en iyi diş ağrısı ilacı / Diş ağrısı nedenleri, çözüm ve için ağrı kesici

En Iyi Diş Ağrısı Ilacı

en iyi diş ağrısı ilacı

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Ağız ve diş hijyeni; sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz unsurlardan biridir. Ağız içi hijyen sağlanmadığında, diş hastalıkları başta olmak üzere pek çok rahatsızlık ortaya çıkabilir. İnsanlarda görülen diş ve diş eti hastalıklarının en yaygın belirtisi ise diş ağrısıdır. Diş ağrısı; her yaştan kişiyi etkileyebilen ciddi bir sağlık sorunudur. Diş ağrısının altında yatan nedenler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Diş ağrısının giderilmesi için altta yatan nedenin araştırılması ve uygun tedavi yönteminin tespit edilmesi gerekir. Diş ağrısı tedavi edilmediği takdirde bu durum, diş kaybıyla sonuçlanabilir.

Diş Ağrısı Nedir?

Diş ağrısı, bir dişin içerisi veya çevresinde hissedilen keskin ve donuk ağrı olarak tanımlanabilir. Diş ağrısı aniden ortaya çıkabileceği gibi, yemek yerken ya da bir şeyler içerken de hissedilebilir. Diş enfeksiyonu, çürük diş, diş eti hastalıkları ve diş hassasiyeti; diş ağrısının en yaygın nedenleri arasında sıralanabilir. Ağrı, bazen farklı bir bölgede olup çeneye yayılabilir.

Diş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Diş ağrısı, dişin pulpa adı verilen orta kısmının iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Pulpanın içerisinde ağrıya çok duyarlı sinir uçları bulunur. Bu nedenle, pulpitis olarak da adlandırılan pulpa iltihaplanmasında, diş ağrısına oldukça sık rastlanır. Bazı durumlarda, çene kaynaklı ağrılar da diş ağrısı şeklinde hissedilebilir. Diş ağrısının başlıca sebepleri şu şekildedir:

Diş eti hastalıkları: Diş etlerinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan diş eti hastalıklarında kızarıklık ve diş ağrısı gibi belirtiler görülür.

Diş çürükleri: Dişte çürük oluşumu; dişin “mine” adı verilen dış yüzeyinde aşınma ve boşluk ortaya çıkması sonucu görülür. Diş minesinde oluşan plak, çoğunlukla beslenme alışkanlıkları nedeniyle kırılır. Bu da çürük oluşumunu tetikler. Çürükler, diş ağrısına sebep olabilir.

Hassas dişler: Diş minesinin yıprandığı durumlarda, dişin dentin adı verilen orta tabakası açığa çıkar. Bu tabakada çok fazla sinir ucu bulunur. Bu durum da sıcak veya soğuk yiyecek ve içecek tüketildiğinde, sinir uçlarında hassasiyete yol açar. Oluşan bu hassasiyet de bazı durumlarda diş ağrısına yol açabilir.

Bruksizm: Uyurken diş sıkma ya da gıcırdatma olarak da bilinen bruksizm de diş ağrısına neden olabilir. Dişlerinizi sıkmak, diş minesini yıpratabilir ve hatta diş çatlaklarına sebebiyet verebilir.

Diş ağrısının diğer sebepleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Çatlak dişler
  • Diş apsesi
  • Gömülü diş
  • Migren gibi belirli baş ağrıları
  • Çene ve kafatası arasındaki eklem ya da kaslarda ortaya çıkan problemler

Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Diş ağrısı; en çok diş ve çene bölgesinde şiddetli olarak hissedilir. Ancak, bazı durumlarda diş ağrısı, sıcak veya soğuk uyaranlara karşı da gelişebilir. Aynı zamanda, diş ağrısı; yanak ve kulağa doğru yayılabilir. Diş ağrısının diğer belirtileri ise şu şekildedir:

    • Diş veya diş etlerinin etrafında kanama veya akıntı
    • Bir dişin etrafında veya çene bölgesinde şişlik
    • Ağız kokusu
    • Ateş
    • Lenf bezlerinin şişmesi

Diş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Diş ağrısının tedavisi için öncelikle altta yatan nedenin kesin bir şekilde belirlenmesi gerekir. Bunun için doktorunuz sizden bazı testler yaptırmanızı isteyebilir. Tıbbi geçmişinizin incelenmesi, fiziksel muayene ve varsa istenilen testlerin değerlendirilmesinin ardından, uygun bir tedavi yöntemiyle diş ağrıları giderilebilir. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde; dolgu, diş çekme veya diğer işlemler yapılabilir. Ancak, bu gibi tedavi yöntemlerinin sonuç vermeyeceği vakalarda, kanal tedavisi veya kuron kaplama gibi yöntemlere başvurulur. Diş veya diş etinizde herhangi bir enfeksiyon varsa, doktorunuz antibiyotik kullanmanızı önerebilir.

Diş Ağrısına Neler İyi Gelir?

Diş ağrısını hafifletmek için evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunur. Ancak, bunların geçici çözümler olduğu unutulmamalıdır. Uzun süren diş ağrılarınız varsa, mutlaka bir diş hekimine danışmanız önerilir.

Diş ağrısına iyi gelen, evde kendinizin uygulayabileceği yöntemler şu şekildedir:

Tuzlu su ile gargara yapmak: Tuzlu su, doğal bir antiseptiktir. Dolayısıyla, tuzlu su ile gargara yapmak, dişlerin arasında biriken yemek kalıntılarının giderilmesine yardımcı olur. Tuzlu su ayrıca dişteki iltihabı hafifletebilir ve ağızdaki yaraların iyileşmesini sağlayabilir.

Soğuk kompres uygulamak: Diş ağrısını geçici olarak gidermenin yollarından biri de ağrının hissedildiği bölgeye soğuk kompres uygulamaktır. Soğuk kompres, bölgedeki kan damarlarının daralmasına neden olur. Bu da ağrıyı hafifletir.

Sarımsak: Doğal bir antibiyotik olan sarımsak da ağrının hafifletilmesi için kullanılabilir. Bunun için sarımsağı ezerek macun hale getirdikten sonra, ağrının görüldüğü bölgeye uygulayabilir ya da çiğneyebilirsiniz.

Karanfil yağı: Karanfilin içerisinde doğal bir antiseptik olan öjenol bulunur. Bu nedenle, karanfil yağı diş ağrılarını hafifletmek için kullanılabilir. Küçük bir kap suyun içerisine bir damla karanfil yağı ekleyerek gargara yapabilir ya da karanfil yağını pamuğun üzerine dökerek ağrıyan bölgeye uygulayabilirsiniz.

Kekik: Tıpkı karanfil ve sarımsak gibi güçlü bir antioksidan olan kekik de diş ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur. Birkaç damla kekik yağını suyla seyreltip ağrıyan bölgeye uygulayabilirsiniz.

Tüm bu yöntemlerin tedavi niteliğinde olmadığı ve sadece geçici olarak ağrının hafiflemesine yardımcı olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla, devam eden diş ağrıları için mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır.

Diş Ağrısı Nasıl Önlenir?

Düzenli diş bakımı ile diş ağrısı ve diğer diş rahatsızlıklarının önüne geçilebilir. Diş ağrılarını önlemek için yapılabilecekler şu şekildedir:

  • Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak, her sağlık sorununun önlenmesinde olduğu gibi, diş ağrılarının önlenmesi açısından da son derece önemlidir. Örneğin, rafine şeker tüketimi dişte zararlı bakterilerin üremesi için uygun ortamı sağlar. Bu nedenle, diş minesine zarar veren şeker ve asit içeriği yüksek gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Ağız içi hijyenin bir bütün olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, diş fırçalamak tek başına ağız hijyeninin sağlanması açısından yeterli değildir. Aynı zamanda, mutlaka diş ipi ve ağız gargarası da kullanılmalıdır.
  • Diş eti hastalıklarını önlemek için yumuşak diş fırçaları tercih edilmelidir.
  • Diş ve diş taşlarının yılda en az iki kez temizlettirilmesi gerekir. Bu sayede hem diş çürükleri hem de diğer diş ve diş eti rahatsızlıklarının önüne geçilebilir.
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların dişlere zarar verebileceği unutulmamalıdır.

Diş ağrısı nedenleri, çözüm ve için ağrı kesici

DİŞ AĞRISI NEDEN OLUR?

İster düşmek üzere olan bir diş ister gömülü bir yirmilik diş ister bir dondurmayı veya sıcak patatesi ısırırken dişlerde hassasiyet olsun, hayatınızın bir noktasında diş ağrısı çekmiş olma ihtimaliniz çok yüksektir. Bir dişinizde bir veya iki günden daha uzun süren kalıcı bir ağrı fark ederseniz diş hekiminizle görüşün; diş tedavisi almanız gerekiyor olabilir. Diş çürümesi çocuklarda da ağrıya neden olur, dolayısıyla aynı kurallar geçerlidir. Çocuğunuz geçmek bilmeyen bir diş ağrısından şikayet ediyorsa bir sonraki diş hekimi ziyaretinizi mümkün olduğunca erkene alın. Ayrıca diş ağrınız (ya da çocuğunuzun diş ağrısı) ile birlikte ateşiniz de çıkarsa ya da nefes almakta veya yutkunmakta zorlanırsanız en kısa süre içinde diş hekiminizle görüşün.

DİŞ AĞRISI NEDENLERİ

Diş eti hastalığından çene sıkmaya kadar diş ağrılarının pek çok nedeni vardır ancak diş kökü hassasiyeti de dişin ağrımasına neden olabilir. Diş kökü dişin alt taraftaki üçte ikisini kapsar ve genellikle çene kemiğine gömülüdür. Diş eti hastalığı ortaya çıktığında hastalığa neden olan bakteriler diş kökünün etrafındaki kemiği de eritebilir. Eriyen kemik ve çekilen diş etlerinin kombinasyonu diş kökünün daha büyük bir bölümünün açığa çıkması anlamına gelir. Sağlıklı diş etleri ve sağlıklı kemiğin koruması olmadığında kök genellikle sıcak, soğuk ve ekşi gıdalara karşı hassaslaşır. Bazı vakalarda hassasiyet o kadar şiddetlidir ki çok sıcak, çok soğuk veya ekşi gıdalardan kaçınmak zorunda kalabilirsiniz.

DİŞ AĞRISINA ÇÖZÜM

Yine de, diş hekiminizin muayenehanesine gidene kadar diş ağrılarınızı hafifletmek için atabileceğiniz bazı adımlar vardır.

  • Dişlerin arasında ve diş eti çizgisi boyunca birikmiş ve ağrıya neden olabilecek yiyecek kalıntılarını temizlemek için dikkatlice diş ipi kullanın. Eğer çocuğunuzun dişi ağrıyorsa diş ipi kullanımında ona yardımcı olun.

  • Ağzınızı ılık suyla güzelce çalkalayın, daha sonra suyu tükürün. Bu işlem diş ağrısına neden olan yiyecek kalıntılarını temizleyebilir.

  • Reçetesiz bir ağrı kesici almayı deneyin.

  • Doğrudan ağrılı alana uygulayabileceğiniz, benzokain içeren reçetesiz topikal bir ağrı kesici almayı deneyin. Ancak diş eti dokunuzun ya da dişinizin üzerine doğrudan aspirin veya diğer ağrı kesiciler koymayın çünkü o bölgede yanma hissedersiniz.

DİŞ AĞRISI İÇİN AĞRI KESİCİ

Kök çok fazla açığa çıkmamışsa hassas dişler için formüle edilmiş, florür ve diğer mineralleri içeren özel bir diş macunu kullanmayı deneyin. Ekstra florür ve mineraller açığa çıkmış kökün güçlenmesine yardımcı olur ve hassasiyetini azaltır.

Kök hassasiyetini kontrol altında tutmanın ve diş eti hastalığını önlemenin en iyi yolu, günde iki kez diş fırçalama ve diş ipi kullanımından oluşan düzenli bir ağız sağlığı bakım programı uygulamaktır. Kökün açığa çıkma ve hassaslaşma riskini artıracak şekilde diş etlerinizi tahriş etmekten kaçınmak için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmayı deneyin.

Diş Ağrısı Nedir?

Diş ağrısı dişin iç kısmında veya çevresinde gelişen bir ağrıdır. Diş ağrısı genellikle herkesin hayatında bir kez karşılaştığı gibi bir durumdur. Ancak pek çok kişi bu ağrılar, dayanılmayacak hale gelinceye kadar pek önemsemez ya da kendince geçici çözümler arar. Bu çözümler sadece ağrıyı kısa zamanlı olarak dindirir. Ancak diş ağrılarının böyle geçiştirilmeden, nedenleri araştırılmalıdır. “Diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşünmeden bu ağrının sebebine odaklanılmalıdır. Çünkü bazı ağrılar basit diş tahrişlerinden kaynaklanırsa evde uygulayabileceğiniz bazı önerilerle dindirilebilir. Ama bazı ağrıların kaynağında enfeksiyon gibi ağız ve diş sorunları yatabilir.


Diş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Dişin özü olarak bilinen pulpa, sinirler, dokular ve kan damarlarıyla dolu yumuşak bir maddedir. Bu pulpa sinirleri, vücuttaki en hassas sinirlerden biri olarak bilinir. Bu yüzden bu sinirler bakteriler tarafından istila edildiğinde ya da apse dediğimiz enfeksiyon geliştiğinde diş ağrısı hissedilir.

Diş ağrısının nedenleri çeşitlidir. En yaygın diş ağrısı sebebi diş çürükleridir. Diş çürükleri genellikle yetersiz ve bilinçsiz uygulanan ağız hijyeninden kaynaklanır. Ağız içine yerleşen bakteriler, belli bir zaman sonra dişin dış koruyucusu olan mineyi zayıflatır ve çürütür. Diş çürükleri kalıtsal da olabilir. Diş ağrısı nedenleri şöyle sıralanabilir:

  • Diş eti hastalıkları
  • Diş minesinin aşınması
  • Diş çürükleri ve diş apseleri (diş özünde bakteriyel enfeksiyon olması)
  • Gömülü dişler
  • Sinüzit
  • Diş sıkma, diş gıcırdatma veya sakız çiğneme gibi tekrarlanan hareketler
  • Diş kırılmaları
  • Hasarlı dolgu
  • Diş sürmesi (diş etinden çıkan dişler) ve 20 yaş gibi dişlerin çıkması
  • Diş telleri

Bebeklerde Diş Ağrısının Nedenleri

Bebeklerin de dış çıkarma döneminde diş ağrıları olur. Bu ağrılar birkaç gün sürebilir. Dişlerin tamamen çıkması ise birkaç ay sürer. Bebeklerde diş çıkma döneminde şu sıkıntılar görülür:

  • Salya akması
  • Diş etlerinin şişmesi
  • Sinirlilik
  • Uyku problemleri
  • Emme isteğinin azalması ve her şeyi ısırma isteği
  • İştahsızlık
  • Kusma
  • İshal
  • Ateş

Çocuklarda diş ağrısı genellikle diş çürüklerinden kaynaklanır. Çürük dolayısıyla dişte kırılma olur ve sonrasında apse oluşur. Kötü diş hijyeni bu boşluğun oluşmasına neden olur. Çocukların tükettiği şeker ve nişasta ağızdaki bakterilerin dişlere zarar vermesi için zemin hazırlar. Çünkü bakteriler bu besinlerle beslenir ve ait oluştururlar. Bunlar da diş çürümesine neden olur.

Her çocukta belirtiler farklılaşabilir. Ancak çocuklarda diş ağrısının en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Sürekli ve zonklayan diş ağrısı
  • Dişe dokunulduğunda kötüleşen ağrı
  • Sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekler tüketildiğinde kötüleşen veya azalan ağrı
  • Ağrılı ve hassas çene
  • Ateş
  • Yorgunluk ve halsizlik

Çocuklar yetişkinlere göre daha çok diş enfeksiyonu riski altındadır. Çocuğunuzun diş ağrısı geçmiyorsa, ağrı 24 saatten daha fazla devam ediyorsa çocuğunuzu mümkünse en kısa sürede diş hekimine götürün. Diş ağrısı geçse bile diş çürüğü apseye dönüşebilir. Bu nedenle de vakit kaybetmeden doktora gidin.

Diş Ağrısı Nasıl Belirti Verir?

Diş ağrılarınızın çoğunlukla gece başladığının farkında mısınız? Bunun sebebi kan basıncının yatar pozisyonda başa vurmasıdır. Bu durumda vakit kaybetmeden diş hekimine gidilmelidir.

Zonklayan diş ağrısı veya sabit bir diş ağrısı hissedilebilir. Bazı kişilerde ağrı sadece dişe bir basınç uygulandığında (bir şey ısırılması gibi) görülebilir. Çürümüş dişler kahverengi ya da beyaz bir nokta gibi belirebilir.

Diş çürümelerinin ilk belirtisi tatlı, çok sıcak veya soğuk besinler tüketildiğinde hissedilen ağrıdır.

Diş ağrısı şiddetli ve hafif olabilir. Aniden de başlayabilir. Geceleri daha kötüleşir. Düşmüş dolgu ve kırık dişler ağrıyı başlatabilir. Ağrının üst dişlerde mi alt dişlerde mi olduğunu anlamak bazen zor olabilir. Alt taraftaki dişlerle ilgiliyse ağrı genellikle kulaktan geliyor gibi hissedilebilir. Üst dişlerdeki ağrı, sinüslerden, elmacık kemiklerinden ve alın arkadaşındaki küçük, hava dolu boşluklardan geliyor gibi hissedilebilir. Enfeksiyon gelişen dişe yakınsa çenede ağrı daha çok hissedilebilir ve dokunmaya daha duyarlıdır.

Diş ağrısı ile beraber bu şikayetler de olabilir:

  • Yüzde veya ağız içinde şişlik
  • Diş eti kanamaları
  • Soğuya veya sıcağa karşı bir duyarlılık
  • Soğuk veya sıcakla beraber ağrının azalması
  • Ağız açmada kısıtlılık
  • Ateş
  • Baş ağrısı

Diş ağrısıyla birlikte yutma güçlüğü veya nefes almada zorluk yaşanıyorsa acilen bir diş hekimine başvurulmalıdır.

Diş Enfeksiyonu Varsa&#x;

Bazı durumlarda diş ağrısı, yayılmış bir diş enfeksiyonunun habercisi olabilir. Bu durumlarda diş ağrısıyla birlikte şu şikayetler görülür:

  • Ateş
  • Ağız içinde veya yüzde şişlik
  • Dişleri birbirine değdirince ağrı
  • Ağızda kötü koku

Diş ağrısı iki günden daha uzun sürüyor, şiddetleniyor, ağız açıldığında ateş, kulak ağrısı ve ağrı hissediyorsa, ağızda ve yüzde şişlik varsa diş hekimine mutlaka gidilmelidir. Diş enfeksiyonlarının teşhisi ve tedavisini doğru bir şekilde yapabilmek enfeksiyonların kafatası ve yüzün yanı sıra kan dolaşımına yayılmasını önlemede yardımcıdır.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

“Zonklayan diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşünüyorsanız bu ağrıyı evde kendi kendinize geçiremeyeceğinizi bilin. Çünkü diş ağrısı zonklama şeklindeyse bu, dişin içindeki bir ağrıdır ve diş hekime gitmeden evde kendi kendine geçirilemez.

Diş etindeki bir tahrişten (kızarıklık ile belirti gösterir) kaynaklanan ağrı birkaç gün içinde geçebilir. Bu süre zarfında o dişle çiğneme hareketi yapmamaya çalışın. Hatta mümkünse yumurta, yoğurt gibi daha yumuşak besinler tüketin. Diş hassasiyeti yaratacak tatlı, çok soğuk ve çok sıcak besinlerden uzak durun. Sigara içmeyin.

Ağrıyı kesmek için kesinlikle alkol veya kolonya vb. gibi ürünleri kullanmayın. Çünkü bu tür ürünler diş eti tahrişine neden olabilir. Ağızda o bölgede yanığa sebep olur. Basit bir ağrı kesici ile geceyi geçirip ertesi gün mutlaka diş doktoruna gidin. Diş ağrısına sebep olabilecek çürükleri önlemek için ağız hijyenini sağlarken günde en az bir kez diş ipi kullanın ve dişlerinizi düzenli fırçalayın. Yiyecek kalıntıları ve plakları (bakterilerin diş yüzeylerinde oluşturduğu yapışkan form) çıkarmak için diş ipi ve arayüz fırçası yardımcı olur. Yılda iki kez diş hekimine görünün.

Diş Ağrısı İçin Evde Uygulanabilecek Yöntemler Nelerdir?

Diş ağrısını evde dindirmek için şu yöntemlere başvurabilirsiniz:

Tuzlu Su veya Oksijenli Su Gargara Yapın

Tuzlu su diş aralarındaki kalıntıları gevşetip bir tür temizlik yapabilir. İltihap da azalabilir. Ilık bir bardak suya yarım çay kaşığı tuz koyup karıştırın. Bu karışımla ağzınızı iyice çalkalayın. “İltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir?” sorusuna verilebilecek cevaplardan biri oksijenli su olabilir. Oksijenli su da iltihaplanma ve ağrıyı dindirmeye yardımcı olabilir. Oksijenli su ile gargara yaptıktan sonra ağzınızı iyice durulayın ve oksijenli suyu sakın yutmayın.

Ağrıyan Bölgeye Buz Uygulayın

“Evde diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşündüğünüzde akla ilk gelen öneri ağrının ve varsa şişliğin olduğu bölgeye buz uygulanması olur. Havluya sarılmış bir buz torbası ile dakika kadar soğuk kompres yapabilirsiniz. Bunu birkaç saatte bir tekrarlayın.

Yatarken Yastık Kullanın

Uzanırken ya da uykuya geçeceğiniz zaman biraz yüksek bir yastık koymak rahatlama sağlayabilir. Çünkü kan basıncı yatış pozisyonunda başa vurur ve diş ağrısı daha şiddetli hissedilir. Yastık bir nebze de olsa bunu hafifletebilir.

Ağrı Kesici Alabilirsiniz

“Şiddetli diş ağrısına ne iyi gelir?” sorusunun şüphesiz ilk akla gelen cevabı ağrı kesicilerdir. Çoğumuz diş ağrısı ve diş eti ağrısında hemen ağrı kesicilere sarılırız. Ancak sorun dişin kökünde ise bu yöntem geçici olur ve ilacın etkisi geçtikten sonra ağrı yeniden başlar.

Karanfil Yağı Sürün

“Diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşünürken doğal çözümlerin de olabileceği düşünülür. Karanfil yağı ağrıyı ve iltihabı geçirmeye yardımcı olabilen bir antiseptiktir. Bir parça pamuğa biraz karanfil yağı damlatıp ağrıyan dişinize uygulayın. Küçük bir bardak suyla bir damla karanfil yağı damlatıp onunla ağzınızı çalkalayabilirsiniz.

Vanilya Özütünden Faydalanın

Vanilya özü de geçici bir ağrı kesici görevi görür. Vanilya özütü içeriğindeki antioksidanlar iyileşmeyi hızlandırabilir.

Sarımsak Macunu Yapın

Soyulup ezilmiş bir diş sarımsağın macun kıvamına getirilmiş hali de ağrı olan bölgeye uygulandığında ağrı kesilebilir. Allisin maddesi içeren sarımsak bu sayede bakterileri öldürüp ağrıyı dindirmeye yardımcı olur.

Nane Çayı Poşeti Koyun

Nanenin mide bulantısındaki yatıştırıcı etkisi gibi bir özellik diş ağrısında da geçirlidir. Bir nane çayı poşetini soğutup ağrılı bölgeye koyabilirsiniz. Poşetin soğuduğundan emin olun.

Diş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Diş ağrısı tedavisi için doktora gidilmelidir. Ağrının neyden kaynaklandığını anlamak önemlidir. Diş hekimi bir muayene yapar. Ağız, dişler, diş etleri, çene, dil, boğaz, sinüsler, kulaklar, burun ve boyun muayene esnasında kontrol edilir. Bu sayede ağrının nedeni daha kolay tespit edilir. Bir ağız röntgeni de çekilmesi de istenebilir.

Diş ağrısının nedeni bir çürükse bu çürük dolgu, vb. malzemelerle doldurularak tedavi uygulanır.

Diş sinirinin enfeksiyonu söz konusuysa kanal tedavisi gerekebilir. Diş köküne inen bakteriler enfeksiyona sebep olur.

Ateş, çene şişliği gibi durumlarda antibiyotik tedavisi başlanabilir. Gerekli durumlarda diş eti tedavisinin ardından ağız ve diş temizliği yapılabilir. Enfeksiyonlar ilerleyip yaşamı tehdit edebilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Çocuklarda Diş Ağrısı Durumunda Ne Yapılmalı?

Endişe halinde “çocuğun diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşünebilirsiniz. Çocuğunuzun yeterince büyükse ağrıyan dişini göstermesini ve ağrısını tarif etmesini isteyin. Çocukların diş ağrısı durumlarında şöyle müdahalede bulunabilirsiniz:

  • Çocuğun ılık suyla ağzını çalkalamasını sağlayın. Hatta bir çay kaşığı tuz karıştırıp onunla çalkalama yapmasını isteyin.
  • Dişlerin arasına bir şey sıkıştıysa diş ipi kullanarak bunları çıkartın.
  • Diş çevresinde şişlik veya sivilce olup olmadığını kontrol edin. Çünkü bu diş apsesinin belirtisi olabilir. Diş kırığı var mı, renk değişikliği var mı bakın.
  • Soğuk kompres uygulayın.

Çocuklarda diş ağrısı tedavisi çocuğun yaşına, belirtilere ve genel sağlık durumuna göre şekillenir. Çocuklarda diş ağrısında antibiyotik, ağrı kesici, tuzlu su ile ağız çalkalama, diş çekimi, dolgu, apsenin temizliği, kanal tedavisi gibi tedaviler uygulanır. Çocuklarda yaygın görülen diş çürüklerine karşı 6 ayda bir kontrol önemlidir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır