iran halısı vikipedi / Pazırık Halısı | Tarihi Olaylar

Iran Halısı Vikipedi

iran halısı vikipedi

Halı-Kilim Dokuma

funduszeue.info&#;Sanat Atölyeleri&#;Halı-Kilim Dokuma

Halı-Kilim Dokuma

Dokuma Tarihi

Dokumacılık çok eski sanatlardan biridir. İlk insanlar vücutlarını dış etkenlerden korumak için hayvan derilerini kullanmışlardı. Önce hayvan postları ve deriyle daha sonrada bitki sap ve lifleriyle dokuma yapmayı öğrenmişlerdir. Bitki saplarıyla başlayan dokumacılık, yün ve pamuktan dokumalarla günümüze kadar gelmiştir. Gerçekten de dokumacılık, insanların üzerinde çalıştıkları en eski işlerden birisidir.

Elde edilen lifler uzun olmadığından dokumaya elverişli olmuyordu. Bitkisel veya hayvansal liflerin birbirine eklenerek iplik yapılması, istenilen uzunlukta dokumalar yapma olanağı vermesi bakımından önemli bir buluş olmuştur. Bilinen en eski halı, M.Ö yüzyıllar arasında Orta Asya’da dokunan ve dokunduğu bölgenin adını alan PAZIRIK HALISI’dır.

Kirkitli dokumaları bulan ve geliştirenler Türklerdir. Halı ve diğer kirkitli (kilim-cicim sumak-zili) dokumalar, Türklerin Orta Asya’dan göç etmesiyle dünyaya yayılmıştır. İnsanların, konutların döşenmesinde örtü ve yaygı gereksinimlerini karşılamak amacıyla yün ipliklerini birbiri arasından bir alt bir üst geçirerek ilkönce kilim yaptıkları, sonradan da bu ipliklerin arasına kısa yün ipliklerini düğümleyerek halıyı buldukları sanılmaktadır. Geleneksel Türk El Sanatları, Anadolu&#;nun binlerce yıllık tarihinden gelen çeşitli uygarlıkların kültür mirasıyla, kendi öz değerlerini birleştirerek zengin bir mozaik oluşturmuştur. Dokumacılık Anadolu&#;da çok eskiden beri yapıla gelen, çoğu yörede geçim kaynağı olmuş ve olmaya devam eden bir el sanatıdır.

Kilim, cicim, zili ve sumak dokumalar bu güne kadar, dağınık olarak Türkiye’nin hemen her yerinde dokunmuş ve dokunmaktadır. Türkiye’nin doğal koşullarının değişik ve tarih boyunca çeşitli kültürlere yuva olmasından dolayı bu dokumalar, teknikleri ve desenleri bakımından çok çeşitlidir. Ancak bölge özellikleri göstermekte ve geleneksel olarak yapıldıkları için bilhassa desen bakımından çok az değişmektedirler. Bu nedenle kolaylıkla tarihsel sıralama yapılamamaktadır. Sadece renklerinden, sentetik boyaların ülkemize giriş tarihi olan ve Sonrası veya öncesi olarak tarihlendirme yapılabilmektedir. Bu da her zaman geçerli olamamaktadır.

 

Kilim Tarihi

Kilim, bilinen en eski dokuma türlerinden biridir. İlk olarak eski çağlardan beri bilinen Orta Asya, İran, Anadolu ve Kafkasya’da hayvancılıkla geçinen göçebelerin yapıp, kullandıkları bir eşyadır. Orta Asya&#;da yaşayan yerliler büyük bir nüfus patlaması sonucunda kendilerine daha iyi bir yaşam yeri bulabilmek için Batı&#;ya doğru göç ederlerken birçok şiddetli hava koşullarına maruz kalmışlardır. Bu nedenle çadırlarını kurmak için keçi yünü kullanmaya başlamışlardır. Keçi yünü, koyun yününe nazaran çok daha uzun ve sık olduğundan düz dokuma çadırındaki delikleri kapamış ve su geçirmez hale getirmiştir. Daha sonraları, bu göçebe insanlar çadırlarının toprak zeminindeki rutubetten kendilerini korumak için düz dokuma tekniğinin aynısını kullanarak &#;kilim&#; adını verdikleri zemin kaplamalarını üretmişlerdir.

Sonraları bu göçebe insanlar dokumalarına &#;pile&#; eklemeye başladılar. Bu ilk pile kilimleri oldukça esneklerdi. Göçebeler bu kilimleri kolaylıkla katlayıp atların sırtlarına atarak uzun yolculukları esnasında uyku çantaları olarak kullanabiliyorlardı. İlk düğüm atılmış pile halıların ne zaman ve nerede dokunduğunu hiç kimse tam olarak bilmemektedir. Ancak hayatta kalmayı başaran en eski pile halı Altay dağlarında bulunmuştur.

Kilim &#;ıstar&#; denilen tezgâhlarda kadınlar tarafından umumiyetle dokunur. Bu tezgâhlar dik veya eğik olarak yerleştirilerek arış ve argaç denilen, dikey ve yatay iplik atkıların meydana getirdiği kasnak üzerinde, motiften motife geçilerek dokunur. Yün olan bu iplikler, bitki köklerinin ve yapraklarının kaynatılmasıyla elde edilen boya ile boyanır. Buna &#;kökboyası&#; denir. Kök boyalarla boyanan iplikler zamanla solmama ve hatta daha hoş bir parlaklık kazanma özelliğine de sahiptirler.

Halı Tarihi

“Pazırık Halısı”

Rus arkeolog RUDENKO tarafından, Türklüğün beşiği Doğu Altaylar’daki(funduszeue.info) Pazırık Yaylası’nda donmuş kabirlerden çıkan eşya arasında, halı ve renk keçeler bulmuştur. Bunlar Petrograd(Leningrad) Ermitaj(Hermitage) Müzesi’nde teşhir edilmektedir.Bilinen bulunmuş en eski düğümlü el halısı’dır. M.ö yy’a ait olduğu tahmin edilmektedir yıllarında bulunmuştur. Yaklaşık ikibin beş yüz yıl önce dokunmuştur.

Halının ebatları konusundaki bilgiler de maalesef birbirini tutmamaktadır. Bazı yayınlarda xcm, kimilerinde xcm, xcm. gibi değişik ölçüler verilmektedir. Çok ince ve iki defa bükülmüş yünden yapılmıştır. Atkı, çözgü ve ilme iplikleri tamamen yündür, çok düzgün bir kesim tekniğinin uygulandığı bilinmektedir. Hav yüksekliğini oluşturan ilme uçlarının uzunluğu ise ,5 mm. civarındadır. Halının funduszeue.info eninde çözgü teli ile 1 desimetrekare’sinde de yaklaşık Türk (Gördes)düğümü bulunmaktadır. Her ilmek sırasında sonra 3 ila 4 sıra atkı atıldığı da bilinmektedir. Türk düğümü kullanılmıştır, teknik açıdan en sağlam düğümdür.

Zamanla birçok yörede halı ve kilim dokunmaya başlanmış, her yörenin kendine özgü kalitesi ve desen özellikleri oluşmuştur.

Bunlardan en bilinenleri, “Milas Halısı” (kalitesi 26*40)’dır. Milas Halısı’nda geometrik desenler kullanılmıştır.

“Yağcıbedir” bitkisel motifler, geometrik motifler, ağaç motifleri, çiçek motifleri kullanılmıştır. Yağcıbedir Halısı’nda en yaygın kullanılan motifler, geometrik motiflerdir. Renk olarak lacivert, kırmızı, kahverengi, siyah ve beyaz kullanılmaktadır.

“Uşak Halısı” 30*30, 40*40 kalitede’dir. En eski Uşak halılarında renk koyu’dur. Desen ve motif yönünden çok zengindir. Uşak Halısı 4 grupta yer alır; Madalyonlu Uşak, Yıldızlı Uşak, Holbein, Lotto tipi Uşak, Kuşlu Uşak Halıları’dır.

“Isparta Halısı” 1 dm2’de, düğüm olduğu görülür. Boyutlarına göre geleneksel ad verilmektedir. Isparta Halısı’nın boyutlarına göre aldığı isimler;

Paspas (40*) Seccade (75*), Divan, (Arşın Çeyrek *), Yolluk (80*), Kelle (*), Taban (*), Büyük Taban (*),

Renk olarak, genellikle lacivert, kırmızı, mavi, yağ yeşili, sarı, beyaz kullanılmaktadır.

“Karabağ Kilimleri”nde, Osmanlı saray motifleri kullanılmaktadır. Motifler çift yüzlü kullanılmaktadır. Atkısı da, çözgüsü de yündür. Genellikle kök boya kullanılmaktadır. Böylelikle kilimler yıkandığı zaman renk vermemektedir.

Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Merkezi’nde Halı-Kilim Dokuma dersleri, Murat Aydemir eğitmenliğinde verilmektedir.

Aylık programda eğitim verilmemektedir. Randevu ile gruplara yönelik günübirlik etkinlik düzenlenmektedir.

 


Sizi bilgilendirmemiz için tıklayın.

Görseller

&#; Yazdır   &#;   &#; caferağa medresesi, dokuma atölyesi, dokumacılık, halı dokumacılığı, halı kilim dokuma atölyesi, Halı-kilim eğitimi, ısparta halısı, karabağ, karabağ kilim, kilim dokumacılığı, kirkitli dokuma, kök boya, kök boyası, kökboya, pazırlık halısı, tkhv, türk motifi, türk motifleri, türk sanatı, yağcıbedir, yağcıbedir kilim

Acem Halısı &#;i&#;eği Nedir Ve Bakımı Nasıldır? Acem Halısı &#;i&#;eği Anlamı, &#;zellikleri, Faydaları Ve Yetiştiriciliği

Acem Halısı çiçeği, köklü ve yayılgan bir bitki türü olmasından dolayı, toprağınızı besler ve erozyonları engeller. 

Acem Halısı Çiçeği Nedir?

 Muhteşem görüntüsü ve kokusu ile tıpkı bir halıyı andıran Acem Halısı çiçeği, buz çiçeğigiller ailesine ait bir bitki türüdür. Ana vatanı Güney Afrika olarak bilinmektedir. Fakat Türkiye sınırları içerisinde de oldukça sık rastladığımız çiçeklerden biridir. Zaten ülkemizin iklim şartlarına uyum sağlayan, yayılıcı bir bitki türüdür. Genellikle bahçelerde bitki örtüsü şeklinde kullanılmaktadır. Adını ise Osmanlı Dönemlerinden almıştır. 

Acem Halısı Çiçeği Özellikleri

 Acem Halısı çiçeği kurak ve verimli olmayan topraklarda hızla gelişir. Çetin hava şartlarına dayanıklı bir bitkidir. Çok yıllık bir bitki olmasından dolayı her mevsim çiçek açabilir. Fakat daha çok İlkbahar aylarında gelişim gösterir. Güneş gördüğü zaman gelişimi hızlanacaktır. Yaprakları çubuk şeklinde küçük ve incedir. Dalları ise ince olmasına rağmen sert ve kısa tüylerle kaplıdır. Daha çok pembe, eflatun ve mor renklerde görülür. Hızlı bir yayılım göstererek bahçenizi kısa zamanda ele geçiren agresif bir bitkidir. Genellikle 30 santimetreye kadar boy atabilir. Yol kenarlarında ve bahçe kenarlarında çit şeklinde de kullanılmaktadır. 

Acem Halısı Çiçeği Bakımı Nasıldır?

 Acem Halısı çiçeklerinin bakımı oldukça kolaydır. Bu yüzden pek çok kişinin özellikle bahçelerinde tercih ettiği bir bitki türüdür. Fakat her yıl mutlaka toprağı değiştirilmelidir. Özellikle yaz mevsimlerinde haftada iki kez yapraklarına su püskürtmelidir. Ayrıca üzerine nemli bir örtü serilerek de çiçekler serinletilebilir. Kış mevsimlerinde ise toprağın üzerini hafifçe ıslatmak yeterli olacaktır. Toprak kurumadan su verilmemelidir. Acem Halısı çiçeği kök yapısından dolayı suyu pek sevmez. Fakat çiçeklerin kurumaması için nemlendirmek önemlidir. Saksıda yetiştirilmesi pek uygun değildir. Eğer saksıda yetiştirmek istiyorsanız oldukça geniş ve büyük saksılar kullanmalısınız. Toprağında ise kum, kuru toprak ve taş kırıntıları harmanlanmalıdır. 

Acem Halısı Çiçeği Nasıl Ekilir?

 Acem Halısı çiçeği tohum atan bir bitki türüdür. Bahar aylarında tohumlarını toprak üzerine rastgele serpmek yeterli olacaktır. İlkbahar aylarının başında bu işlemi yaparsanız, ortalarına doğru kendiliğinden toprağa gömülüp çimlenecektir. Dal ya da fide olarak ekildiğinde ise toprağın yeterince nemli olmasına dikkat edilmelidir. Ekim işlemi tamamlandıktan sonra sulama yapılmayacağından dolayı toprak kuru olmamalıdır. Sulama işlemi ise toprak tamamen kuruduğunda yapılmalıdır. Böylece kökler toprağa yerleşmiş olur. 

Acem Halısı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

 Acem Halısı çiçeğinde çoğalma işlemi tohumlama, fide ya da dallar aracılığı ile yapılmaktadır. Toprağa serpme yoluyla ya da dikimi ile gerçekleşir. Özellikle seralarda poşet içerisinde satılmaktadır. Aldığınız poşet içerisindeki fideyi çıkararak, toprağa tutunacak şekilde ekmek gerekmektedir. Çok çabuk yayılma göstermektedir. Bu yüzden saksı içerisine ekim yapılacaksa tercih geniş ve büyük saksılar olmalıdır. Budama işleminde ise ana dallara dikkatli edilmelidir ve kesilmemelidir. Yalnızca dışarı taşan sürgün dallar kesilerek, bitki toparlanabilir. 

Acem Halısı Çiçeği Anlamı

 Çiçeğe Acem Halısı adının verilmesinin sebebi, eşsiz mor renkleri ile harika bir yayılım göstermesidir. Acem kelimesi, Arapların kendi ırkları haricinde diğer insanlara verdiği bir isimdir. Osmanlı dönemlerinde ise Fars topluluğunu ifade etmek için kullanılırdı. O zamanlar Acem Diyarı diye adlandırılan Fars'tan muhteşem renklerde özellikle mor, pembe ve eflatun kumaşlar, örtüler ve halılar Osmanlı topraklarına getirilirdi. Çiçeğin görünümü nedeniyle bu isim uygun görülmüştür. 

Acem Halısı Çiçeği Latincesi

  Aizoaceae yani buz çiçeğigiller familyasına ait olan Acem Halısı çiçeğinin, bilimsel Latince adı Drosanthemum Floribundum'dur. 

Acem Halısı Çiçeği Faydaları

 Acem Halısı çiçeği, örtücü bir bitki türüdür. Diğer örtücü bitki türlerinde olduğu gibi Acem Halısı çiçeği de toprağı tutar ve besler. Ayrıca kökleri toprağa geniş bir yelpazede yayılır. Bu yüzden de erozyonları engellemektedir. 

Acem Halısı Çiçeği Hikayesi

 Acem Halısı çiçeğinin belirli bir öyküsü ya da efsanesi yoktur. Oldukça güzel ve halıyı andıran görüntüsü nedeni ile bu isme layık görülmüştür. Eski tarihlerde Osmanlı İmparatorluğu’nda Farslılara Acem, yaşadıkları yere de Acem Diyarı denmektedir. Acem diyarından Osmanlı saraylarına birbirinden güzel kumaşlar, halılar, örtüler getirilirdi. Çiçeğin şekli, yapısı ve tıpkı bir halı gibi yeri kaplamasından dolayı o zamanlardan bu yana Acem Halısı çiçeği adıyla bilindi. 

False

İran Halısı Özellikleri

İran halısı, yün ipliği ve ipek kullanılarak yapılan ve daha çok İran ve Türk düğüm teknikleri ile dokunan bitkisel boyalarla renklendirilen kaliteli halılardır.

Halıdan söz edildiği zaman akla ilk gelen ülkeler Türkiye ve İran’dır. Zira dünyanın en ünlü el sanatları arasında yer alan halının ilk örnekleri bu toplumun insanlarının ellerinden çıkan, kendi teknikleri ile yarattıkları, akıl almaz bir işçilikle dokudukları ve inanılmaz bir uyum sergileyen kök boyaları ile renklendirdikleri özgün el halılarıdır. İran, el sanatları bakımından gelişmiş bir ülkedir.

Günümüzde halı dokumacılığı İran daki en yaygın el sanatıdır. İran halıları zengin renkleri, olağanüstü sanatsal desenleri ve kaliteli tasarımları ile dünyaca ünlüdür. Tüm dünyadaki önemli binalarda müzelerde ve konaklarda ilan edilen İran halısı en fazla değer verilen mülk olarak kabul görmektedir. Özellikle halı dokumacılığı, çanak çömlek ve mücevherat imalinden hayli ileridir yüzyıldan itibaren önemli bir yer tutmaya başlayan İran’ın el emeği ile dokunan halıları dünyaca meşhurdur.

halı dokuma

Geleneksel motiflerle süslü halı ve kilim dokunur. Oto sanayi kurulmuş olmasına rağmen, ülke ihtiyacını henüz karşılayacak düzeyde değildir. Acem halısı İran halısına verilen addır. Aslında, çoğunluğu ve en iyileri İran daki Azeri, Türkmen ve Kaşkay gibi Türk halklarınca dokunan, başka bir deyişle Türk halılarıdır. Düğüm tarzları da Türkiye de dokunan halılardan farklıdır. Acem düğümü veya İran düğümü denilen dokuma tarzı Gördes düğümü veya Türk düğümü şeklinde anılan dokuma tarzından daha gevşek, kalite ve dayanıklılık açısından daha zayıftır.

İran Halılarında Kullanılan Renkler

Bilinen en eski yün halı olan Pazirik eski İran’daki gelişmiş boya ve dokuma endüstrisinin bir kanıtıdır. İran halısı olmasından ötürü Pers desen ve motiflerini ağırlıklı olarak taşı- yan bir halıdır. Halıcılıkta boya, dokumacılık endüstrisinde önemli bir yer tutar. Geleneksel boyalar doğadaki kök boya, çivit otu, zerdeçal, kımız böceği, ceviz, nar kabuğu vb. çeşitli bitki ve otlardan üretilmektedir. Günümüzde geleneksel doğal boyalar artık yerini yavaş yavaş genelde ithal edilen yapay kimyasal boyalara bırakmaktadır.

kirkitle dokumayi sikistirma1

Resim Kirkitle dokumayı sıkıştırma

İran Halısında Kullanılan Boyalar

Sentetik boyaların kullanımından önce bütün boyalar doğal ve bitkiseldi. Kömürden çıkarılan kimyasal bileşikler kimyasal boya üretim endüstrisini de genişletmiştir. Çoğu halı üreticisi günümüzde hem daha ucuz hem kullanımı daha kolay olduğu için kimyasal boyaları tercih etmektedir. Ancak çoğu Pers üreticisi günümüzde hala yan etkisi olmaması ve sağlık açısından daha uygun olmasından ötürü doğal boyaları tercih etmektedir.

İran Halısında Pers Boyaları

Renklerin insan hayatında var olması doğayla bütünleşmesinin bir sonucudur. Ancak doğuya özgü renkler insanların duygularını ifade ederken dış etkenlere/gerilimlere karşı bir tür refleks niteliği taşır. Belli çağlarda Persler renkleri dekoratif sanatlarda güçlü bir ifade şekli olarak geliştirmiştir. Hiç kuşkusuz Persler’in öznel ve mistik düşünceleri geleneksel seramik, minyatür ve çini sanatlarında renklerin kullanımının gelişimine katkısı büyük olmuştur.

İran Halıları Çeşitleri

İran’da halıcılık, Selçuk Türkleriyle başlar. İran halılarının eski örnekleri bulunmamakta, yalnız, M.S. ve 14 ve 15 yüzyıla ait minyatürlerde halı desenlerine rastlanmaktadır. İran halıcılığı yüzyıldan sonra özellik kazanmaya başlamıştır. En parlak dönemi de bu tarihlerden sonra olmuştur. Bu dönemde halı, saray için ve saraya bağlı olarak yapılıyordu. XIX. yy.’dan itibaren de iyi ticaret organizasyonları kurulması ile İran dünya halı ticaretinde birinci halı ihracaatcısı ülke durumuna getirmiştir.

İran halı sanatı, yüzyılda Safaviler döneminde doruk noktasına ulaşmıştır. Bu sanata ait ilk somut kanıtların da bu döneme ait olması bu bilgiyi doğrulamaktadır. Bu döneme ait yaklaşık olarak örnek dünyanın çeşitli yerlerindeki müzelerde ve özel koleksiyonlarda muhafaza edilmektedir. Şah Abbas hükümdarlığı süresince, ticaret ve sanatta ilerlemeler kaydedilmiştir. Şah Abbas, Avrupa ile ilişkileri destekleyerek ticareti geliştirmiş ve aynı zamanda başkent İsfahan’ı görkemli bir şehre dönüştürmüştür. Bunlar dışında halılar için bir kraliyet atölyesi kurmuş, bu atölyede yetenekli zanaatkar ve tasarımcıların muhteşem örnekler yaratmasını teşvik etmiştir.

O dönemde dokunan halıların büyük çoğunluğunda ipek kullanılmıştır. Birçok uzman, bu halıların halı tasarım konusunda gelinen en yüksek seviyeyi temsil ettiğine inanmaktadır. Şah Abbas ayrıca, halılarda altın ve gümüş iplik kullanımını geliştirmiştir. Bu yöntemle üretilmiş olan halılardan biri olan ve taç giydirme töreninde kullanılmış halı bugün Kopenhag’daki Rosenburg Şatosu’nda korunmaktadır. Bu özel parça, kadife yüzeyli bir hava sahip olup altından parlayan bir alt tabana sahiptir. Elbetteki bu halılar sadece kraliyet mensupları ve asilzadeler için özel olarak dokunmuştur ve herhangi bir altın hazine kadar sıkı bir şekilde korunmaktadır.

Çeşitli İran Halıları

Keşan Halıları

kesan halisiKeşan Orta İran’da yer alır. İranın en güzel ve en kıymetli halılarındandır. Kadife gibi parlak ve yumuşaktır, ince işlenmiştir. Her santimetrede düğüm vardır. Genellikle koyu renklerle dolu desenler işlenmiştir. Burada dokunan halıların ana özelliği ipekli halılar olmalarıdır. Düğümlerde de ipek kullanılmıştır. Bunların oranlarına düğümlere bağlı olarak da altın ve gümüş sırmalara rastlanır. Altın ve gümüş sırmalar İsfahan halılarında da kullanılmıştır. Keşan halılarında da ana kompozisyon madalyonlardır. Tebriz halılarında olduğu gibi zemin ortasını belirlemek amacıyla bu madalyonlar yapılmışlardır.

Isfahan Halıları:

istefan halisi yy.’da İran Şehinşah’ı Şah Abbasi tarafından İran’ın merkezi Isfahan’da çeşitli halılar dokunmuştur. Bu biraz da şah Abbas I.’in kurduğu atölyelerin gayretleriyle olmuştur. Fakat bu devir fazla sürmemiş, Şah Abbas’ın ölümünden sonra kısa zamanda dağılmıştır. Uzun zaman genel bir uyum altında Polonya halıları olarak literatüre giren bu halıların İran’da dokunduğu anlaşılarak bu isim düzeltilerek ŞAH ABBAS DEVRİ ISFAHAN HALILARI ismi en doğru isim olarak yerleştirilmiştir. Ismarlanmış olana yapıldıkları için üzerinde POLONYA ailesi ile birlikte çeşitli Avrupa ülkelerinin armalarına da rastlanmaktadır. Teknik deseni ve kompozisyon özellikleri bakımından belli bir görüş ve kompozisyonu olması nedeniyle dikkati çeken Isfahan halıları eklektik bir üslup içinde yer alır. Bunun için de Isfahan halılarını gruplandırmak zordur. Çeşitli ustalar elinden çıktığından çeşitli bölgesel özellikleri de gösterir.

Kirman Halıları:

kirman halisiKirman İran’ın güney doğusunda bir halı merkezidir. Daima kuzu yünü istimal edildi- ğinde uzun, havlı, mukavim, yumuşak ve gayet sıkı dokunuşludur. Desen pek karışık ve tamamiyle Şark ve İran tipidir. Belirli kompozisyonla göstermesinden dolayı ayrı bir özellik olarak ele alınıp incelenecektir. Bunlarda teknik desen, renk ve kompozisyon özellikleri yö- nünden farklılıklar gösterilir. Sine düğümde dokunmuş halılarda sadece yünden dokunmuşlar ipek, altın gümüş sırmalara yer verilmiştir. Atış ve Argaçları yünden olduğu halde bazen pamuk da kullanılmıştır. Bordürleri çok dardır. Esas bordür diğer halılarda gördüğümüz tali bordür genişliğinde zemine katılmıştır. Bu yüzden iki halı yan yana konulduğunda örnekler birbirinin üstünden devam ediyor gibidir. Bu halılar Avrupa ressamlarının tablolarında ve minyatürlerinde tasvir edilmemiş halıların da kompozisyon bakımından Kirman halılarında ana unsur baklava örnekleridir.

Herat Halıları

Herat halisiSıkı örülmüş uzun ve dardır. İpi incedir. Bunlarda kullanılan yünler yumuşaktır. Dokunuşu yumuşak ve yünleri parlaktır. Hurma, balık yahut armut şeklindeki resimler ekseriyeti teşkil eder. Zeminin rengi kırmızı veya koyu mavidir. Umumiyetle geniş kitabe ve resimler ile hurma ve çiçek resimlerini havi bir zemini vardır. Galip renk hafif pembe ve mavi ile siyahtır. Asır görmüş antikaları meşhurdur.

Bahçeli İran Halıları

Geniş bahçe formlarının verildiği bu halılarda bazen bir taht sahnesi halının belirli kö- şelerine yerleştirilmiş bulunuyor. Zeminler bir orta eksen ortasında önce geniş kanallara, bunların kesiştiği bilgilerde küçük havuzlarda bölünerek birbirini dikey olarak kesen dikdörtgen sahalar meydana gelir, sora her dikdörtgen sahada kendi arasında daha küçük arklarla bölümlenir. Halıya bahçe formunun verildiği bahçe içinde tasvir bunun çeşitli çiçek ağaç ve zümrüt, yakut vs. ile bir mozaik titizliği ile üslendiği anlaşılmaktadır. Bahçeli İran halıları düğümlü ve güzel bahçe veren suların hareketini ve dalgalanmayı belirten içinde balıklar, ördekler, çeşitli su hayvanlarının tasvir edildiği halılardır. Bahçelerdeki bölümlü kanallar ve küçük arklar realist bir anlayışı ele alınmıştı. Bu tip halıların yapıldığı bölge oluşu K. Batı İran’da yapılabileceği içindeki figürlerle stilizasyona uğrayan bazen geometrik bir şekil belirtilmiş ve hepsinin ona kompozisyonuna kendi içinde bütünleşmiş kanal ve arklardır.

Portekiz Halıları

Bu halıların İran’da dokunarak Portekiz’e gönderildiği anlaşılmaktadır. Halılar üzerindeki kompozisyonlarda bu isim verilmesine farklılık kazandıracak çeşitli tasvirler vardı. Bu halılar da İran halılarına benzer. Geri kalan kısımlardaki figür tasvirler tamamıyla yabancı üsluptadır. Bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz. Halının ortasını teşkil eden son derece hareketli girintili çıkıntılı dış madalyon şeklinden sonra sol üst köşede geri tasvirleşme yer almıştır. Bu gemiler ortalarındaki bayraklardan anlaşılacağı gibi Portekiz armalarını taşır. İki ucu baş başa şeklinde belirtilmiş o devrin kadırgalarına benzer. Uygurların ev mimarisinin çatı formundaki kıvrımlar daha sonra Osmanlı kadırgalarını etkiler.

İran Halılarının Ülkemizdeki Yeri Önemi

İran ve bölgelerinde dokunan halılar, farklı zenginlikte ve her birisi ayrı bir sanat eseri olduğu için Türk halı sanatında önemli bir yere sahiptir. Geçmişte ve günümüzde İran halılarında kullanılan desen, renk, düğüm şekli de Türk halıları ile bir etkileşim içerisinde olmuştur. Günümüzde halı şirketleri vasıtasıyla İran’a özgü halılar yapılmakta ve gönderilmektedir.

İran Halılarının Dünyadaki Yeri Önemi

Efsanevi İran halısı dünyadaki diğer ülkelerin ulusal ve etnik yapılarına özgü sanayilerinden daha önde ve kalıcı bir şöhret kazanmış ve hatta bu şöhret, efsanelerin doğduğu kıta olarak bilinen doğu dünyasında bile dilden dile dolaşır hale gelmiştir. Beşer tarihindeki uluslararası müzelerin en önemli dekoratif unsuru ve en büyük iftihar kaynağı olarak değerlendirilen halılar, İran milletinin yetiştirdiği emsalsiz ustaların elinden çıkma eserlerdir. Nasırlaşmış ve her biri marifetle dolu zarif ince parmakların sabırla ve özenle dokuduğu ve büyük zahmetlerle meydana getirdiği bu eserler gelecekte de İran milletinin iftihar kaynağı olmaya devam edecektir.

Yıllık halı üretiminin büyük bölümünü, cm2 de en fazla 35 düğüm bulanan halılar teş- kil etmekte ve gerek yurt içi, gerekse yurt dışında yoğun bir taleple karşılanmaktadır. XIX. yy.’dan itibaren de iyi ticaret organizasyonlarının kurulması İran dünya halı ticaretinde birinci halı ihracaatcısı ülke durumuna getirmiştir. İran halı dokumacılığı günümüzde de devam etmektedir. Dünya İran halılarını izlemekte ve değerlendirmektedir.

iran hali motifleri

İran halısı motifleri

Kategori: EL SANATLARIEV TEKSTİLİEtiketler: Bahçeli iran halısı nedir, Herat halıları nedir, İran Halıları Neden Çok Değerlidir, İran halısı çeşitleri, iran halısı hakkında bilgi, Isfahan Halıları özellikleri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası