gezegenlerin kaç uydusu vardır / Güneş Sistemi’nin Sınırları | TÜBİTAK Bilim Genç

Gezegenlerin Kaç Uydusu Vardır

gezegenlerin kaç uydusu vardır

Güneş sisteminde kaç tane gezegen var? Güneş sistemindeki gezegenlerin isimleri ve özellikleri

Haberin Devamı

Güneş sistemindeki en büyük cisim ise Güneş'tir. Ancak Güneş, gezegen değil bir yıldız olduğu için diğer gök cisimlerinden farklı bir yapıdadır.

Güneş Sisteminde Kaç Tane Gezegen Var?

 Güneş sisteminde Dünya, Satürn, Merkür, Jüpiter, Uranüs, Venüs, Mars ve Neptün olmak 8 gezegen bulunmaktadır.

Güneş Sistemindeki Gezegenlerin İsimleri ve Özellikleri Nelerdir?

1- Merkür:

 Çapı 4.879,4 km olan Merkür, güneş sistemindeki en küçük gezegendir. Utarit adıyla da bilinir. Aynı zamanda güneşe en yakın gezegen olan Merkür'ün yörünge süresini yaklaşık 115 günde tamamlamaktadır. Güneşe uzaklığı 57.910.000 km olan Utarit, güneş sistemindeki en hızlı gezegendir.

 2012 yılında yapılan araştırmalar sonucunda Merkür'de su ve buz izlerine rastlandı. O yıldan bu yana araştırmalarını bu gezegende yoğunlaştıran Nasa, henüz bir yaşam izine rastlamadı.

2- Jüpiter:

Haberin Devamı

 Sarı, kahverengi ve beyaz renkli Jüpiter, güneş sistemindeki en büyük gezegendir. Erendiz ve Müşteri isimleriyle de bilinen Jüpiter'in bu zamana kadar tespit edilmiş 79 tane doğal uydusu vardır. Bu uydulardan bazılarının isimleri: Andrestea, Gannymede, Carme, İo ve Europa.

3- Satürn:

Jüpiter'den sonraki en büyük ikinci gezegen olan Satürn'ün çapı 116.460 km'dir. Eski adı Zuhal olan Satürn, aynı zamanda en fazla uyduya sahip olan gezegendir. Toplam 81 uydusu vardır. En büyük uydusu Titan ve Satürn IV adıyla bilinir.

4- Venüs:

 Atmosfer yoğunluğu ve yüzey sıcaklığı en yüksek gezegen olan Venüs'ün çapı 12.104 km'dir. Dünyaya en yakın gezegen olduğu için doğal uydularından biri Ay'dır. Diğer uyduları arasında Callisto, Io, Triton ve Deimos yer alıyor.

5- Uranüs:

 Dünya'dan yaklaşık 15 bin kat daha büyük olan Uranüs'ün 1781 yılında keşfedilmiştir. 20. yüzyıla kadar George ismiyle bilinen gezegenin çapı 50.724 km'dir.

6- Neptün:

 Güneşe en uzak gezegen olduğu için çıplak gözle görülmesi mümkün değildir. En büyük uyduları Larissa ve Thalassa'dır. Atmosferinde yüksek oranda helyum ve metan gazı bulunur.

7- Mars:

 Merkür'den sonra güneş sistemindeki en küçük ikinci gezegendir. Merih adıyla da bilinen Mars'ın çapı 6.779 km'dir.

8- Dünya:

Haberin Devamı

 Dünyanın şekli geoittir. Güneş sisteminde canlılık olan tek gezegendir. Güneşin etrafındaki dönüşünü 365 gün 6 saatte tamamlar.

kaynağı değiştir]

Aslında bir gök cismi diğerinin etrafında dönmez. İki cisim ortak bir merkez etrafında döner. Bu merkez noktası kütlesi daha fazla olan cisme daha yakındır. Dolayısıyla kütlesi az olan cisim daha fazla yol alır. Bu cisme uydu denir. Ay-Dünya örneğinde Ay ve Dünya'nın etrafında döndüğü merkez noktası Dünyanın merkezine çok yakın olduğundan sanki sadece Ay Dünya'nın etrafında dönüyormuş gibi görünür.

Eğer iki cismin kütlesi birbirine yakınsa bu durumda cisimlerden birine uydu demek yerine bu iki cisme ikili sistem denir.

Güneş sistemindeki doğal uydular[değiştir

Satürn artık "en çok uyduya sahip gezegen"

BBC'nin haberine göre, ABD'de yapılan araştırma kapsamında, Hawai'de bulunan Subaru teleskobu kullanılarak 5 kilometre çapındaki 20 yeni uydu keşfedildi. Bu şekilde Satürn'ün uydu sayısı 82'ye yükselerek, 79 uyduya sahip Jüpiter'i geride bıraktı.

Yeni keşfedilen uyduların 17'sinin, Satürn'ün yörüngesinden ters istikamette hareket ettiği tespit edildi. 

Satürn ile aynı istikamette hareket eden uydulardan ikisinin gezegenin çevresindeki turlarını iki senede tamamladıkları, en uzun yörüngeye sahip olan uydunun ise Satürn'ün çevresindeki bir turunun 3 yıldan fazla sürdüğü belirlendi.

Washington'daki Carnegie Bilim Enstitüsünden Scott Sheppard, yapılan keşiflerin Satürn'ün oluşum aşamasını daha fazla aydınlatabileceğini belirtti.  

Sheppard, genellikle bu tip uzay parçalarının gezegenin çekim gücüne kapılarak bir parçası olduklarını, ancak yeni keşfedilen uyduların büyük ihtimalle Satürn'ün ilk oluşumu sırasında etrafındaki gaz ve toz bulutu tam yok olurken çekim alanına girdiğini, bu nedenle uydu olarak kaldıklarını ifade etti.

Yapılan keşiflerin Satürn'ün başka uydularının olduğunu da gösterdiğini vurgulayan Sheppard, bu uyduların keşfi için daha gelişmiş düzeyde teleskoplara ihtiyaçları olduğunun altını çizdi. 

Jüpiter, 1990'lı yıllardan beri en çok uyduya sahip gezegen olarak biliniyordu.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır