saanen keçisinin bakımı / Saanen keçileri Sarıkamış'ı sevdi - İllerden - Tarım TV

Saanen Keçisinin Bakımı

saanen keçisinin bakımı

Saanen Keçisi Yetiştiriciliği

Saanen keçileri, İsviçre kökenli süt ve döl verimi yüksek hayvanlardır. Bu keçinin en önemli özelliklerinden birisi; farklı iklim ve çevre koşullarına uyabilmesidir. İşte bu özelliğinden dolayı gerek Avrupa ülkelerinde, gerekse diğer bir çok ülkede yerli keçiler ile melezlenerek yüksek verimli yerli keçi tipleri elde edilmiştir.

Saanen Keçisinin Melezlemesi:

Elimizdeki yerli keçileri bir anda elden çıkarıp, yerine saanen gibi yüksek verimli kültür ırkı hayvanları koymak ekonomik olmayacağından ülkemizde süt keçiciliğini geliştirmenin esası melezleme çalışmalarına dayanmaktadır. Ancak melezleme çalışmalarının da başarısı için ana-babaların seçiminde titiz davranmak yani sağlıklı ve yüksek verimli hayvanları damızlık olarak seçmek gereklidir.

İsviçre Saaneni Verim Özellikleri:

Canlı ağırlık : kg (ergin) 

Döl verimi : % 

Laktasyon süresi : gün 

Laktasyon verimi : kg 

Sütte yağ : % 

Günde Ort.Süt Verimi : kg   

Yerli Kıl Keçileri Verim Özellikleri:

Canlı ağırlık : kg (ergin)

Döl verimi : %80

Laktasyon süresi : gün

Laktasyon verimi : 40 kg

Sütte yağ : %

Günde Ort.Süt Verimi : kg

Saanen X Yerli Kıl (Melez) Verim Özellikleri:

Canlı ağırlık : kg

Döl verimi : %

Laktasyon süresi : gün

Laktasyon verimi : kg

Sütte yağ : %

Günde ort. süt verimi : kg

Keçilerin Beslenmesi ve Önemli Yetiştirme İşleri

Ağılda besleme durumunda ergin bir keçi ( aylık):  Süt verme durumuna göre günde kg kaliteli kuru ot, gr kesif yem verilmelidir. kg kuru ot yerine 1 kg silaj yemi vermek daha uygundur. Silaj yemi sağımdan hemen sonra verilmelidir. Böylelikle silajın tadı ve kokusu süte geçmemiş olur. 50 kg canlı ağırlığında günde kg süt veren keçiye aşağıdaki yem reçeteleri verilebilir.

a) 1 kg kuru yonca

b)  kg kuru ot

c)  kg yeşil çayırotu

d) kg saman

e) kg kepek

f) kg kesif yem karması

g) kg arpa kırması

h) kg yeşil ot

ı) kg kepek

i) 2 kg hayvan pancarı

Ek yemlerde katılacak tuz oranı hayvanların durumuna göre değişmektedir. Tuz miktarı keçilerin su bulmak için yürüyebildiği mesafeye göre değişmektedir. Örneğin; yemlikle su kaynağı arası km ise kesif yem karışımlarına katılacak tuz oranı yaklaşık olmalıdır. Kullanılan karışım çoğunlukla;1 kısım tuz, 1 kısım pamuk tohumu küspesi unu 3 kısım dane yem olmalıdır,

Keçiler için en uygun saman yulaf samanıdır. Patates süt salgısını arttırır. Lahana, bezelye, yulaf, arpa, mısır en uygun yemlerdir. Yeşil yemler mutlaka soldurularak yemlenmelidir.

Oğlakların Beslenmesi:

Oğlak büyütme, damızlık yetiştirmek veya kullanmak ve bakmak olmak üzere 2 nedenden yapılır. Oğlaklar doğal ve sun’i yolla emzirme yapılır.

Doğal Emzirme: Anayı emdirilerek yapılır.

Sun’i Emzirme : Anayı gün emdirilerek, ağız sütü alınarak yapılır. gün sonrası elde süt varsa emdirme yapılmalıdır. gün sonrası kaliteli kuru ot veya kesif yem verilmelidir. Süt verme dönemi oğlakların gelişmelerine göre haftadır. Oğlakların Rumenleri gelişene kadar silajla beslenmelidir. Aksi halde sindirim bozuklukları yapar.

Tekelerin Beslenmesi:

Dişilere nazaran daha kuvvetli beslemek gerekir. İyi kaliteli kuru ot, yulaf, arpa kırması, veya kesif yem verilmelidir. Normal zamanlarda 0, kg , aşım zamanında ,5 kg kesif yem verilmelidir. Aşım dönemlerinde yemlerin içine yumurta sarısı karıştırılabilir. Ayrıca karmalara vitamin, kireç ve tuz konmalıdır. Ergin bir hayvan günde 10 lt. su içfunduszeue.infoeden yarım saat önce ve sonra su verilmelidir. Tekeler aşım zamanında zayıf veya şişman olmamalıdır.Boynuzsuz ana ile boynuzsuz baba kesinlikle çiftleştirilmemelidir. (Boynuzsuzluk dominanttır.) Bunlardan olan dişiler infertildir.

Damızlık Seçimi ve Damızlıkta Kullanma Yaşı

Tekelerde: Vücut yapısı sağlam ve kuvvetli olmalıdır. Duruşu düzgün yumurtalıkları büyük, yuvarlak ve düzgün olması gerekir. aylıkken damızlıkta kullanılabilir. Başlangıçta az aşım yaptırılmalıdır. Damızlıkta kullanma yaşı yaş kabul edilir.

Keçilerde: Vücudu uzun, başı dar ve dişilik karakteri göstermesi istenir. Memenin şeklinin yuvarlak, karın altına giren memenin damarlarının şişkin olması istenir. Damızlık seçiminde yalnız dişilerin süt ve yağ verimleri değil, damızlığa ayrılacak tekelerin ana ve yakın akrabaların süt verimleri de göz önünde bulundurulmalıdır.

Dişiler aylıkken tekeye gösterilebilir. Geç gelişen ırklarda aylıkken tekeye verilmelidir. Damızlıkta kullanma yaşı keçiler için yaştır.

Süt keçiciliği geliştirmenin esası melezleme çalışmalarına dayanmaktadıfunduszeue.info melezleme çalışmalarının da başarısı için ana babaların seçiminde titiz davranmak yani sağlıklı ve yüksek verim veren hayvanları damızlık olarak seçmek gerekir.

Keçilere Teke Katma İşlemleri

Serbest katım: Teke katım mevsimine göre keçiye bir ergin teke, teke genç ise 15 keçiye bir genç teke hesabı ile yapılır.

Elde katım: Hangi dişinin hangi tekeye verileceği bilinir. Arama tekesi ile kızgın keçiler saptanır. Böylece tekeler fazla yorulmayacağı için bir mevsimde keçiyi aşabilir. Bu yöntemle kayıt tutma yolu ile iyi özellikteki hayvanların belirlenerek seçilmesi ve sürünün devamlı verimce iyileştirilmesi mümkündür.

Teke katımı: Mevsime ve bölgeye göre değişmekle beraber bizim bölgemizde Ağustos- Eylül ayıdır. Aşım mevsimi öncesi keçilerin ve tekelerin Flusking dediğimiz özel yemlerle beslenmesi gerekir. Bu ek yemleme ile kısırlığın azalmasına, kızgınlık belirtilerinin kolayca ortaya çıkmasına ve çoğul doğumların artmasına yardımcı olunur.

Aşım sonrası 2 aylık dönem hayvanların en az besin maddesine ihtiyaç duydukları dönemdir. Keçilerin gebelik süresi gündür. Gebeliğin son ,5 ayında anaya çok iyi bakım besleme uygulamak gerekir. Çünkü bu devrede yavrunun gelişimi çok hızlı olacaktır.

Doğuma yakın ana ayrı bölüme alınmalıdır. Tabana bol altlık serilmelidir. Doğumdan sonra yavru gün mutlaka ağız sütünü almalıdır. Genelde oğlaklar anaları ilk iki ay funduszeue.info süt varsa sağılmalı, sağımda meme bakımı ve temizliğine önem verilmelidir.

Keçi Ağılları

Keçi ağılı yapımında aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir;

1. Ağıl kış aylarında sıcak, yazın serin olmalıdır.

2. Yapı içinde ani sıcaklık değişimleri önlenmelidir.

3. Yapıyı oluşturan çatı, duvar gibi yapı alanlarında nem yoğuşmasının önüne geçilmelidir.

4. İç ortamda oransal nem, belirli limitlerde tutulmalı, fazla nem ve amonyak havalandırma sistemi yardımı ile barınak içinden dışarı atılmalıdır.

5. Havalandırma sırasında hayvanlar üzerinde oluşabilecek zararlı hava akımları önlenmelidir.

6. Yapı içinde üretim için optimum olan sıcaklık değerleri korunmalı,yeterli ışık ve havalandırma ile bol oksijenli hava sağlanabilmelidir. Barınak iç ortamı ile dış ortam sıcaklıkları arasındaki fark 0C den az olmamalıdır.

Hava bacalarının düzenlenmesinde aşağıdaki koşullara uyulmalıdır;

1.  Havalandırma bacaları kesitleri  en az 40x40 cm olmalıdır.

2.  Ağıl taban alanının her m2 si için bir havalandırma bacası düşünülmelidir.

3.  Baca etkili yüksekliği en az 4 m, bacanın çatı mahyasından yüksekliği ise en az m olmalıdır.

Birden fazla baca gereksinimi olan ağıllarda, baca kesit ve yüksekliklerinin aynı olması sağlanmalıdır.

Keçilerin alan gereksinimleri: Ağıllarda keçiler için ayrılacak alan hayvanların yaş ve yetiştirme şekline göre değişfunduszeue.info bir keçi için kapalı alanda 0, m2 yer yeterlidir. Oğlaklı keçiler için gereksinim duyulan alan 1,,50 m2 dir. Tekeler aynı bölümlerde barındırılmalıdır. Tekelerin alan ihtiyacı m2 dir. Doğum yapacak hayvanlara 1,5 m2alan düşünülmelidir. Ağıl için hesaplanan alanın yaklaşık olarak iki katı kadar bir alan gezinti alanı olarak ayrılmalıdır.

Yukarıda verilen alanlar servis yolu, yemliklerin kapladığı alanı içermemektedir. Bu nedenle ihtiyaç duyulan toplam alanlar belirlenirken servis yolu yemlikler ve gerekli diğer bölmeler için ayrılacak alanlar göz önüne alınmalıdır.

Yemlik ve yem gereksinimleri: Yemleme yerinde her bir ergin hayvan için 40 cm, oğlaklar için 30 cm uzunluğunda yemlik ayrılmalıdır. Yemlik taban genişliği cm olabilir. İki yönden yemleme yapılacak yemliklerde yemlik genişliği 75 cm olmalıdır. Yem deposu hacmini belirlemede mer’adan yararlanma göz önünde funduszeue.info yem deposu hacmini hesaplamada yıllık gereksinim kg olduğu varsayılabilir. Kesif yem gereksiniminin kg/yıl olduğu düşünülebilir. Keçilerin yıllık yataklık gereksinimi 50 kg/yıl alınabilir. Kuru ot deposu ağıl kapalı alanı içinde düşünülebilir. Bu tip bir planlamanın yangın tehlikesini arttırdığı unutulmamalıdır.

Ot yemliklerinin çıtaları hayvanların kafalarını sokmadan ot yiyebileceği düşünülürse cm aralıklı olmalıdır. Hayvanların ot bulunan yemlik bölmesine başlarını sokmaları durumunda, baş sıkışmalarını önlemek için çıta aralıkları cm olmalıdır.

Ağılda yeterli su bulunmalıdır. Ergin hayvanlar için günlük su gereksinim miktarı 10 litredir. Sulamalar mümkün olduğu oranlarda gezinti alanlarında yapılmalı, suluklar dondan korunmalı çevrede yeterli drenaj sağlanmalıdır.

.

Saanen Keçisi Hakkındaki Aşadaki Bilgiler İsviçre!deki Saaf Saanen Keçilerine Ayit Bilgilerdir.Türkiye Yetiştirilen Melez Saanenlerle İsviçre'deki Orjinal Saanenleri Karıştırmamak Gerekir.

Saanen keçi yetiştiriçiliği,saanen keçisi,Dünya'da en yaygın yetiştiriçiliği yapılan süt keçisi ırkı,saanen keçisi yetiştiriçiliği olmuşfunduszeue.infoğun talep nedeniyle saanen keçisi fiyatları genelde yükselmiştir.Ülkemizde saanen keçisi fiyatları yılında durağan bir seyir takip etmektedir.

 

Saanen süt keçisi İsviçrenin Bern Kantonu'na bağlı Saanen Vadisi'nden Dünyaya lü yıllarda yayılmıştıfunduszeue.infoğlık Saanen  bölgesinde  ve sert iklim koşullarında geliştirildiğinden sağlam yapılı hayvanlardıfunduszeue.info süt keçilerinde kıllar kısadıfunduszeue.infoçi yetiştiriçileri tarafından beyaz ve krem renli saanenler tercih funduszeue.info keçilerinde kulaklar dik,yüz düz veya funduszeue.info üstü düzdür..Vücut yapısı funduszeue.info ince ve funduszeue.info uzun yapılıdıfunduszeue.info ğöğüsten arkaya doğru genişler. Kralice süt keçisi olarakda adlandırılır.Dünyanın en ünlü sütcü keçilerinden funduszeue.info saf yetiştirme hem de verimsiz ırkların verimlerinin yükseltilmesinde melezlemede kulanılmaktadır,melez yetiştiriçiliği yapılmaktadıfunduszeue.info keçisini diğer keçilerle melezlemek yanlış bir yöfunduszeue.infoğer keçi gen kaynaklarını saanen melezi yapmak son derece tehlikeli bir gidişattır.Dünya'da ve ülkemizde bir çok bölgesl keçi ırkını yok oluşun eşiğine getirmiştir.

 


Saanen keçisi sakin yaratılışlı keçfunduszeue.info süt keçilerinin en büyük özelliği sağım yeteneği ve sütcü karekterleridir ayrıca doğurgan hayvanlardıfunduszeue.infoı ve sürü uyumları çok iyidir.Saanen keçileri zeki karekterli,sağlam yapılı ve dirençli hayvanlardıfunduszeue.info yerlere tırmanma ve hafif yükleri taşıma yetenekleri nedeniyle yer yer dağçılar tarafından malzeme taşımada kulanılmaktadır.

Saanen Keçiler kolay idare edilebilir,çok uyumlu keçfunduszeue.infoara çok düşkündüfunduszeue.infonden komut çağrıları almayı funduszeue.info yemekle beraber çalı yaprak yemeyi sever.
Saanen keçi yetiştiriçiliğinde gölgelik oluşturmak funduszeue.info keçiler güneş ışınları karşı duyarlıdıfunduszeue.info iklimlerde saanen süt keçileri daha yüksek verim funduszeue.info keçi yetiştiriçiliğinde kahverengi deri tercih edilmektedir,deri üzende küçük lekeler funduszeue.info ve uyluk üzerinde çoğu zaman bir saçak funduszeue.infor çok iyi gelişmişfunduszeue.inforde kuvvetli sakal vardıfunduszeue.info süt keçilerinin erkek ve dişileri genelde boynussuzdur.Göğüs uzun,yuvarlak,sırt çizgisi düzdüfunduszeue.infoğrı iyi gelişmiştir.Ön va arka ayaklar düzgün duruşlu,uzun yürüşler için funduszeue.infoalar yuvarlak yapılıdır.

Saanen keçiler kısa kıllara funduszeue.infoğuk ve sert iklimlerin hakim olduğu ülkelerde nispeten kılları biraz uzun olabilir.

 


Saanen keçiden,ingiliz  beyaz keçisi ve Yenizalanda da sable keçisi(samur keçisi) geliştirilmişfunduszeue.info keçilerinin anavatanı İsviçrede günlük süt verim ortaması funduszeue.info keçilerde dünya rekoru 1. laktasyon(funduszeue.infoğum) litredir gün,funduszeue.infoyon funduszeue.info laktasyonda bu verime ulaşan keçinin ortalama günlük süt verimi 12,5 litredir.( günlük ortalama verim).Saanen süt keçilerindeki şampiyonluk Avusralya'lı bir saanen keçi yetiştiriçisine ayittir.

Saanen ırkının yemden yararlanma yeteneği gayet iyidir.  Keçiler yumuşak huylu, narin görünüşlü, çevik hayvanlardır.  Sosyal bir ırktır.  Mutlaka grup içinde olmak isterler, yalnız kalmaktan hoşlanmazlar.

Saanen keçiler serbest aşımla ve suni tohumlamayla döllenebilirler.  Eğer sürüye teke katılacaksa 15 keçiye 1 teke hesap edilmelidir.   Saanen bir etçi keçi ırkı olmamakla birlikte eti funduszeue.info Keçilerde,8 lt sütten 1 kg peynir elde edilir.

  Keçilerde bit pire,kene ve sivrisinek ve kara sinekleri yok eden geniş ve uzun etkili haşere ilaçları Torunoglu Hayvan Sağlığı'nda satılmaktadıfunduszeue.info    

 

 

İsviçre'deki saf saanenlerle,halep keçilerimiz aynı verimi vermektedir. Hatta halep keçilerimiz saanenlerden daha çok süt funduszeue.info yıllarda halepi keçisinin öne çıkmasıyla saanen keçisi fiyatlarında düşüşler başlamıştır.

Damızlık Halep Keçisi ticaretini yabancı ülkelere kaptırmış bulunmaktayız. 

Yukardaki resimde sağım sırasını bekleyen halep keçileri görülmektedir.

Saf Saanen Keçisi,Halep(shami- damascus keçisi) Keçisi ve diğer keçi ırklarının verim değerleri,aşağıdaki tabloda verilmiştir.

              
 Goat Breeds Comparison  
       
Goat BreedKacangJamnapariAnglo NubianSaanenBoerShami
Originated fromMalaysia/IndonesiaIndiaEgypt/IndiaSwitzerlandAfrica Syria /  Cyprus
Weight at birth      
Male Kg kg kg kg kg kg
Female Kg kg kg kg kg kg
Weight at months old      
Male11 kg21 kgNANA35 kg35 kg
Female07 kg16 kgNANA30 kg30 kg
Weight on maturity      
Male kg kg kg kg kg kg
Female kg kg kg kg kg kg
Height cm cm80 cm cm80 cm cm
Milk Production kg/day kg/day kg/day kg/day kg/day kg/day


SAANEN KEÇİSİ  VERİM ÖZELLİKLERİ    


Canlı Ağırlık                                                    Kg
Laktasyon  Süt Verimi                                      Kg
Laktasyon Süresi                                             gün
Sütte Yağ Oranı                                               %
Bir Doğumdaki Oğlak Sayısı                               

Keçilerde gebelik süresi 5 aydıfunduszeue.info Keçi,diğer bazı ırklarda Halep Keçisi ve Kilis Keçisinde 8 ayda bir doğum yaptırılabilinir fakat böyle bir durumda keçilerden yeteri kadar süt üretimi yapılamaz,keçi çabuk yıpranır.O nedenle yılda bir doğum üzerine üretim planlaması yapmak en doğru seçenektir.Saanen keçi fiyatları yurt dışında çok ucuz değfunduszeue.infoı sitelerde saanen keçisi satılık ilanlarını göfunduszeue.info dışından gelen ithal saanen keçisindeki uyum sorunları hatırdan çıkarılmamalıdır.

Saanen Keçilerin süt yağ oranı düşüktür(%).Saanen süt keçisinin en önemli kusuru funduszeue.info Keçi sütü,Türk Toplumunun damak tadına çok uygun değfunduszeue.infoğ oranı yüksek Keçi sütüne alışkın olan Türk Tüketiçileri tarafından,Saanen Keçi sütü pek rağbet görmemektedir.Türkiye'de en kaliteli süt,Kıl Keçilerinin sütüdür.Süt yağ oranı % 5 - tur.Kıl Keçisi sütü,dondurmacıların,mandıraçıların,pastaneçilerin,organikçilerin ve bilhasa çocuk maması imalatçılarının göfunduszeue.info olan yörükler Kıl Keçisi sütünü ilaç olarak içfunduszeue.info hazırda Dünyanın bir çok Ülkesinde Keçi ürünleri satan eçzaneler(healt shop)vardıfunduszeue.infoçilere ayit süt,et ,peynir,yoğurt vb ürünler şifa niyetine tüketilmektedir.

Saanen Keçilerinin süt yağ kalitesini yükseltmek için Saanen Keçi sütünü,Kıl Keçisi sütüyle karıştırıp tüketime ve satışa öyle sunulmalıdır.O nedenle her Saanen Keçi yetiştiriçisi,Saanen Keçi sütünün,süt kalitesini yükselte bilmesi için,çiftliğinde bir de saf Kıl Keçisi sürüsü beslemesi gerekmektedir.

Saanen Keçilerin geneli beyaz renkli olmakla birlikte son yıllarda dünyada değişik renk tonlu ve benekli saanenler saanen keçi sürülerinde görülmeye başlandı.Renli saanenler iyi süt verimleri nedeniyle tercih edilir hale gelmiştir.

 

Bu farklı renk tonlu saanen keçiler melez ırk değfunduszeue.info Saanen'ler,erkek yada dişideki renkli genlerin baskın olmasıyla dünyaya gelen cinstir.Şimdilerde bu farklı renklerdeki cinse Sables adı funduszeue.info saanenler(sables saanen keçisi) süt keçisi fiyatları yoğun rağbet nedeniyle dış pazarda yükselişe geçmiştir.

Bir çok Saanen ticareti yapanlar bu cins için parti kıyafeti giymiş Saanen'ler diye hitap ederler.

Saanen Keçiler açık renkli derileri nedeniyle kansere yakalanıfunduszeue.info Saanenlerde (Renkli Saanenlerde) koyu renk tonları nedeniyle kanser tehlikesi funduszeue.infoal ve sıcak iklimlerin hakim olduğu ülkelerde yetiştiriçiler bu gerceği bildikleri için sables senenler tercih funduszeue.infoçi yetiştiriçileri Beyaz Saanenlere fazla ilgi göstermemektedir.

Türkiye'de saanenler aşırı sıçak ve aşırı soğuk bölgelerde ciddi uyum sorunları yaşamaktadıfunduszeue.infot ve verim kayıpları ortaya çıkmaktadır.Ülkemizdeki saanen keçiler melez olduğundan İsviçre'deki saanenler gibi soğuğa dayanıklı değildirler.Sıçak bölgelerde saanen keçiler hayatta kalma mücadelesi funduszeue.info Keçi yetiştiriçiliği için Türkiye iklim koşullarında en uygun bölge Marmara Bölgesi'dir.O nedenle en yoğun saanen keçisi yetiştiriçiliğinin yapıldığı bölge Marmara'dıfunduszeue.info Keçisi yetiştiriçiline girmek isteyen yatırımcıların Marmara Bölgesinde işe başlamarı daha doğru olaçaktır.

Saanen keçilerinde besi artışı düşüktüfunduszeue.infoerinde günlük canlı ağırlık artışı alt düfunduszeue.info saanen çebiç ve tekeleri pazarda kurbanlık olarak satmada yetiştirici zorlanmaktadıfunduszeue.infolerde besi tuutma oranı düşüktürç.

 Sables Saanenler değişik renklerde funduszeue.infolerin sağım yeteneği Saanen Keçisiyle aynıdıfunduszeue.info bazı saanen keçi yetiştiriçileri Sables Saanenlerin, Saanenlerden daha üstün olduklarını idda funduszeue.infolandada Saanen Süt Keçilerinin %0,5 ni sables keçiler oluşturmaktadıfunduszeue.infolanda'da sableslerin renginin %50 den fazlası beyaz olma zorunluluğu vardır.

 

 

  Türk Saanen Keçisi

Kıl Keçisi,Maltız Keçisi funduszeue.info melez (kırma) keçilere Türk Saanen'i denmektedir.

Türk Saanen keçisi başta Çanakkale Merkez ilçeleri olmak üzere Marmara bölgesinde yetiştiriciliği son zamanlarda yaygınlaşan, yüksek verimli, bölgeye adaptasyonu iyi olan bir ırktır. Bu ırk, saf Saanen keçileri ve bölgede bulunan Maltız (malta keçisi:ada keçisi) ve kıl keçilerinin melezlenmesi ile oluşturulmuştur. Bölgede birinci melez generasyondan (F1 generasyonu) saf Saanen genotipe dek farklı Saanen kan oranlarında melezlerin olduğu tahmin edilmektedir.


Çanakkale’de bu keçi tipinin oluşturulmasına öncesinde Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü’ne bağlı Üvecik biriminde başlanmıştır. Bu amaçla Ege Üniversitesi’nden Damızlık nitelikte Saanen tekeleri getirtilmiş ve bölgeden temin edilen kıl ve maltız keçilerinin kullanılması ile çevirme melezlemelerine başlanmıştır. de ise dışardan ithal edilen Saanen ırkı keçiler Üvecik Çiftçi ve Teknik Eleman Eğitim Merkezi’ne getirilmiştir Bu tarihten sonra gerek burada daha önce oluşturulan melez sürüye gerekse saf sürüye saf sürüden elde edilen tekeler verilmiştir. Söz konusu Birim yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne devredilmiştir. Üniversiteye bağlı birimde yılından bu yana söz konusu genotipte yoğun bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü personeli bilimsel çalışmaların yanı sıra hem söz konusu keçinin tanıtımı hem de keçicilik alanında çiftçiye bilgi transferi hizmeti de vermektedir. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından düzenlenen I. Ulusal Süt Keçiciliği Kongresi’nde alınan kararla Ezine Saanen’i olarak tanınan bu genotipin “Türk Saaneni” olarak adlandırılmasına karar verilmiştir. Çanakkale ili Ezine ilçesi Üvecik köyünde Yahya Çavuş Araştırma ve Uygulama Biriminde bulunan Türk Saaneni genotipinden farklı yaş ve cinsiyetlerde toplam başlık sürü 12 Kasım tarihinde Çanakkale’nin merkeze 3 km uzaklıkta bulunan Sarıcaeli Köyü yakınlarındaki Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne ait Teknolojik ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’ne (TETAM) nakil edilmiştir.

Yapay mera  da otlayan Türk Saanenleri

 

 Türk Saaneni’nin genel özellikleri:

Türk saanenleri( maltız,kıl keçisi) yerli keçilerle melezlemeyle oluşturulmuştur.

      Kıl keçisinin yetiştirildiği koşullarda bu ırkın yetiştiriciliği kıl keçisine nazaran daha yüksek performans sağlanarak yapılabilmektedir. Zira bu ırk saf bir kültür ırkı olmayıp, bölge koşullarına adapte keçilerle bir kombinasyonun sonucu elde edilmiştir. Bu ırkın Ekstansif yetiştiricilik sistemlerinde de yetiştiriciliğinin yapılabiliyor olması, ırkın ne derecede başarı ile kullanıldığının önemli bir göstergesidir.   
·        Türk Saanen’i keçisi süt beyazı renkten krem beyaza dek değişen tonlarda beyaz rengin hâkim olduğu bir genotiptir. Melezlerde nadir de olsa gri-beyaz tonda alaca formlar da gözlenebilmektedir. Ayrıca melezlerin bir kısmında but çevresinde ve meme etrafında uzun kılların kapladığı bir alanı görmek mümkündür. Irkın temel karakteristiklerinden birisi kulak yapısıdır. Kulaklar kısa, dik ve oldukça hareketlidirler.  Kıl ve maltız keçilerinin aksine bu ırkta kıl uzunluğu oldukça kısa ve parlaktır. Deri esnek ve yumuşak olup sütçü bir yapıyı temsil eden niteliktedir. Vücut narin, dişilik özelliklerini gösterir tipte, boyun ince ve uzun, baş narin ve göğüs kafesi geniş ve sağlam yapıdadır. Sağrı eğimi çok düşük olmayıp hafif eğimdedir. Erkek ve dişiler boynuzlu veya boynuzsuz olabilecekleri gibi küpeli veya küpesiz de olabilirler. Uysal olan bu ırktan keçilerin yönetimi kolay olup sürü halinde veya bireysel yetiştirmeye uygun hayvanlardır.


 yem bitkisinde otlayan saanen keçileri

Zira bu ırkın cidago yüksekliği (72 cm) biraz daha yüksek ve meme yapısı, maltız keçilerinin sarkık olan yapısının aksine karına doğru genişleyen, güçlü bağlantıları olan ve meme başları kısmen daha kısa yapıda olan bir formdadır. Bu özellikler ırka çalı vb yerlerde memenin daha az zarar görmesine (yaralanma, çalı çırpıya takılma v.b.) ve makineli sağıma uygunluk açısından üstünlük sağladığından işgücü ve zaman kazandırmanın yanı sıra daha uzun bir süre damızlıkta kalma şansı tanıması bakımından önemli avantajlar sağlamaktadır.

       Türk Saanen’inin döl verimi yüksek olup ilkine tekeye verilme yaşları oldukça erkendir. Üvecik Araştırma ve Uygulama Biriminde yetiştirilen ergin keçilerde ortalama oğlak oranı olup bu oran ilkine doğum yapanlarda 1 düzeyindedir. Yine bu merkezde başlatılan bir uygulama ile dişi çebiçler yaklaşık 6–8 aylık yaşa ulaştıklarında tekeye verilmektedirler. Bu uygulama ile yetiştiricilik açısından ekonomik ve yetiştirme hedefli önemli kazanımlar beklenmektedir.


Türk Saaneni keçilerinin süt verimleri ortalama kg/laktasyon düzeyinde olup bu değerlere yetiştirici koşullarında rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

    Türk Saaneni keçilerde tespit edilen bazı biyolojik özellikler aşağıdaki çizelgede özetlenmiştir.

 
Çizelge 1. Türk Saanen’i keçilere ait bazı özellikler
Özellik     Değer
  
  
Ortalama Oğlak Doğum Ağırlığı            gr                               

  
Doğumda Göğüs Çevresi                     37 cm                            
 
        
Sütten Kesim Yaşı                               45 gün                         
 
 
Sütten Kesim Ağırlığı                            14 kg

  
Ergin Keçi Ağırlığı                                  60 kg
 
 
Ergin Teke Ağırlığı                                 75 kg
                           
 

 Ergin Keçi Cidago Yüksekliği                   72 cm

 

 

 Ergin Teke Cidago Yüksekliği                     84 cm
 
 
İlkine Tekeye Verilme Yaşı                          7–8 ay                 
 
 
Keçi Başına Düşen Oğlak Sayısı (Oğlak Oranı)
 
 
Laktasyon Süresi                                         gün

                                     
Laktasyon Süt Verimi                                  kg

                                                                                                 
 0–2 Aylık Dönemdeki Ölüm Oranı                  %5–6
 
               
 Sütün Yağ İçeriği                                          %

                                                                               
 
 
Sütün Kuru Madde Düzeyi                                %9,65      
 
 
Sütün Özgül Ağırlığı                                          1,   

 

Yapay çayır mera  da saanen melezleri otlamaktadır.

Türkiye'de saanen keçilerinde yetiştiriler için en büyük sıkıntı,çok yüksek oğlak ölümleri ve telefatlardır.Aşırı soğuk ve aşırı sıcak bölgelerimizde telefat oranları saanen keçilerinin,çok yükselmektedir.

 

 


 İyi bakım ve besleme koşullarında Saanen Keçisi İsviçrede ortalama lt süt funduszeue.info Keçisi bir sağım döneminde gün sağılabilmekte ve toplam kg süt verebilmektedir.
Saanen Keçileri İsviçre kökenli süt ve döl verimi yüksek hayvanlardır. Saanen Keçisinin vücudu beyaz veya parlak krem rengi kısa kıllarla kaplıdır. Deri rengi pembemsidir.  Omuz, sağrı ve sırt çizgisi üstündeki kıllar daha uzundur. Tekelerin sakal ve yelesinde uzun kıllar oluşmuştur. Tekelerin canlı ağırlığı 75 kğ'a kadar çıkabilmektedir.
Dişilerin vücudu süt tipine uygun zayıf ve ince   bir yapıya sahiptir ve canlı ağırlıkları 50 kg civarındadır.
Bacakları düzgün ve sağlam yapılı yol yürümeye elverişlidir. Meme yapısı çok iyi gelişmiş ve vücuda bağlantısı geniş koltuk meme tipindedir. Döl verimleri yüksektir. Çoğunlukla ikiz oğlak verir.
Saf olarak da yetiştirilen Saanen keçileri ülkemizde de yerli ırk keçilerle melezlenmişfunduszeue.info günün şartlarında şuan için Ülkemizde ki saanen keçileri funduszeue.info saanenlere ulaşabilmek için uzun yıllar aralıksız suni tohumlama yaptırılmalıdır. 

Türkiyede'ki mevcut saanenlerin verimlerini yükseltmek için ya kesintisiz uzun yıllara dayanan suni tohumlama yaptırılmalıdır.


Teke Katımı
Teke katım zamanı bölgelere göre değişir. Aşım mevsimi öncesi keçilerin ve tekelerin özel bir yemlemeye alınması faydalıdır. Böylece kısırlık riski azalırken, ikiz ve üçüz doğumların artması mümkün olabilir.
Keçilerde teke katma işlemi  "serbest katım" ve "elden katım" olarak iki şekilde yapılabilir.

Serbest Katım

Serbest katım yönteminde keçiye ergin bir teke hesabı ile katım yapılır. Eğer teke genç ise, 15 keçiye bir teke hesap edilir.

Elden Katım

Elden katım yönteminde, kayıt tutma imkanı olduğundan hangi dişinin hangi tekeye verileceği bilinir.
Böylece sürünün verimce iyileştirilmesinin devamı  sağlanabilir.
Keçilerin gebelik süresi gündür. Gebeliğin son 'ıncı haftasında yavrunun gelişimi hızlı olduğu için anneye iyi bakım ve besleme uygulanmalıdır.
Doğum yaklaştığında keçilerin ayrı bir bölmeye alınması tavsiye edilir. Bölme tabanına bol altlık serilir. Doğumdan sonraki  gün yavruya ağız sütü mutlaka verilmelidir. Oğlaklar ilk iki ay annelerini emer, fazla süt ise sağılır.
Sağımda meme bakımına ve temizliğine gereken özen gösterilmelidir. Sağım sırasında temizlik kurallarına uyarak keçi sütünde istenmeyen kokuları azaltmak yetiştiricinin elindedir.
Ülkemizde keçi sütleri inek ve koyun sütleri ile karıştırılarak işlenmektedir. Keçi sütü kuru madde ve yağ içeriği bakımından inek sütünden geri kalmaz.


 Keçilerin barınakları ise gereksinimlerini karşılayacak düzeyde ve mümkün olduğunca düşük maliyetli olmalıdır. Kapalı keçi ağılı yapımında gerekli standartlara uyulmalıdır. Ilıman,tropikal iklim kuşaklarında bölgelerde sundurma tipi ağıllar tercih edilebilir.

 

Önemli-İnternet ortamında kanada saaneni diye isimlendirmelerle farklı bir saanen keçi ırkı varmış gibi yanlış tanımlama kullanılmaktadır.Böyle bir ayrım bilimsel temelden uzaktıfunduszeue.infoç bir bilim insanı böyle bir kavramı kullanmamaktadıfunduszeue.info kavram tiçari çıkar sağlamak için ortaya atılmış temelsiz bir iddadıfunduszeue.info saanen keçisinden geliştirilmiş iki farlı ırk vardıfunduszeue.info keçiden,ingiliz  beyaz keçisi ve Yenizalanda da sable keçisi(samur keçisi) geliştirilmişfunduszeue.infoıca sables denen renkli saanenler vardıfunduszeue.infoler Dünyada İsviçre Saanen Keçisi,Türkiye'de ise Türk Saanen'i olarak isimlendirilmektedir.

 

Keçi Orman Düşmanı Değil

 

ÇANAKKALE- Mehmet Bayer- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nde (ÇOMÜ) yapılan bir araştırmada, keçilerin en çok otu sevdiği belirlendi.

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Cemil Tölü, TÜBİTAK tarafından desteklenen projesinde, keçilerin beslenmek için nereleri tercih ettiğini araştırdı.

Dr. Tölü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında, Gökçeada, Malta(Maltız) ve Türk Saanen keçilerini buğday merası ile fundalıktan oluşan bir merada otlatıp, gözlemlediğini söyledi.

Keçinin ``orman düşmanı`` ilan edilmesiyle, `li yılların başından bu yana keçiciliğe karşı sistemli bir bitirme kampanyası sürdürüldüğünü savunan Tölü, ``Halbuki yine öteden bu yana keçiyi ve keçiciliği iyi tanıyan çevreler, keçinin orman zararlısı olmadığını, insan faaliyetlerinin ormana zarar verdiğini dillendirmişlerdir`` dedi.

Dr. Cemil Tölü, otlama davranışı gözlemleri sonucunda tüm keçilerin tercihlerinin öncelikle buğday merası olduğunun anlaşıldığını ifade ederek, ``Buğday meraları yararlanılamayacak derecede kuruduğunda ise bu hayvanlar beslenmek amacıyla, birçok çiftlik hayvanı türü tarafından etkin olarak kullanılamayan fundalıklara yöneliyor ve buralardan son derece iyi bir biçimde yararlanıyor`` diye konuştu.

PROJEYLE YARGILARIN GEÇERSİZ OLDUĞU KANITLANDI

Projeye konu olan keçi ırklarının farklı otlama davranışları sergilediklerini ve ``ormana zarar vermeyen keçi`` olarak lanse edilen Saanen keçisinin diğer keçi ırklarına göre daha fazla fundalıklara yöneldiğini belirlendiğini anlatan Tölü, ``Bu durum gayet normaldir. Saanen keçisinin cüssesi daha büyük ve süt verimi de yüksektir. Dolayısıyla daha fazla besin maddesine ihtiyacı vardır. Eğer siz bu hayvanın gereksinimlerini karşılamazsanız, bu hayvan yiyebileceği her şeye ulaşmaya çalışır`` diye konuştu.

 Tölü, projenin toplumda söylenen ``keçi her otu bırakır, çalıya ya da ağaca koşar`` yargısını geçersiz olduğunu kanıtladığını bildirdi.

Basından alıntıdır.
 

 

Facebookta Paylaş

Türk Saanen Keçisi



Türk Saanen keçisi; Kıl Keçisi, Maltız Keçisi melezidir. Bu melez (kırma) keçilere Türk Saanen'i denmektedir.


Türk Saanen keçisi başta Çanakkale Merkez ilçeleri olmak üzere Marmara bölgesinde yetiştiriciliği son zamanlarda yaygınlaşan, yüksek verimli, bölgeye adaptasyonu iyi olan bir ırktır. Bu ırk, saf Saanen keçileri ve bölgede bulunan Maltız (malta keçisi: ada keçisi) ve kıl keçilerinin melezlenmesi ile oluşturulmuştur. Bölgede birinci melez generasyondan (F1 generasyonu) saf Saanen genotipe dek farklı Saanen kan oranlarında melezlerin olduğu tahmin edilmektedir.


Çanakkale’de bu keçi tipinin oluşturulmasına öncesinde Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü’ne bağlı Üvecik biriminde başlanmıştır. Bu amaçla Ege Üniversitesi’nden Damızlık nitelikte Saanen tekeleri getirtilmiş ve bölgeden temin edilen kıl ve maltız keçilerinin kullanılması ile çevirme melezlemelerine başlanmıştır. de ise dışardan ithal edilen Saanen ırkı keçiler Üvecik Çiftçi ve Teknik Eleman Eğitim Merkezi’ne getirilmiştir Bu tarihten sonra gerek burada daha önce oluşturulan melez sürüye gerekse saf sürüye saf sürüden elde edilen tekeler verilmiştir. Söz konusu Birim yılında Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi’ne devredilmiştir. Üniversiteye bağlı birimde yılından bu yana söz konusu genotipte yoğun bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü personeli bilimsel çalışmaların yanı sıra hem söz konusu keçinin tanıtımı hem de keçicilik alanında çiftçiye bilgi transferi hizmeti de vermektedir. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından düzenlenen I. Ulusal Süt Keçiciliği Kongresi’nde alınan kararla Ezine Saanen’i olarak tanınan bu genotipin “Türk Saaneni” olarak adlandırılmasına karar verilmiştir. Çanakkale ili Ezine ilçesi Üvecik köyünde Yahya Çavuş Araştırma ve Uygulama Biriminde bulunan Türk Saaneni genotipinden farklı yaş ve cinsiyetlerde toplam başlık sürü 12 Kasım tarihinde Çanakkale’nin merkeze 3 km uzaklıkta bulunan Sarıcaeli Köyü yakınlarındaki Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi’ne ait Teknolojik ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’ne (TETAM) nakil edilmiştir.



Türk Saaneni’nin Genel Özellikleri:
 

Türk Saanenleri yerli keçilerle (maltız, kıl keçisi) melezlemeyle oluşturulmuştur.

      Kıl keçisinin yetiştirildiği koşullarda bu ırkın yetiştiriciliği kıl keçisine nazaran daha yüksek performans sağlanarak yapılabilmektedir. Zira bu ırk saf bir kültür ırkı olmayıp, bölge koşullarına adapte keçilerle bir kombinasyonun sonucu elde edilmiştir. Bu ırkın Ekstansif yetiştiricilik sistemlerinde de yetiştiriciliğinin yapılabiliyor olması, ırkın ne derecede başarı ile kullanıldığının önemli bir göstergesidir.   
·       
Türk Saanen’i keçisi süt beyazı renkten krem beyaza dek değişen tonlarda beyaz rengin hâkim olduğu bir genotiptir. Melezlerde nadir de olsa gri-beyaz tonda alaca formlar da gözlenebilmektedir. Ayrıca melezlerin bir kısmında but çevresinde ve meme etrafında uzun kılların kapladığı bir alanı görmek mümkündür. Irkın temel karakteristiklerinden birisi kulak yapısıdır. Kulaklar kısa, dik ve oldukça hareketlidirler.  Kıl ve maltız keçilerinin aksine bu ırkta kıl uzunluğu oldukça kısa ve parlaktır. Deri esnek ve yumuşak olup sütçü bir yapıyı temsil eden niteliktedir. Vücut narin, dişilik özelliklerini gösterir tipte, boyun ince ve uzun, baş narin ve göğüs kafesi geniş ve sağlam yapıdadır. Sağrı eğimi çok düşük olmayıp hafif eğimdedir. Erkek ve dişiler boynuzlu veya boynuzsuz olabilecekleri gibi küpeli veya küpesiz de olabilirler. Uysal olan bu ırktan keçilerin yönetimi kolay olup sürü halinde veya bireysel yetiştirmeye uygun hayvanlardır.

Zira bu ırkın cidago yüksekliği (72 cm) biraz daha yüksek ve meme yapısı, maltız keçilerinin sarkık olan yapısının aksine karına doğru genişleyen, güçlü bağlantıları olan ve meme başları kısmen daha kısa yapıda olan bir formdadır. Bu özellikler ırka çalı vb. yerlerde memenin daha az zarar görmesine (yaralanma, çalı çırpıya takılma vb.) ve makineli sağıma uygunluk açısından üstünlük sağladığından işgücü ve zaman kazandırmanın yanı sıra daha uzun bir süre damızlıkta kalma şansı tanıması bakımından önemli avantajlar sağlamaktadır.

       Türk Saanen’inin döl verimi yüksek olup ilkine tekeye verilme yaşları oldukça erkendir. Üvecik Araştırma ve Uygulama Biriminde yetiştirilen ergin keçilerde ortalama oğlak oranı olup bu oran ilkine doğum yapanlarda 1 düzeyindedir. Yine bu merkezde başlatılan bir uygulama ile dişi çebiçler yaklaşık 6–8 aylık yaşa ulaştıklarında tekeye verilmektedirler. Bu uygulama ile yetiştiricilik açısından ekonomik ve yetiştirme hedefli önemli kazanımlar beklenmektedir.

Türk Saaneni keçilerinin süt verimleri ortalama kg/laktasyon düzeyinde olup bu değerlere yetiştirici koşullarında rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

Türk Saaneni keçilerde tespit edilen bazı biyolojik özellikler aşağıdaki çizelgede özetlenmiştir.

 
Çizelge 1. Türk Saanen’i keçilere ait bazı özellikler
Özellik     Değer
  
  
Ortalama Oğlak Doğum Ağırlığı            gr                               

  
Doğumda Göğüs Çevresi                     37 cm                            
 
        
Sütten Kesim Yaşı                               45 gün                         
 
 
Sütten Kesim Ağırlığı                            14 kg

  
Ergin Keçi Ağırlığı                                  60 kg
 
 
Ergin Teke Ağırlığı                                 75 kg
                           
 

 Ergin Keçi Cidago Yüksekliği                   72 cm

 

 

 Ergin Teke Cidago Yüksekliği                     84 cm
 
 
İlkine Tekeye Verilme Yaşı                          7–8 ay                 
 
 
Keçi Başına Düşen Oğlak Sayısı (Oğlak Oranı)
 
 
Laktasyon Süresi                                         gün

                                     
Laktasyon Süt Verimi                                  kg

                                                                                                 
 0–2 Aylık Dönemdeki Ölüm Oranı                  %5–6
 
               
 Sütün Yağ İçeriği                                          %

                                                                               
 
 
Sütün Kuru Madde Düzeyi                                %9,65      
 
 
Sütün Özgül Ağırlığı                                          1,   

 

 

Türkiye'de Saanen keçilerinde yetiştiriciler için en büyük sıkıntı çok yüksek oğlak ölümleri ve telefleridir. Aşırı soğuk ve aşırı sıcak bölgelerimizde telefat oranları Saanen keçilerinin çok yükselmektedir.



İyi bakım ve besleme koşullarında Saanen Keçisi İsviçre’de ortalama litre süt vermektedir. Saanen Keçisi bir sağım döneminde gün sağılabilmekte ve toplam kg süt verebilmektedir.
Saanen Keçileri İsviçre kökenli süt ve döl verimi yüksek hayvanlardır. Saanen Keçisinin vücudu beyaz veya parlak krem rengi kısa kıllarla kaplıdır. Deri rengi pembemsidir.  Omuz, sağrı ve sırt çizgisi üstündeki kıllar daha uzundur. Tekelerin sakal ve yelesinde uzun kıllar oluşmuştur. Tekelerin canlı ağırlığı 75 kg'a kadar çıkabilmektedir.
Dişilerin vücudu süt tipine uygun zayıf ve ince   bir yapıya sahiptir ve canlı ağırlıkları 50 kg civarındadır.
Bacakları düzgün ve sağlam yapılı yol yürümeye elverişlidir. Meme yapısı çok iyi gelişmiş ve vücuda bağlantısı geniş koltuk meme tipindedir. Döl verimleri yüksektir. Çoğunlukla ikiz oğlak verir.
Saf olarak da yetiştirilen Saanen keçileri ülkemizde de yerli ırk keçilerle melezlenmiştir. Bugünün şartlarında şuan için ülkemizde ki Saanen keçileri melezdir. Saf Saanenlere ulaşabilmek için uzun yıllar aralıksız suni tohumlama yaptırılmalıdır.  


Türkiye’de ki mevcut Saanenlerin verimlerini yükseltmek için ya kesintisiz uzun yıllara dayanan suni tohumlama yaptırılmalıdır.



Teke Katımı
Teke katım zamanı bölgelere göre değişir. Aşım mevsimi öncesi keçilerin ve tekelerin özel bir yemlemeye alınması faydalıdır. Böylece kısırlık riski azalırken, ikiz ve üçüz doğumların artması mümkün olabilir.
Keçilerde teke katma işlemi  "serbest katım" ve "elden katım" olarak iki şekilde yapılabilir.

Serbest Katım

Serbest katım yönteminde keçiye ergin bir teke hesabı ile katım yapılır. Eğer teke genç ise, 15 keçiye bir teke hesap edilir.

Elden Katım

Elden katım yönteminde, kayıt tutma imkanı olduğundan hangi dişinin hangi tekeye verileceği bilinir.
Böylece sürünün verimce iyileştirilmesinin devamı  sağlanabilir.
Keçilerin gebelik süresi gündür. Gebeliğin son 'ıncı haftasında yavrunun gelişimi hızlı olduğu için anneye iyi bakım ve besleme uygulanmalıdır.
Doğum yaklaştığında keçilerin ayrı bir bölmeye alınması tavsiye edilir. Bölme tabanına bol altlık serilir. Doğumdan sonraki  gün yavruya ağız sütü mutlaka verilmelidir. Oğlaklar ilk iki ay annelerini emer, fazla süt ise sağılır.
Sağımda meme bakımına ve temizliğine gereken özen gösterilmelidir. Sağım sırasında temizlik kurallarına uyarak keçi sütünde istenmeyen kokuları azaltmak yetiştiricinin elindedir.
Ülkemizde keçi sütleri inek ve koyun sütleri ile karıştırılarak işlenmektedir. Keçi sütü kuru madde ve yağ içeriği bakımından inek sütünden geri kalmaz.




Keçilerin barınakları ise gereksinimlerini karşılayacak düzeyde ve mümkün olduğunca düşük maliyetli olmalıdır. Kapalı keçi ağılı yapımında gerekli standartlara uyulmalıdır. Ilıman,Tropikal iklim kuşaklarında bölgelerde sundurma tipi ağıllar tercih edilebilir.



Önemli-İnternet ortamında kanada Saaneni diye isimlendirmelerle farklı bir Saanen keçi ırkı varmış gibi yanlış tanımlama kullanılmaktadır. Böyle bir ayrım bilimsel temelden uzaktır. Hiç bir bilim insanı böyle bir kavramı kullanmamaktadır. Bu kavram ticari çıkar sağlamak için ortaya atılmış temelsiz bir iddiadır. Sadece Saanen keçisinden geliştirilmiş iki farlı ırk vardır. Saanen keçisinden; İngiliz  beyaz keçisi ve Yeni Zelanda da Sable keçisi (samur keçisi) geliştirilmiştir. Ayrıca Sables denen renkli saanenler vardır. Saanenler Dünyada İsviçre Saanen Keçisi, Türkiye'de ise Türk Saanen'i olarak isimlendirilmektedir.

 



Saanen keçileri, İsviçre kökenli süt ve döl verimi yüksek hayvanlardır. Bu keçinin en önemli özelliklerinden birisi; farklı iklim ve çevre koşullarına uyabilmesidir. İşte bu özelliğinden dolayı gerek Avrupa ülkelerinde, gerekse diğer bir çok ülkede yerli keçiler ile melezlenerek yüksek verimli yerli keçi tipleri elde edilmiştir.

Saanen keçisi nereden ve ne zaman gelmiştir?

İsviçre, modern keçi yetiştiriciliğinin beşiği olarak kabul edilir. Özellikle Saanen ve Toggenburg keçileri (ülkemizde Toggenburg olarak adlandırılır) dünyaca ünlüdür. yüzyılın başından bu yana, İsviçre'den dünyanın dört bir yanındaki ülkelere 'den fazla süt keçisi ihraç edilmiştir.

Saanen keçilerinin tarihi, türün geliştirildiği İsviçre'nin güneybatısındaki Bern kantonunda bulunan Saanen Vadisi'nde başlar. Saanens, Kuzey Amerika'ya ilk olarak 'te, yaklaşık 18 yıllık bir süre içinde Kanada üzerinden yaklaşık keçinin getirilmesiyle geldi.

Bu ilk gelenlerin sadece küçük bir yüzdesi, bugün bildiğimiz şekliyle cinse fayda sağlayacak nitelikteydi; güçlü ayakları ve bacakları ve iyi desteklenen memeleri içeriyordu. Birkaç istisnai bireyin torunları, bir kısmı Kaliforniya ve doğu kıyısına giden ABD'deki günümüz Saanen'lerimizin çekirdeğini oluşturmaktadır.

Saanen keçisi ülkemize ilk kez yılında getirilmiş fakat o zamanlarda keçi sütünün değeri şimdiki gibi olmadığından ve değişik ırk keçilerle melezlemeleri yapılmasından dolayı zaman içerisinde saf ırk kaybolmuştur.

Ülkemizde keçi sütünün ve keçi sütü ürünlerinin değerinin anlaşılması üzerine Saanen keçileri yılından başlayarak tekrar saf ırk olarak ithal edilmiş ve özellikle İzmir ili Seferihisar ilçesi, Bergama ilçesi ve Ege bölgesi ile Marmara bölgesi başta olmak üzere tüm bölgelerimizde sütü için entansif olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Saanen keçisi özellikleri nelerdir?


  • Saanen keçileri, süt keçilerinin ortak yapısal özelliklerine sahiptir.
  • Saanen keçileri dünyanın hemen hemen her tarafına götürülmüş ve sütü için kapalı barınaklarda (entansif olarak) özel organik yemlerle sütü için beslenmektedir.
  • Saanen keçisi genellikle uyum yeteneği yüksek, sağlam yapılı bir süt keçisidir.
  • Sanen keçisi kesinlikle bir mera hayvanı değildir ve kesinlikle melezlemelerde kullanılmamalıdır. Çünkü çeşitli ırklarla melezlenmesi yapılmış ve maalesef hiçbirisinde başarılı olunamamıştır. Süt verimi ve yavruların yaşama şansı düşmüş Saanen melezlemelerinin hemen hepsinde olumsuz sonuçlar alınmıştır.
  • Saane keçilerinde boynuzlar kısa ve düz bazıları ise boynuzsuzdur. Fakat entansif Saanen yetiştiriciliğinde tüm bireyler veteriner hekimi tarafından yavru iken boynuzsuzlaştırılmıştır.
  • Saanen keçisi, genel olarak küpeli, beyaz renkte, nadir olarak kirli beyaz ya da krem renginde ince derili, kılları kısa ve parlak orta büyüklükte kültür ırkı bir süt keçisidir.
  • Entansif (kapalı barınaklarda) yetiştirilmeye çok uygundur.
  • Memesi çok iyi gelişmiştir.
  • Vücut genel olarak ince ve uzundur. Boyun, ince ve uzundur. Vücut göğüsten (Thorax) arkaya doğru gidildikçe genişler. Kemik yapısı çok kuvvetlidir.
  • Saanen ırkı süt keçilerinin en önemli özelliklerinden birisi farklı iklim koşullarına uyum yeteneği sayesinde götürüldüğü yerlere çok çabuk uyum sağlayabilmesidir.

  • Saanen keçileri yemleme ve mera koşullarına çok duyarlıdır. Yüksek verim yeteneği ancak iyi bakım ve beslenme koşullarında ortaya çıkar.
  • Saanen keçilerinde yemden yararlanma yeteneği yüksektir ve erken çağda cinsel olgunluğa ulaşırlar ve hızlı ürerler. Bu yüksek döl verimi de Saanen keçi ırkının yetiştirme yönünden en önemli avantajlarındandır.

Saanen keçisi kesinlikle mera keçisi değildir bu asla unutulmamalıdır. Entansif olarak, kapalı barınaklarda (hijyen, sağlık, havalandırması düzgün, kaliteli ve düzgün bir rasyonla beslenme ve veteriner hekimi kontrolünde yetiştirilme ile çok iyi bir süt hayvanıdır.)sütü için beslenmelidir. Keçinin beslenmesi ve bakımı kolaydır.

Elimizdeki yerli keçileri bir anda elden çıkarıp, yerine Saanen gibi yüksek verimli kültür ırkı hayvanları koymak ekonomik olmayacağından ülkemizde süt keçiciliğini geliştirmenin esası melezleme çalışmalarına dayanmaktadır. Ancak melezleme çalışmalarının da başarısı için ana-babaların seçiminde titiz davranmak yani sağlıklı ve yüksek verimli hayvanları damızlık olarak seçmek gereklidir.

İsviçre saaneni verim özellikleri:
Yerli kıl keçileri verim özellikleri
Saanen X Yerli kıl(melez) verim özellikleri 
Canlı ağırlık kg (ergin) kg (ergin) kg
Döl verimi%80%
Laktasyon süresi gün gün gün
Laktasyon verimi kg40 kg kg
Sütteki yağ oranı%%%
Günde ortalama süt verimi kg kg kg
KAYNAKÇA :
I. funduszeue.info
II. funduszeue.info
III. funduszeue.info
IV. funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası