sübhan allahın anlamı / Namazdan sonra okunan Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahu Ekber zikrinin anlamı - Masiva Haberleri

Sübhan Allahın Anlamı

sübhan allahın anlamı

Sübhanallah

Subhan'Allāh (Arapça yazılışı: سبحان الله); Türkçeye sıklıkla "Allah münezzehtir" şeklinde çevrilen, Türkçe diziliş ile "Allah Subhan'dır" anlamında olan Arapça bir ifadedir. İfade, Subhan ve Allahkelimelerinin birleşiminden oluşur.

Subhan/سبحان kelimesi Arapça S-B-H(س ب ح) kökünden türer. Kök anlamı; (batmadan, üzerinde)yüzmek, ileriye yuvarlanmak, hızla uzaklaşmak, hızlı olmak anlamındadır.[1][2]

Kuran'da birçok ayette, bu kökten türemiş birkaç farklı anlamda olan kelimeler bulunmaktadır.[3] Örneğin;

(Enbiyâ-33) كُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ... / ...kullun fî felekin yesbehûn(e) / ...her biri bir yörüngede yüzmekte(dir).

(Kalem-28) لَوْلَا تُسَبِّحُونَ... / ...levlâ tusebbihûn(e) / niçin tesbih etmiyorsunuz?... (niçin Mutlak-Üstünlüğünü aklınıza getirmiyorsunuz?)

(Kalem-29) ...قَالُوا سُبْحَانَ رَبِّنَا / Kâlû subhâne rabbinâ... / Rabbimiz Subhan'dır... dediler. (Sahibimiz Mutlak-Üstün 'dür dediler.)


Hadis'lerde ise Subhanallah ifadesi; "Allah'ın tüm olumsuz sıfatlardan uzak bilinmesi" şeklinde açıklanmaktadır.
Eski Türk meallerinde, örneğin Karahanlılar Türkçesi ile yapılan meallerde Subhanallah ifadesi; Arıg Allah olarak çevrilmiştir.[4]
Kazakça'da ise "Pak Allah" ifadesi ile çevrilmektedir.[5]


Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda, Subhan kelimesi;

Sıfat olarak:tüm olumsuz sıfatlardan uzak olan, soyutlanmış, tertemiz, pak, arınık, mutlak-mükemmel, mutlak-üstün
Fiil olarak:tüm olumsuz sıfatlardan uzak olarak kabul etmek, soyutlamak, tertemiz bilmek, paklamak, arındırmak, şanını yüceltmek

gibi anlamlara sahiptir.

Dolayısı ile, Subhan'Allāh ifadesinin en yakın Türkçe kelime karşılığı Allah Kusursuz[dur], Allah Arınık[tır] veya Allah Mutlak-Üstün[dür] şeklinde verilebilir.

Yine Subhan kelimesinin köken anlamı dikkate alındığında, İslam felsefesinde tüm ilahilik(tanrısal) güçleri birleyen Allah kavramının soyutluğunu ifade etmek için kullanıldığı görülür. Bu anlamı ile Subhan'Allāh ifadesi; Allah kavramına somutluktan uzak, mutlak bir soyutluk atfeden felsefi bir yaklaşımdır.

Kaynakça[değiştir

Hamd kavramı:

“Hamd” kelimesinin lügatteki anlamı övmek ve kötülemenin (zemetmenin) zıddıdır.[1] Övmek bir çeşit ameldir söz değildir. İnsan kendisinden razı olduğu ve kendisinden hoşnut olduğu bir kimseyi, bir ameli, veya bir olayı över. Dolayısıyla övme olayı hoşnutluk ve rızanın mahsulü ve vücutsal bir eylemdir. Bir kimseden razı olduğumuz vakit onu severiz. İşte bu dostluk ve sevgidir ki bizi o kişiye yönelik bir takım eylem, söylem, halet ve sıfatlar bütününe ulaştırır. Ki bunlar bir bütün olarak kâmil bir tasdik, ihtiram ve teslim olmak anlamındadır. İşte bu kâmil olan bir hamddir.

İnsanın marifeti ve bilgisi yukarılara çıktığı oranda Allah dışında yapılan her çeşit övgülerin batıl ve mahkum olduğunu anlar. Zira tüm iyilikler Allahtan gelmektedirler. Buna binaen hamdlerin en büyüğü Allaha aittir. Allah her çeşit övgülüklerin kaynağıdır. İşte bu “elhamdu lillah” kelimesinin anlamıdır. Yani övgü sadece ve sadece Allaha aittir.

Tesbih:

“Tesbih” ise Allah ı her çeşit noksanlıklardan, ihtiyaçtan, ortaklıklardan ve Ona yakışmayan her şeyden tenzih etmek, beri, pak ve mukaddes bilmek anlamındadır. Tesbihin en üst mertebesi Allahtan sıfatları nefiy etmektir. Zira sıfatlar kanalından Allaha ibadet etmek şirktir. Dolayısıyla Allah ı tesbih etmenin anlamı şirkten hareket edip tevhide, sıfatlardan hareketle zata doğru gitmek anlamındadır.[2]

Subhanelleh” asılda mastardır. Gufran gibi. Bazen de Allahın isimlerinden bir isim olarak da istifade edilmiştir. Sebbuh ve kuddus ilahi isimler olarak istifade edildikleri gibi.

“Subhanellah” cümlesinde subhan kelimesi fiilin yerine geçmiş mef’ul-i mutlaktır. Buna binaen “subhanellah” cümlesinin asıl şekli şöyledir: “sebbehtullahe tesbihen”. Yani Allah ı has bir tenzih ile tenzih ediyorum. Has olan bu tenzih şudur ki O’nu O’nun makamına yakışmayan her şeyden beri ve tenzih ediyorum demektir.[3]

Dolayısıyla basit bir dille “subhaneellah” cümlesinin anlamı şudur: Allah ı onun ulûhiyet makamına layık olmayan ve onun makamına yakışmayan her çeşit şeylerden pak ve tenzih ediyorum.

Böylece hamd Allah ı övmek ve tesbih Allah ı takdis ve tenzih etmek anlamındadır. Bu iki kavram kuranın birçok ayetlerinde ve namazda okunan zikir ve dualarda ve… beraberce zikir edilmiş ve bir birini tamamlamak konumunda sayılmaktadırlar. Bu zikirler günlük olarak yerine getirilen farzlarda defalarca tekrarlandığı gibi müstahap olarak da okumaları tavsiye edilmiştir. Ve İslam dinin de temel zikirlerden sayılmaktadır. Hz. Ali (a.s.) bir rivayette “hamd” ve “tesbihin” sahip olduğu özel konumu hakkında şöyle buyuruyor: “Tesbih mizanın yarısıdır, hamd ise mizanı dolduruyor”.[4]

Son olarak dikkat edilmesi gerekir ki, bu zikirlerin manalarına teveccüh etmek ve kalben Allah ı yâd etmek ve bu zikirlerin manasını kalplerde ve zihinlerde yerleştirmek ve onu amele geçirmek zikirlerden güdülen en temel hedeftir. En değerli zikir de amelle yapılan zikirdir. Zikir “vird”in ötesinde olan bir hakikat olduğunu biliyoruz. Bu zikirlere terettüp eden büyük eserler zikirlerin hakikatiyle ilgilidir. Onlardan güdülen hedef sadece kelimelerini dille tekrarlamak değildir. İçermiş oldukları anlamları kalplerimize ve zihinlerimize yerleştirmektir.

Bu konu hakkında daha fazla mutaala etmek için aşağıdaki indeds’e müracaat ediniz:

“Tesbih der namaz ve hemrahi an fa hamd, 9803 (sayt: 9773)”.

 


[1] “Lisanü’l - Arap”, nerm efzar-i camiul ahadis, c. 3, s. 155.

[2] Daha fazla bilgi için aşağıdaki adreste zikir edilen cevaba müracaat ediniz: “şomarei 9803 (sayt: 9773)”.

[3] Musevi Hemedani, “tercüme-i el- mizan”, Kum: defteri intişarati islamiye camiat-u mudderisin-i havze-i ilmiye-i Kum, 1374 şemsi, c. 13, s. 5.

[4] Kuleni “el – kafi”, Tahran: daru’l – utbu’l - islamiye, 1365 , h.ş., c. 2, s. 506.   

 

Namazdan sonra okunan Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahu Ekber zikrinin anlamı

Namazdan sonra okunan Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahu Ekber zikrinin anlamı

Namaz kıldıktan sonra yapılan tesbihatta Subhanallah, Elhamdülillah ve Allahu Ekber zikirlerinin anlamını ve faziletini sizler için araştırdık. Namazdan sonra tesbihte çekmesi kolay ve kısa zikirleri haberin detayında bulabilirsiniz. İşte günlük tesbih zikirleri...

5 vakit farz namazların ardından yaptığımız tesbihatlar, kıldığımız namazların daha da huşu içerisinde tamamlanmasına vesiledir. Zikir dediğimizde aklımıza ilk gelen şey tesbih çekerken söylediğimiz Subhanallah, Elhamdülillah, Allah-u Ekber, Estağfirullah gibi lafızlarsa da aslında bunlar çok kapsamlı bir kavramı bünyesinde taşır. Hayvanlar da dahil olmak üzere canlı cansız tüm varlıkların kendi dillerine has zikirleri vardır. Örneğin güneşin zikri, her gün doğup bizim temel ihtiyacımızı karşılamasıdır. Bulutların zikri, rüzgarlar aracılığıyla bizlere yağmur vermesidir. Allah Azze ve celle, yarattığı tüm mahlukata bir görev vermiştir ve bu görevler de onların zikirleridir. Rabbimizin sonsuz güç ve kuvvetini anlayıp kendi acziyetimizin idrakına varmamız gerekir. Sözlük anlamına baktığımızda zikir, hatırlamak demektir. Gerek evrendeki düzenden gerekse kendi mükemmel yaratılışımızdan ders çıkarıp Rabbimizi hatırlamak gerekir. Kulluğumuzu her zaman merkezde tutabilmemizi sağlayan en büyük etken zikirdir. Biraz önce verdiğimiz örneklerden de anlaşılacağı üzere çok geniş bir kullanım sahası vardır. Bir kimse gece gündüz Allah'ı hatırlatacak işlerle meşguldür vaktini o yolda sarf etme gayreti içerisindedir ancak tesbih çekmeye vakti yoktur biz böyle bir kimse için zikir o kimsenin hayatında yoktur diyebilir miyiz? Elbette hayır. Demek ki zikir, bize Allah'ı hatırlatan her şeydir.

Peygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirlerİLİŞKİLİ HABERPeygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirler

Hakiki anlamda kılacağımız namaz da insanı kendi nefsiyle hesaplaşmaya götürür, Allah'ı her daim merkezde tutar. Gerek namazlarımızın içinde gerekse kıldıktan sonra zikrin genel anlamda anlaşıldığı tesbıh lafızlarımızla da Allah'ı zikretmiş oluruz. Namaz sonrası tesbihat yaparken de manası üzerine uzun uzun düşünerek ibadete bürünmeliyiz. Genelde birçoğumuzun namazdan sonra en sık okuduğu Elhamdülilllah, Allahu Ekber ve Subhanallah zikirlerinin kısaca anlamlarına sizler için değindik. İşte namaz sonrası tesbih zikirlerinin anlamı...

NAMAZ SONRASINDA ÇEKİLEN TESBİH ZİKİRLERİNİN ANLAMI:

namaz sonrası tesbih zikirleri

namaz sonrası tesbih zikirleri

SUBHANALLAH: "Allah noksanlardan münezzehtir" manasını taşımaktadır. Sübhanallah tesbih zikri; Allah’ın zatında, sıfatında ve fiillerinde tüm kusurlardan ve noksanlıklardan uzak demektir.

ELHAMDÜLİLLAH: "Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun, hamd Allah'adır" gibi övgü ve saygı anlamı taşıyan bir söz öbeğidir.

ALLAHU EKBER: "Allah en büyüktür" diyerek Allah'ın yüceliği belirtilir. Ezanın ve kametin de ilk cümlesi, tekbir demektir.

HADİS-İ ŞERİF: Peygamber Efendimiz (SAV), namaz sonrası tesbihat ile ilgili şu müjdeyi vermektedir: "Ben size bir şey öğreteyim mi? Onunla sizi geçenlere yetişir, sizden sonrakileri de geçersiniz. Hem hiçbir kimse sizden daha faziletli olamaz. Meğer ki, sizin yaptığınız gibi yapmış olsunlar. Her namazdan sonra ‘otuz üçer kere Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahu ekber’ derseniz, tamamı 99 eder. Yüzün tamamında da, ‘Lâilaheillallahü vahdehu lâ şerika leh, lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şeyin kadîr’ derseniz, günahlarınız denizin köpüğü kadar da olsa, affolunur." (Müslim, Mesacid: 146; Ebû Dâvud, Vitir: 2)

Namazdan sonra çekilen tesbihler

Namazdan sonra çekilen tesbihler

Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber anlamı, fazileti ve okunuşu! Arapça yazılışı ve Türkçe meali! Uzun okunuşu!

En çok tavsiye edilen zikirlerden birisi Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber 'dir. Peki Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber nedir, ne demek, fazileti ne, anlamı ne, okunuşu ve sesli dinlenişi!

Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber zikri içerisinde 4 farklı tesbihat mevcuttur. Bunlar sırasıyla Subhanallah, Elhamdülillah, La İlahe İllallah ve Allahu Ekber zikirleridir. Dördünün birleşmesiyle "Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber" duası ve zikri meydana gelir.

Duanın ve zikrin normal okunuşu :Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber

Anlamı : Allah bütün noksan sıfatlardan münezzehtir, bütün hamdler ona mahsustur. Allah'tan başka ilah yoktur, Allah en büyüktür.

Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber anlamı, fazileti ve okunuşu! Arapça yazılışı ve Türkçe meali! Uzun okunuşu!

Duanın ve zikrin uzun okunuşu : Subhânallâhi velhamdulillâhi ve lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber, Ve lâ havle ve lâ guvvete illâ billâhil aliyyil azîm

Anlamı : Allah bütün noksan sıfatlardan münezzehtir, bütün hamdler ona mahsustur. Allah'tan başka ilah yoktur, Allah en büyüktür. Azamet sahibi Yüce Allah'tan başkasında güç kuvvet ve kudret yoktur.

Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber anlamı, fazileti ve okunuşu! Arapça yazılışı ve Türkçe meali! Uzun okunuşu!

Sırasıyla manaları ise aşağıdaki gibidir:

Sübhanallah,"Allah noksanlardan münezzehtir." anlamına gelmektedir.

Elhamdülillah,"Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun, hamd Allah'adır." anlamına gelmektedir.

La ilahe illallah,"Bil ki! Allah'tan başka ibadete layık hiçbir ilah yoktur" anlamına gelmektedir.

Allahu ekber, "Allah en büyüktür. Allah her şeyden üstündür, uludur, azametlidir." anlamına gelmektedir.

Zikirin okunuşu : Subhânallâhi velhamdulillâhi ve lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber, Ve lâ havle ve lâ guvvete illâ billâhil aliyyil azîm

Zikirin meali : Allah bütün noksan sıfatlardan münezzehtir, bütün hamdler ona mahsustur. Allah'tan başka ilah yoktur, Allah en büyüktür.Azamet sahibi Yüce Allah'tan başkasında güç kuvvet ve kudret yoktur.

Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber anlamı, fazileti ve okunuşu! Arapça yazılışı ve Türkçe meali! Uzun okunuşu!

Bu tesbihatı günlük en az 100 defa okumak çok sevaptır. Birçok alim tarafından tavsiye edilmiştir. Refahlamak isteyenler, sıkıntılardan kurtulmak isteyenler, dualarının kabul olmasını isteyenler günlük 100 defa "Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber" zikrini çekebilirler. Allah (c.c.) yapmış olduğunuz zikirleri kabul eylesin.

Ek olarak "Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber" zikri namazdan sonra yapılan tesbihatta söylenir. Zikrin uzun hali "Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber vela havle velaguvvete illabillahil aliyyil azim." şeklindedir.

Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber anlamı, fazileti ve okunuşu! Arapça yazılışı ve Türkçe meali! Uzun okunuşu!

Namaz bittikten sonra da okunacak bazı dualar mevcuttur. Tamamına tesbihat diyebiliriz. Şimdi kısaca anlatalım.

Öncelikle farz namaz bittikten sonra "Allâhümme entesselâmü ve minkesselâm tebêrakte yâ zel celâli vel ikrâm" okunur.

Tüm namaz bittikten sonra "Alâ rasulina Muhammedin Salavat" okunur ve herkes Peygamber Efendimiz'e salavat getirir.

Sonrasında "Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber vela havle velaguvvete illabillahil aliyyil azim." okunur.

Ardından herkes içinden Ayetel Kürsi'yi okur.

Sonrasında tesbih çekme bölümüne geçilir. İlk olarak "Zül Celali Sübhanallah" denilir ve 33 kere "Subhanallah" zikri çekilir. Ardından "Zül Kemali Elhamdülillah" denilir ve 33 kere "Elhamdülillah" zikri çekilir. Son olarak da "Zül Kudreti Allahüekber" denilir ve 33 kere "Allahuekber" zikri çekilir.

Ardından "Lâ ilâhe illellâhu vahdehû lâ şerîke lehü lehül mülkü ve lehül hamdü ve huve alâ kulli şeyin kadîrun." okunur. Sonrasında "Sübhanerabbiyelaliyyil eğlel vehhab." okunarak eller kaldırılır ve duaya başlanır. Herkes içinden dua eder. Son olarak "El-Fatiha" denilerek namaz bitilişmiş olur.

Allah herkesin kılmış olduğu namazları ve yapacağı duaları kabul eylesin. Amin...

Haberler.com - Gündem

TesbihatArapçaNamazMevlaDiniGündemGüncelHaberler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.