konut kredisi geri çağrılabilir mi / Erkan Çelebi: Konut kredisi kullanan yandı | Erkan ÇELEBİ Köşe Yazısı - Hürriyet Haberler

Konut Kredisi Geri Çağrılabilir Mi

konut kredisi geri çağrılabilir mi

bankaların kredileri geri çağırması

  • sanirim isletmelere verilen buyuk krediler icin oluyor bu. benim krediyi istedigi kadar cagirsin. gelmez ki.

  • demirören' e verileni geri çağırması yeterli olacaktır ülke için.

  • olası durumda ibaresi ile sözleşmede yer alan maddedir.

    sayfaları imzalarken, ışık hızında çeviriyorlar. neye imza attık bilmiyoruz.

  • (bkz: gel pisi pisi)

  • böyle bir durumda, bugüne kadar ödediğim faiz tutarını da ben geri çağırmazsam siksinler.

  • 2 gram konuyu bilen kimse yazmayacak madem müdahale edelim:

    tüketici kredileri (bireysel her tür kredi; konut, araç, ihtiyaç vs) geri çağ-rı-la-maz. net. kesin. istisnası yok. yasal olarak mümkün değil. (cb bu yasayı da değiştirebilir, doğru. ancak bunu yapmasının mantıki bir gerekçesi ortada yok)

    anaparayı geri çağırmayı bırakın; kredi faizini bile ellemeleri mümkün değil. sabit faizli alınan kredinin ödemeleri ilk günden sabitlenir, arttırılamaz. (elbette planlı taksitleri vadesinde ödemeniz şartıyla - gecikme/temerrüt faizleri ayrı konu)

    ticari krediler her türlü geri çağrılabilir. ne yazacaksanız buna dair yazın.

  • ekşi sözlük ekonomi profesörleri çalıştayı maşallah herkes ekonomi ile ilgili bir başlık açıyor
    ben dedim.. açık öğretimden bu kadar iktisat işletme mezunu olursa olacağı bu

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

 

Varsayılan

Moralinizi bozayım:

krizinden birkaç gün önce ticaretle uğraşan bir müvekkilimiz değişik bankalardan dövizle yıl vadeli kredi alıyor. Bankalar bu krediyi verirken müvekkilden kredi miktarının 3 katı oranında "çek" alıyor. (Neden veriyor demeyiniz, ben de demiştim, teammülmüş, şahsi teminat çeki vermezseniz, banka da krediyi vermiyormuş). Kredi alınıyor, kullanılıyor, derken 97 krizi olarak bilinen ünlü kriz patlak veriyor.

Kredi alındıktan 14 (yazıyla ondört!) gün sonra bir banka noterden ihtarname çekerek 14 günlük FAİZİYLE birlikte (faiz yüzde ) krediyi geri çağırıyor. Müvekkil borcunu ödeyemiyor, banka kredi için icra takibi başlatırken, teminat çeklerinin de arkasını yazdırıp, onlar için de ayrı ayrı icra takibi yapıyor ve ayrıca karşılıksız çek keşidesinden de ceza davası açılmasını sağlıyor. Bir bankanın icra takibi yaptığını duyan diğer bankalar da müvekkilden kredilerini geri çağırıyor ve birkaç ay içinde müvekkil aleyhine onlarca icra takibi ve karşılıksız çek şikayet dosyası oluyor.

Karşılıksız çek davalarının hepsinde müvekkil için hapis kararı çıktı. Çeklerin teminat çeki olarak verildiği, ileri tarihli olduğu vs. savunmaları dikkate alınmadı ve bana sorarsanız bu sonuç şaşırtıcı ya da hatalı da değildi.

Ancak ne yazık ki, icra takiplerinin itiraz ile durması üzerine Asliye Ticaret Mahkemelerinde bankaların açtığı davalar da hep bankaların lehine sonuçlandı ve bu sonuçların bir kısmı bence hatalıydı.

Olayların çok fazla detayına girmek istemiyorum, ancak basit bir örnek: İtirazın kaldırılması davasında banka kredi sözleşmesini (sözleşme yapılırken bir örneği bize verilmemişti bu arada) delil olarak Mahkemeye sundu. Kredi sözleşmesi denilen 66 sayfalık kitapçığı incelediğimizde kredi borcu ödenirken uygulanacak faiz kısmının olarak boş bırakıldığını ve ortada bir rakam olmadığını gördük. Banka % kredi faizi istiyor, biz ise en fazla reeskont faizi (onun miktarı ise yıllık %90) uygulanmalı dedik, dosyanın bilirkişiye verilmesine karar verildi, bilirkişi ise emekli banka müdürü.

Sözleşmeye uygulanacak faiz miktarının tesbiti kanundan kaynaklanan hukuki bir konudur, Mahkeme tarafından karar verilmelidir, ayrıca dosya bilirkişiye verilecek olsa dahi, "emekli banka müdürü" davacının banka olduğu bir ihtilafta uygun bir seçim değildir diye itiraz ettik, itirazımız reddedildi. Emekli banka müdürü, bilirkişi raporunda boş bırakılan faiz miktarı konusunu açıklığa kavuşturdu ve faiz kredi sözleşmesinde yazılmamış olsa dahi, Türkiye'deki bankaların kredi faizlerinin ortalamasının uygulanması gerektiğini, bizim talebimiz gibi banka kredi sözleşmesine %90 reeskont faizi uygulanırsa ülkemizdeki bankaların batacağını yazdı.

Rapora yaptığımız şiddetli itirazlar reddedildi ve dava bankanın talep ettiği şekilde ve istediği faiz miktarı üzerinden sonuçlandı. Yaptığımız temyiz başvurusu da, "karar usul ve esasa uygun olduğundan" reddedildi ve karar kesinleşti.

Müvekkilimizin bankadan aldığı ve sadece "14 gün" kendisinde kalmasına izin verilen döviz kredisi için ödemesi gereken fatura aşağıdaki gibi şekillendi:
1- kredi miktarının tamamının geri ödenmesi
2- Kredi miktarının %'ü oranında faiz ödenmesi
3- kredi miktarının 3 katı tutarındaki teminat çeklerin ödenmesi
4- icra/dava masrafları + inkar tazminatı + çek tazminatları
5- karşılıksız çekler için ayrı ayrı hapis cezaları

Birkaç yıl süren onlarca dava sonunda müvekkil iflas etti, şirketinin tüm malvarlığı gitti, işyeri kapandı, çekler şahsi çek olduğundan adına kayıtlı tüm gayrımenkulleri haciz yoluyla satıldı ve eğer karşılıksız çek keşide etme suçu kaldırılmamış olsaydı, şu anda da hapiste olacaktı.

Fail : yıl sonra ödeyeceksiniz diye alınan ve sadece 14 günsizde kalmasına izin verilen, daha sonra kriz çıktı diye tek taraflı geri çağırılan banka kredisi.

krizinde hukuk sistemimiz bu sonucun "yasal ve adil" olduğuna karar vermişti, umarım 'de farklı kararlar çıkar.

Erkan &#;elebi: Konut kredisi kullanan yandı

Haberin Devamı

BAZI bankalar, krizin faturasını konut kredisi kullananlara çıkarmaya başladı. Daha önce aylık yüzde ile yüzde faizle konut kredisi kullananlar şimdi borçlarının geri kısmını aylık yüzde 15'e varan oranda faizlerle ödemek zorunda kalacak. Bu da konutta dövizzedelerden sonra faizzedelerin oluşmasına yol açabilecek.

TÜKETİCİ Yasası'nın taşınmaz malları kapsamaması nedeniyle bankalar krizi gerekçe göstererek konut kredilerine uyguladıkları faiz oranlarını mevcut müşterileri için de yükseltti. Kriz öncesi aylık yüzde ile yüzde faizle konut kredisi kullanan tüketiciler, artık aylık yüzde 15'e varan oranlarda faiz ödemek zorunda kalacak. Bunun sonucunda krizinin ardından döviz kredisiyle konut alanların yaşadıklarını şimdi düşük faizlere güvenip uzun vadeli konut kredisi kullananlar yaşayacak.

KULLANAN YANDIArkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre, kriz öncesi yüzde 3 faizle 24 ay vadeli 10 milyar liralık konut kredisi kullananlar, ayda milyon lira taksit öderken, yüzde 8'e çıkan faizlerle ödeyeceği aylık taksit, milyon lirayı bulacak. Şayet, bankalar bu müşterilerine yüzde 15 faiz uygulamaya başlarsa, bu kez ödenecek aylık taksit, 1 milyar milyon lira olacak.

Tüketici Yasası, bankalara ve finans kuruluşlarına tüketicilere bir mal veya hizmeti almak amacıyla kullandırdıkları tüketici kredilerinin faizlerinde sözleşme süresince faizleri değiştirmeme zorunluluğu getiriyor. Ancak, gayrimenkul gibi taşınmaz malların Tüketici Yasası kapsamına alınmaması bankaları kredi kartında olduğu gibi konut kredilerinde de bu kurala uymak zorunda bırakmıyor. Böyle olunca da, kredi kartı ile konut kredilerinin faizlerini değiştirip değiştirmeme bankaların insafına kalıyor. Bazı bankalar da her fırsatta faturayı tüketicilerin sırtına yüklüyor.

Faiz oranlarını yükselten bankalardan bazıları, yeni oranları hemen daha önce açtıkları konut kredilerine yansıttı. Bazıları ise henüz yansıtma kararı almadı. Bu faizleri sadece yeni açtıkları konut kredilerine uygulamaya başladı.

YASA YETİŞMEDİSanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tüketici Yasası'nda değişiklik yaparak kredi kartları ve konut kredilerini de ‘‘tüketici kredileri’’ kapsamına almaya hazırlanıyordu. Böylece bankaların kredi kartı ve konut kredisi faiz oranlarıyla diledikleri gibi oynamalarını engellemeyi amaçlıyordu. Yasa değişikliği gerçekleşseydi bankalar, taksitlendirilen kredi kartı harcamalarına ve konut kredilerine uyguladıkları faiz oranlarını borç bitinceye kadar değiştiremeyeceklerdi.

Bakanlık'ın Yasa'da yapmayı planladığı bu değişikliğe finans sektöründe geçtiğimiz Kasım ayında yaşanan ekonomik kriz neden olmuştu. Kasım ayındaki krizde kredi kartı kullanıcıları, bankaların faiz sürpriziyle karşılaşmıştı. Krizin faturasını müşterisine yıkmak isteyen bazı bankalar artırdıkları kredi kartı faizlerini geriye dönük olarak işleterek açıklarını kapatma yoluna gitmişlerdi.

Ne var ki, bankaların bu tür uygulamalarını önlemek amacıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı yeni Yasa tasarısı son krize yetişemedi. Bazı bankalar yine krizin faturasını müşterilerinden çıkarmaya başladı. Bundan da en fazla kredi kartı kullanıcılarının yanısıra konut kredisi kullananlar nasibini alıyor.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Bankalar kredileri geri çağırabilir mi?

Ticaretle uğraşan birçok kişi bilir ki bankalardan kredi kullanırken ya limit verilen bir genel kredi sözleşmesi imzalayıp, bu limit içesinde sürekli kredi kullanıp öderler. Ya da tek bir projeyi, yatırımı finanse etmek için kredi sözleşmesi imzalayıp kredi kullanırlar. Kredi demek zaten vade demek, bazen 2 yıl bazen 5 yıl, artık ihtiyaca ve geri ödeme plan ve öngörüsüne göre.

Banka ve müşterisi sözleşmeyle anlaştıkları gibi hareket etmek zorundadır. Banka keyfi olarak krediyi vadesinden önce geri çağıramaz. Ki biz buna hesabın kat’ı diyoruz. Müşteri taksitleri ödemede gecikip temerrüde düşemez. Çünkü herkes hesabını ona göre yapar: Banka da kullandırdığı kredinin taksitlerinin zamanında yapılacağını düşünerek finansal ve mali yapılanma ve plan yapmıştır. Taksitlerin geri ödenmesi aksarsa, bankanın da finansal plan ve yapılanmasında aksama olur.

Bankacılık bakımından geri dönmesi şüpheli ve riskli her ödeme, kredidir. Bu ayrı bir konu. Kullanılmış kredinin geri ödenmesinde risk gerçekten gerçekleşmişse, artık banka vadeyi ve taksitleri beklemez, hesabı kat ederek krediyi geri çağırır.

Bu mümkün mü?

Evet, mümkündür.

İhsan Bey, çoğunluğuna sahip olduğu şirketin yönetim kurulu başkanı olarak on yıldır aynı banka ile çalışmakta, krediler çekip, ödemekte, bu böyle gelip gitmektedir. Ancak bankasının krizini bahane ederek yeni kredi kullandırmadığını, mevcut ,86 TL kredi borcunu ödemeye devam ettiğini, bakiye ,20 TL kaldığını, bankasının yılında hesabı kat edip kredileri geri çağırdığını, üstelik kredileri geri ödemesi için şirketine sadece bir gün süre verdiğini, bu da yetmezmiş gibi verdiği bin TL’lik teminat bedelinin ve çek mesuliyetinin üç gün içinde bankaya depo edilmesini ihtar ettiğini, hiçbir sebep yokken bankanın krediyi geri çağırmada ve teminat bedelinin üç gün içinde depo edilmesini istemede kötü niyetli olduğunu iddia edip, bankanın 1 TL maddi, bin TL manevi tazminata mahkûm edilmesi talebiyle Ankara 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açar.

Kısaca, İhsan Bey, bankanın haksız yere ve kötü niyetli olarak şirketine kredi kullanımını durdurduğunu ve kredi hesabını kat ettiğini iddia etmektedir.

Mahkeme yaptığı yargılama sonucunda davalı bankanın İhsan Bey’in şirketi hakkında yapılan istihbaratta olumsuz verilere ulaşıldığını, davalı bankadan önce başka bir bankanın da İhsan Bey’in şirketinin kullandığı krediyi geri çağırdığına ilişkin Merkez Bankası (’ten beri Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi) kayıtlarında bilgi bulunduğu ve risk kaydının düşüldüğü, davacı şirkete ait araçlar üzerinde birçok haciz ve sınırlandırma şerhlerinin bulunduğu, İhsan Bey’in artık faaliyetlerini başka bir şirket üzerinden yürütmeye başladığını, bankanın kullandırdığı krediyi riskte görmesi ve bunun delillerinin mevcut olması karşısında krediyi geri çağırmasının sözleşmeye ve kanuna uygun olduğuna karar vererek, davayı reddeder. Yargıtay da mahkemenin kararını onar.

İhsan Bey artık bilmektedir ki haklı sebepleri varsa, banka yeni kredi kullandırmayacağı gibi, kullandırılmış olan kredileri de vadesinden önce geri çağırabilir. Bu sebeple bankaya karşı tazminat davası açılamaz.

Konkordatoda krediler geri çağrılamaz

Peki, İhsan Bey’in şirketi bu gün konkordato ilan etseydi, bankası yine de vadesi gelmemiş kredileri geri çağırabilir miydi?

Hemen cevap verelim, hayır, çağıramazdı!

Nedeni İcra ve İflas Kanunu’ndaki konkordatoyla ilgili hükümler.

Zaten konkordato ilan edebilmenin en önemli şartı, vadesinde borçlarını ödeyememiş olma veya gelecekte ödeyemem riskinin bulunması. Mantık olarak da mademki bir kimse bankaya olan borçlarını vadesinde ödeyemediği için konkordato ilan edebiliyor, o zaman banka da konkordato ilan eden kredi borçlusunun kredi hesabını vadeden önce kat edip, krediyi geri çağıramasın.

İşte bu durum İcra ve İflas Kanunu’nda açıkça düzenlenmiş. Önce, konkordato talebinde bulundu diye, yani borcumu vadesinde ödemem mümkün değil dedi diye, İhsan Bey’in şirketini kredi sözleşmesini feshetmenin, gelecek taksitlerin tamamının muaccel olma şartının artık mümkün olmadığını belirteyim.

Kredi borçlusunun işletmesinin faaliyetine devam edebilmesi için zorunlu olan, bankadan önceden kullandığı ve geri ödemede zorlandığı kredilerin geri çağrılması, müşteri konkordato talep etmemişse ancak söz konusu olabilir. İhsan Bey artık bunu biliyor.

Konkordato, kredi kullananlar için bankalara karşı bir koruma zırhı sağlıyor. Gedik açılabilir mi?

Bankalar kredileri geri çağırabilir mi

Güngör Uras Hoca’yı saygıyla ve rahmetle anıyoruz

Soyut ve teknik bilgiyi gerektiren konuları basit ve herkesin anlayabileceği bir dil ve üslupla anlatmak ayrı bir maharet ister.

Özellikle bilimsel konuları günlük hayat içerisinde “öyküleme” yoluyla anlatmak yetenek gerektirir.

Bu konuda benim ustam, gazetemiz köşe yazarlarından rahmetli Güngör Uras Hoca’dır. “Ayşe Teyze” ile iktisat bilimine bağlı olarak günlük ekonomik olayları “öyküleyerek” herkesin anlayabileceği dil ve üslupla izah ederdi.

Ben de hukuki konuları Güngör Hocam’dan aldığım ilhamla, “öyküleyerek” İhsan Bey ve Zeynep Hanım’ın dünyasında anlatmaya gayret ediyorum.

Mekânın cennet olsun Güngör Uras Hocam

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası