karara çıkmış dosya / Değişik İş Dosyası Nedir? - Demirbaş Hukuk Bürosu

Karara Çıkmış Dosya

karara çıkmış dosya

Karara çıkmış dosya ne zaman sonuçlanır hakkında detaylı bilgilendiriyoruz. E Devlette dosya durumu karara çıkmış ne demek işte detaylar.

Yargılama sürecinin son adımı olarak görülen dosyanın karara çıkması, son kararın verildiği anlamını taşır. Davalı ya da davacı hangi taraf olursa olsun dosyanın karara çıkmasının ardından sonuçlanmasını beklemektedirler. Davanın karara çıkması demek dosya adına ilgili hâkim tarafından son kararın verildiğini gösterir yani dava artık bitmiştir. Dosyalarda karar yazma süresi durumu ceza mahkemelerinde 15 güne kadar devam edebilir ve hukuk mahkemelerinde ise 30 güne kadar devam etmektedir. Karar duruşması yapıldıktan sonra bir ay içerisinde kararın yazılması gerekmektedir ve bu karar yazıldıktan sonra taraflara dosya bildirildikten sonra istinaf süresince taraflar kanun yoluyla başvuru yapmazsa dosyanın sonuçlanması 2 ayı bulmaktadır.

Mahkeme Sonucu Nasıl Öğrenilir

E Devlette Dosya Durumu Karara Çıkmış Ne Demek

Davaların sonuçlarının görüntülenmesi için birçok alternatif bulunmaktadır. Dava tarafı olan kişiler bu işlemin nasıl yapıldığı hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla araştırma yapmaktadırlar. E-devlet uygulaması ile hızlıca davacı kendi dosyayı ile bilgileri E-devlet üzerinden görüntüleyebilmektedir. Uygulamadan ya da web sitesi üzerinden giriş yapıldığında Dava Dosyası Sorgula olarak arama yapıldığında adınıza kayıtlı davalar için bilgileri görüntüleyebilirsiniz. Burada davacı olduğunuz davaya baktığınızda dosya durumu karara çıkmış yazısıyla karşılaşılması durumunda hâkimin davaya ilişkin son kararı verdiği ve artık davanın son bulduğu anlaşılmalıdır.

Uyap karara çıkmış ne demek

Dava dosyasına dair bilgilerin ve sonucun nasıl öğrenileceği vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasındadır. Dava kararı sorgulamak için E-devlet ve UYAP üzerinden bilgi alınabilir. Dosya numarasından dava ile ilgili açılış tarihi, dava günü ve saati gibi bilgiler öğrenilebilmektedir. Burada davalara bakarken, dosya durumu kararı çıkmış yazısı ile karşılaşılırsa artık sonuç belirlenmiş demektir.

Duruşma olmadan karara çıkmış ne demek

Vatandaşlar davacı olduğu mahkemenin sonuçlanmasını dört gözle beklemektedir ve sonucunun ne olacağını nereden öğrenebileceklerini araştırmaktadırlar. Davanın duruşma olmadan sonuçlanması da mümkündür burada kararı hakim vermektedir ve bakıldığında karara çıkmış yazısı görüldüğünde davanın son bulduğu artık kararının belirlendiği anlaşılmalıdır.

İstinafta Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Sonuçlanır

İstinaf, mahkeme kararının hukuka aykırı olduğu düşünülerek başvurulan kanun yoludur. Burada başvuru yapıldığında kararda hukuka aykırı herhangi bir durum söz konusu mu diye tekrardan inceleme yapılmakta ve buna karşın yeni bir karar verilmektedir.

İstinaf Mahkemesinde, davalılardan birisi mahkemenin verdiği karara karşı gelmek amacı ile başvuru yapar ve bu mahkemelerce inceleme yapılır. Burada karar duruşmasından sonra bir ay içerisinde karar yazılır ve yazıldıktan sonra davalılara iletilir. Taraflar için istinaf süresi 7 gündür ve bu süre içerisinde herhangi bir başvuru yapılmazsa dosyanın sonuçlanması yaklaşık iki ay sürmektedir.

İş Mahkemesi Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Sonuçlanır

İş Mahkemesi birçok çeşit davaya bakmaktadır. Genel olarak bakıldığında görevi işçi ve işveren arasında anlaşmazlıklarla ilgilidir. İşçi ve işveren arasında herhangi bir şekilde yaşanan uyuşmazlıkların çözülmesi görevi iş mahkemelerine aittir. Burada işçiler tazminatları için, izinleri için, işe iade davaları için başvuru yapabilmektedir. Genellikle davanın sonuçlanması 3 ya da 5 duruşma arasında değişim göstermektedir.

Boşanma Davası Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Sonuçlanır

Boşanma davaları son zamanlar artış göstermektedir durum böyle olunca taraflar boşanma davası sürecini ve davanın sonuçlandırılmasının nasıl olacağını merak edip bir araştırma içerisine girmektedirler. Boşanma davası çekişmeli ya da anlaşmalı şekilde ilerleyebilir ve bu iki duruma göre davanın sonuçlanması süresi farklılık göstermektedir.

Taraflar dosya sorgusu yaptıklarında dosya durumu karara çıkmış yazısı ile karşılaşmalarında durumunda son kararın verildiğini anlamalılardır. Bu durumun kabul edilmesi, davacının davayı kazandığı ve boşanmanın başarılı şekilde gerçekleştiği anlamına gelmektedir. Dosyanın kararı çıkmasından sonra tarafların iki haftalık istinaf hakkı bulunmaktadır bu süreçte herhangi bir geri dönüş olmazsa karar kesinleşir ve dosya iki ay sonucunda sonuçlanır.

Karara Çıkmış Dosya Sorgulama

Günümüzde hukuki süreçler internet üzerinden takip edilebilir haldedir bu durum yoğunluğu azaltmaktadır ve dava ile ilgili bilgilere kolayca ulaşılabilmektedir. Dava ile ilgili kararları sorgulama işlemleri UYAP Vatandaşlık Sistemi üzerinden, E-devlet üzerinden ve ilgili kurumlara dilekçe verilerek yapılabilmektedir.

Adliyeye Dilekçe Nasıl Yazılır

Soyisim Değişikliği Nasıl Yapılır

Hükümlülere Para Yardımı

Cezaevi Müdürü Nasıl Olunur

Değişik İş Dosyası Nedir?

İçindekiler

Değişik İş Dosyası Ne Demektir? 

Mahkemelerin esasına girmediği ancak hakim kararı gerektiren talep ve işlemlerle ilgili kararlar verdikleri dosyaların ortak adıdır. Değişik iş dosyalarında genellikle sadece dosya üzerinden inceleme yapılır ve duruşma icra edilmeksizin karar verilir. 

Hukuk mahkemelerinde ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz, delil tespiti gibi işler, ceza mahkemelerinde ise içeriğe erişimin engellenmesi, içerik kaldırma gibi kararlar bu dosya ismi ile tasnif edilir.  

Uyap terminolojisinde esasına girilen ve duruşma yapılarak karar verilen dosyalar ise &#;hukuk dava dosyası&#; veya &#;ceza dava dosyası&#; olarak ifade edilmektedir. 

Türkiye genelinde, hukuk mahkemelerinde, yılında açılan değişik işler dosya sayısı adettir. Bunların adedi (%99,8` i)  yıl içinde karara bağlanmıştır. Duruşma yapılmadan evrak üzerinde inceleme ile karar verildiğinden ortalama karar süresi 4 gündür. Dosyaların ortalama görülme süresinin 12 gün ile en fazla tüketici mahkemelerinde olduğu görülmektedir. 

yılı hukuk mahkemeleri değişik işlere ilişkin iş yüküne mahkeme türüne göre bakıldığında, aile mahkemelerine gelen dosya sayısının, adetle diğer mahkemelerden daha fazla olduğu görülmektedir. Aile mahkemesinde açılan değişik iş dosyalarının neredeyse tamamını, Sayılı  Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında verilen, koruma tedbiri kararlarına veya bunlara itirazlara ilişkin dosyaların oluşturduğu görülmektedir. Ticaret mahkemelerinde açılan değişik iş dosyalarının büyük bir çoğunluğunu ise ihtiyati haciz talepleri oluşturmaktadır. 

yılında Türkiye genelinde açılan değişik iş dosya türleri ile adetlerine ilişkin bir tablo aşağıdadır. 

sayılı Kanun Gereğince Kolluk
Amiri Kararının Onaylanması                 
İhtiyati Haciz                                           
sayılı Koruma Kararı                     
sayılı Kanun Gereğince İtirazın
Değerlendirilmesi                                    26  
Delil Tespiti                                              19  
Tespit                                                       14  
Acele Kamulaştırma Nedeniyle El
Koyma                                                     12  
Tehiri İcra Teminat Şeklinin
Belirlenmesi (İ.İ.K)                             10  
Denetim Makamının Onayı (vesayet)       5  
Adli Yardım Talebi Reddine İtiraz             4  
Noter Yemini                                            2  
Yemin Tayini                                            1  
Noter Defter Tasdik                                 1  
Reddi Hâkim/Hâkimin Çekinmesi
İncelemesi                                               1  
Zorlama Hapsi Kararına İtirazın
Değerlendirilmesi                                    1  
Tevdii Mahali Tayini                                 1  
Terk İhtarı (Eve Dön Çağrısı)                      
Hâkim Kararına Karşı İstinaf
Başvurusu                                                   
sayılı Kanun Gereğince İtirazın
Değerlendirilmesi                                        
Eşya Tespiti                                               
Diğer                                                        8

Avukat Hüseyin Demirbaş &#; Demirbaş Hukuk Bürosu &#; Bursa Avukat

Karara Çıkmış Dosya Kaç Günde Sonuçlanır?

İçerik

Karara çıkmış dosya kaç günde sonuçlanır

Karara çıkmış dosya kaç günde sonuçlanır sorusu davası sonuçlanmış ve karara çıkmış davalılar ve davacılar tarafında sıkça sorulur. Bu yazımızda bu terimin ne anlama geldiğini detaylarıyla açıkladık.

Yargılama bittikten sonra bazı yargı terimleri, duruşmanın durumu hakkında bilgiler verir.

Dosya durumu kararı çıkmış da bu yargılama terimlerinden bir tanesidir. Bu terim dava sürecinin bittiğini nihai kararın yani son kararın verildiği ifade edilir. Dosya durumunun karara çıkması esastan ve usulden olmak üzere iki türdür.

Bunları kısaca açıklamak gerekirse;

Dosyanın Esastan Karar Çıkması: Davaya konu olan uyuşmazlıkla ilgili kısmen kabul ya da ret veya kabul, ret şeklinde karar verilmesidir.

Dosyanın Usulden Karara Çıkması: Davanın usul nedeniyle reddidir. Arabuluculuk şartının yerine getirilmemesi, dava açma ehliyetinin bulunmaması nedeniyle ret ile birlikte davanın görevsiz ve yetkisiz bir mahkemeden açılması nedeniyle görevsizlik ya da yetersizlik kararı sonucunda ret kararı verilir.

Dava Kararı Çıktıktan Sonra Süreç Nasıl Olur?

Nihai karar çıktıktan sonra istinaf-temyiz süreci başlar. Davada alınan kararın istinafa götürülmemesi durumunda, kararının yerine getirilmesi sağlanır. Bazı davalarda ise karar verilir verilmez, kesinleşmesine ihtiyaç duyulmadan infaz edilir.

Ayrıca bakınız: Ceza Davasında Nihai Karar Kaydedildi Ne Demek?

Örnek vermek gerekirse, boşanma kararlarında dosya durumu karara çıkmış durumdaysa, boşanma kesinleşmiş manasına gelir.

Karara çıkmış olan dosya, neticelendiği için gerekçeli karar yazma süreci başlar. Gerekçeli kararın yazılma süresi ceza mahkemelerinde 15 gün, hukuk mahkemelerindeyse 1 aydır.

Dava Dosya Bilgileri Nasıl Öğrenilir?

Dava dosyasına ait detaylar UYAP vatandaş portalından detaylı şekilde öğrenilir. Dosya numarasından davanın açılış tarihine, dava türünden duruşma gününe ve saati dahil tüm bilgilere erişilir. Eğer dosya durumu karara çıkmış ise karar sonucu da öğrenilir.

Karara çıkmış dosya kaç günde sonuçlanır içeriğimizde sizlere bu yargı teriminin tam olarak neyi ifade ettiğini anlatmaya çalıştık.

Yorumlarda sorularınızı iletebilir davalarınızdaki bu yargı terimleri ile ilgili bilgiler alabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Bir davada karara çıkmış ne demek?

Dosya durumu karara çıkmış ifadesinde hâkimin ilgili davaya konu olmuş olay ile ilgili karara vardığını, davayı bitirdiği anlamı çıkar.

Gerekçeli karar ne kadar sürede tebliğ edilir?

Gerekçeli karar yazılması akabinde taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde genellikle gerekçeli karar aleyhine istinaf kanun yolu başvuru süresi, kararın açıklanmasından itibaren 2 haftadır.

Karara çıkmış hukuk davası ne zaman sonuçlanır?

İçindekiler:

  1. Karara çıkmış hukuk davası ne zaman sonuçlanır?
  2. E devlette dosya durumu karara çıkmış ne demek?
  3. Karara çıkmış dosya nasıl öğrenilir?
  4. Karara çıkmış dosya istinafa gider mi?
  5. Gerekçeli karar ne zaman kesinleşir?
  6. Istinaf mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir?
  7. E devlette gerekçeli karar yazıldı ne demek?
  8. Yakalama kararı nereden öğrenilir?
  9. Istinafta olan dosya karara çıkmış ne demek?
  10. Gerekçeli karar kesin karar mıdır?
  11. Gerekçeli karar nasıl kesinleşir?
  12. Istinaf süreci nasıl işler?
  13. Dava dosyası gerekçeli karar yazıldı ne demek?
  14. Gerekçeli karar yazıldı ne anlama gelir?
  15. Yakalama kararı e devlette görünür mu?
  16. GBT mi nasıl öğrenirim?

Karara çıkmış hukuk davası ne zaman sonuçlanır?

Davası karara çıkmışifadesinin anlamı, nihai kararınverilmiş olduğunu gösterir. Yani aynı zamanda son kararolarak da ifade etmek mümkün. Bu durum cezamahkemelerinde 15 gün, hukukmahkemelerinde ise 30 günü bulabilir.

E devlette dosya durumu karara çıkmış ne demek?

Karara çıkmış dosya, sonuçlanmış bir dosyadır. Karı verilen bir dosyada gerekçeli kararyazma süresi ceza mahkemelerinde on beş gün, hukuk mahkemelerinde bu süre bir aydır.

Karara çıkmış dosya nasıl öğrenilir?

Dava dosyasına ait detaylar UYAP Vatandaş portalından detaylı şekilde öğrenilir. Dosyanumarasından davanın açılış tarihine, dava türünden duruşma gününe ve saatine kadar öğrenilir. Eğer dosyadurumu kararı çıkmışise kararsonucu da öğrenilir. Avukatlar sonuçları UYAP Avukat portalından takip edebilirler.

Karara çıkmış dosya istinafa gider mi?

Dosyanız hakkında mahkemece kararverildiğinde Uyap'da dosyadurumu karara çıkmışolarak görünür. Kararınüst mahkemelere başvurularak ya da başvurulmadan kesinleşmesi halinde ise dosyadurumu kapalı hale gelir. İstinafyoluna başvurulması halinde dosyadurumu istinaftaolarak görünür.

Gerekçeli karar ne zaman kesinleşir?

Taraflardan biri ya da her ikisi tebliğ edilen gerekçeli kararailişkin iki haftalık süre içerisinde hiçbir işlem yapmazlarsa: iki haftalık sürenin dolmasından sonra mahkemece kararın kanun yollarına götürülmediğinden kesinleşmeyapılması gerekir. Kararbu şekilde kesinleşir.

Istinaf mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir?

İstinaf Mahkemeleri'nde dosyaların kesinleşmesüresi gün.

E devlette gerekçeli karar yazıldı ne demek?

Gerekçeli karar yazıldı ne demek e-devlet: E-devletüzerinde gerekçeli karar yazıldıyazısı var ise, bir önceki paragrafta belirtiğimiz gibi hakkınızda kararverilmiş demektir.

Yakalama kararı nereden öğrenilir?

Yakalama Kararıveya Emri Nasıl Öğrenilir? Mahkemede süren bir yargılama söz konusu ise, kişi hakkında yakalama kararıbulunup bulunmadığı, ilgili mahkeme dosyasının incelenmesiyle anlaşılabilir. Hakkında yakalamaemri olanlar, mahkeme dosyasını avukatları aracılığıyla her zaman inceleyebilirler.

Istinafta olan dosya karara çıkmış ne demek?

Istinafmahkemesi karara çıkmış ne demek? Kararın istinafedilmemesi veya kesin kararlardan olması halinde kararın icrasını sağlayabilirsiniz. Karara çıkmış dosya, zaten sonuçlanmış dosyadır.

Gerekçeli karar kesin karar mıdır?

Gerekçelikararın kesinleşmesi, kanun yollarına başvurulmaması veya başvurulmuşsa istinaf ve temyiz incelemesi yapan üst dereceli mahkemelerin de hükmü hukuka uygun bulması halinde mümkündür. Gerekçelikararın kesinleşmesiyle, kararın hüküm fıkrasına uygun bir şekilde infaz edilmesi gerekir.

Gerekçeli karar nasıl kesinleşir?

1-) Hukuk mahkemelerinde; kararın kesinleşmesiiçin taraflara tebliğ edilmiş olması gerekmektedir. Gerekçeli kararyazıldıktan sonra taraflardan herhangi birisinin isteği üzerine karartaraflara tebliğ edilir ve bu tebliğ tarihinden itibaren temyiz süresi işlemeye başlamaktadır.

Istinaf süreci nasıl işler?

İstinaf, ilk derece mahkemesi kararının hem hukukî yönden hem de vakıalar ve olaylar (deliller) yönünden incelenmesidir. İstinafyoluna başvurulduğuna, Bölge Adliye Mahkemesi, “istinafincelemesi” yaparak ilk derece mahkemesini kararını denetler ve yeniden karar verir.

Dava dosyası gerekçeli karar yazıldı ne demek?

Gerekçeli karar yazıldı demekdavaya bakan hakimin mahkeme içinde taraflara tefhim etmiş olduğu hükmün fırkasına “ hangi hukuksal nedenlere” bağlı olarak ulaştığını göstermektedir. Kısa kararın gerekçeyle birlikte yazıldığını ifade etmektedir.

Gerekçeli karar yazıldı ne anlama gelir?

Gerekçeli karar, mahkemelerin yargılamanın konusu iddia ve savunmayı, vakıa, delil ve talepleri değerlendirerek hangi yasal nedenlerle hüküm kurduğunu açıklamak üzere yazdığı kararıdır. Mahkemeler, kararlarını somut ve açık bir şekilde gerekçelendirmek zorundadırlar.

Yakalama kararı e devlette görünür mu?

Yakalama kararı, e-devlettegörünmez. Ancak, e-devletşifresiyle girilen UYAP vatandaş portalında mahkeme dosyalarının içine girilerek yargılanan kişi hakkında yakalama kararıolup olmadığı görülebilir.

GBT mi nasıl öğrenirim?

Son zamanlarda vatandaşlar arasında sıklıkla kullanılan online resmi işlemler arasında yer alan e-Devlet Kapısı sistemi içinde de GBTsorgulaması yapılabilmektedir. Vatandaşlar kendi adli geçmişleri, genel kimlik bilgileri ve daha pek çok konudaki veri tabanını online platform üzerinden görüntüleyebilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası