kayseri salep yetiştiriciliği / Lavanta Ve Salep Yetiştiriciliği Orta Anadolu Çiftçisinin Yüzünü Güldürecek - Kayseri Haberleri

Kayseri Salep Yetiştiriciliği

kayseri salep yetiştiriciliği

Lavanta Ve Salep Yetiştiriciliği Orta Anadolu &#;ift&#;isinin Y&#;z&#;n&#; G&#;ld&#;recek

Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Gülşen, TR72 adı verilen ve Yozgat, Sivas ve Kayseri’yi kapsayan alanda salep ve lavanta bitkisi yetiştiriciliğinin çiftçiler için yeni ekonomik gelir kaynağı olacağını söyledi.
Prof. Dr. Osman Gülşen, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) desteği ve ERÜ Ziraat Fakültesinin teknik danışmanlığı ile Yozgat ve Sivas’ta 1 yıldır yürütülen tıbbi aromatik bitkilerden lavanta ve salep yetiştiriciliği projesinin başarı ile sonuçlandığını belirtti.

Salep bitkisinin nesli tükenmeyecek
Proje kapsamında, halihazırda Yozgat Akdağmadeni’nde yetişen ancak yanlış uygulamalardan dolayı nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan salep bitkisinin, kültüre alındığını ve bahçe bitkisi olarak yetiştirmeyi başardıklarını belirten Prof. Dr. Osman Gülşen, “Çok pahalı bir bitki olan salep gıdalarda, barındırdığı glukomannandan dolayı doğal kıvam artırıcı olarak kullanılıyor. Kuru tozunun fiyatı TL arasında değişiyor. Glukomannanın çok yüksek miktarda su çekme özelliği var. Bu da yoğurt, dondurma, pasta ve keklerin yapımında uzun süre şekillerinin bozulmaması için son derece önemli” dedi.

Lavanta yetiştiriciliği buğday ve arpaya göre daha kârlı
Yozgat’ın Çayıralan ilçesinde pilot çalışmasını yaptıkları lavanta bitkisinin de son yıllarda aranan bir tıbbi aromatik bitki olduğunu kaydeden Prof. Dr. Osman Gülşen, lavanta yağının özellikle kozmetik sektöründe, süs bitkisi olarak kullanımda ve bal üretiminde çok tercih edildiğini ifade etti. 74 bin fideyle başladıkları lavanta üretiminde de istedikleri sonuca ulaştıklarını dile getiren Prof. Dr. Osman Gülşen, “İki farklı türümüz vardı. Biri ‘lavandula angustifoli’ diğeri ise ‘hibrit’. Yağ verimi oldukça yüksek tiplerle üretime başladık. Yozgat Çayıralan bölgesi rakım olarak çok yüksek bir bölge olduğu için kışı atlatabilecekler mi endişemiz vardı. Ama bir kış atlattıktan sonra hayatta kalma oranlarının çok yüksek olduğunu gördük. Kışın bir zarar hemen hemen söz konusu olmadı. Ancak bu tamamen kendi haline bırakırsak yaşayacak anlamına gelmiyor. Sulama, gübreleme ve diğer bakım işlemlerinin dikkatli yapılması şartıyla lavanta bitkisi kışı rahatlıkla geçirebilir. Bu önemli bir sonuçtu bizim için. Bu sonucu elde ettikten sonra lavanta yağı üretimi ve tesislerinin yapımı söz konusu olabilir. Lavanta bölgede yaygın bir şekilde tarımı yapılan buğday ve arpaya göre çok daha kârlı. Bir yıl yatırım yaparak hatta 20 yıla kadar aynı tesisten verim alabiliyorsunuz” diye konuştu.

Bölge iklim bakımından elverişli
Yozgat’ta yetişen lavanta ve salebin hemen hemen aynı iklim özelliğine sahip diğer illerde de yetiştirilebileceğini belirten Prof. Dr. Osman Gülşen, “Bundan sonra bölge halkına düşen, istikrarlı ve azimli bir şekilde üzerine giderek gerekli bilgileri öğrenerek bu ürünlerden ekonomik gelir elde etme adına yararlanmanın yollarını aramaktır. Bölgenin çok fazla avantajı var. Hastalıkların diğer sahil bölgelerine göre daha düşük oranda olması önemli bir avantaj. Bölgenin gece gündüz sıcaklık farkı da avantaj. Bu durum aromaları olumlu yönde etkiliyor. Ürün kalitesini de beraberinde getiriyor. İdarecilerin de bununla ilgili teşvik kararı alması gerekir” ifadelerini kullandı.

Salep Yetiştiriciliği Kursu Sertifika Program&#x;

Salep Nedir?

Salep, tıbbi ve aromatik bitkilerden biridir. Salep orkideleri, daha çok gıda sektöründe içecek ve dondurma üretiminde kullanılır. Parfüm üretiminde de salepten yararlanılır. Türkiye’de salep yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı iller Muğla, Isparta, Manisa, Kastamonu, Kahramanmaraş ve Yozgat’tır. Salep orkideleri yüksek verimi ve fiyatıyla üretici için önemli bir gelir kaynağıdır. Öyle ki salep üretimi devlet tarafından destekler kapsamında değerlendirilmektedir.

Salep Yetiştiriciliği Kursu Nedir?

Salep yetiştiriciliği kursu, salep bitkisinin tanınmasını ve salep yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasını amaçlayan eğitim programıdır. Kurs programında kursiyerlerin, salep bitkisinin iklim ve toprak istekleri, toprak hazırlama, yumru dikimi, bakım işlemleri, hasat ve depolama konularında bilgi edinmeleri sağlanır. Salep yetiştiriciliği eğitimi, sektörel bilgisi veya deneyimi olan eğitmenler tarafından verilir.

Online Salep Yetiştiriciliği Kursu Ne Kazandırır?

Salep yetiştiriciliği kursu online olarak da verilir. Online salep yetiştiriciliği kursu, eğitimde esneklik avantajına sahiptir. Yani, eğitim içeriklerine ulaşmak için zamana ve mekâna bağlı olmak gerekmez. Uzaktan eğitim programına katılmanın sağladığı avantajlar şunlardır:

  • Eğitim içeriklerine kurs sürecinden sonra da uzun bir süre ulaşmak mümkün olur.
  • Eğitim içeriği dijital ortamdadır, çıktı almak gerekmez.
  • Sertifika sınavı online ortamda yapılır.
  • Genellikle yoğun çalışan iş profesyonellerinin ve öğrencilerin talep gösterdiği online sertifika programına katılmak için internet bağlantısına sahip olmak yeterlidir.
  • Online eğitim, fiyatbakımından da avantaj sağlar.

Salep Yetiştiriciliği Kursu Ders İçerikleri

Salep yetiştiriciliği kursu eğitim programında salep yetiştiriciliğinin nasıl yapıldığı tüm detaylarıyla aktarılır. Konu başlıkları şöyledir:

  • Orkide Familyasının Özellikleri
  • Salep Orkidelerinin Türkiye İçin Önemi
  • Salep Orkidelerinde Üretim ve Çoğaltım Yöntemleri
  • Salep Orkidelerinin Değerlendirilme Olanakları
  • Yasal Mevzuat ve Öneriler

Kurs programında tarım sektörü ve salep bitkisinin kullanıldığı sektörler hakkında da temel bilgilendirme yapılır. Konu başlıkları sayesinde özellikle de şu sorular yanıt bulmuş olur:

  • Salep orkideleri botanik açıdan nasıl özelliklere sahiptir?
  • Salep hangi sektörlerde kullanılır?
  • Salep türünün belirlenmesinde etkili unsurlar nelerdir?
  • Türkiye’de salep bitkisi nerede yetişir?
  • Salep bitkisi (salep yumruları) nasıl ekilir?
  • Salep toprağı nasıl olmalı?
  • Salep hangi iklimde yetişir?
  • Salebi hasat ederken nelere dikkat etmek gerekir?
  • Salep yumrularının hasat sonrasında depolama öncesinde nasıl bir işlemden geçmesi gerekir?
  • Salep orkidelerinin yumrularında nişasta, şeker ve protein oranı nedir?

Lavanta ve Salep Yetiştiriciliği Orta Anadolu Çiftçisinin Yüzünü Güldürecek

Lavanta ve salep yetiştiriciliği Orta Anadolu çiftçisinin yüzünü güldürecek

KAYSERİ - Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Gülşen, TR72 adı verilen ve Yozgat, Sivas ve Kayseri'yi kapsayan alanda salep ve lavanta bitkisi yetiştiriciliğinin çiftçiler için yeni ekonomik gelir kaynağı olacağını söyledi.

Başkanı Prof. Dr. Osman Gülşen, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı desteği ve ERÜ Ziraat Fakültesinin teknik danışmanlığı ile Yozgat ve Sivas'ta 1 yıldır yürütülen tıbbi aromatik bitkilerden lavanta ve salep yetiştiriciliği projesinin başarı ile sonuçlandığını belirtti.

Salep bitkisinin nesli tükenmeyecek

Proje kapsamında, halihazırda Yozgat Akdağmadeni'nde yetişen ancak yanlış uygulamalardan dolayı nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan salep bitkisinin, kültüre alındığını ve bahçe bitkisi olarak yetiştirmeyi başardıklarını belirten Prof. Dr. Osman Gülşen, "Çok pahalı bir bitki olan salep gıdalarda, barındırdığı glukomannandan dolayı doğal kıvam artırıcı olarak kullanılıyor. Kuru tozunun fiyatı TL arasında değişiyor. Glukomannanın çok yüksek miktarda su çekme özelliği var. Bu da yoğurt, dondurma, pasta ve keklerin yapımında uzun süre şekillerinin bozulmaması için son derece önemli" dedi.

Lavanta yetiştiriciliği buğday ve arpaya göre daha karlı

Yozgat'ın Çayıralan ilçesinde pilot çalışmasını yaptıkları lavanta bitkisinin de son yıllarda aranan bir tıbbi aromatik bitki olduğunu kaydeden Prof. Dr. Osman Gülşen, lavanta yağının özellikle kozmetik sektöründe, süs bitkisi olarak kullanımda ve bal üretiminde çok tercih edildiğini ifade etti. 74 bin fideyle başladıkları lavanta üretiminde de istedikleri sonuca ulaştıklarını dile getiren Prof. Dr. Osman Gülşen, "İki farklı türümüz vardı. Biri 'lavandula angustifoli' diğeri ise 'hibrit'. Yağ verimi oldukça yüksek tiplerle üretime başladık. Yozgat Çayıralan bölgesi rakım olarak çok yüksek bir bölge olduğu için kışı atlatabilecekler mi endişemiz vardı. Ama bir kış atlattıktan sonra hayatta kalma oranlarının çok yüksek olduğunu gördük. Kışın bir zarar hemen hemen söz konusu olmadı. Ancak bu tamamen kendi haline bırakırsak yaşayacak anlamına gelmiyor. Sulama, gübreleme ve diğer bakım işlemlerinin dikkatli yapılması şartıyla lavanta bitkisi kışı rahatlıkla geçirebilir. Bu önemli bir sonuçtu bizim için. Bu sonucu elde ettikten sonra lavanta yağı üretimi ve tesislerinin yapımı söz konusu olabilir. Lavanta bölgede yaygın bir şekilde tarımı yapılan buğday ve arpaya göre çok daha karlı. Bir yıl yatırım yaparak hatta 20 yıla kadar aynı tesisten verim alabiliyorsunuz" diye konuştu.

Bölge iklim bakımından elverişli

Yozgat'ta yetişen lavanta ve salebin hemen hemen aynı iklim özelliğine sahip diğer illerde de yetiştirilebileceğini belirten Prof. Dr. Osman Gülşen, "Bundan sonra bölge halkına düşen, istikrarlı ve azimli bir şekilde üzerine giderek gerekli bilgileri öğrenerek bu ürünlerden ekonomik gelir elde etme adına yararlanmanın yollarını aramaktır. Bölgenin çok fazla avantajı var. Hastalıkların diğer sahil bölgelerine göre daha düşük oranda olması önemli bir avantaj. Bölgenin gece gündüz sıcaklık farkı da avantaj. Bu durum aromaları olumlu yönde etkiliyor. Ürün kalitesini de beraberinde getiriyor. İdarecilerin de bununla ilgili teşvik kararı alması gerekir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Son Dakika›Güncel›Lavanta ve Salep Yetiştiriciliği Orta Anadolu Çiftçisinin Yüzünü Güldürecek - Son Dakika

Salep Bitkisi Nasıl Yetişir? Salep Bitkisi T&#;rkiye'de En &#;ok Ve En İyi Nerede Yetişir Ve Nasıl Yetiştirilir?

Salep kışın soğuk havalarda sıcak sıcak içilen tatlı bir içecektir. Salep bir çeşit tozdur ve salep bitkisinden elde edilir.

Salep Bitkisi Nasıl Yetişir?

Salep bitkisi orkidegiller familyasına ait bir bitkidir. Genellikle mor renkli olan salep bitkisi bazen beyaz renk de olabilir. Güzel görüntüsü nedeniyle süs bitkisi olarak kullanılan salep bitkisinin toprak altında kalan kısmının ezilmesiyle bildiğimiz salep tozu elde edilir.

Soğuk havaya elverişli olan salep bitkisi çoğu iklimde yetişebilir. Kumlu ve kireçli toprakları seven salep bitkisi evlerde saksı içinde yetiştirmeye de elverişlidir. Salep bitkisinin tohumu ekildikten sonra güneş ister. Fazla suyu sevmeyen salep bitkisinin toprağının nemli olması gerekir. Eylül ayında ekimi yapılan salep bitkisi, çiçeğini nisan ve haziran aylarında açar. Bu dönem de salep bitkisi hasat edilebilir.

Salep Bitkisi Nerede Yetişir?

Salep bitkisi soğuk hava koşullarını seven ve genellikle kendiliğinden doğal olarak yetişen bir bitkidir. metre yüksekliklere kadar salep bitkisine rastlanabilir. Salep bitkisi soğuk ve kireçli topraklardan hoşlanır. Fazla suyu sevmeyen salebin toprağının orta seviyede nemli olması gerekir. Salep bitkisi deniz seviyesinde de yüksek dağlarda da yetişebilen bir bitkidir. Bu nedenle de çoğu coğrafi koşula da uygundur. Aynı zamanda salep bitkisi şifalı bitkilerdendir.

Salep Bitkisi Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?

Salep bitkisi Türkiye'de neredeyse her bölgede yetiştirilebilir. Antalya ve çevresi, Ege kıyıları, İç Anadolu ve Van gibi farklı illerimizde salep yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye'de en ünlü salep ise Burdur'un Bucak ilçesinde yetiştirilir. Bucak'tan sonra ülkemizdeki en iyi salep Kastamonu ve Yozgat illerinde yetiştirilir.

Salep Bitkisi En Çok Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?

Salep genellikle süt veya suyla karıştırılarak içecek şeklinde tüketilse de giderek yaygınlaşan salep üretimi ve tüketimi sebebiyle pek çok farklı şekillerde de karşımıza çıkabilir. Dondurma, kurabiye ve çeşitli tatlılarda kullanılan salep bitkisi, dünyanın farklı bölgelerinde yetiştirilebilir.

Salep yetiştiriciliği pek çok farklı bölgeye dağılmış şekildedir. Belçika, hollanda, İtalya, Rusya, Tunus, Danimarka, Suriye, Irak, Romanya, Fransa, İspanya ve Norveç de dahil olmak üzere farklı ülkelerde salep bitkisi yetiştiriciliği yapılmaktadır.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası