ağız neden acı olur / Ağızda Acı Tat Neden Olur? - Mortilki

Ağız Neden Acı Olur

ağız neden acı olur

Ağızdaki acı tat neden olur, sebepleri nelerdir?

Ağızdaki acı ve kötü tat için dahiliye doktoruna gitmek gerekir. Evde karbonatlı su ya da dil temizleme aletiyle de bu acı tadı engelleyebilirsiniz. Ağzınızda acı ya da asidik bir tat ile uyanırsanız bunun birçok sebebi olabilir. Ağız acılığı yaşamanıza sebep olabilecek durumlar şu şekilde sıralanabilir İlaçların yan etkileri: Bazı psikiyatri ilaçları ile kalp ilaçları ağızda kötü bir acılığa sebep olabilir. Bu ilaçların yan etkisi arasında ağız kuruluğu ve acı bir tat olabilir. Enfeksiyonlar: Diş fırçalamamak ve diş sağlığına önem vermemek diş enfeksiyonlarına ya da diş hastalıklarına sebep olabilir. Bu da ağızda metalik ya da acımsı bir tada sebebiyet verebilir. Enfeksiyon geçerse ağızdaki acılık tadı da geçecektir. Vitamin ve takviye kullanımı: Multi vitaminlerin kullanımı ağızda acı tada yol açabilir. Çünkü genellikle vitaminlerin içinde bakır, krom ya da çinko gibi ağır metaller vardır ve bu da acı tada sebep olur. Vitaminler ya da takviyeler vücutta emildikten sonra bu acı tat da kaybolur. Fakat eğer yüksek dozda vitamin alırsanız acı tat devam edebilir. Ağızdaki acı tadın sebepleri arasında ağız kuruluğu ya da nezle, grip gibi soğuk algınlığı olabilir.

Hasta olan kişiler genelde hiç ağzımın tadı yok ya da ağzımda garip bir acılık var derler. Bu durum kişilerin tat kaybı yaşamasından ya da kullandığı ilaçlardan kaynaklanabilir. Ağızdaki acı tadın diğer sebepleri travma, yaralanma, çinko ya da B12 eksikliği, alerji, burun yaralanması ya da tükürük salgısı enfeksiyonu olabilir. Diş, boğaz ya da kulak, burun cerrahisi için kullanılan malzemeler de ağızda acı bir tat meydana gelmesine sebep olabilir. Ağzınızda acı bir tat varsa bunun için dahiliyeye gitmeniz ve gereken tahlilleri yaptırmanız gerekir. Acılığın ciddi bir sağlık sebebi yoksa bunu evde geçirmek mümkün olabilir. Karbonat kullanabilir ya da dil temizleme aparatı ile de ağız acılığını giderebilirsiniz. Dil aparatını dilinizin arkasında önüne olacak şekilde kullanarak dilinizi temizleyebilir ve bu sayede ağınızda acı tadı da yok edebilirsiniz. Gün içinde nane çiğneyebilir, mentollü sakız ya da şekerler kullanabilir, bol su tüketebilirsiniz. Ayrıca limonlu su ya da karanfil tüketerek de ağzınızdaki acılığı engelleyebilirsiniz.

Bazı sebeplerden dolayı ortaya çıkan ağız acılığı zamanla geçebildiği gibi zamanla daha rahatsız edici bir hale de gelebilir. Alışkanlıklardan ya da bazı hastalıklardan dolayı ağızda acılık hissi yaşanması mümkündür. Ağzınızda bir acılık varsa ve bu uzun süre geçmezse mutlaka bir dahiliye doktorunuza gitmeniz gerekir. Bu acılığın sebepleri arasında bazı alerjik reaksiyonlar, çinko ya da demir eksikliği, ağızda mantar olması ya da aşırı alkol tüketimi olabilir. Enfeksiyon çeşitleri, ilaçların yan etkisi, diş ya da diş etinden kaynaklanan problemler ve aşırı sigara kullanımı da ağızda acılığa sebep olabilir.

Bazı hastalar ağızlarında metalik bir tat yaşarlar ve nedenleri değişiklik gösterebilir. Endişelenmeli misiniz? Bu hoş olmayan tadın ne anlama geldiğini, bunun neden kaynaklandığını ve nasıl önleyebileceğinizi öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Ağızdaki Metalik Tat Nedir?

Paraguzi (disguzi olarak da adlandırılır), ağızdaki metalik tadın tıbbi adıdır. Paraguzi nadir görülen bir kronik rahatsızlıktır. Journal of the Canadian Dental Association’a göre, ilaçlar, psikolojik sorunlar, otoimmün hastalıklar ve nörolojik bozukluklar metalik tat ile bağlantılıdır.

Ağızda Metalik Tat Neden Olur?

Reçeteli satılan birçok ilaç ve takviye paraguziye neden olabilir ancak Cleveland Clinic'e göre, vitaminlerde olduğu gibi bu ilaçlardaki ve takviyelerdeki bileşenlerin vücut tarafından işlendikten sonra etkisi kaybolabilir. Ağız kuruluğu çoğu ilacın yaygın bir yan etkisidir ve ağızda metalik tat oluşumunu artırabilir. Ağız kuruluğunun etkilerini bol su içerek ve şekersiz sakız çiğneyerek azaltabilirsiniz.

Tıbbi ve diş enfeksiyonları özellikle sinüs ve orta kulak enfeksiyonları olmak üzere ağızda metalik bir tada neden olabilir. Kulak burun boğaz uzmanı olarak da bilinen otolaringolojist, kulak, sinüs ve boğaz enfeksiyonlarını teşhis edebilir ve bu enfeksiyonların nasıl tedavi edileceğine dair önerilerde bulunabilir.

Journal of Indian Academy of Oral Medicine & Radiology’de yayınlanan bir çalışmaya göre, akut nekrotizan ülseratif gingivitis (ANUG) olarak bilinen belirli bir diş enfeksiyonu ağızda metalik bir tada neden olabilir. Periodontist olarak bilinen bir diş eti uzmanından veya ANUG'u teşhis edip tedavi edebilen genel diş hekiminden bir randevu ayarlayın. Periodontist, diş etlerinizi iyileştirmeniz için evde ağız bakım rutininizi değiştirmenizi önerebilir. Ağız bakım suyu ile ağzı çalkalamak nefesi tazeler ve diş eti iltihabını önlemeye yardımcı olur. Diş etlerinizi sağlıklı hale getirir ve diş eti iltihabını azaltırsanız, metalik tat azalabilir.

Hamilelik, kemoterapi, radyasyon tedavisi ve gıda alerjileri ağızda metalik tat semptomları oluşturabilir ve bu tür durumlarda ağızda oluşan tat genellikle geçicidir.

Peki Önlenebilir Mi?

Ağızda metalik tat oluşumunu önlemek için yapabileceğiniz birkaç önleyici tedbir bulunmaktadır. Öncelikle, dişlerinizi ve dilinizi günde iki kez fırçalayın, günde bir kez diş ipi kullanın, şekersiz sakız çiğneyin ve bol su için. Sigarayı bırakmanın ve bazı baharatlı yiyeceklerden uzak durmanın yanı sıra metal içermeyen mutfak takımlarına geçiş yapmak da işe yarayabilir.

Ağızda Acı Tat Neden Olur?

Ağızda acı bir tat hissedilmesi, tat alma duyusuna müdahale eden çeşitli durumlardan kaynaklanır. Genellikle zararsız ve geçici olan ağızdaki acı tat, çoğunlukla yetersiz ağız hijyeni, tüketilen bazı gıdalar veya sağlıksız alışkanlıkların bir sonucudur. Ancak bazı hastalıkların bir belirtisi de olabilir. Ağızdaki acı tat sürekli tekrarlıyor veya kalıcı ise sistemik bir hastalık mevcut olabilir&#;

Özellikle soğuk mevsimlerde ortaya çıkan tat bozuklukları, tıp dilinde disguzi olarak adlandırılır. Acı tat çoğu zaman tüketilen gıdalara verilen bir tepkidir ve bazen günler sonra ortaya çıkar. Bununla birlikte, en geç birkaç gün sonra normale dönmelidir. Eğer düzelme olmazsa, bir doktor tarafından altta yatan nedenin açıklığa kavuşturulması önemlidir.

Makaleye Genel Bakış

Ağızda Acı Tat Nedenleri

Ağızda acı tat hissi, spesifik olmayan bir belirtidir ve uzun süre devam ederse birçok hastalığın ortaya çıkışına işaret edebilir. Sık sık meydana gelirse, günlük yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Özellikle sabahları ağızdaki acılığın en yaygın nedenlerinden biri kötü ağız hijyenidir. Ağız bakımının yetersiz yapılması, dilde sarı tabaka ile birlikte acı bir tat ve kuruluk oluşmasına neden olur.

İlginizi çekebilir: Ağızda tuz tadı neden olur?

Tüketilen Bazı Gıdalar

Örneğin roka, kereviz, greyfurt ve kuruyemişler gibi bazı yiyecekler, dilin birkaç gün sonra hala algılayabileceği acı maddeler içerir. Buna bazen ağızda yanma hissi de eşlik edebilir. Bu rahatsızlık hissi birkaç gün sürebilir ancak daha sonra genellikle kaybolur. Ek olarak, çok sert kahveler veya uzun süre demlendirilen siyah çay da ağızda benzer etkiler bırakabilir.

Vitamin ve Besin Eksikliği

Ağızdaki acı tattan B12 vitamini veya çinko eksikliği sorumlu olabilir. Bununla birlikte, besin takviyelerine başvurulmadan önce, hangi vitaminlerin eksik olup olmadığını belirlemek için kan sayımı yaptırılması gerekmektedir. Çünkü bunun tam tersine, vücutta çok fazla demir, bakır veya çinko olması da acı tat hissedilmesine yol açabilir.

İlaç Tedavisi ve Hormonal Değişiklikler

Bazı ilaçlar yan etki olarak ağızda acı bir tada neden olabilmektedir. Özellikle antibiyotik kullanan bir çok kişi bunu fark edebilir. Ancak ilaç terapisi bittikten sonra ağızda oluşan kötü tadı tekrar kaybolur. Ağızda acılığa ve kuruluğa neden olabilen geniş bir ilaç grubu vardır. Bunlar; yüksek tansiyon, astım veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı için kullanılan ilaçlardır.

Hamilelik veya menopoz da sıklıkla ağızda acı olarak algılanan tat bozukluklarını tetikler. Hamilelik sırasında kadınlarda acı bir tat hissedilebilir. Çünkü değişen hormon salınımı, tat duyusu üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Menopoz başlangıcında da vücut hormonal değişikliklere alışana kadar tat algısı bir süre değişebilir. Hormonal değişim tamamlandığında ise tat alma duyusu tekrar tamamen normale dönecektir.

Tat Bozukluğu

Tat ve koku duyusu birbirini tamamlar. Burun, ağız ve boğazda, bir şeyler yedikten veya içtikten sonra tat algılama moleküllerini kraniyal sinirler aracılığıyla beyne ileten sayısız sinir hücresi bulunur. Tadı algılamadan bu sinirlerden üç tanesi sorumludur. Kulak veya boğaz bölgelerinde yapılan bir ameliyat sonrası bu sinirler zarar görebilir ve bu da tat bozukluğuna neden olabilir.

Soğuk Algınlığı

Basit bir soğuk algınlığı bile ağızda acı tada neden olabilir. Acı tadın muhtemelen en zararsız nedeni budur. Bu birçok kişi tarafından sık sık hissedilir. Soğuk algınlığı ile birlikte burun akıntısı meydana gelir ve sonrasında burun tıkanır. Böyle durumlarda tüketilen hiçbir şeyin tadı alınamaz ya da her şey hafif acı bir tada sahiptir. Soğuk algınlığı geçtikten sonra tat alma duyusu normale dönecektir.

Yetersiz Ağız Hijyeni

Ağızdaki acı tat özellikle sabahları ortaya çıkıyorsa, bunun nedeni gece ağızda biriken bakterilerdir. En çok nikotin veya alkol tüketimiyle tetiklenir. Ağız çalkalandıktan sonra ya da biraz su içtikten sonra genellikle kaybolur. Ancak ağızda sabahları hissedilen acı tat kalıcıysa, bir diş hekimine görünmek gerekir. Diş etlerinde iltihap olup olmadığı veya diş dolgularının değiştirilmesinin gerekip gerekmediği belirlenir. Dilde sarı bir renk oluşturan dil plağı da ağız boşluğunda yanma veya kuruluk hissi ile ilişkilendirilebilir.

Hastalıklar

Ağızdaki rahatsız edici acı tat, bazı hastalıkların belirtilerinden biri olabilir. Örneğin diyabet, multipl skleroz veya epilepsi, bazen ağızda acı tadın eşlik ettiği hastalıklardır. Buna karın ağrısı, mide ekşimesi, bulantı ve kusma eşlik ediyorsa safra kesesi taşları mevcut olabilir. Ağızdaki acı tada kuru cilt eşlik ediyorsa, karaciğer veya pankreas bozukluklarını düşündürür. Tüm bu durumların netlik kazanması için doktor muayenesi şarttır.

Baş ve boyun kanseri için uygulanan kemoterapi veya radyasyon terapileri de ağızda acı bir tada neden olabilir. Ayrıca tedavi edilmeyen şeker hastalığı da olası bir nedendir. Bu hastalıklara ek olarak, yaşa bağlı tat değişikliği, stres ve psikolojik durumlar gibi başka olası nedenleri de vardır. Tüm bu nedenlerden dolayı, uzun süreli ya da tekrarlayan ağızdaki tat değişiklikleri her durumda dikkate alınmalıdır.

Ağızda Acı Tat ve KurulukDilde Acı Tat HissiGebelikte Ağızda Acı Tat

Ağızda Acılık Neden Olur Nasıl Giderilir Ne İyi Gelir?

Şimdiye kadar hiç ağzınızda, acı veya asidik tat ile uyandınız mı?  Ağızda acı tat diş eti iltihabından B12 eksikliğine kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen sık karşılaşılan bir durumdur. İşte ağız acılığı yaşamanıza neden olabilen sebepler

Enfeksiyonlar

Ağız hijyenine dikkat etmemek yani dişlerini fırçalama alışkanlığının olmaması, diş eti hastaları ve, diş enfeksiyonu, dişeti iltihabı gibi diş problemleri ağızda metalik tada neden olabilir. Enfeksiyon antibiyotiklerle tedavi edilir. Enfeksiyon geçince ağızdaki acı tat da geçecektir.

Bazı ilaçların Yan Etkileri

Bazı ilaçlar özellikle kalp ve psikiyatrik sorunları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar, antibiyotikler, ve vitamin ilaçları da yan etki olarak ağızda acı tada neden olabilir. Bu ilaçlar arasında lityum, tetrasiklin ve allopurinol  gibi antibiyotikler bulunmaktadır.

Vitamin ve Takviyelerin Yan Etkisi

Multivitaminler ve prenantal vitaminlerde ağızda acı tada yol açabilen çinko, bakır ve krom gibi ağır metaller bulunur. Kalsiyum ve demir takviyeleri de aynı etkiye sahiptir. Takviyeler ve vitamin hapları vücutta emildikten sonra bu metalik tat kaybolur. Yüksek dozda vitamin aldıysanız, uzun süre devam edebilir.

Sigara Ve Solunan Diğer Maddeler

Sigara içmek damak tadınızı etkileyip, ağızda acı tada sebep olabilir. Kauçuk toz, benzin veya benzen gibi bazı çevresel kimyasalları teneffüs etmek de ağızda acı tadın nedenlerindendir.

Reflü

Mide asitleri yemek borusuna kadar taşıdığında ağzınızda acı bir tat ve kötü bir nefes bırakarak asit reflü oluşturur.

Gebelik

Gebelik aşamalarında, hormonal dengesizlikler kusma veya bulantı nöbetleri ağızda metalik kötü bir tat bırakabilir. Bu durum gebeliğin ilk 3 ayında yaygın şekilde görülür. Zencefil, limon ya da nane aromalı şeker yemek kötü tadı temizler.

Ağızdaki acı tadın diğer nedenleri şunlardır;

  1. Grip, nezle gibi soğuk algınlığı geçirme
  2. Ağız kuruluğu
  3. Alerji
  4. Tükürük salgısı enfeksiyonları
  5. Çinko
  6. B12 vitamini eksikliği
  7. Burun içinde polip bulunması
  8. İltihaplı üst solunum yolları
  9. Sjögren sendromu
  10. Bell paralizisi gibi otoimmün hastalıklar
  11. Yaralanmalar ve travmalar
  12. Kafa, sinir, ağız ve burun yaralanmaları
  13. Kulak, burun, diş veya boğaz cerrahisinde kullanılan malzemeler, boyun ya da kafa radyasyon terapisi ağızda acı bir tada yol açabilir.

Ağız Acılığı Nasıl Geçer? Evde Doğal Tarifler

Öncelikle yapmanız gereken Dahiliye doktoruna başvurup gerekli tahlilleri yaptırmak ve bu acılığın ciddi bir nedenden olup olmadığını tespit ettirmektir.  Doktor bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Ağızda acılığın geçmesi için evde uygulabileyeceğiniz doğal yöntemler şunlardır;

Karbonat Kullanın

Diş macununu fırçaya sürmeden önce fırçaya yarım tatlı kaşığı karbonat ekleyin. Dişlerinizi ve dilinizi yaklaşık 1, dk fırçalayın. Günde iki kez dişlerinizi fırçalayın ve bakteri birikimi oluşumunu önlemek için diş ipi kullanın. Karbonatlı yönteme haftada kez devam edin, her gün karbonat, diş mineninizi yıpratır.

Dil temizleme aparatı kullanın.

Hafifçe bastırarak dilin arkasından önüne doğru nazikçe dil temizleme apatını kullanın.

  1. Marketlerde ve eczanelerde satılan ağız gargarasını kullanın.
  2. Reflü ve hazımsızlık da ağzınızda kötü bir tat bırakabilir. Bu tür durumlarda, kötü tadı temizlemek için reçetesiz antiasit satın alabilirsiniz.
  3. Kabuk tarçın veya kuru karanfil çiğneyin.
  4. Narenciye meyveler yiyin, narenciyeler tükürük üretimini artırarak ağızdan acı tadı temizler. Limonlu su, portakal suyu da işinizi görecektir.
  5. Nane çiğneyin.
  6. Ağızdan bakterileri atmak için günde bardak su için.

Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir Nasıl Giderilir? Kesin Çözüm Bitkisel Tarifler Tıklayınız 

Hamilelikte Ağız Tadı Neden Değişir, Nasıl Normale Döner? Tıklayınız

Ağız Uyuşması Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gitmeli? Tıklayınız

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası