matematik tümevarım örnekleri / Tümevarım Yöntemiyle İspatlama

Matematik Tümevarım Örnekleri

matematik tümevarım örnekleri

T&#;mdengelim-T&#;mevar&#;m

Tümdengelim; genelden özele ya da yasalardan olaylara geçi&#; &#;eklindeki ak&#;l yürütmedir.
Örn: “Bütün bal&#;klar denizde ya&#;ar.”, “Kefal bal&#;kt&#;r. O halde, kefal de denizde ya&#;ar” ç&#;kar&#;m&#;, tümdengelim türü bir ak&#;l yürütmedir. K&#;yas, tümdengelimin en mükemmel &#;ekli olarak kabul edilir. Bu nedenle, klasik mant&#;k ak&#;l yürütmede esas olarak k&#;yas&#; alm&#;&#;t&#;r.
Tümelden tikeli ve genelden özeli ç&#;karan uslamlama yöntemi Tümdengelim, do&#;ru olan ya da do&#;ru oldu&#;u san&#;lan önermelerden zorunlu olarak ç&#;kan yeni önermeler türetir. Öncüller do&#;ruysa sonuç da mant&#;ksal bir zorunlulukla do&#;rudur. “Örne&#;in: insan ölümlüdür , Ahmet insand&#;r öyleyse Ahmet de ölümlüdür” tas&#;m&#;, tümden gelen bir tas&#;md&#;r. Bütün insanlar&#;n ölümlü olduklar&#; do&#;ruysa Ahmet de bir insan oldu&#;una göre Ahmet’in de ölümlü olmas&#; zorunludur, ba&#;ka türlü olamaz.
Deneysel bilimin , tümevar&#;mc&#; bilgi yönteminin kurucusu Francis Bacon deneye ba&#;vurmad&#;&#;&#;, salt dü&#;ünsel bir uslamlama oldu&#;u için tümdengelimi yads&#;m&#;&#;t&#;r. Buna kar&#;&#;t Hegel , tersine, ancak tümdengelenin gerçek oldu&#;unu, bireyselden yola ç&#;k&#;larak tüme var&#;lamayaca&#;&#;n&#; savunmu&#;tur. Ona göre idealizm için tek geçerli yöntem, tümdengelim yöntemidir.
Tümdengelim ve tümevar&#;m yöntemleri, tümelle tikel (genelle özel) aras&#;nda s&#;k&#; bir ili&#;ki gören ve bu ili&#;kiyi en do&#;ru &#;ekilde ortaya koyman&#;n yollar&#;n&#; ara&#;t&#;ran Aristoteles’in bulu&#;udur. Genelden özele inen tümdengelim yöntemiyle özelden genele ç&#;kan tümevar&#;m yöntemi yüzy&#;ldan itibaren bir hayli geli&#;mi&#;tir. Özellikle bu iki yöntem aras&#;ndaki ba&#;l&#;l&#;k, ikisinin birlikte kullan&#;lmas&#; diyalektik mant&#;kta gerçekle&#;mi&#;tir


Kesin sonuç veren ak&#;l yürütmeye ç&#;kar&#;m, tümdengelim (dedüksiyon) denir. Bu yönteme göre, do&#;an&#;n ara&#;t&#;r&#;lmas&#; önce gözlemlerden genel prensiplerin ç&#;kar&#;lmas&#; (tümevar&#;m) ve daha sonra genel prensiplere dayanarak gözlemlerin aç&#;klanmas&#; (tümdengelim) a&#;amalar&#;n&#; içermektedir.
Tümdengelim; tümelden tikeli ve genelden özeli ç&#;karan uslamlama yöntemidir. Tümdengelim, do&#;ru olan ya da do&#;ru oldu&#;u san&#;lan önermelerden zorunlu olarak ç&#;kan yeni önermeler türetir. Öncüller do&#;ruysa sonuç da mant&#;ksal bir zorunlulukla do&#;rudur.
Zihnin kanunlardan, kurallara örneklere, olaylara inerek yeni bir yarg&#;da bulunmas&#;d&#;r. Tümevar&#;m&#;n tersine, genel ilkelerden özel durumlara inen bir ak&#;l yürütme &#;eklidir. Burada herhangi bir genelleme (kanun, kural) ele al&#;n&#;r, sonra bundan yola ç&#;karak özele (olaya, örne&#;e) inilerek, yeni bir yarg&#;ya var&#;l&#;r.
Tümdengelim, bir ya da birden çok öncülden mant&#;k kanunlar&#;na göre, bir sonuçlama (netice) ispatlay&#;&#; ya da ç&#;karsay&#;&#; i&#;lemidir.
Tümdengelimle var&#;lan bir sonuç, bir önermeler zinciridir ki, burada, önermelerin mant&#;k kanunlar&#;yla do&#;rudan do&#;ruya ç&#;kar&#;lan bir öncül ya da bir önermedir. Tümdengelimle var&#;lan bir sonuçlamada, neticeler öncüllerde sakl&#;d&#;r, mant&#;ksal analiz metotlar&#;yle ç&#;karsanmalar&#; icap eder. Tümdengelimin temelinde “bütün için do&#;ru olan, parçalar&#; için de do&#;rudur” ilkesi yatar.


Tümevar&#;m; özelden genele ya da olaylardan yasalara geçi&#; &#;eklindeki, ak&#;l yürütmedir. Örn: “Gözledi&#;im bütün kargalar siyaht&#;. O halde bütün kargalar siyaht&#;r “ ç&#;kar&#;m&#;, tümevar&#;m &#;eklinde bir ç&#;karmad&#;r. Özel gözlemlerden genel bir sonuca ula&#;&#;lm&#;&#;t&#;r.
Genelden özele, tümelden tekele giden genel yasadan örnek ya da özel bir uygulamas&#;n&#; ç&#;karsayan tümdengelime kar&#;&#;t olarak, özelden genele tek tek olgulardan genel yasalara ula&#;an tekil gözlem önermelerinden s&#;n&#;rlanmam&#;&#; genellemelere yükselen ak&#;l yürütme türü, genelleme.
Tekil ve tikelden tümeli, özelden geneli ç&#;karan uslamlama yöntemi Francis Bacon, bilimsel ara&#;t&#;rma yönteminin felsefesel içeri&#;ini saptayarak tümevar&#;m&#; &#;öyle tan&#;mlam&#;&#;t&#;r: “bilmek için s&#;namak, gözlemlemek, olaylar&#; çözümlemek ve sonra ayr&#; olaylardan genellemeler yapmak ve sonuçlar ç&#;karma yöntemi” . tümevar&#;m yöntemi , bilimsel önemini ve yüzy&#;llarda kazanm&#;&#; ve Francis Bacon, Galile , Newton ve John Stuart Mill’in katk&#;lar&#;yla bir hayli geli&#;mi&#;tir. Bugün iki türlü tümevar&#;m ay&#;rt edilmektedir: Bir s&#;n&#;fa giren bütün ö&#;elerin incelenmesi sonucu olan tam tümevar&#;m, bütün ö&#;elerin incelenemeyece&#;i durumlarda zorunlu olarak ba&#;vurulan ve çok say&#;da ö&#;enin incelenmesiyle yetinen eksik tümevar&#;m. Eksik tümevar&#;mlarda var&#;lan sonuç belkili bir sonuçtur. Örne&#;in birçok kedinin kuyruklu oldu&#;una bakarak bütün kedilerin kuyruklu oldu&#;u yolunda tümevar&#;msal bir sonuç ç&#;kar&#;r&#;z, ne var ki Man adalar&#;nda ya&#;ayan kediler kuyruksuzdur. Bu yüzden “bütün kediler kuyrukludur” dememiz daha do&#;ru olurdu.
Deneysel bilimler, olaylardan yasalara götüren bir yöntem olan tümevar&#;m yöntemini kullan&#;rlar, tümdengelimi kullan&#;rlar . örne&#;in bir buz parças&#;n&#;n ate&#; üstünde eridi&#;ini birçok kez görsek “ate&#; buzu eritir” tümevar&#;m&#;n&#; uslamlar&#;z. Bilim, &#;öyle bir tas&#;mlama yaparak bunu yasala&#;t&#;r&#;r: birinci öncüle nedensellik ilkesini koyar ve “ ayn&#; nedenler ayn&#; ko&#;ullarda ayn&#; sonuçlar verir” der. &#;kinci öncüle deneylerimizin sonuçlar&#;n&#; yerle&#;tirir ve “ate&#; buzu eritir” der. Sonra bu sonucu tümelleyip bilimsel bir yasa haline getirir ve “&#;s&#; her zaman buzu suya dönü&#;türür” der. Bu yasay&#; bilimsel olarak ortaya koyan , görüldü&#;ü gibi, nedensellik ilkesidir, sadece gözlemlerimiz ve deneylerimiz de&#;ildir
Diyalektik materyalizm, tümevar&#;mla tümdengelimi, bilgi sürecinin, birbirlerini belirleyen ve kopmaz bir ba&#;&#;ml&#;l&#;k içinde bulunan yanlar&#; olarak görür; ayr&#; ayr&#; yeterli bulmaz ve bunlardan birinin salt&#;kla&#;t&#;r&#;lmas&#;na kar&#;&#;d&#;r. Tümevar&#;mla tümdengelimin ba&#;&#;ml&#;l&#;&#;&#;, kuramla k&#;lg&#;n&#;n ba&#;&#;ml&#;l&#;&#;&#; gibidir. Deneysel verilerden kuramsal sonuçlar ç&#;kar&#;l&#;rken (tümevar&#;m) o kuramsal sonuçlar&#; deneyleyerek (tümdengelim) do&#;rulamak gerekir.




Tümdengelim yöntemi mant&#;kta bir ya da daha fazla öncülden zorunlu olarak sonucun ç&#;kar&#;lmas&#;d&#;r ve tümelle tikel (genelle özel) aras&#;nda s&#;k&#; bir ili&#;ki gören ve bu ili&#;kiyi en do&#;ru olarak ortaya koyman&#;n yollar&#;n&#; ara&#;t&#;ran Aristotoles’in bulu&#;udur.
Aristotales, antikça&#; Yunan dü&#;üncesinde ça&#;da&#; anlam&#;yla ilk bilgindir. Kendisinden önce bütün bilgileri toplam&#;&#;, iç içe geçmi&#; olanlar&#; birbirinden ay&#;rm&#;&#;, s&#;n&#;fland&#;rm&#;&#;, ele&#;tirmi&#; ve bütünlemeye çal&#;&#;m&#;&#;t&#;r. Özellikle sonradan ****fizik ad&#; verilen Prote Filosofia (&#;lk felsefe) adl&#; yap&#;t&#; Thales'den kendisine kadar gelen felsefe tarihinin çok ba&#;ar&#;l&#; bir özetidir ve en güvenilir kayna&#;&#;d&#;r. Toplad&#;&#;&#; bilgilerin do&#;ruluklar&#;n&#; ölçmek için bilimsel bir dü&#;ünme yöntemi aram&#;&#; ve do&#;ru dü&#;ünmenin kurallar&#;n&#; bütün ayr&#;nt&#;lar&#;yla saptamaya çal&#;&#;arak bunlara do&#;ru dü&#;ünmenin aletleri anlam&#;na gelen organon ad&#;n&#; vermi&#;tir. Aristotalesin bu do&#;ru dü&#;ünme kurallar&#;na sonradan mant&#;k ad&#; verilmi&#;tir.
Genç Aristotales henüz Akedemia'da bir Platon ö&#;rencisi iken kendisine kadar gelen dü&#;ünmede üç bak&#;&#; bulunuyordu: &#;nsan&#;n görünene bak&#;&#;&#; (do&#;a), insan&#;n kendisine bak&#;&#;&#; (insan) ve insan&#;n görünmeyene bak&#;&#;&#; (do&#;a üstü) Dü&#;ünür Aristotales yöntemsel aletler bularak bu ilkel bak&#;&#;&#; do&#;ru bak&#;&#;a çevirmek istedi: Görünmeyenden görünene bakmak (tümdengelim "do&#;rulama") görünenden görünmeyene bakmak (tümevar&#;m "ara&#;t&#;rma")
Ne varki bu do&#;ru bak&#;&#;&#; gerçekle&#;tirmek için dü&#;ünmenin bilimden yararlanmas&#;, e&#;deyi&#;le dü&#;ünce-do&#;abilim diyalekti&#;i gerekiyordu. O ça&#;&#;n bilimleriyse dü&#;ünmenin pek gerisindeydiler. Bu yüzdendir ki dü&#;ünür Aristotales, dü&#;ünmesine kar&#;&#;l&#;k verecek bilimi de kendisi yapmak zorundayd&#;. Çe&#;itli bilim alanlar&#;ndaki, ça&#;&#;n&#;n ölçülerine göre pek geni&#;, bilimsel çabalar&#;n&#;n nedeni budur. Bu bilimsel çal&#;&#;malardan ve bu çal&#;&#;malar s&#;ras&#;nda ilk felsefe (prote filosofia) do&#;du. Art&#;k ça&#;&#;yla zorunlu imkanlar içinde, geleneksel büyük soruya kar&#;&#;l&#;k aranacakt&#;r: &#;lkneden nedir? &#;lkneden en son ve en geli&#;mi&#;, Platon'un ideas&#; olamaz. Çünkü idea görünen say&#;s&#;z gerçek biçimlerinin içindedir ve o biçimlerden soyularak, e&#;deyi&#;le içlerinden ç&#;kar&#;larak elde edilmi&#;tir. Kald&#; ki Platon, bu idealara nesnelere özü demektedir, öyleyse öz nas&#;l biçimsel nesneden ayr&#; ve onun d&#;&#;&#;nda olabilir? Öz'süz biçim ve biçim'siz öz olamaz.
Öyleyse görünenden görünmeyene bak&#;p ara&#;t&#;rmal&#;y&#;z ama buldu&#;umuzu da görünmeyenden görünene bak&#;p (tümdengelim) do&#;rulamal&#;y&#;z. Tümevar&#;mla ara&#;t&#;r&#;p ideay&#; buluyoruz, &#;imdi onu tümdengelimle do&#;ru yerine oturtmal&#;y&#;z.
Genelden özele inen tümdengelim yöntemi ile özelden genele ç&#;kan tümevar&#;m yöntemi Yüzy&#;ldan itibaren bir hayli geli&#;tirilmi&#;tir. Özellikle bu iki yöntem aras&#;ndaki ba&#;l&#;l&#;k, ikisinin birlikte kullan&#;lmas&#; diyalektik mant&#;kla gerçekle&#;mi&#;tir.
ve yüzy&#;llarda matematiksel mant&#;&#;&#;n problemlerine ili&#;kin ara&#;t&#;rmalar tümdengelimle ba&#;&#;nt&#;l&#; nosyonlara aç&#;kl&#;k kazand&#;rm&#;&#; ve genelden özele bir dedüksiyon, olarak tümdengelim kavram&#;n&#;n yetersizli&#;ini göstermi&#;tir. Modern tümevar&#;m kavram&#; Aristotoles’çi sillojistik tümdengelim (genelden özele) yorumunun geni&#; çapl&#; bir genelle&#;tirilmesidir. Dar olarak, tümdengelim, herhangi bir tümdengelimi veya ç&#;karsamay&#; belirtir.
Tümdengelimsel Metot Tümdengelimsel Metot, yaln&#;zca tümdengelimsel tekniklere dayanan bir bilimsel ç&#;karsama metodudur. Felsefede tümdengelimsel metot ve di&#;er metotlar aras&#;nda ay&#;r&#;c&#; bir çizgi çizme ve tümdengelimsel muhakemeyi tecrübenin d&#;&#;lanmas&#; ve bilimde tümdengelime a&#;&#;r&#; önem verilmesi olarak tan&#;mlama hususunda giri&#;imlerde bulunulmu&#;tur. Fakat tümdengelim ve tümevar&#;m aras&#;nda kar&#;&#;l&#;kl&#; ba&#;&#;nt&#; vard&#;r ve tümevar&#;msal muhakeme insano&#;lunun yüzy&#;llarca süren pratiksel ve bilgisel çabas&#;na dayal&#;d&#;r. Tümdengelimsel metot, genel olarak ampirik verilerin, bunlar&#;n biriki&#;inden ve teorik biçimde yorumlan&#;&#;&#;ndan sonra, uygun bütün sonuçlar&#; daha tam ve daha tutarl&#; biçimde ç&#;karsamak amac&#;yla sistemle&#;tirilmesinde kullan&#;lan geçerli bilimsel ç&#;karsama metotlar&#;ndan birisidir. Bu metot yeni bilgiyi, di&#;er &#;eyler aras&#;nda, dedüktif bir tarzda formüle edilmi&#; olan bir teorinin mümkün yorumlar&#;n&#;n bir toplam&#; kabul eder.
Tümdengelim Teoremi Mant&#;k ötesi anahtar bir terim ki &#;u demektir: e&#;er B önermesi, A öncülünün de do&#;ru oldu&#;u varsay&#;m&#; (assumption) üzerinde ç&#;karsanm&#;&#;sa, o takdirde, (A muteberdir) varsay&#;m&#; olmaks&#;z&#;n, belirli say&#;da öncüllerden, mademki A vard&#;r, öyleyse B'de vard&#;r sonucu ç&#;kar&#;labilir. Tümdengelim Teoremi önemli muhtelif mant&#;ksal sistemlere uygulanmaktad&#;r, klasik ve konstrüktif önermeler ve yüklemler hesab&#;, formel aritmetik vb. Tümdengelim teoremi, baz&#; sistemler için, örne&#;in belirli modal mant&#;k sistemleri için geçerli de&#;ildir. Tümdengelim teoremi formalize edilmi&#;-olmayan muhakemede geni&#; biçimde kullan&#;l&#;r. Tümdengelim teoremi ispat sürecini basitle&#;tirir. O, ilk olarak tek bir sistem için, Jacques Herbrand taraf&#;ndan tan&#;mlanm&#;&#; ve ispat edilmi&#; ve genel bir metodolojik ilke olarak 'de Tarski taraf&#;ndan formüllendirilmi&#;tir

Bug&#;n 0 ziyaret&#;i (0 klik) ki&#;i burdayd&#;!

Tümevarım nedir ve örnekleri?

İçindekiler:

  1. Tümevarım nedir ve örnekleri?
  2. Tümdengelim nedir örnekler?
  3. Felsefede tümevarım ne demek?
  4. Tümevarım cümlesi nedir?
  5. Matematik tümevarım ne demek?
  6. Tümevarım ve tümdengelim ne demek?
  7. Tümdengelim tümevarım analoji ne demek?
  8. Tümevarım nedir felsefe örnek?
  9. Tümevarım nasıl bir yöntemdir?
  10. Akıl yürütme ilkeleri nelerdir?
  11. Tümevarım nedir 9 sınıf?
  12. Tümevarım ispat yöntemi nedir?
  13. Türkçede tümdengelim ne demek?
  14. Analoji nedir ve örnekleri?
  15. Tümevarım ve tümdengelim nedir felsefe?
  16. Felsefe de tümdengelim nedir?
  17. Tümevarım yöntemi kime aittir?
  18. Tümevarım yöntemi için hangisi geçerlidir?

Tümevarım nedir ve örnekleri?

Tümevarımıntemel ilkesini, “bütünü oluşturan parçalar için doğru olan, bütün için de doğrudur” şeklinde özetleyebiliriz. Bu anlamda tümevarım, tek tek özel olayların incelenmesiyle ve adım adım ilerleyerek genel bir bilgiye ulaşma yöntemidir. Örneğin; “Ali iki ayaklıdır.

Tümdengelim nedir örnekler?

Yani tümdengelim, bütüne ilişkin bir bilgiden hareketle, parçalara ilişkin bilgilere ulaşmaktır. Antik Yunan Filozofu Aristoteles tarafından yapılan şu çıkarım en bilinen tümdengelimörneğidir: “Tüm insanlar ölümlüdür; Sokrates bir insandır; O hâlde, Sokrates ölümlüdür.”

Felsefede tümevarım ne demek?

Tümevarım, felsefeve mantıkta sahip olunan özel verilerden yola çıkarak genel sonuç çıkarma yöntemidir.

Tümevarım cümlesi nedir?

Genelden özele gidilerek bir sonuç çıkarmaya tümdengelim, özelden genele gidilerek bir sonuç çıkarmaya ise tümevarımdenir.

Matematik tümevarım ne demek?

Matematiksel tümevarımbir önermenin, genellikle tüm doğal sayılar için ya da bazen sonsuz bir sıranın tüm elemanları için, doğru olduğunu göstermek üzere kullanılan bir matematikseltanıtlama yöntemidir.

Tümevarım ve tümdengelim ne demek?

Tümdengelim: Bir şeyin doğruluğunu birden fazla duruma dayanmak suretiyle, ileri sürerek akıl yürütme yöntemine tümdengelimdenir. Tümevarım: Tümevarımise özelden genele doğru devam eden, parçalardan bütüne doğru ulaşan akıl yürütme yöntemidir. Bu akıl yürütme yöntemi yeni ve bilinmeyen sonuçlara ulaşma imkanı tanır.

Tümdengelim tümevarım analoji ne demek?

Tümdengelimakıl yürütmelerde genel ilkelerden hareket ederek olaylar hakkında tek tek yargıya ulaşmaya çalışırız. Bu akıl yürütme biçiminde genelden özele gideriz. Tümevarımbizi başlangıç ilkelerine götüren akıl yürütme biçimidir. Tümdengelimise bu başlangıç ilkelerinden başlayan akıl yürütme biçimidir.

Tümevarım nedir felsefe örnek?

bölgesindeki intihar olayları incelenip ortak nedenler belirlenerek intihar olgusuna ilişkin bir genellemeye ulaşılması tümevarımmetoduna örnektir. Felsefedeki bir tümevarım örneği: Sultan siyah bir kedidir. Sultan balık yer. Öyleyse tüm siyah kediler balık yer.

Tümevarım nasıl bir yöntemdir?

Tümevarım: Tümevarımise özelden genele doğru devam eden, parçalardan bütüne doğru ulaşan akıl yürütme yöntemidir. Bu akıl yürütme yöntemiyeni ve bilinmeyen sonuçlara ulaşma imkanı tanır. Bu sebepten dolayı deneysel bilimler ile beraber, olayları yasalara ulaştıran bir yöntemşeklinde ifade etmek mümkün.

Akıl yürütme ilkeleri nelerdir?

Zihnin, birbiriyle ilişkili önermelerden yeni bir önerme çıkarmasına akıl yürütmedenir. Üç yöntemi vardır: tümdengelim, tümevarım ve analoji. Birbiri ile ilişkilendirilmiş en az iki önermeden hareketle bir sonuca ulaşma işlemine akıl yürütme(kanıtlama) denir.

Tümevarım nedir 9 sınıf?

Tümevarım: Tümevarımise özelden genele doğru devam eden, parçalardan bütüne doğru ulaşan akıl yürütme yöntemidir. Bu akıl yürütme yöntemi yeni ve bilinmeyen sonuçlara ulaşma imkanı tanır. Bu sebepten dolayı deneysel bilimler ile beraber, olayları yasalara ulaştıran bir yöntem şeklinde ifade etmek mümkün.

Tümevarım ispat yöntemi nedir?

Tümevarımçok kullanışlı bir ispattekniğidir. Bilgisayar bilimlerinde, tümevarımalgoritmalarının özelliklerini kanıtlamak için kullanılır. Tümevarımve öz yineleme bir biri ile ilişkilidir. Tümevarımöz yineleme algoritmalrı için uygun bir ispatmetodudur.

Türkçede tümdengelim ne demek?

Tümdengelim, doğru olan ya da doğru olduğu sanılan önermelerden zorunlu olarak çıkan yeni önermeler türetir. Öncüller doğruysa sonuç da mantıksal bir zorunlulukla doğrudur. “Örneğin: insan ölümlüdür , Ahmet insandır öyleyse Ahmet de ölümlüdür” tasımı, tümden gelen bir tasımdır.

Analoji nedir ve örnekleri?

Basit analojiler: Direkt olarak iki şeyin birbirine benzetilmesidir. Örnekolarak : Kalbin pompaya benzetilmesi, fay hatlarının ok ve yaylara benzetilmesi gibi. Hikaye tarzı analojiler: Bir olayın başka bir olaya benzeterek açıklanması.

Tümevarım ve tümdengelim nedir felsefe?

Tümdengelim: Bir şeyin doğruluğunu birden fazla duruma dayanmak suretiyle, ileri sürerek akıl yürütme yöntemine tümdengelimdenir. Tümevarım: Tümevarımise özelden genele doğru devam eden, parçalardan bütüne doğru ulaşan akıl yürütme yöntemidir. Bu akıl yürütme yöntemi yeni ve bilinmeyen sonuçlara ulaşma imkanı tanır.

Felsefe de tümdengelim nedir?

Tümdengelimya da Dedüksiyon (Latince: deductio), felsefeve mantıkta sahip olunan genel verilerden yola çıkarak özel sonuçlar çıkarma yöntemidir.

Tümevarım yöntemi kime aittir?

Çünkü Bacon'dan önce tümevarımyöntemini inceleyen, onu bilimsel araştır- malarda kullanılacak bir yöntemolarak geliştiren İbn Sînâ'dır.

Tümevarım yöntemi için hangisi geçerlidir?

Tümevarımbir ispat yöntemidir. Bu yöntemde asıl olan parçadan bütüne ulaşmaktır. Yani parça için geçerliolan kesinlikle bütün için de geçerlidir. Tümevarımyaklaşımında önceden belirlenmiş bir kuram ya da hipotez yoktur.

Tümevarım İspat Yöntemi ve Örnekleri

Matematiğin en temel ve en önemli işlerinden biri, teoremleri ispatlamaktır. Varlık bildiren teoremler hariç, bir teoremin doğru olduğunu gösteren tek bir örnek vermek hatta örnekler göstermek bir teoremin ispatı için yeterli değildir. Çünkü teorem, verilen bu örnek veya örnekler için doğrulandığı halde başka bir örnek veya örnekler için doğrulanmayabilir. Bu nedenle verilen bir hükmün doğruluğu matematikte kesin olarak gösterilmek durumundadır. Bu uygun akıl yürütme etkinliklerine de ispat denir. Tümevarım yöntemi de ispat yöntemlerinden bir tanesidir. Tümevarım yöntemi genellikle domino taşlarına benzetilerek akılda somut hale getirilebilir. Bildiğimiz üzere, ilk domino taşı istenilen yönde itildiği zaman, diğer domino taşları da sırasıyla düşmektedir. Bütün domino taşlarının düştüğünden emin olmak için iki temel önermeyi bilmemiz yeterlidir: 1) İlk domino taşı düşer. 2)Herhangi bir domino taşı düştüğünde onun ardışığı olan domino taşı da düşmelidir. İşte; matematiksel tümevarım ilkesinin temeli, bu iki temel önermeyi içine alan domino taşlarının düşmesi durumuna benzetilmektedir.
Matematiksel olarak tümevarım ilkesi şu şekilde özetlenebilir. Her n pozitif tamsayısı için herhangi bir P(n) önermesi verildiğinde; bu önermede P(1) doğru ve bir k pozitif tamsayısı için P(k) doğru ise P(k + 1) de doğrudur. O zaman her n pozitif tamsayısı için P(n) doğru olur. Bu ispat yöntemine, matematiksel tümevarım ilkesi denir. 
ise (&#;) bağlacı ile kurulan bileşik önermesi mantık kuralları gereği 1&#;0 durumunda kesin olarak yanlış olacağı için; P(k)&#;P(k+1) bileşik önermesinin doğru olduğunu göstermek için; P(k) önermesi doğru varsayıldığında (kabul edildiğinde) , P(k + 1) önermesinin de matematiksel olarak doğru olduğunu göstermemiz gerek ve yeter şarttır.Tümevarım yöntemiyle ispat yaparken, bu basamağa dikkat edilmesi gerekir. Matematiksel tümevarım ilkesinin yukarıda sayılan üç basamaktan  birincisi olan i) basamağına temel basamak, ikincisi olan (ii) basamağına ise tümevarım basamağı denir. Yukarıda gösterilmiş olan tümevarım ilkesinde (ii). adımdaki, P(k)&#;P(k + 1) koşullu önermesini ispatlamak için genellikle doğrudan ispat yöntemleri kullanılır.
Tümevarım bir ispat yöntemi olarak, önceki yüzyıllarda matematik dünyasını ciddi manada meşgul etmiş olmasına rağmen sonraki yüzyıllardaki matematikçiler ve felsefeciler tarafından eleştirilere de maruz kalmıştır. Bir matematikçi olan B. Russell tümevarım yönteminin acizliğini Hristiyan dünyasına şöyle bir misalle aktarmıştır.&#;&#;Mantıklı bir hindi çiftliğe varır varmaz her sabah saat 9&#;da yem verildiğini fark etti. Ama iyi bir tümevarımcı olduğu için hemen bir sonuca varmak istemedi. Bekledi ve her gün tekrar tekrar gözlemledi. Bu gözlemlerini değişik koşullarda tekrar etti: Çarşambaları, perşembeleri, sıcak ve soğuk günler, yağmurlu ve yağmursuz günler. Her gün yeni bir gözlem ekledi ve sonunda bir sonuç çıkardı: &#;Her sabah saat 9&#;da yemek veriliyor bana&#;. Fakat bir yılbaşı günü kural bozuldu: Mantıklı hindi saat 9&#;da yemini beklerken boynu kesildi&#;.&#;
Matematikçi ve epistemolog Bertrand Russell&#;ın bu örneği bize tümevarım yönteminin zayıflığını ispat etmeye yetecek bir örnektir. Yukarıda verdiğimiz domino taşı örneğinde domino taşlarının her zaman ve durumda ardışık olarak yıkılmasını gerektirecek bir olay ortaya çıkmış olmayabilir. Bu örneğin oluşabilmesi için hiçbir tesir ve etkinin olmadığı herşeyin aynı şekilde devam edeceği bir his ile bu ispatlamalarını yapıldığı tezi vardır ki bu özellikle sosyal bilimler için kesinlikle yanlış bir tez olur. İçinde yaşadığımız dünyada gelecek olayların hep bir sebep sonuç çizgisi içinde anılması ve bu şekilde hayatımızın irdelenmesi aslında yetersiz bir anlayışın ürünüdür. Geçmişte yaşanmış sebepler ve olmuş şeylere bakarak gelecekteki olacak olan olayları kestirmeye çalışmak her zaman doğru sonuçlar vermeyebilir. Tümevarım yöntemi bu şekilde işlediğinden son dönemlerde daha tutarlı sonuçlar veren farklı ispat yöntemlerinin de kullanılmaya başlandığı pratikte ve teoride ortaya çıkmıştır. Burada tümevarım yöntemiyle ispat edilebilen bazı matematiksel önermeleri göstermeye çalışalım.












Bazen bazı formüller 1 sayısından başlamayabilir. Bu durumlarda formülün hangi sayıdan itibaren sağlanacağı formül üzerinde belirtilir. Dolayısıyla tümevarımla bu şekilde bir formülün ispatı yapılırken de 1 den başlanarak ispat yapılmaz. Çünkü verilen formül zaten 1 için sağlanmayacaktır. Formülde verilen sayıdan itibaren ispat basamağının temel basamağı yazılarak tümevarım ispatına başlanır.



Tümevarım Yöntemiyle İspatlama

Her n&#;N+ için.


İspat 1:

P(n): 1+3+5++(2n-1)=n² olduğunu tümevarım yöntemiyle ispatlayınız.


i)

n=1 için

p(1)=1²=1

ii)

n=k için

p(k)=1+3+5+..+(2k-1)=k²

n=k+1 için

p(k+1)=1+3+5+..+(2(k+1)-1)

=1+3+5++(2k-1)+(2k+1)=(k+1)²

Koyu ile yazılan ifade yerine p(k) yazarsak,

=p(k)+(2k+1)=(k+1)²

=k²+2k+1=k²+2k+1 olduğundan her n &#; N+ için p(n) önermesi doğrudur.



İspat 2:

p(n)=2+4+6++2n=n.(n+1) olduğunu tümevarım yöntemiyle ispatlayınız.


i)

n=1 için

p(1)=1.(1+1)=2


ii)

n=k için

p(k)=2+4+6++2k=k.(k+1)

n=k+1 için

p(k+1)=2+4+6+..+(2(k+1))

=2+4+6++2k+(2k+2)=(k+1).(k+2)

koyu ile yazılan ifade yerine p(k) yazarksak,

=p(k)+(2k+2)=(k+1).(k+2)

=k.(k+1)+(2k+2)=(k+1).(k+2)

=k²+k+2k+2=k²+2k+k+2

p(k+1) doğru olduğundan her n&#;N+ için P(n) önermesi doğrudur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası