrendikten sonra ödül maması vermeyi yavaş yavaş bırakın

Tavşanınız istediğiniz bir beceriyi öğrendikten sonra daha az sıklıkla ödül maması verin. Ödül mamasını bu şekilde azaltarak yavaş yavaş bırakın. Daha sonra tavşanınızı severek veya ona oyuncaklar vererek ödüllendirebilirsiniz. Ayrıca tavşanlar bazen öğrendikleri becerileri unutabilir. Bu nedenle, eğitimini daha da güçlü kılmak için önceden öğrettiğiniz şeyleri ara sıra tekrarlayın.

Kaynak: 12

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası