gebelikte seker yuklemesi nasil yapilir / Şeker Yükleme Testi Nasıl Yapılır? - FreeStyle Libre | Abbott

Gebelikte Seker Yuklemesi Nasil Yapilir

gebelikte seker yuklemesi nasil yapilir

Hamilelikte Şeker Yükleme Testi Nasıl Yapılır?

İçindekiler

Şeker yükleme testi neden yapılır?

Hamilelik esnasında plasentadan (bebeğin beslenmesini sağlayan yapı) salınan hormonlar, bebeğin yeterli miktarda besin almasını garantiye almak amacıyla annenin kanında insülin direncine sebep olan bir ortam yaratır. Eğer annenin pankreas fonksiyonları yetersiz kalırsa bu direnç kırılamaz ve hamilelikte annede “gebelik şekeri (gestasyonel diyabet)” olarak adlandırılan rahatsızlık gelişir.

Gebelik şekeri oluşması nedeniyle anne ve bebek sağlığını olumsuz etkileyebilecek durumlar oluşabileceğinden gebelik saptanan tüm hastalara tanısal ve tedavi amaçlı şeker yükleme testi önerilmektedir.

Şeker yükleme testi kimlere yapılır?

Risk faktörü olsun ya da olmasın gebe olan tüm hastalara şeker yüklemesi önerilmektedir. Bu yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada geçerli bir uygulamadır. Gebelik şekeri saptandığı zaman, anne ve bebek sağlığı açısından;

  • Preeklampsi (Gebelik tansiyonu),
  • İri bebek gelişimi,
  • Erken doğum riski,
  • Omuz takılması gibi olumsuz durumlar engellenebilir.

Günümüze kadar dünyada yapılmış olan çalışmalarda testin yapılması ile ilgili anne ve bebek sağlığını olumsuz etkileyen bir sonuçla karşılaşılmamıştır.

Yapılan çalışmalarda risk faktörü olmayan gebelerin yaklaşık yüzde 20’sinde gebelik şekeri saptanmıştır. Dolayısıyla taramada hasta ayrımı yapılmamaktadır.

Şeker yükleme testi nasıl yapılır?

Genel yaklaşım bir ya da iki basamaklı tarama şeklindedir.

İki basamaklı taramada, hastaya 50 gr glukoz içeren içecek içirildikten sonra kan şekeri seviyesine bakılır. Bu testi uygulamak için hastanın mutlaka aç olması gerekmemektedir. Eğer bu testte yükseklik saptanırsa hasta aç iken gr glukoz içeren oral glukoz tolerans testi uygulanır ve bu testin sonucuna göre tanı konur.

Tek basamaklı yükleme testinde ise 75 gr glukoz içeren içecek içirilerek uygulanır. Bu testi uygulamak için hasta aç olmalıdır. Her iki yöntem de tarama amacıyla uygulanabilmektedir.

Şeker yükleme testi kaçıncı haftada yapılır?

Rutin olarak şeker yükleme testi 24 ila 28’inci gebelik haftaları arasında uygulanmaktadır. Bu haftalarda değerlendirmenin sebebi, gebeliğe bağlı insülin direncinin en çok bu haftalarda belirgin artış göstermesidir. Eğer hastada risk faktörleri mevcut ise hekimin uygun gördüğü şekilde daha erken haftalarda da uygulanabilmektedir.

Risk faktörleri şunlardır:

  • Gebelik başlangıcında vücut kitle indeksini ≥ 30 kg/m₂ olması ya da gebelik döneminde normalden çok daha fazla kilo alınması,
  • Daha önceki gebeliklerde gestasyonel diyabet tanısı almış olmak,
  • İri bebek doğurma öyküsü ( gr ve üzeri),
  • İleri anne yaşı (35 yaş ve üzeri),
  • Daha önceden diyabet oluşturabilecek hastalık tanısı almış olmak (Polikistik over sendromu gibi.)

Şeker yükleme testi kaç saat sürer?

50 gr yükleme testi bir saat sürmektedir. Akabinde gr Oral glukoz tolerans testi uygulanacaksa açlık kan şekeri bakılıp içecek içildikten sonra 1’inci, 2’nci ve 3’üncü saatlerde kan şekeri seviyesine bakılmaktadır yani toplam üç saat sürmektedir.

75 gr glukoz tolerans testi uygulanacaksa açlık kan şekeri bakıldıktan sonra içecek içildikten bir ve iki saat sonra kan şekeri seviyesine bakılır. Toplamda iki saat sürmektedir.

Şeker yükleme testi riskli mi?

Gestasyonel diyabet yani gebelik şekeri tanı almazsa ve tedavi edilmezse hem gebelik döneminde hem de doğum sonrasında anne ve bebek sağlığını olumsuz etkiler. Gebelik esnasında gebeliğe bağlı hipertansiyon oluşması, haftasına göre ağırlığı fazla bebek gelişimi nedeniyle artmış doğum travması riskleri, yine gebelik haftasına göre artmış bebek ağırlığı sebebiyle erken doğum ve buna bağlı yoğun bakım ihtiyacı, bebekte hipoglisemi, hiperbilürübinemi (sarılık) gibi metabolik rahatsızlıklar artmaktadır.

Uzun dönemde ise hem anne hem de bebekte tip 2 diyabet, metabolik sendrom ve kardiyovasküler hastalıkların oluşma riski yükselmektedir. Bebeklerde, adolesan dönem ve sonrasında obezite, metabolik sendrom, glukoz intoleransı ve hipertansiyon riskleri oluşmaktadır.

Tüm bu riskler yapılacak bu testler ile tanı alıp kontrol altına alınabilmektedir. Dolayısıyla testin yapılması anne ve bebek sağlığı için büyük önem arz etmektedir. Kanıta dayalı tıp biliminde testin uygulanmasıyla ilgili oluşan herhangi bir olumsuzluk saptanmamıştır.

Hamilelikte şeker yükleme testi ile ilgili herhangi bir riskten bahsedemeyeceğimiz gibi yapılması halinde pek çok risk önlenmiş olacaktır.

&#;eker Yüklemesi, En Çok Sorulan Sorular ve Cevaplar&#;

Hamilelerde insülin direncini ölçümleyen &#;eker yüklemesi, sürecin normal bir parças&#; olarak her gebeye uygulan&#;r. Gebelikte anne ve bebek için &#;eker hastal&#;&#;&#;n&#;n zararl&#; sonuçlar&#;n&#;n engellenmesi aç&#;s&#;ndan hayli önemli olan &#;eker yüklemesi testi, doktor kontrolünde yap&#;l&#;r. A&#;&#;r&#; kilolu anne adaylar&#;n&#;n, sa&#;l&#;kl&#; bir do&#;um süreci ya&#;ayabilmesi için gebelik öncesi kilo vermesi, sa&#;l&#;kl&#; beslenmesi ve düzenli egzersiz yapmas&#; gerekir.

Gebeli&#;in ikinci döneminde ba&#;layan insülin duyarl&#;l&#;&#;&#;, diyabetik bir tehlike yaratabilir. &#;eker hastal&#;&#;&#; ile ilgili genetik bir yatk&#;nl&#;&#;&#; ve sa&#;l&#;k problemi bulunmayan gebenin dahi insülin üretimindeki art&#;&#;, kolayl&#;kla kar&#;&#;lanabilirken; insülin rezervi bulunmayan kad&#;nlarda hiperglisemiye yol açabilir. Çe&#;itli olas&#;l&#;klar göz önüne al&#;nd&#;&#;&#;nda &#;eker yüklemesi testinin tüm gebeler taraf&#;ndan rutin olarak yapt&#;r&#;lmas&#; beklenir.

&#;eker yüklemesi nas&#;l yap&#;l&#;r

1) &#;eker Yüklemesi Nedir? Kimlere Yap&#;l&#;r?

&#;eker yüklemesi, gebenin vücudundaki hücrelerin belli miktarda &#;eker ald&#;ktan sonra glikozu veya &#;ekeri ne kadar tolere edebildi&#;ini ölçen bir testtir. Doktorlar, anne aday&#;nda &#;üphelendi&#;i tip 1 ve tip 2 diyabet ve prediyabet te&#;hisi için &#;eker yüklemesi yaparak açl&#;k kan &#;ekeri seviyelerini ve hemoglobin A1c de&#;erlerini tespit ederler. Tespit sonucunda yüksek de&#;er ta&#;&#;yan anne adaylar&#;na diyet programlar&#; önerilir ve daha sa&#;l&#;kl&#; bir gebelik gerçekle&#;tirmesi için birtak&#;m önlemler al&#;n&#;r. Gebeli&#;in her a&#;amas&#;nda annenin ya&#;&#;, etnisite, polikistik over sendromu, kilosu, hipertansiyon, varsa önceki gebelik öyküsü s&#;kl&#;kla görülen risk gruplar&#;n&#; olu&#;turur. Gebenin var olan sa&#;l&#;k problemleri de gebelikte diyabete olan e&#;ilimi art&#;ran etkenleri olu&#;turur.

Genellikle gebelikte diyabete sahip olmayan pek çok anne aday&#;nda gebeli&#;in bir sonucu olarak geçici bir çe&#;it gestasyonel diyabet ortaya ç&#;kar. “Gebelik &#;ekeri” olarak adland&#;r&#;lan gestasyonel diyabette ilk defa gebelik s&#;ras&#;nda saptanan yüksek &#;eker, tip 2 diyabet te&#;hisi gibi risk durumlar&#;n&#; içerir. Bu nedenle anne aday&#;n&#;n bilinçlenmesi aç&#;s&#;ndan &#;eker yüklemesi yapt&#;rmas&#; gerekebilir. Anne aday&#;n&#;n yapt&#;raca&#;&#; &#;eker yüklemesi fiyatlar&#; devlet hastanelerinde uygun bir mebla&#;a yap&#;l&#;rken özelde ücretlidir.

&#;eker yüklemesi ne zaman yap&#;l&#;r

2) &#;eker Yüklemesi Ne Zaman Yap&#;l&#;r? Kaç&#;nc&#; Haftada Yap&#;l&#;r?

Pek çok anne aday&#;, &#;eker yüklemesi ne zaman yap&#;l&#;yor diye merak eder. Hikayesinde &#;eker bulgusuna rastlanmayan bir anne aday&#;nda hamileli&#;in 24 ve 28 haftalar&#; aras&#;nda &#;eker yüklemesi yap&#;lmas&#; tavsiye edilir. &#;ekerli su testi olarak da bilinen yükleme testi, HbA1C ve glikoz seviyelerinin takibi için yap&#;l&#;r. Maternal ve yenido&#;an komplikasyonlar&#; en aza indirgemek aç&#;s&#;ndan önemli bir tan&#; tedavi yöntemi olan &#;eker yüklemesi belirtileri takibi sayesinde bebeklerin do&#;um öncesi kar&#;&#; kar&#;&#;ya kalabildikleri preeklampsi, preterm do&#;um, ölü do&#;um, geli&#;me gerili&#;i, makrozomi gibi risklerin önüne geçilebilir.

&#;eker yüklemesi nedir

3) &#;eker Yüklemesi Zararlar&#; ve Yan Etkileri Nelerdir?

Gebelikte ortaya ç&#;kan pek çok hastal&#;k kadar &#;eker hastal&#;&#;&#; da önemli oldu&#;u için takip edilmesi gerekir. &#;eker hastal&#;&#;&#; henüz ortaya ç&#;kmam&#;&#; hamilelerde, &#;eker yüklemesi testi ile kolayca ortaya ç&#;kar&#;lan diyabet, anne aç&#;s&#;ndan daha az risk içerir. Diyabetli hamilelerin &#;eker yüklemesi sonucu ke&#;fedilen diyabetleri, kan &#;ekeri seviyesinin düzenlenmesi ile sona erer.

Hamilelikte &#;eker yüklemesi ile tespit edilemeyen diyabet; gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon, erken do&#;um gibi çe&#;itli riskler olu&#;turabilir. &#;eker yüklemesi testinin bebek aç&#;s&#;ndan yan etkileri, gebenin çikolata yedi&#;inde oldu&#;u kadard&#;r. Bu durum, bebekte sadece irili&#;e neden olabilece&#;i için &#;eker yüklemesi zararlar&#; bebe&#;e ani &#;eker vermenin ötesinde de&#;ildir.

&#;eker yüklemesi aç karn&#;na m&#; yap&#;l&#;r

4) &#;eker Yüklemesi Aç Karn&#;na M&#; Yap&#;l&#;r? Kaç Saat Aç Kal&#;nmal&#;? Öncesi Su &#;çilir Mi?

Gebeler &#;eker yüklemesi testine aç karn&#;na giderler. Diyabetin test edilmesi için 75 graml&#;k bir &#;ekerli su veya içecek anneye içirilir. Açken ve yemek yedikten sonra ölçülen de&#;erlerin kar&#;&#;la&#;t&#;r&#;lmas&#;yla ortaya ç&#;kan sonuca göre doktor, önlem al&#;r. Gebe, &#;eker yüklemesi sonuçlar&#; ç&#;kar ç&#;kmaz, sonucu olumlu ise günlük beslenme aktivitelerine dönebilir. Fakat sonuç uzmanda &#;üphe yarat&#;yor ise anneye tekrar graml&#;k yükleme yap&#;labilir. Genellikle aç kalma süresi 8 saat ile s&#;n&#;rlanan gebeler, &#;eker yüklemesi sonras&#; yine birkaç saat daha aç kalabilirler. Bu uzun süre zarf&#;nda gebenin su içmesi dahi yasaklan&#;r. Olas&#; ba&#; dönmeleri ve halsizlik için haz&#;rl&#;kl&#; olmak gerekir.

&#;eker yüklemesi sonuçlar&#;

5) &#;eker Yüklemesi Normal De&#;erleri Kaç Olmal&#;?

&#;eker yüklemesi için içilen 50 g/75 g/ gr &#;ekerli sudan sonra ç&#;kacak sonuca göre gestasyonel diyabet te&#;hisi için 90’&#;n üzeri risk kabul edilir. Genellikle; gebenin 75 g testinin sonuçlar&#;na göre 1. saat: ; 2. saat ’ün alt&#;nda olmal&#;d&#;r. Diyabet te&#;hisi de&#;erlerini kontrol eden hekimin anne aday&#;na ilaç vererek müdahalesi söz konusu de&#;ildir. &#;ekeri ortaya ç&#;kan annenin, sadece beslenmesi ve egzersizleri düzenlenir.

Günümüzde dünyada en s&#;k kullan&#;lan test, 50 g glukoz yükleme testidir ve testin olumsuz yan&#;t vermesi durumunda 3 saatlik g testi yap&#;larak sonuca göre diyabet te&#;hisi konur. Test, iki a&#;amal&#; yap&#;ld&#;&#;&#;nda yüksek dozda &#;eker vücuda al&#;nm&#;&#; olur. Bu durum, gebelerde irritasyon, bulant&#;, kab&#;zl&#;k ve kusma olarak kendini gösterebilir. 75 g testlerinde ç&#;kan 3 sonuçtan birinin yüksek olmas&#;, doktorun sonucu görmesi aç&#;s&#;ndan faydal&#; oldu&#;u için sorun ortadan kalkar ve gebeye önerilen 3 günlük dü&#;ük karbonhidratl&#; diyet ile gebenin sa&#;l&#;&#;&#; normal de&#;erlerine indirgenir.

Bu nedenle &#;eker yüklemesi yüksek ç&#;kanlar tan&#; için kulland&#;&#;&#; yüksek dozu, do&#;ru diyet program&#; ile göz ard&#; edebilirler. Bu nedenle uluslararas&#; platformlarda gebelere genellikle tek a&#;amal&#; doz olan 75 g glukoz yüklemesi testi uygulan&#;r. Fakat gebenin risk durumu yok ise süreci 50 g test ile basit bir &#;ekilde atlatma yolunu seçmek size b&#;rak&#;l&#;r.

&#;eker yüklemesi normal de&#;erler

6) &#;eker Yüklemesi Ne &#;çin Yap&#;l&#;r? Gerekli Mi?

&#;eker yüklemesi, anne aday&#;n&#;n &#;ekerini kontrol alt&#;nda tutmak için yap&#;l&#;r. Tespit edilmeyen diyabet sorunlar&#;, bebekte ve annede farkl&#; problemler meydana getirir. Bu nedenle uluslararas&#; bir geçerlili&#;i olan &#;eker yüklemesi testinin yap&#;lmas&#; a&#;a&#;&#;daki durumlarda gereklidir:

  • Anne aday&#; a&#;&#;r&#; kilolu ise,
  • Bir önceki do&#;um 4 kilonun üzerinde bir bebe&#;iniz var ise,
  • Diyabetli bir ebeveyne sahipseniz,
  • Ölü ve dü&#;ük do&#;um yapm&#;&#;san&#;z,
  • Sürekli ilaç kullan&#;yor iseniz, testi yapt&#;rman&#;z kötü sonuçlar&#; ba&#;tan önlemek aç&#;s&#;ndan fayda sa&#;lar.

Özellikle son zamanlarda gebelikte tarama yap&#;l&#;p yap&#;lmamas&#; ile ilgili görü&#; farkl&#;l&#;klar&#; olsa da &#;eker yüklemesi Canan Karatay taraf&#;ndan tehlike olarak görülür. Bebeklere bir anda yüklenen a&#;&#;r&#; &#;ekere kar&#;&#; ç&#;kan Karatay, organlar&#; henüz yeni olu&#;maya ba&#;layan bir bebe&#;e verilen saf &#;ekerin zararlar&#;na de&#;inir. Özellikle bebe&#;in pankreas&#;n&#;n yüksek insülin hormonu salg&#;s&#;n&#; tolere edemeyece&#;ini savunan Karatay, ileride bebekte olu&#;acak akci&#;er solunum yetersizli&#;i, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sisteminin çökmesi ve sinir sistemi geli&#;iminin gecikmesi gibi birtak&#;m sorunlardan bahseder. Anne ve bebek aç&#;s&#;ndan hayati de&#;er ta&#;&#;yan &#;eker yüklemesinin art&#; ve eksileri hâlâ tart&#;&#;ma konusu olarak görülür.

&#;eker yüklemesi kaç&#;nc&#; haftada yap&#;l&#;r

7) &#;eker Yüklemesi Bebe&#;e Zarar Verir Mi?

&#;eker yüklemesi, uygulaman&#;n, anne ve bebek aç&#;s&#;ndan henüz bilinen bir tehlikesi olmad&#;&#;&#; için pek çok uzman taraf&#;ndan yapt&#;r&#;l&#;r. Anne ve bebe&#;in herhangi bir do&#;um travmas&#;na maruz kalmamas&#; aç&#;s&#;ndan fayda sa&#;layan test, anne karn&#;ndaki bebe&#;in iri geli&#;mesini önlemek için yap&#;l&#;r. Do&#;um sonras&#; bebekte insülin direnci dü&#;üklü&#;ü olu&#;acak ise durumun önceden tespit edilmesini sa&#;lar.

11 Soruda Diyabet (&#;eker Hastal&#;&#;&#;) Uzman Doktor Cevapl&#;yor

seker_yukleme_testi

Şeker hastalığı kandaki yüksek şeker seviyeleriyle karakterize olmuş olan bir rahatsızlıktır. Kadınların bir bölümünde gebelikten önce diyabet olabilir. Bazı kadınlar ise gebelikten sonra gestasyonel diyabet olarak tanımlanan gebelik şekerine maruz kalabilir. Anne adayında daha önceden şeker hastalığı olması halinde, bu süreçte kan şekeri seviyelerini kontrol etmek daha güç olabilir. Bu süreçte alınan insülin oranının yeniden belirlenmesi gerekebilir.

Gebelik şekeri nedir?

Anne adayında gebelik öncesinde şeker hastalığı olmamasına rağmen, gebelik döneminde kanda glikoz yani şeker seviyesinde yükselme olabilir. Bu anne adayındaki gebelik şekerini işaret edecek bir gelişmedir. Gebelik döneminde 24 ve 28 haftalarda yapılan şeker su testi olarak ta bilinen, şeker yükleme testiyle yapılacak taramalarda bu sorun belirlenebilir.

Gebelik şekeri nasıl belirlenir?

Anne adaylarına şeker yükleme testi 24 ve 28 haftalar arasında uygulanmalıdır. Yapılan test sırasında anne adayına önce 50 gr glikoz içirilir. Bir saat sonra kanda glikoz seviyesi kontrol edilir. Bu oranın tespiti sırasında glikoz seviyesi mg/dl altında olduğunda anne adayında gebelik şekeri olmadığı belirlenir. Fakat kandaki glikozun bu değerin üstünde çıkması halinde 3 saatlik gr glikozla testin yeniden yapılması gerekir. 3 saat sürecek yüklemenin ardından, anne adayının gebelik şekeri olup olmadığı kesin olarak belirlenir. Anne adayına yapılacak şeker yükleme testi sonrasında aşırı fiziksel aktivitenin yapılmaması ve bu süreçte herhangi bir şey yenmemesi gerekir. Bunlar şeker yükleme testinin doğru sonuç vermesi açısından önemlidir.

Gebelik şekerinin anne adayı ve bebek açısından riskleri nelerdir?

Şeker hastalığının gebelikten önce var olması ya da gebelik döneminde ortaya çıkması, anne adayı ve bebek için bazı risklerin oluşmasını sağlar. Şeker hastalığı olan gebelerde bu süreçte kan şekeri seviyelerinin ne kadar düzenli olması sağlanırsa, diyabet yüzünden oluşacak riskler azaltılır. Gebelik döneminde oluşan şeker hastalığının riskleri, gebelikten önce olan şeker hastalığına göre daha az risk içerir. Ancak bunun gebelerde mutlaka şeker yükleme testiyle belirlenmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde anne adaylarında gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon, erken doğum, düşük gibi sorunlar şeker hastası olmayan gebelere göre daha yüksek olur. Gebelikten önce şeker hastası olan kadınların bebeklerinde bazı anomaliler olabilir. Fakat gebelikte başlayan şeker hastalığı böyle bir soruna neden olmaz. Fakat her iki şeker hastalığında bebeğin fazla kilolu doğması yani makrozomik bebek gelişimi söz konusu olabilir. Bu durumda anne adaylarına sezaryen ile doğum yapılacağından, buna bağlı olarak bazı riskler yaşanabilir. Anne adaylarında gebelik döneminde kan şekeri seviyeleri kontrol altına alındığında, oluşabilecek risklerde buna orantılı olarak azalacaktır. Bu yüzden anne adaylarında HbA1C ve glikoz seviyelerinin takibi son derece önemlidir.

Şeker hastalığı görülen anne adayında bebekte olabilecek riskler nelerdir?

  • Doğum sonrasında akciğerlerin fazla gelişmemesi yüzünden bebekte solunum sıkıntısı yaşanabilir.
  • Bebeğin makrozomik yani iri olması
  • Bebeğin olması gerekenden küçük olması
  • Doğumdan sonra bebekte hipoglisemi yani kan şekerinin düşmesi, hipokalsemi, polisitemi, hiperbiluribinemi yani sarılık görülme riskleri
  • İleri aşamada kalp hastalıklarının oluşması
  • Böbrek anomalileri olması
  • Beyin ve santral sinir sistemine olan anomaliler
  • Kulak anomalileri
  • Sindirim sisteminde oluşacak anomaliler

Gebelikte şeker hastalığı belirtileri nelerdir?            

Anne adayında şeker hastalığı olması halinde susuzluk hissi olması, kilo kaybı yaşanması, aşırı miktarda yemek yeme isteğinin olması, idrara çıkma miktarının artması ve kendini sürekli olarak yorgun, halsiz hissetmesi gibi belirtiler olur. Ancak gebelerin bir bölümünde bu belirtiler olmaz. Bu yüzden şeker yükleme testinin yapılması gerekir.

Gebelik şekeri nasıl tedavi edilir?

Gebelik şekeri olması halinde anne adaylarına normal şeker hastaları gibi ağızdan alınacak şeker ilaçları verilmez. Bunun yerine diyet ve egzersiz uygulamaları, insülin verilmesi gibi tedavi yolları tercih edilir. Doktorun ve diyetisyenin birlikte hazırladığı, gebelik durumuna uygun diyet programıyla anne adayının beslenmesi sağlanır. Bu beslenme listesinde çikolata, dondurma, şerbetle hazırlanan tatlılar, beyaz undan yapılmış yiyecekler yer almaz. Bu diyet sırasında anne adayının doktorun önerdiği egzersizleri yapması da, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye etkili olur. Bu egzersizler yürüyüş ve yüzme gibi sporlardan seçilmelidir. Bu uygulamaların faydalı olmadığı anne adaylarında insülin verilerek, şeker hastalığı kontrol altına alınır.

Gebelik şekeri tedavi edilmediğinde ne olur?

  • Anne adayında kan şekeri seviyesinin yüksek düzeyde olması, bebeğin daha fazla irileşmesine neden olabilir. İri bebeklerin doğum öncesinde ve doğumda daha fazla sorun yaşadığı belirlenmiştir. İri bebeklerin doğumu sezaryenle olacağından, doğumda omuz takılması, doğumun daha uzun süre devam etmesi, doğum travması gibi sorunlar meydana gelebilir.
  • Gebelik öncesinde şeker hastalığı olan anne adaylarının bebeklerinde bazı anomalilerin olması mümkündür. Gebelikte çıkan şeker hastalığında bu etkiler daha düşüktür.
  • Gebelik döneminde pre-eklampsi adı verilen yüksek tansiyon riski şeker hastalığında daha fazladır. Bu sorunda bebek ve anne adayı için sorunlar meydana getirebilir.
  • Gebelikte erken doğum riski ve düşük riski daha fazla olur.
  • Bebeğin doğmasından sonra hipoglisemi yani kan şekeri düşüklüğü yaşanabilir.
  • Doğumdan sonra bebekte akciğer gelişimi tam olmadığından, solunum zorluğu yaşanabilir.
  • Anne karnında ani bebek ölümleri gelişebilir.
  • Doğumdan sonra bebeklerde billuribin yüksekliği, kalsiyum seviyesi düşüklüğü, polisitemi yani bebeğin kan hücrelerinin fazla olması görülebilir.
  • Şeker hastası olan anne adaylarının bebeklerinde, şeker hastası olmayan annelerin bebeklerine göre ileri dönemde Tip 2 diyabet ile gebelikte şeker hastalığı gelişme riski yaklaşık olarak 20 kat daha fazladır.
  • Yapılan araştırmalar gebelik şekeri bulunan anne adaylarının bebeklerinde sonradan şeker hastalığı görülme riski % 33 oranında daha fazladır.

 




Mehmet Olkun

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası