metallerin özellikleri 9 sınıf / Metallerin Özellikleri Metallar Metal Adları Örnekleri – funduszeue.info

Metallerin Özellikleri 9 Sınıf

metallerin özellikleri 9 sınıf

Metallerin Özellikleri

Metallerin Özellikleri

Metallerin Özellikleri

(Metallerin Özellikleri ve Daha Fazlası Haberimizin Sonundaki Videomuzdadır.)

Elementlerin Sınıflandırılması
Benzer fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre elementleri 4 sınıfa ayırırız. Bunlar;
• Metaller
• Ametaller
• Yarı Metaller
• Soy Gazlardır.

Bu haberimizde Metallerin Özelliklerine yer vereceğiz.

Günümüzde bilinen elementin çoğunluğunu metaller oluşturur. 1A (H hariç), 2A, 3A(B hariç) grubu elementleri ile tüm B grubu elementleri, lantanitler ve aktinitlerin hepsi metaldir. 1A grubu elementleri “Alkali Metaller”, 2A grubu elementleri “Toprak Alkali Metalleri”, 3A grubu elementleri “Toprak Metalleri”, B grubu elementleri “Geçiş Metalleri”, lantanitler ve aktinitler “İç Geçiş Metalleri” olarak adlandırılırlar.

Metallerin Özellikleri
1- Metaller parlaktır.
2- Tel ve levha haline gelirler.
3- Elektrik akımını ve ısıyı iletirler.
4- Oda sıcaklığında Hg (Civa) hariç tüm metaller katıdır.
5- Bileşik oluştururken elektron verirler.
6- Son katmanlarında 1, 2, 3 elektron bulunur.
7- Erime ve kaynama noktaları yüksektir.
8- Kendi aralarında alaşım oluştururlar.
9- Doğada genellikle bileşikler halinde bulunurlar.

Metallerin özellikleri ve daha fazlasını aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.

YouTube kanalımızdaki özel içeriklerimizi takip edin.

 Abone Olun

Metal nedir? Metal, yarı metal ve ametallerin &#;zellikleri nelerdir?

Haberin Devamı

Metal parlaklığı, ısıyı iletme özellikleri, şekillendirmeye yatkınlığı nedeniyle kendine özgü yapısı olan bir maddedir.

Metal Nedir?

Metal pek çok alanda yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Farklı ürünlerin imalatında temel malzeme olarak kullanılır. Metalin doğru kullanımı için özelliklerinin bilinmesi gerekir. Belirli ısılar altında şekillendirilme özelliğine sahiptir. Metaller aynı zamanda ısıyı ve elektriği iletmektedir. Metaller periyodik tabloda sol tarafta yer almaktadır. Bu maddenin ısıyı iletme özelliğine de sahiptir. Fakat metallerin kaynama noktaları yüksektir. Civa dışında tüm metaller oda sıcaklığında katı halde olurlar.

Metalin Özellikleri Nedir?

Metallerin çeşitli şekillere dönüştürülmesi söz konusu olmaktadır. Levha haline getirilerek kullanılabilirler. Görüntü olarak parlak bir yapıya sahiptirler. Erime noktası yüksek bir yapıya sahiptir. Bu madde oksijen ile birleşerek farklı şekillere dönüşebilir. Metallerin çeşitlenmesi söz konusu olmaktadır. Çinko, alüminyum ve demir gibi çeşitleri bulunmaktadır. Metalleri tel haline getirerek kullanmakta mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

Metallerin kullanım alanı bina yapımı, araçlar, elektronik aletler gibi geniş alanlara yayılmaktadır. Bu madde ısıyı ve elektriği iletme özelliğine sahiptir. Sadece teknolojik anlamda kullanılması söz konusu değildir. Mobilya yapımı, bahçe malzemeleri yapımı gibi geniş bir yelpazesi vardır. Ayrıca takı gibi ürünlerin yapımında kullanılır.

Aynı yapıda olan atomlardan bir araya gelen maddelere element adı verilmektedir. Elementler ise kendi içinde üçe ayrılmaktadır. Metal, yarı metal ve ametal olarak sınıflandırılır. Metaller proton ve elektron sayısına göre periyodik tablo içinde yer almaktadır. Periyodik tabloda metaller sol tarafta, ametaller sağ tarafta yer alırlar. Yarı metaller ise sağ tarafa yakın şekilde konumlanmaktadır.

Yarı Metal Özellikleri Nelerdir?

Metaller ametal ve yarı metal olarak ayrışmaktadır. Yarı metaller tabloda sağ tarafa yakın bir yerde görülmektedir. Yarı metallerin sayısı 8 adet olarak görülmektedir. Yarı metaller, metaller ile tepkime verebilmektedir. Bu aşamada ametal özelliği gösterirler. Ama ametallerle tepkime verdikleri zaman metal özelliğine bürünürler. Fiziksel yapı olarak metallere benzerler. Kimyasal olarak ayrıştırıldıkları zaman ise ametallere yakın olurlar. Arsenik, bor, polonyum gibi maddeler yarı metaldir.

Haberin Devamı

Ametallere oranla daha iletken oldukları bilinmektedir. Ama metaller kadar iletken değillerdir. Yarı metaller oda sıcaklığında katı halde bulunurlar. Bu maddeyi de levhaya çevirmek mümkün olmaktadır. Kullanım alanı oldukça geniştir. Bu maddeyi mercek, projektör gibi alanlarda kullanmak söz konusu olmaktadır. Parlak bir yapıya sahiptiler.

Ametallerin Özellikleri Nelerdir?

Ametaller metal ve yarı metal kadar elektriği iyi iletememektedir. Kırılgan bir yapıları olduğu için tel veya levha haline gelmesi söz konusu değildir. Yapılarında pozitif ve negatif değerleri bir arada taşımaktadırlar. Diğer maddelerden farklı olarak oda koşullarında farklı yapıda olabilirler. Gaz, sıvı veya katı olmaları söz konusu olur.

Haberin Devamı

Ametaller metal ve yarı metallerden farklı olarak düşük erime noktasına sahiptirler. Diğerleri gibi parlak bir yüzeyleri yoktur. Mat bir yapıda olurlar. Periyodik tablo denilen kısımda ise asal gazlar olarak adlandırılır. 8 A grubu olarak adlandırılmaktadır Doğada moleküler yapıda olma özelliği göstermektedir. Hacim olarak küçük cisimler olduğu bilinmektedir.

Ametallerin ısıyı ve elektriği iletme özellikleri bulunmamaktadır. Ametaller negatif yüklü iyonları oluşturma özelliğine sahiptiler. Karbon, oksijen, kükürt, klor birer ametaldir.

metal nedir? özellikleri nelerdir?

Metal, kesitleri gümüş gibi olan, elektriği ve ısıyı iyi ileten maddelere verilen isimdir. Alkali metallerinin de dahil olduğu bazı metaller, yumuşak, işlenebilirler, levha ve tel haline getirilebilirler.

METALLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ:

Cıva hariç oda koşullarında katı halde bulunurlar.
Tel ve levha haline gelebilirler.
Boş orbitalleri nedeniyle ısı ve elektriği iletirler.

B-Alkali Metaller

Alkali metallerin, örgü noktaları +1 yüklü iyonlarla işgal edilmiş iç merkezli kübik sistemde kristalleşirler. Bu yapı içerisinde, valens elektronları (her atomda 1 tane) bütün yapıya nüfuz eden negatif yüklerden oluşan bir deniz meydana getirirler. Bu elektronların yerleri belli olmadığından duruma göre metali bir baştan öbür başa dolaşırlar ve dolayısıyla yüksek elektrik iletkenliği meydana getirirler. Elektriği yüksek derecede ileten elementler, aynı derecede ısıyı da iletirler.


ALKALİ METALLERİN PERİYODİK CETVELDEKİ YERİ:

Alkali metal yüzeylerinde gözlenen yüksek derecedeki parlaklık metalde bulunan oynak elektronlarla açıklanabilir. Alkali metaller, bilinen metallerin en aktifleridir. Ne kadar zayıf olursa olsunlar herhangi bir yükseltgeni indirgerler.


ALKALİ METALLERİN KEŞFİ

C-Alkali Metallerin Özellikleri


Periyodik tablonun 1A grubu elementleridir. Elektron dağılmaları ns1 ile biter. Bu grup elemanları Li, Na, K, Rb, Cs ve Fr'dir.
Element Smp. [°C] Sdp. [°C] Dichte [g/cm3] Atomradius [A] Ionenradius [A] Hydratationsradius [A] funduszeue.infoerungsenergie [eV] Normalpotential [V]
Li ,54 0, 1,52 0,68 3,4 5,39 -3,
Na 97,82 ,3 0, 1,86 0,97 2,76 5,18 -2,
K 63,6 ,8 0, 2,27 1,33 2,32 4,43 -2,
Rb 38 1, 2,48 1,47 2,28 4,18 -2,
Cs 28 1, 2,65 1,67 2,28 3,89 -2,
Fr 30 - 2,70 1,76 - 3,83 -

ALKALİ METALLERİN ÖZELLİKLERİ:

Periyodik tabloda 1A grubu elementlerinde aşağıya doğru inildikçe;
Metal yarıçapı artar.
Metaller yumuşadığı için erime ve kaynama noktaları azalır.
Oldukça elektropozitif oldukları için elektron vermeleri çok kolaylaşır.
Kesildiklerinde mat bir yüzey gözlenir.
Halojenlerle çok şiddetli reaksiyon verirler.
Koordinasyon kabiliyetleri zorlaşır.

1-Na (sodyum) Metali
Na (sodyum), ºC 'de NaCl ve CaCl2 karışımının elektrolizinden elde edilir. Çelik katot üzerinde Na ve Ca toplanırken, grafit anot üzerinde Cl toplanır. Katottaki Ca soğutulmuş toplama borular ile ayrılarak sodyum elde edilir.

Na doğada bulunma yüzdesi açısından dünyadaki 5. sırayı almaktadır. Tabiatta bulunan bileşikleri NaCl (kaya tuzu), Na2CO3 (trona), NaNO3 (salpetre), NaSO4 ve sodyum borattır. En büyük sodyum kaynağı deniz suyudur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası