türk islam bilim adamları ve buluşları / Bilimname » Makale » Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Geçmişten Geleceğe Türk-İslam Bilimine Katkıları

Türk Islam Bilim Adamları Ve Buluşları

türk islam bilim adamları ve buluşları

kaynağı değiştir]

  1. ^Çeliklerde paslanmanın önlenmesini sağlama, Maddenin en küçük parçasının cüz-ü la yetecezza (atom) olarak tarifi ve parçalandığında Bağdat'ın altını üstüne getirebilecek enerjiyle yüklü olduğunun tespiti
  2. ^Einstein'dan yıl önce rölativite (izafiyet-görecelik) teorisinin ortaya atılması
  3. ^Yoğunluk aleti piknometre, matematikte kosinüs formülü, sekant, kosekant kavramaları ve üçgenin alan formülleri
  4. ^İlk göz ameliyatı, bağırsağın ameliyat dikişlerinde kullanılması, ameliyat sonrası oluşan iltihapları çıkaran seton (kıl fitili),Petrolün ilk defa damıtılıp naft adı altında kullanılmaya başlanması
  5. ^Görme hâdisesi ve anatomisinin açıklanması; karanlık oda, mercek, prizma, aynalar, optik, atmosfer basıncı, atmosfer tabakasının kalınlığı gibi konularda öncü çalışmalar
  6. ^Galilei 'den yıl önce dünyanın döndüğünü söylemiştir. El-Biruni ( - ) 23 Nisan tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. ^Newton'dan yıl önce yerçekimi ivmesinin bulunması
  8. ^İlk robotlar ve sibernetik ilmi. Ayrıca pistonlu motorlarda kullanılan ve doğrusal hareketi dönme hareketine çeviren krank mekanizması.
  9. ^Dünya'nın Güneş etrafındaki dönüşünün gün 6 saat 9 dakika 6 saniye olduğunun günümüzdeki değerden sadece 58 saniyelik farkla hesaplanması
  10. ^Şahi isimli bir top icat etmiştir ki havan ve yivli topların mucidi sayılır.

Kaynakça[değiştir

etiket Unutulmuş Bir Hazine: İslam Dünyasında Yetişmiş Herkesin Bilmesi Gereken 17 Büyük Bilgin

Haberler

Genel Kültür

Bilim, Sanat

Unutulmuş Bir Hazine: İslam Dünyasında Yetişmiş Herkesin Bilmesi Gereken 17 Büyük Bilgin

İslam'ın Altın Çağı ya da İslam Rönesansı olarak adlandırılan 8. yüzyıldan  yüzyıla hatta ve yüzyıllara kadar uzanan İslâm dünyasının yükselişini ifâde eden dönem esnasında Müslüman bilim insanları, mühendisler, bilginler, tüccarlar; sanata, tarıma, ekonomiye, sanayiye, hukuka, edebiyata, gemiciliğe, felsefeye ve tabii ki bilim ve teknolojiye büyük katkı vermiştir.

Not: Liste oluşturulurken din bilginleri değil, pozitif ve sosyal bilimler ile felsefeye katkı vermiş isimler göz önünde bulundurulmuştur. Sıralama kronolojik olarak gerçekleştirilmiştir. 

1. İbn-i Hayyan ()

1. İbn-i Hayyan ()

2. El-Hârizmî ()

2. El-Hârizmî ()

3. El-Kindî ()

3. El-Kindî ()

4. Zekeriyyâ er Râzî ()

4. Zekeriyyâ er Râzî ()

5. El-Battanî ()

5. El-Battanî ()

6. Farabî ()

6. Farabî ()

7. İbn-i Heysem ()

7. İbn-i Heysem ()

8. El - Birunî ()

8. El - Birunî ()

9. İbn-i Sînâ ()

9. İbn-i Sînâ ()

Ömer Hayyam ()

 Ömer Hayyam ()

İbn-i Zühr ()

 İbn-i Zühr ()

İbn-i Rüşd ()

 İbn-i Rüşd ()

İbn-i Arabî ()

İbn-i Battuta ()

 İbn-i Battuta ()

İbn-i Haldun ()

 İbn-i Haldun ()

Pîrî Reis (/ )

 Pîrî Reis (/ )

Kâtip Çelebi ()

 Kâtip Çelebi ()

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

kaynağı değiştir]

ile arası
Bilim insanı Doğum t.
Ölüm t.
Alanı
Câbir bin Hayyân[Dipnot 1][1][2] - Tıp, Astronomi, Fizik, Kimya, Coğrafya
Abdülhamid İbn Türk? - Matematik
Sind bin Ali? - Astronomi
Abdulmelik el-Esmaî - Zooloji
Yakub bin Tarık? -&#;? Astronomi, Matematik
Halil ibn Ahmed el-Ferahidi[3] - Filoloji
İbrahim el-Fezârî? - Matematik, Astronomi
Muhammed el-Fezârî? - Matematik, Astronomi
Ahmed en-Nihâvendî? -&#;? Astronomi
İbn Sa'd - Tarih
Sehl bin Bişr - Astronomi, Matematik
Ziryab - Müzik, Coğrafya, Astronomi
Hacac bin Yusuf bin Matar - Matematik
Fadl bin Nubaht? -&#;? Astronomi

9. yüzyıl[değiştir

İslamiyet&#;in altın çağı, M.S. &#;lü yılların ilk çeyreğinde başlayarak yüzyıla dek devam etmiştir. Türk &#; İslam kültürü aynı dönemde felsefeden matematiğe, astronomiden geometriye kadar birçok alanda çok kıymetli bilginlere tanıklık etmiş. İslam bilginlerinin yazdığı değerli eserler Avrupa dillerine tercüme edilmiş ve birçok bilim insanının çalışmasına kaynak görevi görmüştür. Önemli buluşlar yapmış Türk &#; İslam bilginleri hakkında tüm bilmeniz gerekenleri sizin için listeledik.

1. Evliya Çelebi

Türk İslam bilginleri listemize Evliyâ Çelebi ile başlıyoruz. Evliya Çelebi yüzyılın önde gelen gezginlerinden ve sayılı yüzyıl nesir yazarlarından biri. Elli yılı aşkın süreyle Avrupa, Batı Asya ve Mısır topraklarında seyahat etmiş ve izlenimlerini de Seyahatnâme adlı 10 ciltlik eserinde toplamıştır.

2. Kâtip Çelebi

Kâtip Çelebi ya da diğer adıyla Hacı Halife, tarih, coğrafya, bibliyografya ve biyografya ile ilgili çalışmalar yürütmüş Türk-Osmanlı âlimi. Dünya bilim  edebiyatında en tanınan ve bilinen eseri; İslam dünyasının en kıymetli eserlerini içeren kitabı ve  yazarı alfabetik dizin sistemine göre tanıtan &#;Keşf ez-zunûn &#;an esâmî el-kutub ve-l-fünûn&#; adlı eseri. Bunun yanında daha sonra İbrahim Müteferrika tarafından basımı yapılan ünlü coğrafya ansiklopedisi &#;Cihannüma&#; ile bilinir.

3. El-Kindî

Türk İslam bilginleri arasında yer alan Kindî veya tam ismiyle Ebu Yusuf Yakub bin İshak el-Sebbah el-Kindî, felsefe, tıp, matematik astronomi, psikoloji, fizik, kimya ve müziğe kadar pek çok bilim dalında eser kaleme alan âlimdir. Ortaçağ Avrupası&#;nda bilinen, ilk İslâm filozofu olma niteliği taşır. Alkindus adıyla da tanınır. Ünlü bilgin felsefesinde, Platon, Aristoteles ve Plotinus&#;un görüşlerinin bir sentezini yapar. Kindî&#;nin felsefe, tıp, matematik astronomi, kimya, psikoloji ve müziğe kadar pek çok bilim dalında eserleri bulunmakta.

4. Harezmi

Hârizmî ya da tam adıyla Ebû Ca&#;fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî, Matematik, gökbilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmalar gerçekleştiren Fars bilim insanı. Hârizmî yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gözlerini açar. yılında ise Bağdat&#;ta hayata veda eder. Matematik alanındaki çalışmaları cebirin temelini inşa eder. Bir dönem bulunduğu Hindistan&#;da sayıları ifade etmek için harfler ya da heceler yerine basamaklı sayı sisteminin kullanıldığını ortaya koymuştur. Cebir sözcüğü de Harezmi&#;nin &#;El’Kitab’ül-Muhtasar fi Hısab’il Cebri ve’l-Mukabele” adlı kıymetli eserinden gelmekte. Bu eser aynı zamanda doğu ve batının ilk cebir kitabı olma niteliğini taşır. &#;Hesab-ül Cebir vel-Mukabele&#; adlı kitabı aynı zamanda matematik tarihinde, birinci ve ikinci dereceden denklemlerin sistematik çözümlerinin yer aldığı ilk eser. Bu sebeple Harezmî ,Diophantus ile beraber &#;cebirin babası&#; olarak da anılır. İngilizce&#;deki &#;algebra&#; yani &#;cebir&#; sözcüğü, Harezmî&#;nin kitabında yer alan ikinci dereceden denklemleri çözme şekillerinden biri olan &#;el-cebr&#;den gelir.

5. İbn-i Firnas

Modern Havacılığın Öncüsü olan İslam bilgini Endülüslü İbn-i Firnas uzun çalışmalar sonucunda yeni bir keşifte bulunup bir cihaz yapar ve üzerine kumaş geçirip kanat yerine büyük kuş kanatları takar. Ardından bu aleti çalıştırarak havalanıp uçtuğunu kaydedilmiştir. İslam bilginleri arasında önemli bir yere sahiptir.

6. Cezeri

Ebû’l İz İsmail İbni Rezzaz El Cezerî, İslam&#;ın Altın Çağında çalışmalar gerçekleştiren mucit ve mühendistir. Sibernetiğin ilk adımlarını attığı ve ilk robotu yapıp çalıştırdığı bilinen El Cezeri&#;nin ünlü mimar Leonardo da Vinci&#;ye ilham kaynağı olduğu tahmin edilir.

7. Gazali

Gazzâlî, İranlı İslam âlimi, mutasavvıfı ve müderrisi olarak tanınan bir İslam bilgini. Fars asıllı olduğu sanılan Gazzâlî&#;nin lakapları Hüccetü&#;l-İslâm ve Zeynüddîn olarak geçer. Genel olarak Gazzâlî ve İmam-ı Gazzâlî isimleriyle bilinmektedir. Gazali, Türk İslam bilginleri arasında tanınan bir alimdir. İmam Gazali&#;nin tasavvuf alanındaki bilgi ve birikiminde, hocası olan Ebu Ali Farmed&#;in etkisi büyüktür. Geride bıraktığı tasavuffi eserler ve ilham veren hayat hikayesi ile İmam Gazali, ilimleri ikiye ayırarak Şeri ve Akli ilimler yanında fıkıh ve ahlak ilimleri ile çalışmalar yürütmüştür.

8. Farabi

Farâbî ünlü filozof, bilim insanı, gökbilimci, mantıkçı ve müzisyen. Etnik kimliği ise hala bilinmemekte. Kimi kaynaklara göre Fars kimilerine göre ise Türk kökenli ancak Farâbî, tüm eserlerini Arapça kaleme almıştır. Aristoteles&#;in temel eserlerinin çoğunu Arapça diline yeniden çevirmiş ve bu eserlerin daha iyi anlaşılabilmesini sağlayan şerhler kaleme almış. Bu yanıyla hem İslâm dünyasında antik felsefenin anlaşılmasına olanak tanımış, hem de Arapçanın bir felsefe dili haline gelmesine destek olmuştur.

9. Biruni 

Bîrûnî  ya da bir diğer adıyla Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el-Birûnî,  Batı dillerinde Alberuni veya Aliboron olarak bilinir.  Gökbilim, matematik, doğa bilimleri, coğrafya ve tarih alanında yaptığı başarılı çalışmalarıyla tanınır. Çok yönlü bir bilim insanı olan El-Birûnî, ilk öğrenimini Yunan bir bilginden almıştır. Tanınmış ve seçkin bir aileden gelen Harezmli matematikçi ve gökbilimci Ebu Nasr Mansur tarafından desteklenen El-Birûnî, ilk çalışmalarını bu alimin yanında gerçekleştirdi. İlk eseri ise, &#;Asar-ül Bakiye&#; adlı eseridir. El-Bîrûnî’nin eserlerinin sayısı yüz seksen civarına yaklaşır. Bilginin yetmiş adet astronomi ve yirmi adet de matematik kitabı bulunur. Tıp, biyoloji, bitkiler, madenler, hayvanlar ve yararlı otlar üzerinde çalışmalar oluşturmuştur. Ancak bu eserlerden sadece yirmi yedisi adeti günümüze dek ulaşmayı başarabilmiş.

İbn Nefis 

İbn Nefis tam künyesi ile Ebü&#;l-Hasan Alâüddîn Ali b. Ebi&#;l-Hazm İbn Nefîs el-Karaşî ed-Dımeşkî Arap İslam bilgini ve önemli bir bilim insanıdır. Birçok farklı dallarda çalışmalar yapmış olan İbn Nefis, hekim, anatomi bilimci, fizyolog, cerrah, oftalmolog, psikolog, kozmolog, ve jeolog olarak da tanınır.

Ömer Hayyam

Gıyaseddin Eb&#;ul Feth Ömer İbni İbrahim el-Hayyam veya kısaca Ömer Hayyam İran asıllı bir şairdir. Bilgin aynı zamanda filozof, matematikçi ve astronom olara tanınır. Ömer Hayyam, birçok bilim insanınca Bâtınî ve Mu&#;tezile anlayışlarına dâhil edilir. Evreni tam anlamıyla kavrayabilmek için, içinde yetiştiği İslam kültüründeki hâkim anlayıştan uzaklaşmıştır. Bilgin kendi içinde gerçekleştirdiği akıl yürütmelerini hatrı sayılır bir edebi başarı ile dörtlükler halinde dışa aktarmayı başarmıştır.

İbn-i Heysem 

İbn-i Heysem yani tam adıyla Hasan ibn al-Hasan ibn al-Haytham, Latince Alhacen ya da Alhazen isimleriyle bilinir. Arap fizikçi, matematikçi ve filozof olarak tanınır. İbn-i Heysem &#;te Basra&#;da doğdu, yılları arasında Kahire&#;de hayata veda etti. Fizik, matematik ve felsefe alanlarında değerli çalışmaları bulunmaktadır. Öğrenimine Basra&#;da başladı ve vaktinin büyük kısmında yüksek din ve fen ilimlerini de burada öğrendi. Öğreniminin bir kısmını tamamladıktan sonra, Bağdat&#;a giderek özellikle; matematik, fizik, mühendislik ve astronomi gibi pozitif bilimleri öğrenip, tanınırlığını pekiştirmiştir.

İbn-i Sina

İbn-i Sina, ya da tam adıyla, Abû ʿAlî al-Ḥusayn ibn ʿAbd Allah ibn Al-Hasan ibn Ali ibn Sînâ Fars kökenli tıp adamı, fizikçi, yazar ve filozoftur. Buhara yakınlarındaki Afşana köyünde dünyaya gelmiş ve Hamedan şehrinde yaşamına vefat etmiştir. Tıp ve Felsefe alanına ağırlık verdiği değişik alanlarda adet kitap kaleme almıştır. Batılılarca, Orta Çağ Modern Biliminin kurucusu, hekimlerin önderi olarak bilinir. Bu tanınırlık ona &#;Büyük Üstad&#; denilmesine öncü olur. Tıp alanında yedi asır süresince temel kaynak eser olarak süre gelen El-Kanun fi&#;t-Tıb (Tıbbın Kanunu) adlı kitabı ile ün yakalamış ve bu kitap Avrupa üniversitelerinde asrın ortalarına kadar olan süreçte tıp biliminde temel eser kabul edilerek okutulmuştur.

Mimar Sinan

Mimarların Piri Mimarlık tarihimizin ve hatta dünya mimarlık tarihinin en bilinen ve en önemli kişilerinden olan Mimar Koca Sinan, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman devrinde yaşamış. Dünya yapı sanatının şüphesiz en büyük ustalarından biridir Mimar Sinan. Daha önce klasik ölçü ve kararlarına ulaşmış olan Türk mimarlık sanatında, kendi dehasıyla farklı biçimler ve tarzlar deneyerek yeni tercihler ortaya koymayı başarmıştır.

Hezarfen Ahmet Çelebi

Uçmayı başaran İlk Türk Hezarfen Ahmed Çelebi, aynı zamanda dünyada da ilk kez uçmayı başaran Türk bilginidir. Onyedinci yüzyılda yaşadığı, yılları arasında saltanat süren Sultan Dördüncü Murad zamanlarında, uçma tasarısını gerçekleştirdiği bilinir. Kapsamlı bilgi birikiminden dolayı halk arasında Hezarfen olarak anıldığı bilinmektedir.

İbn-i Haldun

Ebu Zeyd Abdurrahman bin Muhammed bin Haldun el Hadramî  veya tanınan kısa ismiyle İbn-i Haldun, modern historiyografinin, sosyolojinin ve iktisatın önde gelen bilginlerinden kabul edilir. İbn-i Haldun 4. yüzyıl düşünürü, devlet adamı ve tarihçidir. Köklü bir aileden geldiği için oldukça iyi bir eğitim almıştır. Tunus ve Fas&#;ta devlet görevlerinde yer aldıktan sonra Gırnata ve Mısır&#;da çalıştı. Bedevi kabilelerini çok iyi tanıması dolayısıyla aranan bir devlet adamı oldu. Mısır&#;da 6 kez Maliki kadılığı görevi yaptı. Şam&#;ı işgal eden Timur ile görüşmesi bir fatih ile bir bilginin ilginç buluşması olarak tarihe yazıldı.

Siyasal yaşamdan uzaklaştığı dönemlerde adını tarihe geçiren 7 ciltlik dünya tarihi &#;Kitâbu’l-İber&#; ve onun giriş kitabı olarak düşünülen&#;Mukaddime&#;yi kaleme aldı. Eseri, Arap dünyasında beklenen etkiyi yaratmasa da Osmanlı tarih anlayışını ciddi anlamda derinden etkiledi. Başta Katip Çelebi, Naima ve Ahmet Cevdet Paşa olmak üzere Osmanlı tarihçileri Osmanlı Devleti&#;nin yükseliş ve çöküşünü pek çok kez onun teorileriyle ifade etti. Arap dünyasında keşfedilme süreci ise ancak Arap milliyetçiliğinin gelişmeye başlaması ile gerçekleşti. yüzyıldan itibaren ise Avrupalı tarihçiler tarafından keşfedildi ve eserleri büyük ilgi gördü.

İbn-i Rüşd

İbn Rüşd, Endülüslü-Arap felsefeci, hekim, fıkıhçı, matematikçi ve tıpçı bir bilgindir. Kurtuba&#;da doğdu ve Marakeş, Fas&#;ta hayata veda etti. Tercüme ve yorum yeteceği ile Aristo&#;yu Avrupa&#;ya yeniden tanıtan bilgindir. Aynı zamanda İslam felsefesinde Aristocu akım olan meşşailiğin temsilcilerinden biridir.

İbn-i Hayyan 

Türk İslam bilginleri listemizi Ebû Mûsa Câbir bin Hayyân ile tamamlıyoruz. Ünlü bilgin Batı dünyasında Latince Geber ya da Geberus adıyla da biliniyor. İbn-i Hayyan, Abbâsîler döneminde yaşamış ve İslâmiyet&#;te fen bilimlerinin temelini atmış çok yönlü bir bilim insanı.  Kimya, fizik, tıp, astronomi, mühendislik, felsefe gibi alanların yanı sıra, astroloji ve simya ile de ilgilenmiş. İbn-i Hayyan aynı zamanda bir sufidir.

İlginizi çekebilir;

Dünyayı Daha İleriye Taşıyan Antik Dünyanın En Önemli Bilim İnsanları

‘Işık Doğu’dan Yükselir’ Dedirten 13 Müslüman Düşünür ve En Büyük Eserleri

İslam Dünyasının Yüksek Nitelikli Kurumu: Beyt’ül Hikmet Kütüphanesi

Kaynak: 12

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası