laptop harddisk harici kullanmak / Eski laptop HDD'sini harici olarak kullanma | DonanımHaber Forum

Laptop Harddisk Harici Kullanmak

laptop harddisk harici kullanmak

Hard Disk

Temel bilgisayar bileşenleri arasında yer alan hard disk, verileri yedeklemenin pratik ve kullanışlı yollarından bir tanesidir. Söz konusu cihaz, müzik, oyun, fotoğraf, video ve belge depolamaya yarar. Böylece tüm verilerin uzun yıllar boyunca kalıcı olması mümkün hâle gelir. Teknoloji ve internet çağının hızla gelişmesi ile birlikte bilgisayarlar daha geniş bir depolama alanına ihtiyaç duymaya başlamıştır. Bu ihtiyacı kolayca karşılayan hard diskler, farklı teknik özellikleri ve avantajları sayesinde kullanıcıların beğenisini kazanır. Hard disk laptop ya da masaüstü bilgisayarların çalışma kapasitesi ile doğrudan ilişkilidir. Depolama alanı dolu bir bilgisayar zaman içerisinde ısınma problemi yaşayabilir. Bu durum, bilgisayarın yavaşlamasına ve performansının etkilenmesine neden olabilir. Kaliteli bir hard disk satın alarak bu gibi durumların önüne geçebilir, bilgisayarınızın kullanım ömrünü uzatabilirsiniz. Hard diskler bilgisayarınız kapalı olduğunda da verileri muhafaza eder. Bilgisayar açıldığında ise tüm veriler, hard disk sayesinde sistem belleğine ulaştırılır.

Hard diskler bilgisayarın performansını artırırken aynı zamanda yüksek kapasitedeki verilerin saklanmasını da sağlar. Her tip bilgisayar için uyumlu cihazlardan birini tercih edebilir, verilerinizi kolay bir biçimde depolayabilirsiniz. Hard disk çeşitleri dâhilî ve haricî olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılır. Dâhilî hard diskler, tercih ettiğiniz masaüstü ya da laptopların içerisine monte edilmiş hâlde bulunur. Diğer bir adı da sabit disk olarak bilinir. Bir hard disk 150 GB, 240 GB, 250 GB, 500 GB veya daha fazla depolama alanına sahip olabilir. Büyük boyutlu dosyalar yedeklemek isteyen kişiler ise 6 TB veya 8 TB hard disk modellerini tercih edebilir.

Haricî hard disk modelleri ise taşınabilir olduğu için dikkatleri üzerine çeker. 4 TB, 5 TB, 10 TB ve 16 TB hard disk çeşitleri bulunur. Bu ürünler aynı zamanda USB hard disk olarak da bilinir. Bunun sebebi, haricî modellerin USB kablosu ile bilgisayara bağlanmasıdır. Yanınızda taşıyabileceğiniz bu cihazlar, bulunduğunuz her yerde veri aktarımı yapabilmenizi sağlar. Böylece bilgisayarınız bozulduğunda önemli dosyalarınızı kaybetmemiş olursunuz.

Farklı Donanımlar İçin Hard Disk Modelleri ve Özellikleri Nasıldır?

Farklı Donanımlar İçin Hard Disk Modelleri ve Özellikleri Nasıldır?

Hard diskler, bazı unsurlara bağlı olarak çeşitlilik gösterebilir. Tercih edilecek her ürün, bilgisayar performansını artırarak kullanıcıya büyük bir kolaylık sağlar. Ayrıca verileri uzun yıllar boyunca saklayarak kolay ulaşım imkânı da sunar. Böylece yıllar öncesine ait belge, fotoğraf, müzik ve video gibi önemli dosyaların kaybolma riski ortadan kalkar. Cihazlar HDD hard disk ve SSD hard disk olmak üzere iki farklı kısma ayrılır. HDD diskler, veri okuma işlemini mekanik bir biçimde gerçekleştirir.

SSD cihazlar ise yeni nesil teknolojilere sahiptir. Tamamen dijital bir biçimde çalışarak hızlı veri okuma ve yazma imkânı sunar. Kapasite ve hızın yanı sıra pek çok farklı çeşitte tasarlanır. Mini sata ve M2 sata gibi modeller, hız ve kullanım kolaylığı bakımından kullanıcıların beklentilerini karşılar. Küçük boyutlu olan mini sata SSD'ler ise genellikle dizüstü bilgisayarlar ile kullanılır. Bu cihazı çantada hatta kıyafet cebinde bile taşıyabilir, bulunduğunuz her yerde veri aktarımı yapabilirsiniz.

Bilgi depolama görevi gören SSD, yenilikçi teknolojinin tüm imkânlarından faydalanmanızı sağlar. Yüksek grafikli oyunları oynamayı kolaylaştırarak keyifli vakit geçirmenize yardımcı olur. Aynı zamanda önemli programları kısa sürede çalıştırarak işinizin akıcılığını artırır. Hard disk PC ve dizüstü bilgisayarlarda rahatça kullanılabilir. Hem iş hem de kişisel hayatında zamanla yarışan kişilere en uygun çözümleri sunar. Örneğin 2TB hard disk modellerinden bir tanesini tercih ederek mühendislik ve grafik tasarım ile alakalı yüksek boyutlu dosyaları depolayabilirsiniz. Aynı zamanda sessiz çalışan cihaz, müzik kaydı yapan kişiler için de kullanışlı çözümler sunar. Tüm gününü bilgisayar başında geçiren yazılımcılar ise 12TB hard disk modellerini tercih edebilir.Söz konusu cihazlar çalışma şekli bakımından USB bellek, tablet ve akıllı telefonlar ile benzerlik gösterir.

SSD'ler oyun severler tarafından da tercih edilebilecek en iyi alternatifler arasında yer alır. Bu ürünler oyun bilgisayarlarında üst düzey bir performans göstererek beklentileri fazlası ile karşılar. Tercih edebileceğiniz 1 TB, 2.5 TB veya 3 TB hard disk oyunları en iyi şekilde çalıştırır. Böylece her oyunu akıcı bir biçimde oynayabilir, bilgisayarınızın keyfini çıkarabilirsiniz. Yüksek depolama alanına ihtiyaç duymayan kullanıcılar için ise 100 GB, 128 GB ve 320 GB hard disk modellerini tercih edebilir. 500 GB laptop hard diskler ise dizüstü bilgisayar kullanıcılarının çok daha akıcı bir deneyim yaşamasına imkân tanır.

Hard Disk Alırken Dikkat Edilmesi Gerekilenler Nelerdir?

Hard Disk Alırken Dikkat Edilmesi Gerekilenler Nelerdir?

Bilgisayarların insan hayatını kolaylaştırması ile birlikte depolama teknolojilerinin kullanımında artış gözlemlenmiştir. Hem bilgisayara hem de kullanıcı tercihlerine bağlı olarak geliştirilen hard diskler, pratik çözümler sunar. Verilerin depolanmasını sağlayarak bilgisayar performansını artırır. Yeni bir disk alırken dikkat etmeniz gereken bazı kriterler mevcuttur. Bunları göz önünde bulundurarak kendiniz için uygun olan ürünü kolayca belirleyebilirsiniz.

Yeni bir depolama cihazı alırken öncelikle kullanım amacını belirlemek gerekir. Cihaz, düşük boyutlu dosyaları arşivlemek için kullanılacaksa 500 GB ya da 750 GB hard disk modellerine yönelebilirsiniz. Bunun dışında belgesel, video ya da film gibi dosyaları arşivlemek istiyorsanız 1TB laptop hard disk modellerini tercih edebilirsiniz. Kullanım amacı bilgisayarın sistem performansını artırmak ise SSD modellerinden birini tercih edebilirsiniz. Bu ürünler okuma ve yazma hızları yüksek olan cihazlardır. Böylece bilgisayarın donanımsal özelliklerini hızlandırarak verimli bir kullanım imkânı sunar. Bununla birlikte HDD modellerini de seçebilirsiniz. Ancak HDD alırken RPM hızına dikkat etmek gerekir. ''Revolutions per Minute'' olarak bilinen RPM, 1 dakika içerisinde gerçekleşen devir sayısına verilen isimdir. Bu nedenle RPM değeri yüksek olan bir model, işlemlerinizi daha hızlı bir biçimde gerçekleştirmenize imkân tanır.

PC ve laptop hard diskleri, birbirlerinden farklı boyutlara sahiptir. Bu sebeple tercih yaparken sisteminiz ile uyumlu modellere göz atmanız gerekir. Masaüstü bilgisayarlarda genellikle 3.5 inç diskler kullanılır. Dizüstü bilgisayarlar için ise 2.5 inç olan modeller idealdir. Çok uzun yıllardır kullandığınız bir bilgisayarınız varsa, IDE bağlantı noktasına ihtiyaç duyabilirsiniz. Yeni teknolojiye sahip bilgisayarlarda ise SATA standardı mevcuttur. SATA bağlantı yuvası SATA I, SATA II ve SATA III olarak üç kategoriye ayrılır. Aralarındaki fark ise yazma ve okuma performansını belirler. Bu cihazlar arasından bir seçim yapmadan evvel anakartınızın hangi model ile uyumlu olduğuna dikkat etmeniz gerekir.

Hard Disk Fiyat Aralıkları Nasıldır?

Hard Disk Fiyat Aralıkları Nasıldır?

Hard disk fiyatları pek çok değişkene bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Bunlar arasında RPM hızı, boyut, depolama alanı, sürüm uyumluluğu gibi unsurlar yer alır. Bu noktada önemli olan beklentilerin ve önceliklerin belirlenmesidir. Dilerseniz siz de Trendyol’da yer alan depolama cihazlarını inceleyerek kendiniz için uygun olan ürünü kolay bir biçimde bulabilirsiniz. Ayrıca diğer kişilerin yorumlarını inceleyebilir, satın almak istediğiniz cihaz hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Ardından bilgisayarınız performansını artıracak olan hard diski hızlı ve kolay bir biçimde satın alabilirsiniz.

merhaba CengizTortop 

Microsoft destek Forumu'na hoş geldiniz

yaşadığınız sorunla ilgili olarak

*Usb bağlantılarını kontrol edin aygıt yöneticisini açın > Evrensel seri veri yolu denetleyicisini açın > usb kök hup

hepsini kaldırın harici HDD  usb bağlantısını çıkartın bilgisayarı kapatın tekrar yeniden başlatarak tekrar HDD usb

bağlantısını bağlayın deneyin

* usb sorunlarını otomatik olarak tanılama ve çözme sorun gidericiyi indirin https://support.microsoft.com/tr-tr/help/17614/automatically-diagnose-and-fix-windows-usb-problems

* bilgisayarınızdaki tüm güncelleştrimeri yükleyin aygıt yükleme ayarlarının açık oldugudan emin olun

*yine aygıt yöneticisini açın ve > bilinmeyen aygıtları kaldırın kaldırırken bu aygıtın sürücü yazılımını da sil > tamam deyin usb aygırlarını çıkartın bilgisayarı yeniden başlatın ve usb bağlantılarını tekrar yapın çıkartıp diğer port girşine takın

*Usb üreticici yazılımını yükleyin bunun için cihaz üreticisi web sitesine gidin ve güncel ve uyumlu Driverları indirin

*Windows USB sorunlarını otomatik olarak tanılama ve düzeltme buradan Fixit aracıı indirip çalılştırın

*Windows upate aracılıgı ile tüm sürücü güncelleştirmeleri edinin ve sürücü güncelleştirmelerinin açık oldugudan emin olun

*Usb aygıtı daha önce çalışıyıp ardından kullanılamaz hale geldiyse sorunun olmadıgı bir tarihe  sistem geri yükleme yapın  bunun için başlat menüsü > arama kutusuna > rstrui yazın ve sorunun olmadığı bir zaman sitem geri yükleme yapın

*Aygıt yöneticisinden bilinmeyen aygıtları kaldırın bunun için windows logo tuşu + R aynı anda basın ve açılan ekrana devmgmt.msc yazın bilinmeyen aygıt ögesine sağ tıklayın > aygıt kaldır seçenegini belirleyin gelen ekrandan > bu aygıtın sürücü yazılımını sil seçeneginin yanındaki kutuya tıklayın ve kaldırın usb aygıtlarını bilgisayardan çıkartın bilgisayarı yeniden başltın ve usb aygıtını bağlayıp deneyin

*Usb kök huplarını kaldırıp deneyin bilgisayarınza bağlı usb aygıtlarını çıkartın yine aygıt yöneticisini açın görünüm menüsünden >gizli aygıtları göster seçenegini seçin > Evrensel Seri Yol Denetleyicilerigenişletin ve > ilk usb kök hup sag tıklayın > kaldır > hepsini bu şekilde kaldırın ayrıca  gizli aygıtlarıda kaldırın ve bilgiayarı yeniden başlatarak deneyin

* Usb aygıtınız hiç algılanmıyorsa aygıt yöneticisinde hiç bir aygıt adı yoksa > Evrensel Seri Yol Denetleyicilerigenişletin ve > ilk usb kök hup açın > gelen ekrandan güç sekmesini seçin >

Huba bağlı aygıtlar, gerektirdikleri güçle birlikte gösterilir. Görüntülenen toplam güç 500 mA'nın üzerindeyse, aygıtları çıkarın ve güce bağlı

bir hub kullanın.

500 mA gücün 100 mA'ni kullanan iki aygıtı gösteren USB Kök Hub Güç Özellikleri

Her bir USB hub'ının güç özelliklerini ayrı ayrı incelemeye devam edin. Hub için Gereken Güç toplamı Toplam kullanılabilir gücü aşıyorsa,

Gereken Güç değerini düşürmek için bu hub'a bağlı bir aygıtı çıkarın.

sorun devam ederse şu adımlarıda uygulayın

arama kutusuna > diskmgmt.msc yazın açılan ekrandan >  harici HDD gözüküyorsa sag tıklayın > sürücü harfi ve yolu değiştir > ekle diyerek >  yeni bir tane sürücü harfi atayın deneyin

sorun devam ederse

arama kutusuna > regedit yazın ve

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\‌​Policies\Explorer. NoDrives   varsa bunu kaldırın

14 kişi bu yanıtı yararlı buldu

·

Bu yanıt yararlı oldu mu?

Yardımcı olmadığı için üzgünüz.

Harika! Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Bu yanıttan ne kadar memnun kaldınız?

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz. Geri bildiriminiz sitemizi geliştirmemize yardımcı olmaktadır.

Bu yanıttan ne kadar memnun kaldınız?

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Harddisk Kutusu

Harddisk Kutusu ile Verileri Kazalardan Koruma İmkanı

En basit haliyle, harddisk kutusu, bir disk sürücüsünü içinde saklamak ve hasarlanmaktan korumak için tasarlanmış metal veya plastik bir muhafazadır. Harddisk muhafazaları tek veya birden fazla diski barındırabilir ve ayrıca harddiski bir ana bilgisayara bağlamak için bir bağlantı soketi içerir. Hdd kutusu tipik olarak sürücülere ve bir veya daha fazla arabirim türüne güç sağlayan bağımsız cihazlar olarak düşünülür. Bu nedenle, bir harddisk kutusu, bir dizüstü veya masaüstü bilgisayar için depolama genişletmesi için kullanılan harici bir sürücü ile aynı anlamdadır. Harddisk kutuları, bir bilgisayar iş istasyonunun veya dizüstü bilgisayarın içine ve taşıyıcılara yerleştirmek için tasarlanmış takılıp çıkarılabilir muhafazalar da olabilirler. Harddisk kutusunun yaygın bir örneğini, bir dizüstü veya masaüstü bilgisayar için ilave veri depolaması olarak kullanılan bağımsız bir taşınabilir diskte görebiliriz. Harici bir sürücüye bakarken gördüğünüz şey birkaç öğenin birleşimidir; tipik olarak plastik, saç metal veya alüminyumdan yapılmış harici kasa, görünmeyen dâhili disk veya SSD ve bir ya da iki tane bağlantı soketidir. Muhafaza ayrıca disk ile ana bilgisayar arasında iletişim kurmak için kullanılan elektronik parçaları da barındırır. Bu parçalar bilgisayarla iletişim için gerekli donanımı sağlarlar. Harici harddisk kutusu, dâhili bir sabit diski bir koruyucu kılıf içine alarak harici yapmak için kullanılır. Harddisk kutuları pek çok fayda sağlayabilirler. Öncelikle geleneksel dâhili sabit disklere taşınabilirlik sağlayabilirler. Verileri çoğu bilgisayar ve işletim sisteminde harici bir sabit diske aktarmak kolaydır. Harici bir disk kullanmak, veri kaybı veya veri bozulması olasılığını da azaltacaktır. Ek olarak, veriler harici bir harddiskte yedeklenebilir ve arşivlenebilir, böylece birincil sabit diskinizde fazladan yer kaplamaz. Özellikle laptoplarda cd rom hdd kutusu olarak da kulanılabilir.

Çoklu Fayda Sağlayan Harddisk Kutusu

Hdd harddisk kutusu kullanmanın en önemli avantajları şunlardır: mini bilgisayarlara ve dizüstü bilgisayarlara ek depolama alanı ve ortam türleri sağlamanın yanı sıra, dijital video kaydediciler gibi kapalı gömülü sistemlere de takılabilirler. Herhangi bir sunucuya veya iş istasyonuna kasalarının kapasitesinden daha fazla harddisk eklenebilir. Ağa bağlı olmayan bilgisayarlar arasında veri aktarımı yapılabilir. Bir bilgisayardan harici taşınabilir disk ile alınan verilerin, bu diskin diğer bir bilgisayara takılarak, aktarılması işlemidir. Bağlı bilgisayardan ayrı bir güç kaynağına sahip bir yedekleme kaynağı eklenmiş olur. Ağ bağlantısı yapılabilen bir kasadaki disk verileri paylaşılabilir. Bir harddiskten gelen ısının, çalışan bir bilgisayar kasası içindeki ısıyı artırmasının önlenmesi sağlanır. Çalışırken değiş tokuş yapılması işlemi için basit ve ucuz bir yaklaşımdır. Verileri bozuk veya hasarlı bir bilgisayardan kurtarma işlemi yapılabilir. Harici bir sabit disk, sistem yedeklerini veya ana sabit diskin imajını alarak depolamak için mükemmeldir. Ana sürücüler arızalanırsa, masaüstü harddisk kutusu sayesinde saklanan imaj ana diski birkaç dakika içinde yeniden oluşturabilir. Alternatif olarak, Acronis True Image gibi popüler yazılımlar, harici diskteki ana diskin önyüklenebilir bir kopyasını oluşturacaktır. Bu durumda, harici disk kasadan çıkarılabilir ve anında düzeltme için sisteme takılabilir. Ayrıca, anakartın Temel Giriş / Çıkış Sistemi (BIOS) menüsündeki ayarları kullanarak doğrudan sabit sürücü muhafazasından önyükleme yapmak da mümkündür. Dahili kullanım için tasarlanmış donanımı yeniden kullanarak çıkarılabilir depolama maliyeti düşürülür. Virüsler bilgisayarlara saldırdığında hassas verileri korunur. Birçok kişi virüsler, Truva atları, casus yazılımlar, korsanlık, kötü yazılmış yazılımlar ve kötü amaçlı komut dosyaları dahil olmak üzere çevrimiçi tehditler konusunda endişelidir. Bazı tehditler verileri dış kaynaklara ifşa ederken diğerleri bozabilir. Finansal verileri veya hassas programları harici bir sabit sürücüye yüklemek, bunların güvenliğini sağlamaya yardımcı olmanın bir yoludur. Usb harddisk kutusu, kullanıcı programlara veya verilere erişmediğinde ve çevrimiçi olduğunda kapalı bırakılabilir. Bilgisayarı birkaç aile üyesi paylaşıyorsa, harici sürücü, anahtar bilgileri veya yazılımı gizli tutmanın bir yoludur. Kutuyu çıkarın ve kullanılmadığı zaman bir çekmeceye veya kasaya kilitleyin.

Harddisk Kutusu Kullanma Şekli

Dâhili harddisk kutusu, dâhili bir sabit diski muhafaza altına alarak, harici bir sabit disk olarak çalışmasını sağlar. Çoğu harddisk kutusunun içine disk yerleştirmek için, yapılması gereken bazı kolay işlemler vardır. Şu talimatları uygulamanız yeterlidir: öncelikle, kullanabileceğiniz bağlantı türlerine bağlı olarak ne tür bir harici sabit sürücü muhafazası aradığınızı belirleyin. USB arabirimi artık üretilen çoğu bilgisayar tarafından sunulduğu için USB en güvenli seçeneğiniz olacaktır. Diğer seçenekler arasında bir SATA harici sabit sürücü muhafazası kullanmak yer alır. Hangi arayüzle gideceğinizi belirledikten sonra bir sonraki adıma geçin. Muhafazayı açın ve dâhili sabit diski içine yerleştirin. Harddisk kutusunu diske bağlayacak kabloyu, kutunun varsa güç kablosunu ve son olarak kutuyu bilgisayarınıza veri alışverişine geçirmek için gerekli tüm kabloları bağlayın. Harddisk koruma kutusu, dâhili sabit sürücüleri bir tak ve çalıştır cihazına dönüştürür. Sistem çalışırken istediğiniz zaman takılabilir ve çıkarılabilir bir depolama sürücüsü haline gelecektir. Burada doğrudan disk kutusu tipini ve kullanımını etkilediği için disk tiplerine kısaca değinmek de gereklidir. Günümüze depolama ünitesi olarak kullanılan temel iki disk tipi vardır; Birincisi hard disk drive yani HDD olarak bilinen ve döner bir mekanizmaya ve okuyucu bir kafaya sahip olan disk. Diğeri solid state disk yani SSD olarak bilinen hareketli parçası olmayan, flash bellek tipi disktir. HDD’ler yüksek kapasiteli, nispeten yavaş okuma yazma hızı olan, ekonomik depolama araçlarıdır. Fakat dönen ekipmanları ve hassas bir okuyucu kafası olması dayanıklılık problemi yaratmaktadır. Hatta mekanik hdd lerde genelde hareket algılanıldığında sabitleyen bir yazılım olur. Bu da mekanik HDD’lerin hareket halinde iken performans kaybı yaşamasına neden olur. Mekanik HDD’lerin mümkün mertebe hareket halinde kullanılmamaları gerekir. SSD’ leri ise isterseniz çalışırken havaya atın tutun bir sorun yaşanmaz. Yine döner parçaya bağlı olarak ses ve ısınma sorunları da vardır. SSD’ler ise okuma yazma hızı yüksek, daha düşük kapasiteli ve pahalı depolama birimleridir. Dönen parçası olmadığı için ses ve ısınma problemleri yoktur, arızalanma riskleri düşüktür. Boyut olarak daha küçüktür ve enerji tüketimi azdır. Bu iki farklı iki disk tipinin, kutu seçimi ve kullanımları da birbirinden farklıdır. SSD harici harddisk kutusu genellikle M2 SSD veya mSATA diskler ile uyumludur. 22x30, 22x42, 22x60, 22x80 boytlarındaki diskler için kullanılabilir. Type C harddisk kutusu olarak da bilinir.

Harddisk Kutusu Türleri

Harddisk muhafazaları çeşitli malzemelerden yapılmıştır. Bu malzemeler arasında plastik, metal, alüminyum hatta üçünün bir kombinasyonu bulunur. Bağlantı türü; çoğu harici sabit sürücü bilgisayarınıza USB Evrensel Seri Veri Yolu 3.0 ve USB 2.0 veya FireWire aracılığıyla bağlanır. Seçiminiz muhtemelen mevcut bağlantı noktalarının türüne ve Microsoft Windows veya Apple Macintosh gibi çalıştırdığınız sistem türüne göre önceden belirlenecektir. Bununla birlikte, her iki tür bağlantı noktasına da sahipseniz, hangi bağlantı türünü kullanacağınıza karar vermeniz gerekir. Günümüzde en yaygın bağlantı türü USB 3.0’dır. Hem veri aktarım hızının yüksekliği hem de sadece tek kablo üzerinden enerji ve veri aktarımının gerçekleştirilmesi, onu popüler bağlantı türü haline getirmiştir. Bu sebeple harddisk kutusu 3.0 doğru bir seçim olacaktır. Güncel bilgisayarların ve disklerin hemen hepsi USB 3.0 ve USB 2.0 bağlantı türlerini destekler. Arayüz ise dâhili bir sabit sürücü satın aldığınızda, iki arayüzle gelirler; IDE ve SATA. İki arayüzden SATA sabit diskleri artık IDE tabanlı sabit sürücülerden çok daha yaygındır. Bunun nedeni, SATA tabanlı sabit disklerin genellikle büyük bellek önbelleği, dakika başına dönüş hızları ve genel aktarım hızları sunma açısından daha yüksek performans sunmasıdır. SATA sabit disk ve IDE sabit disk arasında teknoloji farkı vardır. SATA sabit sürücüler, yeni satın alınan bilgisayarlarda kullanılan yeni bir teknoloji türü olarak öne çıkıyor. Öte yandan, IDE sabit diskler, geçmişte alınmış bilgisayarlarda kullanılan eski tip disklerdir. SATA tabanlı dâhili sabit diskler, SATA sabit disk kutularını kullanabilir. Boyut, sabit diskin kapasitesinden ziyade fiziksel boyutu anlamına gelir, bu nedenle ne tür bir dâhili sabit disk kullandığınıza bağlıdır. Kullanılabilir iki boyut vardır: masaüstü bilgisayarlarda kullanılan 3.5 inç sabit diskler ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan 2.5 inç sabit diskler. İlki daha büyük, daha hızlı ve daha ucuzdur; ancak ikincisi, dizüstü bilgisayarlara sığabilmesi için gereklidir. Günümüzde giderek daha küçük boyutlara daha fazla veri sığdırabildiği için, harddisk kutusu 2.5 inç boyut olarak tercih edilmektedir. Fakat büyük bir depolama alanına ihtiyaç duyuluyorsa, harddisk kutusu 3.5 inç olarak seçilmelidir ki bu boyutlarda tek bir diske 10 TB’lık bir veri bile depolanabilmektedir. Bölme sayısı ise tek ve çift yuvalı muhafazalar mevcuttur. Çift katmanlı kutu, bir yerine iki dâhili sabit disk alabilir. Bu tipteki kutuya çoklu harddisk kutusu denilir, Bu, büyük miktarda taşınabilir sabit disk alanı gerektiren sunucu tipi bilgisayar kullanıcıları için çok kullanışlı bir özelliktir. Ancak, gelecekte fazla alana ihtiyaç duyulursa başka bir harici sabit disk kutusunu kolayca satın alabileceğiniz için çok kullanıcı için bu gerekli değildir.

Harddisk Kutusu İle Veri Kurtarma

Veri kurtarma, kişinin başarılı bir veri arşivleme veya genel olarak kayıp verileri kurtarmak için giriştiği bir işlemdir. Veri kurtarma işlemine başlamak için, ölü bilgisayarınızı veya dizüstü bilgisayarınızı masanızın üzerine sağlıklı bir bilgisayarın veya dizüstü bilgisayarın yanına yerleştirin. Eski bilgisayarınızı başlatamasanız bile, yalnızca eski sabit sürücüyü buradan çıkararak verileri kurtarabilirsiniz. Bir IDE sabit sürücünüz varsa, harddisk kutusu kızak tarafındaki konnektörü çıkarmanız yani çekmeniz yeterlidir. Eski sabit sürücüyü başarıyla çıkardıktan sonra, harici sabit sürücü muhafazanızın içine güvenli bir şekilde yerleştirin. Unutmayın, bu muhafazanın sürücünüz için doğru boyutta ve arabirimde olması gerekir. USB kablonuzu alın ve bir ucunu harddisk usb kutusu tarafına, diğer ucunu dizüstü bilgisayarınızın usb girişine bağlayın. Harici sabit diski sağlam bilgisayara bağladıktan sonra ki bunun bir Windows bilgisayarı olduğunu varsayalım, "Başlat" ve "Bilgisayar" üzerine tıklayın ve ikincil sabit sürücüyü seçin. Orijinal olarak eski bilgisayarınızda bulunan tüm belgelere ve verilere erişmek için "Belgeler", "Ayarlar" ve ardından "Kullanıcı" üzerine tıklayın. Saklamak ve yeni bilgisayarınıza aktarmak istediğiniz dosyaları bulmak için eski bilgisayardaki verilerinizde gezinin. Genel olarak, harici bir sabit disk muhafazası ile veri kurtarma işlemi bu kadar basittir. Herhangi bir önemli sorunla karşılaşırsanız, size yardım etmesi için güvendiğiniz bir bilgisayar uzmanıyla iletişime geçmenizi önemle tavsiye ederiz.

Harddisk Kutusu Modelleri, Özellikleri ve Fiyatları

Harddisk kutularının fiyatları pek çok şeye bağlı olarak değişmektedir. Örneğin harddisk kutusu 2.5 inç ise genel olarak daha az kapasiteli ve daha küçük boyutludur ve buna bağlı olarak fiyatı da daha uygundur. Disk kutularının boyutu ve kapasitesi arttıkça fiyatları da doğal olarak yükselir. En yüksek kapasiteli harddisk kutuları en yüksek fiyata sahip olanlardır. Harddisk kutusu 3.5 inç boyutunda olanlar çoğunlukla bu kategoriye girer. Baze ilave enerji kablosu girişi de olabilen bu tipteki harddisk kutularını, masa üstündeki dikey duruşlarından fark edebilirsiniz. Çok fazla depolama alanına ihtiyaç duyulduğu ve tek bir diskin kapasitesinin yetmediği, özellikle şirketlerin bilgi işlem birimleri tarafından kullanılan, çoklu hdd kutusu modellerine de rastlanır. Harici sürücülere yerleştirmek istediğiniz birden fazla sabit disk varsa, hepsi için tek bir büyük harddisk kutusu almak daha mantıklıdır. 3.5 inç sürücülerde, toplam 64 GB depolama alanı varan, sürücü başına 16 TB'a kadar çıkabilen çoklu muhafaza üniteleri vardır. USB-C 3.1 desteği sayesinde 10 Gbps'ye kadar veri aktarımlarını gerçekleştirebilir, bu nedenle verilerinizin sürücülere takılıp kopyalanması sonsuza kadar sürmesi konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Günümüzde insanlar, belge, müzik, film, fotoğraf kolleksiyonlarını ve hatta e-kitaplarını dijital ortamlarda saklamaya başladılar. Bu dosyaların harici bir sabit sürücü muhafazası kullanılarak depolanması, onları çevrimiçi tehditlerden korurken, kopyalamak, yazmak ve indirmek için yerleşik sistem kaynaklarında boş kapasite bulunmasını sağlar. Bu dosyaların harici bir sürücüye taşınması, dosya birleştirme, casus yazılım temizleme ve virüs denetimi gibi sistem görevleri için bakım süresini de büyük ölçüde azaltır. Örneğin bir laptop hdd kutusu, insanların değiştirilen daha küçük sabit disklerini atmadan, yedekleme diski olarak kullanmasını sağlar. Fiyatlar düştüğü için birçok kişi 100 gigabaytlık sürücüleri 1 TB veya daha iyi sürücülerle değiştirdi. Harici bir sabit sürücü muhafazasına takılan eski sürücüler, arşivleme için oldukça kullanışlı hale geldi. Gerçek bilgisayar meraklıları, bir Windows işletim sistemi veya Linux gibi önyüklenebilir, alternatif bir işletim sistemi yüklemek için harici bir sabit disk kullanmak isteyebilir. Tamamen işlevsel bir ikincil işletim sistemine sahip olmak, ana sistemi, kurulumunu veya yapılandırmasını gereksiz yere riske atmadan deney yapmaya izin verir. Uyumluluk sorunları için kritik programları da deneyebilirsiniz. İşletim sistemini harici bir cd harddisk kutusu üzerinden kurmak, iki işletim sistemini dâhili disklere yüklerken gerekli olan ikili önyükleme sistemi oluşturma zahmetini ortadan kaldırır. Anakart BIOS ayarları, birinin harici depolama aygıtından veya dâhili sabit diskten kolayca önyükleme yapmasına izin verir. Harddisk kutusu fiyatları, genel olarak ev kullanıcıları için düşük kapasiteler yeterli olduğundan çok makul seviyelerde olmaktadır. Fakat işler daha profesyonelleşip karmaşıklaştıkça, çok daha büyük kapasitelere ihtiyaç duyulmakta ve dolayısı ile fiyatlar da çok yükselebilmektedir. Dahası büyük harddisk kutularındaki disklerde ısınma problemini önleme amacıyla, fan gibi ilave aksesuarlar da yerleştirilebilmektedir ki bu da ilave maliyet demektir. Özellikle ev kullanıcıları, saklamak istedikleri dosyaları istedikleri gibi bölerek depolayabilecekleri için, küçük boyutlu ve düşük kapasiteli birden çok disk kutusu kullanarak daha ekonomik bir model yaratabilirler. İnternet üzerinde yüzlerce site içinde araştırma yapıp kaybolmak yerine pek çok harddisk kutusu modelinin olduğu Trendyol online mağazasını ziyaret edebilirsiniz. Küresel düzeyde alışveriş imkânı sunan sitedeki fiyatları karşılaştırabilir ve ihtiyaçlarınıza en uygun ürünü anında bulabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır