pms dönemi cinsel istek / Premenstrüel Sendrom (PMS)

Pms Dönemi Cinsel Istek

pms dönemi cinsel istek

Premenstrüel sendrom (PMS) nedir?

Premenstrüel sendrom (PMS), ruhsal değişimler, yemek yeme istekliliği, yorgunluk, huzursuzluk ve depresyon gibi geniş bir yelpazede semptomlara sahiptir. Her 4 adet adet kadınının 3’ünde adet öncesi dönem sendromu yaşandığı tahmin edilmektedir.

Belirtiler Nelerdir?

Premenstrüel sendrom için olası belirtileri arasında;

  • Duygusal ve davranışsal belirtiler
  • Gerginlik ya da endişe
  • Depresyon hali, ağlama hissi
  • Duygu durum değişimleri, sinirlilik veya öfke
  • İştah değişiklikleri ve yemek yeme istek artışı
  • Uykusuzluk
  • Sosyal çekilme
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Eklem veya kas ağrısı
  • Baş ağrısı, yorgunluk
  • Sıvının tutulması ile ilgili kilo artışı
  • Karın şişliği
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Sivilce alevlenmeleri
  • Kabızlık veya ishal sayılabilir.

Belirtiler, şiddetine bakılmaksızın çoğu kadın için adet döngüsünün başlangıcından sonraki kabaca dört gün içinde kaybolur.

Nedenleri Nelerdir?

  • Premenstrüel sendromun belirtilerinde hormonal dalgalanmalar rol oynar.
  • Ayrıca duygu durum koşullarında etkili olduğu düşünülen bir beyin kimyasalı olan serotonin düzey dalgalanmalarının PMS semptomlarını tetikleyebildiği bilinmektedir. Yetersiz miktarda serotonin, adet öncesi depresyonun yanı sıra yorgunluk, yemek yeme istek artışı ve uyku sorunlarına neden olabilir.
  • Ağır premenstrüel sendromlu bazı kadınlarda tanı konmamış depresyon görülebilir. Ancak depresyon tek başına tüm belirtilere neden olmaz.

Ne zaman hekime gitmeliyim?

  • Yaşam stili değişikliklerine rağmen adet öncesi sendromunuzu yönetemediyseniz ve PMS semptomları sağlığınızı ve günlük faaliyetlerinizi etkiliyorsa, hekiminize danışın.
  • Tedavi gördüğünüz diğer koşullar ve aldığınız ilaçların, vitaminlerin veya takviyelerin bilgisini verin.
  • Premenstrüel disforik bozukluk (PMDD) ise farklıdır. PMS gibi duygusal ve fiziksel semptomlara neden olur, ancak PMDD’li kadınların belirtileri iş, okul, sosyal yaşam ve ilişkiler dahil olmak üzere günlük aktivitelerini ileri düzeyde ve kötü yönde etkiler.

Nasıl Tanı Konulur?

Premenstruel sendromu teşhis etmek için kesin bir fiziksel bulgu veya laboratuar testi yoktur. Tıbbi hikaye çok değerlidir. Adet öncesi bir model oluşturmanıza yardımcı olmak için belirtilerinizi bir takvimde veya bir günlüğünüzde en az iki adet döngüsü için kaydedin. PMS semptomlarını ilk gördüğünüz günün yanı sıra kaybolduğu günü not edin. Ayrıca döneminizin başladığı ve bittiği günleri işaretleyin.

Tedavi Edilebilir mi?

Birçok kadın için, yaşam tarzı değişiklikleri PMS semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak belirtilerin şiddetine bağlı olarak, hekiminiz adet öncesi sendrom için bir veya daha fazla ilaç reçete edebilir.

  • Antidepresanlar ve özellikle seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) ruhsal belirtilerin azaltılmasında kullanılmaktadır. Bu ilaçlar genellikle günlük olarak alınır. Fakat PMS’ye sahip bazı kadınlarda antidepresan kullanımı adet dönemi başlanmadan iki hafta ile sınırlı tutabilir.
  • Nonsteroid antienflamatuvar ilaçlar, döneminizin başlamasından önce veya başlangıcında alındığında kramp ve meme rahatsızlığını hafifletebilir.
  • Egzersiz ve tuz alımının sınırlandırılması, kilo alımını azaltmak için yeterli olmadığında, şişkinliğin azaltılması için idrar sökücü (diüretik) ilaçlar kullanılabilir.
  • Doğum kontrol ilaçları. Hormonal denge açısından önemlidir.

Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Şişkinliği ve dolgunluk hissini azaltmak için daha küçük, daha sık öğünler tercih edin. Şişkinlik ve sıvı tutulumunu azaltmak için tuz kısıtlayın. Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar gibi kompleks karbonhidratlardan yüksek gıdalar, kalsiyum bakımından zengin gıdalar veya kalsiyum takviyesi kullanıfunduszeue.info ve alkolü azaltın.
  • Günlük magnezyum alımı, adet öncesi sendromlu kadınlarda sıvı tutma, göğüs hassasiyeti ve şişkinlik oranını azaltabilir. Vitamin E desteği, kramplara ve meme hassasiyetine neden olan hormon benzeri maddelerin üretimini azaltarak PMS belirtilerini hafifletebilir.
  • Günlük rutininize en az 30 dakikalık yürüyüş, bisiklet sürme, yüzme veya diğer spor aktivitelerini dahil edin. Düzenli günlük egzersiz, genel sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir ve yorgunluk ve depresif hal gibi bazı semptomları hafifletebilir.
  • Ginkgo, zencefil, çuha çiçeği yağı gibi otların kullanımı ile PMS semptomlarının hafifletildiğini bildirmektedir. Ancak bunların kullanımlarında ürün güvenliği veya etkinliği hakkında çalışmalara ihtiyaç vardır.
  • Stres düzeyinizi azaltmaya çalışın.
  • Uyku düzeninize dikkat edin.
  • Baş ağrısı, kaygı veya uyku bozukluğunun azaltılmasına yardımcı olmak için nefes egzersizleri uygulayın.
  • Akupunktur sonrası belirtilerinde hafifleme olduğunu belirtmişse de etkinlik ve güvenilirliği net değildir.

Premenstrüel sendrom, PMS - Adet öncesi gerginlik

Premenstruel sendrom (PMS) kadınlarda adet kanaması öncesi dönemde başlayan ruhsal veya fiziksel bazı belirtiler topluluğunu ifade eden bir terimdir. Bu belirtiler genellikle adet kanamasının başlamasına bir hafta ortaya çıkar ve adet görülmesiyle birlikte birkaç günde kaybolurlar.

Kadın doğası oldukça karmaşıktır. Kadının doğasını daha iyi anlayabilmek için PMS'nin ne olduğu toplumun her bireyi tarafından bilinmelidir. Özellikle işverenlerin ve eşlerin iletişimde oldukları kadınla ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi için bu konu hakkında mutlaka bilgi sahibi olmaları gerekir.

Premenstruel Sendrom Ne Sıklıkta Görülür?

Aslında her kadında adet öncesi dönemde bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilerin amacı kadının adet olacağından haberdar edilmesi ve böylece hazırlıksız yakalanmasının engellenmesidir. Bu belirtiler kadınların yarısından daha azında rahatsız edici, ancak dayanabilecek şiddette olurken, %5 kadın oldukça şiddetli belirtiler hisseder.

Bu aşamada premenstruel belirtiler ile premenstruel sendrom arasındaki ayrımı yapmak önemlidir:

Premenstruel belirtiler kadınların önemli bir kısmında görülürlerken PMS, kadının yaşantısını derinden etkileyen sosyal bir durum olarak kabul edilebilir: Amerika'da yapılan bir istatistiksel çalışma bu ülkede kadınların adet öncesi dönemlerinde daha fazla suç işlediklerini ortaya koymaktadır. Aynı raporda tıbbi veya psikiyatrik bir hastalık nedeniyle hastaneye yatırılan, intihara teşebbüs eden kadınların, çocuklarını normalde önemsenmeyecek ufak bazı şikayetler nedeniyle doktora götüren kadınların önemli bir kısmının adet öncesine yakın günlerde oldukları görülmektedir.

PMS Kimlerde Görülür?

PMS, ergenlik çağından önce ve menopoz çağında çok ender görülür ve bir üreme çağı sorunudur. Sıklıkla yaş arası kadınlarda gözlenir. Ailevi bir eğilim sözkonusu olmasına karşın, sosyal sınıf ve ırksal farklılıklar göstermez. Doğum kontrol hapı kullananlarda belirtiler şiddetlenebilir.

PMS Neden Olur?

PMS'nin nedeni tam olarak belli değildir. Mineral yetersizliği (magnezyum, çinko), vitamin yetersizliği (A, B vitaminleri), hormonal dengesizlik (progesteron hormonu yetersizliği), vücutta aşırı sıvı tutulumu, prostaglandin ve nörotransmitter adı verilen kimyasal maddelerin dengesizliği ve psikosomatik nedenler belirtilerin ortaya çıkmasında muhtemelen etkin roller üstlenmektedirler.

PMS'nin Belirtileri Nelerdir?

PMS en ağır şekliyle ortaya çıktığında tüm vücut sistemlerini etkileyebilir ve bu durumda her organa ait belirtiler meydana gelebilir. PMS belirtileri hafif adet öncesi belirtileri şeklinde olabilir, doktora başvuracak kadar, ancak dayanılabilir şiddette olabilir veya iş kaybına, sosyal ilişkilerde sorunlara, kişide depresyona yol açacak kadar şiddetli olabilir.

PMS'nin ruhsal belirtileri ruhsal çökkünlük, yorgunluk hissi, aşırı uyuma eğilimi, çevreye ilginin azalması, duygu durumunda dalgalanmalar, sinirlilik, gerginlik, hassaslaşma, alınganlık gösterme, ağlama eğilimi şeklinde olabilir.

Memelerin dolgunlaşması, büyümesi ve ileri derecede hassaslaşması şeklinde meme belirtileri olabilir.

Vücutta ödemlere (şişmeler), kısa zamanda kilo alımına, karında şişkinliğe ve elbiselerin dar gelmesine yol açabilecek kadar şiddetli sıvı tutulumu ortaya çıkabilir.

Başağrısı, bulantı-kusma, kabızlık, ishal, iştah artışı, aşırı susama, alkole tahammülsüzlük, cinsel istek artışı, akne (sivilce) ortaya çıkması diğer sık gözlenen belirtilerdir.

PMS Tanısı Nasıl Konur?

Adet öncesi dönemde bazı belirtilerle başvuran her kadına PMS tanısı koymak, kadının gereksiz yere bazı tedavilere ve bunların yan etkilerine maruz kalması anlamına geleceğinden ancak belli bazı kriterleri taşıyanlara PMS tanısı konur.

PMS tanısı koymak için aşağıdakilerin mutlaka var olması gerekir:

1-Belirtiler düzenli olarak ortaya çıkmalı ve kaybolmalıdır: adet döngüsünün ikinci yarısında ortaya çıkan belirtilerin şiddeti giderek artmalıdır.

2-Adet görüldükten sonra belirtiler üç gün içinde kaybolmalıdır.

3-Her adet döngüsünde en az 10 gün süren belirtisiz bir dönem varolmalıdır.

4-Belirtiler arka arkaya en az üç adet döngüsünde görülmüş olmalıdır.

5-Belirtiler iş yaşamı, sosyal yaşamı ve kişisel ruhsal dengeyi etkileyecek kadar şiddetli olmalıdır.

Kadınlar PMS tanısını genellikle kendi kendilerine koyarak doktora başvururlar. Ancak yapılan tıbbi değerlendirmede sıklıkla altta yatan sorunun gerçekte adet öncesi dönemde yaşanan belirtilere kişinin aşırı hassasiyet göstermesinin söz konusu olduğu saptanabilir.

Tanının doğru konabilmesi ve tedavinin doğru bir şekilde verilebilmesi için komple bir jinekolojik sorgulama ve muayene yapılır ve bazı destekleyici laboratuvar tetkikleriyle tanı desteklenir.

PMS Nasıl Tedavi Edilir?

PMS nedeniyle günlük işlerini yapamayacak duruma gelinmesi, sosyal ilişkilerde problemler ortaya çıkması, intihar girişimi, saldırganlık eğilimi gibi psikiyatrik belirtilerin ortaya çıkması PMS'nin en ağır şekli olarak kabul edilir ve tedavi genellikle Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı tarafından uygulanır.

İlaçla Tedavi Yöntemleri:

Çoğu durumda PMS belirtileri yukarıdaki kadar şiddetli değildir ve özellikle bedensel belirtilerin hakim olduğu durumlarda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı takibinde uygulanan tedavi yöntemleriyle PMS belirtileri dayanılabilecek hale getirilebilir.

Doğum kontrol hapları:

Bu ilaçlar özellikle beraberinde adet düzensizliği ve adet sancısı olan kadınlarda faydalıdır. Ancak bazı kadınlarda doğum kontrol hapı kullanımı PMS'nin ruhsal belirtilerini şiddetlendirebilmektedir.

Ağrı kesici-iltihap giderici ilaçlar:

Belirtiler başlar başlamaz düzenli olarak alındığında ve adet kanamasının üçüncü gününe kadar kullanıldığında bu ilaçlar özellikle PMS belirtileri ile beraber adet sancısı gibi ek belirtileri olan kadınlarda faydalı olabilmektedir.

GnRH analogları:

Bu özel hormon ilaçları yumurtalıkların işlevlerini geçici olarak devre dışı bırakarak östrojen ve progestron hormonu salgısını menopozda olan bir kadındaki seviyelere düşüren ilaçlardır. Dikkatli bir değerlendirme sonrası mutlaka doktor kontrolünde kullanılmaları gerekir. Uzun süre kullanıldıklarında kemik erimesi gibi ciddi sonuçlar doğurabileceklerinden tedavi süresi uzayacaksa beraberinde östrojen hormonu takviyesi yapılır.

Rahimin alınması:

PMS'de tüm yöntemler başarısız kaldığında yumurtalıklarla beraber rahimin ameliyatla çıkarılması şeklinde uygulanan ve en son tercih edilen yöntemdir. Günümüzde etkili ilaçların varlığı sayesinde giderek az uygulanan bir tedavi biçimi haline gelmiştir.

Ödem (şişme) Belirtisinin Ön Planda Olması Durumunda Uygulanacak Tedavi:

Ödem tedavisinde bazı idrar söktürücü ilaçlar fayda verebilmekle beraber, bu ilaçların uzun süre kullanılması ciddi bazı yan etkilerin oluşmasına neden olabilmektedir.

Meme Hassasiyeti Ön Planda Olması Durumunda Uygulanacak Tedavi:

Meme hassasiyeti ön planda olduğunda bu hassasiyetin fibrokistik hastalık gibi diğer meme hassasiyetine neden olabilecek durumlardan ayrımının yapılması çok önemlidir. PMS'ye bağlı meme hassasiyetinin giderilmesinde memeleri alttan iyi destekleyen bir sütyenin gece gündüz kullanılması, kafein alımının kısıtlanması, sigara içilmemesi çoğu kadın için yeterli olmaktadır. Yağ tüketiminin azaltılması, doktor önerisine göre idrar söktürücü ilaçların ve A, B, E grubu vitaminlerin kullanılması bazı kadınlarda oldukça iyi sonuç verebilmektedir.

Ruhsal Belirtilerin Ön Planda Olması Durumunda Uygulanan Tedavi:

Ruhsal belirtiler basit duygusal dalgalanmalar şeklinde olabileceği gibi, ağır depresyon şeklinde de ortaya çıkabilir. Tedavide antidepresan ilaçlar ve gerekli durumlarda psikiyatrik değerlendirme sonucuna göre daha farklı ilaçlar kullanılabilir.

Belirtileri hafif veya orta şiddette olan kadınlar ilaç kullanmadan, aldıkları çeşitli önlemlerle belirtileri hafifletebilirler:

Durum hakkında bilgi sahibi olunması:

PMS belirtileri olan bir kadın "aklını kaçırmadığını" bilmelidir. Belirtilerin giderek kötüleşmeyeceğini, aksine yaş ilerledikçe azalacağını, olayın hormonlara karşı dokuların bir tür hassas bir cevabı olduğunu, birçok kadında bu belirtilerin olduğunu ve belirtilerin tedavi edilebileceğini bilmek çoğu kadında belirtilerin daha hafif hissedilmesi için yeterlidir.

Gıdalar:

Kafein (kahve, çay, çikolata, kola ve bazı ağrı kesicilerde bulunur) başağrısı ve meme hassasiyeti gibi PMS belirtileri şiddetlendirmektedir. Kafein alımının özellikle belirtilerin olduğu dönemlerde kısıtlanması belirtilerin şiddetini azaltmada oldukça etkili olabilir.

PMS belirtileri olan kadınlar özellikle adet döngüsünün ikinci yarısında (yumurtlama sonrasında) alkole karşı aşırı duyarlılık geliştirirler ve bu dönemde alkol alınması PMS belirtilerinin daha şiddetli hissedilmesine neden olabilir.

Sigarada bulunan madde olan nikotin vücutta su tutan hormonların salgısını uyardığı için sigara azaltılmalı, en iyisi tümüyle bırakılmalıdır.

Egzersiz:

Düzenli egzersiz yapılması premenstrual sendrom belirtilerini hafifletmede etkili bulunmuştur. Bu durum muhtemelen egzersizin beyin endorfin seviyesini artırıcı özelliğine bağlıdır. Endorfin vücudun salgıladığı bir morfin türevidir ve "mutluluk hormonu" olarak da bilinir. Bu maddenin rahatlatıcı, gevşetici özellikleri vardır. Haftada en az üç kez yirmişer dakikalık egzersiz uygulanması ve bu uygulamanın düzenli olarak sürdürülmesi PMS belirtilerinin hafifletilmesinde mutlaka fayda verecektir.

Yaşamsal stresin azaltılması:

Gevşeme teknikleri (meditasyon gibi) ve yoga uygulamalarının faydalı olduğu PMS belirtileri yaşayan kadınlar tarafından sıklıkla belirtilmektedir.

Yaşamdan stresi uzaklaştırmak için bilinçli ve istekli olunması ve bu yönde adımlar atılması son derece önemlidir. Bu konuda yardım almak için bir uzmana başvurmak bu konuda atılacak ilk adımdır.

Jinekolojik Sorununuz İçin Muayene Randevusu Alın:

 

 

 

 

 

 

 

 

Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe'den mesai günlerinde arası randevu almak için:

13 13
45 02​

Telefonla tıbbi sorularınıza yanıt verilememektedir.

​​

Adres: Nispetiye Cd. 36/3

Levent II Apt. - Kat 2 Daire

Etiler - 1. Levent / İstanbul

Muayene Saatlerimiz:

  • Pazartesi:

  • Salı:

  • Perşembe:

  • Cuma:

  • funduszeue.info:

Daha fazla bilgi >>

Adet öncesi gerginlik sendromu (PMS) nedir? PMS döneminde neler yapılabilir?

PMS TEDAVİSİNDE NELER YAPILABİLİR?

PMS nedeni tam olarak bilinmediği için tedavisi de kesin değildir. Bu konuda çok değişik tedavi yaklaşımları mevcuttur.

Diyet: Azar azar ve sık sık yemek yemenin şikayetleri azalttığı yönünde raporlar vardır. Adet öncesi dönemde taze meyve ve sebze tüketilmesi, kırmızı et ve donmuş yağlardan uzak durulması, içinde katkı maddesi içeren besinlerin tüketilmemesi bazen yararlı olabilmektedir. Aynı şekilde kafein ve alkol tüketiminin azaltılması da faydalı olabilmektedir.

Egzersiz: Yapılan bir çalışmada egzersiz yapmayan kadınlarda PMS'ye daha sık rastlandığı bulunmuştur. Her gün yapılan 30 dakikalık bir yürüyüş yararlı olabilir.

Kalsiyum ve Magnezyum: Günlük mg kalsiyum alımının 3 ay sonunda şikayetleri yarı yarıya azalttığını bildiren bir çalışma vardır. Bazı kadınlarda ise magnezyum desteğinden fayda sağlanmışıtr. Ancak bu konuda kesin bulgular henüz yoktur.

Vitaminler: A, E ve B6 vitaminlerinin PMS'ye neden olduğu ileri sürülmüş olsa da kesin olarak kanıtlanmış bir bulgu yoktur.

Diğer tedavi seçenekleri arasında seretonin metabolizması ile ilgili ilaçlar, hormon ilaçları, antidepresan ve anksiyete gibi psikiyatrik ilaçlar, idrar söktürücüler, erkeklik hormonları sayılabilir ancak bunlardan hiçbirinin kesinleşmiş faydası yoktur. Diğer nadir tedavi yaklaşımları arasında ise psikoterapi ve akupunktur bulunur.

PMS DAHA ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR?

PMS tüm dünyada bütün kültürlerde rastlanılan bir funduszeue.infoılan bir çalışmada kadınların %88'inde değişik düzeylerde PMS bulgularına rastlanmıştır. Yaş arttıkça şikayetlerin şiddeti azalmakta ancak çocuk sayısı ile birlikte şiddet artmaktadır. Annesinde PMS olan kadınlarda da şikayetlere daha sık rastlanmaktadır.

PMS bazı hastalıkların da şiddetini arttırabilir. Örneğin migreni olan kadınlarda atakların büyük bir kısmı adet öncesi döneme rastlamaktadır. Yine şeker hastalarında kan şekeri düzeyleri ve insülin ihtiyacı adet öncesi dönemde değişiklikler gösterir. Astım atakları daha sık görülür ve pek çok kronik hastalık alevlenmeler gösterir.

Bu dönemde kişinin çevresi ile olan uyumu bozulur işte veya evde ilişkide bulunduğu kişiler ve çocukları ile arası bozulabilir. Ergenlik dönemindeki genç kızlarda intihara olan eğilim artabilir. Yeme bozukluklarına rastlanabilir.

Premenstrüel sendromunun yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilemediği ve PMS semptomlarının sağlığı ve günlük aktiviteleri etkilemesi durumunda konusunda uzman bir doktora başvurulmalıdır.

PMS DÖNEMİNDE HAMİLE KALINIR MI?

PMS ile hamile kalmak arasında ilişki bulunmamaktadır. Düzenli adet gören her kadının döngüsü 4 haftadan oluşur. Döngünün başlangıcı adet kanamasının ilk günü olarak alınır. Yani, döngünün 10 ile günleri yumurtlamanın en sık görüldüğü ve gebe kalmaya en uygun günlerdir. PMS ise yaklaşık olarak 4. haftaya denk gelmektedir. Bu durumda olasılığı kısmen düşük olsa da korunmasız ilişki varlığında gebe kalınabilir. Adet kanaması dahil döngünün her aşamasında gebe kalınması ihtimal dahilindedir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

Regl Döneminin Sizi Yanlızlaştırmasına İzin Vermeyin

 Tahammülsüzlük

Bu belirtilerden bir kaçı, çoğu kadının regl döneminde görülebilir. Bu bozukluklar kişinin yaşamını çok fazla etkilemediği takdirde tedavi önerilmez; ancak 1 sene boyunca bu belirtilerden en az 5 tanesi birlikte görülüyorsa, kişinin özel ve iş yaşamını, işlevselliğini etkiliyorsa bu durumda bir uzmandan yardım almakta fayda vardır.

Aslında bu dönemde progesteron hormonunun dalgalanmalarına ve buna adapte olmaya çalışan bünyenin uyum sağlama çabalarına şahit olunmaktadır. Ancak böyle bir durumla karşılaşan bir kadın öncelikle jinekolojik bir muayeneden geçmeli ve organik sebepler elenmelidir.

Regl dönemini "hastalık" olarak adlandırmayın


Ağrılı menstruasyonlar (adet) genellikle genç kızlarda sık görülür. Kadınlık imajıyla barışık olan toplumlarda menstruasyon zorlukları daha azdır. Özellikle büyümekten korku, cinsel kimliğin tam gelişmemesi, cinsellikten korku, beden bütünlüğüne kötü bir şey olması hissi genç kızlarda görülebilir. Cinsel olarak bastırılmış toplumlarda reglin kötü, pis, hastalık olarak adlandırılması da, genç kızların doğal ve olağan olan bu süreci yaşarken, çarpıtılmış algılarla kafaları karışmaktadır.

Genç kızlara regl öncesi doğru bilgi verin

Genç kızlara regl başlamadan önce anneleri veya güvendikleri başka bir yetişkin tarafından süreç anlatılmalıdır. Bu yaşanan durumun doğal ve olağan bir durum olduğu belirtilmelidir. Özellikle çekingen olan gençlerle, doğrudan sormak yerine, "Senin yaşındaki kızlarda adet görme durumu başlamış olabilir, arkadaşlarınla hiç bu konuyu konuşuyor musunuz?" diyerek sohbete başlanabilir.

Regl döneminizdeyken hassas olduğunuzu yakın çevreniz ile paylaşmalısınız

Kadınların yüzde doksanında regl öncesi ve sırasında öfke ve huzursuzluk oldukça yüksektir. Normal zamanlarda daha fazla tolere edilebilen durumlar bu dönemde daha fazla hayal kırıklığı ve öfke hissi uyandırır. Bu noktada regl dönemi belirtilerini şiddetli yaşayanlar yakın çevreye konu ile ilgili bilgi vermeli, bunun bir sendrom olduğu açıklanmalı, hasta yakınları kişiye daha anlayışlı davranmalı ve yapılan davranışları kişisel algılamamalıdır.

İkili ilişkilerde regl döneminizin arkasına sığınmayı değil, sorunlarınızı çözmeyi deneyin

Ağrılı mensturasyonda organik bir neden yoksa iç ruhsal yapının oldukça etkili olması ve genellikle nevrotik bir yapının varlığı söz konusudur. Normal zamanlarda belli edilemeyen duygular (Özellikle öfke) ve düşünceler bedene yansıtılarak işlem görürler. Özellikle ekonomik ve sosyal olarak bağımsız olan kadınların bu dönemde daha çok ruhsal sorunlar yaşadığı, kültürün ruhsal sorunların görülmesini desteklemediği ortamlarda daha çok fiziksel sorunlar yaşadığı görülmektedir. Özellikle bastırılmış veya baskılanmış kadınların bu dönemde `dokunulmazlık` kazandığı durumlar da az değildir. Örneğin; Günlük yaşamda, ilişkisinde problem olan ve eşine kızan kadın bunu belli edememekte, belirttiğinde daha olumsuz karşılık görmekte ancak periyodik dönemlerde istediği gibi ifade edebilmekte ve karşılığında tepki de almamaktadır. Özel ilgi ve anlayış bir yanda kendi duygu ve düşüncelerini açıkça belirtebilme ve bunları kabul ettirebilme; diğer yanda ikincil kazançları oluşturur. Bu durum hastalığın tedavi direncini artırır. Aslında çiftin ilişkisinde yaşanan ve bahsedilemeyen problem, başka bir şekilde ifade bulmuş olur. Burada altta yatan sıkıntılar çözüldüğünde diğer problemler de büyük oranda düzelir.

Kişi intiharın eşiğine bile gelebiliyor

Bu dönemde var olan psikolojik problemler daha şiddetli yaşanabilir. Örneğin; depresyonda olan bir kişi, bu dönemde depresif duyguların artış göstermesi ile intihara kadar gidebilir. Bu nedenle psikolojik sıkıntıları zamana bırakıp, düşünmemek ve öncelikle yardım isteme davranışını toplumda yerleştirebilmek önemlidir.

Makyaj yapıp, kuaföre gidin 

Regl döneminde pek çok kişi kendini çirkin hissetmektedir. Saçların şekle girmemesi, yüzdeki sivilceli görünüm, vücutta tuz tutulumuna bağlı ödem ve kilo artışına adet sanıcısı da eklendiğinde hayat çekilmez hale gelebilir. Ancak bu dönemde aynalara küsmek yerine; hafif bir makyaj yapmak, kuaföre gitmek ya da güzel hissetmek için kendine zaman ayırmak kişiye iyi gelecektir.

Açık havada yürüyüş yapın

Kişi stres yaratacak ortamlardan mümkünse uzak durmalı, çeşitli egzersizler ve gevşeme teknikleri kullanmalıdır. Rahat kıyafetler ve hafif bir müzik eşliğinde açık hava yürüyüşleri yapılabilir ya da çok fazla efor sarf edilmeyecek hafif egzersiz programları uygulanabilir.

Meditasyon yapın

Bu dönemde kendi kendine olumlu telkin de bulunma, nefes egzersizleri ve meditasyon da işe yarayabilir.

Yeme alışkanlıklarınızı düzenleyin

Kafein alımını azaltmak kendinizi daha az gergin hissetmenizi sağlayabilir. Gerekirse bir diyetisyenden yeme düzeninizle ilgili yardım isteyin.

Ilık duş alın

Bu dönemde terleme fazlalaşacağından duş almanız önerilir. Toplumda bu dönemde duş alınmayacağına dair yanlış bir kanı vardır; ancak ılık duş almanız sizi oldukça rahatlatır ve regl dönemine bir zararı dokunmaz.

Kendinize uygun ürünü tercih edin

Özellikle bu dönemde kadınların ve daha çok genç kızların rahat ve konforlu hissedebilmesi adına uygun boyutlarda ped ya da tampon kullanması önerilir. Böylece sosyal yaşamda sürekli tedirginlik duygusu ve tuvalete giderek sürekli kontrol etme isteği de ortadan kaldırılmış olur.

Arkadaşlarınızla keyifli vakit geçirin

Regl döneminde olumsuz psikoloji çoğu zaman kadınları yalnızlaştırır. Ancak bu dönemi aile ya da arkadaş çevreniz ile geçireceğiniz hoşça vakitler sayesinde daha hafif atlatmanız mümkündür. Kişinin sevdiği insanlarla birlikte yemeğe çıkıp, sinemaya gidip, hoşlandığı aktiviteleri gerçekleştirmesi psikolojisine de iyi gelecektir.

Doktora danışarak antidepresan alabilirsiniz

Ülkemizde yapılan bir çalışmada; kadınlarda regl öncesi döneminde ruhsal belirtilerin daha sık ortaya çıktığı ve bu belirtilerin şiddetinin, regl öncesi dönemde regl sonrası döneme göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Regl dönemi öncesinden başlanarak kullanılan antidepresan ilaçlar bu sürece olumlu etki yapabilmektedir.

Terapi önemli bir seçenektir

Nasıl fiziksel direncimiz düştüğünde hastalıklara daha açık hale geliyorsak, duygusal direncimizin düştüğü noktalarda da -ki mensturasyon dönemi buna bir örnektir- anksiyete artar ve kaygı artışıyla birlikte başka pek çok psikolojik sıkıntı da ortaya çıkabilir.

Regl dönemini oldukça sorunlu yaşayan kadınların terapiye başvurması, bu dönemi daha rahat geçirmelerini, çözülmemiş problemlerine bakabilmelerini, stresle mücadele tekniklerini öğrenebilmelerini sağlar. Ayrıca terapide; kadınlık algıları, cinselliğe bakışları, doğurganlığa bakışları, eş ile ilişkileri, orgazm sorunları çalışılarak sorun üzerinde rahatlama sağlanır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası