cincile mantarı ne zaman çıkar / Cincile Mantarı Nedir? Faydaları Nelerdir? - Yemek Sözlük

Cincile Mantarı Ne Zaman Çıkar

cincile mantarı ne zaman çıkar

Cincile Mantarı Nasıl Pişirilir?

Öncelikle  şu bilgiyi verelim doğada yetişen mantarlar kesinlikle tüketmemelidir. Doğada yetişen mantarlar kolaylıkla birbirlerine karıştırılabilir ve oldukça tehlikelidir. Mantar zehirlenmeleri ölümcül etkilere sahiptir. Bu nedenle yenilebilen mantarlar sadece çok güvenilir yerlerden alınmalıdır.

Cincile mantarı, 5-10 cm uzunluğundaki sap kısmı ve şapkası ile tanınır. Menekşe renginde olan bu mantarın şapkası, olgunlaştıkça kahverengiye döner. Selenyum, D vitamini ve lif bakımından zengindir. Yenilebilir bir mantar olan cincilenin plakaları birbirine birleşiktir. Eti gri ve mavi renklere sahiptir. En belirgin özelliği ise koparıldığında yanık lastiğe benzer bir koku salmasıdır.

Not:  Cincile mantarı alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu nedenle risklidir. Bir uzmana danışmadan kesinlikle tüketilmemelidir.

Cincile Mantarı Nerede Yetişir?

Köknar ve iğne yapraklı ormanlarda bulunan cincile mantarı, İlkbahar mevsiminin sonlarında görülmeye başlar. Ortası biraz çökük olan bu mantar, Haziran ayında yetişir. Bazı yörelerde Ekim ayına kadar bulmak mümkündür. Çürükçül bir mantar olduğu için, otların ve çürümüş yaprakların arasında kümeler halinde görülebilir. Küçük yapısıyla, zor fark edilir. Ülkemizde en çok Bolu ve Karaman'da cincile mantarı yetiştiriciliği yapılmaktadır. 

cincile mantarı

Cincile Mantarı Nasıl Temizlenir?

Bu mantar böcekleri ve sinekleri kendine çekmediği için, kolayca temizlenebilir. Topraktan sökülen veya satın alınan mantarın sap kısmı, şişkin olan tabandan kesilir. Şapkası ise fırça ile temizlenebilir. Temizlenen mantarlar fırında kurutulduktan sonra kavanozda veya buzlukta saklanabilir. Buzlukta saklanacaksa, küçük parçalara bölünmesi ve tuzlu suda haşlanması önerilir. Haşlanan mantarların suyu süzüldükten sonra, buzlukta 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.

Cincile Mantarı Nasıl Pişirilir?

Aromatik kokusu ve lezzetiyle mutfakta geniş bir kullanımı vardır. Tadı keskin olduğu için birkaç dakika haşlanması gerekir. Salçalı yemek olarak sunulabilir. Tereyağı ile sotelendiğinde makarna soslarına eklenebilir veya doğrudan mangalda pişirilerek tüketilebilir. Bazı yörelerde çorbası da yapılır. 

Bolu mutfağında genelde kuşbaşı etle birlikte börek, pide gibi hamur işi tariflerde kullanılır. Kastamonu mutfağındaüçürdüm pilavının ana malzemesidir. 

Önemli Not: Cincile mantarı çiğ bir şekilde tüketilirse, zehirlenmelere yol açabilir. Kronik hastalığı olanların, hamilelerin, emziren annelerin ve alerjik bünyeye sahip olan kişilerin, cincile mantarı yemeden önce mutlaka doktora danışması gerekir. Ayrıca doğada bulunan mantarlar, zehirli olabileceği için bilinçsizce tüketilmemelidir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Sarı kız mantarı nedir?
  2. Enoki mantarı nasıl yenir?
  3.  Shiitake mantarı nasıl yenir?
  4. Borazan mantarı nerede yetişir?
  5. Bozuk mantar nasıl anlaşılır?

Protein bakımından zengin olan cincile mantarı; karbonhidrat ve yağ bakımından düşük değerlere sahip, içeriğinde yer alan aminoasitler, lif, vitamin ve mineral sayesinde oldukça besleyici bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır.

Cincile Mantarı Faydaları Nelerdir?

Antioksidan ve antienflamatuar özelliği sayesinde cincile mantarı, yenilebilir mantarlar kategorisinde yer alır ve bu özelliği ve lezzeti sayesinde pek çok kişi tarafından tüketilmektedir. Sap kısmı yaklaşık olarak 5-10 cm olan cincile, menekşe rengine sahiptir. Şapka kısmı ise mantar olgunlaştıkça kahverengiye dönüşmektedir. A, K, D ve B vitaminleri bakımından zengin olan cincile mantarı, kendine has bir lezzete sahiptir. Aynı zamanda bakır, çinko, demir, fosfor, potasyum ve kalsiyum mineralleri bakımından da zengindir. Kendine özgü bir aroması bulunan cincile mantarı zehirli midir diye merak edilmektedir. Zehirli olmayan ve aynı zamanda kolesterol düşürücü etki meydana getiren bu besin oldukça sağlıklıdır. Cincile mantarı faydaları şöyledir:

  • Yüksek oranda antioksidan barındıran cincile mantarı aynı zamanda selenyum minerali içermektedir. Böylece kanser hücrelerinin oluşumunu ve kanserli hücrelerin çoğalmasını önler. Aynı zamanda selenyum iltihaplanma problemlerini de gidermektedir.
  • D vitamini açısından zengin olan cincile mantarı hücrelerin fonksiyonlarını düzenlemektedir. Dişlerin sağlıklı gelişimi, kemik ve eklem ağrılarının giderilmesi için etkilidir.
  • Lif bakımından zengin olan bu mantar, kan şekerinde ani yükselme meydana getiren insülin salınımını düzenlemektedir. Uzu süre tokluk hissi sağlayan bu besin, kilo vermeye yardımcı olur. Bununla birlikte kolesterolü düşürür ve tansiyonu düzenler.
  • Cincile mantarının içersinde yer alan C vitamini, lif, sodyum ve potasyum kan basıncını dengeler. Yüksek miktarda potasyum ve düşük sodyum özelliği sayesinde kalp hastalıkları riskinin minimuma düşmesine destek olur.
  • İçeriğinde yer alan chitin ve beta laktik bileşenleri sayesinde iştahın kontrol altına alınmasını sağlayan cincile mantarı, kilo kontrolü meydana getirmektedir.
  • Demir bakımından zengin olması sayesinde anemi hastalığının tedavisi için etkilidir.
  • Posa bakımından zengin olması sayesinde bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kabızlık problemlerini ortadan kaldırır.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan cincile mantarı, hastalıklara karşı vücudunuzu korur. Daha iyi hissetmek için bu mantarı güvenili bir yerden alıp tüketebilirsiniz.

Cincile Mantarı Ne Zaman Çıkar?

Ülkemizde birçok yerde kendiliğinden yetişen cincile mantarı nisan-mayıs ayları ve aynı zamanda haziran ayı başına kadar yetişmektedir. Bazı bölgelerde ise ekim ayına kadar bulunabilmektedir. Kastamonu cincile mantarı oldukça lezzetli olurken bu ilimizde pek çok yerde görülmektedir. Cincile mantarı nerede bulunur diye baktığımızda ülkemizde Anadolu'nun hemen her yerinde yetiştiğini görebiliriz.

Cincile Mantarı Tarifi Nedir?

Kendine özgü bir lezzeti ve aroması bulunan cincile mantarı yapımı farklı şekillerde tariflendirilmektedir. Cincile mantarı çorbası yapılabilir, yemeği hazırlanabilir. Eğer sizlere bir tarif verecek olursak;

Malzemeler:

  • Yarım kilo cincile
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 tane sivri biber
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 2 tane domates
  • Baharat ve sıvı yağ

Tarifi: Öncelikle mantarları bol su ile yıkayınız ve temizleyiniz. Temizlenen mantarları bir tencereye koyunuz. Üzerine su ekleyip, haşlayınız ve süzünüz. Süzülen mantarları bir kenara alınız ve bekletiniz. Daha sonra bir tencereye piyazlık şekilde soğanları doğrayınız. Hafif pembe renge gelene kadar kavurunuz. Ardından içerisine doğranmış biberleri ekleyiniz. Birkaç dakika kavurunuz. Domateslerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayınız. Domatesler salça ile birlikte tencereye ilave edilir ve kavrulur. Kavurma sonrasında baharatlar ve mantarlar eklenir, karıştırılır ve orta ateşte pişirilir.

Cincile mantarı ile omlet yaparak tüketebilirsiniz. Sandviç içerisinde kullanabilirsiniz. Tost yapımında kullanabilirsiniz. Ayrıca makarna sosları için de tercih edebilirsiniz. Izgara da pişirilen bu mantar, lezzeti sayesinde pek çok şekilde tüketilebilmektedir.

Cincile Mantarı Fiyatı Ne Kadar? Nerede Satılır?

Bazı marketlerde, yöresel pazarlarda ya da internet üzerinde bulabileceğiniz cincile mantarı satın alma işlemi dikkatli şekilde yapılmalıdır. Yani güvenilir bir yerden almanız gerekmektedir. Ayrıca eğer ki toplayacaksanız, mantarı bilen, tanıyan bir kişiden destek almanız gerekmektedir. Farklı bir mantar tüketimi ile zehirlenme söz konusu olabilmektedir.

Hot Shapers ile Yağ Yak!
Üstelik Şimdi İndirimde!

  • cincile mantarı
  • cincile mantarı faydaları
  • cincile mantarı zehirli midir
  • cincile mantarı ne zaman çıkar
  • cincile mantarı nerede bulunur
  • kastamonu cinsile mantarı
  • cincile mantarı tarifi
  • cincile mantarı yapımı
  • cincile mantarı çorbası
  • cincile mantarı fiyatı

Cincile Mantarı Nedir, Nerede Yetişir Ve Yenir Mi? Cincile Mantarı Faydaları, Yetiştiriciliği Ve Özellikleri

Bitki Bakımı

Cincile Mantarı Nedir, Nerede Yetişir Ve Yenir Mi? Cincile Mantarı Faydaları, Yetiştiriciliği Ve Özellikleri

"Mantarlar bitkisel besinler arasında oldukça sağlıklı besinlerden birisidir. Özellikle et ile neredeyse eş değer protein içermesi bakımından oldukça faydalı besinler arasında yer almaktadır. Mantarlar kendi içlerinde pek çok türe ayrılmaktadır. Bunlardan birisi cincile mantarlarıdır. Peki cincile mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Cincile mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özelliklerini sizlere detaylıca derledik."

Günümüzde hala ilaç yapımında mantarlardan faydalanılmaktadır. Fakat mantarlar yüksek kimyasal içeriklerinden dolayı dikkatli kullanılması gerekir. Yenilebilen mantar grubunda yer alan mantar türlerinde birisi de cincile mantarıdır.

Cincile Mantarı Nedir?

Cincile mantarı yaklaşık olarak 5 ile 10 santimetre uzunluğunda sap kısmına sahip olmaktadır. mavi veya mor cincile mantarı olarak doğada yer almaktadır. Menekşe rengine sahip olan mantarın şapka bölümü mantarın olgunlaşması ile birlikte kahverengiye döner.

A, K, D ve B vitaminleri açısından zengin olan cincile mantarı oldukça lezzetli olması sebebiyle sofralarda yerini almaktadır. Bunlar dışında çinko, bakır, demir, fosfat ve potasyum mineralleri bakımından da zengindir ve antioksidan içermektedir. Keskin ve kuvvetli bir aromaya sahip olan cincile mantarı sert bir aromaya sahiptir. Bu nedenle bazı kişiler tarafından sevilmemektedir.

Cincile Mantarı Nerede Yetişir?

Ülkemizde Bolu ve Karaman illerinde cincile mantarı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yenilebilir bir mantar türü olmasına rağmen bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar gösterebilir.

Cincile mantarı birbirine yakın sıralar oluşturarak saireler halinde yetiştirilmektedir. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarının başında yetişen cincile mantarı bazı durumlarda ekim ayına kadar da yetiştirilebilmektedir.

Cincile Mantarı Nerede Bulunur?

Cincile mantarı ülkemizde Anadolu'nun her bölgesinde yetişebilmektedir. Özellikle köknar ormanlarında, iğne yaprakların oluşturduğu doğal örtü üzerinde cincile mantarı yetişmektedir. Bunlar dışında bazı çayırlarda, yaprak ve gübre aralarında da doğal olarak kendiliğinden yetişmektedir. Küçük boyutlara sahip olması sebebiyle iyi kamufile olan b mantarlar zor bulunmaktadır.

Cincile Mantarı Yenir Mi? Zehirli Mi?

Günümüzde mantar çeşitleri pek çok türe ayrılmaktadır. Bazı mantarların tüketilmesi oldukça yararlı olurken bazı mantarlar da zehirli olma olasılığı bulunmaktadır. Cincile mantarı mantar çeşitleri arasında çok sık tüketilen bir türdür.

Cincile mantarı zehirli değildir. Tüketilmesinde sakınca olmayan cincile mantarı bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Kişilerde karın ağrısı, ishal, şişlik veya baş ağrısı oluşması durumunda mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. Hamilelik döneminde, emzirme döneminde veya kronik hastalığı olan kişilerde tüketilmeden önce de mutlaka doktora danışılması önerilmektedir.

Cincile Mantarı Faydaları

Cincile mantarının insan sağlığına pek çok yönden faydası bulunmaktadır. Cincile mantarının faydaları şunlardır:

- İçerdiği selenyum minerali sayesinde kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemektedir.
- Yüksek miktarda D vitamini içermektedir. Bu da hücrelerin fonksiyonlarını düzenlemesinde, kemik ve diş sağlığında olumlu etki yaratır.
- Yüksek oranda lif içermektedir. Bu da kan şekerinin aniden yükselmesini engeller ve insülin salınımını düzenler.
- Uzun süre tokluk hissi verir ve zayıflamaya yardımcı olur.
- C vitamini, lif, sodyum ve potasyum sayesinde kan basıncını düzenler.

Cincile Mantarı Nasıl Yetiştirilir? Cincile Mantarı Yetiştiriciliği

Cincile mantarı ilkbahar mevsimi sonlarında yetiştirilir. Taze olanların orta kısmı biraz çökük olur ve bazı yörelerde Ekim ayına kadar yetiştiriciliği sürebilir. Çayırlarda, otların arasında ve çürümüş yaprak yığınları arasında büyüyen cincile mantarı kümeler halinde yetiştirilir.

Cincile mantarı küçük bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bulunması da zordur. Cincile mantarları toplanır iken gövdelerinden bükülerek kopartılması gerekmektedir.

Cincile Mantarı Özellikleri

Cincile mantarları şapka kısmı kahverengi, gri ve eflatun renklerine sahiptir. Yenilebilir bir mantar çeşidi olan cincile mantarı plakaları birbirine birleşiktir. Kenarlarında dalgalanmalar olan cincile mantarının sapının şapkaya doğru uzanan kısmı beyaz pudramsı yapıdadır. Eti gri ve mavi renklere sahiptir. Cincile mantarının en belirgin özelliği ise koparıldığında yanık lastik kokusu salmasıdır.

False

Cincile mantarı nedir ve cincile mantarı nasıl pişirilir? Cincile mantarından yapılan yemekler

Cincile mantarı nedir ve cincile mantarı nasıl pişirilir? Cincile mantarından yapılan yemekler

Halen ilaç yapımında antibiyotik özelliklerinden faydalanılan mantarlar arasında şimdilerde adını sıkça duyduğumuz cincile mantarı hakkında merak edilen tüm detayları bugün yazımızda veriyoruz. Cincile mantarı nedir ve cincile mantarı nasıl pişirilir? Cincile mantarından yapılan yemekler haberimizin detaylarında.

Kuzu göbeği sezonunun hemen ardından gelen zamanda, yaz başında çıkmaya başlayan daha çok köknar ve iğne yapraklı ağaçların yoğun olduğu bölgelerde yetişen cincile mantarı, yörenin özelliğine bağlı olarak Ekim ayına kadar bulunabilir. Türkiye’de en fazla Bolu ve Karaman çevresinde yetişen cincile mantarı, ebat olarak da oldukça ufaktır. Bu da toplamasını ve bulmasını zorlaştırır. Eti gri ve mavi renklere sahiptir. En belirgin özelliği ise koparıldığında yanık lastiğe benzer bir koku salmasıdır. 

cincile mantarı

cincile mantarı

En kolay mantar yemeği nasıl yapılır? Mantar yemeğinin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay mantar yemeği nasıl yapılır? Mantar yemeğinin püf noktaları

CİNCİLE MANTARI NASIL TEMİZLENİR?

Cincile mantarı böcekleri ve sinekleri kendine çekmediği için, kolayca temizlenebilir. Topraktan sökülen veya satın alınan mantarın sap kısmı, şişkin olan tabandan kesilir. Şapkası ise fırça ile temizlenebilir. Temizlenen mantarlar fırında kurutulduktan sonra kavanozda veya buzlukta saklanabilir.

CİNCİLE MANTARI NASIL TEMİZLENİR?

CİNCİLE MANTARI NASIL TEMİZLENİR?

CİNCİLE MANTARI NASIL PİŞİRİLİR?

Sert bir aromaya sahip olan bu mantar farklı tariflerde kullanılabilir. Keskin olan kokusunu engellemek için yemeğe eklenmeden önce haşlanmasında fayda vardır. Haşlandıktan sonra süzülmeli ve daha sonra tariflerde kullanılmalıdır. Salçalı ve sulu yemeklerin yanı sıra sote, salata, makarna ya da çorbalarda da kullanılabilir.

CİNCİLE MANTARI NASIL PİŞİRİLİR?

CİNCİLE MANTARI NASIL PİŞİRİLİR?

Diyete uygun enfes mantar yemeği! En kolay diyet mantar nasıl yapılır? Mantar kilo aldırır mı?İLİŞKİLİ HABERDiyete uygun enfes mantar yemeği! En kolay diyet mantar nasıl yapılır? Mantar kilo aldırır mı?

Cincile mantarını en kolay pişirme yöntemi fırında pişirmedir. Üzerine garnitür ve eklendikten sonra fırında pişirerek kolayca leziz bir yemek elde edilebilir. Mantar çorbası şeklinde de yapıldığında oldukça lezzetli olur.

CİNCİLE MANTARININ FAYDALARI:

  • Lif bakımından zengin olduğu için ani şeker yükselmesine neden olan insülin salınımını düzenlemektedir.
  • Uzun süre tokluk hissi verir ve zayıflamaya yardımcı olur.
  • İçerdiği selenyum minerali sayesinde kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemektedir.
  • A, K, D ve B grubu vitaminleri açısından oldukça zengin olan mantar çeşidi kendine has lezzetiyle dikkat çeker.
  • Yüksek oranda demir içeren mantar çeşidi anemi hastalığının tedavisini destekleyici rol oynar.

CİNCİLE MANTARI YEMEĞİ TARİFİ:

MALZEMELER

Yarım kilogram cincile mantarı
1 adet kuru soğan
2 adet sivri biber
1 çorba kaşığı salça
2 adet domates
Baharatlar ve sıvı yağ

CİNCİLE MANTARI YEMEĞİ TARİFİ:

CİNCİLE MANTARI YEMEĞİ TARİFİ:

YAPILIŞI

Mantarları bol su ile yıkanarak temizleyin. Temizlenen mantarları geniş bir tencereye koyularak üzerine su ekleyin ve birkaç dakika haşlandıktan sonra süzün.

Süzülen mantarları bir kenara alarak bekletin. Bir tencere içerisine piyazlık olacak şekilde soğanları doğrayın ve hafif pembeleşinceye kadar kavurun.

Daha sonra içine doğranmış biberleri ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.

Domateslerin kabuklarını soyarak küp küp doğrayın.

Doğranan domatesleri salça ile birlikte tencereye ilave edilerek kavurun.

Kavurma işleminden sonra baharatlar ve mantarlar da eklenerek karıştırın ve orta ateşte pişirin.

Afiyet olsun...

Online diyet nedir? Online diyet nasıl yapılır? Online diyet listesi!

İLİŞKİLİ HABER

Online diyet nedir? Online diyet nasıl yapılır? Online diyet listesi!Sabahları aç karna bir bardak reyhan şerbeti içerseniz...

İLİŞKİLİ HABER

Sabahları aç karna bir bardak reyhan şerbeti içerseniz...

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası