gökçeada bağbozumu festivali / Festivaller / Yerel Etkinlikler

Gökçeada Bağbozumu Festivali

gökçeada bağbozumu festivali

Bozcaada Festivalleri, Bağ Bozumu ve Mini Gezi Rehberi

Birbirinden Renkli Bozcaada Festivalleri

Bozcaada Bağ Bozumu Festivali ( Eylül )

Bozcaada Festivalleri, Bağ Bozumu ve Mini Gezi RehberiAda, bu aralar Bozcaada Bağ Bozumu Festivali ile gündemde. ''Bozcaada bağ bozumu ne zaman?'' diye soracak olursanız,festivalin bu yıl 2 - 3 Eylül tarihleri arasında olacağı duyuruldu. Bağ bozumu festivali adadaki şarap üreticilerinin üzüm bağlarında düzenledikleri bağ bozumu ile başlayacak. Festivale gelen konuklar bu nokta, bağ işçileri ile birlikte traktörlere binerek bağlara gidecekler ve burada işçilerle birlikte hasat yapacaklar. Hasat sırasında toplanan üzümler halka dağıtılacak ve adanın tüm heybetiyle gelenleri karşılayan kale içerisinde konserler ve yarışmalar düzenlenecek.

Ağustos sonu - eylül başı gibi iyice olgunlaşan üzümler toplanarak şaraphanelere gidiyor. Adada bulunan yerel şarap üreticileri bu üzümleri işleyerek adaya özgü leziz şaraplar üretiyor. Festival havasında geçen bağ bozumu şenliklerinde belediye tarafından düzenlenen turlarla traktörler aracılığıyla üzüm bağlarına hareket ediliyor. Traktörün arkasındaki römorklarla bağlara yolculuk yapan ziyaretçiler, ada halkının çaldığı klarnet, davul gibi enstrümanlarla eğlenceli bir bağ turu yapmış oluyor. Bağ işçileriyle üzüm topladıktan sonra şarap yapımı hakkında da bilgi sahibi oluyorsunuz.

Eğlenceli yolculuk sonrasında dalından üzüm koparma fırsatı bulabileceğiniz bu güzel programda, aynı zamanda canlı müzik eşliğinde renkli ve hareketli Bozcaada sokaklarında dans etmeye de doyabilirsiniz. Festival kapsamında belediyenin organize ettiği konser ve etkinliklere de katılabileceğiniz ve iki gün süren bağ bozumu festivalinde her daim canlı müzik ve eğlence oluyor.

Bozcaaada Caz Festivali ( Ağustos)

Bozcaada Festivalleri, Bağ Bozumu ve Mini Gezi RehberiBozcaada’nın şenliklerle dolu bir diğer etkinliği ise 6 yıldır her sene Ağustos ayında düzenlenen Bozcaada Caz Festivali; bu sene 26 - 28 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek. Konserler, gastronomi keşifleri, atölyeler, paneller, doğa ve beden temalı etkinlikler ve pop-up konserlerin de olacağı festivalde yer yerinden oynayacak! Tarihi ve doğal güzellikler yanında, Bozcaada konser günleri ile müzik sesleri her sokakta yankılanacak.

Bozcaada Keşifleri ve Bozcaada Gezilecek Yerler

Bozcaada Festivalleri, Bağ Bozumu ve Mini Gezi RehberiBozcaada tarihi yerleriyanı sıra ada sokaklarında amaçsız dolaşıp, çiçek kokulu rengarenk ev ve mekanlarda bol bol fotoğraf çekmek isteyeceğiniz köşelerle dolu! Öncelikle rotanızı Bozcaada Kalesi’neçevirebilirsiniz. Adanın en güzel manzarasını sunan kalede eşsiz manzaraya doyduktan sonra yavaş yavaş Ayazma Manastırı’nadoğru gidebilirsiniz. Tarihi ’lü yıllara dayanan manastırın içinde bir adet kilise bulunuyor. Her sene temmuz ayında ibadete açılan bu kilise, Rum Ortodoks cemaatine ait. yılında da Temmuz tarihlerinde ayin yapılmış bu kilisede.

Çınar ağaçlarının gölgesinde, Ayazma Plajı’na tepeden bakan manastırda, bir adet eski su sarnıcı bulunuyor. Günümüzde Dilek Mağarası olarak da bilinen bu sarnıçta mumlar yakılarak dilek tutuluyor. Manastırda ayrıca bir mekan da var. Akşamları canlı müzik konserlerine ev sahipliği yapan mekan, özellikle gün batımında harika bir manzara sunuyor.

Bozcaada’da bir diğer keşif noktası gün batımıyla ünlü Polente Feneri ve Göztepe. Ancak ülkemizi sarsan orman yangınları nedeniyle, bu iki yer de önlem amaçlı halka kapatılmış. Ağustos ayı boyunca ziyarete kapalı olan Polente Feneri, Rüzgar Gülleri ve Göztepe için biraz beklemek gerekiyor. Gün batımı için alternatif olarak Yel Değirmenleri’nin olduğu tepeye çıkabilirsiniz.

Birbirinden Eğlenceli Bozcaada Sokakları

bozcaadaEski zamanlarda ada merkezinin ortasından geçen bir dere, adanın Rum Mahallesi ve Türk Mahallesi diye ikiye ayrılmasında rol oynamış. Günümüzde böyle bir ayrım kalmamış olsa da ada sokaklarında gezerken evlerin mimari farklarından hangi mahallede olduğunuzu hemen anlıyorsunuz. Rum Mahallesine girdiğiniz anda eski Rum evlerinin çoğunun oldukça bakımlı olduğunu görürsünüz. Mahallenin tam ortasında bir kilise ve saat kulesi bulunuyor. Türk Mahallesine geçtiğinizde de, sokakların kıvrımları ve eski ahşap Türk evleri biz buradayız diyor. Gerek Türk gerekse de Rum mahallesinde yer alan bu eski evlerin büyük bir kısmı günümüzde restore edilip otel, pansiyon gibi işletme olarak kullanılıyor. Bozcaada sokaklarındaki konaklama seçeneklerini incelemek için Bozcaada Otellerive Bozcaada Pansiyonlarılistemize bakabilirsiniz.

Bozcaada'nın Yıldızlı Gece Hayatı

Bozcaada Festivalleri, Bağ Bozumu ve Mini Gezi RehberiAdanın öyle çok hareketli bir gece hayatı yok. Ancak akşam yemeği sonrasında geceye devam edebileceğiniz sokak kafe - barları bulunuyor. Adanın dingin duruşuyla son derece uyumlu olan bu mekanlar, bazen kalabalığın etkisiyle coşkulu, dans edilen bir ortama da dönüşebiliyor. En önemlisi hepsinde müziğe ayrı bir önem veriliyor. İçecek menüsünde bilinen çeşitli alkollü ve alkolsüz içeceklerle birlikte adaya özgü şaraplar da var. Barlardan bir tanesi merkezin tam ortasında yer alan eski kahveden feribot iskelesine doğru giderken hemen sağda kalıyor. Zaten müziğin sesini takip ederseniz de hemen buluyorsunuz. Diğer bir mekan da yine feribot iskelesinden sağa dönüp deniz kenarından yürümeye devam edince karşınıza çıkıyor.

Bozcaada'nın Tertemiz Plajları ve Saklı Koyları

Bozcaada Festivalleri, Bağ Bozumu ve Mini Gezi RehberiBozcaada’da birbirinden güzel koy ve plajlar bulunuyor. Adanın en güzel yanlarından biri de rüzgarlı havalarda bile denize girebileceğiniz bir koy bulabilmeniz. Dalgasız bir koyda denize girmek için rüzgar güneyden esiyorsa (lodos) adanın doğu ve kuzeydeki koyları, kuzeyden (poyraz) esiyorsa ki genellikle öyle esiyor güneydeki koylara gitmeniz gerekiyor. Rüzgar durduğunda ise adadaki tüm koylarda deniz çarşaf gibi oluyor.

Bozcaada plajları arasında olan ve en ünlüsü Ayazma plajı, her daim kalabalık olsa da, özellikle sabah saatlerinde çok sakin oluyor. Pek çok işletmenin olduğu plajda dilediğinizce vakit geçirebilirsiniz. Sadece şezlong ve şemsiye hizmeti sunan ve bir işletme olmayan Sulubahçe’de kamp yapabilir, tamamen bakir olan ve dalış meraklılarının akın ettiği Akvaryum Koyu’nda anın tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca pek çok işletmeye ev sahipliği yapan Habbele Plajı ve kumlu yapısı ve temiz suyuyla tercih edilen Tuzburnu Plajı da size harika bir deniz keyfi yaşatacak. Ancak baştan uyaralım, adanın suları bir tık serin, fakat yaz aylarında bu serin sular size çok iyi gelecek.

Bozcaada'da denize girilen cennet koyları da şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Ayazma Plajı
  • Sulubahçe Koyu
  • Habbele Plajı
  • Beylik Koyu
  • Akvaryum Koyu - Mermer Burnu
  • Çayır Koyu
  • Tuzburnu Koyu
  • Poyraz Limanı Koyu
  • Tekirbahçe Koyu
  • Ada Merkezi
  • Bozcaada'da Gün Batımı Seyir Tepesi

    bozcaadaBozcaada gün batımı tepesi, Bozcaada gün batımı için en ideal noktalardan biridir. Bu tepeye gitmek ve bu tepede vakit geçirmek için ihtiyacınız olan şeylerin listesini sizlerle paylaşalım; 1 - Tepede oturmak için sandalye ya da üzerine oturabileceğiniz bir dokuma kilim veya örtü. 2 - Gün batımını izlerken içecek bir şeyler ki bu genelde adanın şaraplarından oluyor. 3 - Eğer tercihiniz şarap ise tirbuşona ve bardağa ihtiyacınız olacak. 4 - Şarabın yanına güzel bir peynir tabağı paketi. 5 - Bu en önemlisi; gün batımından sonrada tepede yıldızları izlemek için kalacaksanız üzerinize mutlaka kalın bir şeyler alın ve saat ilerledikçe acıkma ihtimalinizi de düşünerek yiyecek aperatif bir şeyler yanınızda getirin.

    Bozcaada'da Bağcılık ve Bozcaada Üzüm Bağları

    bozcaadaM.Ö funduszeue.info'a ait olduğu saptanan Tenedos (Bozcaada'nın tarihteki eski adı) sikkelerinin üzerinde yer alan üzüm salkımları, Homeros'un İlyada Destanı, Evliya Çelebi'nin Seyahatname'si ve ele geçirilen birçok eski yazılı kaynak, bağcılığın bu adada ne kadar eski ve köklü olduğunu anlatıyor bizlere. Bu topraklara özgü dört üzüm türü var; kırmızı olarak Kuntra ve Karalahna, beyaz olarak Çavuş ve Vasilaki. Doğanın adaya armağanı olarak nitelendirilen kuzey rüzgarları da halkın bağcılık yapmasına olanak tanıyor. Böylece adada yıllık geçmişiyle bağcılık ve şarapçılık geçmişin günümüze ulaşan bir mirası olarak kabul ediliyor. Türkiye’de başka nerede bağ bozumu yapılıyor diye merak ediyorsanız sizi Türkiye’nin Bağ Bozumu Rotalarınıderlediğimiz yazımıza doğru alabiliriz.

    Bozcaada Şarap Fabrikaları ve Şarapçılık

    bozcaadaBozcaada'da yaşayan Türklerin dinsel sebeplerle üretim yapmadığı dönemlerde şarap üretimi uzunca bir dönem sadece Rumlar tarafından yapılmış. Türklerin, şarap üretim işine yılından itibaren girdikleri görülüyor. Ada, - yılları arası 13 adet şarap fabrikasına sahipmiş ve bu dönem adada şarapçılığın zirve yaptığı dönem olarak da biliniyor. 80'li yıllardan itibaren başlayan gerileme, devlet yardımının yapıldığı yılına kadar sürüyor. Adada günümüzde 6 tane şarap üreticisi var ve bunları kuruluş yıllarına göre sıralarsak: Yunatçılar , Ataol , Talay , Corvus , Gülerada , Amadeus

    Bozcaada'da Ne Yenir, Ne İçilir?

    bozcaadaBozcaada nerede ne yenir? sorusunun cevabı için tek bir şey söylemek oldukça zor. Adada çeşitli tarzlarda her kesime hitap edecek restoranlar bulunuyor. Ancak ağırlık bir balıkçı kasabası olmasının da etkisiyle meyhanelerden yana. Balıkçı restoranlarının yanı sıra çay bahçeleri, kafeler, kahve dükkanları, ev yemekleri yapan restoranlar, aperatif yiyecekler bulunan büfeler, damla sakızlı kurabiyeleri ile ünlü pastaneler hizmet vermektedir. Hemen hatırlatalım adaya gitmeden önce özellikle balıkçı meyhaneleri için rezervasyon yaptırın. Çünkü özellikle yüksek sezonda gidiyorsanız, gittiğinizde tüm restoranlar rezervasyonunuzun olup olmadığınızı soruyor ve eğer rezervasyonunuz yoksa sizi ağırlayamıyor. Bozcaada kafelerinde ve merkezdeki meyhane tarzındaki restoranlarında dünya mutfağının yanı sıra yerel Ege mutfağı daha çok rağbet görmektedir. Ege otları ile hazırlanan yemekler, mezeler oldukça lezzetli. Meyhanelere alternatif olarak diğer sokak arası kafelerde pizza ve makarna çeşitleri, hamburger, mantı, gözleme, çiğ börek gibi farklı yiyecekler hazırlanıp servis ediliyor. Adadaki çay bahçelerinde kahve ve çaya alternatif ev yapımı limonata ve demleme adaçayı servis edilmektedir. Bozcaada’da kahve içmek için şöyle güzel bir Bozcaada Kafeleriöneri yazımız olacak, gitmeden önce mutlaka okuyun deriz.

    Bozcaada'ya Nasıl Gidilir?

    bozcaada ulaşımAdaya otobüslerle ulaşım sadece Geyikli'deyer alan iskeleye kadar oluyor. Otobüs firmaları adaya gidecek olan misafirlerini iskelede indiriyor. İskelede inen yolcular gişeden biletlerini alarak adaya giden arabalı feribota binebiliyorlar. Özel araçla gelen gezginler de yine aynı yolu kullanarak Geyikli'de yer alan Gestas Deniz Ulaşım'ın iskeledeki gişesinden gidiş - dönüş biletlerini alıp adaya geçebiliyorlar. Adadan ana karaya dönüş içinse internetten ya da telefonla rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Böylece herhangi bir karışıklık olmadan rezervasyon yaptırdığınız saatteki feribota binerek hızlı ve kolay şekilde Geyikli'ye ulaşılıyor.

    Hem adanın lezzetli çavuş üzümlerinden tatmak ve dalından üzüm toplamak, hem de ada sokaklarında doya doya dolaşmak, canlı müzik eşliğinde eğlenmek ve plajlarda serin serin yüzmek için Bozcaada sizleri bekliyor. Şu an Bozcaada’yı keşfetmenin tam zamanı, hadi yola çıkmak için acele edin!

    Lütfen Giriş-Çıkış tarihlerini seçiniz.

    İçindekiler

    Türkiye&#; nin bağ bozumu festivalleri, birbirinden eğlenceli rotalar sunuyor ve bu rotalarda oldukça keyifli bir sinerji meydana geliyor. Geçmişi tarih öncesi zamanlara kadar uzanan bağ bozumu, temellerini Yunan mitolojisinden alıyor ve bu özel hasat zamanları coşkulu bir şekilde kutlanıyor.

    Bolluk ve bereketi simgeleyen, toprağa duyulan minneti ifade eden bu festivallere katılan gezginler ise unutulmayacak anlara tanıklık ediyorlar ve şehir hayatı içerisinde yaşayamayacakları türden bir deneyim yaşıyorlar. 

    Ayrıca bağların olduğu memleketlerde bağ bozumu demek, sonbahar geliyor demek. Tarihi oldukça eskiye dayanan bu geleneğin parçası olmak istersen sana harika sonbahar rotaları tavsiye edeceğiz ve seni Türkiye&#;deki bağ bozumu güzergahlarına doğru götüreceğiz.

    Bağ Bozumunun Mitolojideki Yeri: Dionysos&#;un Bereketi

    dionysos-ve-bag-bozumu

    Dionysos, Yunan mitolojisinde yer alan 12 Olimpos tanrısından biri. Zeus ve Semele’nin oğlu olan Dionysos rivayete göre Titanlar tarafından kaçırılır ve küçük parçalara bölünür, ancak Dionysos&#;un büyükannesi Rhea bu parçaları birleştirerek Dionysos’u kurtarır.

    Bu sebeple Dionysos&#;un iki kere doğduğuna inanılır ve ismi de buradan gelir. Dionysos “iki kere doğan” anlamına gelir. Sembolü asma ağacı olan Dionysos, aynı zamanda bağ bozumu tanrısı olarak kabul edilir. Yani bağ bozumu festivallerinin temeli Dionysos adına yapılan şenliklere dayanır. 

    Bağ bozumu festivallerinde o yılın hasatı toplanır, eğlenceler düzenlenir ve mutluluk sarmalı oluşturulur. Bir bağ bozumu zamanında havada bolca endorfin bulunur. 

    Bağ Bozumunda Ne Yapılır: Üzümlerin En Olgun Zamanı 

    bag-bozumunda-ne-yapilir

    Köklü bir geçmişe ve toprağa dair coşkulu bir anlama sahip bağ bozumu sadece üzüm toplamak anlamına gelmiyor. Bağ bozumu her kültürde farklı karşılama ve kutlama geleneklerine sahip. Ortak nokta ise umut ve bereket.

    Bozuma hazır hale gelen üzümler için bağ bıçağı ya da bağ makası kullanılır ve kesilen üzüm salkımları küfelere doldurulur. Ardından üzümler salkımlarından ayıklanır ve potasyum nitratlı bir çözelti içine daldırılarak güneşte bekletilir. Sonrasında üretimin çeşitliliğine göre hazırlanırlar.

    Bağ bozumları için günümüzde birçok festival düzenleniyor ve bağcılık kültürü gelişiyor. Bağ bozumunun tarihçesini ve bu dönemlerde neler yapıldığını anlattığımıza göre bir de bağ bozumu turu yapalım, nerede ne var bir bakalım. 

    1. Kapadokya Ürgüp Bağ Bozumu Festivali: Hititlere Kadar Uzanan Gelenek

    kapadokya-urgup-bag-bozumu-festivali

    Bağ bozumu turundaki ilk durak, doğal güzelliğiyle büyüleyen Kapadokya. Bölgedeki bağcılığın çok eski tarihlere uzandığı ve Hititlerle birlikte başladığı biliniyor. Kapadokya’da üzüm yetiştiriciliği Frig, Pers ve Helenistik dönemde de devam etmiş. Ürgüp&#;ün topraklarında yetişen özel Dimrit üzümünün ismini, mitolojideki toprak tanrısı Demeter&#;den aldığı bile söyleniyor. 

    Kapadokya&#;da yetişen üzüm tanelerinin özel olmasının sebebi ise bölgenin az yağış alması ve toprakların verimli olması. Bu topraklarda yetişen ürünlerin aroması kendine has. Öyle ki burada yetişen üzümlerin Osmanlı döneminde saray mutfağında da kullanıldığı biliniyor. 

    Kapadokya Ürgüp Bağ Bozumu Festivali Ne Zaman Yapılıyor?

    Kapadokya Ürgüp Bağ Bozumu Festivali, üzümlerin olgunlaştığı eylül ayının ikinci haftası kutlanıyor. Kapadokya Ürgüp Bağbozumu Festivali, Ürgüp Belediyesi tarafından organize ediliyor ve bu festivale turizm kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, kaymakamlık ve çiftçiler destek veriyor.

    Kapadokya’nın eşsiz Peribacalarına yakından bakmanın ve bu kültürel etkinliğe katılmanın en kolay yolu ise Pegasus’un avantajlı uçak biletlerinden yararlanarak Kayseri’ye uçmak. Kendini ayarla, festivali kaçırma.

    2. Bozcaada Bağ Bozumu Festivali: Ege Havası Bir Başka

    bozcaada-bag-bozumu-festivali

    Türkiye’nin bağ bozumu festivalleri denilince akla ilk gelenlerden biri de Bozcaada Bağ Bozumu Festivali kuşkusuz. Göz alıcı manzaralara ve benzersiz bir dokuya sahip olan Bozcaada’da, bağ bozumu dönemlerinde farklı bir atmosfer mevcut. 

    Arnavut kaldırımlar, dar sokaklar, tertemiz bir deniz ve püfür püfür esen bir ada havası Bozcaada&#;da seni bekliyor. Adada yüzyıllardır süren bu geleneğin bir parçası olmak ve Ege&#;nin en leziz üzümlerinden yapılan ürünlerin tadına bakmak inanılmaz bir deneyim, bizden söylemesi. 

    Bozcaada Bağ Bozumu Festivali Ne Zaman Yapılıyor? 

    bozcaada-bag-bozumu-festivali-ne-zaman

    Bozcaada’nın kendisi kadar ünlü olan bağ bozumu festivali, eylülün ilk haftasının ardından kutlanıyor. Şenlik boyunca eski gelenekleri hatırlamak için etkinlikler düzenleniyor, yarışmalar yapılıyor. Bağcılar, işçiler, ziyaretçiler hep birlikte bağlara gidiyor, üzümler küfelere konuyor ve bu küfeler ada meydanına taşınıyor. 

    Bozcaada’ya gitmek her zaman çok keyifli, ama bağ bozumu döneminde ayrıca gitmeni öneririz. Emin ol, unutamayacağın türden bir deneyim olacak. 

    3. Denizli Çal Bağ Bozumu Şenlikleri: Bayram Tadında

    denizli-cal-bag-bozumu-festivali

    Denizli&#;nin Çal ilçesinde yapılan bağ bozumu festivali uzun yıllardır devam ediyor. Üzüm üreticilerinin sezonun yorgunluğunu ve stresini attığı festivalde, katılımcılar da keyifli bir sosyo-kültürel etkinliğin parçası haline geliyor. 

    Türkiye&#;nin bağ bozumu festivalleri açısından ayrı bir öneme sahip olan Denizli Çal Bozumu Şenlikleri, Denizli halkına bayram tadında birkaç gün yaşatmayı amaç edinmiş bir etkinlik.

    Denizli Çal Bağ Bozumu Şenlikleri Ne Zaman Yapılıyor?

    denizli-cal-bag-bozumu-festivali-ne-zaman-yapiliyor

    Denizli Çal Bağ Bozumu Şenlikleri, her yıl eylül ayının ilk ya da ikinci haftasında düzenleniyor. Sanayi, ticaret ve turizmi ile oldukça gelişmiş şehirlerimizden biri olan Denizli’ye ulaşmak için Pegasus’un avantajlı uçuşlarından yararlanabilirsin.

    4. Elazığ Bağ Bozumu Festivali: Öküzgözü’nün Vatanı 

    elazig-baz-bozumu-festivali

    Su kaynakları ve verimli ovaları ile Anadolu&#;nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Elazığ, Öküzgözü adı verilen üzüm çeşidinin anavatanı konumunda. Trakya ve Ege bölgelerinde de yetişen Öküzgözü bu bölgedeki yerel bitkilerden sadece biri. Bölgedeki verimli topraklar düşünülünce Türkiye’nin en iri taneli Öküzgözü’nün Elazığ’da yetişmesine şaşırmamak gerekiyor. 

    Elazığ&#;daki bağ bozumu döneminde dağların eteklerine sinen üzüm kokusu, doğanın yüceliğini gösteriyor. Ayrıca belirtmekte fayda var: Elazığ&#;ın Aydıncık Köyü&#;nde Türkiye&#;nin en özel üzüm bağlarından biri yer alıyor. Aklında olsun.

    Elazığ Bağ Bozumu Festivali Ne Zaman Yapılıyor?

    elazig-baz-bozumu-festivali-ne-zaman

    Elazığ bağ bozumu festivali eylül ayının sonlarına doğru gerçekleşiyor. Festivale geldiğinde Buzluk Mağaralarını ziyaret edebilirsin, ellerinle üzüm toplayabilirsin ve hoşça vakit geçirdiğin bir deneyim yaşayabilirsin.

    5. İzmir Gökçealan Üzüm Festivali: Yerel Bir Kutlama

    izmir-gokcealan-bag-bozumu-festivali

    İzmir’in Efes Antik Kenti ile ünlü ilçesi Selçuk’a bağlı Gökçealan’da yapılan üzüm festivalinin amacı, bölgeye özgü Osmanca üzümünü tanıtmak. Kültürel olduğu kadar tarım anlamında da önemli bir nokta olan Selçuk, yerel bir festival yaşamak isteyenler için ideal.

    Gökçealan Üzüm Festivali Ne Zaman Yapılıyor?

    izmir-gokcealan-bag-bozumu-festivali-ne-zaman

    Eylül ayının ikinci haftası düzenlenen festival, Selçuk Belediyesi öncülüğünde yapılıyor ve bölgenin tarımsal değerleri ön plana çıkarılıyor. Ülkemizin hemen her noktasından İzmir’e uçuş sağlayan Pegasus ile bölgeye hızlı ve konforlu bir şekilde ulaşabilir, keyifli anlara tanıklık edebilirsin.

    Bağ bozumu turunun burada sonuna geliyoruz, ama sen okumaya devam etmek istersen Eylülde Gezilecek Yerler yazımıza da göz atabilir ve farklı maceralara doğru yola çıkabilirsin.

    Bozcaada Bağbozumu Festivali için Sabah saat ’da Siz değerli misafirlerimiz ile Ayvalık’tan hareket ederek Edremit – Küçükkuyu – Ayvacık yol güzergahı üzerinden yaklaşık 3 saat sürecek karayolu yolculuğumuzdan sonra Geyikli İskelesine geliyoruz. Kahvaltı molamızı yolculuğumuzun seyrine göre ya Geyikli İskelesinde ya da Bozcaada’da veriyoruz.

    Otobüsümüzü Geyikli İskelesi’ne bırakarak yaya olarak yaklaşık 30 dk’ka sürecek deniz yolculuğumuz için feribota biniyoruz. Bozcaada’ya geçtiğimizde mübadele zamanından kalan izleri takip ediyor ve meltem esintisi eşliğinde rehberimiz ile beraber Bozcaada tarihini öğrenmek için yürüyüşümüze başlıyoruz.

    Yürüyüşümüz sırasında sokakların dik kestiği,  bakımlı evlerin olduğu eski Rum Mahallesi (Cumhuriyet Caddesi) ve kıvrımlı sokakları, ahşap evlerin olduğu eski Türk Mahallesinde (Alaybey Mahallesi) yer alan tarihi mekânları da görüyoruz. Bozcaada Kalesi hakkında yine rehberimizden tarihi bilgileri alıyoruz. Dileyen misafirlerimiz ( ekstra) kalenin içini de gezebilirler. Bozcaada’nın meşhur Damla Sakızlı kurabiye ’sinin satıldığı adanın meşhur Çiçek Pastanesi’ne de uğruyor burada tadımlarımızı yapıyor ve alışveriş imkanı bulabiliyoruz. Bu gezimiz sonrasında Bozcaada Belediye tarafından düzenlenen Bozcaada Bağbozumu Festivali Etkinliklerine katılıyoruz.

    Kaçıranların çok üzüleceği Bozcaada bağbozumu festivali, her sene renkli görüntülere ev sahipliği yapıyor. Farklı bir havada geçen ve panayır alanına dönüşen etkinlik, her sene Eylül ayından tekrar ediyor. Etkinlikler arasında çeşitli konserler, tadım aktiviteleri, yarışmaların haricinde satış tezgahları adanın nostaljik sokaklarına kuruluyor. Üzüm güzelinin de seçildiği Bozcaada bağbozumu günleri, eğlenceli olduğu kadar da kalabalık bir katılımcıyla gerçekleşiyor.

    Bütün bir yılın yorgunluğunu üzerinden atmak isteyen ve yeni bir döneme merhaba diyenleri ağırlayan festival her sene yerli ve yabancı misafirlerini ağırlıyor. İşçilerin ve misafirlerin birlikte traktörlere binerek bağlara gittiği etkinlik kapsamında, hasat zamanı elbirliğiyle keyifli ve eğlenceli bir şekilde tamamlanıyor.

    Bağbozumu etkinliği ile başlayan festival boyunca, adanın kalesinde konserler düzenleniyor. Yerel halk ev yapımı şaraplarını, reçelden tasarım takılara kadar birçok ürünü satıyor. Rengarenk pencereli evleri ve Arnavut kaldırımlı dar sokakları ile tüm ada şenleniyor, eğlenceli ve keyif dolu bir festival ziyaretçilerini bekliyor. Aynı zamanda festivalde iki farklı yarışma da düzenleniyor. Adanın genç kızlarının katıldığı Üzüm Güzeli yarışması ve bağcılar arasında yapılan Çavuş Üzümü yarışması düzenlenerek adanın Üzüm Güzeli ile mahsuller arasından en iyi Çavuş Üzümü seçiliyor.

    Bu eğlenceli, güzel günün ardından akşam feribotu ile tekrar Geyikli İskelesine geçiyor bizi burada bekleyen otobüsümüze binerek Ayvalık dönüş yolculuğu için hareket ediyoruz.

    GEZMEK GEZDİRMESİNİ BİLENLERLE GÜZELDİR…

    NOT: Rehberimiz uygun gördüğünde programda değişiklik yapılabilir.

    Bozcaada Özel Günler

    Tatilini adanın özel günlerine denk getirmek isteyenler aşağıdaki tarihleri kaçırmamalı ve otel rezervasyonlarını mutlaka önceden yapmalılar.

    Adidas Bozcaada Yarı Maratonu ve 10K Koşusu 4 Haziran

    Uzun yıllardır düzenlenen koşu maratonu adanın geleneksel etkinliklerinden biri oldu. Her sene mayıs ayında düzenlenen koşuda ada, sporseverlerle dolup taşıyor. Bu dönem için otel rezervasyonlarını çok önceden yapmanızda fayda var. Koşu ile ilgili bilgiler için: funduszeue.info

    Yerel Tatlar Festivali Haziran

    İlki yılında düzenlenen festival, Bozcaada'nın geleneksel günlerinden biri artık. Adalı kadınlar evde yaptıkları yerel yemekleri, ada restoranları özel tariflerini bugüne özel ada meydanına kurulan sıra sıra tezgahlarda sunuyorlar. Giriş ücretini verdikten sonra tepsinizi ve fişlerinizi alarak yemeklerinizi seçmeye başlıyorsunuz. Akşamları da meydanda konserler düzenleniyor.

    Bozcaada Salhane Şarap Tadım Günleri Temmuz 

    Adalı 6 şarap üreticisinin standlarının yer alacağı etkinlikte; hem şarapların üretim süreçleri hakkında detaylı bilgiler alacak hem de tadım yapabileceksiniz. Salhane Bar'da düzenlenecek etkinlik için girişte kupon almanız gerekiyor. Dört gün boyunca, saat arasında, kaleye ve denize karşı adanın güzel şaraplarından tatmak için ne güzel bir fırsat

    Bozcaada Hayal Kahvesi Manastır Konserleri

    Adanın en büyülü ortamlarından, Ayazma Manastırının bahçesinde, çınar ağaçlarının altında, bundan daha iyi bir konser ortamı olamaz. yılında başlayan konserler tüm temmuz ve ağustos ayları boyunca haftada bir olmak üzere devam ediyor. Bület Ortaçgil, Cengiz Kurtoğlu, Can Gox bu seneki ünlülerden bazıları. İletişim: 38 80

    Bozcaada Ayazma Panayırı 26 Temmuz

    26 Temmuz, adalı Rumların her yıl kutsal Aya Paraskevi günlerini kutladıkları tarih. Ayazma’da, Aya Paraskevi adına yapılmış küçük bir manastırda bir araya gelinen bu güne halk arasında Ayazma Panayırı deniyor. Küçük manastırın bahçesindeki yaşlı çınar ağaçlarının altına kurulan tahta masalarda yemekler yeniyor, Yunanistan'dan gelen müzik grupları eşliğinde sirtaki yapılıyor. Bu geleneksel panayıra her yıl yurtdışından gelen çok sayıda Rum katılıyor. Uzun yıllardır Rumlarla iç içe yaşayan adalı Türkler de onları bu özel günlerinde yalnız bırakmıyor ve aynı coşkuyla kutlamalara katılıyorlar. Birbirlerine çok yakın bu iki kültürün kaynaşmasına tanık olmak ve bu keyifli ortamın havasını solumak için orada olmalısınız.

    Bozcaada Ozanın Günü ve Homeros Okuması Ağustos

    yılından beri düzenlenen etkinlik, gazeteci Haluk Şahin’in kişisel çabalarıyla başlamış ve adanın geleneksel günlerinden biri haline gelmiş. Her yıl farklı bir ozanın davet edildiği etkinlik iki gün sürüyor. Etkinlik boyunca hem davet edilen ozanın şiirlerini kendi sesinden dinleme fırsatı yakalıyor hem de Homeros’un konusu Troya’da geçen büyük destanı İlyada’nın dünya dillerinde okunmasına tanık oluyorsunuz. Şimdiye kadar 9 ayrı dilde okuma yapılmış.İlyada okumaları adanın karşısında bulunan Troya’nın üzerinden doğan sabah güneşiyle başlıyor. Günün erken saatlerinin dinginliğiyle uyum içinde sessizce bir araya gelen topluluk, destanın geçen sene kaldığı yerden okunmasını dinliyor.

    Bozcaada Bağ Bozumu Turları 8 Ağustos'tan itibaren

    yılında 8 Ağustos'ta başlayan, her gün - arasında iki saatte bir düzenlenen bağbozumu turları 2 saat sürüyor. Hediye olarak verilen hasır sepetinizi kolunuza taktıktan sonra, adalı ressam Cemil Onay'ın boyadığı römorklara binerek, klarnet ve darbuka eşliğinde bağlara gidiyorsunuz. Her turda başka bir bağcının bağına gidiliyor. Bağdaki üzüm türleri ve nasıl toplanacağı ile ilgili bilgi aldıktan sonra sepetlerinizi üzüm ile dolduruyorsunuz. Kişi başı fiyatı TL. İletişim: Ahmet Balcı 39 31

    Bozcaada Caz Festivali Ağustos

    'de ilk defa düzenlenen festival adanın en özel noktalarından biri olan Aya Paraskevi manastırının bahçesinde yapılıyor. Tarihi çınar ağaçlarının altına kurulan sahnede 3 gün boyunca Türkiye'nin iyi müzisyenleri sahne alıyor. Bu seneki program için ziyaret edin :funduszeue.info

    Festivalde bu yıl, “Istanbul Sessions” projesiyle saksafon sanatçısı İlhan Erşahin; “Cereyanlı” projesiyle Alp Ersönmez; Elif Çağlar, Çağrı Sertel, Alp Ersönmez ve Volkan Öktem’in olduğu Sonic Boom; ‘multiverse’ projesi ile Çağrı Sertel ve ona eşlik eden Korhan Futacı; çello, davul ve sözler eşliğiyle eşsiz parçalar ortaya çıkaran ikili Maya Belsitzman&Matan Ephrat özlediğimiz festival ruhunu geri getiriyor. Çeşitli alanlardan esinlenerek yarattıkları müzikleriyle tür sınırlarını aşan dörtlü Fazer ve doğaçlama caz müzik yapan Sketchbook Quartet de bu sene konuk ettiğimiz yükselen yetenekler arasında. Festival özel projesi Bozcaada Ensemble, Kalben&Ceylan Ertem&Seçil Akmirza ile ilk kez deneyimleyeceğimiz bir performans sunuyor. Festivalin son gününde ise Büyük Ev Ablukada Akustik ile hep bir ağızdan şarkılar söylüyoruz. Farklı jenerasyonlardan birçok müzisyenle buluşacağımız, disiplinlerarası Keşif programıyla gastronomiden beden odaklı atölyelere birçok farklı alanda birlikte zaman geçireceğimiz için heyecanlıyız!

    Bağbozumu Festivali Eylül

    2 gün süren festival, adalı şarap üreticilerinin kendi bağlarında düzenledikleri sembolik bağbozumuyla başlıyor. Bunun için bağ işçileriyle birlikte traktörlere binilip bağlara gidiliyor. Toplanan üzümler, eski günlerde olduğu gibi eşek sırtında, at arabasıyla, traktör ve pırpırla, canlı müzik eşliğinde tören alanına taşınıyor. Festival boyunca kale içinde konserler ve iki yarışma düzenleniyor. Yarışmalarda adanın genç kızları arasından bir üzüm güzeli ve adanın en iyi Çavuş üzümü seçiliyor.

    Run the Island 9- 10 Eylül

    'da ilk defa düzenlenen koşu maratonu, sıradışı bir festival olma özelliğini taşıyor. Sadece asfaltta değil, bağ yollarında da koşarak adanın güzelliğini yaşayacak sporcular. Koşu dışında çok çeşitli spor aktiviteleri ve konserler de olacak.Tüm bilgiler için: funduszeue.info


    PROGRAMI

    1. gün- Açılış Konseri / Ayazma Sahili

    2. Gün
      YOGA / Ayazma Sahili
    mt Yüzme Yarışı / Ayazma Sahili
    Zumba
    Functional Traning
    Latin Dans
    Spinning
    10K ve 21K Yarışı
    Zumba
    Latin Dans
    Ödül Töreni
    Private Dinner
    Konser / Canlı Performans + After Party

    Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED)
    Ekim

    İlki 'de düzenlenen BIFED, Türkiye ve Bozcaada’ya dünyanın en nitelikli çevre filmlerini getirmek ve hem sanatın hem ekolojinin birlikte varolduğu yeni bir alan yaratmak amacıyla yapılıyor. Kendini şöyle anlatıyor Bifed: 
    Bazı şeyleri altı yıl geçmesine karşın hala yapamıyoruz. Neleri yapmıyoruz mesela: BIFED hala başvuru ücreti almıyor. BIFED hala tamamen yerel kaynaklarla ve dayanışmayla sürüyor. Modayı takip etmiyor, göçmen kuşlar gibi o festivalden bu festivale birlikte uçan yılın popüler filmleri BIFED için ilginç değil: Kendi sorunlarını anlatan, üçüncü dünyayı egzotik bir malzeme gibi sömürmeyen içten belgesellerin doğal olarak programı oluşturduğu yapı da değişmedi. Bizler, BIFED ekibi olarak elimizden geldiğince konuklarımızla küçük adamızın her şeyini paylaşmaya çalışıyoruz.

    Tüm dünyayı saran delilik yaşadığımız bu güzel mavi gezegeni yok etmeyecekse bunda yaptığınız -her şeye rağmen büyük bir cesaretler, büyük bir direnişin çok kıymetli parçaları olarak yaptığınız- belgeselllerin önemi büyük. Lütfen geliniz bunları dolu salonlarımızda birlikte izleyelim ve dünyanın halleri üzerine endişelenin yalnızca biz olmadığımızı hissedelim, birlikte. dayanışarak.

    funduszeue.info

    Dört Mevsim Bozcaada

    Bozcaada genelde yaz tatili için tercih edilmesine rağmen deniz mevsimi dışında da ziyaret edilebilecek sıradışı bir yer. Şarap ve yemek kültürü, doğası ve iklimi onu her mevsim çekici kılıyor. Günübirlik geziler adayı tam anlamıyla keşfetmek için yeterli değil. Bu, görülecek yerlerin çok fazla olmasından dolayı değil ama adanın ritmini yakalamak ve hissetmek için ne kadar uzun kalsanız o kadar iyi oluyor.

    İLKBAHAR: Adanın doğal olarak en yeşil göründüğü mevsim ilkbahar. Çiçekler hem kırları hem de bağları renklendiriyor. Havaların ısınmasıyla birlikte ada halkının kendini dışarıya attığı, mangal ve piknik keyfine başladığı görülüyor. Otel ve restoranların çoğu 23 Nisan tatili için açılış hazırlıklarına başlıyor. Binalar, masa ve sandalyeler boyanıyor, bahçelere yeni çiçekler ekiliyor. Bu tarihe yetişemeyen işletmeler ise 1 Mayıs’ta mutlaka açılmış oluyorlar.

    YAZ : Adada Mayıs sonundan Ekim ortasına kadar rahatlıkla denize girilebiliyor. Ama deniz tatili yapmak isteyenler özellikle temmuz ve ağustos aylarını tercih ediyor. Yaz ayları adanın bol rüzgarlı ve nemsiz havası sayesinde bunaltıcı geçmiyor. Okulların kapanış-açılış tarihleri arası ve bayram tatilleri adanın en yoğun olduğu dolayısıyla konaklama fiyatlarının en yüksek olduğu dönemler.

    SONBAHAR: Adanın en huzurlu mevsimi sonbahar. Yazın bile soğuk olan deniz sonbaharda ısınmış oluyor. Koylar, oteller, restoranlar size kalıyor. Arka planda bağbozumu devam ediyor. Kasa kasa toplanan üzümler traktörlerle fabrikalara taşınıyor. Sonbahar uzun yürüyüşler, bisiklet gezileri, bağlarda kalan üzümleri, olgunlaşmış böğürtlen ve incirleri yemek için de ideal zaman. Mekanların çoğu 29 Ekim'e kadar açık oluyorlar.

    KIŞ: Adada kış genel olarak güneşli geçiyor. Yağmur yağsa bile bulutlar hemen dağılıyor ve ardından güneş açıyor. Dolayısıyla kışın bile kasvetli bir hava olmuyor. Kışın poyraz sebebiyle hava sıcaklığı daha soğuk hissediliyor. Kar ise nadir olarak yağıyor. Aralık-mart arası adada sosyal hayatın en sönük olduğu dönem. Merkezde ısıtmalı oteller, az sayıda restoran ve çay bahçesi açık oluyor. Merkez dışındaki tesisler genelde kapalı oluyor.

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası