evde kulak tıkanıklığı nasıl geçer / Kulak Tıkanıklığı Neden Olur, Nasıl Geçer? Kulak Tıkanıklığına Nasıl Düzelir ve Ne İyi Gelir?

Evde Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer

evde kulak tıkanıklığı nasıl geçer

Kulak tıkanıklığına ne iyi gelir, nasıl geçer? Kulak tıkanıklığı açmak ve gidermek için evde yapılacak hareketler

Çoğu zaman basit bir rahatsızlık olarak görülen kulak tıkanıklığı, başka rahatsızlıklara sebep olabilen ciddiye alınması gereken bir sağlık problemidir. Bu açıdan kulak tıkanıklıkları ciddiye alınmalıdır. Sizler için Kulak tıkanıklığına ne iyi gelir? Nasıl geçer? Kulak tıkanıklığı açmak ve gidermek için evde yapılacak hareketleri derledik. Kulak tıkanıklığı, birçok sebepten kaynaklanabilir. Kulak kiri, soğuk algınlığı iltihabı bu sebepler arasında. İnsanların, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve rahatsızlık veren kulak tıkanıklığından doğru tedavi yöntemleri ile kurtulmak mümkün.

Kulak tıkanıklığı nedir?

Kulak içinde basınç ve dolgunluk hissi veren, geçici işitme kaybına yol açan tıkanıklık kulak tıkanıklığı olarak adlandırılır. Kulak tıkanıklığı, toplumda yaygın olarak görülmektedir. Kulak kanalının farklı sebeplerden dolayı kapanması ile östaki borusunun kulak zarının iki tarafına da eşit bir şekilde hava basıncı sağlayamaması sonucunda kulak tıkanıklığı meydana gelmektedir. Bunun dışında kulak içine yabancı bir cisim kaçmasına bağlı olarak da kulak tıkanıklığı rahatsızlığı görülmektedir. Kulak tıkanıklığı ilerleyen evrelerde ise duyma yetisinin azalmasına sebep olabilmektedir.

Kulak tıkanıklığı neden olur?

Kulak tıkanıklığının en yaygın sebebi yükseklik değişimi olarak bilinmektedir. Çoğunlukla esneme ile giderilebilen bu tıkanıklığın asıl nedeni basınç farklılıklarıdır. Kulak tıkanıklığının sebeplerinden birisi de kulak çubukları ile kulağın temizlenmesidir.

Halk arasında kulak kiri denilen buşon, kulak tıkanıklığının en çok karşılaşılan sebeplerinden biridir. Buşonun kulağı tıkaması genellikle yanlış bir şekilde uygulanan kulak temizleme işlemlerinden kaynaklanmaktadır. Kulağı temizlemek için kulak çubuğu gibi cisimler kulak içine sokulmamalıdır. Buşonun fazla bir şekilde salgılanmasının sebebi kirli ve tozlu yerlerde uzun süre bulunmaktır. Bunun dışında banyo yapmak ve denize girmek gibi fiillerden sonra da dış kulakta bulunan az miktarda buşon şişerek kulağı tıkayabilmektedir.

Kulak tıkanıklığının nedenlerinden biri de dış kulak iltihabıdır. Yüzücülerde sıklıkla görülen dış kulak iltihabı, kulağın çok fazla neme maruz kalması ile ortaya çıkmaktadır. Dış kulak iltihabının en sık görülen nedenleri bakteriyel enfeksiyonlar ve mantarlardır. Dış kulak iltihabı, nadir olarak alerjik ve dermatolojik nedenlere bağlı olarak da görülebilmektedir.

Orta kulak iltihabı da kulak tıkanıklığına yol açabilmektedir. Solunum yolu enfeksiyonları, alerji, boğaz ağrıları, soğuk algınlığı sonucunda orta kulak iltihabı oluşabilmektedir. Orta kulak iltihabı kulak ağrısı, kulak tıkanıklığı ve kulak ağrısı gibi semptomlarla birlikte görülmektedir. Küçük çocuklar arasında da orta kulak iltihabı yaygın bir şekilde görülmektedir.

Östaki borusu fonksiyon bozuklukları, östaki borusunun farklı nedenlerle bloke olması da orta kulak basıncının dış ortam basıncı ile eşitlenememesine bağlı olarak ağrı, çınlama ve kulak tıkanıklığına yol açmaktadır.

Kulak tıkanıklığı belirtileri; kulakta dolgunluk hissi, işitmede sıkıntı, kulakta çınlama, kulakta ıslık sesleri, denge kaybı, kulak ağrısı, enfeksiyon nedenine bağlı ağrı şeklinde sıralanabilir. Bu sayılan belirtilere farklı belirtilerde eklenebilir.

Kulak tıkanıklığı nasıl geçer?

Kulak tıkanıklığı, geçmediği ve ağrı hissetmeye neden olduğu zaman hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve kulak burun boğaz doktoruna muayene olunmalıdır. Doktorun teşhisi akabinde reçeteye yazdığı ilaçlar ve önerdiği tedavi yöntemleri belirtildiği şekilde dikkatlice ve özenle uygulanmalıdır. Böylelikle kısa zamanda kulak tıkanıklığı rahatsızlığından kurtulabilirsiniz.

Doktorunuza danışarak doğal ve etkisi tespit edilen tedavi uygulamalarına da kulak tıkanıklığınızın geçmesi için başvurabilirsiniz. Bu yöntemlerden biri sıcak komprestir. Sıcak kompres uygulamasında tıkanıklık olan kulağa sıcak su torbası tutulmaktadır. Uygulanan sıcak kompres, östaki borusunun genişleyerek rahatlamasını sağlamaktadır. Esneme de kulak tıkanıklığını açan etkili yöntemlerden biridir.

Kulak tıkanıklığını açan en faydalı maddelerden biri hidrojen peroksittir. Özellikle kulak kiri yani buşon sebebi ile işitme kaybı yaşanması hallerinde faydalı olmaktadır. Kulak tıkanıklığına sebep olan sinüs problemleri için yapılan gargaralar da rahatlamaya sebep olmaktadır. Basınçtan kaynaklanan kulak tıkanması rahatsızlıklarında çene oynatma yöntemi etkili olmaktadır. Uygulama da ağız açılır ve çene hızlı ve düzenli bir şekilde iki yana doğru hareket ettirilir.

Gliserin, suya bağlı olarak ortaya çıkan kulak tıkanması sorunlarında etkili bir maddedir. Gliserinden bir kaç damla yarım bardak ılık suyun içine eklenir ve karıştırılır. Bu karışımdan 2-3 damla tıkanıklık olan kulağa damlatılır. Daha sonra bir pamuk ile kulak yavaş ve nazik bir şekilde temizlenir.

Kulak tıkanıklığına ne iyi gelir?

Kulak tıkanıklığına iyi gelen bitkisel yağlardan biri çay ağacı yağıdır. Anti septik, anti bakteriyel ve anti viral özellikleri vardır. Bir bardak kaynar suya bir kaç damla çay ağacı yağı eklenir. İyice karıştırılır. Karışımdan çıkan buhar tıkalı kulağın açılmasını sağlayacaktır.

Sarımsak yağı da kulak tıkanıklığına iyi gelmektedir. Bunun için 2-3 diş sarımsak ezilir ve üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı eklenir. Birkaç dakika ısıtılır. Daha sonra soğumaya bırakılan karışım, tıkanan kulağa dökülür. İki dakika o şekilde kalması için bir pamuk ile kulak tıkanır. İki dakika sonra sıvının kulaktan akmasına izin verilir. Bu işlemin bir kaç kere tekrarlanması tıkanıklığa faydalı olmaktadır.

Kulak tıkanıklığı açmak ve gidermek için evde yapılacak hareketler

Kulak tıkanıklığını açmak ve gidermek için evde yapılacak çeşitli hareketler ve uygulamalar vardır. Bunlardan bazıları şöyle özetlenebilir:

- Çene oynatma hareketi

- Sıcak bez ya da sıcak su torbası uygulaması

- Esneme hareketleri yapmak

- Sakız çiğneme (sakız çiğneyerek kaslar harekete geçirilerek kulak tıkanıklığı açılabilmektedir.)

- Kulak kepçesinin birkaç defa aşağı doğru nazik bir biçimde çekilmesi hareketi ( bu hareket ile kulak girişi açılmaktadır.)

- Tuzlu su ile gargara yapmak

Bu uygulamaların dışında elma sirkesi, zeytinyağı ve soğan suyu kulak tıkanıklığına iyi gelen bitkisel çözümler arasında yer alır. Bu bitkisel çözümler, evde rahatlıkla uygulanabilen pratik yöntemlerdir.

Kulak tıkanıklığı neden olur, nasıl geçer?

Kulak tıkanıklığı, dışarıdan gelen seslerin dalgalarının, işitme kanallarında doğru bir biçimde iletilmemesi sonucunda gelişir.

Kulakta şişkinlik hissi, işitmenin kalitesinin bozulması gibi bulgularla ilerleyen kulak tıkanması, çoğu zaman önemsenmeyip, tedavisi geciktirilen bir hastalık olarak belirtilir.

KULAK TIKANIKLIĞININ BELİRTİLERİ

Kulak tıkanıklığının belirtileri, tıkanmaya neden olan faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kulakta basınç ve dolgunluk hissi en yaygın görülen belirtiler arasında bulunur. Diğer belirtiler ise şu şekildedir:

- Hafif işitme kaybı
- Baş dönmesi
- Kulakta ağrı
- Kulak akıntısı
- Kulak çınlaması
- Denge kaybı

KULAK TIKANIKLIĞI NEDEN OLUR?

Kulak tıkanıklığı, duşta kaçan su veya uçak yolculuğunda artan basınç gibi gündelik olaylara bağlı oluşabileceği gibi daha ciddi sorunlardan da kaynaklanabilir.

Anatomik olarak 3 bölümden oluşan kulakta, dış kulak, orta kulak ve iç kulağın herhangi birinde görülen fonksiyon bozuklukları kulak tıkanıklığına yol açabilir.

Aynı zamanda, kulağa yabancı bir cisim kaçması, uçak yolculuğu, alerjiler ve grip gibi etkenler de kulak tıkanıklığına neden olabilir.

KULAK TIKANIKLIĞI NASIL GEÇER?

Çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir.

Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.

Ayrıca derin bir nefes aldıktan sonra nefesi burundan yavaşça vermek, bu işlemi yaparken burunu elle kapatmak da kulak tıkanıklığına iyi gelebilir. Kulakların rahatlatılması için sıcak su buharının solunması, sıvı alımının artırılması ve sıcak duş almak da önerilebilir.

Eğer esneme, yutkunma gibi yöntemler işe yaramıyorsa vakit kaybetmeden kulak burun boğaz uzmanına muayene olunması gerekir.

SORU & CEVAP: KULAK ÇINLAMASI NEDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır