hergün bir hadis öğren / ‎Günlük Hadis - Hadisi Şerif App Store’da

Hergün Bir Hadis Öğren

hergün bir hadis öğren

Genel Müdürümüz Gül: Ramazan İklimini Güçlendirecek Çalışmalar Hazırladık

Genel Müdürümüz Mehmet Nezir Gül; rahmet ve mağfiret ayı Ramazan vesilesiyle öğrenci, öğretmen, veli ve vatandaşlarımıza yönelik hazırladıkları çalışmalar hakkında konuştu.  

Genel Müdürümüz Gül: Ramazan İklimini Güçlendirecek Çalışmalar Hazırladık

Yapılan çalışmaları değerlendiren Gül, "Genç Hafızlarla Mukabele", "Ramazan Kitabı", "Ramazan Bereketi Kitabı", "Ramazan Günlükleri", "Bir Ayet, Bir Hadis", "Ramazan Hatıraları" adıyla hazırladıkları çalışmalar ile öğrenci, öğretmen, veli ve vatandaşlarımızın Ramazan ayını bireysel, toplumsal, dinî ve kültürel boyutu ile değerlendirmesine katkı sağlamak amacıyla imkânlar sunduklarını belirterek şöyle konuştu: "Mübarek mevsimler, bizim kendimizi formatlamamız için de bir imkân sunar ve nice güzelliklerle buluşmaya zemin hazırlar. İşte o mübarek mevsimin en gözdesi Ramazan ayı geldi. Depremle sarsılan gönüllerle bir tesanüd ayıdır Ramazan. Madden ve mânen dayanışma, dayanma, yaslanma, kaynaşma, güç ve destek sağlama mevsimi. Bunu hem fert olarak hem de toplum olarak icra etme mevsimi. Teavün ayıdır, karşılıklı dayanışma, birbirine yardım etme, tezâhür; sırt sırta verme, tenâsur; birbiriyle yardımlaşma, teâlüf; kaynaşma, teâhî; kardeşlik bağı oluşturma, tevâsül; birbiriyle ilişki kurma vaktidir."

"Genç Hafızlarla Mukabele"
Genel Müdür Gül şöyle konuştu: "İmam hatip ortaokulu ve Anadolu imam hatip lisesi hafız öğrencilerimizin tilâvetiyle "Genç Hafızlarla Mukabele" kapsamında Ramazan ayında her gün birer cüz ile mukabele okunuyor. İmam Hatip Okullarındaki Program Çeşitliliği kapsamında yürüttüğümüz Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projemiz kapsamında hem hafızlıklarını yapan hem de okuldaki eğitimlerine devam eden imam hatip ortaokulları ile hafızların eğitim gördüğü Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören hafız öğrencilerimiz, Ramazan ayında her gün birer cüz ile mukabele okuyor. TRT'nin kendi stüdyolarındaki mukabele çekimleri, Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu tarafından da desteklendi. Ankara, Amasya, Bursa, Düzce, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Konya, Sakarya, Samsun, Sivas, Şırnak ve Ordu illerinden çeşitli imam hatip okullarında öğrenim gören 47 seçkin hafız öğrencinin tilavetleri, her gün Genel Müdürlüğümüzün sosyal medya hesaplarında yayımlanıyor."

"Ramazan Kitabı"
Bu yıl yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle Ramazan ayının güçlendirdiği birlik, beraberlik ve dayanışma kültüründen yararlanmak ve deprem felaketinin acılarını paylaşmaya yönelik hazırlanan faaliyet ve içeriklerde Ramazan dolayısıyla gerçekleştirilecek etkinliklerin yer aldığı Ramazan Kitabı hakkında Genel Müdürümüz Mehmet Nezir Gül şu değerlendirmelerde bulundu: "Ramazan Kitabı" seçkin yazar kadrosuyla Ramazan ayına yönelik pek çok farklı ve zengin içeriği barındıran ve Ramazan kültürünün her detayıyla ele alındığı bir çalışma olarak okuyucunun beğenisine sunuldu. Kitapta pek çok farklı alandan akademisyen ve yazarın oruç ve Ramazan konulu yazıları, Ramazan ayının ruhunu özümseten şiirleri, Ramazan ayının tarihi ve kültürel geleneğini yansıtan mûsikî, huzur dersleri, maniler ve Ramazan ayının en özel kaleme alındığı denemeler "Ramazan Kitabı"nda bir araya getirildi."

"Ramazan Bereketi"
Genel Müdürümüz Gül yardımlaşma ve dayanışmanın önemini hissettirecek, okullarımız ve öğrencilerimiz arası kardeşlik köprüsünü kuracak yeni etkinlik örnekleri ile "Ramazan Bereketi"ni bu yıl da ilgililerin hizmetine sunduklarını belirtti.

"Ramazan Günlüğü"
Gül sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayet ve Hadisler, Sure Tanıtımları, Şehirler ve Mekânlar, Sahabilerin Hayatı, Kültürümüzde Ramazan, Ramazan Sözlüğü, Esma-i Hüsna ve Dua gibi pek çok başlığın yer aldığı "Ramazan Günlüğü" bu yıl da her gün sosyal medya hesaplarımızda yayımlanacaktır."

"Bir Ayet, Bir Hadis"
Ramazan ayı vesilesiyle her gün sosyal medya hesaplarında ayet ve hadis yayımlamaktayız. Ramazan iklimini ülkemizin her yerindeki öğrencilerimize ve ilgililere ulaştırmayı hedefliyoruz."

"Ramazan Hatıraları"
Genel Müdürümüz Mehmet Nezir Gül sözlerini şöyle tamamladı: "Ramazan boyunca çeşitli ilim erbabı, akademisyen, tiyatro sanatçısı, oyuncu, fotoğraf sanatçısı gibi farklı meslek guruplarından isimlerle Ramazan hakkında konuştuğumuz bir program olacak. İstiyoruz ki işini hakkıyla yapan güzel insanlar, öğrenci, öğretmen, veli ve vatandaşlarımızla buluşsun, dinin insanın hayatını nasıl güzelleştirdiğine şahitlik etsinler. Eğitici öğretici içeriklerden ziyade sohbet-muhabbet havasında içerikler ile gündemlerini Ramazan'a çevirsinler..." 

Ramazan kültürünün yaşanmasına imkân ve ortam oluşturmak gayesiyle hazırlanan içeriklere http://dinogretimi.meb.gov.tr/Etkinlik_Ramazan.aspx linkinden ulaşılabilmektedir.

24-03-202324-03-202324-03-202324-03-202324-03-202324-03-2023

Kur’an Okumak ile İlgili Ayetler ve Hadisler

AYETLER

“Gündüzün güneş dönüp gecenin karanlığı bastırıncaya kadar (belli vakitlerde) namaz kıl; bir de sabah namazını. Çünkü sabah namazı şahitlidir. Gecenin bir kısmında uyanarak, sana mahsus bir nafile olmak üzere namaz kıl. (Böylece) Rabbinin, seni, övgüye değer bir makama göndereceğini umabilirsin.” (İsrâ 78, 79)

“O kitap (Kur’ân); onda asla şüphe yoktur. O, müttakîler (sakınanlar ve arınmak isteyenler) için bir yol göstericidir.” (Bakara 2)

“Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’ân’ın indirildiği aydır.” (Bakara 185)

“Ey insanlar! Şüphesiz size Rabbinizden kesin bir delil geldi ve size apaçık bir nur indirdik.” (Nisâ 174)

“Gerçekten size Allah’tan bir nur, apaçık bir kitap geldi. Rızasını arayanı Allah onunla kurtuluş yollarına götürür ve onları iradesiyle karanlıklardan aydınlığa çıkarır, dosdoğru bir yola iletir.” (Mâide 15, 16)

“Bu (Kur’ân), Ümmü’l-Kurâ (Mekke) ve çevresindekileri uyarman için sana indirdiğimiz ve kendinden öncekileri doğrulayıcı mübarek bir kitaptır. Ahirete inananlar buna da inanırlar ve onlar namazlarını hakkıyla kılmaya devam ederler.” (En’âm 92)

“İşte bu (Kur’ân), bizim indirdiğimiz mübarek bir kitaptır. Buna uyun ve Allah’tan korkun ki size merhamet edilsin.” (En’âm 155)

“Gerçekten onlara, inanan bir toplum için yol gösterici ve rahmet olarak, ilim üzere açıkladığımız bir kitap getirdik.” (A’râf 52)

“Kitab’a sımsıkı sarılıp namazı dosdoğru kılanlar var ya, işte biz böyle iyiliğe çalışanların ecrini zayi etmeyiz.” (A’râf 170)

“Kur’an okunduğu zaman onu dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin.” (Arâf 204)

“Ey insanlar! Size Rabbinizden bir öğüt, gönüllerdekine bir şifa, müminler için bir hidayet ve rahmet gelmiştir. De ki: Ancak Allah’ın lûtfu ve rahmetiyle, işte bunlarla sevinsinler. Bu onların (dünya malı olarak) topladıklarından daha hayırlıdır.” (Yunus 57, 58)

“Elif. Lâm. Râ. (Bu Kur’an), Rablerinin izniyle insanları karanlıklardan aydınlığa, yani her şeye galip (ve) övgüye lâyık olan Allah’ın yoluna çıkarman için sana indirdiğimiz bir kitaptır.” (İbrahim 1)

“Biz, Kur’an okunduğu zaman, seninle ahirete inanmayanların arasına gizleyici bir örtü çekeriz. Ayrıca, onu anlamamaları için kalplerine bir kapalılık ve kulaklarına bir ağırlık veririz. Sen, Kur’an’da Rabbinin birliğini yadettiğinde onlar, canları sıkılmış bir vaziyette, gerisingeri dönüp giderler.” (İsrâ 45, 46)

“Biz, Kur’an’dan öyle bir şey indiriyoruz ki o, müminler için şifa ve rahmettir; zalimlerin ise yalnızca ziyanını artırır.” (İsrâ 82)

“Allah sözün en güzelini, birbiriyle uyumlu ve bıkılmadan tekrar tekrar okunan bir kitap olarak indirdi. Rablerinden korkanların, bu Kitab’ın etkisinden tüyleri ürperir, derken hem bedenleri hem de gönülleri Allah’ın zikrine ısınıp yumuşar. İşte bu Kitab, Allah’ın, dilediğini kendisiyle doğru yola ilettiği hidayet rehberidir. Allah kimi de saptırırsa artık ona yol gösteren olmaz.” (Zümer 23)

“İşte böylece sana da emrimizle Kur’ân’ı vahyettik. Sen, kitap nedir, iman nedir bilmezdin. Fakat biz onu kullarımızdan dilediğimizi kendisiyle doğru yola eriştirdiğimiz bir nur kıldık. Şüphesiz ki sen doğru bir yolu göstermektesin.” (Şûrâ 52)

“Eğer biz bu Kur’an’ı bir dağa indirseydik, muhakkak ki onu, Allah korkusundan baş eğerek, parça parça olmuş görürdün. Bu misalleri insanlara düşünsünler diye veriyoruz.” (Haşr 21)

“Biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır.” (Kadr 1-3)

“İşte o apaçık delil Allah tarafından gönderilen ve en doğru hükümleri hâvî tertemiz sahifeleri okuyan bir elçidir.” (Beyyine 2, 3)

“Kur’an’ı kesinlikle biz indirdik; elbette onu yine biz koruyacağız.” (Hicr 9)

HADİSLER

Hz. Ebu Ümame (R.A), ben Rasûlullah (S.A.V)’i: “Kur’an okuyunuz, çünkü Kur’an kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir” buyururken işittim demiştir. (Müslim, Müsafirin 253)

Hz. Nevvas ibni Sem’an (R.A) şöyle demiştir: Ben Rasûlullah (S.A.V)’i: “Kur’an ve hayatlarını Kur’ana göre ayarlayanlar kıyamet günü mahşer yerine getirilirler. Bu sırada Bakara ve Al-i İmran sureleri kendilerini okuyup amel eden kimseler hakkında hayırlı şehadette bulunup savunabilmek için mücadele ederek o kimselerin önlerine gelirler” buyururken işittim. (Müslim, Müsafirin 253)

Hz. Osman ibni Affan (R.A)’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah (S.A.V) şöyle buyurdu: “Sizin en hayırlınız Kur’anı öğrenen ve öğretendir.” (Buhari, Fezailül Kur’an 21)

Hz. Aişe (R.Anhu)’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah (S.A.V) şöyle buyurdu: “Kur’anı gereği gibi güzel okuyan kimse Allah’in peygamberlerine gönderilen elçi itaatkar meleklerle beraberdir. Kur’anı kekeleyerek zorlukla okuyan kimseye de iki kat sevap vardır.” (Buhari, Tevhid 52, Müslim, Müsafirin 243)

Hz. Ebu Musa el-Eş’ari (R.A)’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah (S.A.V) şöyle buyurdu: “Kur’an okuyan mümin turunçgiller gibidir. Kokusu hoş, tadı güzeldir. Kur’an okumayan mümin hurma gibidir. Kokusu yoktur, tadı güzeldir. Kur’an okuyan münafık reyhan (fesleğen) gibidir. Kokusu hoş fakat tadı acıdır. Kur’an okumayan münafık Ebu Cehil karpuzu gibidir, kokusu yoktur ve tadı da acıdır.” (Buhari, Et’ıme 30, Müslim, Müsafirin 243)

Hz. Ömer ibni Hattab (R.A)’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah (S.A.V) şöyle buyurdu: “Allah şu Kur’an’la amel edip hayatlarını onunla ayarlayan toplumları yükseltir. Onun izinden gitmeyip onu arkalarına atanları da alçaltır.” (Müslim, Müsafirin 269)

Hz. İbni Ömer (R.A)’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah (S.A.V) şöyle buyurdu: “Sadece şu iki kimseye imrenilebilir, onlar gibi olmak istenebilir. Veya bu iki kimseye hased edilir ve bunlardaki bu nimetin yok olması istenir. Biri Allah’ın kendisine Kur’an bilgisi verdiği onunla gece gündüz meşgul olup gereğiyle amel eden kimsedir. Diğeri de Allah’ın kendisine mal verdiği ve bu malı gece gündüz onun yolunda harcayan kimsedir.” (Buhari, İlim 15, Müslim, Müsafirin 266)

Hz. Bera ibni Azib (R.A) şöyle demiştir: Bir adam Kehf suresini okuyordu. Yanında atı da iki iple bağlı duruyordu. Bu adamın üzerine bir bulut geldi ve ona yaklaşmaya başladı. Atı da bundan ürktü. Sabah olunca adam Peygamber (S.A.V): “O sekînedir = Rahmet ve huzurdur. Kur’an okuduğun için inmiştir” buyurdu. (Buhari, Fezail Kur’an 11, Müslim, Müsafirin 240)

Hz. İbni Mes’ud (R.A)’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah (S.A.V) şöyle buyurdu: “Kim Kur’an-ı Kerimden bir harf okursa onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben size Elif, lam, mim, bir harftir demiyorum. Bilakis elif başlı başına bir harf, lam aynen bir harf, mim de ayrıca bir harfdir.” (Tirmizi, Fezailül Kur’an)

Hz. İbni Abbas (R.A)’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah (S.A.V) şöyle buyurdu: “Kalbinde kafasında hafızasında hiçbir ayet bulunmayan kimse harab olmuş bir ev gibidir.” (Tirmizi, Fezailül Kur’an 18)

Hz. Abdullah ibni Amr ibni As (R.A)’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah (S.A.V) şöyle buyurdu: “Kur’an oku da yüksel, okuduğun nisbette cennet basamaklarından yukarı çık. Dünyada ağır ağır okuduğun gibi şimdi de ağır ağır oku. Şüphesiz senin cennette yerleşeceğin yer okuduğun ayetin son noktasıdır. Ne kadar okursan o kadar yükselirsin” (Ebu Davud, Vitir 20, Tirmizi Fezailül Kur’an 18)


Sual:(Kırk hadis ezberleyen Cennete girer) diye bir hadis var mıdır?
CEVAP
Sadece kırk hadisi hatta Kur’an-ı kerimi ezberleyen Cennete girmez. Hadisleri bizim anlamamız zordur. Bir kâfir de 40 hadis ezberleyebilir, bid’at ehli de ezberleyebilir. Başka bir hadis-i şerifte de buyuruldu ki:
(Allahü teâlânın şu 99 esma-i hüsnasını ihsâ eden, Cennete girer, sonsuz saadete ulaşır) [Buhari] [İhsa etmek, bu 99 ismi manaları ile birlikte ezberleyip amel etmek demektir. Böyle yapan Cennete girer.)

Kırk hadis ile ilgili hadis-i şeriflerden bazıları şöyledir:
([Yazılı halde] Kırk hadis bırakarak vefat edenCennette arkadaşımdır.) [Deylemi]

(Allahü teâlânın rızası için, helâli ve haramı açıklayan, kırk hadisi ümmetime bildiren, âlim olarak haşr olur.)
[Ebu Nuaym]

(Ümmetimin din işlerinde faydalı kırk hadis ezberleyen, âlimlerle haşr olur.)
[Taberani]

(Allahü teâlânın kendisine mağfiret etmesi ümidi ile, benden kırk hadis yazana, Allahü teâlâ rahmet edip şehit mertebesi verir.)
[İbni Cevzi]

(Ümmetime iletmek üzere kırk hadis ezberleyene şefaat ederim.)
[İbni Adiy]

Cennete girmek için birinci şart, doğru iman sahibi olmaktır. İmanın altı esasına inanmak şarttır. Birine bile inanmayan Müslüman olamaz ve Cennete giremez. Bundan sonra haramlardan kaçıp farzları yapmak gerekir. Farz ve haramları hadis-i şeriflerden değil, ehl-i sünnet âlimlerinin açıklamasından öğrenmek lazımdır. Ondan sonra, kendisinin de amel ettiği, haram ve helali bildiren kırk hadisi Ehl-i sünnet âlimlerinin açıklaması ile birlikte yazarak CD’ye kasete falan alarak veya başka yollarla başkalarına ulaştıran kimse Cennete girer. Aşağıdaki hadis-i şeriflerde bildirilen Müslümanlar da yukarıda bildirilen şartlar dahilinde ancak Cennete girer. Sadece aşağıdakileri yapmakla girmez:
(İki çene arası ile iki bacak arasını koruyan Cennete girer.)
[Haraiti]

(Allahü teâlânın verdiği rızka kanaat eden Cennete girer.) [Dare Kutni]

(Allahü teâlânın verdiğine razı olan Cennete girer.)
[Deylemi]

(Kadın, eşine eziyet etmezse, sırf namazları yüzünden Cennete girer.) [Hâkim]

(Kul doğru ise, ihsan sahibi olur. İhsan sahibi olunca da imanı kemale erer. İmanı kemale erince de Cennete girer.)
[İ.Ahmed]

(İstemeyen hariç, ümmetimin hepsi Cennete girer. Bana itaat eden Cennete girmeyi istiyor demektir, isyan eden ise istemiyor demektir.)
[Buhari]

(İlim öğrenen, kocasına itaat eden kadın, ana babasına iyilik eden evlat, peygamberlerle beraber hesap görmeden Cennete girerler.)
[İ. Rafii]

(Kibri, hıyaneti ve kul borcu olmayan Cennete girecektir.)
[Nesai, İbni Hibban]

(Farz olduğunu bilerek, beş vakit farz namaza rükû, secde, abdest ve vakitlerine riayet ederek devam eden kimse Cennete girer.)
[Taberani]

(Ramazan orucunu tutan Cennete girer.)
[Deylemi]

(Oruçlu iken ölen Cennete girer.)
[Bezzar]

(Bir Müslüman kardeşinin hacetini gördükten sonra ölen Cennete girer.)
[Ebu Ya’la]

(Yemek yediren ve selamı yayan Cennete girer.) [Tirmizi, Taberani]

(Kocası kendisinden hoşnut olarak ölen kadın, Cennete girer.)
[İbni Mace]

(Kadın, kocasına eziyet etmeyip namazlarını kılsa Cennete girer.) [İbni Mace]

(Cana kıymayan, haram yemeyen, zina etmeyen ve içki içmeyen Cennete girer.)
[Bezzar]

(Helal yiyen, sünnete uyan ve şerrinden emin olunan kimse Cennete girer.) [Tirmizi]

(Sünnete sarılan Cennete girer.) [Dare Kutni]

(Allahü teâlâdan başka bir ilah olmadığını bilerek vefat eden Cennete girer.)
[Müslim] (İmanın altı esasından birine inanmayan, tek ilaha inansa da Cennete giremez.)

(İpten kopup kaçan deve gibi Allah’tan kaçan hariç, herkes Cennete girer.)
[Taberani] (Allah’ın bildirdiği dine, Müslümanlığa veya imanın altı şartından birine inanmayan, beğenmeyen, ibadet etmeyen veya haram işleyen kimse, Allah’tan kaçıyor demektir.)

(İhlasla, Rabbim Allah, dinim İslam ve peygamberim Muhammed aleyhisselamdır diyen Cennete girer.)
[İ. Ahmed] (Muhammed aleyhisselama inanmak demek, onun bildirdiklerinin tamamını kabul etmek, inanmak ve hepsini beğenmek demektir.)

(İhlas ile Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Resulühü diyen Cennete girer.)
[Taberani]

(Sabah ve akşam, ”Allahümme ente rabbi lailahe illa ente halakteni ve ene abdüke ve ene ala ahdike ve vadike mestetatü euzü bike min şerri ma sanatü ebuü leke bi-nimetike aleyye ve ebuü bi zenbi fağfirli zünubi feinnehü la yağfirüzzünübe illa ente. La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minez-zâlimin) diyen, o günü veya gecesi ölürse Cennete girer.)
[Tirmizi]

(Cenaze namazında, üç saf cemaat bulunan kimse Cennete girer.)
[Tirmizi]

(Cennete ancak temiz olanlar girer.)
[Deylemi]

(İki kız evladına güzel muamele eden Cennete girer.)
[İbni Mace]

(İnsanları affedenler, hesaba çekilmeden Cennete girer.)
[İ. Ebiddünya]

(Yiyip içtikten sonra "Elhamdülillah" diyen kimse Cennete girer.) [İbni Asakir]

(Zinadan korunan Cennete girer.)
[Beyheki]

(Üç, hatta bir çocuğu ölen Cennete girer.)
[Taberani]

(Her hâl-ü kârda Allah’a şükredenler Cennete girer.)
[İ.Gazali]

(Tartışmayan, kimseyi incitmeyen Cennete girer.)
[Tirmizi]

(Bir insanın hidayetine sebep olan Cennete girer.) [Buhari]

Kırk tane hadis-i şerif
Sual:
Yoruma ihtiyaç duyulmayan kırk hadis ezberleyip ve onunla amel ettikten sonra, mail ile falan arkadaşlara göndermenin iyi olduğunu söylediniz. Kolayca anlaşılabilen ve ihtiyaç duyulan kırk hadis yazar mısınız?
CEVAP
Hemen her hadis-i şerif açıklamayı gerektirir. Onun için hadis-i şerifleri şerh kitaplarından almak gerekir. Yine de biraz açıklama gerektiren hadis-i şeriflerden kırk tanesinin meali şöyledir:
(Acele eden hata eder.) [Beyheki]

(Gülerek günah işleyen, ağlayarak Cehenneme gider.) [Ebu Nuaym]

(Affedin ki affa kavuşasınız!) [İ.Ahmed]

(Cennete cömertler girer.) [Ebuşşeyh]

(Âlimim diyen cahildir.)
[Taberani]

(Bilmeden fetva verene, melekler lanet eder.) [İ. Lal]

(İstigfara devam eden, ummadığı yerden rızıklanır.)
[İbni Mace]

(Sabah uykusu rızka manidir.) [Beyheki]

(Helal kazanmak için sıkıntı çekene, Cennet vacip olur.)
[İ.Gazali]

(Dünya, ahiretin tarlasıdır.) [Deylemi]

(Din, güzel ahlaktır.) [Deylemi]

(En iyiniz, ahlakı en güzel olanınızdır.) [Buhari]

(İyi geçinmek aklın başıdır.)
[Beyheki]

(Namus gayreti imandandır.)
[Deylemi]

(Onun bunun karısını kızını ayartan bizden değildir.) [İ.Ahmed]

(Namuslu olun ki, kadınlarınız da iffetli olsun!) [Taberani]

(Allah korkusu, her hikmetin başıdır.)
[Taberani]

(Her iyilik sadakadır.) [Tirmizi]

(Yumuşak davranmayan hayır yapmamış olur.) [Müslim]

(İmanı olmayan Cennete girmez.) [Tirmizi]

(Cennete sadece Müslüman olan girer.)
[Buhari]

(Mümini sevindireni Allahü teâlâ sevindirir.) [İbni Mübarek]

(Hediye, dostluğu artırır, düşmanlığı giderir.) [Taberani]

(İktisat eden zenginleşir, israf eden fakirleşir.) [Bezzar]

(İstişare, pişmanlığa karşı kaledir.)
[İ.Maverdi]

(Kendi düşüncenize göre hareket etmeyin!) [Taberani]

(Din kardeşine itiraz etme.) [Tirmizi]

(Kendini beğenen helak olur.) [Buhari]

(Veren el, alan elden üstündür.)
[Buhari]

(Hayra vesile olan onu yapan gibidir.) [Tirmizi]

(Ancak ihlaslı amel makbuldür.) [Nesai]

(En üstün cihad, nefsle yapılandır.)
[İbni Neccar]

(En üstün sadaka, ilim öğrenip öğretmektir.)
[İbni Mace]

(En üstün ibadet, fıkıhtır.)
[Taberani]

(Namaz dinin direğidir.) [Beyheki]

(Oruç tutun, sıhhat bulun.)
[Taberani]

(Tebessüm etmek sadakadır.)
[C. Sagir]

(Kişinin dini, arkadaşının dini gibidir, kiminle arkadaşlık ettiğinize bakın.)
[Hakim]

(Dilini tutan kurtuldu.) [Tirmizi]

(Dua müminin silahıdır.) [İ. Ebiddünya]

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır