kimyon bitkisi / Kimyon Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? | Tarfin

Kimyon Bitkisi

kimyon bitkisi

KİMYON 25 KG

Kimyon, maydanozgiller familyasından otsu bir baharattır; anavatanı Akdeniz ve Orta Doğudur. Türk, Latin, Hint ve Arap mutfağında yaygın kullanılan bir baharat olan kimyon aynı zamanda eski çağlardan beri şifalı bir bitki olarak da kullanılmıştır. Siyah kimyon tohumları, karbonhidrat, mineraller, protein ve yağ asitleri de dahil yaklaşık farklı kimyasal bileşen içerir. İslam kültüründe özel bir yeri bulunan kimyonun ölüm dışındaki tüm hastalıkları iyileştirdiğine inanılır. Kalp ve damar sağlığına ve diyabete iyi gelen kimyon bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Sağlığa pek çok faydası bulunan kimyonun aşırı tüketimi ciddi sağlık sorunlarına neden olabildiği için ölçülü kullanmakta fayda vardır.

Kimyon Yetiştiriciliği ve Üretimi
Kimyon , kokusundan faydalanılan ve ülkemizde sıklıkla kullanılan bir baharattır. Son zamanlarda ülkemizde ve yurt dışında sucuk üretiminde, ilaç sanayinde ve boya sanayinde kullanılmaktadır. Ülkemizde üretilen kimyon birçok ülkeye ihraç edilmektedir.

Özellikleri
Kimyon bitkisinin tohumu mm uzunluğundadır. Açık kahverengi renge sahip olan tohumlar oldukça küçüktür. Bitki ortalama cm boy uzunluğunda ince uzun bir bitkidir. Gövdesi üzerinde küçük yapraklara sahip hafif bir bitkidir. Genel olarak 15 Şubat ve 15 Mart tarihleri arasında ekimi yapılır.

Kimyon İklim İsteği
Üretimi genellikle Orta Anadolu Bölgesinde, özellikle Afyon, Ankara, Eskişehir, Konya illerinde yapılmaktadır. Eskişehir bölgesinde kimyon bitkisi zıra diye tabir edilir.

Toprak Yapısı
Oldukça narin bir bitkidir. Bu nedenle hafif bünyeli, kaymak bağlamayan, yabancı ot yoğunluğu minimum düzeyde olan topraklarda iyi verim verir. Hamdan yeni açılan topraklar yetiştiricilik için oldukça uygundur. Eğer üretim çorak, kepir topraklarda yapılıyorsa, iyi verim alınabilmesi için o yılın bol yağışla geçmesi gerekmektedir.

Gübreleme
Tohumlar toprağa ekilirken mutlaka fenni gübre ile birlikte ekilmelidir. Bitki fosforlu ve azotlu gübreye ihtiyaç duyar. Ekim sırasında toprağa 10 kg % DAP veya 10 kg % kompoze gübre ve 10 kg % Kompoze veya sadece 10 kg %26 A. Nitrat gübresi verilmelidir. Çimlenen tohumla toprak yüzeyine çıktığında kg azotlu gübre serpilmesi verimin artmasına neden olur.

Toprak Hazırlığı
Kimyon bitkisinin münavebesi genelde hububat ile yapılmaktadır. Bu nedenle hasadı yapılmış tarlalarda kalan sapların yakılmalı ve yağış sonrası cm derinliğinde sürülmelidir. Ekim yapılmadan önce yağışların toprağı yumuşatması beklenir.

Ekim
Tohumların ekimi genellikle sıraya yapılır. Genelde ekim sırasında mibzer kullanılır. Küçük arazilerde serpme ekim yapılabilir. Ekime uygun hale getirilen tarla dönüm başına 10 kg fenni gübre ve 1 kg tohum gelecek şekilde ekilir. Tohum ekimi toprağın cm derinliğine yapılmalıdır. Daha derine ekilen tohumların çimlenmesi imkansızdır. Bu nedenle toprak hazırlığı çok iyi yapılmalı ve tohum ekiminde çok dikkatli olunmalıdır. Ekimi yapılmış olan tohumların çimlenmesi ortalama gün sürmektedir.

Bakım Ve Yabancı Ot Mücadelesi
Bitkinin çimlenmesi ve gelişmeye başlamasıyla birlikte tarladaki yabancı otlar da gelişmeye ve büyümeye başlar. Tarlada görülen yabancı otlar el ile yolunmalıdır. Mücadele kimyasal ilaçlarla da yapılabilir. Yabancı ot ilacı bitkinin çiçeklenme döneminde yapılmamalıdır. Aksi taktirde verim büyük oranda düşer.

Kimyon Hasadı Ve Harman
Bitki, Haziran ayı içerisinde çiçeklenmeye başlar. Hasat Temmuz başlarında bitki kahverengileşmeye başladığında yapılmalıdır. Hasadı yapılan bitkiler demet haline getirilir. Harman, biçerdöver ile veya sopalarla dövülerek yapılır.

Verim
Optimum koşullarda bir dönüm alandan ortalama kg kimyon elde edilir. Uygun olmayan koşullarda bu verim kg’ye kadar düşebilir. Dönüm başına en iyi verimi alabilmek için küçük alanlarda üretim yapılmalı ve tarlanın bakımı iyi yapılmalıdır.

Kimyon Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kokusu, yoğun aroması ve doyumsuz lezzeti ile mutfakların vazgeçilmezi olan kimyon baharatı, gıdanın yanında ilaç ve gıda sanayinde kullanılıyor. Ülkemizde yapılan kimyon üretimi, dünyanın birçok ülkesine ihracata dönüşüyor ve ekonomiye katkı sağlıyor. Özellikle Amerika, Avrupa, Arap ve Körfez ülkeleri, Türkiye’den kimyon alımı gerçekleştiriyor. Siz de kimyon yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiye yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz. Bunun yanında dilerseniz Tarfin Mobil üzerinden anında tarımsal girdi fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca Türkiye’nin dört bir yanında yer alan Tarfin yetkili satış noktaları üzerinden sipariş vererek peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.

Kimyon yetiştiriciliği hakkında şu soruların yanıtları yazımızda sizi bekliyor: 

  • Kimyon Yetiştiriciliği için İklim Nasıl Olmalı? 
  • Kimyon Yetiştiriciliği için Toprak Nasıl Olmalı? 
  • Kimyon Yetiştiriciliği için Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılır?
  • Kimyon Yetiştiriciliği için Tohum Ekimi Nasıl Yapılır?
  • Kimyon Yetiştiriciliğinde Bakım Nasıl Yapılır?
    • Kimyon Yetiştiriciliğinde Yabancı Ot Mücadelesi Nasıl Yapılır? 
  • Kimyon Hasadı Nasıl Yapılır?
  • Kimyon Yetiştiriciliği için Önemli Hastalık ve Zararlılar Nelerdir?

Kimyon Yetiştiriciliği için İklim Nasıl Olmalı? 

Uzun gün bitkisi olan kimyon, kuraklığa dayanıklılık gösteriyor. Kimyonlar için optimum çiçeklenme sıcaklığı ise 8 ile 10 derece arasında değişiyor. Bunun yanında, en uygun gelişme sıcaklığı derece aralığını gösteriyor. 

Kimyon bitkisi, yazların sıcak, kışların ise soğuk geçtiği yerleri seviyor. Özellikle karasal iklime uygun olması, kimyonu İç Anadolu Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri arasına ekliyor. 

Sulama gerektirmeyen ve yıllık yalnızca mm yağış arzulayan bitki, çoğunlukla ilkbaharda yağmur istiyor. Bitkinin gelişme ve büyüme dönemlerine rast gelen ilkbaharda yağış olması bitkiye yetiyor. Diğer taraftan kimyonun vegetasyon dönemi mart ile temmuz ayları arasına rastgeliyor. Bu dönemlerde çok kuru ve sıcak rüzgarlar olması su kaybını artırarak bitkilerin kurumasına neden olabiliyor.

Kimyon Yetiştiriciliği için Toprak Nasıl Olmalı? 

Konya Tarım İl Müdürlüğü’nün paylaştığı bilgilere göre, hemen hemen tüm toprak türlerinde kimyon yetiştiriciliği yapılabiliyor. Ancak bitki aşırı killi ve nemli topraklardan hoşlanmıyor. Her iki faktör de bitkinin verimini büyük oranda düşürüyor ve kurumasına neden olan hastalıklara/sorunlara davetiye çıkarıyor. 

Kimyon yetiştirmek için en uygun topraklar ise kumlu, tınlı, tınlı-kumlu veya kumlu killi topraklar olarak sıralanıyor. Bunun yanında kimyon için topraktaki organik madde miktarının yoğun olması gerekmiyor. Ancak pH derecesinin 5 ile 8 civarında olması yeterli oluyor. 

Kimyon Yetiştiriciliği için Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılır? 

Küçük tohumlarla yetiştirilen kimyon bitkisinin tohum yatağının çok iyi hazırlanması gerekiyor. Çoğunlukla münavebe bitkisi olarak, buğday yetiştiriciliği sonrasında ekiliyor. Ancak ekim nöbeti uygulanacağı zaman anızların mutlaka bertaraf edilmesi gerekiyor. (Burada anızların temizlenmesi esas alınıyor. Ancak anız yakma uygulamasını önermediğimizi hatırlatmak istiyoruz.) Anızlar toprağa karıştığında, bol yağış durumunda toprakta fusarium gelişme olasılığı artıyor. Bu da bitkileri kurutuyor. Bu riski almamak için toprağın temizlendiğinden emin olmalısınız. 

Peki kimyon yetiştiriciliği için toprak nasıl hazırlanıyor? Öncelikle kimyonun kökleri çok derine inmediği için derin işleme gerekmiyor. Ancak tohumların çimlenme gücü zayıf olduğu için tarla hazırlığına önem vermek hayati değer taşıyor. İlkbahar döneminde nemi kaçırmadan toprağı 15 cm derinlikte yırtarak sürmelisiniz. Sonrasında toprak tavdayken diskaro ile 5 ile 8 cm arasında sürebilirsiniz. Ekimden önce alanı tırmıklayarak merdane ile bastırmayı ve düzgün alana kimyon ekmeyi ihmal etmemelisiniz. 

Kimyon Yetiştiriciliği için Tohum Ekimi Nasıl Yapılır?

Türkiye’de hem yazlık hem de kışlık kimyon ekimi yapabilirsiniz. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da sonbaharda, İç Anadolu’da ise mart-nisan aylarında kimyon tohumu ekimi yapabilirsiniz. 

Peki kimyon tohumu nasıl ekiliyor? Mibzer ile ekim yaparken cm sıra arası, cm derinlik gözetmelisiniz. Dekara ortalama kilogram tohumluk kullanmak yeterli oluyor. Serpme ekimde ise dekar için 2 kilogram tohum gerekiyor. Ekim sırasında toprağı sıkıştırarak çıkışı kolaylaştırabilirsiniz. 

Kimyon Yetiştiriciliğinde Bakım Nasıl Yapılır?

Zayıf gelişen, kök sistemi çok fazla güçlü olmayan kimyon, topraktan düşük miktarda besin maddesi kaldırıyor. Bu nedenle yoğun bir gübreleme programı öngörülmüyor. Kimyon yetiştiriciliğinde gübreleme yapmadan önce muhakkak toprak analizi yaptırmalısınız. Genellikle, toprak altı gübresi olarak dekar başına 5 kilogram azot saf maddesi uygulanıyor. Kök gelişimi için dekar başına ortalama kilogram fosforlu gübre verildiğinde ise tohum olgunlaşması üzerinde olumlu etki görülüyor.

Kimyon Yetiştiriciliğinde Yabancı Ot Mücadelesi Nasıl Yapılır? 

Gelişim sürecinde çok güçlü olmaması, çimlenme zorluğu yaşaması kimyon yetiştiriciliğinde yabancı ot mücadelesini çok daha önemli kılıyor. Hem mekanik yöntemlerle hem de herbisit kullanımıyla yabancı otların üstesinden gelinebiliyor. Otlanma durumuna göre kez ot alma yapmak gerekiyor. İlk ot alma için ekimden ay sonrasını tercih edebilirsiniz. İkinci ot alma için ise birinci ot alma işleminden gün sonrayı seçebilirsiniz. Kimyonların çıktıktan sonra birçok yabancı ota göre çok daha yavaş geliştikleri için ot mücadelesini ertelememeli, ihmal etmemelisiniz. 

Kimyon Hasadı Nasıl Yapılır?

Kimyonun hasat edileceği zaman yetiştirildiği bölgenin iklimine göre değişiyor. Sıcak yerlerde daha erken, serin alanlarda ise daha geç hasat yapılıyor. Eğer hasat olması gerekenden erken yapılırsa kimyon tohumları kalite kaybediyor. Geç hasat ise tohum kaybına neden oluyor. Bu nedenle, doğru hasat zamanını takip etmelisiniz. Dolayısıyla sık sık tarlayı ziyaret ederek tam olgunluk döneminin kontrolünü gerçekleştirmelisiniz. Kimyon hasadı için  doğru zamanı kolaylıkla anlayarak hasada başlayabilirsiniz.

Peki kimyon hasadı ne zaman yapılmalı? Hasada başlamak için çiçek kümelerindeki kimyon tanelerinin yeşilden kahverengiye dönmeye başladığı dönemi yakalamalısınız. Eğer çok esmerleşmişse, bu hasada geç kaldığınız anlamına geliyor. Tohumlar dökülerek verim kaybı meydana geliyor. 

Kimyon hasadı çoğu zaman sabahın erken saatlerinde yapılıyor. Böylelikle daha az tohum kaybı oluyor. Ayrıca hasat genellikle elle gerçekleştiriliyor. Yalnız zaman zaman bazı üreticiler makineli hasada da başvurabiliyor. Batör veya biçerdöverle harmanlanan tohumlar saplardan ayrılıyor. Harmanlanan kimyonlar karışan taş, toprak ve artıklardan ayrılmak için elekten geçiriliyor. 

Elde hasat edilen kimyonlar ise demetler halinde kurutuluyor. Kurumanın ardından sıra harmana geliyor. Uzun süreli depolama durumunda nemin %’u geçmemesi gerekiyor. Depo nispi neminin %50’den az olması ve tohumların kesinlikle ışık görmemesi sağlıklı depolama için önem taşıyor. 

Kimyon Yetiştiriciliği için Önemli Hastalık ve Zararlılar Nelerdir?

Kimyon bitkisi için en ciddi tehdit alternaria yanıklığı hastalığı oluyor. Sam yelinin neden olduğu bu hastalık bitkilerin kuruması ile sonuçlanıyor. Benzer şekilde ekim nöbeti uygulandığı ve toprağın aşırı yağış aldığı zamanlarda fusarium solgunluğu baş gösterebiliyor. Bu nedenle kimyon yetiştiriciliği için seçtiğiniz araziye, toprağın temizliğine ve bölgenin iklimine dikkat etmelisiniz.

Kimyon yetiştiriciliği için önemli zararlılar arasında yeşil şeftali afidi ve kahverengi bacaklı hububat böceği sayılabiliyor. Her iki zararlı da bitkilerin verimini ciddi oranda düşürüyor hatta yetersiz mücadele sonucu bitkiler yaşamını kaybedebiliyor. Zararlı mücadelesinde aktif kullanılan yöntem ise ilaçlama oluyor. Ayrıca yabancı ot temizliğinin iyi olması zararlı riskinde düşüş meydana getiriyor.

Kimyon

Tohumlar tüketim için genelde toz haline getirilir

Kimyon (Cuminum cyminum), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından Mayıs-Haziran ayları arasında, beyaz ve pembemsi renkli çiçekleri açan, 40–60&#;cm boyunda, bir yıllık otsu bir bitki türü. Anavatanı Doğu Akdeniz ve Orta Doğu'dur.

Morfolojik özellikleri[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.