hurdaya ayrılmış araçla trafiğe çıkmanın cezası / Yeni Hurda Yasası

Hurdaya Ayrılmış Araçla Trafiğe Çıkmanın Cezası

hurdaya ayrılmış araçla trafiğe çıkmanın cezası

VERGİ DOSYASI

Hurdaya çıkarılan araçların trafik tescilden silinme ve motorlu taşıtlar vergisi kapsamından çıkarılması konusunda öncelikle bakılması gereken mevzuat Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 39 uncu maddesidir.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 39 uncu maddesinde araçların hurdaya çıkarılması süreci düzenlenmiştir. Buna göre, ekonomik ömrünü doldurma, eskime, yıpranma, kaza, yanma, tahrip edilme ve benzeri nedenlerle kullanılamaz duruma gelen araçlar; sahiplerinin, kanuni temsilcilerinin, vekillerinin veya tüzel kişiliklerce yetkilendirilen kişilerin dilekçesi üzerine, muayeneye tabi tutulmadan; ilgili vergi dairesinden alınmış motorlu taşıtlar vergisi, gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezası, trafik idari para cezası ile 25/6/ tarihli ve sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 30 uncu maddesine göre verilen idari para cezaları ile geçiş ücreti borcu bulunmadığına dair ilişik kesme belgesinin veya hurdaya ayrılmasında sakınca bulunmadığına dair belgenin ibrazı ve kayıtlarında haciz, rehin, tedbir gibi kısıtlayıcı şerhler bulunmaması halinde, müracaat tarihi itibariyle herhangi bir trafik tescil şube veya bürosunda hurdaya çıkarılır.

Hurdaya çıkarılacak araçtan dolayı yukarıda sayılan hususlarla ilgili borcu bulunmadığının Gelir İdaresi Başkanlığından elektronik sistemle tespit edilebilmesi halinde, belge ibrazı zorunluluğu aranmaz.

Araca ait tescil belgesine &#;hurdaya çıkarılmıştır&#; şerhi konularak sahiplerine geri verilir, motorlu araç trafik belgesi ile tescil plakaları geri alınarak iptal edilir. “Hurdaya çıkarılmıştır” şerhi konularak sahiplerine verilen araç tescil belgeleri, araçların hurda olarak satışlarında sahiplik belgesi olarak kullanılır.

Hurdaya ayrılmış araçların tescile esas müracaat formuna ve bilgisayar kayıtlarına hurdaya çıkarıldıklarına dair gerekli kayıt düşülür ve tescil dosyaları iki yıl sonra imha edilir. Tescil plakaları ancak bu sürenin sonunda başka araçlara tahsis edilebilir.

Hurdaya ayrılan araç bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığına elektronik sistemle, bunun mümkün olmaması halinde ise en geç onbeş iş günü içinde yazılı olarak ilgili vergi dairesine bildirilir.

Hurdaya ayrılmış olan taşıtlar, onarımla yenilenseler bile tescil edilemezler. Ancak, kullanılabilir durumdaki motoru ve diğer parçaları, başka araçlarda kullanılabilir. Bunlardan gerekli görülenler kullanıldığı aracın kayıtlarına işlenir.

Bir araca ait tescil bilgilerinin, çalıntı bir araç üzerinde kullanıldığının tespiti üzerine çalınan aracın hak sahibine iade edilmesi ve tescil bilgileri kullanılan bu aracın fiziki olarak bir kısmının veya tamamının bulunamaması halinde, sahiplerinin olayı belgeleyen ilgili kolluk veya adli makamlardan alınmış belge ile müracaatı üzerine, bilgileri kullanılan bu araç durumun tespit tarihi itibariyle yukarıda yer alan süreç uygulanarak hurdaya çıkarılır.

Yukarıdaki düzenlemeler uyarınca hurdaya çıkarılan aracın trafik kaydı silinmekte ve bu silinme işlemi tarihi itibariyle MTV mükellefiyeti son bulmaktadır. Hurdaya ayrılmış aracın tekrar trafiğe tescil işlemi söz konusu olmadığı için bu araçlar için yeniden MTV yükümlülüğünün doğması söz konusu değildir.

Hasan AYKIN

funduszeue.info

KONUYLA İLGİLİ YAZILAR

Hurda Belgeli Araç Alınmaz

Hurda Belgeli Araç Alınır mı?Hurda Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar? Hurda Belgeli Araç Tekrar Trafiğe Çıkabilir mi?

Bu sorular sıklıkla sorulan sorular arasındadır ve cevabı aslında çok kısa şekilde verilebilir. İlk önce Hurda Belgeli Araç alınmaz.

Hurdaya ayrılan araçları alarak restore edenlere sıkça rastlıyoruz ama onlar trafiğe çıkartmadıkları için herhangi bir problem çıkmıyor. Tamamen orjinali gibi yenilemek son yıllarda oldukça gündemde. Siz trafikte kullanmak isterseniz sıkıntı orada başlıyor. Peki bu aracın trafiğe çıkışı, tamamen yenilendikten sonra mümkün mü?

Çekme Belgeli ile Hurda Belgeli araç arasındaki fark nedir?

Bu tip araçlar alırken çok fazla mağduriyet olduğunu söylememiz gerekiyor. Çekme belgeli araç trafiğe tekrar çıkartılabilir iken Hurda belgeli araç tekrar trafiğe çıkartılamıyor. Hurda belgeli bir aracı tamamen restore etmek, hiçbir eksiği ve kusuru kalmayacak şekilde tekrar onarmak hiçbir işe yaramayacaktır. Mevcut yönetmelikler gereği hiçbir hurda belgeli araç trafiğe çıkartılamaz. Bu sebeple bu tip bir araç almayı düşünüyor iseniz, ya da eskiden hurdaya ayırdığınız bir aracı tekrar kullanmak isterseniz şunu bilmelisiniz ki söz konusu aracı kesinlikle kullanamazsınız.

Hurda Belgeli Aracı Trafikte Kullanmanın Cezası Ne Kadar?
Hurda belgeli bir aracı trafikte kullanırken yakalanırsanız söz konusu araç ÖTA kapsamında işleme alınır. ÖTA açılımı Ömrünü tamamlamış araç anlamına gelmektedir. Mevcut yasa ve yönetmeliklerin uygun maddelerince trafiği tehlikeye atmaktan suç işlemiş olursunuz ve yasak karşılığı oranında para cezası ile karşılaşırsınız. Söz konusu araç ile kaza yapmanız çok daha ciddi sorunları ve sorumlulukları da beraberinde getirecektir. Ölümle sonuçlanan kaza yaşanmış ise size, sicilinize yansıyacak ceza ve sorumluluklar çok ağır olabilir.

Şimdi gelelim diğer konuya, Çekme Belgesi Nedir?
Çekme belgesi, araca ait kayıtlı bütün dönem borçlarının (rehin, haciz, bandrol, trafik cezası, vs) ödenmesiyle birlikte, plakanın trafiğe teslim edilmesi neticesinde alınan bir belgedir. Bu şekilde araç trafiğe çıkartılamaz. Araç istendiği süre boyunca çekme belgeli kalabilir ki bu dönemlerde araca hiçbir şekilde MTV (bandrol), trafik sigortası ödemesi gerekmez. Haciz yada rehin konulamaz. Dolayısı ile çekme belgeli bir araç aldığınızda hiçbir şekilde araçta rehin, haciz var mı diye şüpheye düşmenize gerek yoktur.

Örneğin aracını birkaç yıl kullanmayacak yada trafiğe kapalı bir alanda kullanacak kişilerin MTV ve zorunlu trafik sigortası ödememek için aracını trafikten çekebilir. Böyle bir durumda çekme belgesi almaları gerekiyor.

Çekme belgeli araçlar yeniden trafiğe tescil ettirilebilmekte ve kullanılabilmektedir.

Trafikten nasıl çekme belgesi alınır?
Aşağıdakileri hazırlayıp Trafik Tescil Şube Müdürlüklerine başvuru yapılır.

Araç özelliklerine ve sahibinin kimlik bilgilerine göre 2 adet Ek-1 formu (Araç Trafik Tescil ve Müracat İşlem Formu) doldurulur. Bu form TÜVTÜRK istasyonlarından, Şöförler Odasından veya Trafik Tescil Şube Müdürlüğü evrak gişelerinden temin edilebileceği gibi, internetten online doldurabileceğiniz siteler mevcut.

&#; Nüfus Cüzdanı
&#; Araç tescil ve motorlu araç trafik belgeleri
&#; Tescil plakaları
&#; İlgili vergi dairesinden alınmış ilişik kesme belgesinin veya hurdaya ayrılmasında sakınca bulunmadığına dair belge, (Resmi araçlar için, ilgili kurumun görevlendirme yazısı ile birlikte, sayılı Taşıt Kanununun 13’üncü maddesi gereğince düzenlenen rapor)

* Trafik tescil kuruluşuna araç sahiplerinin, kanuni temsilcilerinin, vekillerinin veya kamu kurum veya kuruluşları ile tüzel kişiliklerce yetkilendirilen kişilerin dilekçeyle müracaat etmesi gerekmektedir.
* Herhangi bir trafik tescil kuruluşunda trafikten çekme işlemi yapılabilir.
* Kayıtlarında haciz, rehin, tedbir gibi kısıtlayıcı şerhler bulunan araçlar (yakalama şerhi bulunan araçlar hariç) için takyidat şerhleri baki kalmak şartı ile trafikten çekme işlemi yapılabilir. (Uygulama Rehberi )

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası