selçuklular ile gazneliler arasında yapılan savaşlar / Dandanakan Savaşı'nın Nedenleri ve Sonuçları | Serenti

Selçuklular Ile Gazneliler Arasında Yapılan Savaşlar

selçuklular ile gazneliler arasında yapılan savaşlar

Dandanakan Savaşı

Dandanakan Savaşı, Asya’da hakim bulunan iki Türk Devleti arasında 23 Mayıs yılında meydana gelmiş, Selçuklu Devletinin vücut bulmasına ve Gazne Devletinin yıkılma sürecine girmesine sebep olmuştur. 

yılında yıkılan Uygur Devletine tabi olan Oğuz Boyları, ülkelerinin Kırgız istilalarıyla yıkılmasıyla batıya doğru göç etmiş, diğer Türk boylarıyla birleşerek bugünün Irak-İran coğrafyasındaki Cend şehrinde  liderleri Selçuk bey idaresinde Selçuklu Beyliğini kurmuştu (). Selçuk bey’den sonra oğulları Tuğrul bey ve Çağrı bey döneminde büyüyen ve güçlenen Selçuklu beyliği “Türk Dünyası” haline gelen iç Asyada yeni bir Türk Devletinin temellerini attılar. 

 

Dandanakan Savaşının Nedenleri

Türk Devletlerindeki boy teşkilatlanması gereği Selçuklu Beyliği Gazne devletine bağlıydı. Asker veriyor, vergi ödüyor, sınır bekçiliği görevleri üstleniyordu. Giderek güçlenen Selçuklu Beyliğinin hakimiyet sürdüğü coğrafyada iki büyük Türk Devleti bulunuyordu. Karahanlılar ve Gazneliler. Giderek güçlenen Selçuklu Beyliği, yılında Ceyhun nehrini geçerek Gazne devletinin en önemli şehirlerinden olan Horasan’a izin almadan girerek bir anlamda Gazne Devletine meydan okumuş oldular. Gazne Devletinin başında bulunan Mesut, istila ve yağma gerçekleşmediği için Selçukluların bu göç hareketine önceleri sessiz kalmıştı. Tuğrul ve Çağrı bey, bunun üzerine Nesa ve Merv şehirlerine ilerleyerek hakimiyet alanlarını genişletmeye başladılar. 


Bir çeşit yayılma politikasıyla genişleyen Selçuklu beyliği, Gazne hükümdarı Mesut’a mektup yazarak Gazne devletine bağlılıklarının karşılığında izinsiz girdikleri bu şehirlerde oturma ve barınma izni istediler. Gazneli Mesut, Selçukluların niyetini anlamıştı. Yükselen Selçuklu tehdidini ortadan kaldırmak için bir ordu görevlendirerek Selçukluların üzerine sefere gönderdi. Nesa şehrine ulaşan Gazne ordusu Selçuklular ile karşı karşıya geldiler (). Bu mücadelede Gazne ordusunu ağır bir yenilgiye uğrattılar. Bu savaşla Selçuklular artık Gazne Devletine bağlı bir güç olmaktan çıkmış bir düşman haline gelmişti. 

Gazneli Mesut, bu yenilginin üzerine Selçuklulara istediği oturma ve barınma iznini vermek zorunda kalmıştı. Selçuklular artık Nesa, Merv ve Ferava şehirlerinde yerleşik duruma geldiler. Selçuklular istediklerini almışlardı ancak bununla yetinmeyerek Çevre illere genişlemeye başladılar. Selçuklular, 3 yıl sonra Gazneli Mesut’a tekrar bir mektup yazarak Üç şehir daha istediler. Gazneli Mesut, Selçukluların bu yayılmacı tavrına karşı teklifi kabul etmeyerek tekrar bir ordu görevlendirip Selçukluların üzerine gönderdi. Gazneli ordusu ile Selçuklu ordusu Sarah şehrinde karşı karşıya geldiler. Selçuklular bu savaşıda kazanarak Gazneli ordusunu yine ağır bir yenilgiye uğrattılar (). 
 

Dandanakan Savaşının Gerçekleşmesi

Gazneli Mesut, görevlendirerek Selçukluların üzerine gönderdiği iki ordunun da yenilgiye uğraması üzerine bizzat ordusunun başına geçerek büyük bir savaş hazırlığı içerisine girişti (). İki yıl süren bu hazırlık neticesinde çoğunluğu atlı süvarilerden oluşan kişilik bir ordu hazırladı. Gazneli Ordusu Selçuklu ordusuna nispetle oldukça büyük ve kabalalıktı. Gazneli Mesut, ordusunun başında sefere çıkarak 16 Ocak’da Nişabur Şehrine ulaştı. Savaşı Nişabur üzerinden kurgulamıştı ancak Sarah savaşında ağır tahribata uğrayan ve halkının çevre şehirlere göç eden Nişabur şehri yiyecek ve temiz su sıkıntısı içerisindeydi. Kalabalık ordusunun yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılamak amacıyla çevre illerden erzak tedariki yapmaya çalışsa da yeterli olamayınca Merv şehrine ilerlemeye karar verdi. Selçuklular Gazne Ordusunu ilerleme esnasında hem vur-kaç taktikleriyle yoruyor ve yavaşlatıyor, hem de erzak tedariki için lojistik hareketlerini baltalıyordu. 


Gazne ordusu hem kalabalık olduğu için yavaş ilerliyor, hem de açlık, susuzluk ve yorgunluk nedeniyle zayıf düşüyordu. Nihayet Merv şehrinde konuşlu bulunan Dandanakan kalesi önünde karşı karşıya geldiler. Gazne ordusu Dandanakan kalesine doğru ilerlemekteyken Selçuklu ordusu ilk taarruza başladı. Taarruza rağmen kaleye ilerlemeye devam eden Gazne ordusu, hem Selçuklularla hemde susuzluk, açlık ve yorgunlukla mücadele ediyorlardı. Dandanakan kalesine girerek savunma savaşı yapmak Gazne ordusu için önemli bir avantaj sağlayacaktı ancak Kaleye girmeleri ve kuşatılmaları halinde dışarıyla bağlantıları kesilecek, artan su sıkıntısı katlanılamaz bir hale gelecekti. Bunun üzerine kaleye sığınarak savunma savaşı yapmak yerine Ordunun su sıkıntısını gidermek için birkaç kilometre daha güneyde bulunan Su kuyularına doğru ilerlemeye karar verdiler. Selçuklu ordusu Gazneliler üzerindeki taarruzlarını şiddetlendiriyor ve baskısını arttırıyordu. Gazne ordusu ise hem Selçuklulara karşı koymaya çalışıyor hemde su kuyularına doğru ilerlemeye çalışıyorlardı. 

Bu keşmekeş içerisinde düzeni ve disiplini bozulan Gazne ordusu, Selçukluların planlı ve ısrarlı taarruzları karşısında tutunamayarak, sayıca fazla ve güçlü olmalarına rağmen ağır kayıplar vererek yenik düşmeye başladılar. 

Savaşın sonunda ağır yenilgiye uğrayan Gazne ordusu savaş meydanından düzensiz şekilde çekilmeye başladılar. Gazneli Mesut, bu mağlubiyetten sonra otoritesini yitirmiş, askerlerinin saygısını ve bağlılığını kaybetmişti. Kendisine bağlı küçük bir birlik ile Hindistana doğru ilerleyerek hem Selçuklulardan hem de kendi askerlerinden kaçmaya başladı. Bu kaçış hareketiyle Selçuklulardan kaçmayı başarabilmişti ancak kendi askerlerinden kaçamayıp askerleri tarafından öldürüldü. 

Selçuklular, Dandanakan Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasıyla Gazne devletini, hazinesini ve ordugahını ele geçirerek Büyük Selçuklu Devletini tarih sahnesine çıkartmış oldular. 

Dandanakan Savaşı tarihi - Dandanakan Savaşı'nın &#;nemi, nedenleri ve sonu&#;ları

Haberin Devamı

Bir süre sonra Selçuklular tekrar Gazneli topraklarına akınlara başlamıştır. Bu durum üzerine Sultan Mesud Selçuklulara tekrar sefer düzenlemiştir. Bu savaşta en büyük karşılaşma Dandanakan Kalesi yakınlarında yılında gerçekleşmiştir. Bu karşılaşmada Selçuklular Gaznelilere karşı kazandıkları zafer ile Dandanakan Savaşında galibiyet elde etmişlerdir.

Bu zafer sonrasında tüm Selçuklu beyleri bir araya gelmişlerdir. Horasan’da kurulan bu birliktelik ile Selçuklular devlet olma yolunda bir adım atmışlardır. Tuğrul Bey'i Horasan emiri olarak seçen Selçuklu beylikleri birlikte olmaya başlamıştır. Kazanılan zaferi çevrelerinde bulunan hükümdarlara duyurmak için de "fetih nameler " düzenleyerek göndermişlerdir. Dandanakan Savaşı’nın kazanılması Türk tarihinde önemli bir yer edinirken Selçuklu Devleti’nin de başlangıcı olmuştur.

Dandanakan Savaşı Nedenleri

 - Gaznelilerin topraklarını korumak istemeleri ve bunun için hamlelerde bulunmaları Dandanakan Savaşı’nın başlıca nedeni olmaktadır.

 - Selçukluların varlıklarını kanıtlamaları ve devlet olma istekleri Dandanakan Savaşı’na ve iki tarafın karşı karşıya gelmesine neden olmuştur.

 - Selçukluların büyüme isteği üzerine düzenledikleri akınlar Gaznelileri tehdit etmektedir. Bu tehdidi ortadan kaldırmak isteyen Sultan Mesud’un Selçuklara karşı sefer düzenlemesi ile Dandanakan Savaşı gerçekleşmiştir.

Haberin Devamı

 - Selçuklular ise bu seferlere karşı kendilerini korumak istemektedir. Hem kendi topraklarını korumak hem de Gazneliler için önemli bir yeri olan Horasan'ı fethetmek istekleri Dandanakan Savaşına katılmışlardır. 

Savaş Sonuçları

Dandanakan Savaşı sonrasında Selçuklular zafer elde etmişlerdir. Zaferlerini civarda bulunan beyliklere duyurmak için fetih nameler düzenleyerek hükümdarlara iletmişlerdir.

Dandanakan Savaşı’nda Horasan’ın alınmasının ardından Selçuklu beylikleri bir araya gelmişlerdir. Bu toplanma sonucunda ise Tuğrul Bey’i Horasan Emiri olarak seçmişlerdir. Horasan’da adaleti teşhis edecekleri sözünü vererek bölgenin önde gelenlerine bağlılıklarını bildirmeleri olumlu sonuçlar ve Selçuklular için avantaj sağlamıştır. Savaş sonrasında Merv şehrinde düzenlenen kurultay ve alınan kararlar ile Selçuklu Devleti’nin temelleri atılmıştır.

Haberin Devamı

Merv şehrinde düzenlenen kurultayda hâkim olunan topraklar paylaşılmıştır. Bu paylaşımda Irak’ın batı bölgesini yönetmek üzere Tuğrul Bey'in Sultan olarak Nişabur kentine gitmesi kararı alındı.

Çağrı Bey ise Merv şehri ve Gazneliler’e sınır olan bölgede Melik unvanı ile görev yapmak üzere seçilmiştir. Bu paylaşın stratejisi ile Selçuklu Devleti sınırlarının genişletilmesi ve idare gücünün arttırılması hedeflenmiştir. 

yılı sonbaharında Gazneliler Horasan’dan tamamen uzaklaştırılmış ve zaferler elde edilmiştir.

Dandanakan Savaşı Gazneliler için kötü sonu hazırlarken, Selçuklu beyliklerinin bir araya gelmesine ve Devlet olma yolunda hızla ilerlemesine vesile olmuştur.

Haberin Devamı

Selçuklu Devleti Kurulması

​​​​​​Selçuklular Gazneliler üzerinde daha çok zaferler elde ederek artık Selçuklu Devleti olarak tanınmıştır. Sonrasında Çağrı Bey ve Tuğrul Bey Harezm ülkesini topraklarına katarak güçlerini arttırdılar.

Çağrı Bey, oğlu Alparslan ile Karahanlılar’ı mağlup ederek Selçuklu Devleti’ni bir imparatorluk olarak geliştirmeye devam etmiştir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası