10 kasım da binalara bayrak asılır mı / T.C.CUMHURBAŞKANLIĞI : Türk Bayrağı

10 Kasım Da Binalara Bayrak Asılır Mı

10 kasım da binalara bayrak asılır mı

TBMM'den 10 Kasım açıklaması

Haberde yer alan "Türkiye çapında tüm bayrakların yarıya indiği anma gününde TBMM'de bulunan ve milli egemenliği temsil eden bayrak yarıya indirilmedi" ifadesi eksik ve yanlış bilgiye dayalı bir ifadedir. Çünkü Bayrak Tüzüğü'nün beşinci bölüm 24. maddesinde "Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının önündeki bayrak hiçbir zaman, Anıtkabir'deki bayrak 10 Kasım dışında yarıya indirilemez" hükmü vardır."Geçen yıl poster vardı" alt başlığıyla 10 Kasım 2006 törenlerine ait olduğu belirtilen ve Atatürk posterinin yer aldığı fotoğraf, haberde iddia edildiği gibi 10 Kasım 2006 törenine ait bir fotoğraf olmayıp, arşiv kayıtlarımızda bulunan 23 Nisan 2003 Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerine ait bir fotoğraftır. Söz konusu fotoğraf incelendiğinde, törende Bakanlar Kurulu üyelerinin de bulunduğu görülecektir.Oysaki Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 10 Kasım Atatürk'ü anma törenlerine TBMM Başkanı'nın görevlendireceği başkanvekili, Anıtkabir'deki törenlere katılamayan başkanlık divanı üyeleri, milletvekilleri ve TBMM idari teşkilat mensupları katılmaktadır. TBMM Başkanı, Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleri ise kesinlikle Anıtkabir'de yapılan törene katılmaktadırlar. TBMM yerleşkesinde; 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı, 19 Eylül Gaziler Günü, 1 Ekim yasama yılının açılışı, 13 Ekim Ankara'nın başkent oluşu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 27 Aralık Atatürk'ün Ankara'ya gelişi törenlerinde Türk Bayrağı, Meclis Flaması ve Atatürk posteri asılarak kutlamalara iştirak edilmektedir.Büyük Önder Atatürk'ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım anma programında ise bayrak, flama ve poster asılmamaktadır. TBMM'de yıllardır süren kutlamalarda kural, gelenek ve teamüller bu şekilde uygulanagelmiştir. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının uygulamaları il valiliğinin genelgeleri doğrultusunda yürütülmektedir.TBMM çatısı altında görev yapan mensuplarınızın, doğru bilgi ve belgelerle haber yapmaları, kamuoyunu yanlış bilgilendirmemeleri gazetecilik mesleği açısından da büyük önem taşımaktadır. Kaldı ki, milli egemenliğimizin sembolü ve hepimizin ortak paydası olan Türkiye Büyük Millet Meclisi söz konusu ise daha dikkatli davranma zorunluluğu olmalıdır.Bu nedenle; kamuoyunda yanlış anlamalara yol açacak bu haberle ilgili düzeltmenin gazetenizde yer almasını rica eder, iyi dileklerimi sunarım.Feridun Keşirİletişim Daire Başkanı Milliyet Gazetesi'nin 11/11/2007 tarihli nüshasında muhabir Saliha Çolak ile foto muhabiri Mustafa İstemi imzalı "Meclis'teki törende Atatürk posteri yoktu" başlığıyla yayımlanan haberin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin saygınlığını zedeleyici nitelikte hazırlanmış bir haber olduğuna şüphe yoktur.

Türk Bayrağı

Türk Bayrağı

Türk Bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 3. maddesine göre, “şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.”

TÜRK BAYRAĞI KANUNU

Kanun Numarası : 2893
Kabul Tarihi : 22/9/1983
Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 24/9/1983 Sayı : 18171
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 22 Sayfa : 599

Bu Kanun ile ilgili tüzük için, "Tüzükler Külliyatı"nın kanunlara göre düzenlenen nümerik fihristine bakınız.

Amaç
Madde 1 – Bu Kanunun amacı Türk Bayrağının şekli, yapımı ve korunması ile ilgili esas ve usulleri belirlemektir.
Bayrağın Şekli ve Yapımı
Madde 2 – Türk Bayrağı, bu Kanuna ekli cetvelde gösterilen şekil ve oranlarda olmak kaydıyla beyaz ay - yıldızlı albayraktır.
Bayrak ile özel bayrakların (sembolik bayrak, özel işaret, flama, flandra ve fors) standartları, hangi kumaş ve maddelerden yapılacağı yönetmelikte gösterilir. (1)
Bayrağın Çekilmesi ve İndirilmesi
Madde 3 – Bayrak, kamu kurum ve kuruluşlarıyla yurt dışı temsilciliklerine ve kamu kuruluşlarıyla gerçek ve tüzelkişilerin deniz vasıtalarına çekilir. Yurt içinde ve yurt dışında yetkililerin araçlarına takılır.
Bayrak çekilirken ve indirilirken tören yapılır. Bayrak törenlerinin gereken biçimde yapılmasından o mahaldeki yetkili amirler sorumludur.
(Değişik : 14/7/1999 - 4409/1 md.) Kamu kurum ve kuruluşlarında Türk Bayrağı sürekli çekili kalır.
(Değişik : 14/7/1999 - 4409/1 md.) Bayrağın; nerelerde daimi olarak çekilmeyeceği, hangi kapalı yerlere konulacağı, nerelere fon olarak takılacağı veya asılacağı, kamu kurum ve kuruluşlarından başka yerlerde ne zaman ve nasıl çekileceği, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı yüzer birliklerinde ve Türk Bandıralı ticaret gemilerinde Bayrak çekme ve indirme zamanları ile Bayrak çekilirken ve indirilirken yapılacak törene ilişkin hususlar, yönetmelikte gösterilir. (1) (2)
Bayrağın Yarıya Çekilmesi
Madde 4 – Türk Bayrağı, yas alameti olarak 10 KASIM'da yarıya çekilir. Yas alameti olmak üzere Bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zamanı Cumhurbaşkanlığınca ilan edilir. (3)

–––––––––––––
(1) 2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 82 nci maddesiyle, bu fıkralarda yer alan “tüzükte” ibareleri “yönetmelikte” şeklinde değiştirilmiştir.
(2) 2/1/2017 tarihli ve 680 sayılı KHK’nin 49 uncu maddesiyle, bu fıkrada yer alan “Türk Silahlı Kuvvetleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile Sahil Güvenlik Komutanlığı” ibaresi eklenmiş, daha sonra bu hüküm 1/2/2018 tarihli ve 7072 sayılı Kanunun 48 inci maddesiyle aynen kabul edilerek kanunlaşmıştır.
(3) 2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 82 nci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “Başbakanlıkça” ibaresi “Cumhurbaşkanlığınca” şeklinde değiştirilmiştir.  

Bayrağın Selamlanması
Madde 5 – Çekilmesi ve indirilmesi esnasında veya tören geçişlerinde Bayrak, cephe alınarak selamlanır. Bayrağın Örtülebileceği Yerler (1)
Madde 6 – Türk Bayrağı, Cumhurbaşkanlığı yapmış kişilerin, şehitlerin ve yönetmelikte belirlenecek asker ve sivil kişilerin cenaze törenlerinde bunların tabutlarına, açılış törenlerinde ATATÜRK heykellerine veya resmi yemin törenlerinde masalara örtülebilir.
Ayrıca milli orf ve adetler göz önünde tutularak Bayrağın diğer kullanılma şekil ve yeri yönetmelikte gösterilir. Yasaklar (2)
Madde 7 – Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya uniforma şeklinde giyilemez.
Hiçbir siyasi parti, teşekkül, dernek, vakıf ve yönetmelikte belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz. (2)
Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz.
Bu Kanuna ve yönetmeliğe aykırı fiiller yetkililerce derhal önlenir ve gerekli soruşturma yapılır. (2)
Cezalar
Madde 8 – (Değişik: 23/1/2008-5728/421 md.) Bu Kanuna ve çıkarılacak yönetmeliğe aykırı olarak Bayrak yapmak, satmak ve kullanmak yasaktır. Bu yasağa aykırı olarak yapılan Bayraklar o mahallin yetkili amirlerince toplatılır. (3)
Bu Kanun hükümlerine aykırı davranışta bulunanlara, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde mahalli mülki amir tarafından Kabahatler Kanununun 32 nci maddesi uyarınca idarî para ceza verilir.
Yönetmelik (4)
Madde 9 – Bu Kanunun ilgili maddelerinde yönetmelikte düzenleneceği belirtilen hususlar ile kanunun uygulanmasına ilişkin diğer esaslar, Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte gösterilir Yürürlükten kaldırılan kanun:
Madde 10 – 29 Mayıs 1936 Tarih ve 2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır. Yürürlük
Madde 11 – Bu Kanun yayımı tarihinden altı ay sonra yürürlüğe girer. Yürütme
Madde 12 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

–––––––––––––––
(1) 2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 82 nci maddesiyle, bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan “tüzükte” ibareleri “yönetmelikte” şeklinde değiştirilmiştir.
(2) 2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 82 nci maddesiyle, bu maddenin ikinci fıkrasında yer alan “tüzükte” ibaresi “yönetmelikte” ve dördüncü fıkrasında yer alan “tüzüğe” ibaresi “yönetmeliğe” şeklinde değiştirilmiştir.
(3) 2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 82 nci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “ “tüzüğe” ibaresi “yönetmeliğe” şeklinde değiştirilmiştir.
(4) 2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 82 nci maddesiyle, bu maddenin başlığı “ Tüzük” iken“Yönetmelik” şeklinde, birinci fıkrasında yer alan “tüzükte” ibaresi “yönetmelikte” şeklinde ve “bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içinde çıkarılacak tüzükte” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte” şeklinde değiştirilmiştir.


Not: Bayrak genişliği ne olursa olsun (G) emsali değişmez.  

2893 SAYILI KANUNA EK VE DEĞİŞİKLİK GETİREN MEVZUATIN VEYA ANAYASA MAHKEMESİ TARAFINDAN VERİLEN İPTAL KARARLARININ YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ TARİHLERİNİ GÖSTERİR LİSTE

Değiştiren Kanunun/KHK’nin veya İptal Eden Anayasa Mahkemesi Kararının Numarası2893 sayılı Kanunun değişen veya iptal edilen maddeleriYürürlüğe Giriş Tarihi
4409--18/7/1999
572888/2/2008
KHK/68036/1/2017
707238/3/2018
KHK/7002, 3, 4, 6, 7, 8, 924/6/2018 tarihinde birlikte yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda Cumhurbaşkanının andiçerek göreve başladığı tarihte (9/7/2018)

10 Kasım da bayrak asılır mı?

  • Yüzbaşı
    336 Mesaj
    Konu Sahibi
    Beyler 10 kasımda bayrak asılır mı? Akşam üstü komşum cama bayrak asacaktı ben 10 kasım da bayrak asılmaz, bayrak yarıya indirilir dedim. Bayrak asmaktan vazgeçti. Sonuc itibariyle bayram değil yas günü bayrak asılmaz diye biliyorum. Yanlış mı biliyorum acaba ?



  • Yüzbaşı
    336 Mesaj
  • Yüzbaşı
    965 Mesaj
  • Binbaşı
    1623 Mesaj
  • Yüzbaşı
    614 Mesaj
    Mümkünse üzerinde Atatürk resmi olan bir bayrak asın. 10 kasım'ın ne günü olduğunu öğrensin cahil, cühela tayfası.
  • Yarbay
    2099 Mesaj
    Boyle asilir asilmaz diye birsey yoktur 10 kasim bana canini ortaya koyarak bir ulusun kaderini degistiren yurekli bir insani hatirlatiyor bu yuzden herzaman oldugu gibi evimin en guzel en gorunur yerine gururla asarim
  • Yüzbaşı
    336 Mesaj
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
  • Yüzbaşı
    963 Mesaj
    28 Ekim'de bayrağımı astım bilinçli olarak, 11 kasım'a kadar !!! ne yazıkki o bayrağa hainlik içinde olan adı komşu denen mahluklar var tam karşımda !!!
  • Yarbay
    4835 Mesaj
    10 Kasımda tüm resmi daireler bayraklarını yarıya indirir. Çünkü yas günüdür. Çok büyük terör saldırılarına uğradığımızda da bu yapılır. Evimizin balkonuna astığımız bayrağı yarıya indiremeyeceğimize göre bence bayrak asılmaz. Çünkü eve asılan bayrak bayram için asılır kutlama için asılır. 10 Kasım bir bayram günü değildir, yas ve anma günüdür.

    Ben böyle düşündüm. Mantığım böyle söyledi. Bir yere dayandırarak veya resmi bir kayıttan görerek söylemedim.

    Edit: Diğer mesajları okuduğumda hak verdim. Eve asılan bayrak yarıya indirilmediği için bayrak asılabilir diye Ama birde şöyle düşündüm. 10 kasımda etrafı diğer resmi bayramlarda olduğu gibi bayraklarla donatmazlar. Eğer resmi merci bunu yapmıyorsa biz de yapmamalı mıyız? Karara varamadım yine.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Haplo -- 10 Kasım 2009; 2:24:23 >
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
  • Yarbay
    7351 Mesaj
  • Yarbay
    3709 Mesaj
  • Yarbay
    9027 Mesaj
  • Çavuş
    65 Mesaj
  • Yarbay
    9027 Mesaj
  • Yarbay
    2389 Mesaj
  • Er
    0 Mesaj
  • Er
    0 Mesaj
  • Yarbay
    3261 Mesaj
  • yeni mesaja gitYeni mesaj

Benzer içerikler

10 Kasım'da bayrak asılır mı?

10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk'ü Anma Günü kapsamında bayrak asılır mı sorusu gündeme geliyor. 10 Kasım'da bayrak asılır mı merak ediliyor. 10 Kasım'da Türkiye'de ve Türkiye Cumhuriyeti'nin dış temsilciliklerinde, resmi ve milli binalarında yarıya çekilir. 10 Kasım'da bayrak asılır mı? 10 Kasım'da bayrak asılır mı? 10 Kasım'da bayrak asılır mı? Detaylar haberimizdedir…

10 KASIM'DA BAYRAK ASILIR MI?

10 Kasım Atatürk'ü anma gününde bayrak asılır. Bayrak, 10 Kasım'da Türkiye'de ve Türkiye Cumhuriyeti'nin dış temsilciliklerinde, resmi ve milli binalarında yarıya çekilir. Bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zamanlar Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak tespit ve ilan edilir.

(Değişik: 22/2/2001 - 2001/2130 K.) Bu hallerde Bayrak, yavaş yavaş yarıya indirilir.

(Değişik: 22/2/2001 - 2001/2130 K.) Sürekli çekilmeyen yerlerde Bayrak, önce tepeye kadar çekilir, sonra yarıya indirilir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının önündeki Bayrak hiçbir zaman, Anıtkabirdeki bayrak 10 Kasım dışında yarıya indirilemez.

Yıkık, terkedilmiş, yapımı tamamlanmamış binalara, mutfak, tavla ve benzeri yerlere, çamur ve çöp dubası ile benzeri teknelere, 19 uncu maddede belirtilen binek taşıtları dışındaki kara taşıtlarına Bayrak çekilmez ve konulmaz.

10 Kasım Atatürk'ü anma günü10 KasımGündemGüncelHaberler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası