hatay usulü maklube / Hatay Mutfağına Ait Birbirinden Lezzetli Yöresel Yemekler - funduszeue.info

Hatay Usulü Maklube

hatay usulü maklube

PATLICANLI MAKLUBE TARİFİ🍆 (Makluba; Mardin, Siirt, Hatay)

Patlıcanlı maklube pilavı nasıl yapılır? Memleketimizde daha ziyade Mardin, Siirt ve Hatay civarında bilinen maklube, bir çeşit etli pilavdır. Ekseriyetle dana veya kuzu eti kullanılsa da tavuk maklube tarifi olarak da mümkündür. Kenarları salata ve yoğurt, ortası etli sebzeli pilav dolu bir tepsi ile göz dolduran harika bir sunuma sahiptir. Lezzeti oldukça güzel ve çok uğraştırmayan bir tencere yemeği olan maklubeyi farklı kılan mühim bir değeri bu servis tarzıdır. Bu tarzın sebebi belki de yoğurt, salata ve sıcacık pilavın birbirine karışmış halde daha da lezzetli olmasıdır. Bilhassa kadın günlerinde veya hususi bir misafir geldiğinde yapılan maklubenin doyurucu bir ana yemek olması sebebiyle yanına ilave bir şey de gerekmez. Çok uğraştırmayan bir tencere yemeği yapılırken kendisi adeta bir menüdür. Bazı Arap ülkelerinde de beğenilen bu lezzet ana yemek olarak da servis edilir. Arzu edilen değişik baharatlarla aromatik bir cazibe katılan maklube Ramazan iftar yemekleri için iyi bir tercih olabilir. Birkaç farklı yapılış tarzı bulunur. Mardin, Siirt, Hatay usulü maklube tarifini merak edenlere işte maklube nasıl yapılır tarifi resimli olarak

PATLICANLI-MAKLUBE-(MAKLUBA)-(Mardin-Siirt)

Maklube Malzemeleri - Maklubeye Ne Konur? - 6 Kişilik Maklube Tarifi

İki su bardağı pirinç

Dört adet patlıcan

gr kuşbaşı et

Dört yemek kaşığı sıvı yağ

Tuz

Patlıcanları kızartmak için: Sıvı yağ

Servis için:

Süzme yoğurt

Havuç

Marul

Taze soğan

Karabiber

İstenirse: 50 gram tereyağı, 50 gram dolmalık fıstık, 50 gram soyulmuş badem

PATLICANLI-MAKLUBE-(MAKLUBA)-(Mardin-Siirt)

Kolay Patlıcanlı Maklube Tarifi Etli - Devirme Pilavı Nasıl Yapılır? - Gercek Maklube Tarifi - Hatay Usulü Maklube nasıl yapılır?

  1. Patlıcanlar alaca soyulur. Tuzlu suda bekletilerek acısı çıkartılır. Yıkanır, kurulanır, halka halka doğranarak kızgın yağda kızartılır.
  2. Etler yıkanır, üzerini geçecek kadar su konulur. Yumuşayıncaya kadar pişirilir. Suyunu çekince iki yemek kaşığı sıvı yağ eklenir. Bir çay kaşığı tuz atılır, beş - altı dakika kavrulur, altı kapatılır.
  3. Maklube Pilavı Nasıl Yapılır? İki bardak pirinç üzerini geçecek kadar kaynamış suda bekletilir. Yıkanır ve süzdürülür. İki yemek kaşığı sıvı yağda pirinçler yedi - sekiz dakika kavrulur. Bir çay kaşığı kadar tuz eklenir. Fıstık ve badem kullanılacaksa ayrı kaplarda tereyağı ile kavrulur. Pirinç, dolmalık fıstık, badem ve karabiber karıştırılır.
  4. Maklubenin pişeceği tencerenin altına etler yerleştirilir. Üzerine bir sıra patlıcan dizilir. Patlıcanların üzerine kavrulan pirincin yarısı dökülür. Tekrar bir sıra daha patlıcan dizilir ve kalan pirinç tencereye konularak kaşığın tersi ile biraz bastırmak suretiyle pirincin üzeri düzeltilir. İki - üç bardak kadar kaynamış su eklenerek pilav pişirilir. On dakika kadar bekletilir.
  5. Pilav tenceresi geniş bir servis tabağı veya tepsiye ters çevrilir. Havuçlar ince rendelenir. Marul ve taze soğan yıkanarak ince ince kıyılır. Resimde görüldüğü gibi güzel Patlıcanlı Maklube Pilavı Yemeği etrafına sırasıyla havuç, marul ve süzme yoğurt yerleştirilir.

Pratik Maklube Tarifi Patlıcanlı Usulü ile Alakalı Diğer Hususlar ve "En güzel Maklube nasıl yapılır?Kolay Maklube Tarifi" Püf Noktaları

  1. Antakya, Hatay Usulü Maklube Tarifinde Farklı Tarzlar 1) Bir kilo uzun kemer patlıcan alaca soyulur. Boylamasına yarım santim kalınlığına yakın dilimlenir, tuzlanır ve bekletilerek acı suyu alınır. Patlıcan dilimleri tuzlu suda bekletilecekse kızartma öncesi yıkanıp kurulanır. Bir tavada yarım su bardağı sıvı yağı kızdırılır, patlıcanlar iki taraflı kızartılır. Başka bir tencerede yarım kilo yağsız kuşbaşı et suyunu salıp çekinceye dek ara sıra karıştırarak pişirilip ateşten alınır. Tabanı düz bir tencerenin önce tabanı, sonra kenarları, kızartılmış patlıcan dilimleri ile kaplandıktan sonra, pişirilen etler tencerenin tabanına yerleştirilir. Ayıklanmış pirinçleri ılık, tuzlu ve çeyrek limonlu suda yarım saat bekletilir. Bilahare nişastası gidene dek birkaç su yıkanıp süzülmüş iki su bardağı pirinç, karabiber, yenibahar, tuz, yağ ve dört su bardağı su ile birlikte tencereye eklenip üstü kapatılır. Yirmi beş dakika kadar hafif ateşte lapa olmayacak şekilde pirinçler suyunu çekene dek hiç karıştırmadan pişirilir. Birkaç dakika dinlendirilip pilav hafifçe sıkıştırılır. Servis tabağına veya büyük bir tepsiye ters çevrilerek tereyağında kızartılan yüz gram çam fıstığı veya soyulmuş badem yağıyla beraber üzerine dökülür ve sıcak olarak sunulur. 2) Bir başka tarzında kuşbaşı etler önce haşlanıp sonra bir yemek kaşığı tereyağında kavrulur. Daha iyisi önce kavurmak sonra üzerini iki parmak aşacak kadar sıcak su ve tuz ekleyerek yumuşayana kadar haşlamaktır. Bu su da pilavın üzerine eklenecek su olarak kullanılır. 3) Tabana önce patlıcan değil etler konulur, üzerine patlıcanlar dizilir. Tuz, baharatı eklenmiş pirinç konulduktan sonra patlıcanların açıkta kalan kısımları pirincin üzerine doğru kapatılır. 4) Diğer bir tarzda patlıcan dilimlerini, yuvarlak tabanlı bir tencerenin kenarlarına bir uçları dışarda ve ortası boş kalacak biçimde yan yana ve aralıksız dizilir. Ortadaki boşluğa etler yerleştirilir. Pirinçler öncelikle başka bir tencerede yarım çay bardağı sıvı yağda şeffaflaşana dek kavrulur. 4) Üzerin maydanoz serpilerek de sunulabilir.
  2. Patatesli Maklube Tarifi Bir adet patatesin kabukları soyulup yuvarlak doğranıp kızmış bol yağda kızartılır. Patateslerin bütün kalması için çok fazla karıştırıp dağıtılmaz. Rengi fazla kahverengiye dönmemeli, birbirine yapışmayacak derecede hafif kızarmış olması yeterlidir. Bir adet kuru soğan halka doğranıp tencereye dizilir. Üzerine etler yerleştirilir. Üzerine kızarmış patatesler konulur. Yıkanan pirinç başka bir tencerede tereyağında kavrulup patateslerin üzerine dökülür. Kaynamış suyu yavaş yavaş eklenip, tuz serpilerek kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir ve on dakika dinlendirilir. Tencere servis tabağına ters çevrilip beş dakika beklenir. Sonra üzerindeki tencere alınır.
  3. Tavuklu Sebzeli Maklube Tarifi Tavuklu gram kadar küp doğranmış tavuk göğsü ocakta güzelce sotelenip tamamen suyunu çekene kadar pişirilir. Ocağı kapatmadan bir tatlı kaşığı tuz ve karabiber ilave edilip karıştırılır. İki adet küp doğranmış patatesi kızartmak için yağ konup ısıtılır. Kızarınca kağıt havlu serili tabağa çıkarılırlar. Yıkanıp iyice suyu süzülen iki su bardağı pirinci kavurmak üzere başka bir tencereye bir yemek kaşığı tereyağı konup eritilir. Tereyağın yanmaması için az sıvı yağ eklenir. Pirinç ve bir tatlı kaşığı tuz ilave edilip beş dakika kadar kavrulur. Etin tencereye yapışmaması için halka halka kesilen bir adet soğanın dilimleri tencerenin en altına konulur. Sonra hazırlanan et eklenir. Ters çevrildiğinde dağılma olmaması için ilave edilen her kat malzeme, kaşığın tersiyle bastırılıp düzgünce yayılır. İstenirse etlerin hemen üzerine küp doğranıp kızartılmış iki adet patlıcan, üzerine kızarmış patates yayılır ve bastırılır. Onun da üzerine bir adet havucun rendesi konulur ve bastırılır. Bu noktada haşlanmış bir kase bezelye de ilave edilebilir. Sonra kavrulan pirinç üzerine yayılır. İstenirse bir su bardağı haşlanmış nohut ta pirincin arasına katılabilir. Yine istenirse ince uzun dilimler halinde kızartılmış dört adet patlıcan kenarlarına yerleştirilip de pirinç konulunca üzerine kapatılabilir. Tencere ocağa alınır. İki bardak pirinç için dört su bardağı kaynar su eklenir. Pirinç ve tavukta tuz olduğu için tekrar eklenmez. Kapağı kapatılır, kaynayınca altı kısılır, hiç karıştırılmadan suyunu çekene kadar pişer. Buhar çıkışlı cam kapak varsa hiç kapak açmadan pişmesi beklenir. Ocaktan kenara alınır, kapak açılır, pilav karıştırılmaz ve havlu kağıt veya temiz bir bez konularak kapak tekrar örtülerek yarım saat demlendirilir. Dinlendirmeden çevrilirse maklube dağılabilir. Sonra üzerinden kapak ve kağıt alınır. Servis tabakta değildir. Geniş ve derin bir tepsi alınır ve tencerenin üzerine ortalanarak ters kapatılır. Alt ve üstten sıkıca bir bezle tutularak sabitlenir. Sıcak olduğu için dikkatli bir şekilde tepsi ve tencere birlikte ters çevrilir. Pilav tepsinin ortasına kalıp olarak çıkar. Tencerede kalabilecek et ve soğanlar pilavın üzerine ilave edilir. Tepsinin kenarlarına bir yeşil salata bir süzme yoğurt olacak şekilde yerleştirilerek sofraya götürülür. Ev yoğurdu kullanılacaksa sulanacağından kaselerde olmalıdır.
  4. Maklube Yemek Tarifi Yapımındaki Meselelerin Başlıcası Pilavın pişmesini beklerken etlerin yanma tehlikesidir. Bunu önlemek için yapışmaz tencereler seçilmelidir. Tabandaki soğan katı da faydalıdır.
  5. Kolay Maklube Yemeği Tarifi Maklube yemeği tarifi yapmaya özenip de Türkçe kelime manasında olduğu gibi “kalıplanmış” olarak çıkaramayacağını düşünenler bütün malzemeleri ayrı ayrı hazırlayabilir. Yani pilavı ayrı pişirilir. Patlıcan ayrı kızartılır, etler ayrıca pişirilir. Sonra bir tencereye yerleştirilip ters çevrilir.
  6. Maklube Nerenin Yemeği Maklube (Arapça: مقلوبة), Suriye, Irak, Filistin ve Ürdün gibi Levant ülkeleri başta olmak üzere Türkiye'de de Arapların azınlıkta yaşadığı Siirt, Hatay ve Mardin gibi yörelerde pişirilen bir yemektir. Osmanlı mutfağında da yer alır.
  7. Maklubede Et Kuzu eti veya dana eti de kullanılabilir. Süt danası eti, kuzu eti gibi çabuk pişer, haşlama gerekmez. Lakin sığır etini ilk önce düdüklüde hafif haşlayıp öyle kavurmak gerekir. Bütün tavuk da haşlanıp didiklenerek kullanılabilir. Kullanılacak etler, içleri tamamen pişmemiş sadece kızartılmış etlerdir. Çünkü içi de tamamen pişmiş olursa pilav pişerken etler kurmaya başlar. Maklube yapılacak tencere veya tava etin kavrulduğu tava olursa oradaki lezzetten de istifade edilir. O etin lezzeti soğanların daha güzel karamelize bir şekilde pişmesini sağlar. Bu gaye ile kavrulan etler bir tabağa alınır, en alta soğan dilimleri yerleşince tekrar etler eklenir. Bazıları da soğanları ayrı bir tabaka olarak kullanmaktansa etlerle ve bir miktar yağla birlikte kavurup en alt katman olarak kullanır.
  8. Maklubede Pirinç Bazıları pirinci sadece beyaz suyu gidene dek yıkayıp süzerek kullanır. Islatıp bekletmeyi tercih etmez. Öyle de olsa tereyağında kavrulduktan sonra maklubeye dahil etmek isabetlidir. Hafif şişmiş pirincin maklube tenceresine daha iyi yayılacağı, daha düzgün yerleştirileceği düşünülerek yekun dört su bardağı su eklenecek pirincin bir su bardağı suyu kavrulduğu yerde tuzla beraber dökülebilir. Daha sonra maklube tenceresinde ilave üç su bardağı sıcak su, kısmen etin haşlama suyu olarak ilave edilir. Normal pilava eklenen sudan bir miktar daha az eklemek de faydalı olabilir. Suyu eklemeden evvel hafifçe bastırılmış olan pirincin yerinden çıkmaması, şeklinin bozulup dağılmaması için su yavaşça eklenir veya su dökülürken araya bir kevgir konulur. Su meselesi mühimdir. Zira hazır olup olmadığını anlamak için kenardan açıp en altına bakılabilir. Dipte su varsa maklube çevrildiğinde dağılır. Bir müddet daha pişirilir. Suyunu tamamen çekmişse hazırdır. Yıkanmış pirinci kavurmadan kullanmak isteyenler kaşıkla ince bir pirinç tabakası sererek üzerine tuz ve karabiber ekip, tekrar pirinç ekleyip, bitene kadar bu şekilde yerleştirebilir. Ayrıca su çekme seviyesi biliniyorsa basmati pirinç daha şık durabilir.
  9. Maklubede Yoğurt Sulanmaması için süzme veya katı yoğurt kullanılır. İstenirse sarımsakla karıştırılır. Elde sulu yoğurt varsa süzülür veya kaselerde sunulabilir.
  10. Maklubede Salata Farklı salatalar kullanılabilir. Marul, salatalık, domates ve soğandan oluşan bol limonlu, hafif sirkeli bir salata olabilir.
  11. Maklubede Sebze Kızartma Yemek karıştırılmayacağı için sebzeleri kızartma sırasında bir miktar tuz eklemek faydalı olabilir. Yerleştirirken etlerin üzerine kızartılmış domates dilimleri de konulabilir.
  12. Maklubede Tencere Yayvan tencerelerden çok, çok geniş olmayan yüksek tencereler daha uygundur.
  13. Makrome pilav nasıl yapılır? "Maklube" kelimesine yabancı olanların aklında kalan isimdir. Bilindiği gibi "makrome" Fransızca macremé'den gelen "Kalın iplikle elde örülmüş iş." manasındadır.
  14. Maklube Pilavının Yanına Ne Gider? Maklubenin mahalli sunumu resimde olduğu gibi salata ve yoğurtta ihtiva eder. Bu şekilde servis yapılmayacaksa SALATA🥗, YOĞURT veya NANELİ AYRAN🥛🧊yanında verilebilir. KARIŞIK TURŞU yanına yakışabilir. KAYISI HOŞAFI🥤🍹, VİŞNE SUYU🥤🍹, LİMONATA🍋🍹, KARADUT ŞERBETİ🍹🥤, REYHAN ŞERBETİ🍹🥤, RAMAZAN ŞERBETİ☪️📿🕌🍹🥤 veya ÜZÜM🍇 SUYU🍹 gibi bir içecek tamamlayıcı olacaktır. Maklube et ve pilavı içinde sunduğundan bir ana yemek olarak ele alınır. Yanında bir 🥣EZOGELİN ÇORBASI🍲 gibi bir 🥣ÇORBA🍲, ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE gibi bir ZEYTİNYAĞLI, ASTARLI SÜTLAÇ Zerdeli Sütlaç, Gaziantep; Imtabbaka, Mardin bir TATLI le nefis bir menü oluşturabilir.
  15. Mardin Usulü Maklube Tarifi Maklube pilavı tarifi büyük benzerlik gösterir. Bir kilo kuşbaşı kuzu eti haşlanıp sonra güzelce kavrulur. İkişer adet küp doğranmış patlıcan, dilimlenmiş biber ve patates ayrı ayrı kızartılır. Tencerenin tabanına evvela et, üzerine sırasıyla patlıcan, patates ve biber yerleştirilir. Nihayet yıkanıp süzülen bir kase pirinç üzerine eklenir. Karabiber, yenibahar, tuz ve üzerini bir parmak aşacak seviyede sıcak su ilave ederek pişirilir. Suyunu çekip on dakika dinlendikten sonra yavaş ve dikkatli bir şekilde ters çevrilir, süslenip sunulur.
  16. 10 Kişilik Maklube Tarifi Daha büyük bir tencere ile maklube pilav tarifindeki malzeme miktarı iki katına çıkartılarak yapılabilir.
  17. Siirt Perde Pilavı TarifiPERDE PİLAVI TARİFİ (Siirt)🍚

Hatay, dünyadaki 23 medeniyetin 13 tanesine ev sahipliği yapmış; Müslüman, Arap, Ermeni, Yahudi demeden birçok kültürü bünyesinde barındırmış bir şehrimizdir. Hatay’ın kültürel zenginliğinin yanında eşsiz bir mutfağa sahip olması da bunun en büyük kanıtıdır. Kendisine ait farklı yemeği bulunan Hatay mutfağının “Yemek için yaşamak mı, yaşamak için yemek mi?” sorusuna cevabı ise yemek için yaşamaktır ve bu sayede Hatay şehrimiz UNESCO tarafından &#;gastronomi şehri&#; olarak seçilmiştir. Hatay mutfağına ait bin bir çeşit birbirinden lezzetli yöresel yemekler ve bu yemeklerin tarifleri siz değerli okuyucularımız için listelendi. Keyifli okumalar!

1. Şam Oruğu

Hatay Mutfağına Ait Birbirinden Lezzetli Yöresel Yemekler

Yapımı çok zahmetli olan Şam Oruğuna, bulgurun suyla ıslatılması ile başlanır. Yemeğin iç kısmı için kıyma bir tencerede kavrulur ve soğan, yağ, tuz ilave edilir. Soğanlar hafif sararınca hazırlanan iç, ateşten alınır. Karabiber, ceviz, maydanoz eklenerek soğumaya bırakılır. Diğer tarafta ıslatılıp yumuşayan bulgura ince kıyılmış soğan, salça, pul biber, un, tuz, kimyon koyularak şam oruğu yemeği için karıştırılır. Tüm malzeme iki sefer kıyma makinesinden geçirilir. Yağsız olmasına dikkat edilen et, et öğütücüsünden çekilerek macun kıvamına getirilir ve bulgur karışımına eklenerek iyice yoğurulur. Her biri ceviz büyüklüğünde seçilen parçalar kopartılarak işaret parmağı yardımı ile içleri oyulur. Oyulan kısımlara hazırlanan iç eklenir ve şekil verilir. Şam oruklarının üstleri de yağlanarak tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış fırında 15 dakika boyunca pişirilir.

2. Kaytaz Böreği

Kaytaz böreği Hatay’da özel günlerin en önemli yemeklerinden biridir. Öncelikle yoğurma kabına un hariç tüm malzemeler koyulup karıştırılır, un azar azar eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir ve 40 dakika mayalanmaya bırakılır. Kaytaz böreğinin kıymalı harcı için; soğanlar doğranıp tuz ilave ederek ovulur ve suları sıkılır. Suyu sıkılmış soğanların üzerine; kıyma, tuz, karabiber, salça ve nar ekşisi eklenip yoğurulur. Mayalanan hamurdan 9 adet beze elde edilir ve hamur eritilen tereyağı yardımı ile ince şekilde açılır. Açılan hamurun bir ucundan tutulup kaldırılır. Tezgâhın üzerinde kendi etrafında sarılır. Kıymalı harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp, hamurların ortasına hafifçe bastırarak yerleştirilir. Üzerine eritilmiş tereyağı sürülüp, °C ısıtılmış fırında pişirilir. Kaytaz böreğinin sıcak servis edilmesi önerilmektedir.

3. Semirsek

Hatay Mutfağına Ait Birbirinden Lezzetli Yöresel Yemekler

Hatay mutfağına ait bir tür kıymalı börek olan Semirsek birbirinden lezzetli yöresel yemekler arasında ilk sıralardadır, sabahları çayla tüketilen bir sabah kahvaltısı olarak da bilinir. Öncelikle et kavrulur ve lif lif ayrılacak hale gelene kadar havanda dövülür. İnce ince doğranmış soğan yağda hafifçe öldürülür. Dövülmüş et, tuz, karabiber ve maydanoz ekleyip iyice karıştırıldıktan bir süre sonra ateşten alınır. Yufka araları yağlanarak 3’e katlanır. Daha sonra da kenarlarından katlanarak dikdörtgen haline getirilir ve bu haliyle 4’e bölünür. Böylece Semirsek için 4 yufkadan 16 parça elde edilmiş olur. Hazırlanan, soğutulan et de 16 parçaya bölünür ve yufkaların içine paylaştırılır. Yufkalar üçgen şeklinde katlanır, kenarları sıkıca bastırılır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerleri de yağlanarak, çok kızgın olmayan fırında sürekli kontrol edilerek pişirilir. Büyük küçük demeden herkesin iştahla tercih ettiği Semirseğin de sıcak tüketilmesi tavsiye edilir.

4. Tepsi Kebabı

Hatay mutfağına ait eşsiz ve birbirinden farklı lezzetlerden biri olan tepsi kebabı sebze ve etin uyumundan oluşan nadir tatlardan olmasına rağmen en bilindik yöresel yemeklerdendir. Yemeğin yapımına kebabın yapılacağı tepsinin içerisine kıyma koyularak başlanır. Üzerine ince ince doğranan soğan, iyice ezilen sarımsak, sıvı yağ, biber, tüm baharatlar ve salçalar ilave edilip iyice yoğurulur. İnce ince kıyılan maydanoz da tepsinin içine ilave edilip harmanlandıktan sonra el yardımı ile yavaşça bastırılarak tepsiye yayılır. En sonunda ise tepsi kebabının sosu hazırlanır. Tepsi kebabının üzeri için ılık suyun içine salçalar koyulup karıştırılır. Hazırlanan karışım kebabın üzerine dökülür. Üzeri biber ve domates ile süslenen tepsi kebabı, önceden ısıtılmış °C fırında dakika pişirilir.

5. Katıklı Ekmek

Hatay Mutfağına Ait Birbirinden Lezzetli Yöresel Yemekler

Biberli ekmek olarak da bilinen Katıklı ekmek, Hatay usulü yöresel yemek dendiği zaman ilk akla gelenler arasındadır. Katıklı ekmeğin en önemli özelliği Hatay evlerinde bulunan “tandır” adlı özel bir fırında yapılıyor oluşudur. İlk olarak soğan ince ince kıyılır. Çökelek, biber salçası, susam, çörek otu, zeytin ezmesi, ovulmuş zahter ve zeytinyağı koyularak karıştırılır. Fırından aldığınız ya da kendiniz hazırladığınız hamur, tepsiye yayılır. Hamur yayma sırasında büzüşeceğinden, hamurun malzeme ile yayılması tavsiye edilir. Tüm malzemeyi hamur üzerine yaydıktan sonra tandır adlı özel fırınlarda pişirilir ya da orta sıcaklıkta önceden ısıtılmış fırına koyulur. Katıklı ekmeğin sıcak tüketilmesi tavsiye edilir. Afiyet olsun.

6. Belen Tava

Hatay Usulü Belen Tava, Hatay&#;ın ilçesi olan Belen&#;in ülkemiz genelinde ün yapmış bir yemeğidir. Kuş başı olacak şekilde doğranılan etler pişirilecek fırın tepsisinin en alt katına yerleştirilir. Belen tavanın içerisine sırasıyla soğan ve biber doğranıp ete ilave edilir. Domatesler de küp şeklinde doğranılarak ete ilave edilir. Sıvı yağ, salça ve baharatlar da ilave edilip bir miktar yoğurulur gibi harmanlanır. En son üzerine tereyağı katı haliyle ilave edilir. İsteğe bağlı olarak içine kuyrukyağı da konulabilir. °C fırında üzeri folyoyla kapatılıp etler pişene kadar pişirilir. Her etin pişme süresi farklılık gösterebildiği için belen tavanın kontrollü pişirilmesinde fayda var. Baharat oranları isteğe bağlı arttırılıp azaltılabilir. İstenilen baharatlarla çeşitlendirilebilir.

7. Aşşür

Hatay Mutfağına Ait Birbirinden Lezzetli Yöresel Yemekler

Bayramların ve özel günlerin en lezzetli yemeklerinden ve Hatay mutfağına ait birbirinden farklı yöresel yemeklerden biri olan Aşşür, akşamdan iyice yıkanıp ıslatılan buğdayın ocağa alınması ile yapılmaya başlanır. Et, biber salçası, kıyılmış soğan, tuz buğdaya eklenir ve pişirilmeye bırakılır. Üzerini biraz geçecek kadar sıcak su eklenip pişerken aşşür, ara ara kontrol edilir. Buğdaylar pişmeden suyunu çekerse üzerine su eklenebilir. Buğdaylar iyice açılınca et çıkarılıp kemiklerinden ayrılır, didiklenir ve tekrar tencereye alınır. Üzerine eritilen tereyağı ilave edilir. Bir kepçe veya büyük bir kaşık yardımıyla dövülerek, iyice karıştırılır. Tel tel olan aşşür servis tabağına alınır. Zeytinyağı ısıtılır içine kimyon eklenir, aşşürün üzerine gezdirilir son olarak cevizle süslenir. Afiyet olsun.

8. Külçe Böreği

Hatay civarında &#;şumra&#; olarak bilinen Külçe böreğini yapmak için yaş maya, ılık su ile tuz ve şeker ilavesi yapılarak yavaşça eritilir. Un ortası açılarak içine maya ve ılık su karışımı ilave edilir ve yavaşça yoğurulur. Hamur yumuşak bir kıvam alacak şekilde hazırlanır ve mayalanması için dinlendirilmeye bırakılır. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler elde edilir. Tereyağı eritilerek sıvı yağ ile karıştırılır. Yağ yardımı ile bezeler açılır, içine yarım çay kaşığı öğütülmüş rezene yayılır ve gül böreği şeklinde sarılır. Üzerine kavrulan susam ve çörek otu serpilir. Yağlı el ile bastırılarak külçe böreğine son şekli verilir. Önceden ısıtılmış fırında °C pişirilir. Külçe böreğinin üzeri kızardıktan sonra fırından çıkarılarak servise hazır hale gelir.

9. Antakya Usulü Ekşi Aşı

Hatay yöresinde çok sevilen ve her ailenin yemek sofrasında ana yemek öncesinde sunulan vazgeçilmez lezzet ekşi aşı çorbası, Hatay mutfağına ait birbirinden lezzetli farklı yöresel yemekler listesinde önemli bir yere sahiptir. Ekşi aşının yapımı için öncelikle bulguru suyla ıslatıp dinlendirmesi gereklidir. Daha sonra da dinlendirilen bulgura diğer malzemeler eklenip yoğurulur ve misket köfteler yapılır. Yapılan bu köfteler az yağda kızartılır. Eki aşının çorba kısmı için; soğan, sarımsak, havuç yağda kavrulur. Tuz ve salça da bu karışıma eklenir. Sonrasında ekşi aşının suyuna, nar ekşisi ve nanesi eklenip iyice kaynatılır. Kaynayan suya köfteler atılıp biraz pişirilince çorba ocaktan alınır. Antakya usulü ekşi aşının da sıcak tüketilmesi önerilir.

Maklube

Hatay Mutfağına Ait Birbirinden Lezzetli Yöresel Yemekler

Arapça adı ile “dönüştürülmüş” anlamına gelen maklube, gastronomi şehri Hatay’ın UNESCO tarafından seçilen lezzetleri arasında da yer alır. Patlıcanlar soyulur ve boyuna dilimlenerek tuzlanır. Daha sonra bekletilip acı suyu alınır. Bir tavada yağ kızdırılarak patlıcanlar kızartılır. Başka bir tencerede ise etler suyu çekilene kadar iyice pişirilip ateşten alınır. Maklube için tencerenin önce tabanı daha sonra kenarları, kızartılmış olan patlıcanla kaplandıktan sonra pişirilen etler tencerenin tabanına yerleştirilir. Ayıklanan ve yıkanan pirinç, tuz, yağ ve su koyularak tencereye ilave edilir. Üstü kapatılır. 20 dakika çok hafif ateşte pişirilir. 5 dakika dinlendirmeye bırakıldıktan sonra pirinç, hafifçe sıkıştırılır. Maklube servis tabağına ters çevrilerek koyulur. Yağda kızartılan çam fıstıkları üzerine dökülür ve servis edilir.

MAKLUBE (Çevirme) (Hatay)

MAKLUBE (Çevirme) (Hatay)

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt:
Mesajlar:
Şehir: AnkaraKısa URL: funduszeue.info
Gönderme Tarihi: Arl
9, defa indirildi / yazdırıldı



Hatay Valiliği
Antakya Mutfağı - Süheyl Budak

1 su bardağı kızartma yağı
Tuz
1 kg. kemer patlıcan
4 bardak su
1/2 kg. kuşbaşı et
gr. çamfıstığı
2 su bardağı pirinç
gr. tereyağı Baharat (yenibahar, karabiber)

Patlıcanlar soyulur. Boyuna dilimlenir, tuzlanır ve bekletilip acı suyu alınır. Bir tavada yağ kızdınlarak patlıcanlar kızartıhr. Ayrı bir tencerede etler suyu çekinceye kadar pişirilip ateşten alınır. Tencerenin önce tabanı, sonra kenarları, kızartılmış olan patlıcanla kaplandıktan sonra, pişirilen etler funduszeue.info tabanına yerleştirilir. Daha sonra, ayıklanmış ve yıkanmış pirinç, tuz, yağ ve su ile birlikte tencereye ilave edilip üstü kapatılır. 20 dk. çok hafif ateşte pişirilir. 5 dk. dinlendirmeye bırakıldıktan sonra pirinç hafifçe sıkıştırılır. Servis tabağına ters çevrilerek yağda kızartılan çam fıstıkları üzerine dökülür ve servis edilir.



Hatay Maklubesi

Ayşe'm
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt:
Mesajlar: 54
Şehir: EskişehirKısa URL: funduszeue.info
Gönderme Tarihi: Ağu
3, defa indirildi / yazdırıldı



Emine Beder

2 su bardağı pirinç
2,5 su bardağı et suyu veya su
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)
1 çorba kaşığı sıvı yağ (üzeri için)
gr. kuşbaşı et (bonfilelik et tercih edilir)
3 orta boy patlıcan (kemer patlıcan)
50 gr. badem (kıyılmış)
tuz
karabiber
1/4 limon suyu

Pirinçleri ılık, tuzlu ve limonlu suda yarım saat bekletelim. Patlıcanları alacalı soyup boyuna uzun dilimlere keserek tuzlu suda yarım saat bekletelim. Patlıcan dilimlerini yıkayıp kurulayarak kızgın sıvı yağda arkalı önlü hafifçe kızartıp bekletelim. Bir tencereye etleri alıp bıraktıkları suyu çekene dek ara sıra karıştırarak kavuralım. Etlerin üzerini 2 parmak aşacak kadar sıcak su ve tuz ekleyerek yumuşayana dek haşlayalım. Patlıcan dilimlerini, yuvarlak tabanlı bir tencerenin kenarlarına bir uçları dışta ve ortası boş kalacak şekilde yan yana ve aralıksız sıralayalım. Ortadaki boşluğa etlen yayalım. Pirinçleri birkaç su nişastası gidene dek yıkayıp suyunu iyice süzelim. Tencereye sıvı yağı alıp pirinçleri ekleyerek şeffaflaşana dek kavurup ateşten alalım. Pirinçleri etlerin üzerine yayarak sıcak et suyunu ekleyip tuzunu ayarlayalım. Pilavı ağır ateşte pirinçler suyunu çekene dek hiç karıştırmadan pişirip ateşten alarak dk. demlendirelim. Pilavı servis tabağına ters çevirerek tencereden çıkaralım. Sıvı yağı kızdırıp bademleri ekleyerek yarım dk. kavuralım. Bademli yağı pilavın üzerine gezdirerek servis yapalım.



Maklube (Hatay)

AyGölgesi
Super MOD
Super MOD

Kayıt:
Mesajlar:
Şehir: GiresunKısa URL: funduszeue.info
Gönderme Tarihi: Oca
2, defa indirildi / yazdırıldı



Hatay Valiliği
Hatay Mutfak Kültürü ve Yemekleri
Dr. Kadriye ŞAHİN

1 kg uzun patlıcan
1 2kg yağsız et
2 su bardağı pirinç
1 Yemek kaşığı tereyağı
Sıvı yağ
Karabiber
Tuz

Etler kaz başı iriliğinde doğranarak haşlanır. Patlıcanlar alacalısoyularak boylamasına yaklaşık yarım cm kalınlığında kesilir ve sıvıyağda kızartılır. Haşlanan etler tereyağında kavrulur. Tabanıdüz bir tencerenin dibine önce etler konur. Üzerine kızartılmış patlıcanlar yaprak şeklinde dizilir. İçine karabiber ve tuz eklenmiş pirinç yerleştirilir. Patlıcanların açıkta kalan kısmı pirincin üzerine doğru kapatılır. Hafif ateşte pirinçler lapa olmayacak biçimde pişirilir. Piştikten sonra bir tepsi üzerine tencere ters çevrilerek sıcak servis yapılır.







nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası