ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler hakkında kısaca bilgi / Türkiye teknolojik gelişmenin neresinde?

Ülkemizdeki Ve Dünyadaki Teknolojik Gelişmeler Hakkında Kısaca Bilgi

ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler hakkında kısaca bilgi

İNTERNET’İN UZAKTAN EĞİTİMDEKİ KONUMU

 

Öğr. Gör. Nurhayat Varol

Fırat Üniversitesi

Teknik Eğitim Fakültesi

Elazığ

 

 

 

ÖZET

 

Başlangıçta sadece gelişmiş ülkelerde bulunan bazı üniversitelerin önderliğinde gündeme gelen uzaktan eğitim, günümüzde çok hızlı gelişme göstermektedir. Teknolojinin sağladığı olanaklar ile uzaktan eğitimde birçok yeni araç kullanılmaya başlanmıştır.

 

Gelişmiş ülkelerde yakın gelecekte cep telefonları ile uzaktan eğitim kavramının ortaya çıkacağı bir süreçte, Türkiye’de İnternet üzerinden uzaktan eğitim kavramının mazisi sadece birkaç yıl eskiye dayanmaktadır. İnternet kullanılarak diplomaya yönelik programların açılması konusu bile ancak birkaç aylık bir geçmişe sahip bulunmaktadır.

 

Bu makalede İnternet üzerinden uzaktan eğitimin geçmişten günümüze kadarki süreci üzerinde durulmakta ve İnternet’in uzaktan eğitim yapmadaki rolü ele alınmaktadır. Sonuçta İnternet üzerinden uzaktan öğretim yapılması durumunda, ne tür olguların göz önünde bulundurulması hakkında bazı somut öneriler sunulmaktadır.

 

 

seafoodplus.infoŞ

 

Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin hızla ilerlemesi; eğitimde yeniliklerin doğmasına var olanların da modern teknoloji araçlar vasıtasıyla daha da hızlanmasına neden olmuştur. Dolayısıyla eğitimde yeni kurumlar ve olguların gelişmesi sağlanmıştır. Bu kurumların gelişmesiyle de; çağdaş eğitim, çağdaş üniversite modelleri oluşmuştur.

 

Bilgi toplumu olma yolundaki hedefimize ulaşmak için de teknolojiyi kullanmak kaçınılmaz olmuştur. Teknoloji, çağdaş insanın yaşamının en etkin bir öğesi olma yolunda hızla ilerlemektedir.

 

Teknoloji Destekli Eğitim Uzaktan Eğitimin temelini oluşturduğuna göre;O halde Teknoloji Destekli Eğitim nedir? sorusunaşu cevabı vermek mümkündür.

 

Teknoloji Destekli Eğitim; Ağ üzerinden erişilebilen, LAN, Intranet, Internet, çok ortamlılık (Multimedia) özelliklerine sahip, etkileşimli olarak hazırlanmış, pedagojik özellikleri olan, bilgi aktarmanın yanı sıra beceri kazandırmaya yönelik, eğitim alanların performanslarının bilgisayar tarafından otomatik değerlendirilebildiği ve kaydedilebildiği, herkesin kendi bilgi seviyesinden kendi algılama ve kavrama hızına göre ilerleyebildiği ve kendilerine uygun zaman ve yerde eğitim alabilmelerine olanak sağlayan kurs malzemelerinin kullanılarak yapıldığı uygulamadır” diye ifade etmek mümkündür..

 

Eğitim alanında birçok teknolojinin kullanımıyla öğrenci üzerindeki eğitim öğretim alanında yenilikler birbirlerini kovalamış, verimlilik de artmayadevam etmiştir. Bu gelişimler eğitimin sınırlarını zorlayarak okul ve sınıf dışına taşmıştır. Bu gelişmelerin sonucunda Uzaktan Eğitim Kavramı doğarak yaşam boyu eğitim, sınırsız eğitim, kendi kendine öğrenme olguları gelişmiştir.

 

Uzaktan Eğitim; çağdaş bir eğitim modelidir. Uzaktan Eğitim, farklı zaman ve mekanlarda öğretmen ve öğrencinin ayrı olduğu mekanlarda çoklu ortam desteği ile gerçekleştirilen eğitim uygulamaları olarak tanımlanabilir.

 

Uzaktan Eğitim başlıca şu dört temel öğe üzerine kurulur.

 

·        Öğretim sürecinin çoğunda öğrenci ve öğretmenin ayrı mekanlarda olması.

·        Öğretmen ve öğrenciyi birleştirecek, ders içeriğini iletecek eğitim medyasının var olması.

·        Öğretmen veya eğitim veren birey ile öğrenci arasında iki yönlü bir iletişimin sağlanması.

·        Eğitim sürecinde öğrenci değerlendirmesinin sağlanmasını içeren eğitim organizasyonun etkisi.

 

 

 

2. UZAKTAN EĞİTİMİN DÜNÜ, BUGÜNÜ, YARINI

 

Türkiye'de Uzaktan Eğitim yılında mektupla öğretim adı altında oldukça sınırlı imkanlarla başladı. Yapılan Üniversitelerarası Giriş Sınavında tercihlerine giremeyen öğrenciler için tekrar bir form geliştirilerek ve Eğitim Enstitüler için tercih sırası göz önüne alınarak ÖSYM de aldığı puana göre yerleştirme yapıldı. Oldukça uzun bir süre geçtikten sonra ders kitapları posta yoluyla gelmeye başladı. Eğitim gören adaya yalnız kitaplar geliyor, belirli tarihlerde merkezi sistem bir sınav ile başarılı olan öğrencilerle 8 haftalık yüz yüze eğitim yapılıyor ve tekrar sınav yapılarak başarı ölçülüyordu. yılı için Diyarbakır Eğitim Enstitüsü (3 yıllık) Matematik bölümünde başarı oranı% idi.

 

İmkanların çok sınırlı olması nedeniyle uygulamanın başladığı ilk yıl başarı oranı görüldüğü gibi oldukça düşüktü. Türkiye’de ilk uygulama olması nedeniyle bazı alanlarda iş disiplini sağlanmıştı, ancak bazı aksaklıklar da beraber gelmişti. Merkez tarafından gönderilen ders kitapları haricinde eğitimi destekleyici başka unsurlar yoktu. Hatta organizasyon bozukluğundan ve alt yapı yetersizliğinden olacak ki; sınav sonrası merkezden gönderilen kitaplarını alabilen aday sayısı da azımsanmayacak sayıdaydı. Zaten sadece yazılı materyal kullanılmakta o da görsellikten uzaklaştırılmış, yoğun bir anlatım ve alıştırma kitabı olmuştu. O yıllarda birçok bölgede televizyon yayınının bulunmayışı, televizyonundan izleme imkanını sağlayamamıştı.

 

Radyo da bir teknoloji ürünüdür. Bazı branşlar için destekleyici programların yapılma şansı da olduğu halde böyle bir aracı kullanarak uzaktan eğitimi destekleyici programlar yapılmıyordu. Bunun nedenleri arasında işitsellikle eğitime verilecek katkının öneminin farkına varılmamıştı. Program oluşturmak için alt yapının var olmaması da dezavantajlardan birisiydi. Bilim yavaş yavaş yayıldığı için bilgiye bir an önce ulaşma çabası da bugünkü gibi değildi. Yazılı materyale dahi zamanında ulaşabilince mutlu olmasını bilen bir toplum idik.

 

Mektupla öğretim gibi kısıtlı imkanlarla başlayan uzaktan eğitim, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinin varlığıyla biraz daha gelişti. Öğrencilere ulaşım, basılı materyal ve TRT kanallarından sağlanmaya başlanmıştır. AÖF., AÖL., Lisans Tamamlama programlarında, programlar öğrencilere iletmek için ses kasetleri, radyo, televizyon, video, telefon, tele kurslar desteğiyle ulaştırılmaya başlandı.Elbette ki sağlanan bu imkanlardan kayıtlı öğrencilerinyararlanmalarının yanı sıra kendilerini geliştirmek isteyen, konuya ilgi duyan insanlar tarafından da izlenmekte ve yararlanılmaktadır.

Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin hızla ilerlemesi; eğitimde yeniliklerin doğmasına var olanların da modern teknoloji araçlar vasıtasıyla daha da hızlanmasına neden olmuştur. Dolayısıyla eğitimde yeni kurumlar ve olguların gelişmesi sağlanmıştır. Bu kurumların gelişmesiyle de; çağdaş eğitim, çağdaş üniversite modelleri oluşmuştur. Eğitim alanında kullanılan iletişim teknolojilerine bakıldığında görsellik ve işitsellik gittikçe arttığından, öğrenciyi motive etmesi de tartışılamayacak düzeye gelmiştir.

 

Televizyon ve radyo ile eğitime giren işitsel ve görsellik gittikçe gelişerek, bilgisayar gibi popüler bir teknoloji de gör - işit - dokun şeklinde eğitim alanında yerini almıştır. Takip eden yıllarda Bilgisayar Destekli Eğitime giriş yapılmış ve süratle yayılmıştır. Bu girişiyle bilgisayar, eğitim ortamında yalnız araç olmaktan çıkmış, sistem destekleyicisi ve sistem güçlendiricisi olma rolünü üstlenmiştir.

 

İçerisinde bulunduğumuz son yıllarda yeni eğitim şekli hızla çağdaşlığa doğru koşuyor. Yeni sistemde bilgi edinmekten çok bilgi oluşturma, analiz ve sentezlerden yeni sonuçlar çıkarma ve bilgi birikimlerini paylaşma amaçlanmaktadır.

 

Bilgi teknolojileri iletişimsiz olması durumunda önemsiz bir unsur haline dönüşebilir. Çoklu ortam oluşturularak çift etkileşimli iletişim neden oluşturulmasın? Derken; Bilgisayar ve İnternet’in birleşimiyle kendimizi sanal dünyada, sanal üniversitelerde bulduk. Eğitim alınmakta, çift yönlü etkileşim sağlanmakta, eğitim sonucunda ölçme - değerlendirme gerçekleştirilmektedir.

 

Bugün eğitim sürecinin birer boyutu olan Mikroöğretim, Teleokul, Teleüniversite, Açık Üniversite, TV Okulu, Elektronik Posta, Telekonferans vb eğitim literatüründe sık rastlanan kavramlardır. En yakın zamanda ulaşmak ve yaygınlaşmasını istediğimiz; var olan teknolojilere uydu yayınları, telekonferans sisteminin eklenip yaygınlaşarak Uzaktan Eğitimindaha güçlenmesidir.

 

Internet günümüzde yüz binlerce bilgisayarı ve ’den fazla ülkede yaklaşık 70 milyon insanı birbirine bağlayarak ortak projeler üretilebiliyor, bilgi çabuk transfer edilip paylaşıma açılabiliyor.

 

Uzaktan Eğitim çok sınırlı imkanlarla başlamış olsa dahi büyük atılımlar yapmıştır. Bu sistemde kullanılan teknolojiler birbirlerinin tamamlayıcısı olsalar da bunları üç ana grupta toplamak mümkündür.

 

·        Yazılı destekli metine dayalı materyaller

·        Yazılı materyallerle veya diğer teknolojilerle desteklenebilen televizyonlu, videolu (görsel - işitsel) araçlar

·        İleri düzeyde otomasyonla bireysel ve kitlesel çift yönlü etkileşimli bilgisayar ağları.

 

Son yıllarda hızla çağdaş eğitime doğru ilgi artmış, talep olmuştur. Artan taleple yenilenme ihtiyacı da artmış ve yeni arayışlar içerisine girilerek teknolojik gelişmeler de yakından izlenmiştir.

 

 

 

3. İNTERNET’İN UZAKTAN EĞİTİMDE KULLANILMASI

 

İnternet nedir?

 

Internet; birçok bilgisayar sistemini bir protokol ile birbirine bağlayan dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen büyük bir kitlesel iletişim aracıdır. Internet bilgiye kolay, ucuz, hızlı ve güvenli ulaşmanın, onu paylaşmanın en modern yoludur. Internet, üretilecek bilgilerin dolaşım sistemi görevini üstlenmiştir.

 

Internet; International Network kelimelerinin kısaltılıp birleştirilmesiyle elde edilmiştir. Adından da anlaşıldığı gibi bilgi "uluslararası bilgisayar çağı" olarak bilinmektedir.

 

Internet ve bilgi teknolojilerinin gelişmesi, son yıllarda özellikle ABD’de derslerin Internet ortamına taşınmasına yol açmıştır. Asenkron öğrenme diye adlandırılan bu yaklaşım geleneksel ders saati ve derslik kısıtlarını yok ederek, herhangi bir yerde herhangi zamanda öğrenme olanağını getirmektedir. Öğretme yerine öğrenmeyi destekleyen bu yaklaşım, Internet üzerinden oluşturulan tartışma grupları ile öğrenciler arası ve öğretim elemanı ile öğrenci arsındaki iletişimi de sağlamaktadır. Etkileşimli sayfalar, çoklu ortam uygulamaları içeren bu tür dersler aktif öğrenmeyi desteklemektedir.

 

 

 

İnternet;

 

·        Bir Demokrasi Platformu : Kişilerin her konudaki fikirlerini özgürce ifade edebildikleri bir ortam.

·        Hayatı Kolaylaştırıcı : on-line alışveriş servisleri, sohbet ortamları, gazeteleri, on-line tv-radyolarıyla yaşam şeklimizi değiştiriyor, kolaylaştırıyor. (Internet’in Sosyal Yönü)

·        Tüm tanımların arakesitinde yer alan ise: Bilgiye Ulaşım, Paylaşım ve Kullanım

·        Bir Topluluk: ,,’den fazla insanın etkileştiği, kendi yazısız kurallarını oluşturan büyük bir topluluk

·        Bir Kütüphane: Pek çok yararlı bilginin bir tuşa basmak kadar yakın olduğu devasa bir kolay erişimli kütüphane

·        Dev Bir Bilgisayar Ağı: Dünya Üzerinde 10,,’un üzerinde bilgisayar bu ağa

Bağlıdır.

 

Ülkemizde İnternet’in ile iletişimin başlangıç mazisi hatırlanacak olursa;.

 

·        yılında, üniversitelerin BITNET/EARN bağlantısı

·        TUVAKA

·        12 Nisan : İlk Internet Bağlantısı ODTÜ - USA; 64 kbit/saniye

·        : Diğer bağlantılar ve hat hızlarının artması

·        : Ticari ve özel kullanımın yaygınlaşması

·        Ekim : Turnet servis vermeye başladı.

·        Ekim : ISS’ler kişilere Internet servisi vermeye başladılar.

·        Nisan : ULAKBİM omurgasının kapasitesi 34 Mbps’e çıkarıldı.

·        yılı içerisinde omurga hızının en az Mbps’ye çıkarılması ve en düşük uç bağlantısının da 2 Mbps olması planlanmaktadır.

 

Eğitim ortamında daha yeni kullanılmaya başlanan İnternet; özellikle uzaktan eğitim için harika bir araç ve ortamdır.

 

İletişim teknolojilerinin harikası olan İnternet ile "yarının teknolojisi emrinizde" sloganı yerini almış olacaktır. Yaşamın birçok boyutunda bugünden yarının teknolojisi kullanılmaktadır.

 

Internet yaşamın her parçasının içerisine girerek, yaşamın tüm boyutlarını değiştirmeye devam etmektedir. İlkokuldan, Üniversiteye kadar olan eğitim devresi, uzaktan eğitim, meslek içi eğitim bu teknolojiden en fazla yararlanan çalışmalardır. İnternet ve onun temsil ettiği bilgi teknolojilerinin eğitimi nasıl etkileyeceği, konusuna olumlu yönde sıcak bakılsa da henüz aydınlığa çıkmayan tartışılmakta olan bazı yönleri mevcuttur.

 

Internet için, okullarda bilgisayar okur yazarlığından, derslerde bilgi teknolojileri desteğine, öğrencilerin kendi kendine bilgiye ulaşmalarını ve öğrenmelerini bu öğrenmeyi hocanın yazılım yoluyla yönlendirmesine ışık tutar düşüncesi yoğunlaştığından hızla benimsenmiştir.

 

Günümüzde uzaktan eğitimde en verimli olan teknoloji; çift yönlü olması, daha ucuz olması, iletişim yollarını ve yazılımlarını desteklemesinedeniyle esnek bir yapıya sahip olanİnternet’tirdemek doğru olur. Internet dünyada en çok kullanılan, hızlı, eksiksiz bilgi transferi yapan ve en yaygın iletişim aracıdır.

 

Uzaktan Eğitimin amacının daha iyi kavranabilmesi ve İnternet’in de bu ortamda rolünün ne olduğunun anlamak için; Uzaktan Eğitim metodunun sağladığı yararların farkına varılması gerekir.

 

¨      Mekan ve zaman kavramındaki problemleri ortadan kaldırır

¨      Eğitim sürecini demokratikleştirir

¨      Yaşam boyu eğitim sağlar

¨      Bireysel öğretim gerçekleştirilmektedir

¨      Kendi kendine öğrenme gerçekleşmektedir

¨      Öğrenmede özel yetenekler gelişmektedir

¨      Kendi kendine öğrenme sonucunda kişinin kendisine olan öz güveni gelişmektedir

¨      Öğrenciyi belirli ölçüde motive eder, öğrenmede süreklilik ve hareketlilik sağlar

¨      Basın – yayın, iletişim araçları, yüz yüze eğitimle üç boyutlu bütünleşme sağlanmaktadır

¨      Eğitim bilgi teknolojilerine dayalı olarak sürdürülür

¨      Eğitim isteği artar

¨      Sınırsız, süresiz eğitim kavramı ortaya çıkar

¨      Standartlaşmış eğitim ve öğretim olanakları sağlar

¨      Esnek ve objektif ölçme – değerlendirme sağlar

¨      Eğitimcinin eğitimi de gerçekleşmiş olur. Uzaktan eğitim alanında uzmanlaşmış eğitimci sayısının az olması nedeniyle bu eğitimciden daha çok kişi faydalanır. Konuya ilgi duyanlara ışık tutar.

¨      Verimlilik çok daha yüksektir: %10 - %90

¨      Daha hızlı öğrenme gerçekleşir: Sınıf ortamına göre %60 daha hızlı

¨      Artan hatırlama süresi gerçekleşir%25 - %60

¨      Öğrenim maliyeti azalır: Geleneksel yöntemlere göre daha düşük, seyahat, barınma vb. masraflar yok.

¨      Öğretimsel tutarlılık gösterir: Ortamdan, öğrenciden, eğitmenden ve diğer çevre koşullarından bağımsız tutarlılık gösterir.

¨      İlginin artması: Bireysel katılım, karşılıklı etkileşim, başarının artması eğitime ilgiyi artırır.

 

Yukarıdaki faktörlerin başarıya ulaşması için kullanılan teknolojilerin özelliklerinin ve bilinçli kullanım şeklinin öneminin büyük olması kadar iyi yazılımlara da ihtiyaç vardır. Çift yönlü etkileşim özelliği İnternet’in diğer teknolojilerden farklılığını gösterir.

 

yüzyılda yeni eğitim şekli, hızla çağdaş olma yolunda ilerlemektedir. Yeni sistem, bilgi edinmekten çok bilgiyi oluşturmayı, analiz ve sentezlerden yeni sonuçlar çıkarmayı ve bilgi birikimlerini paylaşmayı amaçlamaktadır.

 

Bütün yeni teknoloji kullanımında olduğu gibi; önce eğitimcilerin işin farkına varmalarını sağlamakta yarar bulunmaktadır. Kullanım alanları ve verimlikullanım şekilleri, eğitimciye ve öğrenciye sağlayacağı yararları yaşayarak hissetmesi sağlanmalıdır. Çünkü; günümüzde İnternet’in, okullara girmesine, bu teknolojilerin kullanımına karşı çıkan yok; fakat yapılmaya çalışılanların eğitim olup olmadığına şüpheye düşen ve sorgulayan eğitim bilimcileri ne yazık kihalen mevcuttur.

 

4. SONUÇ:

 

Uzaktan Eğitimin gerçekleşmesi için İnternet alt yapısının oluşması, işin çözümlenmesi için yeterli değildir. Senkron ve asenkron sunumlarda gerçekleştirilmesi gereken çok hassas bazı hususların göz ardı edilmemesi de gerekmektedir.

 

İnternet’in uzaktan eğitim sistemlerinde kullanılmasıyla; sanal ders, sanal dersane, e-posta ile haberleşme, sanal gazete, tartışma ortamlarında tartışma gruplarının düşüncelerini dile getirme ve paylaşma; sanal akademik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinden en hızlı ve ilk elden ulaşma imkanı doğacaktır.

 

¨      Müfredat programları yeniden düzenlenmeli, pilot okullar seçilmeli.

 

¨      Bilgisayarlar arası kurulacak ağı işletebilecek uzman kadrolar yetiştirilip ilgili yerlerde teknik elemanların bulunmaları sağlanmalı.

 

¨      Eğitimciler, yeniteknolojilerin önemi ve kullanımları konularında aydınlatılmalı.

 

¨      Uzaktan eğitimde kullanılacak ders materyali hazırlamak için uzmanlık eğitimi aldırılmalı.

 

¨      Ders materyali hazırlayan ekip içerisinde ders hocası, psikolog, görsellik konusunda yardımcı olabilecek tasarımcı elemanlara yer verilmeli.

 

¨      Materyallerde net ve kolay anlaşılır dil kullanılmalı.

 

¨      Öğrencilerin kendi öğrenme etkinliklerini ölçebilecekleri geri besleme mekanizmaları oluşturulmalı.

 

¨      Konular çok sayıda örnekler şekillere dayalı olarak anlatılmalı, görsellik unutulmamalı.

 

¨      İnternet Teknolojisi; Toplumun, ülkenin gelişmişliğin bir göstergesi ve rekabet ortamının sağlayıcısıdıseafoodplus.infoel ve teknolojik bilgiler başta olmak üzere her tür bilginin hızla aktarılabilmesi için bilgi otoyollarına ihtiyaç vardır. Veri, ses, görüntü türü bilgiler taşıyan bilgi oto yolları o ülkenin ulusal bilgi alt yapısını oluşturur. İşte bu bilgi oto yollarını oluşturup onu geliştirerek bilgi pazarına katılabilmenin ve sanayileşmiş ülkelerle rekabet edebilmenin önemli unsurlarından biri de İnternet’in uzaktan eğitim amaçlı kullanımını teşvik etmekle sağlanabilir.

 

 

5. KAYNAKLAR:

 

[1] ALKAN, C. Eğitim Teknolojisi ve Uzaktan Eğitimin Kavramsal Boyutları, Uzaktan Eğitim, Kış S

 

[2]ÇELİK, İ.: Sanal Dersaneler,BTIE 98 S:

 

[3] DEMİRAY, U.; GÜRCAN, seafoodplus.infom. Uzaktan Eğitimde Bir Öğrenci Destekli Hizmeti Olarak Gazetenin Önemi ve Rolü. Geleneksel Gazeteden Sanal Gazeteye Doğru Bir Yaklaşım.Türkiye İkinci Uluslararası Uzaktan Eğitim Sempozyomu. Ankara

 

[4] VAROL, A.: Uydu İle Uzaktan Eğitim, Türkiye, Türk Cumhuriyetleri ve Asya Pasifik Ülkeleri Uluslararası Eğitim Sempozyumu, Eylül , Elazığ, S:

 

[5] VAROL, A.; VAROL, N.: ABD’de Uydu İle Uzaktan Eğitim, Uzaktan Eğitim, Kış, S

 

[6]VAROL, A.; VAROL, N.: Almanya’da Uzaktan Eğitim Üniversitesi, Uzaktan Eğitim, Yaz Kış, S:

 

 

 

 

 

 

Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler

Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler

TEKNOLOJİ

İnsanların adeta bir parçası akıllı telefonlar, tabletler, uçan araba, elektrikli otomobil ve daha fazlası.. İşte bu hafta teknoloji dünyasında yaşanan son gelişmeler..

Ülkemizde teknolojik gelişmelerin ilk sırasında Apple'ın dünyadaki 'üncü, Türkiye'deki ikinci mağazasını açması yer aldı. İstanbul Akasya AVM'de açılan yeni Apple Store'un açılışında insanlar uzun kuyruklar oluşturdu.

Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler

Teknolojik gelişmelerin ülkemizdeki ikinci sırasında ise Adıyaman'da üretilen Prototip araçlar var. Türkiye'de ilk kez güneş enerjili olarak yapılan ve "resmi" araç olan Fırat ve Komagene Adıyaman'da kullanılıyor. Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanlığı tarafından tasarlanarak üretilen ilk resmi güneş enerjili prototip araçlar yılında trafiğe çıkmıştı.

Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler

1 LİRA 60 KURUŞA 60 KM

Adıyaman'da üretilen Prototip araçları, Balıkesir'de iki mühendis tarafından 8 aylık çalışma ile üretilen 'Ekolojij Türk Otomobili' takip etti. Balıkesir 'de iki mühendis, 8 aylık çalışma ile 1 Lira 60 kuruşa 60 Km giden 'Ekolojij Türk Otomobili' aracı üretti.

Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler

Ülkemizdeki önemli teknolojik gelişmelere baktıktan sonra bir de dünyada teknolojik anlamda neler oldu, hangi telefonlar tanıtıldı hep birlikte bakalım..

YENİ REKOR

Bu hafta ilk olarak Google'un üst düzey yöneticisi Alan Eustace'un 41 kilometre yükseklikten atlayarak yeni bir rekora imza attığını gördük. Avusturyalı sporcu Felix Baumgartner'un rekorunu kıran 57 yaşındaki Eustace dünyadaki teknoloji gündemimizde 1'inci sıradaki yerini aldı.

Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler

ŞAŞIRTAN AÇIKLAMA

Dünyadaki teknoloji gündemimizde ikinci sırayı ise Apple Ceo'su Tim Cook aldı. Daha önce Out dergisinin "Dünyanın en güçlü eşcinseli" olarak duyurduğu Tim Cook ilk kez kendi ağzından gay olduğunu "Gay olmaktan gurur duyuyorum. Bunu bu zamana kadar söyleme ihtiyacı hissetmedim ama konumum itibariyle insanlara ilham olabileceğini düşündüğüm için açıklıyorum. Gay olmak bana Tanrı'nın en büyük armağanı" sözleriyle dile getirmişti.

Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler

GÜNÜMÜZ PİLLERİNİN 20 KATI

Akıllı telefonların hayatımızdaki yerine baktığımız zaman akıllı telefonların batarya kullanım ve batarya dolum sürelerinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.

Listemizde yeni geliştirilen Lityum İyon pili Apple Ceo'sunun açıklamasını üçüncü sıradan takip etti. Singapur’daki Nangyang Technological University’den (NTU) araştırmacıların ürettiği lityum iyon pili iki dakika içinde yüzde 70 seviyesine geliyor. Günümüzdeki pillerin yaklaşık 20 katına denk gelen bu pillerin teknolojide devrimi gerçekleştirebileceği düşünülüyor.

Dünyadaki diğer teknolojik gelişmeler ise şöyle sıralanabilir;

* Avusturya’nın Viyana şehrinde düzenlenen teknoloji fuarı Pioneers Festivalinde tanıtılan uçan otomobillerin ilk gelişmiş örneği AeroMobil görücüye çıktı.

Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler

* Dünyanın en ince akıllı telefonu yarışmasında yeni üretilen Oppo R5 4,85 kalınlığıyla  dünyanın en ince akıllı telefonu ünvanını ele geçirdi.

* Çinli bilgisayar üreticisi Lenovo, geçtiğimiz Şubat ayında yapılan anlaşmaya göre milyar doları Google'a ödeyerek Motorola'nın yeni sahibi oldu.

* Sosyal paylaşım sitesi Facebook'un dil çevirisi bölümüne Kürtçeden sonra Zazaca da eklendi.

* Bu yılın sonunda doğru geleceğine dair haberler çıkan WhatsApp’daki sesli arama özelliğinin yılının ilk aylarına ertelendiği açıklandı.

* Park yeri bulma sorununa Google Glass, CitySpot uygulaması ile çözüm getirdi.

* ABD'de ticari uzay füzesi kaza yaptı, kazada pilotlardan biri ölürken diğeri ağır yaralandı.

Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler

* Twitter, bir süredir kapanması gündemde olan Twitter'a fotoğraf ekleme servisi Twitpic'i satın aldı.

* Çin, ilk Ay misyonu Çang'ı-5 projesi çerçevesinde Ay'a insansız uzay aracı gönderdi.

* Güney Kore elektronik devi Samsung, yurt dışındaki LED pazarından çekileceğini duyurdu.

* ABD'de akıllı kahve makinası üretildi.

* Akıllı telefonların vazgeçilmez uygulaması İnstagram uygulamasına video reklam almaya hazırlandığı öğrenildi.

* Android'in en önemli isimlerinden Andy Rubin, Google'dan ayrıldığını duyurdu. Rubin, Android'in yaratıcısı olarak biliniyordu.

* Japon teknoloji devi Sony cep telefonu kolu yüzünden Eylül'e kadarki üç aylık dönemde 1,2 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı.

* Google X research lab adına Andrew Conrad tarafında yapılan açıklamaya göre, üzerinde çalıştıkları hap sayesinde ölümcül hastalıklar önceden saptanabilecek diyerek kanseri tespit edebilen hapı üreteceklerinin sinyalini verdi.

* Rusya'da Kasım ayında satışa sunulması namaz alarmı, Kur'an meali gibi uygulamalara sahip ilk cep telefonu "BQ İstanbul"un Müslümanlara özel olarak piyasaya sürüleceği açıklandı.

Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler

* Akıllı telefon piyasasında oluşan büyük rekabette Motorola, yeni zırhlı akıllı telefonu olan Symbol TC70'i tanıttı.

* Samsung'un kavisli yan kenara sahip akıllı telefon modeli Galaxy Note Edge, Güney Kore'de satışa çıktı.

Applenew yorkGoogleSamsungAdıyaman

Google News ile Takip Et

Son zamanlarda ülkemizde birçok alanda teknolojik gelişmeler yaşanıyor. Robot teknolojisinden savaş sanayisine, otomotiv sektöründen insansız araçlara kadar pek çok alanda temeller atıldı. Geçtiğimiz döneme damga vuran ülkemizdeki teknolojik gelişmeler, haberimizde…

Son Zamanlara Damga Vuran Ülkemizdeki Teknolojik Gelişmeler

1- Yardımcı Robotlar

Gelişen teknoloji ile birlikte insansız sistemlerin kullanımı giderek artıyor. Özellikle savunma sanayisinde önemli bir yer tutan bu araçlar oldukça kullanışlı olabiliyor. Keşif, istihbarat, gözlem, lojistik destek gibi birçok alanda işe yarıyorlar. Savunma Sanayi Başkanlığı ile ASELSAN arasında imzalanan anlaşmaya göre orta sınıf 2. seviye insansız kara araçları üretilecek. Uzaktan kullanılabilen ve her koşulda görev yapabilen bu araçlar sayesinde belli bölgelerde üstünlüğün sağlanması amaçlanıyor.

2- Yerli ve Milli Elektrikli Tren Üretildi

Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli treni üretildi. Saatte km hıza ulaşabilen bu trenin yıl sonunda halkın kullanımına açılacağı söyleniyor. Birçok kontrol ve güvenlik önlemi bulunan hızlı tren beş bölümden oluşuyor ve her bölümde de koltuk bulunuyor.

ulkemizdeki teknolojik gelismeler moblobi

3- İlk Orta Menzilli Yerli Füze Test Edildi

İlk yerli füze (TEI-TJ) Eskişehir’de test edildi. Gemisavar bir füze olan TEI-TJ dar bir çapta yaklaşık newton itki üretebiliyor. Beş bin fitlik irtifada ses hızının %88’ine varan bir hızla çalışabiliyor. Gemisavar bir füze olarak tasarlansa da hava, deniz ve kara savunma sistemlerinde de kullanılması düşünülüyor.

4- Biyoteknoloji Alanındaki İlk ARGE Fabrikası Açıldı

Ortadoğunun en büyük biyoteknoloji fabrikası açıldı. LIVZYM adındaki bu fabrika ile dışa bağımlı olan enzim ithalatının durdurulması amaçlanıyor.

5- Çok Amaçlı Amfibi Hücum Gemisi

Türkiye’nin en büyük amfibi hücum gemisi üretildi. TCG Anadolu adındaki bu gemi, savaş uçağı, atak helikopteri, yük nakliye helikopteri, tank gibi otuzdan fazla araç taşıyabilme kapasitesine sahip. Ayrıca İHA’larından kalkışı ve inişi için de kullanılabilecek. Bunun yanında geminin içerisinde ameliyathane, yemekhane, havuz gibi birçok farklı alan bulunuyor. ’den fazla kişinin görev alacağı bu çok amaçlı geminin uzunluğu metre, genişliği 32 metre ve yüksekliği 58 metredir.

6- Yerli Telsiz Yurt Dışına İhraç Ediliyor

Kıbrıs Barış Harekatı&#;nda yabancı ülkelerin telsizlerini kullanan Türkiye kendine has milli ve yerli telsizi EHKET’i yurt dışına ihraç etmeye başladı. Zor şartlarda dahi haberleşmeyi sağlayan küçük, hafif ve kullanışlı bu telsizler her koşula uyum sağlayacak şekilde geliştirildi.

Peki sizin son döneme damga vurduğunu düşündüğünüz ülkemizdeki teknolojik gelişmeler hangileri? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Son Yılların En Önemli 5 Uzay Teknolojisi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Türkiye’nin En Büyük 20 Şirketi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Bill Gates’e Göre Hayatımızı İyileştirecek 4 Yeni Teknoloji!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Bilindiği gibi jilet aslında “Gilette” yazılan tescilli bir tıraş bıçağı markasının adı iken, bir süre sonra bir ürünün adını temsil etmeye başlamıştı. Benzer şekilde Selpak, Sana, Nescafe de zamanla “jenerik markalar” haline gelmişlerdi.

Teknoloji sektöründe de “Google, Zoom, Uber, Amazon, Netflix” çoğunlukla bir şirket ismi kadar bir kavramı da ifade etmek için kullanılıyorlar; arama motoru, dijital toplantı, taksi çağırma hizmeti, kargo siparişi, canlı yayın akışı gibi… Bu durum alanlarında öncü şirketler olmaları kadar, ürün piyasasındaki tekel konumlarından da kaynaklanıyor.

TEKELİ GÖSTERİP OLİGOPOLE RAZI ETMEK

The Economist dergisi geçen hafta kapağa da çıkardığı “Büyük Teknoloji Şirketleri Rekabeti” dosyasında bir “müjde” veriyor: teknoloji sektöründe “tekellerin” yerini “oligopollere” bıraktığını… Diğer bir ifadeyle ikinci ve üçüncü şirketlerin pazar payı artarken, birinci şirketin ki hafif de olsa geriliyor.

Ama metinleri dikkatle okuyunca malum şirketlerin Apple, Amazon, Facebook, Google Alphabet, Microsoft benzerlerinin birbirlerinin hakimiyet alanlarına girdiğini, bir mecrada azalan gelirlerini başka bir mecrada telafi etmeyi denediklerini görüyoruz. Henüz teknoloji şirketlerinin vergilendirilmesi, yaptıkları faaliyetlerin regülasyonu, kişilerin mahremiyetinin gözetilmesi ve tüketicilerin korunması yolunda fazla bir mesafe kat edilemediğini anlıyoruz. Kendi aralarında yer yer rekabet, çoğu zaman anlaşma ve ittifaklarla bu oligopoller rekabete yeni firmaların katılmasının önünü de kesiyorlar. (The Economist 27 Şubat )
The Economist geçtiğimiz yıl 5 büyük Amerikan teknoloji şirketinin piyasa değerlerini trilyon dolara yükselttikleri bilgisini veriyor. ABD’de lider firmaların ortalama piyasa payları 11 teknoloji alt sektöründe yüzde 35 iken, ikinci ve üçüncülerin toplam payları %18’e yükselmiş.

Microsoft ve Google Alphabet Amazon’u bulut teknolojisi alanında zorlarken; Amazon da Facebook ve Google’un dijital reklam pastasından pay almak için hamle yapıyor.

Bir de geleneksel firmaların teknolojik atılım yaparak yeni bir çehreyle ortaya çıkması olgusu ile karşılaşıyoruz. 98 yıllık Disney kesintisiz yayın kulvarında Netflix’in karşısına dikilirken, Walmart da on-line alışveriş konusunda atılım yaparak ’de bu mecrada 38 milyar dolar ciroya ulaşıyor.

Piyasacı bir yayın organı olan The Economist “tekelci” yapıdan “oligopolcü” bir rekabete geçişin tüketiciye daha iyi kalite ve daha elverişli fiyat şeklinde avantaj sağlayabileceği konusunda fazlaca iyimser bir beklenti içinde görülüyor. Veya dev teknoloji şirketlerine karşı yükselen tepkilerin önünü kesmek amacıyla, “tekeli gösterip oligopole razı etmek” için küresel sermaye adına bir misyon yükleniyor…

UNCTAD TEKNOLOJİ VE YENİLİKÇİLİK RAPORU

Daha gerçekçi, kamucu bir perspektife sahip, teknolojik gelişmelerin gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) olan etkilerini de önemseyen bir çalışma istiyorsanız, o takdirde Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın (UNCTAD) “ Teknoloji ve Yenilikçilik Raporu”na başvurmanız gerekiyor. (UNCTAD Technology and Innovation Report ).

Rapor yapay zeka, robotik, biyoteknoloji ve nanoteknoloji gibi “ileri teknolojiler” yaygınlaştıkça değişimin ivme kazanacağını öne sürüseafoodplus.info son korona virüse karşı aşıların hızla geliştirilmesi örneğinden görüldüğü gibi bu teknolojiler muazzam yararlar sağlıyorlar. Öte yandan otomasyonun uygulanmasıyla istihdamın daralacağı korkusu yaşanıyor. Sosyal medyanın toplumdaki bölünmeleri, kaygıları, şüpheleri derinleştirdiği düşünülüyor.

Dijitalleşmenin ekonomik süreçlere nüfuz ettiği son yıllarda dünyada refah artışı gözlendi. İnsanlar ortalama olarak daha uzun ve sağlıklı yaşamlar sürüyorlar. Yükselen ülkelerde hızlı ekonomik büyüme küresel orta sınıfın ortaya çıkışını getirdi. Buna karşın kalıcı bir yoksulluk ve artan eşitsizlik de kök saldı. Servetin de sınırlı ellerde toplandığı gözlemleniyor.

Gelir dağılımı uçurumlarının yanı sıra eğitim ve sağlığa erişimde de büyük adaletsizlikler söz konusu. Bu dengesizlikler ekonomik büyüme ve insani gelişmeyi sekteye uğrattığı gibi, ister pandemi, ister ekonomik kriz veya iklim değişikliği olsun kırılganlıkları artırıyor. Bir kuşağın maruz kaldığı eşitsizlikler, genç kuşağın önündeki fırsatları da azaltıyor, eşitsizlik kuşaktan kuşağa devredilmiş oluyor.

UNCTAD raporunda bir de “İleri Teknolojilere Hazırlık Endeksi”ne yer veriliyor. Endeks, ülkelerin ileri teknolojileri kullanma, benimseme ve uyarlayabilme yeteneklerini 5 bileşen üzerinden ölçmeyi amaçlıyor: bilgi ve iletişim teknolojileri, işgücünün beceri düzeyi, Ar-Ge faaliyetleri, sanayide teknolojide kullanımı ve finans kaynaklarına erişim.

Bu çerçevede yapılan sıralamaya göre ilk 10 ülke şöyle :

1- ABD
2- İsviçre
3- Birleşik Krallık
4- İsveç
5- Singapur
6- Hollanda
7- seafoodplus.info
8- İrlanda
9- Almanya
Danimarka

Çin’in 25’inci, Rusya’nın 27’nci sırada yer aldığı listede Türkiye’nin yeri ülke arasında 55’incilikten öteye gidemiyor. Özellikle bilgi teknolojileri, işgücü becerisi ve sanayide teknoloji kullanımı alanlarında geri kaldığımız gözleniyor. ( 75, 63 ve 78’inci sıralar).

Ülkelerin teknolojik gelişim düzeyinin zenginliğiyle ilintili olduğunu biliyoruz. O nedenle ABD, İsviçre, İsveç diye devam eden sıralamaya şaşırmıyoruz. Bir de kişi başına gelirine göre teknolojik gelişim listelenmiş. Burada da ileri bir yazılım sektörüne sahip olduğunu bildiğimiz Hindistan 1. sırada yer alırken onu, Filipinler, Ukrayna, Viet Nam, Çin izlemiş. Türkiye bu kategoride de ilk 20’ye girememiş.

GOÜ'LERİN TEKNOLOJİ POLİTİKASI NASIL OLMALI?

Teknolojik değişim farklı meslekler, firmalar ve sektörler arasındaki eşitsizlikleri etkilediği gibi, emek ve sermaye arasındaki ilişkilere de yansıyor. Bir ülkedeki sosyal, ekonomik ve emeğe yönelik politikalar eşitsizliklerin artmasını veya azalmasını getiriyor.

GOÜ’ler de bilinçli olarak üretkenliği artırmak, ekonomik faaliyetleri çeşitlendirmek ve istihdam yaratma için otomasyonu benimsemek zorunda. Ancak teknolojinin negatif etkilerini sınırlamak için rapora göre şu etmenler göz önüne alınmalı:

• Genç ve artan nüfusun emek arzını artırma ve ücretleri baskılama eğilimi,
• Düşük gelirli ülkelerde yeni teknolojilerin daha yavaş nüfuz ettiği tarım sektörünün ağırlığı,
• En yoksul ülkelerde teknolojik gelişme için gereksinim duyulan beceri düzeyinin eksikliği nedeniyle sürecin yavaş işlemesi,
• Finansman kaynakları ve sisteminin yetersizliği,
• Fikri mülkiyet haklarının sıkı biçimde uygulanmasının ileri teknolojilerin transferini dolayısıyla kullanımını baltalaması.

Rapor GOÜ’ler için özetle şunları öneriyor:

• Hükümetlerin ulusal yenilikçilik sistemlerinin gelişimi için sanayi, ticaret ve mali politikalarla aktif biçimde devreye girmesi,
• Bilim, teknoloji ve yenilikçilik politikalarıyla sanayileşme hedeflerinin ortaklaştırılması,
• Eğitim ve yetiştirme programlarının kadınları da kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması,
• Bilgi ve iletişim altyapısının güçlendirilmesi, İnternete erişimin kolaylaştırılması.

Teknolojik gelişmenin eşitsizlikleri kalıcı kılması, hatta derinleştirmesi tehlikesi karşısında sosyal koruma sisteminin güçlendirilmesi de büyük önem taşıyor. Bu çerçevede sermayenin veya robot kullanımının vergilendirilmesi yoluyla temel gelir ödemesi programlarının finanse edilmesi seçeneği de gündeme getiriliyor. Bir işten başka bir işe veya sektöre geçişi kolaylaştıracak sürecin yine kamusal politikalarla tasarlanmasının önemi üzerinde duruluyor.

Özetle, UNCTAD’ın Teknoloji ve Yenilikçilik Raporu’nda yüzyılda başarının, güçlü bir sanayi altyapısı kurulması ve ileri teknolojilerin kullanılması ile insan merkezli, kapsayıcı ve sürdürülebilir toplumsal yapılar arasında dengeli bir vizyon tutturulabilmesine bağlı olduğunun altı çiziliyor.

Tüm Yazıları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir