squid game yorumları / Squid Game - Dizi, - seafoodplus.info

Squid Game Yorumları

squid game yorumları

Squid Game dizisi, Netflix'te yay&#;nland&#;&#;&#; günden bu yana dünya çap&#;nda popülerlik kazand&#;. Açl&#;k Oyunlar&#;'ndaki mücadele ve Testere filmindeki vah&#;eti bir arada sunan Squid Game dizisi, konusu ile dünya çap&#;nda ilgi çekti.

Netflix CEO'sundan Squid Game Aç&#;klamas&#;: En &#;yi Netflix Dizisi Olabilir miNetflix CEO'sundan Squid Game Aç&#;klamas&#;: En &#;yi Netflix Dizisi Olabilir miNetflix e&#; CEO'sundan, Squid Game için iddial&#; bir aç&#;klama: "Squid Game, Netflix'in &#;imdiye kadarki en büyük &#;ovu olabilir."

Son zamanlarda telefon numaras&#; krizi ile gündem olan Squid Game, dünya çap&#;nda ilgi görmeye devam ediyor. Son olarak Netflix, dizideki telefon numaras&#;n&#;n gerçek ç&#;kmas&#; ve numaran&#;n gerçek sahibinin defalarca aranmas&#; nedeniyle baz&#; sahneleri de&#;i&#;tirmeyi planl&#;yor.

Squid Game Konusu Nedir?

squid game

Peki, dünya çap&#;nda gündemden dü&#;meyen bu popüler dizi Squid Game'in konusu nedir? Dizinin konusu, maddi olarak sorunlar ya&#;ayan, borç bata&#;&#;ndaki insanlar&#;n oyun ad&#; alt&#;nda para ödüllü bir yar&#;&#;mada bir araya gelmesini anlat&#;yor. Büyük miktarlarda borçlar&#;n alt&#;nda ezilen insanlar, ilk olarak basit bir oyunu kazanarak para ödülü al&#;yor. Daha sonra, büyük oyuna davet ediliyorlar. Kart üzerindeki numaray&#; arayanlar tamamen gizlilik dolu bir oyunun içine giriyor.

Kat&#;l&#;mc&#;lar&#;n bilmedi&#;i en önemli nokta, ba&#;aramayanlar&#;n elendi&#;i bu oyunda elenmenin "ölümle" olmas&#;. Çocuk oyunlar&#;nda ba&#;ar&#;s&#;z olanlar, teker teker öldürülüyor. Büyük para ödülünü kazanmak isteyen onlarca kat&#;l&#;mc&#;, ölümü göze alarak oyuna devam ediyor.

Çaresizlik içindeki insan, pe&#; pe&#;e alt&#; oyun kazan&#;rlarsa 45,6 milyar won (yakla&#;&#;k milyon TL) ödülü al&#;p gidebileceklerini ümit ediyorlar.

Rekor K&#;r&#;yor

Squid Game dizisi, Netflix'in &#;imdiye kadar en çok izlenen yap&#;m&#; olan romantik tarih dizisi Bridgerton'un rekoruna yakla&#;maya ba&#;lad&#;. Netflix, Squid Game isimli yeni içeri&#;ine çok güveniyor ve bu yap&#;mla tüm zamanlar&#;n rekorunu k&#;rmay&#; bekliyor.

Telefon Numaras&#; Gerçek Ç&#;kt&#;

squid game

&#;zleyicilerden tam not alan dizi, bir yandan da daval&#;k oldu. &#;lk olarak dizide yer alan telefon numaras&#;n&#;n gerçek ç&#;kmas&#; ve numaran&#;n sahibinin günde 4 bin arama ald&#;ktan sonra Netflix'e ula&#;arak durumu anlatmas&#; gündem olmu&#;tu. Netflix, numaran&#;n gerçek sahibine numaray&#; de&#;i&#;tirmesini tavsiye etmi&#;ti. Ülkenin cumhurba&#;kan&#; aday&#; Huh Kyung-young ise, 85 bin dolar kar&#;&#;l&#;&#;&#;nda numaray&#; sat&#;n almay&#; teklif etmi&#;ti.

Kore gazetesi Money Today'e konu&#;an ve aramalar nedeniyle gündelik hayat&#;na devam edemez hale geldi&#;ini söyleyen kad&#;n "Ben bu numaray&#; on y&#;ldan uzun süredir kullan&#;yordum, bu yüzden &#;a&#;k&#;nl&#;k içerisindeyim. 4 binden fazla numaradan ça&#;r&#; ald&#;m. &#;lk ba&#;ta ne oldu&#;unu anlamad&#;m ama sonra bir arkada&#;&#;m numaram&#;n dizide yer ald&#;&#;&#;n&#; söyledi."

Kore bas&#;n&#;nda yer alan haberlere göre kad&#;n be&#; milyon wonluk (yakla&#;&#;k 37 bin TL) tazminat talebini reddetti.

Netflix, "Prodüksiyon &#;irketiyle birlikte bu sorunu nas&#;l çözebilece&#;imizi inceliyoruz. Telefon numaras&#;n&#;n yer ald&#;&#;&#; sahneleri de&#;i&#;tirebiliriz" dedi.

Netflix'e "Bak&#;m Çal&#;&#;malar&#; Masraflar&#;n&#; Kar&#;&#;la" Davas&#;

Ayr&#;ca Reuters'&#;n haberine göre, Güney Koreli bir internet servis sa&#;lay&#;c&#;s&#; olan SK Broadband, Squid Game'in ülkedeki popülaritesi sayesinde artan online trafik nedeniyle Netflix'e dava açt&#;. SK Broadband, Netflix'in popüler dizisi Squid Game yüzünden artan internet trafi&#;inden kaynakl&#; bak&#;m çal&#;&#;malar&#;n&#;n masraflar&#;n&#; kar&#;&#;lamas&#;n&#; istedi.

Squid Game Dizisi Kaç Bölüm?

squid game

Dizinin ilk sezonu toplam dokuz bölümden olu&#;uyor.

  • 1. K&#;rm&#;z&#; I&#;&#;k, Ye&#;il I&#;&#;k
  • 2. CEHENNEM
  • 3. &#;emsiyeli Adam
  • 4. Tak&#;ma Sad&#;k Kal
  • 5. Adil Bir Dünya
  • 6. Kanka
  • 7. VIP'LER
  • 8. Gemi Aslan&#;
  • 9. &#;ansl&#; Bir Gün

Squid Game 2. Sezon Ne Zaman?

Netflix, dizinin 2. sezonu ile ilgili henüz resmi bir aç&#;klama yapmad&#;. Dizinin aç&#;k uçlu son sözü dü&#;ünüldü&#;ünde, 2. sezonun da gelece&#;i dü&#;ünülüyor. Ancak 2. sezon ne zaman? sorusu için henüz bir yan&#;t yok.

Squid Game Dizisini Mutlaka &#;zlemelisiniz

Dizide borç bata&#;&#;ndaki insanlar&#;n çaresizli&#;i ve bunun için ölümü bile göze almalar&#; en dikkat çekici noktalardan biri.

Çarp&#;c&#; görüntüleri, gerçekçi karakterleri ve insan do&#;as&#;na dair dü&#;ündürdükleriyle Squid Game dizisinde heyecan ço&#;unlukla zirvede oluyor. &#;zlerken siz de kendinizi oyunlar&#;n içinde bulacaks&#;n&#;z.

squid game

Dizide en s&#;k gördü&#;ümüz karakter ise Gi-hun (Lee Jung-jae). Annesinin ameliyat masraflar&#;n&#; kar&#;&#;lamak için oyuna giren karakteri neler bekliyor izleyip görece&#;iz.

Dizide kadar numaralanan insanlarda asl&#;nda çok önemli bir yere sahip. Beyninde tümör oldu&#;unu söyleyen ya&#;l&#; yar&#;&#;mac&#;n&#;n neler yapt&#;&#;&#;n&#; da dikkatle izlemelisiniz.

squid game

'de kaleme al&#;nan senaryo y&#;l&#;nda tamamlanm&#;&#;. Yönetmen Hwang Dong-hyuk y&#;l&#;nda, dizideki di&#;er yar&#;&#;mac&#; gibi borç içinde oldu&#;u için böyle bir oyun olsa ben de kat&#;l&#;rd&#;m diye dü&#;ünmü&#;.

Dizinin senaryosunun 'da tamamlanm&#;&#; olmas&#;na ra&#;men hayata geçmesi y&#;l&#;n&#; bulmu&#;. Bunun nedeni ise oyuncular ve yat&#;r&#;mc&#;lar&#;n projeye so&#;uk bakmas&#;.

Yar&#;&#;mac&#;lar, oyunlar&#; önceden tahmin edebilmek için türlü mücadeleler veriyor ancak oyunlar zaten bulunduklar&#; yatakhanenin duvarlar&#;nda resmedilmi&#; durumda.

squid game

En kanl&#; sahnelerde rahatlat&#;c&#; müziklerin çal&#;nmas&#;, rahatlat&#;c&#; pembe rengin, gözünü k&#;rpmadan öldüren görevlilerin üniforma rengi olmas&#;, masum çocuk oyunlar&#;nda yüzlerce ki&#;inin öldürmesi, anonslardaki kibar dil sürekli olarak bir z&#;tl&#;k oldu&#;unu gösteriyor.

Dizideki numara 1 formas&#;n&#; giyen ya&#;l&#; yar&#;&#;mac&#;n&#;n ismi Oh Il-nam. Korece'de Oh Il-nam "Bir numaral&#; adam" anlam&#;na geliyor.

K&#;rm&#;z&#; &#;&#;&#;k - ye&#;il &#;&#;&#;k oyunundaki dev oyuncak ise gerçekte de var. Incheon kentinde bir müzede sergileniyor.

Squid Game Oyuncular&#;

Ba&#;rol oyuncular&#;:

  • Lee Jung-jae (Chief of Staff)
  • Park Hae-soo (Prison Playbook)
  • Wi Ha-jun
  • HoYeon Jung - Kang Sae-byeok
  • Oh Yeong-su Oh Il-nam
  • Anupam Tripathi, Abdul Ali
  • Heo Sung-tae Jang Deok-su
  • Kim Joo-ryoung - Han Mi-nyeo

Yönetmen:

Hwang Dong-hyuk

Squid Game Ne Demek?

Squid Game kelimelerinin Türkçe anlamlar&#; "Kalamar" ve "Oyun". Türkçe'ye Kalamar Oyunu olarak çevirebiliriz.

Squid Game Resmi Fragman

Okuyucu Yorumları

Resmi Fragman

Squid Gameincelemesi ile karşınızdayız. Netflix’in fırtına etkisi yaratan yeni “hiti” Kalamar Oyunu, 1. sezon bölümleri ile 17 Eylül tarihinde platformdaki yerini aldı. Güney Kore yapımı drama, macera, aksiyon ve distopya türlerindeki dizi hakkındaki ilk izlenimlerimizi sizlerle paylaşıyoruz.

Arenada gündelik hayatta dezavantajlı konumdaki insanların ölesiye mücadele edişi konsepti Antik Roma kadar eski bir mesele. Aradan geçen iki bin yıla rağmen ölüm kalım savaşları hâlâ geniş kesimleri heyecanlandırmayı başarabiliyor.

Hâl böyle olunca kurgu diyarları da bu çatışmaya sık sık ev sahipliği yapıyor. Stephen King’in ’te Richard Bachman takma adıyla yayımladığı The Running Man (Azrail Koşuyor) buna bir örnek. Hayatta kalmak için koşmanız gereken bir yarışma formatı King’in karanlık düşlerine yakışır bir iş. Ancak kuşkusuz hem King’den önce hem de sonra bu format defalarca kullanıldı. Bunların son ve popüler örneklerinden birisi de Suzanne Collins’in Açlık Oyunları serisi. Tüm bu çerçeveye baktığınızda yılında bu temalara dokunan bir kurmacaya imza atılacaksa izleyici alıştığından daha fazlasını beklemek konusunda haklı olacaktır.

Peki Squid Game bu beklentileri karşılayabiliyor mu? Hikâyesi, karakterleri ve felsefesi izleyiciye yeni bir şeyler sunabiliyor mu? Bu yazıda sürpriz bozan (spoiler) içerecek şekilde yapım hakkındaki bazı sorulara yanıt vermeye çalışacağız.

Squid Game İncelemesi: Güney Kore’nin Yükselişi

Güney Kore’nin Batı kültürü üzerindeki etkisi son yıllarda hız kesmeden devam ediyor. Güney Kore sineması daima kendine has bir tarza ve dünya çapında geniş kitlelere hitap ediyor olsa da “ana akım” olmaktan her zaman uzaktı. ’de Bong Joon Ho’nun Parasite ile En İyi Yönetmen ve En İyi Film Oscar’ını birlikte almasıyla Hollywood’un da bakış açısının yavaş yavaş değiştiğini gözlemleme fırsatı bulmuştuk. Mesele teknoloji ihracatı olduğunda Samsung, Hyundai, Kia, LG gibi markalara sahip olan Güney Kore; müzik alanında K-Pop ile milyonları etkilemeyi başarmıştı. Şimdi ise Batı’ya açılan en kolay kapılardan birisi, Netflix bu kültürün ihracatında kilit rol oynuyor.

squid game 1 sezon netflix

Namhansanseong, Soo-sang-han geun-yeo ve Do-ga-ni yapımlarının altında imzası olan Dong-hyuk Hwang’ın yönetmen ve senarist olarak karşımıza çıktığı Squid Game, sona ererken Netflix’in en çok konuşulan işlerinden birisi olmayı başardı.

Öyle ki kanalın eş CEO’larından Ted Sarandos, yapımın “en popüler Netflix işi” olacağına dair inancından bahsettiği açıklamalarda bulundu. Öte yandan Güney Koreli internet sağlayıcısı SK Broadband, dizinin internet trafiğini yoğun şekilde artırması nedeniyle Netflix ile davalık oldu.

Henüz yapım hakkında resmi izlenme rakamları açıklanmamış olsa da kanalın kendi içerisindeki Top 10 listesinin zirvesi yapım yayına girdiği haftadan beri Squid Game’e ayrılmış konumda. Görünüşe göre de bir süre daha dizinin yarattığı dalgalanma devam edecek.

İçindekiler

Squid Game Konusu Nedir?

Roma arenalarından bahsederek açtığımız inceleme yazımıza, aynı benzetme üzerinden devam edelim. Bir tür hayatta kalma hikâyesi olan dizinin konusu, ekonomik olarak ciddi zorluklar çeken bir grup Güney Koreli’nin katıldıkları yarışmada hayatta kalan son kişi olarak milyar Güney Kore Won’luk para ödülünü (yaklaşık milyon Türk lirası) kazanma çabaları şeklinde özetlenebilir.

Diziye adını da veren Squid Game (Kalamar Oyunu) bir Güney Kore çocuk oyunu. Sertlik dozu pek de düşük olmayan bu oyun, yarışmanın konseptini de özetler nitelikte. Yarışmaya katılanlar her turda bir çocuk oyununun karanlık ve kanlı bir versiyonunu oynamak zorunda. Hayatta kalmaları için ellerini kana bulamalı, zekâlarını konuşturmalı, dostlarına ihanet etmeliler.

kalamar oyunu netflix

Toplamda yarışmacının katıldığı etkinlikte 6 turun nihayetinde sona kalan kişi, büyük para ödülünün ve kirli bir vicdanın sahibi olacak. Yapımın ilk sezonu toplamda 9 bölüm sürüyor. Bölüm uzunlukları ise ortalama 1 saat.

Squid Game Hikâyesi ve Karakterleri ile İzleyiciyi Kendisine Bağlıyor

Yapımın konusuna ve süresine kısaca göz attıktan sonra biraz daha derinlere inelim. Başrolde Greg Chun tarafından canlandırılan Gi-Hun’ın bulunduğu yapım, karakterin başarısız baba olma süreçleri ve borç içinde hayata tutunmaya çabaladığı günleri aktararak başlıyor. Annesinin hastalığı, kimselerden alamadığı borçlar, peşindeki belalı tipler, kızı karşısında tekrar ve tekrar düştüğü acınası hâller Gi-Hun’ı bu yarışmaya katılmaya itiyor. Elbette yarışmanın daveti konseptin kanlı yanlarını saklayarak yapılıyor. Gi-Hun da bu tuzağa düşen (aslında ) kişiden birisi.

İçeride, başarılı üniversite hayatı ile annelerinin gurur kaynağı olan Seong Gi-hun (Jung-hae Lee) ile karşılaşan karakterimiz, abisinin de hayatın zorlukları altında ezilişi sonrasında yarışmaya katılmak zorunda kalışına şahitlik ediyor.

Squid Game’e katılanlardan birisi de Gi-Hun’ın at yarışından kazandığı parayı ufak bir el çabukluğu ile çalmayı başaran Kang Sae-byeok (Hoyeon Jung). Her yarışmada rollerin biraz daha netleştiği yapımda derdi ve sırrı olmayan neredeyse kimse yok.

İlk turun sonunda yarışmanın “gerçek” yüzünün ortaya çıkması ve katılımcıların yarısının kurşuna dizilmesiyle hikâye hız kazanıyor. Artık Gi-Hun’ın hayatta kalmak için gündelik hayatta olamadığı bir kişiye bürünmesi ve yer yer kendinden de ödün vermesi gerekecek.

Klişeler Denizi

Şiddet sahnelerinde kan göstermekten çekinmeyen, bunu zaman zaman bir tür pornoya çeviren dizi; anlatı tekniği, hikâye ve kurgu açısından ciddi sıkıntılara sahip. Yapımın “akıcı/merak ettiren” tarafının gölgesinde kalan bu yanlar ise diziyi çerezlik bir izlenceye çeviriyor. Öyle ki diziden beklentiler “aklı tatile gönderip 8 saatlik bir zaman dilimini hiçbir şey düşünmeden geçirmek” noktasında ayarlanırsa her şey yerine cuk oturabilir. Fakat biraz düşünmeye başladığınızda Squid Game’in izleyici için ne kadar yorucu bir yapım olabileceği de ortada.

Squid Game Netflix

Bu tip dizilerde işin içine biraz felsefe sokulduğunda, klişe damgası kaçınılmaz oluyor. Bir benzer anlayış yine Netflix ile parlayan La Casa de Papel’de de karşımıza çıkmıştı. Senaryo ekibi, “para karşısında insanın düşeceği durum” tasvirini yaparken söylediği sözlerle kör göze parmak sokmaktan kaçınamıyor. Alınması istenen dersin altı son derece didaktik bir şekilde tekrar tekrar çiziliyor. Bu “tekrar tekrar” alt çizme konusu, yapımın bu denli genel izleyiciye yayılmasının en kolay yollarından birisi olarak görülüyor olabilir. Ancak verilen bu ödünler, işin kalitesini ciddi derecede aşağılara çekiyor.

“Bakın, bu sahne bu şekilde gelişti ve sonlandı. Siz de daha 5 dakika önce izlediğinizi hatırlamaktan aciz olduğunuz için size aynı sahneyi flash-back olarak tekrar göstereceğim.” İşte bu kaygı verilmek istenen her “mesaj”da tekrarlanıyor. Yetmiyor, hikâyenin ilerlemesi gereken noktalarda da aralara serpiştiriliyor. Bu bakış açısı da diziyi hazırlayan ekibin yaptıkları işe yeterince güvenmediklerinin ipuçlarını veriyor. Anlaşılan yaratıcı ekip bu yapımın hızlı ve düşünülmeden tüketilmesi gerektiği görüşünde hemfikir. Bu nedenle izleyicinin bütün düşünme paylarını kendileri bastıra bastıra peşin olarak ödüyorlar.

Dizi, müzik kullanımı açısından da klişe anlayışlardan kaçamıyor. Klasik müziğin sakinleştirici etkisiyle tezat oluşturarak &#;gerilimin ipuçlarını verme çabası&#; yapımda karşımıza çıkan basmakalıp tutumlardan bir başkası.

Tchaikovsky’den Serenade for Strings, Johann Strauss II’dan Beautiful Blue Danube ve Joseph Haydn’den Trumpet Concerto dizide karşımıza parçalardan bazıları.

Anlatılamayan Öteki Yüz

Squid Game yan hikâye kurma çabasıyla bir anlığına takdir topluyor. Kardeşini arayan bir polisin organizasyonun içine sızmasıyla maceranın “öteki yüzü” de yavaş yavaş işlenmeye başlıyor. Karakter, yalnızca “gizlilik” özelliğini kullanarak her tarafı kameralar ve eli silahlı, eğitimli ekipler tarafından takip edilen organizasyonun içine sızıyor. Son bölüme kadar kimliğini ifşa etmemeyi başarıyor.

Bu sırada, organizasyonun alt kademesindeki çalışanların yarışmada öldürülen katılımcıların bedenlerinden parçalar kesip dalgıçlar aracılığıyla organ mafyalarına satılışına şahitlik ediyoruz. Fakat bu hikâye polisin işi bozmasıyla yarım kalıyor ve sonrasında herhangi bir sonuca bağlanmıyor. Dolayısıyla yalnızca organizasyona sızan polisi oyalayacak bazı bölümler için yerleştirilmişler izlenimi uyandırıyor. Polis de öykü boyunca aradığı kişiyi, “Durun siz kardeşsiniz,” klişeliğinde bir finalle buluyor ve sahneden ayrılıyor. Böylece diziyi derinleştirmesi gereken yan hikâye departmanı da tatmin edici bir sondan mahrum bir şekilde noktalanıyor. Polis sahnelerinden hiçbirisi ve dalgıçların organ mafyası macerası ana dizinin öyküsüne katkı sağlamıyor.

squid game maskeleri

Yarışmayı yürüten kostümlü personeller üzerinden kurulmak istenen sistem ve kimliksizleştirme eleştirisi de bu noktada taşa takılıyor. Yüzünde kare şeklin olduğu personellerin yönetici olarak tasvir edildiği ortamda; daire şekli işçileri, üçgen şekli ise askerleri tanımlıyor. Bu basit gruplandırma da yüzeysel olarak geçilen ancak çok daha fazlasını barındırabilecek başlıklardan yalnızca birisi.

Aradığınız Mantık Bulunamadı

Squid Game her sahnesi analiz edilecek, derin anlamları ile izleyicinin entelektüel görüşüne katkı sunmayı hedefleyen bir yapım değil. Onun amacı “güzel zaman geçirtmek”. Bunu da “merak ettirme” kozunu oynayarak neredeyse sonuna kadar götürmeyi başarıyor. Fakat her ne kadar aklı tatile göndermiş olursak olalım, mantık gömüldüğü toprağın altından bizlere seslenmeden duramıyor.

Polisin Malkoçoğlu’nu aratmayan “organizasyon fethedişi”ni bir kenara koyduğumuzda da her bölüm akıl sınırlarını zorlayan en az bir meseleye yer veriliyor. Örneğin cam ustasının elindeki bir misketle önündeki iki camı test etmesi gerektiği an. Üzerinde durduğu cam, kırılmayacak olan camlardan. Yani misketin sesini en güvenli test edebileceği alan. Ancak kendisi misketi önündeki cama fırlatıyor ve ardından, “şimdi de diğerini denemeliyim,” diyerek bir misket daha istiyor. Oysa bölüm boyunca bu basit akıl yürütmeden çok daha fazlasını yapmış bir isim profili çizmişti.

yeni netflix dizisi kalamar oyunu

Bu örnek bir sahne içerisindendi. Biraz da “genele” çıkalım. Mantık hatasından ziyade tutarsız bir bölüme gidelim. Yarışmayı kazanan Gi-Hun, büyük özveriyle verdiği sözü yerine getirmek için bir yıl bekliyor. Oysa kanlı elleri arasında ölen Kang Sae-byeok’a ailesine sahip çıkacağını söylemişti. Elbette yaşadığı kayıplardan sonra fikrini değiştirebilir. Ancak hiçbir ikna edici çözüm ortaya konmadığında ortaya kapanmamış bir mesele çıkıyor. Üstelik geçen o bir yıllık sürede, karakterin peşine düşen organ mafyasının neden kendisiyle hesaplaşmadığı sorusu da yanıtsız kalıyor.

Akla yatmayan bir başka konu da yarışma içerisinde birbirleriyle yakınlaşan karakterlerin, ödülü &#;birlikte&#; alarak cehennemden &#;beraber&#; kurtulabileceklerine olan sarsılmaz inancı. Sona üç kişi kalmışken bile aynı inanç korunuyor. Oysa oyunların formatı çoğu zaman &#;rakibi öldürmek&#; ya da &#;ölmelerine izin vermek&#; üzerine kurulu. Karakterler finale kadar gelmişken hâlâ aynı umudu nasıl koruyor sorusu da ikna edici bir cevap almadan havada asılı kalanlar arasında.

Squid Game Finali: Bitirmeyi Bilememek

Gi-Hun, kardeşinin ölümüyle yarışmayı kazanan olarak final bölümünün ilk çeyreğinde yarışmadan ayrılıyor. Bölümün kalan 30 dakikası ise senaristlerin telaş içerisinde öyküyü noktalama ya da olası 2. sezon için bir virgül koyma çabasına şahitlik ediyoruz. Annesinin öldüğünü öğrenen karakter bir yıl boyunca kendisini kapatıp berduşvari bir yaşantıya başlıyor. Bankadaki milyar Güney Kore Wonu’na dokunmuyor.

Yüzleşme sahnesi geldiğindeyse klasik “ters köşe” çabasının nasıl bir komediye dönüştüğüne şahitlik ediyoruz. Yeong-su Oh tarafından canlandırılan, yarışmanın en yaşlı kişisi olan Oh Il-nam’ın organizasyonu düzenleyen kişi olduğunu görüyoruz.

kalamar oyunu inceleme netflix

Zenginlerin, yalnızca eğlence için insan hayatını düşürdüğü durum “at yarışı” benzetmesi üzerinden ucuz bir şekilde eleştiriliyor. Gi-Hun ise insana olan inancını korumaya çalışıyor. Ultra zengin insanların eğlence anlayışı, bankalar, para kazanmanın zorluğu/kolaylığı… Ortada söylenen hiçbir özgün söz yok. Neyse ki bu twist karakterin gözünü açıyor da verdiği sözü tutuyor. Onu yarışmaya katılmak zorunda hissettiren öz kızını hatırlıyor. Peşinden yola düşeceği sırada ise senaristlerin “ya tutarsa” çengeli suratımıza çarpıyor.

Gi-Hun metroda kendisini oyuna davet eden adamı görüyor. Oyunun devam ettiğini anlıyor ve organizasyonu çökertmek için harekete geçiyor. Kızına verdiği sözü bir kez daha tutamamış olarak yeni sezona göz kırpıyor.

Squid Game 2. Sezon Gelecek mi?

Squid Game 2. sezon için henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak gerek Netflix CEO’sunun iddialı yaklaşımı, gerek dizinin izlenme oranları gerekse senaristlerin cılız çabalarıyla çizdikleri tablo, bir devam sezonunu kaçınılmaz kılıyor. Platformun, tamamlanmış bir hikâye olarak satın aldığı La Casa de Papel’e yeni sezonlar üretmekte çekince yaşamazken, soru işaretleri ile noktalanan Squid Game’den vazgeçeceğini düşünmek akılcı bir yaklaşım olmaz. Birçok basın kuruluşunun da, yeni sezon onayını an meselesi olarak gördüğü bir gerçek.

Dizinin yaratıcısı Dong-hyuk Hwang ise şimdilik bu heyecanı paylaşmıyor gibi görünüyor. Squid Game’i yılından beri planladığını, yazımına ise ’da başladığını aktaran Hwang, yeni bir sezon için &#;olgunlaşmış bir planının olmadığını&#; belirtiyor. Variety’ye konuşan yönetmen, &#;Şu anda bunu düşünmek bayağı yorucu geliyor,&#; ifadesini kullanıyor.

Squid Game 2. Sezon gelecek mi

Bununla birlikte şimdiden Paris’te dizinin konseptini içeren kafelerin açıldığını söylememiz gerek. YouTube trend videoları ise yapımda karşımıza çıkan şekerlemenin tarifiyle dolu. Anlayacağınız sosyal medya ve gündelik yaşam Kalamar Oyunu’nuyla sarılmaya çoktan başladı bile. Artık sahne bir kez daha para hırsı eleştirisinin pazarlanmasıyla kazanılacak paralarda.

Squid Game Hakkında Son Sözler

İzleyiciye suya yazılan yazılardan fazlasını vadetmeyen diziye dair izlenimlerimizi toparlayalım. İnceleme boyunca oyuncu performansları hakkında konuşmaktan kaçındım. Çünkü hikâye, oyunculara bir performans sunacak derinlikten fazlasıyla yoksun. Ne yazık ki bütün karakterler birer “tip” olarak kalmaktan öteye gidemiyor. Dolayısıyla potansiyellerini gösterme fırsatlarına erişemiyorlar.

Karakter dönüşümleri kesinlikle tatmin edici bir şekilde ilerlemiyor. Başkarakter gündelik hayatta bambaşka, oyunun içinde bambaşka bir ruha sahip olabiliyor. Yapım bu “değişimi” de göstermekten aciz kalıyor. Bu basit farkı ortaya koyamayan bir eserden, “başladığı noktadan farklı yerlere ulaşmış, değişim geçirmiş karakterler” beklentisi de abes olacaktır. Çünkü karakterler, bir değişim geçirmiş olsalar bile bunu işlemek ve anlatmak konusunda senaryo kaynaklı sıkıntılar yaşıyor.

Kötünün kötü olma sebebi “zenginlik” ile, iyinin “iyi” olma sebebi “erdem” ile açıklanıyor. Ne felsefi ne entelektüel bir temel ortaya konabiliyor. Yapımdaki bütün düşünsel yollar klişelere esir edilmiş bir şekilde gerçekleştiriliyor.

squid game final

Neticede boş zamanını hızlı ve kafa yorgunluğundan uzak bir şekilde geçirmek isteyen izleyicilerin eğlenebileceği, yarına kalmayacak bir işle karşı karşıyayız. Squid Game’in Güney Kore kültürüne dair yeni detaylar yakalamak isteyen seyircilerin ve “Ana Akıma Ulaşmanın En Kolay 5 Yolu” tadında listeler oluşturmak isteyen içerik üreticilerinin de göz atması gereken yapımlardan birisi olduğunu not ederek yazımızı noktalayalım.

Squid Game benzeri başka yapımlara göz atmak isteyenler buradaki öneri listemize tıklayabilirler.

Sizler Squid Game1. sezon hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum ve eleştirilerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Squid Game

Squid Game / Kalamar Oyunu

Kapitalizm Öldürür…

Netflix yapımı “Squid Game”, 17 Eylül tarihi itibariyle platformda yayınlandı ve kelimenin tam anlamıyla geniş bir mecrada fırtınalar kopardı. Bu durum zaten izlenme oranlarına da yansımış durumda. Dizi, henüz ilk ayında toplamda milyon kişi tarafından izlenerek son zamanların en çok izlenen yapımı oldu. Aslında bu ilgi, ön bakışla biraz şaşırtıcı görünebilir. Zira genel izleyici kitlesine hitap eden politikalar benimseyen Netflix, yayın ilkeleri gereği daha çok dram ve komedi gibi genelde aynı estetik biçimli yapımları ortalama izleyici kitlesine sunuyordu. Ancak bahse konu “Squid Game” dizisinin diğer türdeş yapımlardan farklı olarak, politik bir hatta da oturmasıyla dikkat çekiyor.

Özellikle siyasetin solunda olanlar için temel meseleler olan kapitalizmin acımasızlığını ele alan, bu hususta düşündüren, farklı okumalara açık bir yapımın geniş bir izlenme oranına ulaşması şaşırttı. Ancak son dönem özellikle Bong Joon-Ho’nun akademi ödüllerine ulaşan yine bir başka Güney Kore yapımı “Parazit”i ile başlayan, Uzakdoğu sinemasının sadece kan ile beslenmeyen, daha evrensel ve insani duyarlılığa hitap eden bağımsız yapımlarını da görmeye başlamıştık. Parazit’in daha kalın hatlarla çizdiği meseleler şimdi bir dizi olarak karşımızda…

Hwang Dong-hyuk tarafından senaryosunun yazılıp aynı zamanda yönetildiği filmde, boşandığı eşinden on yaşlarında Ga-Yeong isimli bir kızı olan, alt sınıftan olduğu hemen anlaşılan Seong Gi-Hun’un (Lee Jung Jae) ana karakter olarak belirdiğini görmekteyiz. Öncesinde şoför olan, ardından çeşitli ticari işlere atılsa da kumar bağımlılığı nedeni ile elde avuçta neyi varsa savuran, biraz da sınıf atlama telaşı içinde olan bir kişidir Seong. Tefecilere ve bankaya oldukça yüksek borcu vardır. Gerçekten de henüz ilk sahnelerde Seong’un hayata tutunmakta oldukça zorlandığını anlıyoruz. Aslında biraz da öylesine, rastlantılar ile beslenen yaşamı vardır. Kaygısızdır ve şansa bırakmıştır birçok şeyi.

Erken sahnelerde, boşandığı eşinden olan kızına doğum günü için hediye alacak parayı bulamaması nedeni ile annesinin kredi kartını ondan izinsiz aldığını görüyoruz. Burada kartın şifresinin annesinin doğum tarihi olacağından hareketle bunu yazmak istediği esnada annesinin doğum yılını hatırlamaması tam da sistem için istenen, arzu edilen derinliksiz, belleksiz bir kişilik örneği olduğunu göstermekte. Ve bu parayla da daha sonra at yarışı oynayarak daha fazla para kazanma hırsına giriyor.

Şansı yaver gidip yüklüce para kazansa da, daha önce tefecilerin tuzağına düştüğünden onların takibinden kurtulamaz ve bu paraların hepsini onlara kaptırır. Artık yine beş parasızdır. Ancak at yarışı ödülünü alırken bahşiş olarak verdiği parayı geri alarak kızı için oyun makinasından kazandığı oyuncağı götürmek için tren istasyonunda beklediğinde, iyi giyimli birisi tarafından origami oyununa benzeyen “ddakjl” isimli oyunu oynaması kendisine teklif edilir. Aslında oyunun kuralları ve koşulları basittir: Kartı geri döndüren, teklif edilen parayı alacaktır. Ancak Seong’un parası olmadığından iyi giyimli adamın kendisine her kaybettiğinde yüz bin won’un karşılığı olarak tokat atma teklifini kabul eder.

Bu şekilde kayıplar ve üst sınıfın fakire tokadı sürer. Ancak an gelir ve Seong da kartı döndürmeyi başarır ve yüz bin wonluk ödülün tadına varmıştır. İyi giyimli adamın parası olduğundan ona tokat atamaz. Parayı alır. Ancak iyi giyimli bu adamın onun peşini bırakmaya hiç niyeti yoktur. Zaten paranın sıcaklığını, -belki de esaretini demek gerekiyor- hisseden Seong’un kendisine uzatılan kartı almakta tereddüttü yoktur. Ve kızı ile buluşan Seong’a kızının, “kavga edebilirsin ama dayak yeme” öğüdü uyarınca bir bakıma metafor olarak kapitalist dünyanın gladyatör arenasına adımını atmasına şimdi ramak vardır…

Öl ki Ayakta Kalayım…

Kendisine uzatılan kartı arayarak şirket ile temasa geçen Seong, numaralı olarak bilincini kaybederek bir yatakhanede, diğer bulunanlar gibi aynı eşofmanla uyanır. Burası uzay istasyonu görünümünde, gözetim altında tutuldukları bir mekândır. Diğer kendisi dışındaki oyuncu ile birlikte bir oyuna gitmeye davet edilir. Survivor benzeri ama ondan çok daha tehlikeli, ölümcül bir oyun teklifidir bu. Kuralları bellidir. Bir bakıma diğerinin ölümü kendilerinin çok para kazanması için bir gerekliliktir.

İşin ucunda eski, hakir görülen yaşamlarından uzaklaşma vardır. Zaten bu durum onlara eski o acınası hayatları, bir bakıma “büyük birader” teşhirciliğiyle gösterilerek motivasyonları bu şekilde sağlanmaya çalışılır. Onlara komutlar veren, gözetim altında tutan kırmızı tulumlu, maskeli adamlar önce kibar görünürler.

Oyunun gittikçe tehlikelileşen çeşitli aşamaları vardır: Altı günde altı oyun çıkacaktır karşılarına: Misket, Şeker Kalıbı, Kırmızı Işık Yeşil Işık, Kalamar, Halat Çekme ve Cam Köprü… Seong için kişisel bir sorun vardır aslında her şeyden öte. Gittikçe para kazanma hırsını arttıran aynı zamanda. Boşandığı eşinin yeni kocasınca kızının Amerika’ya götürülme planları vardır. Ne olursa olsun Seong, fakir halinden kurtulmalıdır. Bu ise ilk oyunlardan olan kırmızı ve yeşil ışıktan sağ kalması ile mümkündür. Üstelik bu oyunun daha da tehlikeli aşamaları bulunmaktadır.

İlk evrede verilen komuttan sonra hareket halinde olduğu tespit edilen olursa artık o ölümü hak etmiştir. Sınırı bir şekilde geçenler ise ikinci tura kalabilecektir. Bu durum bir bakıma “uyum”u simgeler. Yani “size denileni yap ve yaşamını sürdür. Yoksa harekete geçersen ölürsün.” Oyunun kuralları arasında çoğunluğun oyunu fesih yetkisi de vardır. Ancak başkalarının sırtından kazanç elde etme hırsı dayanışmacı ruhu öldürmektedir. Bu arada fonda onları caz müzik eşliğinde, konforlu odasında ekrandan tıpkı bir film izler gibi gözetleyen neo liberal patronun keyfi gayet yerindedir.

Tehlikeli ve Ölümcül Oyunlar…

Squid Game” ya da “Kalamar Oyunu” dizisi, başta da belirttiğim gibi büyük ilgi gördü. Bunun nedenleri arasında kuşkusuz insanların evrensel ölçekte gittikçe fakirleşen halleri ile kendilerini Seong olarak görmelerinin etkisi var kuşkusuz. Sınıfsal çelişkilerin gittikçe artması, Marks’ın çok öncesinde yaşayan düşünürleri de etkilemişti. Anarşist kimi yazarlar çok daha radikal öneriler sunmaktaydılar. Fakat Marks, tüm bunları, ekonomiye dair derin bilgisiyle sistemli bir düşünüş haline getirdi.

Filmin sistem karşıtı olarak görülebilecek kimi yönleri tabi ki var. Fakat diziye dönük bu teveccühün nedenini pandemi döneminde özellikle daha belirginleşen, ortaya çıkan, yarı zamanlı iş gücünü temsil eden ancak güvencesiz ve genel olarak da Netflix yapımlarını takip eden prekarite ya da prekarya sınıfından insanların kendisinden bir şeyler bulması olarak görmek bence daha doğru bir değerlendirme olacaktır. Distopik havada devam etse de aslında tam da gerçeğin temsili var yansıyanlarda. Ölümcül bir oyun ve sonunda tüm dayanışma ruhunun ayakta kalma adına yok edilmesi. Ölüm artık çok kolaydır ve rakamlara indirgenmiştir. Günümüz dünyasına ne de uygundur çizilen bu çerçeve…

Neo liberal şirketin, oyunculardan istediği aslında prekaryanın tam bir teslimidir ve bu da dünya ekonomik sistem değişikliğinin yeni bir belirleyicisi olarak yansır. Yani Marks’ın proletarya ve burjuva çelişkisini, diyalektiğini de aşan, yeni bir düzen vardır ortada. Bu artık Foucault’un biyo-iktidar önermesinden ödünç alırsak, bedenin ve ruhun, her şeye muktedir bir ekonomik çarkça teslim alınmasıdır. Umudun, zamanın, hayallerin, hayatın…

Filmin belki de geniş ilgisini, bu sisteme duyulan merak olarak okumak gerek. Dizi öyle ya da böyle, yeni bir biçimle de olsa, daha karmaşık bir sınıfsal çelişkiyi yansıtsa da, aslında bir gerçeği değiştirmiyor: En nihayetinde ve ezcümle kapitalizm bu yeni biçimiyle de öldürüyor ve “Squid Game” en azından genel izleyene böyle bir bilincin verilmesinde önemli bir işlev görüyor…

Dizinin Handikapları: Mantık Hataları, Klişeler…

Seong karakterine hayat veren Güney Koreli oyuncu “Jung Jae”, öncesinde erotik gerilim yapım olan “The Housemaid” filminde boy göstermişti. Dizinin beğenilmesinde onun çok büyük katkısı var. Yer yer abartıya kaçan oyunculuğu bulunsa da, çelişkili bir karakteri yansıtmakla rolünün zorluğunun üstesinden geldiğini görüyoruz.

Filmin çekimlerinin de sinema filmi kalitesinde olduğunu söylemek mümkün. Ve kimi sahnelerde Haydn ve Strauss’un kimi klasik eserlerinin görüntülere uyumlu müziklerle yansıdığını görüyoruz. Ancak filmin bu genel beğenilere karşın meramını tam olarak anlatamadığı, sonucu kimi klişelere bağlama telaşında olduğu, yapımın şiddeti barındırdığı, hatta basit oyunlar ile özellikle çocukları şiddete meyyal kıldığı yönünde kimi eleştiriler de var.

Ben aslında yapım aşamasında düşünüldüğü gibi, şayet bir dizi olarak değil, sinema türü olarak karşımıza çıkmış olması halinde Squid Game’in derdini daha derli toplu anlatabileceğini düşünenlerdenim. Zira dizi serilere bağlanınca ana konudan sapmalar, klişeler ve mantık hataları kaçınılmaz oluyor. Ve böyle ciddi bir sistem eleştirisi içeren yapımın da bu eleştirilere, bazı basit kurgu hatalarına uğraması doğal bence. Ancak yine de, değer dizilere nispetle yapımın sistem eleştirisini vermekle, insanlığın temel meseleleri üzerine ciddi düşüncelere sevk etmekle “Parazit” kadar önemli bir işlev taşıdığını söyleyebiliriz. Bu da az bir şey değil ve Uzakdoğu sanatında benzer eleştirel yapımların da artacağının bir bakıma habercisi…

Son bir not olarak belirtelim, filmin Korece öğrenmeyi oldukça teşvik ettiği söylenmekte ve de yine dil bağlamında bahis açılmışken belirtelim ki, dizinin Türkçe’ye çevrilmesinde kimi hataların bulunduğuna da dikkat çekilmekte… Umarım dizinin ilerleyen serilerinde bu hatalar giderilir ve ayrıca genel sistem eleştirilerini de basit bir yaşam kılavuzluğuna döndürmez…

Yönetmen / Senaryo : Hwang Dong-hyuk

Müzik : Jaeil Jung

Oyuncular : Jung-jae Lee, Park Hae-Soo, Heo Sung-Tae, Wi Ha-Joon, Gong Yoo, Grek Chun, Stephen Fu, Tom Chol, Rama Wallury, Jung Hoyeon, Paul Nakauchi, Hideo Kimura, Stephanie Kamure, Vivian Lu

Güney Kore / Aksiyon-Gerilim-Gizem-Dram / 60 Dk. (9 Bölüm)