hızlı kilo almanın sebebi nedir / Kilo almanızın 7 temel sebebi!

Hızlı Kilo Almanın Sebebi Nedir

hızlı kilo almanın sebebi nedir

KİLO ALMANIZIN 5 ŞAŞIRTICI SEBEBİ

‘Hayatımda her şey aynı olmasına rağmen kilo almaya başladım’ mı diyorsunuz? İşte kilo almanızın altında yatan olası sebepler…

 

Eğer son günlerde her zamankinden daha fazla yemek yiyorsanız veya egzersizi ihmal ettiyseniz kilo almak çok da şaşırtıcı olmayacaktır. Ama her şey aynı olmasına rağmen kilo aldığınızı düşünüyorsanız belki de bazı küçük ayrıntıları atlıyor olabilirsiniz. İşte kilo almanızın altında yatan, gözden kaçırabileceğiniz şaşırtıcı ve olası sebepler…

 

 

  1. Uyku düzeninize dikkat edin

Uyku düzeni ve kilo almak arasında aslında düşünülmesi gereken 2 konu vardır. Gün içinde bütün yeme ve egzersiz düzeniniz aynı olmasına rağmen uyku saatleriniz gecikmeye başladıysa, gece atıştırmalıklarının azizliğine uğruyor olabilirsiniz. Uyumadan önce yediklerinizi gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Aynı zamanda kaç saat uyuduğunuz da kilo almanızın nedenlerinden biri olabilir. Uykusuz kaldığımızda vücudumuzda bazı hormonal değişiklikler meydana gelir. Yapılan araştırmalar günde saatten daha az uyuyanların gün içinde açlık hissini daha zor kontrol ettiğini söylüyor.

 

  1. Stres…

Hayat şartları zorlaştığında vücudumuz kendini koruma moduna alır ve kortizol adını verdiğimiz stres hormonu daha fazla salgılar. Buda iştahımızı kontrol etmeyi zorlaştırır. Aslında stresli zamanlarda elimizin daha yüksek kalori ve şeker içeren besinlere gitmesi de bu durumu açıklayabilir. Eğer kilo almaya başladıysanız stres seviyenizi ve bu bağlı olarak tükettiğiniz besinleri kontrol etmekte fayda var.

 

  1. Kadınlar, menopoz dönemine dikkat!

Birçok kadın menopoz döneminde kilo almak ile karşı karşıya gelebiliyor. Bu sadece menopoz dönemindeki hormonal değişikliklerle ilgili değil. Artan yaşla birlikte metabolizma hızı da yavaşlıyor ve gün içinde yaktığınız kaloriler azalıyor. Aslında yaşla birlikte azalan metabolizma hızı sadece kadınlarla değil, erkeklerle de yakından ilgilidir. Burada farkındalık ve yaşam tarzı değişikliği çok önemli rol oynuyor. Hareketi artırmak ve beslenme düzeninde küçük değişiklikler bu dönemde önemli farklar yaratmanızı sağlayabilir.

  1. Sadece yediklerinizi değil, içtiklerinizi de gözden geçirin

Yediklerim hiç değişmedi ama ona rağmen kilo alıyorum diyorsanız belki de asıl sorun yediğiniz değil, içtiğiniz kalorilerdedir. Üstelik sıvı kaloriler midede yemekler kadar uzun süre kalmıyor ve kısa süre sonra tekrar yeme isteği oluşturuyor. Bazen çok masum görünen içecekler kalori anlamında acımasız davranabiliyor. Örneğin çay ve kahve şekersiz tüketildiğinde kalorisiz içeceklerdir. Fakat krema ve şeker eklenmiş bir kahve siz hiç fark etmeden kaloriye kadar çıkabilir. Geriye dönüp gün içinde içtiklerinizi gözden geçirin.

 

 

  1. Tahlillerinizi yenileyin

Yukarıda saydığımız bütün koşullar aynı olmasına rağmen tartıda yukarıya doğru çıkan bir eğiminiz varsa mutlaka tahlillerinizi yenileyin. Kilo almanın sebepleri çevresel olmanın yanı sıra biyolojik sebeplerden de kaynaklanıyor olabilir. Tirod hormonları ve kan şekerindeki dengesizlikler, vitamin ve mineral durumdaki yetersizler kilo almanızı tetikliyor olabilir. Tartıdaki bu değişiklik vücudunuzun size küçük uyarısı olabilir, ona kulak verin ve mutlaka bir hekimle görüşün.

SONRAKİ YAZIÖNCEKİ YAZI

Kilo almanızın 7 temel sebebi!

Sağlık

 Son Güncelleme:

Kilo almanızın 7 temel sebebi!

Fazla kilo alımının nedenleri mutlaka araştırılmalı.

Son yıllarda toplum sağlığını tehdit eden fazla kilo alımının sebeplerinin araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması sağlıklı yaşam için büyük önem taşıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erol Bolu, kilo artışının nedenleri hakkında bilgi verdi.

1- TİROİDİN AZ ÇALIŞMASI

Fazla kilolar genellikle hareketsiz yaşam tarzı ve yüksek kalorili beslenme alışkanlığından kaynaklanıyor gibi görünse de bunlara ek olarak önemsenmeyen farklı sebepler de kilo alımına neden olmaktadır. Kilo alımının en önemli sebeplerinden biri hormonal rahatsızlıklardır. Bunların başında hipotiroidi; yani tiroid bezinin az çalışması gelmektedir. Menopoz, anoz gibi hormon yetersizlikleri, insülin fazlalığı ve kortizol fazlalığı da kilo alımına sebep olabilmektedir. Kilo aldıkça bir başka hormon olan insülin giderek artmaktadır. İnsülin direnci adı verilen tablo ortaya çıkmakta ve bunu takiben daha fazla yemek yeme dürtüsü ile kilo alma kısır döngüsü oluşmaktadır.

2- GENETİK YATKINLIK

Bu sebebe bağlı kilo fazlalıkları, vücut kitle indeksinin yaklaşık olarak 40’ın üzerindeki olgularda düşünülmelidir. Kilo alan vakalar incelendiğinde genetik yatkınlığın, toplumu tehdit eden bu kilo alma nedenleri arasında beklenenden daha az yer aldığı görülmektedir. Genetik kaynaklı kilo fazlalıklarında, aile bireylerinden belki birkaçında ve birkaç kuşaktır bu problem vardır. Bu problemin genetikmiş gibi yorumlanmasında en önemli etken ise aile bireylerinin davranış olarak (yeme, egzersiz) birbirinden etkilenmiş olma olasılıklarıdır. Bu davranışların genetik bir miras gibi iletilmesinde anne ve babanın olumsuz sayılabilecek beslenme davranışları sorumludur.

Kilo almanızın 7 temel sebebi

3- SİNDİRİM SİSTEMİNDEKİ BAKTERİ VE VİRÜSLER

Sindirim sisteminde, yaşam için gerekli olan ve devamlı bir değişkenlik gösteren bakteriler ve virüsler bulunmaktadır. Buna gastrointestinal flora; yani gastrointestinal çevre denilmektedir. Bu bakterilerin bir kısmı hastalık yapmakla birlikte önemli bir kısmı yaşamın devamı için gerekli, olumlu bakterilerdir. Bu bakteriler bireyden bireye değişkenlik göstermekte, bireylerin beslenme içinde yaptıkları değişiklikler ile de kısa zamanda değişiklik gösterebilmektedirler. Sindirim sistemindeki bu bakteri ve virüsler de kilo alma ve vermede etkilidir.

4- GEREKSİZ KULLANILAN İLAÇLAR

Toplumda çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılmakta olan antidepresanlar, antibiyotiklerin uzun süre ya da gereksiz yere kullanımı kilo alımına neden olabilmektedir. Yine hava kirliliği, hormonların etkin çalışmasını engelleyen çevresel zararlı kimyasallardandır. Bu kimyasallar da hormonların çalışmasını engelleyerek, iştah merkezine ve üreme hormonlarına etki ederek kilo alımına neden olabilmektedir.

5- HIZLI YEME ALIŞKANLIĞI 

Sosyal çevre nedeni ile bulunmak zorunda kalınan ortamlar, su içmeme, öğün düzeninin olmaması, televizyon seyrederken bir şey yemeden duramamak, hızlı yemek yeme gibi alışkanlıklar kilo alma sebepleri arasındadır. Hızlı yemek yeme alışkanlığının değiştirilmesi gerekmektedir. Ağızdaki tat reseptörleri ile ilişkili olarak salgılanan hormonlar hem sindirme fonksiyonunu hem de doyma merkezini etkileyerek yeme davranışımızı değiştirmektedir. Hızlı yemek yendiğinde hızla insülin salınmakta yemeği takip eden saatlerde kan şekerinde düşmelere ve tekrar tekrar yoğun gıda talebine yol açarak kilo almanı kolaylaştırmaktadır. Problem fast food yiyecekten çok hızlı yenmesindedir. Yemekler yavaş yavaş yenmeli ve çok çiğnenmelidir.

Kilo almanızın 7 temel sebebi

6- PSİKOLOJİK NEDENLER

Gıdalar, beden tarafından sadece bir besin değil aynı zamanda bir zevk ve tatmin unsuru olarak da kabul görmektedir. Stres, depresyon gibi durumlar kişilerin kiminde gereğinden fazla yeme ile kilo almaya ya da bir şey yememe ile kilo vermeye neden olabilir. Psikolojik problemlerin yaşandığı dönemde gece daha az uyuyarak atıştırmaları artırma en önemli sebeplerdir. 

7- UYKU DÜZENİNDEKİ BOZUKLUKLAR

Vücutta hücrelerin büyümesini teşvik eden hormonlar ışık ve karanlık ile ilişkili olarak salgılanmaktadır. Bunun için vaktinde uyuma ve kalkma prensibi yaşamsal önem taşır. Yatılan ortamda tam karanlık sağlanmasına özen gösterilmelidir. Yeme davranışı değiştiği gibi tüm hücrelerdeki enerji depolama ve kullanma denklemi de bozulmaktadır. Gece uyanık kalmak, atıştırmayı ve ek kaloriyi getirmekte bu durumda kilo alımını kolaylaştırmaktadır.

[fotogaleri=]

False

Aniden kilo almanın altında yatan en sık karşılaşılan nedenler

Çoğu insan hayatının belli dönemlerinde kilo alır ve gayet normal bir durumdur. Yemeği fazla kaçırdığımızda veya hareketsiz kaldığımızda kilo almak kaçınılmazdır. Ancak bazı durumlarda beslenme düzenine dikkat edildiği halde aniden kilo artışlarıyla karşılaşılabilir. Eğer kilonuz uzun zamandır sabit bir şekilde seyretti ve bir anda kilo almaya başladıysanız altında yatan nedenler bazı sağlık sorunlarını işaret ediyor olabilir.

Hızlı Kilo Almanın Altında Yatan Yaygın Nedenler

Troid problemleri kilo aldırabilir;

Tiroid bozuklukları metabolizmayı yavaşlattığı için kilo almaya neden olabilir. Sürekli yorgun hissetme, cilt kuruluğu, kırılgan tırnak ve saç, kabızlık ve kasların ağrımasıyla beraber aniden kilo artışlarınız oluyor ise tiroid bozukluğundan kaynaklanıyor olabilir.

Bazı ilaçlar kilo aldırabilir;

Bazı ilaçlar kilom almaya neden olabilir. Bu ilaçlar doğum kontrol hapları, antidepresanlar, antipsikotik ilaçlar ve kortizon ilaçlarının yan etkileri olarak kilo almaya neden olabilir.

Uykusuzluk kilo almaya neden olabilir;

Yapılan araştırmalara göre uyku düzeninin bozulması ruh halini etkilediği gibi beslenme düzenini de olumsuz etkiler ve kilo alımına neden olur. Gece uyumayan kişiler enerji ihtiyacını karşılamak için daha fazla karbonhidrat yedikleri için kilo artışları görülür.

Menopoz kilo aldırabilir;

Kadınların çoğu menopoza girdikten sonra kilo alır. Bunun nedeni yaş ilerledikçe metabolizma da yavaşlar bu da kilo alımına neden olur.

Sigarayı bırakmak kilo almaya neden olabilir;

Sigarayı bırakmak aniden kilo artışlarına neden olabilir. Bunun nedeni nikotin iştahı bastırır ve tütünü bıraktıktan sonra stresle beraber sürekli karın acıkmaya başlar. Bu durumda da kilo artışına neden olur.

Böbrek sorunları kilo almaya neden olabilir;

Böbrekleri düzgün çalışmayan kişiler de vücut sıvı tutar bu durumda aniden kilo alımına neden olur. Bu kişilerin böbrekleri çalışamadığı için atıkları ve sıvıları vücuttan düzgün bir şekilde atamazlar. Aynı zamanda ani kilo artışlarının nedeni, nefrotik sendrom, böbrek yetmezliği gibi böbrek hastalıklarının belirtisi olabilir. Ayak bilekleri, ayaklar ve bacaklarda şişmeyle beraber kilo artışı görülüyorsa böbreklerde bir sorun olduğuna işaret edebilir.

Stres kilo aldırabilir;

Stres hormonu olan kortizol iştahın artmasına neden olur. Bu durumda da yiyecek ve sıvı alımına dikkat edilemez ve sürekli kalorili gıdaları tüketmeye yönlendirir.

Kalp yetmezliği kilo almaya neden olabilir;

Vücudun bazı bölgelerinde meydana gelen şişmeler ve kilo alımı kalp yetmezliğinin habercisi olabilir. Kalp yetmezliğinde kan kalbe yavaş akıyorsa vücuttaki diğer organları da etkiler. Bu durumda vücudun belli bölgelerinde sıvı birikmesine ve kilo artışına neden olur.

Siroz hastalığı kilo aldırabilir;

Ani kilo artışlarıyla beraber karın bölgesi büyümüşse bu durum sirozun habercisi olabilir. Siroz karın boşluğunda sıvı birikmesine neden olur. Bu duruma şişmiş ayak bilekleri, karın ağrısı ve karın bölgesinin de şişkinlik de eşlik ediyorsa siroz hastalığının habercisi olabilir. 

Gebelik sürecinde hızlı kilolar alınabilir;

Ani kilo artışlarının bir diğer nedeni ve hamilelik sürecinde fazla yemektir. Anne adayları bebeğin büyümesini ve gelişmesini desteklemek için daha çok sıvı ve besin alma gereksinimi duyar. Bu durumda da anne kilo alır.

Cushing sendromu kilo aldırabilir;

Kortizol hormonunun vücutta aşırı miktarda üretimi sonucunda cushing sendromu meydana gelir. Kortizol hormonu böbrek üstü bezi tarafından salgılanan ve vücudun strese karşı kullandığı bir hormondur. Eğer kortizon üretimi normal ihtiyacın üzerinde olursa cushing sendromuyla beraber ani kilo artışları görülebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası