kronik kulunç / Kulunç Ağrısı Neden Olur? | Kulunç Belirtileri Nelerdir?

Kronik Kulunç

kronik kulunç

Kulunç nedir, neden olur? Kulunç ağrısı nerelere vurur? Kulunç belirtileri ve tedavisi…

Hemen her yaş grubunda özellikle gençlerde daha sık rastlananan bir durumdur. Masa başında uzun saatler boyunca hareketsiz oturanlarda ve stresli ortamlarda çalışanlarda görülen kulunç nedir, neden olur? Kulunç ağrısı nerelere vurur? Kulunç belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için derledik

monash.pw

Yayınlanma: - 01 Ekim Güncellenme:

Kulunç nedir, neden olur? Kulunç ağrısı nerelere vurur? Kulunç belirtileri ve tedavisi…

Tıp dilinde fibrositis denen kulunç, oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Genellikle boyun ve sırt ağrısı olarak yaygın olarak görülür. Kasın olduğu her yerde rastlanan kulunç ile ilgili merak edilenleri haberimizde tüm detayları ile bulabilirsiniz… Kulunç nedir, neden olur? Kulunç ağrısı nerelere vurur? Kulunç belirtileri ve tedavisi…

KULUNÇ NEDİR?

Kulunç, adele içinde sert düğümcükler (nodüller) ve şeritlerdir. Aslında gerilim sonucu kasılmış kasların gevşememesi olarak da adlandırılır. Genellikle kol, bacak ve gövdede sebebi tam açıklanamayan bu ağrılı durum, sıklıkla boyun ve sırt bölgesinde oluşur. Kuluncun ağrı dışında hiçbir tehlikesi ve zararı yoktur, basit yöntemlerle giderilebilir.

Sırtta, boyunda, omuzda ve diğer yerlerdeki kulunç ağrısının en önemli özelliği bir tetik noktasının olmasıdır. Bu bölgede oldukça ağrılı olmasına rağmen hafif egzersizler yapılarak ağrı azaltılabilir. Unutulmaması gereken en önemli nokta; hareketsizliğin ağrıyı daha da tetikleyeceğidir. Bu nedenle kulunçlu bölge hafif hareketlerle yumuşatıldığında uygun egzersiz, masaj ve tedavilerle geçen bir rahatsızlıktır.

kulunç-nasıl geçer-shutter

KULUNÇ BELİRTİLERİ

– Eklemlerde tutulma
– Boyun, sırt ve omuz ağrıları
– Nefes alırken batma hissi
– Yorgunluk ve halsizlik
– Ağrı kesicilerin etki göstermemesi
– Kaslarda karıncalanma, batma ve uyuşma
– Sırt bölgesinden kola doğru ağrı ve uyuşma
– Kaslarda şiddetli ağrı
– Ağrı nedeniyle uyku problemleri

KULUNÇ NEDEN OLUR?

Kulunç yaş gözetmeksizin görülen bir rahatsızlıktır. Boyun, sırt ve omuz bölgesinin kötü kullanımından ortaya çıkmaktadır. Kulunç her meslek grubunda görülebilir. Kulunç oluşumuna neden olan diğer etkenler şunlardır:

– Kaslara aşırı yüklenme
– Psikolojik sebepler (Aşırı gerginlik ve kasılma)
– Yanlış oturma pozisyonları
– Omur arası problemler
– Hareketsiz yaşam tarzı
– Soğuk algınlığı ve rüzgarda kalmak

Bel fıtığı belirtileri nelerdir? Bel fıtığından korunma yollarıİlginizi ÇekebilirBel fıtığı belirtileri nelerdir? Bel fıtığından korunma yolları
KULUNÇ AĞRISI NERELERE VURUR?Kulunç ağrısı, tetik nokta denen bazı bölgelerde daha fazla duyulur. Tetik noktaya basmakla ağrı artar. Hareketsizlikle de ağrı artar. Hafif egzersizle ağrı azalır, ağır egzersizle artar. Kuluncun ağrı dışında hiçbir tehlikesi ve zararı yoktur.

KULUNÇ TEDAVİSİ

Kulunç ağrıları uzun sürmesi durumunda kronik bir rahatsızlık durumuna dönüşebilir. Psikolojik nedenler kulunç rahatsızlığını tetikleyebilir ve hastalığın devam etmesine sebep olabilir. Bu tarz sorunlar iyileşme sürecini uzatabilir.

Ağrının geçmesi için halk arasında bilinen kulunç kırmak tabirinin tıp literatüründe yeri bulunmamaktadır. Gergin kaslar ve gergin bantların sert bir şekilde masaj yapılarak yumuşatılmaya çalışılmasına kulunç kırmak denilmektedir. Fakat bu çok sert masajlar hastaya zarar verebilme ihtimalinden dolayı, oldukça dikkatli bir şekilde ve uzman bir doktor tarafından uygulanmalıdır. Aksi taktirde istenmeyen durumlara sebep olabilir.

Kulunç kasılmalarını geçirmenin bir diğer yöntemi ise sıcak kompres uygulamalarıdır. Sıcak havlu ve sıcak su torbaları ağrılı bölgeye uygulandığında etkili sonuçlar alınabilir.

Gevşeme hareketleri, egzersiz ve stres ortamlarından uzak durmak kulunç ağrılarının hafiflemesini sağlar. Bazı etkili olabilecek tedavi yöntemleri şunlardır:

– Soğuk ve sıcak uygulamalar
– Masaj
– Fizik tedavi
– Kuru iğne tedavisi
– Şok dalga tedavi uygulamaları
– Gerilme ve gevşeme egzersizleri

Kemik iltihabı (Osteomiyelit) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisiİlginizi ÇekebilirKemik iltihabı (Osteomiyelit) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

adeleAğrıameliyatbacakbel fıtığıdoktorEgzersizsoğuk algınlığı

Kulun&#; Nedir? Kulun&#; Tedavisi Nasıl Yapılır, Kulun&#; Ağrısına Ne İyi Gelir?

 Kulunç hastalığına tıpta fibrositis ismi verilmiştir. Hemen hemen her insanda ortaya çıkabilen bir durumdur. Özellikle sırt ve boyun bölgesinde daha sık kulunç görülmektedir. Ancak kas sisteminin olduğu her yerde kulunç olabilmektedir.

Kulunç Nedir?

 Kulunç bir diğer adı ile fibrositis, kas içerisinde nodül ve şerit oluşması durumuna verilen isimdir. Bunun yanında gerilen kasların gevşemeden durması şeklinde de açıklanabilir. Özellikle boyun ile sırtta sıklıkla görülmektedir. Kol, bacak ya da gövdenin herhangi birinde de görülebilen bir rahatsızlıktır.

 Kulunç rahatsızlığı korkulacak bir hastalık değildir. Sadece kasta ağrı oluşmasına sebep olmaktadır. Kulunç ağrılarında tetik bölgeleri bulunmaktadır. Bu bölgelerin tespit edilmesi hastalığın tedavisinde oldukça önemlidir.

 Kulunç rahatsızlığından kurtulmak için çok ağır olmayan egzersizler ile kasların hareket ettirilmesi gerekmektedir. Böylece gerginlik yavaş yavaş ortadan kalkacaktır.

Kulunç Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Kulunç ağrıları, sürekli bir hal alırsa o zaman kronik bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkar. Kişilerin psikolojik bir sorununun olması kulunç rahatsızlığının tetiklenmesine sebep olabilmektedir. Bu da tedavi sürecinin uzamasına neden olmaktadır.

 Kulunç olan bölgeye sert bir şekilde masaj yapılarak gerginliğin giderilmeye çalışılması hastaların zarar görmesi ile sonuçlanabilir. Bu sebeple kulunç rahatsızlığı durumunda doktora gitmek ve doğru bir şekilde tedavi olmak oldukça önemlidir.

 Kulunç olan bölgenin sıcak tutulması da kasların gevşemesine yardımcı olan bir yöntemdir. Tüm bunların yanında düzenli egzersiz programları ile de kulunçlardan kurtulmak mümkündür.

Kulunç Ağrısına Ne İyi Gelir?

Gevşeme egzersizleri

Sıcak kompresler

İğne tedavisi

Fizik tedavi uygulamaları

Profesyonel masaj yöntemleri

Şok dalga tedavisi kulunç ağrılarına iyi gelmektedir.

Kulunç Sebepleri Nelerdir?

 Kulunç her insanda olabilen bir rahatsızlıktır. Kişilerin yanlış hareketler yapmaları sebebi ile sıklıkla kulunç problemleri ortaya çıkabilmektedir. Kulunç sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

Kişilerin uzun süre rüzgarda kalması

Kaslara aşırı yük binmesi

Psikolojik problemler nedeni ile kasların istemsiz bir şekilde gergin tutulması

Omurlardaki bazı problemler

Kişilerin yanlış bir şekilde oturma alışkanlığı edinmesi

Kulunç rahatsızlığında tetik noktası denen bazı bölgeler bulunmaktadır. Bu bölgelerde ağrılar çok daha fazladır. Tetik noktasına basınç uygulanması durumunda o bölgedeki ağrıda artış meydana gelmektedir.

  • Miyofasiyal Ağrı Sendromu bir çeşit bölgesel kas romatizması hastalığıdır.

  • Boyun sırt ağrılarının en sık sebebidir ve fizik tedavi polikliniğine başvuru sebeplerinin başında gelir.

  • Ense sırt ve kürek kemiği çevresinde yaygın ele gelen hassas tetik nokta ve gergin bantlar mevcuttur. Bu noktalar halk arasında yaygın olarak kulunç olarak adlandırılır. Hasta omuz ve kürek kemiğinin kıtır kıtır ses çıkardığından ve bu bölgelerin ağrılı olduğundan şikâyetçidir.

  • Kaslar üzerine aşırı ve ani yüklenmeler, çeşitli kas-iskelet sistemi yaralanmaları, tekrarlayan mikro travmalar, genetik etkenler, uzun süreli kötü ve bozuk duruş oturuş pozisyonları, yorgunluk ve stres kaslarda ağrılı noktaların oluşmasına sebep olur.

  • Kulunç hastalığında; ağrı travma, aşırı zorlama, soğuk, stres ve anormal postür – duruş gibi sebeplerle aniden ortaya çıkabildiği gibi; kronik kas yorgunluğu ve tekrarlayan mikro travmalara bağlı olarak yavaş yavaş da başlayabilir.

  • Bölgesel kas romatizması hastalığında boyun ağrısı ile birlikte kaslarda sıkışma ve acıma hissi, boyun hareketlerinde kısıtlılık ve genel bir yorgunluk hali görülür. Ağrının şiddeti değişkendir. Bazı hastalar hastalığı hafif atlatırken, bazı hastalarda ağrı kişinin yaşam kalitesini bozacak ölçüde şiddetli olabilir.

  • Ağrı sürekli olabilir veya periyodik şekilde ortaya çıkabilir. Ağrılı noktalara bastırmakla ağrı başa, kulağa, enseye, kollara yayılabilir .

  • Hastalarda uykusuzluk, yorgunluk, güçsüzlük ve depresif belirtiler boyun ağrısına eşlik edebilir.

  • Miyofasiyal Ağrı Sendromunun tanısı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı hekim tarafından, hastanın öyküsü ve fizik muayenesinin yapılması ile konulur. Tanı için MRI veya diğer tetkiklerin ilave bir katkısı yoktur. Ancak diğer tanıları dışlamak için yapılabilir.

  • Miyofasiyal Ağrı Sendromu (MAS Hastalığı – Kas romatizması) hastalığının tedavisi, fizik tedavi uzmanı hekim tarafından çok yönlü bir yaklaşımla yapılır; Öncelikle hasta ağrılarının sebepleri ve ağrıdan korunma yöntemleri konusunda eğitilmelidir. Boyun kaslarını aşırı zorlayan faaliyetlerden uzak durulması, uzun süreli masa başı işlerde sık molalar verilmesi, çok yüksek yastıkla yatılmaması, soğuğa ve strese karşı önlemler alınması çok önemlidir.

  • Cep telefonu, bilgisayar, kitap okuma, örgü örme gibi başın uzun süreli öne eğik olarak tutulduğu faaliyetlerin aşırı yapılmasının kulunç hastalığına sebep olabileceği bilinmelidir ve ve kişisel tedbirler alınmalıdır.

  • Ağrının ve kas spazmının ortadan kaldırılmasında ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, düşük doz ilaçlar ve fizik tedavi yöntemleri kullanılabilir.

  • Dirençli ağrılarda ağrılı kulunçlara fizik tedavi uzmanları tarafından lokal anestezik enjeksiyonu, akupunktur, kuru iğneleme, nöralterapi, proloterapi, PRP, manuel terapi, masaj tedavisi ve kinezyobant uygulanabilir. Uygulanan tüm bu tedavilere ilaveten hastalar ergonomi, postür ve düzenli boyun egzersizleri konusunda bilgilendirilmelidirler.

  • Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

    nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır