2009 öss baraj puanı / ÖSS taban puanları düşürüldü! - Gündem Haberleri

2009 Öss Baraj Puanı

2009 öss baraj puanı

ÖSS YERLEŞTİRME ANKETİ

Rehberlik uzmanı Esin İnce kişinin bir mesleğe karar verirken kendine 'Yaşamdan ne bekliyorum' ve 'Kendimi ne kadar tanıyorum' iki önemli soruya gerçekçi yanıtlar vermesi gerektiğini belirtti

ÖSS TERCİH REHBERİ / HAZIRLAYAN: ŞİRVAN BEKTAŞ

Bu yıl 60 bin İzmirli, ÖSS'ye girdi. Uzun ve stresli geçen bir sınav döneminin ardından sınava giren üniversite adayları şimdi de hangi üniversitenin hangi bölümünü seçecekleri konusunda karar vermek zorunda. Tercih yapma süreci içinde uzmanlar doğru meslek seçiminin en önemli faktör olduğunu vurguladı. Rehberlik uzmanı Esin İnce, bir mesleğe karar verirken kişinin kendine soracağı bazı soruların mesleğini seçmede yardımcı olacağını belirterek, "Örneğin, 'Yaşamdan ne bekliyorum', 'Kendimi ne kadar tanıyorum', 'Sağlığım nasıl' gibi sorulara, olabildiğince gerçekçi yanıtlar vermeye çalışmak çok önemlidir. Tabii ki bu soruların yanıtları hemen verilemeyebilir" dedi.

YANLIŞ DÜŞÜNCE
Tercih listesinin en önemli adımının istek sırası olduğunu belirten İnce, "Tercih listesi 'bir mantık' listesi olmakla birlikte sizin psikolojik yönünüzü doyurmalıdır. Bu nedenle tercih sayınız 24'e varmıyorsa birbirine yakın birkaç yeri yazabilirsiniz. Tercih sırasının diğer adaylara göre yerleşme şansını etkilediğini düşünmek yanlış bir kanıdır. Merkezi yerleştirmede birinci koşul puan, ikinci koşul tercihtir. Bu nedenle iki adaydan biri bir bölümü dördüncü, diğer aday dokuzuncu sırada yazmışsa, dördüncü sırada yazanın tercihinden dolayı hiçbir önceliği yoktur" dedi.

İstek sırasına göre tercih yapın
Tercih sıralamasında 'istek sırası' çok önemlidir. İstek sırasına göre oluşturduğunuz tercihlerin kendi içlerinde teknik açıdan sıralanması da bir o kadar önemlidir. Eğer tek puan türü ile tercih yapacaksanız yüksek puandan düşük puana doğru sıralamanız yeterlidir ancak iki veya üç puan türünün aynı anda sıralanması bazı karışıklıklara yol açabilecektir. Bu karışıklığı önlemek için aşağıdaki adımları dikkatle takip etmeniz gerekir.
* Öğrenci AOBP'nin ile çarpılacağı (alan dışı) bir yükseköğretim programını da tercih etmek isteyebilir. Ancak alan dışı tercihler, puan kaybı nedeniyle ulaşılması zor olan tercihlerdir. Tercih sıralamasında zor ulaşılabilirliği nedeniyle üst sıralara yazılmalıdır. En önemlisi olabildiğince alan dışı tercih yapmamaya çalışmaktır.
* Üniversite tercihinizde bir mesleği diğerinden üstün tutarak sıralamalısınız. Bu sıralamayı en çok istediğinizden en az istediğinize doğru yapmalısınız.
* Meslek seçiminde en önemli unsurun ilgileriniz ve yetenekleriniz olduğunu unutmamalısınız.
* Ailenizin seçeceğiniz okullar ve öğrenim göreceğiniz şehir hakkındaki fikirlerine başvurmalısınız.
* Tercihin anlamı üstün tutma, yeğleme, öncelik tanımadır. Pişman olmamalısınız.
* Kılavuzda seçmeyi düşündüğünüz mesleklerle ilgili özel koşulları ve belirtilen tüm bilgileri dikkatle gözden geçirmelisiniz.
* İkinci öğretim tercihi yapacaksanız bu bölümler paralı olduğundan ailenizle konuşup yıllık okul harcının bütçenizde getirilerini ve götürülerini konuşmalısınız.

Yerleştirme nasıl yapılır?
* Yüksek öğretim programlarına öğrenci alınmasında ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme ile yüksek öğretim kurumları tarafından yapılan özel yetenek sınavlarıyla seçme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır. Merkezi yerleştirme de adaylar, (sınavsız geçiş hariç) yüksek öğretim programlarına Y-ÖSS puanları ile varsa ek puanları, yüksek öğretim programlarıyla ilgili tercihleri ve bu programları kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM'ce yerleştirilir.
* Adayların yerleştirilmelerinde Y-ÖSS yerleştirme kılavuzu başucu kaynağı niteliğindedir. Kılavuzda tablo 3-A ve tablo 3-B ortaöğretimdeki alanlar ile aynı alanda olduğu kabul edilen lisans programlarını, tablo 3-C ise mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki alanların devamı niteliğinde olduğu kabul edilen ve adayların sınavsız yerleştirilebilecekleri ön lisans programlarını göstermektedir. Bu tablolarda açıköğretim programları da yer almaktadır. Adayların herhangi bir yüksek öğretim programını tercih ettikleri takdirde AOÖBP'ları 0,8 ve ek olarak 0,24 ile çarpılacaktır. Kendi alanları dışındaki yüksek öğretim programlarını tercih edecek adayların AOÖBP'ları 0,3 katsayıyla çarpılarak ÖSS puanlarına eklenecektir.
* Kılavuzda tablo-4 adayların puan ve üzeri aldıkları takdirde yerleştirilebilecekleri lisans programlarını göstermektedir. Yüksek öğretim programları ile ilgili ayrıntılı bilgiler ve öğrenci kontenjanları, adayların Haziran-Temmuz aylarında edinebilecekleri ÖSYS yüksek öğretim programları ve kontenjanları kılavuzunda yer alacaktır. Yerleştirme sonuçları, adayların yerleştirildikleri yüksek öğretim programının bağlı olduğu üniversiteye gönderilecektir.
* Yüksek öğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra bu programlara kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecektir. Yüksek öğretim programlarında boş kalan kontenjanlara ve varsa yeni açılan yüksek öğretim programlarına ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır.

İş olanaklarını araştırın
Meslek seçiminin, insanların hayatında yapacağı eş seçimi kadar önemli kararlardan biri olduğunu belirten Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik şöyle konuştu: "Üniversite ve bölüm seçimlerini yaparken öncelik verilmesi gereken konu, ülkeye hizmet etmek istenen sektörün karalaştırılmış olmasıdır. Bu kararın ardından başarı seviyesi ve öğrencileri kabul edecek üniversitelerin fiziki ve akademik altyapıları da önemli kriterlerdir. Mesleklerin temel özellikleri ve bu mesleklere hem yurt içi ve hem de yurt dışındaki talep oranlarının dikkatlice takip edilmesi son derece önemlidir. Bu nedenle, değişen dünya şartları ile birlikte, mesleklerdeki talep tablosu da değişmektedir. Cazip meslekler ve mezuniyet sonrası iş olanaklarının araştırılmasında, özel sektördeki uzman şirketlerin yanında, Türkiye İstatistik Kurumu kaynakları, İş-Kur dokümanları ve web sayfaları, resmi ve özel ilgili veri tabanları, ciddi bilgiler arz etmektedir" dedi.

Yatkın olduğunuz bölümü seçin
Günümüzde iyi bir meslek sahibi olabilmek için, rekabetin kızışmış durumda olduğunu belirten Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, tek başına diploma veya sertifikaların iyi bir meslek edinmeyi garanti etmediğini ifade etti. Ülkeminin diplomalı işsizlerle dolu olmasının bu durumun bir sonucu olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bu gerçeklerden hareketle üniversite adayı gençlerimizin üniversite ve branş seçimine çok dikkate etmeleri gerekiyor. Daha başarılı olabilecekleri, daha yatkın oldukları bölümleri seçmeleri gerekir. Çünkü böyle olursa, kendilerini daha iyi yetiştirip, daha üst kariyerler yapabilirler. Gençlerimiz ideallerinden vazgeçmemeli, peşinden koşmalıdır. Ama bu idealler, çağın gerçeklerine, kendi özelliklerine ve donanımlarına ve ayrıca da ailelerinin sahip olduğu olanaklara tamamen aykırı da olmamalıdır" dedi.
Yılmaz, Ege Üniversitesi'nin, bölgenin ve ülkenin en köklü ve gelişmiş üniversitelerinden biri olduğunu belirterek, "Ege Üniversitesi, Avrupa üniversiteleri AB normları ve standartları açısından değerlendiren kuruluşların denetiminden geçmiş bir kurumdur. Onun için araştıran ve sorgulayan öğrenciler yetiştirmek temel ilkemizdir" dedi.

YARIN: TERCİH YAPARKEN SIRALAMA ÇOK ÖNEMLİ

funduszeue.info

ÖSYS'ye ilişkin sayısal bilgiler

ÖSS'ye başvuran adaydan 'si sınava girmiş, aday sınava girmemiştir. Sınava giren adaydan adayın sınavı geçerli sayılmış, adayın sınavı geçersiz sayılmıştır.

adaydan 'ünün ÖSS puanı hesaplanmış, adayın ÖSS puanları hesaplanmamıştır.

ÖSS'de sınavı geçerli sayılan adayın 'ü (%92,89) tercih yapma hakkını elde etmiştir. Tercih yapma hakkını elde edemeyen aday sayısı 'dir (% 7,11). Sınavda puan türlerinin en az birinden ve daha fazla puan alan aday sayısı 'dur. (% 82,13).

Sınavsız geçiş yapmak isteyen Mesleki ve Teknik Ortaöğretim mezunlarının da başvuruları ÖSS başvuruları ile birlikte alınmıştır. Sadece sınavsız geçişe başvuran aday da alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarına yerleşmek için tercihlerini yapabileceklerdir.

Çizelge 1. ÖSYS'ye İlişkin Sayısal Bilgiler
ÖSYS'YE BAŞVURAN ADAY SAYISI
YALNIZ SINAVSIZ GEÇİŞ İÇİN BAŞVURAN ADAY SAYISI
ÖSS'YE BAŞVURAN ADAY SAYISI
SINAVA GİRMEYEN ADAY SAYISI
SINAVA GİREN ADAY SAYISI
SINAVI GEÇERSİZ ADAY SAYISI
SINAVI GEÇERLİ ADAY SAYISI
PUANLARI HESAPLANMAYAN ADAY SAYISI
PUANLARI HESAPLANAN ADAY SAYISI
TESPİT EDİLEN KOPYA SAYISI (ADAY X TEST)
  
YDS'YE BAŞVURAN ADAY SAYISI
SINAVA GİRMEYEN ADAY SAYISI
SINAVA GİREN ADAY SAYISI
SINAVI GEÇERLİ ADAY SAYISI
PUANLARI HESAPLANMAYAN ADAY SAYISI
PUANLARI HESAPLANAN ADAY SAYISI
TESPİT EDİLEN KOPYA SAYISI (ADAY X TEST)2
  
VE ÜSTÜNDE PUAN ALAN ADAY SAYISI
VE ÜSTÜNDE PUAN ALAN ADAY SAYISI
ENGELLİ ADAY SAYISI
VE ÜSTÜNDE PUAN ALAN ENGELLİ ADAY SAYISI
VE ÜSTÜNDE PUAN ALAN ENGELLİ ADAY SAYISI

Bu Habere Tepkiniz

ÖSS’de 30 Bin Sıfır Nasıl Açıklanabilir?

 “Bir ülkenin geleceği o ülke insanlarının göreceği eğitime bağlıdır”

  1. Einstein

 

        Bu yazının amacı üniversite Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve ortaöğretim Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının hangi değişkenlerle ilişkili olabileceğine dair açıklamalarda bulunmaktır. Önce her iki sınav türüne ilişkin genel sayısal sonuçlar verilmekte, ardından sınavlarda elde edilen sonuçların bir bütün olarak öğretmen, müfredat, kitaplar, okul, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri, öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve kaynakların ele alınıp değerlendirilmesi gerektiğine işaret edilmektedir. 

         

        Ortaöğretim SBS ve ÖSS sonuçları açıklandı. Sınav sonuçları ülkemizin geleceğini belirleyecek olan bugünün gençliğinin durumuna ilişkin veriler sunmaktadır. yılında ÖSS sınavına öğrenci katıldı. Sınava giren adaylardan 1 milyon bin 'ü (yüzde ) tercih yapma hakkını elde etti.[1]

         

        Ortaöğretim Seviye Belirleme Sınavlarına (SBS) 6. sınıflarda 1 milyon 6 bin 52 öğrenci, 7. sınıflarda 1 milyon 29 bin öğrenci ve 8. sınıflarda 1 milyon 11 bin öğrenci katıldı. 8. Sınıf öğrencilerinin Ortaöğretim Yerleştirme Puanlarına (OYP) göre, bin 61 öğrenci puan barajını geçerek tercih yapma hakkını elde etti.

         

        Genelde SBS sınavı, iyi bir liseye girmek ve oradan da iyi bir üniversiteye girerek gelecekte iyi bir işe girme ekseni üzerine kurgulanmıştır. Ortaöğretim seviye belirleme sınavı liseye geçişin ilk aşaması olup Fen ve Anadolu Lisesi gibi liselere giriş sınavları üniversiteye giden yolun ilk basamağı olması bakımından önemsenmektedir. 

         

         ÖSS sonuçlarına göre Türkiye genelinde başarı puanı geçen yıla göre 4 puan azaldı. Sınava girenler arasında, son sınıftaki öğrenci oranı yükselmesine karşılık, lise müfredatını kapsayan testlere cevap veren öğrenci oranı düştü.  29 bin öğrenci, sınavda hiç soru çözemedi.[2]

         

        ÖSS sınavın ilk bölümü, 9. sınıf ve öncesinde kazanılan bilgi ve becerileri kapsadığından, bu veriler, temel fen bilimleri ve matematik eğitiminde büyük sorun olduğunu göstermektedir. Türkçe ve sosyal bilimlerden dikkate değer sayıdaki adayların bir soru bile çözememiş olmaları, sorunun sadece matematik ve fen bilimleri ile sınırlı olmadığını göstermektedir.

         

        ÖSS’de bir tek soru bile çözemeyen ve sayıları yüz binlerin üzerinde olan bu öğrencilerin lise diploması sahibi olduğu dikkate alınırsa, sonuçların beklentilere uygun olmadığı görülür. Bu öğrenciler 12 yıllık eğitimleri sürecinde hangi kazanımları edinmişlerdir?

         

        ÖSS sonuçları ülkemizdeki eğitim süreci hakkında önemli verileri barındırmaktadır.  Açıklanan ÖSS ve SBS sonuçları aile sohbetlerinden akademik çevrelere, siyasi alandan kitle iletişim araçlarına kadar geniş bir yelpazede tartışılmaktadır.  Bu tartışmalarda konunun belirli bazı boyutları öne çıkartılmaktadır. Örneğin; ÖSS sonuçlarının hesaplanmasından kaynaklanan sıfır alan öğrenciler, dereceye giren öğrenciler, özel ve devlet okullarının başarı ya da başarısızlığı gibi değerlendirmeler vardır.  Bu tür değerlendirmeler konunun bir boyutunu öne çıkarmaktadır ve de kamuoyunun dikkatini eğitim sürecine yöneltmesi bakımından etkilidir. Bununla birlikte sınav sonuçlarının bir bütün olarak değerlendirilmesi de değildir.

         

        ÖSS ve SBS’ de elde edilen sonuçların bir bütün olarak ele alınıp değerlendirilmesi gerekmektedir.  Sınav sonuçları öğretmen, müfredat, kitaplar, okul, rehberlik hizmetleri, öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve eğitime ayrılan kaynaklar bir bütün olarak ele alınıp değerlendirildiğinde anlamlı ve doğru olacaktır.

         

        Sınav sonuçları değerlendirilirken dikkate alınması gereken birinci nokta öğretmendir. Öğretmen eğitim sürecinde önemli rol oynar. P. Dreier’in deyimiyle, öğretmenler ne söyledikleriyle olduğu kadar ne söylemedikleriyle de öğrencilerin düşüncelerinin, değerlerinin ve seçimlerinin şekillenmesine yardımcı olur[3].  Bugün öğretmenler sisteme ve kendilerine yabancılaştırılmıştır. Eğitim sürecinin önemli kolaylaştırıcısı olan öğretmen mezuniyet sonrası kendi haline bırakılmaktadır. Eğitim sürecine ilişkin yenileşme ve değişim çalışmalarında öğretmen görüşü alınmamaktadır. Öğretmenler sınıfa giren ve öğrencilerle zamanlarını birlikte geçiren insanlardır. Öğretmenlerin uygulanan eğitim sisteminin güçlü ya da zayıf yönlerine ilişkin görüşleri araştırılmadan değişiklik yapılmaktadır. Hatta bir öğrencinin başarılı ya da başarısız olduğuna otorite karar vererek, öğretmeni sadece yapılanları uygulayan bir kişi konumuna getirmektedir. Öğretmen, temel gereksinmelerini karşılamak için ek iş yapma gereği hissetmektedir. Öğretmenin içinde bulunduğu koşullar, öğrenciyi etkileyebilmektedir.

         

                    Sınav sonuçları değerlendirilirken dikkate alınması gereken ikinci nokta müfredattır.  MEB yaptığı müfredat değişikliklerini niçin yaptığını gerekçeli olarak açıklamadan değişiklik yapmaktadır. Oysa uygulanan programın program değerlendirme modellerine göre incelenip, hangi boyutlarının güçlü, hangi boyutların zayıf olduğu belirlendikten sonra iyileştirme yapılmalıdır. Müfredat değişiklikleri Türkiye’nin siyası, sosyal ve ekonomik koşullarına göre düzenlenmelidir.  Müfredat değişikliği, değişen eğitim anlayışına uygun olmalıdır. Müfredat ile öğrenciye kazandırılmaya çalışılan bilgi ya da anlayış üretim için midir? Yoksa dağıtım için midir?[4]

         

         Sınav sonuçları değerlendirilirken dikkate alınması gereken üçüncü nokta kitaplardır. Türkiye’ de ders kitapları tasarım ve içerik olarak eleştirilmektedir. Ders kitapları zevksizdir. Öğrenci, zevk alarak dokunabileceği, okuyabileceği, görsel tasarımı bilimsel olarak yapılmış, içeriği öğrenci düzeyine göre sunulmuş bir kitaptan öğrenmek ister. Öğrenci eline aldığı, dokunduğu bir kitap aracılığıyla eğitim süreci, ülkenin eğitime ve kendisine verdiği önem hakkında bir izlenim oluşturmaktadır. Bu izlenim eğitim sürecine katılma ya da süreci boş verme şeklinde kendisini göstermektedir.

         

        Sınav sonuçları değerlendirilirken dikkate alınması gereken dördüncü nokta okullar ile okullardaki rehberlik ve psikolojik danışma uygulamalarıdır.  Birey bir bütündür ve bir bütün olarak ele alınmalıdır.  Birey, fiziksel, sosyal, bilişsel, duygusal ve kariyer gelişim alanları ile birlikte düşünülmelidir. Bu sürecin yaşam boyu devam ettiği kabul edilmelidir. Eğitim, öğrencilere kendi yeteneklerini geliştirme fırsatı ve ortamını sağlamalıdır.  Her öğrencide geliştirilebilecek bir kapasite vardır. Okul öncesinden başlayarak, öğrencilerin kendilerini ve çevrelerini tanımalarına olanak verecek olan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri etkin hale getirilmelidir. Kendisini tanıyan öğrenci ve veliler eğitim tercihlerini daha gerçekçi belirleyebilecektir. Öğrenci kendisini tanımasına paralel olarak alanlara yönelecektir. Kendisini tanıyan kişi ne yapıp ne yapmayacağına kendisi karar verir.

         

        Eğitim ve öğretimi, çocukları ve gençleri binalara istiflemek olarak göremeyiz. Bugün ülkemizde okul yapılarının bir bölümü de kitaplar gibi, zevksiz, en temel bilimsel gerçeklerden uzak yapılar durumundadır. Öğrencilerin keyifle gittikleri, orada bulunmaktan zevk aldıkları yapılar değildir. Okullar öğrencilere öğrenme, öğrenme için çaba gösterme, bedensel, duygusal, sosyal ve zihinsel bir bütün olarak gelişime uygun değildir. Çok katlı binalar, fabrika türü bloklar ve kalabalık ortamlardır.  Bu tür büyük binaların ve kalabalık okulların öğrenciler arasında şiddet gibi istendik olmayan davranışları tetikleyen ortamlar olduğu tartışılmaktadır[5]. Okul binaları bilimsel ölçütlere uygun, sosyal, sportif alanları olan mekânlar olmalıdır. Öğrenci eğitim öğretim sürecine katıldığı ortamın sağlıklı, güzel ve zevk veren bir ortam olmasını ister.

         

        Sınav sonuçları değerlendirilirken dikkate alınması gereken beşinci nokta öğrencidir. Bu günün öğrencisi dünün öğrencisine göre farklı bir dünyada yaşamaktadır. Teknoloji, sadece büyüklü küçüklü insan gruplarını etkilemekle kalmamakta, aynı zamanda bireysel davranışlar üzerinde önemli etkiler bırakmaktadır. Hiperaktivite, dikkatsizlik, depresyon ve çoklu görev krizi, yeni tekno-beynin davranışsal sonuçlarından birkaçıdır. Genç bir beynin, teknolojiye her gün ortalama sekiz saat maruz kalmasıyla birlikte, ileri teknoloji devriminin, neredeyse her tür davranış üzerine etkisi kaçınılmazdır[6]. Çoklu görev yapmaya alışmış beyinleri, sabit harflerden oluşan yazılar, sabit tahtaları olan sınıflarda motive etmek kolay değildir. Öğrenci, dersler ile üst öğrenim kurumları ya da meslekler arasında ilişki kuramıyorsa derslere ve öğrenmeye motive olması zordur. Bireysel farklılıkları da dikkate aldığımızda öğrencilerin de sınav sonuçları üzerinde etkili bir değişken olduğunu söyleyebiliriz.

         

        Sınav sonuçları değerlendirilirken dikkate alınması gereken altıncı nokta Milli Eğitim Bakanlığı’dır. MEB öğrenci, veli, öğretmen, üniversiteler ve YÖK arasında kolaylaştırıcı olmalıdır. MEB içindeki Talim ve Terbiye Kurulu müfredat hazırlama işlevi nedeniyle önemlidir.  MEB program değişikliği ya da diğer uygulamalar için tüm paydaşlarının görüşlerini alan bir bakanlık olmalıdır. MEB çağdaş eğitim kuram ve yöntemlerine uygun yoğunlukta ve bedensel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişim gereksinmelerine uygun bir müfredat hazırlatmalıdır. MEB sık sık ortaöğretime ve yükseköğretime geçiş sistemlerini değiştirmektedir.  Değişiklikler öğrenci ve ailelerini doğrudan etkilemektedir. Bugün öğrencilerin dershaneye başlama zamanı 4. sınıfa kadar inmiştir. Eğitim kurumları kendi işlevlerini dershaneye bırakma eğilimindedir. Bu süreç, paydaşlarla görüşülüp bilimsel anlayışa uygun olarak çözülmelidir.

         

        Sınav sonuçları değerlendirilirken dikkate alınması gereken yedinci nokta Yükseköğretim Kurumu’dur.  SBS ve ÖSS sonuçları değerlendirilirken sadece ilköğretim ve ortaöğretim kurumları hedef olarak gösterilmemelidir. 30 bin öğrencinin genel bir sınavda sıfır aldığı süreçten eğitim fakülteleri dolayısıyla YÖK de sorumlu olarak görülür. Üniversite kapısına sıfır alan öğrencileri gönderen öğretmenler, yükseköğretim kurumlarında yetişmektedir.  Bu öğretmenler gelecek kuşakları eğitebilecek gerekli donanıma sahip midir?  Bu noktada eğitim fakülteleri, eğitim fakültelerinde izlenen programlar ve bu kurumların fiziksel mekân ve diğer donanımları tartışılmalıdır.

         

        Sınav sonuçları değerlendirilirken dikkate alınması gereken son nokta kaynaktır. Eğitime ayrılan para miktarı mutlaka artırılmalı ve bu kaynak etkili ve verimli kullanılmalıdır. Büyük kentlerin imar yasalarıyla değer kazanan alanlarındaki değerin bir bölümü eğitime kaynak olarak aktarılabilir. Bu kaynak aktarımı eğitim sürecine ilişkin önemli yatırımların yapılmasına olanak sağlar. Öğretmenlerin gelirleri artırılabilir.

         

        Sonuç:ÖSS ve SBS’ de elde edilen sonuçların bir bütün olarak ele alınıp değerlendirilmesi gerekmektedir.  Sınav sonuçları öğretmen, müfredat, kitaplar, okul, rehberlik hizmetleri, öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve kaynak değişkenleri bir bütün olarak ele alınıp değerlendirilmelidir. Öğretmen niteliğini artırmak için eğitim fakültelerindeki programlar günün koşullarına göre geliştirilmeli ve öğretmenlerin ekonomik ve sosyal koşulları iyileştirilmedir. Müfredatlar, üretici ve yaratıcı bireyler yetiştirmek için, program geliştirme ilkelerine ve teknolojik gelişmelere göre geliştirilmelidir. Kitaplar içerik ve tasarım olarak zevkli, izlenebilir şekilde hazırlanmalıdır.  Okullar, öğrencilerin bir bütün olarak gelişimini tetikleyecek şekilde yapısal ve eğitsel süreçleriyle şekillendirilmedir.  MEB eğitim sürecini paydaşların görüşlerini dikkate alarak yürütmelidir. YÖK özellikle eğitim fakültelerinin programlarını sık sık değiştirme yerine, gelecek kuşakların öğretmenlerini yetiştirebilecek şekilde bilimsel program geliştirme esaslarına uygun program geliştirmeyi benimsemelidir. Okul öncesinden başlayarak, öğrencilerin kendilerini ve çevrelerini tanımalarına olanak verecek olan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri etkin hale getirilmelidir. Kendisini tanıyan kişi ne yapıp ne yapmayacağına kendisi karar verir.  Ortaöğretime Geçiş, Yüksek Öğretime Geçiş ve Çalışma Dünyasına Geçiş sistemleri anlaşılır ve eğitim bilim kuramlarına uygun süreçler olarak tanımlanmalıdır.  Son olarak eğitime ayrılan kaynak miktarı artırılmalı ve etkili kullanılmalıdır.  

         

         


        


        

         

         

        [1] ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan


        

        [2] ÖSYM, ÖSS ve YDS Sonuçları,


        

        [3] Apple, () Eğitim ve İktidar. İstanbul: Kalkedon.


        

        [4] Apple, () age.


        

        [5] Twenge, J. M. (). Ben Nesli: Bugünün Gençleri Niçin Bu Kadar Özgüvenli ve İddialı Fakat Bir O Kadar de Depresif ve Kaygılı? (Çeviren: E. Öztürk) İstanbu: Kaknüs.

         


        

        [6] Small, G ve Vorgan, G. (). E-Beyin Modern Beynin Evrimi. (Çeviren: M. Duygun). İstanbul: Omega.

         

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası