bu ay elektrik faturaları neden yüksek / Elektrik faturası yüksek gelenler dikkat! Tasarruf nasıl sağlanır?

Bu Ay Elektrik Faturaları Neden Yüksek

bu ay elektrik faturaları neden yüksek

Vatandaş elektrik faturalarına isyan etti: 800 lira fatura ne demek ya?

Rekor seviyedeki hayat pahalılığıyla mücadele eden ve nereden tasarruf edeceğini şaşırır duruma gelen vatandaşlar, zamlı elektrik faturalarına isyan etti. Kendisini ‘koyu AKP’li’ olarak tanıtan ancak artık oy vermeyeceğini belirten bir vatandaş ise, “110-120 lira gelen elektrik faturam bu ay 300 liradan fazla geldi. Doğalgaz da 800 lira geldi. İstifa etsinler. Bu Müslümanlık mı?" dedi.

Batuhan SERİM

Yayınlanma: 11:31 - 15 Ocak 2022 Güncellenme:

Her geçen gün artan ve toplumun birçok kesimini derinden sarsan ekonomik kriz, yeni yılda elektrik ve doğalgaza gelen zamlarla kendisini daha da hissettirdi. Yılın ilk ayının henüz yarısı dolmadan gelen elektrik faturaları vatandaşı adeta şaşkına çevirdi. Normalde ödedikleri tutarların neredeyse 2 katı kadar artış olduğunu dile getiren vatandaşlar, “Kışı nasıl geçireceğimizi bilmiyoruz” diyerek dert yandı.

Elektrik faturalarındaki artış sosyal medyanın da gündemine oturuyor. Twitter'da en çok konuşulan konular arasına giriyor, binlerce vatandaş tepki gösteriyor.

SÖZCÜ muhabiri, İstanbul Eminönü'nde vatandaşa ve esnafa mikrofon uzattı. Aldığı tepkiler şöyle oldu:

“FATURA OCAK AYINDA 2 KAT ARTTI”

Murat Yazıcı

Murat Yazıcı: “Aralıkta 720 lira gelen elektrik faturam Ocak ayında bin 500 lira geldi. Yani 2 katı… Kullanımımız da aynı. Bu işsizlikte çok zor oldu bu. Bizi çok etkiledi. Bu gelen zamları ürünlere yansıtmaya mecburuz, mecburen yansıtacağız. Tabi bu da tüketiciyi etkiler. Satışlarda çok fazla düşüş olur.”

“BU MÜSLÜMANLIK MI?”

Havva Şahin: “110-120 lira gelen elektrik faturam bu ay 300 liradan fazla geldi. Doğalgaz da 800 lira geldi. Sözde başımızda devlet var; bence istifa etsin. Dolar düştü, zamlar niye hala duruyor? Arkadaşım bizi görsünler, duysunlar! İstifa etsinler. Karısı bilmem kaç dolarlık çanta takıyor, ben aç geziyorum. Sözde Müslümanlar. Bu Müslümanlık mı? Değil. (Faturalarınızı rahatça ödeyebiliyor musunuz?) Hayır. Ben otobüse binemiyorum ya. Günah ya. Benim çocuğum okulda kantine gidiyor, tost 14-15 TL… Bu ne demek ya!

“BEN ÇOK KOYU AK PARTİLİYDİM AMA ARTIK TÖVBE”

Sözde Müslümanlıktan bahsediyorlar. Müslümanlık böyle olmuyor. Peygamber efendimiz nasıl yaşamış? Onun yaşama tarzına bakın ya. Günah ya. Ben 3 kişi yaşıyorum, 800 lira fatura ne demek ya? Yemin ederim evim buz gibi. Gel gör, dersin ki, ‘Sen bu evde nasıl hasta olmuyorsun?' Kat kat geziyoruz. Sözde başımızda büyük var… Yok büyük. Allah aşkına istifa etsin. Ben çok koyu AK Partiliydim ama artık tövbe. Ülkeyi mahvetti. Satmadığı neresi kaldı?”

Havva Şahin

“ÖNCEDEN 500 LİRA GELEN FATURA BU AY 2 BİN LİRA GELDİ”

İsmini vermek istemeyen vatandaş: “130-140 lira gelen elektrik, bu ay 316 lira geldi. Kullanımımız daha az… Hanımım memlekette, evde kimse olmadığı halde bu fatura geldi. Ne yapacağız anlayamıyorum… Aldığımız parayı yetiştiremiyoruz. Elektriğe mi, suya mı, doğalgaza mı vereceğiz? Aldığımız maaşalar yetmiyor, ne yapmamız lazım? (Ödeyemediğiniz faturalar oluyor mu?) Oluyor. Taksit yaptırıyoruz, bankadan kredi çekiyoruz, öyle ödemeye çalışıyoruz. Yetmiyor ki para. Şaşırdık kaldık. Şu faturaya bak, hangi maaşla geçineceğiz? Asgari ücrete zam yaptı, (faturayı göstererek) bunlara daha çok zam yaptı. Vatandaş, esnaf kan ağlıyor. Kimsede iş güç yok. Sinek avlıyoruz. Dükkana bin 500 – 2 bin lira elektrik geliyor. Önceden 400 – 500 lira geliyordu. Türkiye bitmiş durumda. Herkes aç, açlıktan ölüyor. ‘Türkiye düzeldi' diyor; hani nerede düzeldi, kim düzeldi? Borç deryasından geçinemiyoruz.”

“2 BİN TL SATIŞ YAPAN DÜKKAN 2 BİN TL ELEKTRİK FATURASINI NASIL ÖDESİN?”

Murat Demir: “Aralık ayında elektrik faturamız bin lira gelmişti, bu ay 2 bin 500 TL geldi. Kesinlikle çok zor bir durum. Önünü göremiyoruz, durmadan yükseliyor. Çok büyük bir sıkıntı. Bu kadar artması küçük esnaf için çok kötü bir şey. Bu zamlara hiç iyi bakmıyoruz. Ödemekte zorlanıyoruz. Zaten Covid'den çıkmışız, doğru düzgün iş yok… Önceden 4-5 bin liralık satış yapıyorduk, şimdi 2 bin liralık satış yapıyoruz. 2 bin lira satış yapan bir dükkan nasıl 2 bin lira elektrik faturası ödesin?”

Murat Demir

“20 SENEDEN FAZLADIR ESNAFIZ, SON 1-2 YILDAKİ GİBİ OLMAMIŞTI HİÇ”

Erdal Göçer: “Aralık ayında bin 750 lira geldi, dün gelen elektrik faturası ise 3 bin 600 lira… Biz şok olduk. Ne yapacağımızı şaşırdık. Nasıl ödeyeceğimizi düşünüyoruz. Bu zammı da satışlara yansıtamayacağız. Nasıl yansıtalım? Mecbur kardan gidecek. Kar da yok şu an… (Faturaları ödemekte zorlanıyor musunuz?) 3 ayda 1 ödüyoruz. Ödeyemiyoruz. Sadece elektrik faturasıyla da bitmiyor; tüpü var, kirası var, var da var. Pandemiden beri baya kötü durumdayız. Bir tek biz değil, bütün esnaf böyle. Hiç bu kadar kötü olmamıştı. 20 seneden fazladır burada esnafız, son 1-2 senedeki gibi olmamıştı hiç…”

Erdal Göçer

“KIŞI NASIL GEÇİRECEĞİMİZİ KARA KARA DÜŞÜNÜYORUZ”

Necati Aktaş: “Elektrik, su ve doğalgaz faturalarında neredeyse en az 100 liranın üzerinde fark oluştu. Elektrik faturası Aralık'ta 200 lira gelmişti, az önce baktım, 320 lira geldi.  Aynı kullanıyoruz, ama o fiyat farkını yaşıyoruz maalesef. Ödemekte zorlanıyoruz, emekli insanız. Emekli maaşına gelen zammı almadan eridi gitti. Şu an da ne yapacağımızı, kışı nasıl geçireceğimizi kara kara düşünüyoruz. Çünkü kış daha yeni başlıyor. Nasıl geçineceğimizi düşünüyoruz. Çok mağdur durumdayız.

Necati Aktaş

“KASIM’DAN BERİ GELEN ZAMLAR, FATURA ZAMLARIYLA BİRLEŞİNCE ALLAK BULLAK OLDUK”

(Ödeyemediğiniz faturalar oluyor mu?) Biz Türk milleti olarak borcu bir namus kavramı olarak görerek, devletimize olan borcumuzu, görevimizi yerine getirmek için yemiyoruz, içmiyoruz, vergimizi veriyoruz; elektrik, doğalgaz, su faturalarımızı ödüyoruz. Ne oluyor? Yemekten kısıyoruz. 3 çeşitten 2 çeşide düşürdük yemeklerimizi. Allah sonumuzu hayır etsin. Kasım ayından beri gelen zamlar, faturalara yapılan zamlarla beraber birleştiğinde allak bullak olduk. Ne yapacağımızı şaşırdık.”

Akaryakıt zamları pazarları vurdu: Çevre illerden ürün getirilemiyorİlginizi ÇekebilirAkaryakıt zamları pazarları vurdu: Çevre illerden ürün getirilemiyorBir ilde daha toplu ulaşıma zamİlginizi ÇekebilirBir ilde daha toplu ulaşıma zam

AKPCHPdoğalgazemekliEminönüistanbulistifaküçük esnafKütahyaMeclisMurat DemirÖmer Fethi GürerSözcüTürkiyeTwitterYeterzam

Elektrik faturası yüksek gelirse ne yapılır ?

Elektrik faturanız çok yüksek geldiyse olası nedenlerini ve bu durumda yapmanız gerekenleri bu yazıda bulabilirsiniz.

Bazı aylar elektrik faturaları beklenenden oldukça yüksek gelmektedir. Bunun nedenleri elektrik kullanımının artmasından olabileceği gibi, teknik sayaç arızaları ya da dağıtım şirketinin sayaç okumada yapabileceği yanlışlıklar olabilir. Bu yazıda, birden yükselen elektrik faturasının nedenlerini ve bu durumlarda neler yapmanız gerektiğini irdeleyeceğiz.

Faturanın normalden fazla gelmesinin sebebi nedir ?

Aşağıda sıraladağımız durumlardan biri sebebiyle elektrik faturanız yüksek gelmiş olabilir

Elektrik tüketiminizin artması

Mevsimsel olarak örneğin ısınma ve soğutma için elektrikli cihazlar kullandığınızda faturanızda dönemlik yükselmeler meydana gelebilir. Örneğin yaz aylarında klima kullanıyorsanız elektrik tüketiminiz artacaktır. Ortalama bir klima (12,000 btu) saatte yaklaşık 1.08 kwh elektrik harcamaktadır. Eğer gün içinde 5 saat boyunca klimanızı çalıştırırsanız, aylık faturanız 85 - 90 TL arası artacaktır. (1.08 kwh * 5 saat * 30 gün * 53 kuruş kwh başına elektrik maaliyeti) Benzer bir mantıkla, kış aylarında elektrikli ısıtıcı kullanırsanız, örnek olarak 2000 watt bir ısıtıcı için, faturanızda ayda 160 TL'ye yakın bir artış görebilirsiniz. Faturanızdaki artışın kullanım nedeniyle olup olmadığını anlamak için, faturadaki tüketim satırında kWh cinsinden ne kadar enerji tükettiğinize bakıp bir önceki faturanız ile karşılaştırabilirsiniz.

Sayaç arızası

Sayacınız doğru ölçü yapmaması ya da tamamen devredışıkalması durumunda faturanızdaki tüketim miktarı gerçeği göstermez. Son zamanlarda bu durum bir çok tüketicinin başına gelmiştir. Elektrik sayacınızın doğru çalışıp çalışmadığını anlamanın en iyi yöntemlerinden biri: evdeki tüm elektrikli aletleri fişten çekin, evin elektrik şalterlerini indirin, tüm bu işlemlerden sonra sayacınızın üzerindeki endeks hala artmaya devam ediyorsa, sayacınızda bir sorun vardır. Bu durumda gerekli işlemlerin yapılması için faturayı kesen elektrik satış şirketine başvurmalısınız. Uygun bir zamanda, dağıtıcı firmadan yetkililer evinize gelip, sayacınızda gerekli kontrolleri yapacaklardır.

Sayaç okuma tarihleri arasındaki süre

Dağıtım şirketiniz normal şartlarda her aydabir defa sayacınızı okuyup, faturalandırmakla sorumludur. Dolayısıyla, her faturanız ortalama 30 günlük bir kullanımı kapsar. Ancak bazı aylarda dağıtım şirketinin sayacınızı okuması daha uzun sürmüş ya da önceki dönem daha kısa sürede okunmuş olabilir. Özellikle geçen aya göre, daha uzun bir faturalandırma dönemi varsa, yüksek fatura tutarı sizi şaşırtabilir. Bu durumda, ilk ve son endeksin okuma tarihleri arasındaki süreyi bir önceki faturanızla karşılaştırabilirsiniz.

Sayacın yanlış okunması

Sayacınız, her ay dağıtımcı şirketin bir yetkilisitarafından okunmaktadır. Yetkili, endeksinizin son numarasını kaydetmekle yükülümlüdür. Örneğin geçen ay en son fatura kesiminde, sayacınızın üzerinde 20.000 kwh yazıyorsa, bir ay içinde firma yetkilisi sayacınızı okumaya geldiğinde 20.400 kwh görür ve bu rakamı not eder. Siz de 400 kwh'lık elektrik için fatura ödersiniz. Çok nadir olmakla beraber, bazen firma yetkilisi endeksiniz yanlış okuyabilir. Örneğin 20.400 kwh olarak not etmesi gereken rakamı, 20.900 kwh olarak not ederse, siz 900 kwh'lık elektrik faturası ödemek durumunda kalırsınız. Eğer faturanız yüksek geldiyse, hemen faturanızın üzerinde yazan endeks rakamlarını, sayacınızın üzerindeki endeks rakamları ile karşılaştırın. Fatura yazan endeks rakamı daha yüksekse, dağıtımcı firma yetkilisi sayacınızı yanlış okumuş demektir. Bu durumda gerekli işlemlerin yapılması için faturayı kesen elektrik satış şirketine başvurmalısınız.

Yüksek gelen faturanızla ilgili bu bilgileri aklınızdan çıkarmayınız!

  • Eski ödenmiş faturalarınızı ve ödeme dekontlarını her zaman saklayınız. Faturanızın yüksek geldiğini kanıtlamanın en iyi yolu, eski faturalardır.
  • Faturanızın miktarında bir hata olduğunu düşünüyorsanız, 1 yıl içerisinde istediğiniz zaman itiraz edebilirsiniz.
  • Elektrik faturasına itiraz etmeden önce borcunuzu ödeyin. Ancak faturanız geçmiş aydaki kullanımlarınıza kıyasla %30'dan fazla geldiyse, ödemenizi daha önceki ayın tutarından yapıp, itiraz sürecine başlayabilirsiniz. Herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacaktır.
  • İtirazınızın sonucu 10 gün içinde size ulaştırılacaktır.

Elektrik faturasına itiraz

Fatura tutarı çok yüksekse ne yapılır ?

Faturanızın yüksek gelmesinin sebebinin teknik arıza ya da sayacınızın yanlış okunması olduğuna inanıyorsanız, elektrik şirketinize başvuruda bulunmalısınız. İtiraz edeceğinizin faturanın aslı ve kimlik fotokopiniz ile şirketinizin müşteri merkezlerinden birine başvuruda bulunabilirsiniz.

İtiraz süresi ne kadar ?

İtirazlarınızı, fatura kesim tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde yapabilirsiniz. Talebinizi açtıktan sonra, elektrik şirketiniz 10 gün içerisinde talebinizi sonlandırmakla yükümlüdür.

Yüksek faturaya çözüm : İndirimli Elektrik

Sürekli yüksek gelen faturalarınıza en güzel çözüm indirimli elektrik almaktır! Eğer tüketiminiz Serbest Tüketici Limiti'nin üzerindeyse, serbest tüketici olmaya hak kazanırsınız. Türkiye'deki serbest tüketicilerin elektrik hizmeti aldıkları firmayı seçme özgürlükleri var. Bu sayede kullandığınız elektrik kalitesinde değişiklik olmadan tasarruf etmeniz mümkün. Daha fazla bilgi için makalemizi ziyaret ediniz.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından:

OLAĞANÜSTÜ HAL KAPSAMINDA ENERJİ TÜKETİM BEDELLERİNİN

TERKİNİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler dolayısıyla 8/2/2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ilan edilen olağanüstü hal kapsamında genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, konutu ve/veya işyeri yıkılan, acil yıkılacak olan, ağır veya orta hasarlı hale gelen elektrik ve/veya doğal gaz abonelerinin ödenmemiş tüketim bedellerinin terkin edilmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler dolayısıyla 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ilan edilen olağanüstü hal kapsamında genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, konutu ve/veya işyeri yıkılan, acil yıkılacak olan, ağır veya orta hasarlı hale gelen elektrik ve/veya doğal gaz abonelerinin;

a) 6/2/2023 tarihine kadar tahakkuk etmiş ancak tahsil edilememiş tüketim tutarları ile son okuma tarihinden 6/2/2023 tarihine kadarki döneme ait tüketimler için tahakkuk ettirilecek tüketim tutarları ve bu abonelerin varsa daha önceki dönemlere ilişkin ödenmemiş fatura tutarları ile bunların ferîlerinin,

b) Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin özelleştirilmesi öncesindeki dönemden kalan ve özelleştirme işlemleri esnasında Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin alacağı olarak devredilen elektrik tüketim tutarlarının,

terkin edilmesini kapsar.

(2) Bu Tebliğ, yasal olmayan yollarla tüketilen elektrik ve doğal gaz tüketimlerini kapsamaz.

(3) Kamu tüzel kişiliğini haiz aboneler ile genel aydınlatma aboneleri bu Tebliğin kapsamı dışındadır.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Tebliğ, 137 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Enerji Tüketim Bedellerinin Terkinine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Tebliğde geçen;

a) Bakan: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanını,

b) Bakanlık: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını,

c) EPDK: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunu,

ç) Şirket: İlgisine göre; görevli tedarik şirketini, tedarik şirketini, doğal gaz dağıtım şirketini ve organize sanayi bölgelerini,

d) TEDAŞ: Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketini,

e) Tüketici (abone): Elektrik ve/veya doğal gazı kendi kullanımı için alan gerçek veya tüzel kişiyi,

f) Tüketim yeri: Elektrik ve/veya doğal gazın perakende satış sözleşmesi, ikili anlaşma, abonelik sözleşmesi, elektrik enerjisi tedarik sözleşmesi veya gaz alım-satım sözleşmesinden birisi kapsamında tedarik edilerek tüketildiği yeri,

ifade eder.

(2) Bu Tebliğde geçmekle birlikte tanımlanmamış diğer kavram ve kısaltmalar ilgili mevzuattaki anlam ve kapsama sahiptir.

İKİNCİ BÖLÜM

Binalara, Faturalara, Aboneliklere ve Terkine İlişkin Esaslar

Binalara ve tüketim yerlerine ilişkin esaslar

MADDE 5- (1) Şirketler;

a) Konut ve/veya işyerlerine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili birimlerinden,

b) Tescilli yapılara ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığının ilgili birimlerinden,

edindikleri hasar durum bilgilerine göre tüketim giderleri terkin kapsamına alınacak tüketim yerlerini belirler.

(2) Ölçümü tek sayaçtan yapılan birden çok tüketim yerinin farklı binalarda bulunması ve bu tüketim yerlerinin herhangi bir kısmının orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılacak veya yıkılmış olması durumunda dahi sayaca bağlı tüketimin tamamı terkin edilir.

Faturalara ilişkin esaslar

MADDE 6- (1) Terkine esas tüketim faturaları, aşağıda yer almaktadır:

a) 6/2/2023 tarihi öncesinde tahakkuk etmiş ancak tahsilatı gerçekleştirilmemiş son fatura ile varsa daha önceki dönemlere ilişkin ödenmemiş tüketim faturaları.

b) 6/2/2023 tarihi öncesindeki son faturaya esas son endeks okuma tarihinden 6/2/2023 tarihine kadar gerçekleşen ancak tahakkuka dönüşmemiş tüketimlere ilişkin faturalar.

c) 6/2/2023 tarihi öncesindeki herhangi bir döneme ilişkin olan ve 6/2/2023 tarihi öncesinde tahakkuka bağlanmasına rağmen tahsilatı gerçekleştirilmeyen, 30/5/2018 tarihli ve 30436 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin 36 ncı ve 37 nci maddeleri ile 3/11/2002 tarihli ve 24945 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 42 nci ve 51 inci maddeleri kapsamındaki ek tüketim faturaları.

(2) Birinci fıkranın (b) bendi kapsamındaki elektrik tüketimleri; varsa sayaç endeks değerleri esas alınarak, sayaç değerlerinin okunamaması durumunda geçmiş yılın aynı dönemine ilişkin tüketim miktarı esas alınmak suretiyle, geçmiş yılın aynı dönemine ilişkin tüketim miktarı yoksa tahmini tüketim değeri belirleme metodolojisi çerçevesinde tespit edilerek faturalandırılır.

(3) Birinci fıkranın (b) bendi kapsamındaki doğal gaz tüketimleri; varsa sayaç endeks değerleri esas alınarak, sayaç değerlerinin okunamaması durumunda ise Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 42 nci maddesi kapsamındaki metodoloji çerçevesinde tespit edilerek faturalandırılır.

(4) 6/2/2023 tarihi öncesine ait olup da 6/2/2023 tarihi sonrasında ilgililerince tutarı ödenmiş olan faturalar terkin edilmez ve bu faturalar için hak talebinde bulunulamaz. Ancak yapılmış olan bu tür ödemeler, bu Tebliğin yayımı tarihi öncesinde şirketlerce ilgilisine iade edilmiş ise, söz konusu faturalar terkin kapsamında değerlendirilir.

(5) Bu Tebliğin yayımı tarihi öncesinde ödenmiş faturalar için, terkinden faydalanmak üzere iade talebinde bulunulamaz. Talepte bulunulması halinde bu talepler işleme alınmaz.

Abonelikler, ikili anlaşmalar ve terkine esas tutarlar

MADDE 7- (1) Düzenlenmeye tabi tarifelerle görevli tedarik şirketinden elektrik, doğal gaz dağıtım şirketinden ise doğal gaz temin eden bu Tebliğ kapsamındaki tüketiciler için;

a) Görevli tedarik şirketi tarafından perakende satış sözleşmesi,

b) Doğal gaz dağıtım şirketi tarafından abonelik sözleşmesi,

mücbir sebep hali dolayısıyla 6/2/2023 tarihi itibarıyla feshedilir veya sonlandırılır. Fesih veya sonlandırmaya ilişkin ilgili mevzuat kapsamında yapılması gereken iş ve işlemler şirketlerce güvence bedeli terkine konu edilmeksizin re’sen yapılır. Şirketler, bu Tebliğe göre feshedilen veya sonlandırılan sözleşmeler uyarınca aldıkları güvence bedelleri için terkin başvurusunda bulunamaz ve bu güvence bedellerini, mahsuplaşmaya konu etmeksizin, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde tüketiciye veya varislerine iade eder.

(2) 6 ncı madde kapsamındaki faturalar, 6/2/2023 tarihi itibarıyla oluşmuş ferîleriyle birlikte terkine konu edilir. Ancak yapılandırılarak taksitlendirilmiş olanların yalnızca kalan taksitli tutarları terkin edilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Terkin Kapsamındaki Tutarların Ödemesine İlişkin Hükümler

Fatura ve icmallerin bildirimi

MADDE 8- (1) Şirketler, Ek-1’de yer alan terkin edilen faturaya esas döküm tablolarını, Ek-2’de yer alan şirket bazlı abone kırılımlı alt icmal tablolarını, Ek-3’te yer alan dilekçe ile dijital ortamda EPDK’ya sunar. Dijital ortamda EPDK’ya sunulan bilgilere esas tevsik edici belgeler, istenilmesi durumunda incelenmek üzere ilgili kurumlara sunulabilecek şekilde 5 yıl süreyle Şirket merkezinde saklanır.

(2) Şirketler, ilgili tüketicilere ilişkin birinci fıkra kapsamındaki başvurularını defaten veya ayrı ayrı yapabilirler. Ancak ilgili şirketin terkin kapsamındaki tüm tüketicileri için yapacağı başvuru süresi, hasar durumuna karşı itiraz edilmiş ve/veya yargı yoluna başvurulmuş olanlar hariç olmak üzere, bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 90 günü aşamaz.

(3) Ek-1 ve Ek-2 tablosu, üzerinde yer alan not ve metinlerle birlikte, icmali düzenleyen, kontrol eden ve onaylayan kişilerin ve şirketi temsil ve ilzama yetkilinin adını, soyadını, unvanını, imzasını ve firma kaşesini içerir.

(4) EPDK, şirketlerden ilave her türlü bilgi ve belgeyi talep edebilir.

(5) TEDAŞ, özelleştirme öncesi dönemden kalan alacaklarına ilişkin tutarı, tüketici grupları ve il bazında ayrıştırarak, ilgili bilgi ve belgeleri içerecek şekilde ve ödemenin yapılması talep edilen banka hesap bilgileri ile birlikte Bakanlığa gönderir.

Fatura icmallerinin kontrolü

MADDE 9- (1) EPDK, şirketler tarafından kendisine sunulan ödeme taleplerini başvuru tarihinden itibaren 30 iş günü içerisinde inceler. EPDK’nın ilgili şirketten ilave bilgi ve belge istemesi halinde, bu fıkradaki süre istenen bilgi ve belgelerin sunulmasından itibaren başlar.

(2) Yapılan incelemelerde eksik, hatalı, yanıltıcı, usulüne uygun olmayan ve kapsam harici bir başvurunun yapıldığının tespit edilmesi durumunda, aykırılıkların 15 iş günü içerisinde giderilmesi ilgili Şirketten istenir. 15 iş günü içerisinde söz konusu aykırılıklar giderilmezse, ilgili ödeme talebi dikkate alınmaz.

Toplulaştırılan icmallerin bildirimi ve ödemenin yapılması

MADDE 10- (1) EPDK, terkine konu fatura sayısı, fatura tutarı ve ödemeye esas tutarları il ve şirketler bazında toplulaştırarak Ek-4’te yer alan tabloyu oluşturur. Ek-4 tablosu ilgili şirketlerin banka hesap bilgileriyle birlikte Bakanlığa gönderilir.

(2) Bakanlık; EPDK tarafından kendisine iletilen tutarları esas alarak 3 iş günü içerisinde, ilgili kalemde ödenek kalmaması halinde ilave ödenek geldikten sonra 3 iş günü içerisinde şirketlerin ilgili hesabına aktarılmak suretiyle terkine esas ödemeleri gerçekleştirir.

(3) 6/2/2023 tarihi ile Bakanlıkça şirketlere yapılan ödemenin gerçekleştiği tarih arasında geçen süreye ilişkin olarak finansman maliyeti veya gecikme zammı talep edilemez ve bu kapsamda bir ödeme yapılmaz.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Denetim ve Haksız Ödemelerin Geri Alınması

Denetim

MADDE 11- (1) EPDK gerekmesi durumunda, şirketler tarafından terkin edilmesi talep edilen faturalardaki tüketim miktarı ve bedellerinin gerçek durumu gösterip göstermediğine ve bu Tebliğ kapsamındaki uygulamalardan yararlanmak üzere düzenlenen belgelerin veya verilen bilgilerin yanlış, eksik veya yanıltıcı olarak verilip verilmediğine ilişkin, ilgili şirketler nezdinde gerekli kontrolleri ve denetimleri yapabilir.

(2) Yapılan kontrol ve denetimlerde şirketlere olması gerekenden fazla veya haksız ödeme yapıldığının tespit edilmesi halinde, fazla veya haksız ödenen tutar, ödenmesi gereken asıl tutar, hatanın neden kaynaklandığı EPDK tarafından Bakanlığa bildirilir.

Haksız ödeme tutarları

MADDE 12- (1) Bildirilen fazla veya haksız ödeme tutarı, ödemenin yapıldığı tarih ile geri alındığı tarih arasında geçen süreye 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranı dikkate alınarak hesaplanan tutar da dahil edilmek suretiyle, ilgili şirketlerden 30 gün içinde geri alınır. Bu süre içerisinde geri ödeme gerçekleştirilmezse alacak, ilgili şirketin mükellefi bulunduğu vergi dairesine bildirilir ve vergi dairesince takip ve tahsilatı gerçekleştirilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Tüketicilerin bilgilendirilmesi

MADDE 13- (1) Terkine esas borçların ödenmesine müteakip, şirketlerce 3 iş günü içerisinde ilgili tüketicilere veya varislerine, geçmiş dönemden kalan borçların Bakanlık bütçesinden karşılanarak ödendiği hususunda bildirim yapılır.

Tereddütlerin giderilmesi

MADDE 14- (1) Bu Tebliğin uygulanmasına ilişkin hususlarda ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Bakanlık yetkilidir.

Yürürlük

MADDE 15- (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yürütür.

Ekleri için tıklayınız.

elektrik faturası neden yüksek geliyor

Elektrik faturası neden fazla gelir?

Elektrik faturası, elektrik dağıtım şirketi tarafından kullanıcın kullandığı elektrik miktarına göre hesaplanıyor.

Elektrik faturası üzerinde, ödenecek bedel ve bedelin ödeneceği tarihler de yer alıyor. Ancak, fatura kapsamında bazı giderler de tahsil ediliyor.

Örneğin; Trafo Kaybı. Bu bedel, Ölçüsü alçak gerilim tarafından yapılan trafolu müşterilerden tüketim üzerinden ilgili mevzuat hükümleri gereği hesaplanarak alınan bedele deniyor.

İletim Sistem Kullanım Bedeli ise; Dağıtım şirketinin iletim hizmetlerine karşılık toplam kwh üzerinden iletim şirketine (TEİAŞ) ödediği bedel olarak karşımıza çıkıyor.

Yukarıda belirtilen bedellerin de yansıtıldığı elektrik faturaları Şubat 2015 döneminde beklenilen üstünde geldi. Peki, elektrik faturası neden fazla geldi?

Elektrik faturalarının yüksek gelmesi ile ilgili olarak ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir'in yaptığı açıklama şu şekilde;  "Dağıtım şirketleri her iş günü sayaç okuyor. Her abonenin...

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır