rezervuar su seviyesi nasıl ayarlanır / Klozet Su Ayarı & Rezervuar Su Seviyesi Ayarı Nasıl Yapılır? | Su

Rezervuar Su Seviyesi Nasıl Ayarlanır

rezervuar su seviyesi nasıl ayarlanır

Rezervuar nedir, nasıl takılır? Rezervuar neden su ka&#;ırır, neden su almaz?

Haberin Devamı

Rezervuar en basit haliyle klozetin temizlenmesi ve atıkları klozetten kanalizasyon borularına yönlendirmek için kullanılan bir su tahliye sistemidir. Tüm tuvaletlerde şu veya bu şekilde bir rezervuar bulunur; gömme, asılı veya tuvaletin üstünde. Peki ama rezervuar nedir, nasıl takılır? Rezervuar neden su kaçırır, neden su almaz? Bu yazıda rezervuar türlerine daha yakından bakacağız.

Rezervuar Nedir?

 Rezervuar, suyun kaldırma kuvveti ile tamamen mekanik olarak çalışan bir tesisat sistemidir. Tanktaki su yükseldiğinde şamandıranın ucundaki şamandıra suyun kaldırma kuvveti ile birlikte yükselir ve tanka su akışını durdurur. Aksi takdirde su seviyesi düştüğünde şamandıra batacak ve bu hareket suyun kabın içine çekilmesine neden olacaktır.

 Rezervuara basılarak veya üzerine bir zincir çekilerek etkinleştirildiğinde, bir valf açılır ve suyun tuvalete akmasını sağlar. Bundan sonra, tanktaki su azaldığında, şamandıra indirilir ve tanka su beslemesi geri yüklenir. Böylece bir döngü içinde devam eder.

Haberin Devamı

Rezervuar Nasıl Takılır?

 Ev tuvaletiniz sızdırıyorsa, değiştirmek düşündüğünüzden çok daha kolaydır. Bu iş için rezervuar dolum/boşaltma grubu, şamandıra ve anahtar detaylarına ihtiyacımız var. Öncelikle klozet rezervuar kapağını açalım. Rezervuar kapağını açmak için başlığını alt bağlantıdan çıkarın.

 Rezervuar musluğunu kapatıyoruz. Depoyu sökmek için altındaki somunları sökün. Eski doldurma boşaltma ünitesini rezervuarın alt kısmından söküyoruz. Ardından videodaki gibi yeni parçalar topluyoruz. Su hortumunu bir anahtar ile doldurma grubuna bağlıyoruz. Neredeyse bitti. Önce tankı takıyoruz sonra somunları takıyoruz.

Rezervuarların Su Almama ve Su Sızdırma Arızaları

 Rezervuar tipi ne olursa olsun hepsinin çalışma prensibi aynıdır. Dahili rezervuar takımı; Doldurma grubu ve boşaltma grubu olmak üzere iki bölümden oluşur. Rezervuar su kaçırmalarında, grup görevlerini tamamlarken normalde suyun depoya aktığı musluk depo dolduğunda bile kapanmaz. Musluk kapalı olmadığı için bu, tank içindeki gider grubundan klozete sürekli bir su akışına neden olur.

Haberin Devamı

 Musluğun suyu kesebilmesi için musluğa bir şamandıra (şamandıra) bağlanır. Şamandıra hava ile doldurulur. Tankta su yoksa şamandıra tankın dibine düşer ve fıskiyeyi doldurmak için açar. Böylece su hazneyi doldurmaya başlar. Su hazneyi doldurduğunda, hava dolu şamandıra suyun kaldırma kuvveti ile yüzeye çıkmaya başlar. Yüzücü belli bir yüksekliğe ulaştıktan sonra musluğu kapatarak suyun akmasını engeller. Rezervuar su almıyorsa bu yüzücü üst noktada sıkıştı demektir.

Klozet Şamandırası Suyu Kesmiyor

Klozet sifonları dört çeşit olmaktadır. Bunlardan en sık kullanılan iki tanesi gömme rezervuar ve klozet arkası sifondur. Diğer iki sifon olan klozet arkası asma sifon ve asma sifonlar ise git gide popülerliğini kaybetmeye başlamıştır.

klozet şamandıra ayarı
klozet şamandırası su kaçırıyor

Sifon Tamiri

Sifon tamiri yapabilmek için sifonun çalışma mantığını bilmek gerekir. Yukarıda saydığımız sifon çeşitlerinin hepsinde çalışma mantığı aynıdır. Sifonlarda sifon iç takımı olarak iki gruba ayrılır. Bunlar doldurma grubu ve boşaltma grubudur.

Doldurma grubu ve boşaltma grubunda bir sorun meydana geldiğinde sifonda aksaklıklar oluşur. Dikkatli bir gözlem yapılırsa meydana gelen sorunun hangi grupta olduğu tespit edilebilir.

Gömme rezervuar suyu kesmiyorsa doldurma grubuna ait bir sorun olduğu anlamına gelir. Bu durum rezervuar iç takımı su kaçırıyor şekilde düşünülür ve boşaltma sorunu olarak sanılabilir. Ancak doldurma grubundaki musluk suyu kesmediği için klozet içine su akıtıyor veya sifon su akıtıyor şeklinde şikayetlere sebep olur.

Klozet Şamandırası Suyu Kesmiyor

Klozet şamandırası suyu kesmiyorsa, doldurma grubu sorunlarından biridir ve doldurma grubundaki parçalarda sorun olup olmadığı araştırılmalıdır. Bunun için:

Sorunlara sebep olan parçaların tek tek değiştirilmesi yerine, doldurma grubunun tamamının değişmesi daha mantıklı bir çözüm olacaktır.

Sifon Tamiri ve Montajı

Doldurma grubu veya boşaltma grubunda sorun çıkması durumunda sifon tamiri yapılması gerekir veya tamamen değiştirilmesi daha pratik bir çözüm olacaktır.

gömme rezervuar suyu kesmiyor
sifon su akıtıyor

Sık sorulan sorulardan biri “klozet şamandırası suyu kesmiyor” sorusudur. Klozet şamandırası suyu kesmiyorsa, yukarıda da belirtiğimiz gibi klozet şamandırası patlamış olabilir veya içine su dolmuş olabilir. Her iki durumda da suyu kesmez. Suyun kesilebilmesi için, klozet şamandırası suyun üstünde kalmalıdır.

Diğer bir sebep ise; klozet şamandıra ayarında sorun olabilir. Boşaltma grubunun en üstünde bir boru bulunur. Sifondaki suyun seviyesi, bu borunun birkaç santim altında olmalıdır. Eğer bu seviyede değilse klozet su seviyesi ayarlaması yapılmalıdır.

Peki, klozet şamandıra ayarı nasıl yapılır?

Klozet su seviyesi ayarlaması şamandıra üstünde bulunan ayar vidası ile yapılabilir. Ayar vidası sıkılarak ya da gevşetilerek ayarlama yapılabilir.

klozet şamandırası suyu kesmiyor
klozet su kaçırıyor

Klozet Su Kaçırıyor

Klozet su kaçırıyorsa alttan su kaçırır. Bunun sebebi sifonun altındaki dört delikten en az birinden kaynaklanır.

Bu dört deliğe monte edilen parçaların, rezervuarın iç kısmında kalan tarafına conta takılır. Klozet su kaçırıyorsa bu contalar takılmamış olabilir. Bunu dışında, contalar suyun içinde durduğu için çürümüşte olabilir.

Bu durumda rezervuarı monte edildiği yerden söküp yeni conta takmalısınız.

Rezervuar İç Takımı Su Kaçırıyor

Günümüzde klozet arkası sifon ve gömme rezervuar olmak üzere çok sık kullanılan iki adet rezervuar vardır. Bunlar dışında, asma sifonlar ve klozet arkası asma sifonlarda bulunmaktadır. Ancak günümüzde pek kullanılmamaktadır.

rezervuar iç takımı
rezervuar iç takımı

Sifonun türü nasıl olursa olsun, bütün sifonların çalışma mantığı aynıdır. Sifon iç takımı; doldurma grubu ve boşaltma grubu diye iki kısımdan oluşmaktadır.

Doldurma grubu sorunlarında; genellikle rezervuarın içine suyun akmasını sağlayan musluk, rezervuar dolmasına rağmen kapanmaz. Musluk kapanmadığı için, rezervuar içindeki boşaltma grubundan klozete aralıksız su akmasına neden olur.

Musluğun suyu kesebilmesi için, musluğa bağlı olan bir şamandıra(flatör) bulunur. Şamandıra hava ile doludur. Rezervuarın içinde su olmadığı zaman şamandıra, rezervuarın dibine düşerek doldurma çeşmesini açar. Böylece rezervuara su dolmaya başlar. Rezervuarın içine su doldukça, içi hava ile dolu olan şamandıra suyun kaldırma kuvveti ile su yüzeyinde yükselmeye başlar. Şamandıra belli bir yüksekliğe çıktıktan sonra musluğu kapatarak, su akışını engeller.

Şamandıra ile musluğun bağlantı kısmında conta bulunur. Bu conta suyun içinde uzun süre kaldığı için zamanla yıpranabilir. Bu durumda;

Doldurma grubunda bir sorun yoksa ama rezervuardan klozete su akmaya devam ediyorsa, boşaltma grubunda sorun olabilir.

Bozuk Sifon Tamiri ve Montajı

Yukardaki sorunlardan dolayı veya başka nedenlerden dolayı sifonun değiştirilmesi gerekebilir.

rezervuar iç takımı
rezervuar iç takımı
rezervuar iç takımı

Sık Sorulan Sorular

Soru: Klozet şamandırası suyu kesmiyor?

Cevap: Klozet şamandırası suyu kesmiyorsa, bunun üç nedeni olabilir.

  1. Şamandıra delinmiş olabilir ve içine su girdiğinden rezervuar içindeki suyun altına batıyordur. Bu durumda görevini yapamayarak suyun akışını kesemez. Şamandıranın değişmesi gerekir.
  2. Rezervuar içindeki suyun seviyesi, boşaltma sisteminin üst kısmında bulunan borunun biraz altında olmalıdır. Eğer rezervuar içindeki su borunun üstündeyse, şamandıra tam düz konuma gelmediği için su akışını engelleyemez. Bu durumda rezervuar iç takımı su seviyesi ayarlanması gerekir.
  3. Şamandıranın bağlı olduğu muslukta bulunan conta yıpranmış olabilir. Yıprandığı için contanın arasından su sızıntısı meydana gelir. Bu durumda contanın değiştirilmesi gerekir.

Soru: Rezervuar iç takımı su seviyesinin ayarlanması nasıl olur?

Cevap: Rezervuar iç takımı su seviyesinin ayarlanması şamandıra sayesinde olur. Şamandırada bulunan ayar vidası gevşetilerek rezervuar iç takımı su seviyesi ayarlanabilir.

Soru: Klozet su deposu nasıl açılır?

Cevap: Rezervuar üstünde bulunan, basmalı veya çekmeli olan düğmeyi saat yönünün tersine çevirerek düğmeyi çıkarın. Düğmeyi çıkardıktan sonra kapağı iki elinizle tutarak yavaşça kaldırarak kapağı açabilirsiniz.

Soru: Klozet alttan su kaçırıyor neden?

Cevap: Klozetin alttan su kaçırıyor olması contalarla ilgili bir durumdur. Yukarıda rezervuar montajında belirttiğimiz gibi rezervuarın altında dört adet delik bulunur. İki tanesi vida deliği iken, diğer ikisinden biri doldurma diğeri boşaltma grubu deliğidir. Vidalarda dâhil deliklere takılan bütün parçalar iç taraftan conta ile beraber takılır. Eğer klozet alttan su kaçırıyorsa bu contalardan biri yıpranmış veya tam olarak takılmamış olabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir