iş kazası malulen emeklilik şartları / Malulen Emeklilik Nedir? | Mükyen Hukuk

Iş Kazası Malulen Emeklilik Şartları

iş kazası malulen emeklilik şartları

Bu hastalıklardan birine sahipseniz hemen emekli olabilirsiniz! Yaş şartı bulunmuyor…

Çalışma hayatında iş kazası ve meslek hastalığı gibi bazı olumsuz durumlar yaşanabilir. Bu olumsuzluklar neticesinde çalışanların iş hayatları erken yaşlarda sekteye uğrayabilir. Çalışmalarına engel teşkil edecek problemlerin ortaya çıkması ise malulen emekli olma hakkı doğurabilir. Malulen emeklilik ile ilgili merak edilen tüm detaylar!

 

Malulen Emeklilik Nedir?

Çalışanın iş hayatına girdikten sonra sağlık sorunları yaşaması, iş kazası ya da meslek hastalığına yakalanması gibi olumsuz durumlar iş gücü kaybını meydana getirebilir. Bu durumda kişinin yeni bir iş bulması veya mevcut işine devam etmesi mümkün olmayabilir. Malulen emeklilik de çalışanın en az iş gücü kaybı ile sonuçlanan bu durumun oluşturduğu mağduriyeti engellemek için uygulanan emeklilik sistemine denir.

Kimler Malulen Emeklilikten Faydalanabilir?

5510 sayılı kanuna göre 4A, 4B ve 4C bünyesindeki sigortalının ya da işverenin beyanıyla, iş kazası veya meslek hastalığı gibi durumlar sonucunda düzenlenen sağlık raporu ile çalışanın meslekte kazanma gücünü en az %60 oranını kaybettiği tespit edilirse ve çalışan görevini yapamayacak duruma düşerse malulen emekliliğe hak kazanabiliyor. Meslek hastalıkları arasında kanser, Multiple Skleroz (MS), akciğer nakli, şizofreni, Parkinson, AIDS, demans, solunum sistemi hastalıkları, beyin tümörü, epilepsi, anemi, denge bozuklukları, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, görme azlığı, kalp nakli, kalp yetmezliği, tüberküloz ve böbrek nakli gibi rahatsızlıklar yer alıyor.

Malulen Emeklilikten Faydalanmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

İş kazası ya da meslek hastalığı nedeniyle çalışamayacak durumda olan ve malulen emeklilik sisteminden yararlanmak isteyen kişilerin yerine getirmesi gereken belli başlı şartlar bulunuyor. Bunlar:

- En az 10 yıllık sigortalılık süresinin tamamlanmış olması gerekir.

- Çalışan en az 1800 günlük primi ödenmiş olmalıdır.

- Başkasının bakımına muhtaç seviyede malul olan kişi için sigortalılık süresi aranmaz. Sadece 1800 gün prim, yaşlılık ve ölüm sigorta priminin ödemesini yapmış olması, malulen emeklilik hakkı için yeterli olur. Bu primler sonradan da toplu olarak ödenebilir.

- Malulen emekli olunabilmesi için maluliyet durumunun işe başladıktan sonra yaşanmış olması gerekir.

- Sigortalı çalışanın meslekte maluliyetinin saptanması için gerekli muayene tam teşekküllü sağlık kuruluşunda yapılmalı ve raporlanmalıdır.

Malulen Emeklilik Şartları

Malulen Emeklilik Şartları

Kişi, iş hayatında herhangi bir nedenden dolayı hastalık, iş kazası ya da meslek hastalığı yaşayabilir. Yaşanan bu menfi haller nedeniyle kişinin çalışma gücü azalır. Azalan çalışma gücü ile ekonomik geleceği de sarsılan işçi, gereken şartları karşıladığı takdirde malulen emekli olabilir. Çalışma gücünü, rapor ile tespit edilen oranda kaybeden sigortalı işçinin malul kapsamında değerlendirilmesi için hangi koşulların sağlanması gerektiği ve hukuk prosedürün nasıl işletileceği makale ile izah edilmiştir. Dolayısıyla dikkatle okunması tavsiye olunur.

İçindekiler

Malullük Nedir?

Malullük, 5510 sayılı Kanun’un 25. Maddesinde düzenlenen, çalışma ve meslekte kazanma gücünün kaybedilmesini ifade eden bir kavramdır. Malul sayılabilecek kişiler yasada şu şekilde ifade edilmiştir:

  • Sigortalı çalışan, çalışma hayatı esnasında çalışma gücünde bir zayıflık meydana getirecek hastalık ya da kaza neticesinde %60 ve üzeri düzeyde kayıp yaşamışsa,
  • Kişi, çalışma sürecinde iş kazası ya da meslek hastalığı neticesinde kazanma gücünü %60 ve üzeri bir oranda kaybederse,

Malul kapsamında değerlendirilir. Kamu çalışanları söz konusu olduğunda, ifade edilen iki haldeki malullüklerden biri mevcut olmasa da meslekte kazanma gücünü, ifa ettiği kamu görevini yapamayacak şekilde kaybederse ve bu kayıp raporla desteklenirse malul statüsünde kabul edilir.

Malulen Emeklilik Nedir?

Malulen emeklilik esasında bir erken emeklilik halidir. Kişi, hizmet akdine ve iş sözleşmesine tabi olarak çalışıyorsa, kendi adına ve hesabına münferit biçimde çalışıyorsa veya kamu kurum ve kuruluşlarında çalışıyorsa ve çalışma hayatında herhangi bir kaza, hastalık, meslek hastalığı veya kaza nedeniyle çalışa gücünü belirli bir oranda kaybettiyse malulen emeklilikten yararlanabilir.

Malulen Emeklilik Şartları

Malulen emeklilik kurumundan yararlanarak erken emekli olabilmek için kişinin aşağıda ifade edilen şartları karşılıyor olması gerekir. Bu şartlar şu şekilde ifade edilir:

  • Meslekte kazanma ve çalışma gücünde %60 ve üzeri bir oranda kayıp yaşanması,
  • Kamu çalışanlarının, ifa ettiği görevini yapamayacak duruma gelmesi veya çalışma gücünü %60 ve üzeri bir oranda kaybetmesi,
  • 10 senelik sigortalı olma süre şartı karşılanmalı,
  • 1800 gün prim şartı sağlanmalı,
  • Çalışma ve meslekte kazanma gücünün kaybedilmesine sebep olan durumun, ilk kez sigorta kapsamında çalışılan tarihten sonra meydana gelmesi gerekir.

İfade edilen şartların gerçekleşmesiyle kişinin malulen emekli olabilmesi mümkündür.

Maluliyetin Tespiti

Maluliyetin tespiti için maluliyet koşullarının sağladığını düşünen sigortalının Sosyal Güvenlik İl veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekir. Yapılan başvuru yazılı şekle tabidir. Yazılı müracaat ile birlikte kişinin Sosyal Güvenlik Kurum tarafından yetkili kılınan bir hastaneye sevk süreci gerçekleştirilir. Ardından, düzenlenecek sağlık kurulu raporunun tetkik edilmesiyle maluliyet koşulunun sağlanıp sağlanmadığı değerlendirilir. Yapılan değerlendirmelerin ardından söz konusu kişideki çalışma gücü kaybı en az %60 orana sahipse bu durumda kişi malulen emeklilik şartları noktasında karşılaması gereken koşulları karşılamış ve malullük aylığına hak kazanmış olacaktır.

Maluliyet kararının neticesi yazılı müracaatın yapıldığı yer bağlı olan sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezi tarafından kişiye bildirilmektedir. Şayet düzenlenen sağlık kurulu raporu, kişiye maluliyet kararı verilebilmesi için yeterli gelmezse veya eksiklikler mevcutsa bu durumda tekrar muayene veya eksikliklerin giderilmesi yönünde karar verilebilir.

Sigortalı kişinin raporunda daima surette bir başkasının bakımına muhtaç olduğu ifade edilmişse bu takdirde malullük maaşının bağlanabilmesi adına 10 yıllık sigortalı bulunma şartının sağlanmış olması aranmaz.

Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz

Kurum Sağlık Kurulu tarafından hazırlanan ve kişinin çalışma gücünün ne oranda kaybedildiğini ifade ederek düzenlenen rapora itiraz edilebilir. Bu takdirde kişi, Kurum Sağlık Raporunca malul olarak değerlendirilmediyse Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunun bir ikinci değerlendirmesi talep edilir. Yapılacak itirazın bir dilekçe ile bağlı bulunan sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine başvurarak yapılması gerekir. İtiraz ve yeniden muayenenin ardından durum, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunun kararına da yargı yolu ile itiraz edilebilir.

Malulen Emeklilik Maaşı Bağlanması

Malulen emeklilik maaşının bağlanabilmesi için:

  • 4 – A ve 4 – B kapsamındaki sigortalılar için; kişinin bağlı olduğu sosyal güvenlik il ya da ilçe müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine yazılı başvuru gerçekleştirilir. Başvuru, sigortalının işvereni tarafından yapılır.
  • Kamuda çalışan kişiler için; bağlı olunan kurum ve kuruluşlara yazılı şekilde başvuru yapılmalıdır.
  • Görevinden ayrılmış kişiler için; Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Dair Başkanlığına başvuru yapılmalıdır. Yapılacak başvuru yine yazılı şekilde gerçekleştirilmelidir.

Malulen Emeklilik İçin Gereken Belgeler

Makale genelinde ifade edildiği üzere malulen emeklilik için ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunulmalıdır. Yapılacak başvuru yazılı olmalıdır. Bu kapsamda, maluliyet istemli dilekçeye ilave aşağıda ifade edilen belgelerin de yetkili mercie ibraz edilmesi gerekir:

  • İşe giriş bildirgesi,
  • İşe giriş sağlık raporu ya da beyanı,
  • İşten ayrılış bildirgesi,
  • Malulen emeklilik için alınan sevk onayı,
  • Sağlık kurulu raporu.

Malulen Emeklilik Maaşı Ne Zaman Alınır?

Malulen emeklilik maaşına hak kazanan kişiler, emeklilik maaşının ne zaman alınacağını merak eder. Malulen emekliliğe hak kazan kimseler; maluliyeti ifade eden raporun tarihi, malullük aylığı alınması adına yapılan başvurudan önceyse yazılı başvurunun gerçekleştiği tarihi, sağlık kurulu raporu tarihinin yazılı müracaattan sonra olması halinde maluliyet raporunun tarihini, kamu çalışanları içinse maluliyetleri nedeniyle görevlerinden ayrıklıkları tarihi takip eden ayın başından itibaren söz konusu aylığı alır.

Malullük Aylığı Hangi Hallerde Kesilir?

Malullük aylığına hak kazanan kişi, aşağıda ifade edilen durumların varlığı halinde söz konusu aylığın kesileceğini bilmelidir. Bu haller şu şekilde sıralanabilir:

  • Aylık alan kişi, 5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalı olarak bir işte çalışırsa,
  • Aylık alan kişi, bir yabancı ülkenin mevzuatı dahilinde çalışırsa,
  • Kontroller sonucunda malul kapsamında değerlendirilmesine sebebiyet veren durumun ortadan kalkması halinde,
  • Kurum tarafından yapılacak kontrol muayenesi sonrası malul kapsamında değerlendirilen kişi esasında malul değilse ancak malullük aylığı alıyorsa,

Alınan malullük aylıkları kesilir. En son maddede ifade edilen durumda kişinin aldığı malullük aylıkları kesilir bununla birlikte ödenen aylıkların faizi ile beraber geri alınacağı ifade edilmelidir. Malulen emeklilik şartları başlığı altında ifade edilen metinden de anlaşılacağı üzere bu husus oldukça kapsamlı birkaç konuyu ihtiva eder. Bu nedenle uzman ve deneyimli bir avukat ile iletişime geçerek hukuki destek alınması oldukça yararlı olacaktır.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 23 Ortalama: 3.7]
13 Ocak 2023

Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

İnsanlar iş hayatları boyunca sosyal sigorta güvencesi altında çalışırlar. Bu süreçte işveren tarafından her ay maaşlarından belirli bir prim kesintisi yapılarak devlete ödenir. Kendi nam ve hesabına çalışan sigortalılar ise sigorta primi ödemelerini kendileri yaparlar. Uzun süren çalışma hayatının sonunda sigortalılık süresi, yaş ve prim ödeme gün sayısı koşullarını sağlayan kişiler emekli olmaya hak kazanır ve kendilerine devlet tarafından bir emekli maaşı bağlanır. Normal emeklilik süreci bu şekilde işlemekle birlikte emekliliğe giden bu uzun yolda sigortalılar iş kazası veya meslek hastalığı gibi durumlarla karşılaşabilirler. Sigortalının çalışma gücünü etkileyecek derecede olan olumsuz durumlarda belirli koşulların da sağlanması şartıyla kişilere malulen emekli olma hakkı tanınmaktadır. “Malulen emeklilik şartları nelerdir?” konusunu detaylı bir şekilde incelemekte yarar var.

Malulen Emeklilik Nedir?

Malulen emeklilik adından da anlaşılacağı üzere Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sunulan emeklilik sistemi ve Bireysel Emeklilik Sistemi'nde de kişilerin belirli koşulları sağlaması durumunda emekli olmalarına hak tanıyan bir sistemdir. Koşulları ise normal emeklilik sürecinden farklı işler. Malulen emekliliğin söz konusu olabilmesi için kişilerin öncelikle tıpkı SGK emeklilik sürecinde olduğu gibi sigortalı bir işte çalışıyor olması gerekir. Sigortalı şekilde çalışma hayatına devam ederken sağlık problemlerinin, iş kazalarının veya meslek hastalıklarının ortaya çıkması durumunda malulen emeklilik söz konusu olabilir. Malulen emeklilik için temel şart yaşanan bu olumsuz durumun sigortalının çalışma gücünde bir kayıp meydana getirmesidir. Diğer bir deyişle yaşanan kaza veya hastalık sonucunda sigortalı kişi eskisi gibi çalışamıyor olmalıdır. Sigortalı çalışan iş gücü kaybı nedeniyle mevcut işinde eskisi gibi çalışamıyor olmalı veya bu yeni koşullarda başka bir iş bulamayacak olmalıdır. Malulen emeklilik bu durumda sigortalının hayatına devam edebilmesi ve mağduriyet yaşamaması için getirilmiş bir emeklilik sistemidir.

Malulen Emeklilik Dereceleri

Malulen emeklilik için temel şart en az %60 oranında iş gücü kaybı olmasıdır. Öte yandan malulen emeklilik maaşı miktarının belirlenmesinde maluliyet derecesi de dikkate alınır. Vücut bütünlüğü %100 olarak kabul edilir ve bunun üzerinden yaşanan fiziksel kayıplar sağlık heyeti tarafından derecelendirilir. %60 üzeri iş gücü kaybında malulen emeklilik hakkı doğabilir. Bu noktada iş gücü kaybı %60 olan bir sigortalıyla %90 oranında fiziksel kayıp yaşayan sigortalıya ödenecek olan emekli maaşı miktarı farklı olacaktır. Bu konudaki değerlendirme kanunlar çerçevesinde SGK tarafından yapılır. Malulen emeklilik çeşitleri iş gücü kaybına göre farklılık gösterebilir. Kişiler dilerse Ferdi Kaza Sigortası da yaptırarak her türlü iş kazası ve diğer kazalara karşı kendilerini güvence altına alabilirler.

Kimler Malulen Emekli Olabilir?

Malulen emekli olabilecek kişiler SGK kapsamında 4A sigortalı, 4B sigortalı ve 4C sigortalı çalışanlardır. SGK kapsamında çalışan kişiler iş kazası geçirmeleri veya meslek hastalığı yaşamaları halinde bu durum yetkili sağlık kuruluşları tarafından incelenir. Yapılan incelemeler sonucunda sigortalının eski çalışma gücünde kayıp oluştuğu, mevcut işinde eski verimlilikte çalışamayacağı veya başka bir iş bulmasının düşük bir ihtimal olduğu rapor edilmişse malulen emeklilik söz konusu olabilir.

Eklemek gerekir ki malulen emeklilik yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı durumunda değil günümüzde sık karşılaşılabilen bazı hastalıkların ortaya çıkması halinde de mümkün olabilmektedir. Malulen emeklilik şartlarının oluşabileceği bazı hastalıklar şunlardır: Kanser, parkinson sendromu, epilepsi, beyin tümörü, multipl skleroz (MS), serebral palsi, retina kanaması, organ nakli, uzuv kaybı, şizofreni, bipolar bozukluk, siroz, anemi, demans, zeka gerilikleri ve AIDS.

Malulen Emekli Olma Şartları Nelerdir?

“Malulen emeklilik için ne gerekli?” sorusu sıklıkla merak edilir. Malulen emekli olmanın ilk şartı yukarıda da değindiğimiz üzere iş kazası, meslek hastalığı veya çalışma gücünü etkileyen başka tür hastalıkların yaşanmasıdır. Bunun yanı sıra malulen emeklilik hakkı kazanabilmek için yerine getirilmiş olması gereken başka koşullar da bulunur:

●Sigortalı şekilde çalışmaya başlanmasından itibaren 10 yıl geçmiş olmalıdır. Diğer bir deyişle sigortalının en az 10 yıllık sigortalılık süresine sahip olması şartı aranır.
●10 yıllık sigortalılık süresinin en az 1800 gününde yaşlılık, malullük ve ölüm sigortası prim ödemesi yapılmış olmalıdır.
●Yaşanan meslek hastalığı veya iş kazasının çalışma gücünde en az %60 oranında bir kayba sebep olmuş olması gerekir. Çalışma gücü kaybı yetkili sağlık kuruluşlarındaki heyet tarafından tespit edilip bu yönde rapor hazırlanmış olmalıdır.
●İş gücü kaybı işe başlanan tarihten sonra gerçekleşmiş olmalıdır.
●Yaşanan iş gücü kaybı nedeniyle sigortalı kişi işinden ayrılmış ve başka bir işte çalışamıyor olmalıdır.

Belirtmek gerekir ki sigortalının işten ayrılmış olması koşulu malulen emeklilik başvurusu sırasında değil, SGK tarafından emeklilik şartlarının oluştuğuna ve malulen emeklilik aylığı bağlanmasına karar verilmesi noktasında aranır.

1800 günlük prim ödeme sayısında eksiklik olan sigortalılar, varsa askerlik, doğum veya yurt dışında çalışma gibi sebeplerle çalışamadıkları süreleri borçlanma yoluyla prim gün sayısını tamamlama imkanına sahiptir. İş gücü kaybı %60’ın altında olan sigortalılar şartları sağlamaları halinde malulen emeklilik yerine engelli aylığına başvurabilirler. Kadınlarda malulen emeklilik şartları ile erkekler için aranan şartlar aynıdır.

Malulen Emekli Olma Başvurusu Nereye ve Nasıl Yapılır?

Malulen emeklilik başvurusu sigortalının son çalıştığı iş yerinin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğü’ne dilekçe ile yapılmalıdır. Sonrasında SGK tarafından yönlendirilen sağlık kuruluşuna gidilerek malullük oranı tespit edilir. Sağlık kuruluşu tarafından yetkilendirilen heyet maluliyet durumunu inceler. Sağlık kuruluşunun hazırladığı rapor SGK tarafından incelenir ve gerekli koşulların oluştuğuna karar verilirse sigortalıya malulen emekli maaşı bağlanır.

Malulen Emeklilik Maaşı Ne Kadar?

Malulen emekli maaşının miktarı herkes için eşit değildir. Prim ödeme gün sayısı, prime esas alınan kazanç ve maluliyet oranı emeklilik maaşını etkileyen kriterlerdir. Malulen emeklilik maaşının ödenmeye başlanmasında SGK’ya yapılan yazılı başvuru tarihi veya sağlık kuruluşu tarafından verilen maluliyet raporu tarihinden hangisi daha erkense o tarih esas alınır. Takip eden ayda maaş ödemesi yapılmaya başlanır.

AXA Sigorta ve AXA Hayat Emeklilik olarak çalışma hayatınız süresince karşılaşabileceğiniz olumsuzluklara karşı birçok emeklilik planı ve sigorta ürünlerimizle yanınızdayız!

Mükyen Hukuk">

Geçirilen bir hastalık ya da kaza neticesinde kişinin vücut bütünlüğünde meydana gelen yetersizlik, kısıtlılık, eksilme durumuna maluliyet denir. Burada belirtmek gerekir ki esasında tıbbi anlamda özürlülük, maluliyet, engellilik halleri aynı kavramları ifade eder. Fakat yasal açıdan söz konusu bu iki kavram birbirinden farklılık arz eder. Söz konusu bu fark, maluliyet ya da özürlülük neticesinde hak edilen sosyal desteği karşılayacak olan sigorta ya da sosyal kurumların farklılığına göre ortaya çıkar.

Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki sigortalı bir şekilde çalışan işçilerin, çalışmalarına engel olacak sağlık sorunlarının meydana gelmesinden sonra malulen emekli olabilme hakları ortaya çıkar. Fakat sigorta kapsamında çalışan vatandaşların malulen emekli olabilmeleri için sağlanması gereken bazı şartlar mevcuttur. Buna göre; malulen emeklilik şartları aşağıda sıralanmıştır:

Değişen Yasaya Göre Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

Öncelikle vurgulamak gerekir ki; 2013 yılında getirilen yeni yasaya göre malulen emeklilik şartları kolaylaştırılmış ve daha çok insanın malulen emekli olabilmesinin önü açılmıştır. buna ek olarak eski uygulamadaki şartları sağlamadığı için malulen emeklilik başvurusu reddedilen kişilere yeniden başvuru yapma hakkı tanınmıştır. Yine öncesinden farklı olarak kanser hastalıkları sebebi ile malulen emeklilik şartlarında iyileştirmeye gidilmiştir.

Malulen Emekli Maaşı Ne Kadar?

Yukarıda yer alan şartların sağlanması halinde ve meslek hastalıkları hastanesinden alınan raporun Sosyal Güvenlik Kurumuna sunması halinde ilgili kişiye malulen emekli maaşı bağlanacaktır. 2020 yılı itibari ile malulen emeklilik aylığı ortalama 970 TL’dir. Fakat burada belirtmek gerekir ki söz konusu bu meblağ sigortalıdan sigortalıya değişen bir durumdur.

Memurlarda Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

Burada vazife malulü kavramından bahsetmemiz gerekir. Tanımlamak gerekirse, vazife malulü; devlet memurlarının vazife başındayken meydana gelen bir kazadan dolayı, malul kalması ve görevini ifa edemeyecek ölçüde iş gücünü kaybetmesi halinde ortaya çıkan durumdur. Vazife malulü olan kişilere vazife malullüğü aylığı bağlanır. Söz konusu bu kişilerin karşılaması gereken prim şartları ise yukarıda yer verdiğimiz işçilerin şartları ile aynıdır.

Adi Malulen Emeklilik Nedir?

Yukarıda açıklamış olduğumuz vazife malullüğünün söz konusu olmadığı durumlarda ortaya çıkan malullük çeşidi adi maluliyettir. Bu kapsamda ilgili kişiye bağlanan aylığa adi malullük aylığı adı verilir. Adi malullük aylığı, fiili hizmet süresi en az 10 yılı tamamlamış olan işçilerin fiili ve itibari hizmet süreleri toplamına göre ve malullük nedeniyle söz konusu vazifeden ayrıldıkları tarihteki keseneğe esas aylık ya da ücretleri tutarları üzerinden bağlanır.

Malulen Emeklilik Oranı Nasıl Tespit Edilir?

Malulen emeklilik oranının tespiti için iş kazası geçiren işçi tarafından takip edilmesi gereken iki farklı yol mevcuttur. Bu yollardan ilki dava yoluna başvurmadan önce takip edilmesi gereken hukuki adımlardır. İş kazası geçiren işçinin, yetkili olan Sosyal Güvenlik Kurumunun iş kazası servisine başvurarak meydana gelen kazanın bir iş kazası olduğunu ve söz konusu bu kaza sonucunda çalışma gücünü kaybettiğini, neticesinde ise kaza nedeniyle maruz kaldığı meslekte kazanma gücü kayıp oranının tespit edilmesini talep etmesi gerekir.

Kaza geçiren bu işçi tarafından yapılan başvuru sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bir alt komisyon kurulur ve ilgili bu komisyon öncelikle kazanın bir iş kazası olup olmadığının tespitini yapar. Söz konusu kazanın iş kazası olduğunun kabul edilmesi halinde ise işçi en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilir ve sağlık kurulundan rapor alması sağlanır. Sosyal Güvenlik Kurumunun sevki üzerine işçi, sağlık kurulu raporu vermeye yetkili olan hastanelerin birinden sağlık kurulu raporu alır. Kaza geçiren işçiye ait olan dosya, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu Bölge Sağlık Kuruluna gönderilir. İşçinin kaza sonrasında maruz kaldığı meslekte kazanma gücü kayıp oranının tespit şeklinde süreç bu şekilde ilerler.

Sosyal Güvenlik Kurumu ve hastane tarafından yapılan tespit sonucu elde edilen karar, önce ilgili kişiye tebliğ edilir. Sosyal Güvenlik Kurumu Bölge Sağlık Kurulu ya da bu karara itiraz edilmesi halinde Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu tarafından işçinin kaza nedeniyle sürekli iş göremezlik oranının %10 ve üzerinde tespit edilmesi halinde işçiye bağlanan maaşa sürekli iş göremezlik maaşı denir. Öte yandan yetkili sağlık kurulu tarafından başvurucu olan işçinin meslekte kazanma gücünü kaybetmediğine yönelik tespit yapılması halinde işçi karara itiraz edebilir. İtirazın olumsuz sonuçlanması halinde ise işçi, Sosyal Güvenlik Kurumunu ve işverenini hasım göstermek suretiyle maluliyetinin tespiti davasını açma hakkını kazanır.

Malulen Emeklilik Heyet Raporu Nereden Alınır?

Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri, devlet üniversitelerine bağlı hastaneler ve Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri maluliyet raporu vermek için yetkili olan kurumlardır. Sigortalı olan kişilerin yaşadıkları şehirlerde bu saydığımız hastanelerin bulunmaması durumunda; Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş devlet hastaneleri, belgelenmek şartıyla, herhangi bir üniversite hastanesi ya da devlet hastanesi tarafından da malullük raporu verebilir. Bu duruma ek olarak, yoğun bakımda tedavi olan ve başka bir hastaneye naklin hasta için hayati risk oluşturduğu halde ilgili hastanın bulunduğu hastane maluliyet raporu için yetkili hastane olur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası