aç olduğum halde yemek yiyemiyorum / Aç olmadığınız halde yemek yeme isteği varsa sebebi bu olabilir! - Sağlık Haberleri

Aç Olduğum Halde Yemek Yiyemiyorum

aç olduğum halde yemek yiyemiyorum

Anoreksiya

Anoreksiya rahatsızlığı, bir yeme bozukluğudur. Aynı zamanda psikolojik bir rahatsızlık olan anoreksiya, tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit edecek boyuta ulaşabilir. Aşırı kilo kaybının görüldüğü hastalık yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her bireyde ortaya çıkabilir. Ancak, bu hastalığın en yaygın olarak görüldüğü grup, adolesan kadınlardır. Kişinin kilo ve görüntüsünden hiçbir şekilde memnun olmaması ve ne kadar zayıf olursa olsun kendini sürekli fazla kilolu hissetmesi tüm vakalarda ortak görülen özellikler arasında yer alır. Kişinin kilosundan memnun olmaması nedeniyle, kendini aşırı zorlu ve devam ettirmesi neredeyse imkansız beslenme alışkanlıklarına zorlaması kişinin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını olumsuz yönde etkiler ve intihara kadar ilerleyebilen ciddi psikolojik sorunlar görülebilir. Doğru psikolojik destek ve beslenme düzeninin sağlandığı durumlarda, anoreksiya kontrol altına alınması mümkün olan bir rahatsızlıktır.

Anoreksiya Nedir?

Yeme bozuklukları, dünya nüfusunun yaklaşık olarak %10’unu etkileyen ve ihmal edilmemesi gereken rahatsızlıklardır. Tüm dünyada, her yıl yaklaşık 10 bin insan yeme bozuklukları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Yeme bozukluğu olarak tanımlanan anoreksiya nervoza, vücuda enerji alımının sürekli kısıtlanması, kilo almaktan aşırı korkma hali ve sahip olunan beden görüntüsünden memnun olmama hali şeklinde kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Bu nedenle, hastalık hem fiziksel hem de psikolojik rahatsızlıklara neden olur.

Hastalık, yaygın olarak genç ya da erken yetişkinlik dönemindeki kadınlarda görülür. Anoreksiyanın temelde iki farklı çeşidi bulunur. Bunlardan ilki bulimia adı verilen yeme bozukluğudur. Bulimia hastalığı olan kişiler aşırı derecede yemek yerler ve yemek yedikten sonra bilerek yediklerini çıkarırlar. Bu hastalar, aynı zamanda bağırsakların temizlenmesi için müshil ya da çeşitli ilaçlar da kullanabilir. Anoreksiyanın diğer türünde ise kişilerin yemek yeme konusunda kendilerini aşırı derecede kısıtladığı görülür. Özellikle karbonhidrat ve yağ içerikli besinlerden uzak dururlar.

Anoreksik kişiler kendi vücut ağırlıkları ve yedikleri besinlere karşı bir çeşit obsesyon (takıntı) geliştirmiştir. Başkalarıyla beraber yemek yememe, tabaktaki yiyeceklerin yerlerini düzenleme gibi farklı alışkanlıklar, anoreksiya hastalarında ortak görülen özellikler arasında yer alır. Anoreksiya hastaları, yemek yemeyi önemsiyor gibi gözükmelerine rağmen, çoğunlukla aşırı sıkı diyetler uygulayarak aşırı spor ve egzersiz yapma eğilimi gösterirler.

Anoreksiya Nedenleri

Anoreksiyanın tam olarak neden ortaya çıktığı henüz bilinmemektedir. Ancak, bu rahatsızlığın genetik yapı, kişilik özellikleri ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığı söylenebilir. Genellikle sürekli olarak diyet yapılmasıyla başlayan süreç, sağlıksız bir kiloya ulaşan kişinin dış görünüşünden asla memnun olmaması nedeniyle gittikçe ilerler. Sonuç olarak, anoreksiya hastalarında kilo almaktan aşırı derecede korkan bir ruh hali ortaya çıkar.

Çevresel faktörler ise medyada zayıf olmanın sağlıklı ve güzel olduğuna dair yaratılan algı, kilolu kişilerin profesyonel yaşamda başarılı olamayacağı gibi yanlış varsayımlar, cinsel taciz gibi çocukluk döneminde görülen travmalar ve sosyal yaşamda yalnızca zayıf kişilerin arzulandığı şeklinde yaratılan algı olarak sıralanabilir.

Genetik faktörler arasında hormonal bozukluklar ve hâlen araştırma aşamasında olan bazı genler yer alır.

Anoreksiya Belirtileri

Anoreksik kişiler pek çok farklı yöntem deneyerek sürekli kilo vermeye ve daha düşük vücut ağırlığına ulaşmaya çalışırlar. Kilo almaktan aşırı derecede korkan hastalar aynı zamanda kiloları ve dış görünüşleri ile ilgili gerçeği yansıtmayan söylemlerde bulunabilirler. Bu durum, kişide hem davranışsal hem de fiziksel sorunlara yol açabilir.

Hastalık belirtilerine sahip kişilerin fark edilmesi oldukça güç olabilir. Çünkü anoreksik kişiler bu durumu ve aşırı zayıf olduklarını sürekli olarak reddederler. Bu kişiler, tam tersine fazla kilolu olduklarını düşünerek bol kıyafetler giymeyi tercih ederler. Aynı zamanda, anoreksiya hastalığı olan kişiler başkalarıyla birlikte yemek yemekten kaçınır. Dolayısıyla, hastalık belirtilerinin başkaları tarafından fark edilmesi ve hastanın tedavi süreci için ikna edilmesi bazı durumlarda güç olabilir.

Hastalığın sebep olduğu bazı fiziksel sorunlar hayatı tehdit edecek boyuta ulaşabilir. Anoreksiya rahatsızlığında yaygın olarak görülen bazı fiziksel belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

•Aşırı kilo kaybı

•Zayıf görünüm

•Düşük kan değerleri

•Düşük tansiyon

•Karın ağrısı

•Baş dönmesi

•Uykusuzluk (insomnia)

•Adet düzensizliği

•Saç ve tırnaklarda sağlıksız görünüm

•Kuru cilt

•Soğuğa karşı dayanıksızlık

•Aşırı yorgunluk

•Cinsel isteksizlik

Anoreksiya hastalarında görülen bazı davranışsal belirtiler ise şu şekildedir:

•Sürekli diyet yapma hali

•Yemek yeme alışkanlıklarında yapılan keskin değişiklikler

•Aşırı yavaş ya da aşırı küçük lokmalar halinde yemek yeme

•Antisosyal davranış

•Aşırı spor yapma isteği

•Depresif ruh hali

•Kişinin aç olduğunu reddetmesi

•Gün içerisinde öğün atlama

•Kişinin gün içerisinde yediği yemekler hakkında yalan söylemesi

•Sürekli aynada vücudunu kontrol etme isteği

•Bol kıyafetler tercih etme

•Yemek yedikten hemen sonra kusma isteği

•Hafıza kaybı

Durumun şiddetine göre vücudun farklı bölgelerini etkileyecek çeşitli komplikasyonlar oluşabilir. Anoreksiya hastalarında ortaya çıkabilecek bazı komplikasyonlar şu şekilde sıralanabilir:

•Anemi

•Kalp rahatsızlıkları

•Kemik erimesi

•Düşük tansiyon

•Böbrek rahatsızlıkları

•Testosteron seviyesinde azalma

•Adet düzensizliği veya adet döngüsünün durması

•Ölüm

Kişide ortaya çıkabilecek bu fiziksel ve davranışsal değişikliklerin kendisi ya da yakınları tarafından erken fark edilmesi hastalığın ciddi noktalara ulaşmadan kontrol altına alınabilmesi açısından oldukça önemlidir.

Anoreksiya Tanısı

Hastanın anoreksik olduğunu düşünen uzman doktorlar, çeşitli test ve yöntemler aracılığıyla kesin tanı koyabilirler. Fiziksel muayene ile hastanın vücut kitle indeksi, kalp ritmi, tansiyon, vücut sıcaklığı, deri ve tırnak durumu kontrol edilir. Vücuttaki elektrolit sayısı kan testleriyle ölçülür ve aynı zamanda tam kan sayımı yapılır. Bu test ve yöntemlerin yanı sıra, yapılacak bazı psikolojik testlerle uzmanlar kişinin duygu durumu ve düşünce yapısıyla ilgili bilgi sahibi olur.

Anoreksiya sonucu oluşabilecek komplikasyonlar çok değişken olabileceği için tanı sürecinde birçok farklı yöntem kullanılabilir. Örneğin, kemik yapısında görülen sorunların tespit edilebilmesi için röntgen; kalp rahatsızlıkları için EKG yöntemine başvurulabilir.

Anoreksiya Tedavisi

Hastanın yaşı, tıbbi geçmişi ve görülen semptomlara göre uygulanacak tedavi planı değişiklik gösterir. İlk olarak kişinin fiziksel durumu kötüleşmeden durumun uzman bir doktor tarafından kontrol altına alınması gerekir.

Tedavi süreci genellikle birden fazla uzman doktor tarafından yürütülür. Beslenme düzeni konusunda yardım almak; kişinin normal bir şekilde kilo alması ve ideal kilosuna ulaşmasını sağlarken, psikolojik destek ise hastanın duygusal ve davranışsal sorunların üstesinden gelmesi ve yeni bir düzene alışmasına yardımcı olur. Hastalık iyice ilerlemeden yardım almayı kabul eden çoğu hasta, uygulanan doğru tedavi sonucunda sağlıklı beden ve ruh haline kavuşur.

Kişinin bilişsel davranışçı terapi ya da grup terapisine katılması; beslenme düzenini değiştirmesi ve aynı zamanda davranışsal bozuklukların üstesinden gelmesi açısından oldukça önemlidir. Genç hastaların katıldığı psikoterapi seansları aile ile birlikte gerçekleştirilir ve böylece hem aile hem de hastanın kendisinin durumun ciddiyetini kavraması sağlanır.

Anoreksiyaya karşı kullanılan onaylı bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Depresyon tedavisinde kullanılan bazı antidepresanlar zaman zaman anoreksiya tedavisinde kullanılabilir. İlaç tedavisinde, hastada görülen depresyon ve anksiyete belirtilerinin hafifletilmesi veya tamamen ortadan kaldırılması amaçlanır.

Hem tedavi öncesi hem de tedavi sürecinde, hasta pek çok farklı zorlukla karşılaşabilir. Tamamen iyileşme sürecinin uzun zaman alması, hastalarda tedavinin işe yaramadığı düşüncesine neden olabilir. Kişinin o an içerisinde bulunduğu psikolojik durumdan çıkması kısa vadede mümkün olmadığı için hasta, tedaviyi uzun süre boyunca reddedebilir. Aynı zamanda, hastanın kilo alma korkusu tedavi sürecinde de devam edebilir. Kilo takıntısı ve kilosundan memnun olmama hali tedavi sürecinde de devam eden hastalar, durumunu hastalık olarak kabul etmeyebilir ve sosyal uyum sürecinde çok hızlı bir şekilde eski davranışlarına tekrar dönebilirler. Hastalığın sebep olduğu fiziksel komplikasyonların tedavisi hızlı bir şekilde yapılabilse de hastanın uzun bir süre boyunca psikolojik destek alması gerekir. Bu süreçte kişinin hem kendisinin hem de çevresinin tedavi konusunda kararlı tutum sergilemesi hastalığın tam olarak iyileşmesi açısından kritik önem taşır.

Anoreksiya nedir? Anoreksiya hastalığının belirtileri nelerdir?

Anoreksiya, özellikle genç kadınlarda görülebilen bir hastalıktır. Yemek yiyememek ve hızla kilo kaybetmek olarak bilenen anoreksiya tedavi edilmediği takdirde kötü sonuçlara neden olabilir.

Anoreksiya genellikle ergenlik çağındaki gençlerde başlar. Yetişkinlerde daha nadir görülen bu hastalık aşırı zayıflama takıntısı olan insanların karşılaştığı hastalıktır. Kilolu olmamasına rağmen kendini kilolu hisseden kişilerin yedikleri yemekleri zorla çıkarması sonucu vücut dengesini bozarak, bağışıklık sistemini çökertmesiyle ortaya çıkar.

BİLİNÇSİZ DİYET ANOREKSİYA'YA DAVETİYE ÇIKARIR!

Uzman kontrolü dışında kişilerin kendilerine göre yaptıkları bilinçsiz diyet Anoreksiya'ya neden olabilir. Kendini aşırı kilolu olarak tanımlayan kişilerin bilinçsiz diyetle de bu ruh hallerini birleştirip yemek yememe hastalığından kurtulmaları zordur. Yedikleri besinleri zorla çıkartmaya çalışan kişilerin bir süre sonra midelerinde ve soluk borularında büyük hasarlar meydana gelebilir.

ANOREKSİYA'NIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Anoreksiya yoğun psikolojik sorunlar yaşayan kişilerde de ortaya çıktığı görülmüştür. Kendi dış güzelliğini beğenmeme, kendinden memnun olmama, zayıf olmasına rağmen kendini aşırı kilolu hissetme ruh hali anoreksiyanın en büyük belirtilerindendir. Özellikle psikolojik sorunlar yaşayan kişilerin yemek yemeyi reddettikleri, zorla yemek yemeleri halinde bunu çıkartmak istedikleri bilimektedir. Öncelikle kişinin psikolojik yardım alması uzmanlar tarafından sıkça dile getirilmektedir. Önce psikolojinin toparlanması ardından vücudun kolay toparlanmasına yardımcı olacaktır.

EN BÜYÜK TANI KİŞİNİN KİLOSUNU KABUL ETMEMESİ

Anoreksiya'nın tanı konulmasına yardımcı olan belirtilerin başında kişinin var olan kilosunu kabul etmemesi yer alır. Her fırsatta fazla kilolu olduğunu dile getiren kişi anoreksiya tanısı konulsa bile bunu bir süre reddedebilir.

KİLO ALMA KORKUSU ANOREKSİYA'YA NEDEN OLABİLİR

Birçok kişinin kendi vücudundan ve kilosundan memnun olmaması bu hastalığın kapılarını aralamaktadır. Sürekli olarak kilo almaktan veya alınan kiloyu verememekten korkan kişilerin yemek yeme alışkanlıklarını sonlandırmaya çalıştırdıkları bu hastalığın en büyük belirtileri arasında görülmektedir.

ANOREKSİYA'NIN TAM NEDENİ BİLİNMEMEKTEDİR

Biyolojik ve psikolojik faktörlerin kombinasyonuyla ortaya çıkan Anoreksiya'nın nedeni tam olarak tespit edilememiştir. Çevresel faktörlerin de etkilediği bu hastalık günümüzde yaygın hale gelmiş, birçok genç kızın hayatına girmiştir. Genellikle mükemmeliyetçi kişilerde görüldüğü bilenen bu hastalık genetik eğilimlerle de ilişkilidir.

TEDAVİSİ NASIL YAPILMALIDIR?

Anoreksiya'nın tedavisi uzun ve yorucu bir süreçtir. Bu hastalığa yakalanmış kişiler kendi hür iradeleriyle bu tedaviye pek yanaşmayabilirler. Bu hstalığın tedavisinde öncelikle hekime güven çok önemlidir. Hasta ve hekim arasındaki ilişki tedavi sürecini büyük ölçüde etkiler. Psikolojik destekle beraber yürütülmesi gereken bu süre. Çevresel destekle de kısa sürece tedavi edilebilir. Her hekimin kişiye göre uyguladığı tedavi yöntemleri farklıdır. Amoreksiya belirtisi olduğunu düşünenlerin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşundan yardım almaları önerilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası